» «
קרקוב
העיר קְרָקוֹב
#על אחת הערים היפות בפולין

העיר קְרָקוֹב (Kraków) היא מהערים הגדולות בפולין ואחת מהערים העתיקות במדינה. זוהי עיר יפה, ששימשה במשך מאות שנים כמקום מושבם של מלכי פולין וכיום מהווה את אחד ממרכזי התרבות, האמנות והמדע של פולין.

קרקוב של היום מושכת תיירים רבים, הבאים להתרשם בה מההיסטוריה הארוכה, לבקר במבנים היסטוריים עם סיפורים מרתקים, להלך בסמטאות ימי הביניים הצרות ולצרוך תרבות עשירה, מטבח נהדר וחיי לילה תוססים.

לקרקוב היה מזל גדול. לא זו בלבד שתמיד הייתה יפה, היא גם כמעט ולא נהרסה במלחמת העולם השנייה, מה שחסך לה את השיקום המאסיבי ואובדן שכיות החמדה שחוותה ורשה הבירה.

העיר הזו, שאחרי העידן הקומוניסטי השכילה להיות מהראשונות שנפרדו מהתדמית האפורה והסוציאליסטית של ערי פולין, מציעה כאן היום חיי תרבות עשירים ושלל גלריות ומוזיאונים מרתקים ברמה בינלאומית, לצד אזורים היפסטריים לצעירים ומקומות בילוי, קולינריה ושופינג בשפע.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "קרקוב".


#היסטוריה
העיר קרקוב נוסדה במאה ה-7 על גדות נהר הוויסלה ולמרגלות גבעת ואוול. זה קרה כשקז'ימייז', השליט הראשון המוכתר של פולין, בנה את המגורים המלכותיים שלו על גבעת ואוול.

כעת קרקוב משמשת כבירת מחוז קטן בפולין, אבל בשנים 1038-1596 היא הייתה בירת פולין. זו הייתה שעתה הגדולה של העיר היפה והיא פרחה אז. כבירתה של פולין היא היוותה את מקום הכתרתם של המלכים הפולניים, החזקים יחסית, של ימי הביניים.

אבל בשנת 1569 חתמו שפולין וליטא על הסכם איחוד של קרקעות והעיר קרקוב ניצבה עתה על גבול המדינה. עובדה זו, כמו גם השריפה בטירת ואוול, הובילה את המלך זיגיסמונד השלישי להעביר את ארמונו לוורשה. יתכן ש"משנה מקום משנה מזל" השפיע כאן, אבל מכאן פולין נקלעה להרבה תבוסות וכיבושים והפכה לממלכה שרוסים, אוסטרים, גרמנים, סובייטים ואומות אחרות באירופה חגגו עליה חזק.

בשנים 1846-1918 קרקוב הייתה בירת דוכסות קרקוב הגדולה. במלחמת העולם השנייה, בניגוד לוורשה ההרוסה, השתמרו המבנים העתיקים בקרקוב, חלקם מימי הביניים המאוחרים ומתקופת הרנסנס. בניינים, קתדרלות, ארמונות ופסלים - איכשהו הגרמנים לא טרחו להחריב אותם כמו שעשו בערים רבות אחרות וכך נותר בה ריכוז גבוה במיוחד של מבנים עתיקים ומרהיבים.

בשנת 1978 קרקוב הוכרזה כאתר מורשת עולמ של אונסק"ו. בשנת 2000 היא הגדילה והוכרזה כבירת התרבות של האיחוד האירופי.

כיום קרקוב נחשבת לאחת הערים העתיקות בפולין. היא העיר השלישית בגודלה במדינה, בירת מחוז "פולין הקטנה", שהוא אחד מ-16 המחוזות המרכיבים את פולין ובשמו הפולני מאואפולסקה. זוהי עיר שקצב החיים בה איטי יחסית לערים מערב אירופיות גדולות, אבל היופי לא נגמר בה.


#יהודי קרקוב
בקרקוב ישבה בעבר קהילה יהודית מפוארת וגדולה. קבלו סקירה על יהדות העיר בתגית "קז'ימייז'".


#תחבורה
קרקוב נמצאת במרחק של 4 שעות נסיעה מהעיר ורשה.

בטיולים בעיר אפשר להסתדר היטב ברגל. אחרי הכל, מרבית האטרקציות בקרקוב מרוכזות בכיכר השוק העתיקה ומסביבה. זה הופך את חווית הסיור הרגלי כאן לנוחה במיוחד.

נסיעה שקטה ונעימה מוורשה לקרקוב מומלץ לעשות ברכבת. זמן הנסיעה כך הוא בין שעתיים לשעתיים וחצי. את הכרטיסים לרכבת הזמינו באתר מראש ובמחיר מוזל. אגב, קנו כרטיסי קלאס 2, כי קלאס 1 הם סתם יקרים מדי.


#חסכון
כמו בכל פולין, מחירי הפארמה בקרקוב זולים במיוחד. קנו מוצרי פארמה בזול ברשת Hebe וברשת Rossman.

ובכלל, גם מחירים המזון וצורכי הסופרמרקט הם זולים ברשת Rossman ותוכלו להצטייד בה באוכל לאורך כל הטיול.

רוב האתרים התיירותיים בעיר מרוכזים בעיר העתיקה, מה שמקל על ההתמצאות ומוזיל את התנועה להליכה ברגל.


#אוכל
המטבח הפולני הוא לא מעודן במיוחד. אבל שווה לאכול בו כי הוא טעים וביתי, במיוחד כשמדובר במזון חורפי. הוא מתבסס ברובו על מאכלי בשר ותפוחי אדמה, כמו שניצל החזיר המצופה בפרורי לחם ומוגש עם תפוחי אדמה.

אוכל הרחוב הפולני המעניין הוא זפייקאנקי (Zapiekanki), מעין פיצה פולנית. מדובר בחצי באגט או לחמנייה, שמעליהם גבינה מותכת, בצל, פטריות וקטשופ. יאמי!

בורשט, בעברית "חמיצה", הוא סוג של מרק מסלק אדום, שפותח אצל הפולנים את ארוחת הצהריים.

יש גם מרקים סמיכים, עתירי בשר ותפוחי אדמה, מה שמומלץ במיוחד כשהמרק מוגש בתוך כיכרות לחם. חזק מאד מרק הז'ורק, הכולל תערובת בשר בבלילה, עם אגלי קמח שיפון.

