» «
ליסבון
העיר ליסבון
#על בירת פורטוגל המרתקת

ברוכים הבאים לליסבון! - זוהי עיר מרתקת שבה אפשר לפגוש, זו לצד זו, את הקידמה והמודרנה, לצד העבר של מי שהייתה פעם אימפריה ימית רבת עוצמה וממון. יש כאן אנשים נחמדים וחייכנים ומשקה הקפיריניה המרענן, שנמכר כאן במחיר של בקבוק מים.

ליסבון, ששמה הפורטוגזי הוא בכלל "לישבוא", זכתה לכינוי "עיר האור", על שום בתיה הנמוכים ורחובותיה הרחבים, שמאפשרים לשמש לשטוף כאן בעוצמה. היא עיר נמל, עם ריח של ים ועבר של ספינות. היא משתרעת על פני 7 גבעות, הניצבות על גדות נהר הטז'ו, נהר רחב ידיים ובעל אופי. זוהי עיר נינוחה ושלווה ואורבנית בו בזמן, שקסמה מתגלה תוך שיטוט רגלי בשדרות הרחבות שלה ובסמטאותיה הצרות. זו עיר מלאת מוזיאונים, עם אקווריום מרשים שהיה הראשון שנבנה באירופה ועד היום הוא מהגדולים ביבשת. יש כאן ארמונות וכנסיות מתקופת האימפריה הגדולה שפורטוגל הייתה, לצד אדריכלות עכשווית ומרשימה.

אבל האטרקציה הכי גדולה כאן היא העיר עצמה, עם האווירה הרומנטית שברחובות. ליסבון חסרה את המונומנטים המככבים בבירות אירופיות אחרות. את הקסם שלה מגלים בטיפוס על הגבעות שלה ובהליכה ברחובות ובסימטאות שבה. לכל רובע בליסבון יש את האופי המיוחד שלו. זו לצד זו יושבים שיכוני יוקרה, ליד שכונות עוני, שכביסה תלויה בהן בכל מרפסת והאי-סדר שולט, אזורי מסחר חדשניים, עם גורדי שחקים ומרכזי קניות גדולים, לצד סמטאות אפלוליות ומתפתלות וקירות עטורי גרפיטי.

יש בליסבון שדרות רחבות, לצד רחובות צרים וסימטאות קטנות. זו עיר שנעים לשוטט בה, לשבת בבתי הקפה ולהביט בעוברים ושבים, לעלות על רכבת הטראם מספר 28, זו עם קרונותיה העתיקים והצהובים, ולהגיע למקומות המעניינים שברחבי העיר, לגלות את הנוף באחת מנקודות התצפית הרבות שבה, או לרדת וללכת לאיבוד בשכונותיה הלא-ידועות.

בשעות הערב מתגלים המועדונים הקטנים שמשמיעים את מוזיקת הפאדו, האופיינית לפורטוגל. זו מוזיקת נשמה עצובה וכנה, שצליליה בוקעים בליסבון מהברים הקטנים או מחלונות הבתים. זו לא מוזיקה לתיירים, כי כמו הרמבטיקו היוונית, זו מוזיקה שמספרת את הכאבים שבגעגוע, בעוני, באובדן ובסבל, אבל בפועל מחברת ומהדקת את הרגש הפורטוגלי. בלו לצלילי הפאדו עד השעות הקטנות של הלילה ואז נסו ללכת ישר ולהגיע למיטה כדי לישון.

לעיר הזו יש נשמה. תהנו!

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "ליסבון".


#תולדות העיר
העיר שנוסדה במאה ה-12 לפני הספירה, כתחנת מסחר פיניקית, ראתה המון כובשים שעברו כאן. מהיוונים, הרומאים, הוויזיגותים והמוסלמים, ועד למשחררים הנוצרים -לקח לליסבון המון שנים, עד שהפכה לבירת הממלכה הפורטוגלית, בשנת 1255.

ימי הזוהר של ליסבון היו במאות ה-15 וה-16, בעידן הגילויים הגדולים. באותה תקופה יצאו מכאן ספנים, מטעם הממלכה הפורטוגלית, למסעות גדולים לגילוי העולם. ואכן, ספני הממלכה מצאו דרכי מסחר חדשות, במיוחד להודו, והעשירו את האימפריה הימית הקטנה. בתחילת המאה ה-16 התרחבה האימפריה הפורטוגזית לאזורים נרחבים בעולם, מאינדונזיה ועד ברזיל. הארמונות והמנזרים המפוארים של פורטוגל נבנו באותה תקופה, כמו מגדל בלם ומנזר ז'רונימוש, שהם התזכורת הברורה לתור הזהב של פורטוגל.

