» «

אדריכלות בוורשה

ספריית אוניברסיטת ורשה
ספריית אוניברסיטת ורשה
#על הספרייה עם הגן הבוטאני היחודי שבה

ליד אוניברסיטת ורשה ממוקמת ספריית אוניברסיטת ורשה (BUW או Biblioteka Uniwersytet Warszawski), הבנויה בתוך מבנה ארכיטקטוני מרשים, שעל קירותיו ישנן כתובות שונות בשפות רבות, אפילו בעברית.

אבל לא הספרים הם מה שמושך תיירים אל ספריית האוניברסיטה הזו, אלא הגן הענק, העשיר והייחודי ששוכן במבנה ומעליו. שכן, זה לא גן וזו לא ספרייה אלא מבנה היברידי, משולב, שהוא חדשני ובמובנים רבים אף פורץ דרך.

הספרייה מושכת תיירים רבים, חובבי צמחים וגנים, שבאים לבלות על הגג המקסים שלה ובגן הבוטני שבו. הגן נפתח ביוני 2002 והוא אחד מגני הגגות הגדולים ביותר באירופה, שכן יש בו 2 מפלסים. הבניין והגן משתלבים זה בזה, באופן הרמוני כל כך ובמיזוג מופלא שהשכילו המתכננים ליצור כאן, בין הפנים לחוץ, בין חמימות לקרירות ובין המגבלות שהוצבו כאן לתחושת החופש שהגן מעניק.

את הגן הענק (10 דונם) בנו צמד האדריכלים מארק בוז'ינסקי וזביגנייב בדובסקי (Marek Budzynski, Zbigniew Badowski) יחד עם אדריכלית הנוף אירנה באיירסקה (Irena Bajerska), לאחר שזכו בתחרות שנערכה ב-1993. הם הציגו שפה עיצובית חדשה, שתאמה את תקופת השינוי הפוליטי, החברתי והכלכלי שחוותה המדינה כולה, לאחר שהייתה תחת שלטון קומוניסטי עד לשנת 1989.

הבניין כולו מצופה בצמחיה מטפסת וירוקה והוא דוגמה לשימור אנרגיה ובניה ירוקה. הגג פתוח מהאביב עד הסתיו. מהגג שלו ניתן להציץ אל עולמם של מי שלמטה בבניין וניתן לראות ממנו נוף מרהיב על העיר כולה.

יש כאן שפע של אטרקציות המשתלבות כל כך יפה בבניין, כמו נחל, בריכת דגים, מזרקה, גשרים, פינות ישיבה, מסלולי הליכה, צמחיה ירוקה, פסלי גרניט ופינות תצפית.


מבט מקרוב על הספריה של האוניברסיטה בוורשה:

https://youtu.be/69pE8lOzPdw
בית קרת
בית קֶרֶת
#על הבית הצר בעולם שברחוב חלודנה


בית קֶרֶת (Keret house) שברחוב חלודנה בעיר ורשה, הוא כנראה הבית הצר ביותר בעולם. תכנן אותו האדריכל הפולני יעקוב שצ'צ'ני (Jakub Szczesny). הוא חלם על בית שיהיה צר ביותר אך עדיין ישמש כבית. את ההשראה הוא קיבל מהסיפורים של הסופר הישראלי אתגר קרת, שהם לדבריו, הסיפורים הכי קצרים שהם עדיין מלאים.

מדובר בבית גבוה ובעל כמה קומות, שנבנה ברווח שבין שני בניינים בוורשה. הוא גבוה, ארוך ומואר בשמש, בזכות הגג והתקרה השקופה. יש בו מיטה, מטבח, שירותים וחדר עבודה או לפחות פינת כתיבה. לאדריכל היה חשוב במיוחד שהשוהים בבית, 122 סנטימטרים רוחבו המרבי, לא יחושו קלסטרופוביה, פחד ממקומות סגורים, על אף היותו כה צר.

הבית ממוקם בפינת הרחובות שבין חלודנה 22 ורחוב ז'לזנה 74, במרחק מטרים מהגשר שחיבר בין ה"גטו הגדול' ו"הגטו הקטן".

הבית מלא במוצרי חשמל ממותגים מפורסמים שנתרמו בידי ספונסרים ומממנים מסחריים, שהחליטו לתת בחינם. הם עושים זאת גם לצרכי פרסום וגם להוכיח שמוצריהם מתאימים גם לדירות קטנות.

הבית שייך לעירית ורשה והוזמנו לשהות בו זמנית אמנים רבים מרחבי העולם, או לשכור אותו לתקופות קצרות. כמובן שקרת היה הראשון מתוכם והמוזמן כרצונו לשהות בו.

ולמה דווקא אתגר קרת? - מעבר ליצירותיו הפופולאריות כל כך באירופה, הוקדש הבית לסופר הישראלי משום שהוא נבנה באזור שהיה הגטו היהודי של ורשה, בתקופת מלחמת העולם השנייה. זה אותו גטו שבו התגוררה בתקופה הנוראה ההיא אמו של קרת עם משפחתה. היא היחידה מכל משפחתה ששרדה בשואה.


#טיפים
ניתן לבקר בבית רק במועדים מסויימים, שיש לברר לפני כן באתר המצורף.


הנה בית קרת מבפנים:

https://youtu.be/WTfWfSW01-E
זלוטי טראסי
זלוטי טראסי
#הקניון הממוזג עם כל הרשתות במגוון ובריכוז גדול

קניון זלוטי, או זלוטי טראסי (Ztote Tarasy) הוא קניון מפואר וממוזג היטב, שבו תמצאו כמעט כל רשת ומותג בינלאומי אפשרי. נשים ישמחו לגלות כאן גם רשתות אמריקאיות פחות נפוצות בעולם, כמו ויקטוריה סיקרט, bath & body works וכדומה.

המחירים, במיוחד של הרשתות הבינלאומיות, לא זולים, אבל טובים מאד ביחס למדינות אירופה המתקדמות והיקרות מאד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Wfw6Xyi0EZU?t=8s


ביקור במקום:

https://youtu.be/A7CVG7nCrjc


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.