הפירוגי (Pierogi), כיסוני בצק מבושלים במים, ממולאים בשלל מילויים, כמו בשר, תפוחים, שום, שזיפים מטוגנים בחמאה וקינמון, עוף, שעועית אדומה ועוד. כדאי לאכול אותו בפירוגניות, מסעדות פועלים שמציעות אוכל פולני מצוין ובמחיר זול.

נסו את הביגוס, שהוא נזיד בשר בקר וכרוב כבוש. למעוניינים יש גם נקניקיות חזיר ומאכלי גולאש שווים. טעימים גם הכרוב הכבוש, הפטריות, הגבינות וכמובן פירות היער - כל אלה לצד המשקה הלאומי כאן, שהוא וודקה.

מבין הקינוחים הכי מסורתי הוא ה"חלודניק", קומפוט עם פירות במיץ.


#תשר
במסעדות ובתי קפה בפולין נהוג, בעיקר בקרב התיירים, להותיר תשר בסך 10% ממחיר הארוחה. מרבית התושבים המקומיים לא נוהגים להשאיר תשר.


#שופינג
כמו בוורשה, גם כאן השופינג מומלץ לאוהבים. אחראים לכך המחירים הנמוכים של רשתות האופנה הבינלאומיות בפולין, בדגש על שער המטבע של הזלוטי הפולני, שמומלץ לבדוק את מצבו.

מקומות מומלצים לקניות כאן תמצאו בתגית "שופינג בקרקוב".


#בילויים
ערב שישי הוא טוב יותר לבילויים בחוץ מאשר שבת.

מקומות מומלצים לחיי לילה יש בתגית "בילויים בקרקוב".


#קידומת פולין
+48


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type E וגם תקעי C ו-F יתאימו כאן (ראו למטה קישור עם צילומים).


הנה הצצה לחופשה בעיר:

https://youtu.be/_-k0wY0_xz8


אתריה המרשימים:

https://youtu.be/HFKUi37gnYw


הביטו מקרוב על העיר קרקוב:

https://youtu.be/kmut90425WI
ראשו של ארוס בנדטו
ראש ארוס הקשור
#על פסל הראש המרשים שגונב את ההצגה

בכיכר השוק של קרקוב נמצא פסל ברונזה ענקי ומרשים של ראש אדם ענק, המפוסל בסגנון ניאו-קלאסי. הראש של העלם היפה מזכיר פיסול רומי מימים עברו.

כמובן שגודלו המדהים מסגיר את העובדה שזהו פסל שנעשה בעשורים האחרונים. ברומא לא פיסלו בגדלים כאלה. אבל מיהו בפסל ומי יצר אותו?

זהו "ארוס בנדטו" (Eros Bendato), או "ארוס הקשור". זה פסל שנוצר על ידי הפסל הפולני המפורסם איגור מיטוראז' (Igor Mitoraj). מיטוראז' נהג לפסל וממש התמחה בפסלים מרשימים בסגנון זה, שהוצבו במקומות שונים בעולם. חלק מפסליו נודד ו"מבקר" גם היום במקומות ובמוזיאונים שונים. את הפסל הזה, אגב, רבים בקרקוב מכנים בפשטות "הראש".

פסל אחר ומוכר מאד של מיטוראז' הוא "איקרוס הנופל", מונומנט שהוצב בזמנו בעמק המקדשים שבסיציליה ובו נראה איקרוס היווני, כשהוא שכוב על האדמה ומת, לאחר שנפל אל האדמה, מפני שהתעופף גבוה מדי והתקרב אל השמש.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Pap4Jrn54oQ


ילדים והורים אוהבים להיכנס לתוכו:

https://youtu.be/zap6IKazISs
המוזיאון יהודי גליציה
מוזיאון יהדות גליציה
#על המוזיאון של חקר המורשת של יהודי פולין

מוזיאון יהודי גליציה (Galicia Museum) מוקדש לחקר המורשת של יהודי פולין. שלא כמוזיאונים אחרים כאן, שעוסקים ומתמקדים בעיקר בתקופת השואה, כאן תכירו תקופות וצדדים אחרים בחיי היהודים בפולין. הם הרי חיו כאן וברחבי הממלכה הפולנית הרבה שנים בטרם התקופה האיומה והמשמעותית של הנאצים, בה נקטע הקשר בינם לבין פולין שאותה הפכו לבית.

את המוזיאון, הקים כריס שוורץ, צלם בריטי ממוצא יהודי, שרצה להציג את החיים והמורשת בת מאות השנים של יהדות פולין ואזור גליציה (Galicia). ב"עקבות של זיכרון" (Traces of Memory), התערוכה הקבועה של המוזיאון היהודי של גליציה, תלמדו על חיי היהודים ב"שטעטלים" היהודיים שבעיירות ובכפרים של פולין.

במוזיאון גם תערוכות מתחלפות בנושאים שונים הקשורים ביהדות גליציה. מתקיימים כאן גם קונצרטים של מוסיקה יהודית והרצאות בנושא.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/s2NwREePNRY


קטע מקונצרט כלייזמר במוזיאון:

https://youtu.be/mZUkLF424gM
המוזיאון לאמנות מודרנית של קרקוב
המוזיאון לאמנות מודרנית של קרקוב
#על המוזיאון עם האמנות המודרנית בקרקוב

המוזיאון לאמנות מודרנית של קרקוב (MOCAK - Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie) הוא מוזיאון שמוקדש לאמנות מהמאה ה-20 ומהמאה ה-21, מיצירות מודרניות ופוסט מודרניות ועד לעבודות עכשוויות.

המוזיאון, שממוקם בסמוך לבית החרושת של אוסקר שינדלר, נפתח ב-2011 באחד המבנים שבמתחם ומאז הוא הולך ומתפתח. בתערוכות הקבע שכאן מוצגות יצירות מכל הז'אנרים והזרמים באמנות המודרנית, כולל עבודות של אמנים מקומיים ובינלאומיים. יש כאן מוצגים אמנותיים בתחומים מגוונים, כולל ציור ופיסול, וידאו ארט וצילום.

חוץ מתערוכת הקבע, המוזיאון מציע גם תערוכות מתחלפות ומעניינות. כדאי להתעדכן באתר שלמטה לגבי התכנים והנושאים שיוצגו בהן בעת שהותכם בעיר.