אבל בנובמבר 1755 פקדה את העיר רעידת האדמה הקטלנית ואחת הקשות בהיסטוריה הכתובה. מעבר לשרפה ענקית ולצונמי ענק שהציף חלקים רבים בעיר, נחרבו מעל 80% מהמבנים בעיר, כולל ארמון המלך, מרכז העיר וספריות היסטוריות, עם שכיות תרבות חשובות. 100 אלף איש נהרגו אז. המלך ז'וזה הראשון פיקד על השיקום של העיר. השדרות הרחבות, הכיכרות היפות והרחובות המתוכננים שתראו בעיר התחתית הם העדות הברורה לעבודה המצוינת שנעשתה כאן.

200 שנה אחר כך, מ-1932, הנהיג אנטוניו סלזאר דיקטטורה קשוחה בפורטוגל. ב-25 באפריל 1974 סיימה הפיכה שקטה "מהפכת הפרחים", את הרודנות, כשההמונים החלו לחלק פרחים לחיילים. מאז החלה ליסבון להפוך לעיר אופטימית ומלאת חיים.


#מתי לבוא?
עונת התיירות בפורטוגל היא החל מסוף חודש יוני ועד אמצע ספטמבר. אבל ביולי אוגוסט חם מאוד, אתרים רבים נסגרים, והפורטוגלים עוברים לאזורי החוף ההופכים צפופים והמוניים. העונה המומלצת, אם ניתן, היא דווקא ביוני, או בסוף ספטמבר ובתחילת אוקטובר. אז פחות צפוף בפורטוגל, מזג האוויר נעים יותר ויש הנחות של ממש.

הזמן הזול ביותר לבקר כאן הוא באביב ובתחילת הסתיו.


#לינה
הכי מרכזי ולב העניינים הוא איזור בָּאיְשָׁה (Baixa) ורוּסִיוּ (Rossio), בעיר התחתית של ליסבון ובחלק המישורי של עיר הגבעות הזו, מה שהופך אותו נוח גם למי שלא בכושר שיא.

צעירים, חסונים ומי שלא מתרגשים מטיפוס במעלה הגבעה ורוצים את האזורים המגניבים בעיר - אלה יבחרו ברובע שִׁיאָדוֹ (Chiado) או ברובע בָּאְיְרוֹ אָלְטוֹ (Bairro Alto). הם יפים, שוקקי חיים, קרובים לכיכר רוסיו ומרכזיים מאד בעיר.


#תחבורה
הרכבת הקלה של ליסבון היא רכבת הטראם מספר 28, החשמלית המקומית, שמורכבת מקרוניות עץ צהובות. תוכלו להגיע בהם למקומות מעניינים רבים ברחבי העיר. קנו כרטיס יומי, שעולה כמה יורו בודדים ותוכלו לעלות ולרדת בכל מקום שתחפצו. אגב, הטראמים המודרניים נוסעים לפרברי בלם, אבל כדי לא לעמוד כל הדרך, עלו עליהם בתחנה הראשונה, שבכיכר Praça da Figueira, במקום לעלות בכיכר Praça do Comércio, שם עולים המוני תיירים ורובם עומד, בצפיפות לא קלה...

בנסיעות מחוץ לעיר זול להשתמש בדרך כלל באוטובוסים, אך בנסיעות ארוכות לעיתים הרכבת עדיפה. כרטיס Tourist ticket יאפשר לכם נסיעה חופשית בכל סוגי הרכבות במדינה.




#חסכון
לחופשה זולה משמעותית, נסו להגיע מחוץ לעונת התיירות, שחלה מסוף יוני עד אמצע ספטמבר.

סופרמרקט - לקניות זולות חפשו את הסופרמרקטים של רשת Pingo Dos ורשת Continente.

כניסה חינם לאתרים ולמוזיאונים - בימי ראשון עד השעה 14:00. תכננו את הזמן היטב והגיעו מוקדם, כי זה כולל את מגדל בלם, אנדרטת התגליות, מנזר ז'רונימוס ומוזיאון הכרכרות - כולם מבוקשים מאד.