#טיפים
הכניסה בחינם בימי שלישי.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/s0QfpfGOrp8


ביקור במקום:

https://youtu.be/3PAfbNWst_M


בלוגרים:

https://youtu.be/8euqDRV7484

קרקוב

העיר העתיקה של קרקוב
העיר העתיקה של קרקוב
#על קרקוב של ימי הביניים

העיר העתיקה של קרקוב (Kraków Old Town) היא העיר בת כמעט אלף השנים שממנה צמח הכרך הגדול של היום.

במרכז העיר העתיקה נמצא כיכר השוק, הכיכר המרכזית רינק גואובוני (Rynek Glowny), שנבנתה כאן בימי הביניים. בכיכר בית הבדים, כנסיות ובית העיריה

בעיר העתיקה נמצא רחוב גרודזקה, שבו עוברת הדרך המלכותית (The Royal Route), שהובילה אל מצודת ואוול.

חוץ מהכנסיות שבכיכר המרכזית יש בעיר העתיקה כנסיות נוספות, כולל כנסיית אנדריי הקדוש הרומנסקית וכנסיית פטרוס ופאולוס הקדושים הבארוקית.

בעיר העתיקה גם מוזיאונים כמו מוזיאון צ'ארטוריסקי (Muzeum Czartoryskich), שבצפון העיר העתיקה. בו מוצג אוסף אמנות מרתק, החל מיצירות מתקופת יוון העתיקה ורומא ועד לאמנות האירופית של המאה ה-18, וציוריו של רמברנדט, עם ציורו המפורסם "השומרוני הטוב".

בדרום העיר העתיקה תוכלו לבקר גם במוזיאון ויספיאניסקי (Muzeum Wyspianskiego) המעניין.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/hFLvDxNfQT0


בלילה:

https://youtu.be/KLTtsrCkWos


אתרים:

https://youtu.be/YDRjfHZAOvg
מבצר ברביקן קרקוב
מבצר ברביקן קרקוב
#על המבצר העגול והאדום בשער קרקוב העתיקה

מבצר ברביקן (barbakan) הוא מבנה מרשים ומעוגל, בנוי מלבנים אדומות, שנקרא "רונדל". זאת על שום צורתו העגולה דמוית המחבת. מבצרים כאלו נועדו להגן על שערי העיר העתיקה ובעבר הרחוק הוא שימש כמגן לשער הפלוריאני שהוביל אליה.

את ברביקן בנו בשנת 1498 בכדי להגן על העיר העתיקה של קרקוב. עשרות חרכי ירי פעורים בקירות המבצר המאסיביים. מדובר במבנה צבאי עגול ומבוצר, הנחשב לאחד הביצורים האחרונים שנותרו בקרקוב על תילם.

הברביקן בנוי בסגנון גותי. מסביבו יש חפיר, שהוא תעלת מגן שהגנה על העיר מפני פולשים. בימי הביניים נהגו, במקרה הצורך, למלא אותה במים. כך הקשו על חיילי האויב לפשוט על חומות ושערי המצודה. את הגשר, שתוכלו לראות בצד הקרוב לשער הפלוריאני, נהגו להרים בעת סכנה, בעזרת שרשראות. בכך מנעו, במקרה של התקפה, את הגישה של חיילי האויב אל השער.

גובהו של ה"ברביקן" העגול כ-20 מטרים. על גגו מזדקרים 7 צריחים ובמרכזו חצר גדולה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/5E6g90JWssI


הדרכה שקטה:

https://youtu.be/k9u6Obt_onc
כיכר רינק גואובוני
כיכר השוק, רינֶק גואובוני
#על הכיכר הגדולה עם תרועת החצוצרה

כיכר רינֶק גואובוני (Rynek Glowny) היא כיכר העיר, הכיכר המרכזית בקרקוב והגדולה ביותר בפולין. בגודל של 200 על 200 מטרים, זוהי גם אחת הכיכרות הגדולות באירופה ואחת הכיכרות המרשימות בה.

הכיכר הוקמה בשנת 1257 ובעבר הייתה כיכר השוק המרכזית של העיר. בה עמד השוק של העיר קרקוב בימי הביניים. כאן נהגו אז ובמשך מאות שנים, להשביע את המלכים החדשים וגם להוציא להורג פושעים, בהוצאות פומביות להורג.

מבט על הכיכר מלמעלה, המראה את הרחובות השונים היוצאים ממנה בצורה מושלמת, מדגים את המרכזיות של כיכר רינק גואובוני בעיר קרקוב כולה. מכאן גם יוצאים סיורי הכרכרות של קרקוב.

מסביב לכיכר בנו במהלך השנים את אולם הבדים, ששימש למסחר בבדים, את מגדל בית העיריה העתיק, שנותר לבדו מבית העיריה שנהרס כאן בשנת 1820, את קתדרלת הבתולה מריה ולא מעט בתי קפה.


#על תרועת החצוצרה שנקטעת באמצע
אחת לרבע שעה תשמעו מהדהדת בכיכר תרועת חצוצרה בת מספר תווים שנקטעת באמצע. כל אחת מתרועות החצוצרה הללו מנוגנת לכיוון אחר בין רוחות השמיים.

התרועה המקוטעת, שאין כמוה בשום מקום בעולם, באה ממרומי המגדל הגבוה של בזיליקת מריה הקדושה. זוהי תרועת ה"הינאל" המקומית, מסורת ייחודית, בת מאות שנים, שהפכה לאות המוסיקלי של העיר קרקוב. אבל מדוע היא נקטעת תמיד באותו הצליל?

המסורת הזו, שמשמרים חצוצרני מכבי האש של קרקוב, נולדה עם פלישת הצבא הטטארי לעיר. בימי הביניים היתה תרועת החצוצרה אות אזהרה מקובל מפני פולשים. זקיף שעמד בתצפית על המגדל הזה, היה הראשון שראה את צבא האויב המתקרב וביקש להתריע על הסכנה לעיר בתרועת החצוצרה שלו.

הוא החל לחצרץ את תרועת האזהרה אבל לא הספיק הרבה. אחד מצלפי האויב הטטארי קיבל פקודה וירה חץ, שפילח את גרונו של הזקיף הנאמן. החץ הרג אותו בעיצומה של תרועת האזהרה וכך, לציון המוות הפתאומי של החצוצרן, נפסקת תרועת החצוצרה עד היום במפתיע, ממש באותו תו שבו החזיר הזקיף האמיץ את נשמתו לבורא.

בימינו, להבדיל, מנופף החצוצרן, בסיום התרועה הפתאומי, לקהל שלמטה וחוזר אל משמרתו.

ואגב, תרועת ה"הינאל" הזו משמשת כבר שנים רבות כאות המוסיקלי של הרדיו הפולני. היא מושמעת בו בכל יום, בצהרי היום ובחצות.


#בילויים בכיכר
בכיכר השוק אפשר לבלות בערב והמבחר גדול. התאורה בכיכר מקנה לה אווירה רומנטית ונעימה והיא יפה מאד בחשיכה.

בטבעת המבנים העתיקים שבכיכר תראו שלל מסעדות, פאבים וברים נהדרים. לרוקדים יש מועדונים ובכיכר גם כמה גלידריות חביבות, חנויות מאפים וקונדיטוריות נחמדות.

הכיכר הוותיקה, שלא השתנתה הרבה מאז המאה ה-13, מציעה גם מזרקות, פינות ישיבה ודוכנים שונים של אוכל רחוב. מסביב תראו בה שורות של כרכרות עם סוסים, בהם יוכלו תיירים נלהבים לערוך סיבוב בעיר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/OUJ-wyQW8BE


השוק שבכיכר:

https://youtu.be/GCai6YUItVw


מהאוויר:

https://youtu.be/9GrW1qSqCWk


ביקור במקום:

https://youtu.be/r5vLwA-jgbk
תל קושצ'ושקו
תל קוֹשְצ'וּשְקוֹ
#על התל המלאכותי לזכר המצביא

תל קוֹשְצ'וּשְקוֹ (Kościuszko) הוא מעין גבעה מלאכותית, שהוקמה בקרקוב לזכרו של אחד ממצביאי פולין המפורסמים והגיבור הלאומי כאן, תַּדֵיאוּש קוֹשְצ'וּשְקוֹ.

התל הזה נבנה בשנות העשרים של המאה ה-19. הוא נוצר לזכר האיש, שבמותו נקבר ביחד עם מלכי פולין בקריפטה של קתדרלת ואוול בקרקוב.

קוֹשְצ'וּשְקוֹ לחם בשלהי המאה ה-18 למען שימור העצמאות של פולין. עוד קודם לכן, בשנת 1776, הוא היה קולונל בצבא המורדים האמריקאים, כנגד אנגליה. הוא לחם בהצטיינות בקרב סרטוגה לטובת ארצות הברית במלחמת העצמאות שלה. משום כך רואים בו גם האמריקאים גיבור.

בשנת 1792, אחרי מלחמת העצמאות של ארצות הברית, הוא חזר לפולין והנהיג את צבאה במלחמה נגד הצבאות הרוסיים שפלשו אליה. שנה אחר כך הוא הובס ופולין חולקה בין רוסיה, פרוסיה ואוסטריה.

שנה אחר כך שב קושצ'ושקו, תוך שהוא מכריז על עצמו כמנהיג לאומי הלוחם בכיבוש הרוסי. גם מרידה עקובת דם זו, שבה השתתף אפילו גדוד פרשים יהודי בראשותו של הקולונל ברק יוסלביץ', נכשלה.

קושצ'ושקו נשבה בידי הרוסים, אבל במזל שאין כמותו הוא שוחרר, לאחר שהצארית יקטרינה השנייה מתה ממש עם תפיסתו. היורש שלה ברוסיה, בנה פאוול הראשון, שנא את אימו. מיד עם הכתרתו הוא הורה על שחרור כל האסירים הפוליטיים הפולנים שמרדו בה, כולל קושצ'ושקו.

בשנת 1817 קושצ'ושקו מת בגלות בשווייץ, לא לפני שסירב לפניות של נפוליאון בונפרטה, שהציע לו להשתתף בכיבושיו ובתמורה הבטיח נפוליאון להעמידו בראש ממשלת בובות פולנית, שתוקם על ידו.

גם אם לא תגיעו אל התל הזה, תוכלו לראות אותו מנקודת התצפית שבקצה גבעת ואוול.


מרחוק:

https://youtu.be/ZyPHDQdtbEk


ביקור במקום:

https://youtu.be/JGBID1-9uuk


הנוף ממנו:

https://youtu.be/W2W2kKsljwc


בית הולדתה של הלנה רובינשטיין
בית הולדתה של הלנה רובינשטיין
#על בית היהודייה המפורסמת שהייתה לענקית הקוסמטיקה העולמית

הבית הסמוך לבית קפה אריאל, זה שבו שוכן היום מלון הבוטיק "רובינשטיין" בכיכר שרוקה שבקז'ימייז', הוא בית הולדתה של היהודיה המפורסמת של קאז'ימייז' (Kazimierz) ואחת מהנשים המפורסמות שנולדו בקרקוב - אתם מכירים אותה בתור הלנה רובינשטיין (Helena Rubinstein Birth house).

כאן נולדה, בשם חיה רובינשטיין, מי שעתידה להיות אחת הנשים העשירות בתבל. היא נודעה בזכות המצאותיה בתחום הקוסמטיקה והטיפוח הנשי ויכולותיה העסקיות יוצאות הדופן.

המייסדת של אימפריית הקוסמטיקה והתמרוקים נולדה כבת בכורה לזוג הורים יהודים, אנשי עבודה פשוטים וצנועים. היא גדלה במשפחה בת 8 ילדים, לאב שהיה חנווני. כשהיא בגרה, למדה חיה רפואה, במשך תקופה קצרה בשווייץ.

אבל היא לא נועדה להיות רופאה. מי שהמוטו שלה היה “אין נשים מכוערות, יש נשים עצלניות”, הייתה צריכה להרחיק עד אוסטרליה כדי לגלות את ייעודה. כמעט ללא ידע באנגלית וללא אמצעים כלכליים כלשהם, היא הגיעה להתגורר אצל דודה, חנווני גם הוא, בעיר קולריין שבאוסטרליה. די מהר היא שמה לב שנשות העיר מתפעלות מעור פניה השמור. היא מכרה להן את צנצנות הקרמים שהביאה במזוודה שלה מאירופה. כשהדרישה גדלה, היא הבינה את המסר, או יותר נכון את הפוטנציאל, והחלה לרקוח קרמים בעצמה.

בקרמים האלה היה חומר בשם לנולין, שהיה מרכזי בהם. מכיוון שהוא הופק כמוצר לוואי בעיבוד צמר כבשים, ניתן היה להשיגו בקלות. חיה רובינשטיין שהוטרדה מריח הכבשים שבו התאפיין החומר הזה, הצליחה די מהר להסוות אותו, בעיקר בעזרת תמציות שיצרה מהטבע ומפרחים כמו קליפות אורן, לבנדר ופרחי נוּפָריים.