לתחבורה ציבורית - קנו את כרטיס Lisboa card, שמאפשר נסיעה חופשית בתחבורה ציבורית, בעיר ובפרברים, כולל כניסה חופשית לכל המוזיאונים. אם לא, קנו את הכרטיס השבועי והחסכוני מאד לנסיעה חופשית, או לפי מספר הימים שתהיו בעיר.

חשמלית 28 - הטראם עם הקרוניות הצהובות הוא דרך נהדרת להכיר את העיר. קחו את האפליקציה שלנו ובכל פעם שתרעננו אותה היא תזהה מה בקרבתכם ותוכלו להאזין להסברים.


#אוכל
הכי זול וכיף בפורטוגל בכלל ובליסבון בפרט זה לסעוד במסעדות העממיות. רבים ישמחו לגלות שדגים ופירות ים הן המנות הזולות והיותר מוצלחות בהן.

מומלץ בחום לאכול את המזון הלאומי הפורטוגזי, סרדינים מטוגנים. מדובר במעדן אמיתי ועממי. במאפיית פשטייש דה בלם (Pastéis de Belém) שווה לטרוף את עוגות ה"פשטייש דה נאטה" הקטנות והנהדרות ובתחום המשקאות - את ליקר הברנדי עם הדובדבנים, שנקרא ג'ינג'יניה ונמכר בקיוסק הקטן שבכיכר סן דומינגו.


#תשר
ברוב מדינות אירופה, משום שלרוב דמי השירות כבר נכללים בתוכו, נהוג לתת כטיפ 2 יורו, בלי קשר לגובה החשבון עצמו.


#שופינג
שווה וכיף לעשות קניות בליסבון, גם בזכות המחירים הזולים משמעותית, כ-30% פחות מישראל, וגם בשל האיכות, השיק והטרנדיות האירופיים. תמצאו כאן מגוון דברים שווים - ממזכרות קרמיקה בכחול וצהוב על לבן, עבודות יד מקומיות ועד מותגי אופנה יוקרתיים ועממיים.

רחוב הקניות של העיר הוא מדרחוב אוגוסטה, שיוצא מכיכר רוסיו. יש בו נציגות של כל רשתות האופנה והמותגים החמים.

אזור הקניות המועדף על תושבי ליסבון הוא רובע שיאדו (Chiado). השילוב המוצלח שכאן, הוא בין חנויות של פעם, ובין חנויות מעצבים עכשוויים ומעודכנים. מרבית החנויות הללו מרוכזות ברחוב קרמו (Rua Carmo) וברחוב גארט (Rua Garette). לצד חנויות האופנה והעיצוב, יש ברובע גם חנויות ספרים רבות וחנויות מיוחדות. במרכז הקניות הלוהט Armazend de Chiado, יש עשרות חנויות אופנה, קוסמטיקה, מוסיקה ועוד.

מקומות מומלצים לקניות בתגית "שופינג בליסבון".


#בילויים
ראשית, כדאי לדעת שחיי הלילה בליסבון מתחילים בשעה מאוחרת יחסית, בסביבות 11 בלילה. הצעירים מרבים לבלות בבאירו אלטו. המבוגרים יותר - בפינק סטריט.

שנית, בליסבון חובה לבלות ערב אחד לפחות ב"בית פאדו". מדובר במוסיקת הנשמה הפורטוגזית המסורתית. שירי הפאדו הם מלנכוליים ומרגשים מאד והחוויה תהיה נפלאה. תוכלו למצוא אותם בשכונת הבילויים של העיר, אבל חפשו מקומיים שיושבים בו, אחרת יש חשש שמדובר במלכודת תיירים.

מקומות בילוי מומלצים בתגית "בילויים בליסבון".


#קידומת פורטוגל
+351


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type C, E ו-F (ראו למטה קישור עם צילום).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/_2vGoAzcXF0


חופשה בעיר:

https://youtu.be/EQueoZa5Pms


מבט מהאוויר:

https://youtu.be/Hg7s2ayeYz8


הדרכה:

https://youtu.be/N8bHCHl8X_0
שער אוגוסטה
שער אוֹגוּסְטָה
#על שער הניצחון של ליסבון

שער ויקטוריה (Arco Da Victoria) הוא שער הניצחון של ליסבון. זהו שער לבן ויפה, המהווה את גולת הכותרת של הכיכר המרשימה. השער, שבנייתו נמשכה מעל 100 שנים (בין השנים 1755-1873), נבנה לאחר שיקומה של העיר ליסבון מהרעש הגדול, אותה רעידת אדמה שכמעט והחריבה אותה לחלוטין.