בהמשך היא הסתכסכה עם דודה והיגרה לעיר מלבורן. שם היא הצליחה לשכנע את אחד ממחזריה לממן לה פס יצור של קרם שרקחה והקרם זכה להצלחה מסחרית אדירה.

די מהר היא פתחה סלון יופי, שהפך ראשון בין סניפים רבים ומכאן העתיד העסקי שלה היה ברור, פתוח ואינסופי. המייסדת של אימפריית הקוסמטיקה והתמרוקים הייתה מתוחכמת, חדת לשון, הבינה בשיווק וידעה לעטוף את מוצריה בהילה מדעית.

די מהר חיה מקרקוב הפכה את שמה למותג המוביל בעולם הקוסמטיקה. לאורך חייה היא עשתה הון בלתי נתפס, שאינו מובן מאליו בתקופתה, בה הבנקים, למשל, לא הילוו כסף לנשים יזמיות.

אבל חושיה העסקיים היו מדהימים. בשנת 1928, למשל, היא מכרה את עסקיה בארצות הברית לחברת ענק בסכום של כמעט 4 מיליון דולר, סכום ענק באותם ימים. כשפרץ השפל הגדול, היא שמעה שהחברה בקשיים פיננסיים והזדרזה לקנות את המניות בחזרה. המחיר, אתם שואלים? - טוב ששאלתם. רבע מחיר... מכאן היא הפכה את החברה החדשה-ישנה שלה לחברת ענק, שתהפוך לאימפריית קוסמטיקה עצומה עד היום.


חדרים מיניאטוריים שאספה:

https://youtu.be/g3GXChxc7so


המלון על שמה, שבבית הסמוך לבית ילדותה:

https://youtu.be/DRg4kOcOwBk
רחוב פלֹוריאנסקָה
#על הרחוב המסחרי הוותיק בקרקוב

רחוב פלֹוריאנסקָה (Ulica Floriańska) היה בעבר הרחוב המסחרי העתיק של קרקוב. גם כיום הוא עדיין בזאר שוקק של אמנים ורוכלים, המוכרים בו ציורים ומזכרות שונות.

אחת האטרקציות ברחוב פלוריאנסקה היא זו של ציורים שנמכרים כאן וצוירו בצבעי מים. מעניין למי שאוהב או מעוניין לקנות מתנה אמנותית יותר.

כמובן שלצד כל אלה, הרחוב הזה הוא מדרחוב שופינג נהדר, המציע חנויות אופנה, מוצרים ומותגים שונים, בצד גלידריות נחמדות ובתי קפה קטנים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/PynKXlNJhcE


הדרכה:

https://youtu.be/_bxNOkNFnJo


בשעות הערב:

https://youtu.be/_SVJWFKm4Cg
הפלנטי, הגן הבוטני של קרקוב
#על הגן הבוטני שמסביב לעיר העתיקה

הגן הבוטני של קרקוב (Planty) הוא אחד הפארקים העירוניים הגדולים ביותר בקרקוב. זהו פארק ענק ועתיר פרחים מקסימים, מזרקות יפות, בריכות וברווזים. למעשה, מרכיבים אותו לא פחות מ-30 גנים קטנים, שכל אחד מהם מעוצב בסגנון שונה.

הגן ניטע בעבר על שרידי חומת העיר, שבמאה ה-19 נהרסה על ידי השליטים האוסטרו-הונגרים. בתור הגבול הדרומי שלו משמשים נהר הוויסלה וטירת וואוול ההיסטורית, הצמודה אליו ויושבת על גבעת וואוול.

אורכו של הגן היפהפה והארוך 4 ק"מ והוא משתרע על פני שטח של 21 קמ"ר. הוא מקיף את ה"סטארה מיאסטו", העיר העתיקה של קרקוב. משובצים בו שלל מזרקות ומונומנטים מרהיבים. בתוך חגורת הפארק פלנטי, במקום שבו ניצבו בעבר חומות העיר מימי הביניים ולאורך הדרך המלכותית, ניתן עדיין לראות לא מעט אתרים היסטוריים של העיר העתיקה של קרקוב.

בפארק אתם יכולים לראות עשרות פסלים של אישים היסטוריים וגיבורי תרבות פולניים, דוגמת האסטרונום והמדען הפולני הגאון ניקולאוס קופרניקוס, המלכה ידוויגה, המלך ולדיסלב השני יגילו ויאן מטויקו.

לתושבי קרקוב משמש הפלנטי בין השאר כמסלול הליכה וריצה פופולרי. בקיץ יש בפארק בריכות נחמדות לטובת הציבור ודוכני רחוב המוכרים, ממתקים, שתייה וכיבוד. כך הוא הופך מקום מפלט מוצל וקריר ביחס לכל הרחובות הסואנים שמסביבו.


#תולדות המקום
הגן הוקם כאן במאה ה-19, במקום החומות שניצבו כאן מאז ימי הביניים. למעשה, הוא החליף את שרידי חומת העיר, שעמדו כאן מאות שנים ונהרסו בידי השליטים האוסטרים ששלטו אז בפולין.

היה זה הקיסר האוסטרו-הונגרי פרנץ הראשון שהורה על פירוקם הסופי של החומות והביצורים הישנים. זה התבצע בין השנים 1822-1830, כשקרקוב החלה מתרחבת, חלקים רבים בחומה כבר נפלו מזמן וחלקי חומות ההגנה הישנות והמוזנחות שנשארו, היו במצב קשה.

איכשהו שומרו חלקים קטנים מהביצורים העתיקים, בחוק שהתקבל בסנאט של הרפובליקה של קרקוב. היה זה כשפרופסור מקומי בשם פליקס רדוונסקי הצליח בשנת 1817 לשכנע את חברי הסנאט לחוקק חוק שישמר חלקים מהביצורים הללו. כך שומרו שער פלוריאן ומבצר הברביקאן הסמוך, אחד הביצורים האחרונים מכל אירופה ששרדו מהעת העתיקה.


#משימת בילוש
הילדים והבלשים החובבים מביניכם ישמחו ודאי לקצת אתגר. מצאו בבקשה בפלנטי את הפסלים של האישים הבאים וספרו עליהם לשאר:

ניקולאוס קופרניקוס - המדען הראשון שהראה מדעית שכדור ארץ ושאר כוכבי הלכת סובבים את השמש ושכדור הארץ הוא לא מרכז היקום.

המלכה ידוויגה - מלכה פעילה שעמדה בראש שני מסעות צבאיים וכבשה מחדש שטחים שאביה מסר להונגריה.

המלך ולדיסלב השני יגילו - מי שהנהיג את הצבא הפולני-ליטאי, לניצחון על הצבא הטווטוני (אחת ממדינות גרמניה).

יאן מטייקו - מגדולי הציירים הפולניים, בן המאה ה-19 ומי שצייר בעיקר תמונות פטריוטיות והיסטוריות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/jaVOT1bzegs


ביקור במקום:

https://youtu.be/XxVBy5cptBw


האווירה:

https://youtu.be/CTE7M6T4ETU
כנסיית סנט אדלברט
#על הכנסייה העתיקה עם האדריכלות המרשימה

כנסיית סנט אדלברט (Church of St. Wojciech), הממוקמת בפינת כיכר השוק המרכזית של קרקוב, היא מהכנסיות העתיקות בקרקוב ומהכנסיות הקטנות שהוקמו בה בסגנון הניאו-רומנסקי. תזהו אותה לפי הכיפה הירוקה שלה והחלונות העגולים שעל קירותיה מכל הצדדים.

הכנסייה שנקראת על שם אדלברט, הוא וויצ'יך הקדוש, נבנתה בסוף המאה ה-10, בסגנון קדם-רומנסקי. הקים אותה לפי האגדה הקדוש אדלברט בשנת 997, לפני שיצא להביא את הנצרות לפולין ולפרוסיה, מדינה בגרמניה של היום.

המסעות המיסיונריות של אותו אדלברט, אגב, הסתיימו ברציחתו. מכיוון שהדבר קרה בעת השליחות המיסיונרית שלו, הוא נחשב לקדוש נוצרי, שמת על אמונתו.

גם אם מדובר באגדה שאין קשר בינה לבין אירוע היסטורי אמיתי, לכנסייה מבנה היסטורי יפהפה. העיצוב שלה מעיד על שנותיה הרבות. גם ממדיה הקטנים של כנסיית אדלברט לא תואמים את יופיו והרושם שהמבנה משאיר. הוא גדול נקודה!

בעבר שימשה הכנסייה את אצילי העיר והסוחרים, שנכנסו בה לתפילה, במהלך הביקורים בעיר, לצורכי עסקיהם.


#אדריכלות המבנה
כנסיית סנט אדלברט מרשימה גם בכך שהיא שקועה באדמה, בין העצים. היא צבועה בלבן וכיפה ירוקה מעליה, עם צריח עתיר חלונות, שמעליו עמוד עם צלב מתכת ומתחתיו כדור מוזהב.

בזיליקת התפילה, שבחלקה האחורי של הכנסייה הקטנה, לא הייתה בכנסייה המקורית והתווספה לה במהלך השנים.

שימו לב לפתח הכנסייה שבחזית המבנה. מעל המשקוף יש כרכוב וגמלון וחלונות רוזטה עגולים המוקפים באבנים. חלון רוזטה כזה יש בכל אחד מארבעת קירות המבנה.

זו כנסייה יפה - תיהנו!


ביקור במקום:

https://youtu.be/u_H7oXITYa4


סיפורו של הקדוש אדלברט:

https://youtu.be/EkNBp1-xM7k


מקהלה שרה בכנסייה:

https://youtu.be/XJOao3-zRMg
מגדל העירייה בקרקוב
#על המגדל של העירייה בקרקוב

מגדל עיריית קרקוב (Wieza Ratuszowa), או מגדל ה"ראטוש" כמו שהוא מכונה כאן, הוא שריד מבית העירייה שהיה כאן במאה ה-14. המגדל הזה מתנשא לגובה של כ-50 מטרים והוא נמצא בפינה המערבית של ה"רינק", מטרים ספורים מבית הבדים, אותו בניין עתיק ששימש בעבר את סוחרי האריגים וכיום מציע שוק סגור של אומנות מקומית.

המגדל המרובע, עם כיפת הבארוק שלו, מעוצב בחלקו העליון בסגנון גותי. בראשו מותקנים 4 שעונים ענקיים, אחד מכל צד שלו, בקוטר של 3 מטרים כל אחד. בקצה המגדל ישנו נשר זהב, שהאמונה הרווחת כאן היא שהוא שומר על העירייה.

היסטורית, הספיק מגדל "הראטוש" לתפקד במהלך הדורות גם כבית משפט, כבית אוצר ובתקופות מסוימות אף בתור בית הכלא העירוני. אז הוא כלל גם חדר עינויים, כמיטב המסורת האכזרית של אותם ימים. מאוחר יותר, הוא הפך למקום סימפתי יותר, כשהוסב לבית בירה גדול, עם אולמות שתייה שניהלה כאן עיריית קרקוב. לחיים!


מבט מקרוב:

https://youtu.be/kiLf1rxvJPo


ביקור במקום:

https://youtu.be/4KX0IKVnU6Y
אולם הבדים
#על מבנה שוק עבודות האמנות ומלאכות היד

סוקיניצה (Sukiennice), או אולם הבדים (Cloth Hall), הוא שוק הבדים העתיק של קרקוב. במשך מאות שנים, מאז ימי הביניים, סחרו כאן בבדים.

זהו מבנה עתיק ומפואר, בסגנון הרנסנס, עם קשתות מפוארות, בסגנון נאו-גותי. למעט מגדל בית העירייה העתיק, הסוקיניצה הוא המבנה היחיד ששרד מהכיכר המקורית שנבנתה כאן בימי הביניים. במחצית המאה ה-16 עוצבה מחדש חזיתו של המבנה, לסגנון הרנסנס האיטלקי של אותם ימים.

כאן, בכיכר השוק (Rynek Główny), ניצב מאז שוק הבדים העיקרי של העיר. גם היום מציע אולם הבדים שבקומה הראשונה שוק גדול לעבודות יד, הממוקם במבנה מרשים מאד. אבל דוכנים רבים במקום מציעים גם תכשיטי ענבר וכסף, מוצרי תחרה, צעצועי עץ נהדרים ומזכרות.