השער, שיש המכנים אותו "שער אוֹגוּסְטָה" (Arco da Rua Augusta), מחבר את כיכר קומרסיו עם רחוב אוגוסטה, מדרחוב הקניות והשופינג העיקרי של העיר. בו תמצאו מגוון רחב של חנויות, בוטיקים, מסעדות ובתי קפה רבים.

בנייתו של שער ויקטוריה ארכה למעלה מ-100 שנים. פסלים מרשימים ובעלי משמעות היסטורית וסמלית ניצבים עליו, כולל של וסקו די גרמה, מגלה הארצות הפורטוגלי הנודע ושל המרקיז דה פומבל, המנהיג המשקם של העיר, לאחר רעידת האדמה שהחריבה אותה.

מקומת התצפית הפנורמית שעל השער תזכו לתצפית מרהיבה של 360 מעלות על העיר. ניתן לעלות אליה במעלית נוחה. מכאן תזהו בנוף העירוני את הקתדרלה של ליסבון, את נהר הטֶז'וּ, כיכר קוֹמֶרסיוּ ואת טירת סָאוֹ ז'וֹרְזֵ'ה (ג'ורג' הקדוש), שמעל העיר כולה.


#על האמנות שבשער
שער ויקטוריה מעוטר בפסלים מרשימים ובעלי משמעות היסטורית וסמלית.

הביטו אל הפסל בגובה 7 מטרים, שעל החלק המרכזי והעצום שמונח בגובה של 30 מטרים. הפסל הזה מייצג תהילה (Glory) ורואים בו אישה שמכתירה את מלאך הגאונות (Genius) ואמזונת האומץ (Valor).

ראו מתחת, בחלק הנמוך יותר של השער, את הפסלים שפיסל ויטור בסטוס (Vitor Bastos). הוא הנציח בהם אישים ודמויות חשובות וידועות בתרבות הפורטוגזית.

שימו לב לעוד שני פסלים שמייצגים את שני הנהרות המרכזיים של פורטוגל. ראשון הוא נהר הטז'ו שזורם בליסבון והשני הוא נהר הדורו שעובר, לאורך 100 ק"מ, על חלק מקו הגבול של פורטוגל עם ספרד.


#טיפים
להתחיל שופינג ברחוב אוגוסטה זה לפגוש שלל מותגים בינלאומיים דוגמת זארה, H&M, בנטון, פול אנד בר, אדידס, נייקי ועוד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/LwRx_XTupWk


ביקור במקום:

https://youtu.be/wpKlJ_Cb5sc


הנוף מראש השער:

https://youtu.be/wxM4qKit_r4
כיכר רוסיו
כיכר רוּסִיוּ
#על הכיכר השלווה עם המזרקות, שפעם העלו בה על המוקד

הכיכר המפורסמת ביותר בליסבון היא כיכר רוּסִיוּ (Rossio square), שבלב שכונת הבאישה, במרכז העיר. משמעות שמה של הכיכר בפורטוגזית היא "כיכר ציבורית גדולה". ואכן, זו כיכר עתיקה ורחבת ידיים, עם יופי אירופאי קלאסי וקהל תיירים ומקומיים הפוקדים אותה בכל שעות היום. עוד מימי הביניים היא נחשבת למקום מפגש מרכזי ומוקד להתכנסות בעיר ליסבון.

קשה אולי להאמין וקצת אירוני, אבל הכיכר המרכזית הזו, שכל כך כיף לשוטט בה, לאכול במסעדותיה ולשבת בבתי הקפה הנהדרים שבה, הכיכר שוקקת החיים ומלאת רוחשת הפעילות, לאורך כל שעות היום, שימשה בתקופת האינקוויזיציה בעיקר להוצאות פומביות להורג. כן, ממש כאן העלו בימי הביניים על המוקד את מי שהואשמו בכפירה.

"אוֹטוֹ דָה פֶה" (Auto da fé) הם קראו לטקס הדתי החגיגי שנהגה האינקוויזיציה לערוך כאן, בעת שהוציאה לפועל את גזרי הדין של הנדונים למוות בשריפה. היום המצב כמובן אחר והשמש היוקדת מלמעלה היא היחידה ששורפת כאן משהו בגוף של מישהו...