אורך אולם סוחרי הבדים כ-100 מטר. ותיקי העיר מתעקשים כאן שכשהוא הוקם במאה ה-11 במרכז כיכר השוק, עם הרבה חנויות קטנות שבהן עסקו במכירת בדים שהובאו לכאן מקצוות העולם, הייתה זו קרקוב שלימדה את העולם העתיק כיצד להפעיל מקום שכזה. מעין קניון של הימים ההם.

בקומה השנייה של המבנה היפה שוכנת הגלריה לאמנות פולנית של המאה ה-19 (Galeria Malarstwa Polskiego). מתחת למבנה שוכן המוזיאון התת-קרקעי, החושף את האוצרות הארכאולוגיים של העיר.


#טיפים
יש סיכוי שהמזכרות כאן יהיו זולות משמעותית מחנויות המזכרות שבעיר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/slo3wZb2i0U


ביקור במקום:

https://youtu.be/xMR3sOnrzCk


הדרכה:

https://youtu.be/IUQgJaQHRPY
בית הכנסת הרפורמי טמפל
#על בית הכנסת של הקונצרטים וההופעות

בית הכנסת הרפורמי (Temple Synagogue) בקרקוב שוכן בבניין מרשים, שנבנה בסגנון הניאו-רנסנס. במקור היה בית הכנסת גדול ומפואר. הוא הוקם במאה ה-19, בתקופה שבמקומות רבים באירופה בנו אז בתי כנסת רפורמיים.

לפני השואה עמד בראש הקהילה הרפורמית שכאן הרב יהושע טהון, בשמו המקומי אוזיאש טהון. הוא נחשב לאחד מהראשונים ומחשובי תומכיו של הרצל בתנועה הציונית.

במהלך מלחמת העולם השנייה ניזוק בית הכנסת טמפל ורק שנים רבות אחרי המלחמה הוא שוקם.

כיום בית הכנסת פעיל מעט מאד לתפילות, המתקיימות בו בעיקר ביום הכיפורים ובחגים החשובים. המעניין הוא שכיום הוא הרבה יותר מוכר בעיר כמקום לקונצרטים בתחומי המוסיקה הקלאסית והמוסיקה העממית-יהודית, דוגמת מוסיקת הכלייזמר הפופולרית בפולין.

בשנת 2008 נפתח בצמוד לבית הכנסת "מרכז בית חיל", המרכז הקהילתי של יהודי קרקוב.

במסגרת פסטיבל התרבות היהודית השנתי מארח בית הכנסת טמפל קונצרטים שונים ומשמש מקום תפילה למשלחות שמגיעות מישראל לפסטיבל.


#טיפים
התפילה בשבתות היא לא יהודית אורתודוקסית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/sf-zqVPD9Rc


ביקור במקום:

https://youtu.be/gO_zb6uX5ww


מבט מבחוץ:

https://youtu.be/_zxNrfjYTxQ
כיכר השילוחים של קרקוב
#על הכיכר ממנה שלחו את היהודים למחנות

כיכר השילוחים בקרקוב (plac Bohaterów Getta), או בשם המקומי שלה "כיכר ז'גודה" (Plac Zgody), שימשה בתקופת השואה את הנאצים, כמקום הריכוז לשליחת יהודי הגטו אל הגירוש ולמחנות ההשמדה.

לכאן נהגו להביא את היהודים, בצווים או בדחיקות רובים ויריות, כדי להתייצב לגירוש. פקידים נאצים נהגו לרשום את המגיעים ולתעד את מי שהפרו את הצווים ולא התייצבו. עד היום מהדהדת כיכר השילוחים הריקה הזו את הזוועות של תקופת השואה, באמצעות פסל הכיסאות הריקים שבה.

בכיכר תוכלו לראות גם את בית המרקחת המרגש שבפינת הכיכר. כאן פעל הרוקח תדאוש פנקייביץ' (Tadeusz Pankiewicz), שהציל יהודים רבים בגטו ושעדותו, בספר שכתב והתבסס על יומן שכתב על זוועות הכיכר והגטו היהודי במלחמת העולם השנייה, הייתה ההשראה לפסל הזה.

מהכיכר שכאן תוכלו להמשיך רגלית אל מפעל כלי האמייל של אוסקר שינדלר. הוא היה תעשיין גרמני-צ'כי, שניצל את קשריו עם הנאצים והצליח להציל מאות רבות של יהודים בתקופת השואה. המפעל משמש כיום כמוזיאון, המנציח את קרקוב ופולין של תקופת מלחמת העולם השנייה ואת מעשיו ההירואיים של שינדלר, שגם הונצחו בסרט הידוע "רשימת שינדלר".


מבט מקרוב:

https://youtu.be/WXQRlQFNLdI


כיסאות האנדרטה שנעטפו למיצג זמני:

https://youtu.be/GYx7QloiN_4
פארק אנרג'ילנדיה
#על פארק השעשועים שליד לקרקוב

אנרג'ילנדיה פארק (Energylandia Park Rozrywki) הוא פארק שעשועים עם פארק מים צמוד, שנמצא בזאטור, כשעה נסיעה מהעיר קרקוב.

ממש כמו פארק אירופה שביער השחור, אך בחצי מהמחירים שבו, זהו פארק אנרגיה, המציע מתקנים לכל הגילאים, החל ממגוון מתקנים לחובבי אקסטרים ועד למבחר מתקנים רגועים לכל המשפחה.

הפארק המטופח שווה כל שקל ואינו נופל מפארקי שעשועים אחרים באירופה. בפארק השעשועים יש רכבות הרים ענקיות, המיועדות לנוער ולמבוגרים.

בפארק כמה מתחמים חביבים כמו כפר ויקינגי ושוויצרי, לצד פארק המים הצמוד, המציע מתחם בריכה עם מים צוננים, מתקני מים שווים ועד מגלשות אקסטרים.


#טיפים
בדרך אל ומהפארק לקרקוב נסו להימנע מסיוט המיניבוס הלא ממוזג ומנסיעה בעמידה בימים חמים.

הפארק לא מיועד לימי גשם ואינו מקורה.

מגוון מסעדות וגלידריות יש ברחבי הפארק.

שווה להקדיש לפארק יום שלם.

בקיץ התורים ארוכים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ctWwbw_HHeA


מגלשות המים:

https://youtu.be/nFldCrXWTZA


ביקור במקום:

https://youtu.be/vAYCwVKt9i8


רכבת הרים:

https://youtu.be/rzMmJymyJ3o


הייפריון - רכבת הרים מטורפת שמגיעה ל-140 קמ"ש:

https://youtu.be/rCIn3KiSSeA


גן החיות בקרקוב
#על גן החיות שליד קרקוב

גן החיות של קרקוב (Ogród Zoologiczny) מצוי ביער לאס וולסקי (Las Wolski), כ-10 ק"מ ממערב למרכז העיר. זהו מקום בילוי נפלא לילדים ומבוגרים כאחד.