את הכיכר מעטרות מזרקות ברונזה, שהובאו לכאן מצרפת, במאה ה-19. הכיכר הזו, עם המזרקות הצרפתיות שבה, מילאה תפקיד נכבד בתולדות העיר ובהיסטוריה של האימפריה הפורטוגלית העשירה של פעם. כאן התקיימו בעבר חגיגות גדולות, התרחשו בה התקוממויות עממיות סוערות, היו כאמור הוצאות להורג, ואפילו מלחמות שוורים.

פסלו של המלך פדרו הרביעי מעטר את הכיכר וניצב ליד המזרקות, בראש עמוד גבוה. ואכן, שמה האמיתי של הכיכר הוא "כיכר המלך פדרו הרביעי". אבל בליסבון קוראים לה כולם בשמה של תחנת הרכבת רוסיו, שנמצאת בה - כיכר רוסיו. תחנה זו, אגב, היא תחנת הרכבת לסינטרה ובנוסף לה נמצא בכיכר גם בניין התיאטרון הלאומי.

הפסל ניצב בקרבת שתי מזרקות, שהובאו מצרפת, או מעוצבות בסגנון המזרקות הצרפתיות.

שימו לב גם לפסיפס המסורתי שבו רוצפה הכיכר במאה ה-19. עיצובו המזכיר גלים, נוצר בכדי להזכיר את גלי הים שהציפו את הכיכר, ברעש האדמה המפורסם שפגע בעיר קשות.


#תולדות הכיכר
כיכר רוסיו היא כיכר חשובה בעיר ליסבון. למעמדה המשמעותי בעיר היא זכתה במהלך המאות ה-13 וה-14 לספירה, כשהיא הלכה ותפסה מקום חשוב ומרכזי בחיי העיר. זה קרה כשאוכלוסיית העיר הלכה וגדלה. רבים אז עברו להתגורר באזור הנמוך של העיר, מתחת לגבעת הטירה.

מדובר בתהליך שעברו בימי הביניים ערים רבות, כשרבים מהתושבים עברו לגור בשטח שמחוץ לטירות, שישבו על הגבעות המבוצרות של הערים.

מרבית הבניינים שניצבים כיום מסביב לכיכר רוסיו נבנו בתקופה שלאחר רעידת האדמה של שנת 1755, רעידת אדמה שהייתה מלווה בצונאמי ובשריפות ענק, שהחריבו את רוב בנייני העיר.

לאחר שבשנת 1874 הוצב במרכז הכיכר פסל של פדרו הרביעי, בראש עמוד גבוה, זכתה הכיכר בשמה הרשמי "כיכר המלך פדרו הרביעי". אבל דומה שהשם הזה מעולם לא תפס ולא התקבל על ידי הציבור. אם תאמרו לנהג המונית הממוצע בליסבון שהיעד שלכם הוא "כיכר פדרו הרביעי", די סביר שהוא יביט בכם בתמיהה ולא יידע להיכן לנסוע.


#טיפים
בכיכר תוכלו למצוא שלל בתי קפה ומסעדות.

מהכיכר יוצאת אָבֶנִידָה דֶה לִיבֶּרְדָדֶה, שהיא שדרה מהודרת, יפה וארוכה, שנוהגים לכנותה כאן "השאנז אליזה של ליסבון". טיול של ערב בה יכול להיות נחמד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/IU_3Ifo-5Z0?si=NBBQJfj6A3FSpdhO


ביקור במקום:

https://youtu.be/PYARSEQiCU0
מרכז התרבות של בלם
מרכז התרבות של בֶּלֶם
#על המרכז התרבותי של ליסבון


כשנולד מרכז התרבות של בֶּלֶם (Centro Cultural De Belem), כאכסניה לפעילות תרבותית מגוונת, היה הבניין שלו שנוי במחלוקת. רבים ראו חוסר טעם טוב, במיקום של הבניין העצום, המרשים והמודרני, בכיכר אִמְפֶּרְיוֹ, ממש בסמוך מוזיאון המנזר ההיסטורי. שני האדריכלים הפורטוגזיים וִיטוֹרְיוֹ גְרֵגוֹטִי ומַנוּאֵל סָלְגָדוֹ, עמדו תחת התקפה...

אבל מאז הפך המקום לקלסיקה בפני עצמה. מוצגות בו מספר תערוכות לאומיות והוא כולל מוזיאון לעיצוב, אולמות למופעים וקונצרטים, חנויות מרשימות וקפטריה, בית קפה.

המוזיאון לאומנות מודרנית, שנוסף אליו בשנת 2007 ואוסף בררדו (Berardo Collection), מהאוספים הידועים בעולם האומנות העכשווית, הפכו את המקום גם למרכז של אמנות מודרנית. מוצג בו כיום אוסף עשיר של עבודות מהמאה ה-20, כולל יצירות מופת של גדולי האמנים המודרניים, כמו פיקאסו, סלבדור דאלי, אנדי וורהול ואחרים, לצד אמנים פורטוגלים מתקדמים וחשובים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/V5xifqQoDAA

ליסבון

מוזיאון המרכבות
מוזיאון הכִּרְכַּרוֹת הלאומי
#על מוזיאון המרכבות העתיקות שבליסבון

מוזיאון המרכבות (Museu Nacional Dos Coches), מהמוזיאונים הגדולים מסוגו בעולם, מכיל מגוון עשיר של כ-60 כרכרות עתיקות ויפהפיות, מכל הסוגים. הוא נחשב לאחד האתרים הפופולריים בליסבון ונמצא בו האוסף החשוב והגדול ביותר בעולם, של כרכרות פאר, ששימשו את האצולה הפורטוגזית, קהילה שעושרה היה בזמנו בלתי נתפס, מה שהכרכרות מדגימות היטב.

המוזיאון ממוקם במבנה שבעבר היה בית ספר מלכותי לרכיבה וניצב בסמוך לארמון. במוזיאון הקטן שני חדרים, שאחד מהם מפואר ומקושט במיוחד.


#על המרכבות שבמוזיאון
המוזיאון מחזיק את אחד מאוספי המרכבות הטובים בעולם. כאן תוכלו להבין היטב את ההתפתחות של המרכבות, בין המאות ה-16 ועד ה-19, הן מהבחינה הטכנית והן בצד העיצובי-אמנותי.

במוזיאון המרכבות יש מרכבות שנוצרו בתקופות שונות. יש מהן שמעוטרות בפסלים ואפילו גדולים. אחרות באריחי אזולז’וש ובאבנים יקרות ויש שעיטורי עץ מרהיבים מוצגים עליהן. יש כאלה שעבודות אמנות מוצגות עליהן.

המרכבות הללו שימשו להכתרות מלכים, אחרות היו מרכבות החתונה של בית המלוכה, מרכבות שגרירים, נסיכים ומרכבות שימושיות, כמו מרכבת דואר, מרכבות כומר ועוד. יש כאן אפילו מרכבות של ילדי משפחת המלוכה.

המרכבות שכאן היו שייכות ברובן למשפחת המלוכה ולאצולת פורטוגל. אל תפספסו את הכרכרות שהיו שייכות למשפחות המלוכה של אנגליה, צרפת וספרד ואת מרכבת האפיפיור.

עיצוב הכרכרות היה בסגנון אישי, תוך הצגת סמלים מעמדיים ומשפחתיים שונים ואזכור אירועים הקשורים בהם. הוא העיד על בעליהן, מעמדם וסגנונם ונועד גם להרשים ולמשוך תשומת לב.

יש כאן מרכבות שיוצרו בפורטוגל, ספרד, אוסטריה, צרפת ואנגליה. הן נעות מדגמים פשוטים ועד למרכבות פאר יקרות במיוחד. בהתאם לכך הן כוללות חומרים שונים, כולל עור, קטיפה, עץ וזהב. גם טיפוסי המרכבות כוללים כאלה שיש להן שני גלגלים או ארבעה, מרכבות עם גג נפתח ומרכבות שהגג בהן סגור. בין המרכבות כאן כאלה שגודלן ומשקלן כה גדול, עד שקשה להאמין שהן זזו אי פעם.


#טיפים
הכניסה החינמית לאזרחי פורטוגל בימי ראשון עד השעה 14:00 יוצרת עומס רב. עדיף להגיע ביום אחר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/L4IKGMuh1ao


ועוד מבט:

https://youtu.be/VMq0Lt1bEGo
מגדל בלם
מגדל בֶּלֶם
#על המגדל שנבנה כדי להגן על הכניסה לנמל ליסבון

ברובע בלם, על גדות נהר הטז'ו, ניצב לו מגדל בֶּלֶם (Torre de Belem), מגדל מבוצר שנבנה בראשית המאה ה-16 ונחשב לאחד מסמלי העיר ליסבון.