גן החיות קיים משנת 1929. הוא גדול, מטופח ושקט מאוד, נעים ונוח להסתובב בו והשילוט מקל בו את ההתמצאות.

הגן מוקף בגינה גדולה, עם 260 מינים ומעל 1,500 בעלי חיים. יש בו ג'ירפות, פילים, טיגריסים, פנתר שחור ועוד. כלובים ענקיים מכילים את החיות וכמעט לכל חיה יש חלל פנימי וחיצוני.

הגן נמצא בראש גבעה והחניה למגיעים ברכב היא בדרך. ממנה יש שאטל בתשלום סמלי, אל הכניסה.


#טיפים
השתדלו להגיע מוקדם, במיוחד בעונת התיירות. מאוחר יותר יש תורים גדולים למקום.

בגן החיות יש אזור ליטוף לילדים.

ניתן לצפות בהאכלה של חיות בין השעות 13:00 ל-15:00.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Uf7Im3jKi4U


ביקור במקום:

https://youtu.be/5gsR2-tvtwA


מהאוויר:

https://youtu.be/Crv3ZsMawuY
פארק המים וודני
#על פארק המים של קרקוב

פארק המים וודני (Park Wodny), או פארק המים קרקוב, הוא פארק מים גדול ופופולארי בפולין, מקום מקסים ומגוון, המתאים לכל גיל.

הפארק מציע שלל אטרקציות, כמו מגלשות מים לגדולים וקטנים, אבובים, בריכות שונות ומבחר של אטרקציות מים. יש כאן מבריכה אולימפית ובריכה לילדים עם מגלשה, דרך בריכות ללימוד שחייה, בריכה חיצונית עם מים מחוממים ונהר מלאכותי עם זרמים מהירים ועד למגלשה גדולה ומפלי מים מלהיבים.

למבוגרים יותר מוצעים כאן גם ספא, סאונה, ג'קוזי, מסאז'ים וטיפולים שונים לגוף.


#טיפים
בפארק גם מסעדה, חנות ספורט ומכון יופי.

המתחם המקורה מתאים ופועל גם בחורף.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/H1RQq6s-DoY


מגלשות:

https://youtu.be/rc-k5ANWuIA


כאן עושים גם פעילות גופנית:

https://youtu.be/bxhkBb6pQJE


וסאונה:

https://youtu.be/O9MqbsMp520
המוזיאון הלאומי נרודובה
#על המוזיאון הלאומי בקרקוב

המוזיאון הלאומי נרודובה (National Museum in Krakow) הוא מוזיאון ותיק וגדול שמציג מגוון של אמנות עולמית ופולנית, בדגש על יוצרים והישגים אמנותיים של הקהילה האמנותית בקרקוב.

המוזיאון הלאומי נוסד בידי עיריית קרקוב ב-1879, כמוזיאון הלאומי הראשון. זו הייתה תקופה שבה נשללה עצמאות העם הפולני וזה היה אז המוזיאון הגדול היחיד שהציבור יכול היה להגיע אליו בפולין. עד היום הוא נחשב למוסד עם המגוון הגדול ביותר של האוספים, המבנים ותערוכות הקבע. יש בו לא פחות מ-12 מבנים שונים, בשלוחות של המוזיאון בעיר, המציגות מבחר עצום של חומרים, יצירות ומוצגים.

כיום מוצגות בגלריה תמונות ועבודות אמנות רבות של אמנים פולניים, החל מסוף המאה ה-19, דרך אמנים מהמאה ה-20, בדגש על אמנות מודרנית ואמנות עכשווית של המאה ה-21.


#אגף המוזיאון בשוק הבדים
גם בקומה השנייה של בניין שוק הבדים, בסוקיניצה שבכיכר המרכזית של קרקוב, תמצאו את הגלריה, שלוחה של המוזיאון הלאומי של קרקוב.

זוהי הגלריה לאמנות פולנית מהמאה ה-19 (Galeria Malarstwa Polskiego). במוזיאון הזה תראו בעיקר פסלים, ציורים ומטבעות מהמאות 10-14. היא שוכנת בסמוך לשוק עבודות האמנות ומלאכות היד שבמבנה הגדול.


#טיפים
הכניסה חופשית ביום ראשון.

במוזיאון נערכות תערוכות קבועות, לצד תצוגות מתחלפות, ששווה לגלות באתר לפני הביקור בעיר.


מבט ביצירות שבאגף שבכיכר העיר:

https://youtu.be/AwG7tAg_kCk


ביקור במקום:

https://youtu.be/ssHZQF-UI3Y
הדרך המלכותית בקרקוב
#על דרך המלכים של קרקוב

הדרך המלכותית בקרקוב (The Royal Route) הוא שמה של הדרך שבה עברו שיירות מלכי פולין, שעשו את דרכם בנסיעותיהם, רכובים על הכרכרות המפוארות שלהם, בחזרה אל הטירה המלכותית.

תחילת הדרך הזו במבצר הברביקאן, הצמוד לשער הפלוריאני (St. Florian), שער שהוא אחד משרידיה האחרונים של חומת העיר העתיקה. ממנו מחברת הדרך את רחוב פלוריאנסקה (Floriańska) עם רחוב גרודזקה (Grodzka), דרך כיכר השוק שבעיר וממשיכה עד גבעת ואוול.

מבט בוחן יבהיר כיצד זכתה הדרך המלכותית לשמה זה. כשנוסעים או הולכים בה, קשה שלא להתפעל מכל שכיות החמדה שקרקוב מראה לנו בדרך. לצידה ניצבים רבים ממבני הפאר הגדולים שבנו עשירי העיר ושלל כנסיות המפוארות שנבנו לאורכה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/YnYcjLj1vgI?t=7s


ביקור במקום:

https://youtu.be/Aq5POTtO_hU


החלק בדרך המלכותית של רחוב גרודזקה:

https://youtu.be/MO0ebkLm0Rc
השער הפלֹוריאני
בזיליקת מריה הקדושה
פיירוצקי ווינצ'נטה
הכנסייה הדומיניקנית של קרקוב
מפעל האמייל של אוסקר שינדלר


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.