המגדל הזה נבנה בימי המלך מנואל הראשון, בשנת 1515, ולמעשה היווה שער הכנה בכניסה לנמל ליסבון. במקביל, מגדל בלם שימש כנקודת יציאה למסעות יורדי הים הפורטוגזיים ל"עולם החדש", הוא אמריקה.

יש 5 קומות במגדל המבוצר. במקור שימשה הקומה העליונה לתצפית ובתחתונה השתמשו כמחסן תחמושת. מאוחר יותר המגדל שימש גם כמגדלור, המסמן את הנמל ותחנת טלגרף.

מעניין לדעת שבשלב שלפני שהפך לשער הכניסה של הנמל, שימש "טוֹרֶה דֶה בֶּלֶן" המרשים כבית סוהר. במיוחד נאסרו כאן אסירים פוליטיים. המלך ידע שכאן יהיו מתנגדיו בסכנת חיים מתמדת, בשל הגאות בים, שלא פעם הציפה את תאי הכלא והצינוק והטביעה את האסירים. אופס, אמרו ודאי המלך ויועציו, בכל פעם שזה קרה...

המבנה עוצב בידי הפסל פרנסיסקו ארודה וניכרות בו השפעות של התרבות המורית, אבל גם השפעות ביזנטיות ואפילו הודיות. גובהו של המגדל 35 מטרים ואם תבחנו את המבנה היטב תוכלו לראות עליו עיטורים מגולפים באבן שבהם מוטיבים ימיים שונים.

כשתעלו למרפסת התצפית שבקומה העליונה של המגדל, תראו את הנוף המרהיב של העיר ליסבון ושל שפך הנהר לאוקיינוס. במפלס התחתון עומדים תותחים אל מול כל אחד מהחלונות.

המגדל מהווה היום אנדרטה לתקופת המסעות של פורטוגל ואף אתר מורשת של אונסק"ו.


#טיפים
הכניסה החינמית לאזרחי פורטוגל בימי ראשון עד השעה 14:00 יוצרת עומס רב. עדיף להגיע ביום אחר.

האתר סגור בימי שני, כמו במרבית המוזיאונים והאתרים בעיר.


מבט קצר:

https://youtu.be/QE74ZaYirhQ
מוזיאון גולבנקיאן
מוזיאון גוּלְבֶּנְקִיאַן
#על מוזיאון האמנות הטוב בליסבון

מוזיאון גוּלְבֶּנְקִיאַן (Museu Gulbenkian), או מוזיאו קלושטה גולבנקיאן, נחשב המוזיאון הטוב ביותר בפורטוגל. הוא מחזיק אוסף מרשים, שמבוסס על אוסף האמנות של איל הנפט הארמני קלוסטה גולבנקיאן. האיש היה אספן אמנות נלהב ומכספו הרב אסף את מה שנחשב לאחד מאוספי האמנות הטובים בעולם. המוזיאון מציג חלק מ-6,400 יצירות שבאוסף האמנות המרשים שהוא צבר במהלך חייו.

באוסף נכללות יצירות אמנות, המשתרעות על פני טווח אדיר של מקומות, תקופות וז'אנרים. תמצאו כאן אמנות מהמערב והמזרח. מאמנות איסלאמית ועד עבודות פורצלן ותכשיטים מסין, חפצי נוי ושטיחים מפרס ומתורכיה, אמנויות דקורטיביות מצרפת ועוד. יש גם פסלים מתרבויות קדומות, לצד מטבעות עתיקים, יצירות ומוצגים אמנותיים מתקופות שונות בעבר.

האמנויות היפות מיוצגות כאן, החל מאמנות מצרים העתיקה ועד לאמנות המודרנית והעכשווית, מהמאה ה-21. בין היצירות תמצאו עבודות מופת של גדולי האמנות, כולל שמות כמו רמברנדט, רובנס, מאנה, מונה, רנואר, דגה ורבים אחרים.

מוזיאון גולבנקיאן נמצא במבנה מרשים, מוקף בגנים מטופחים, בתוך פארק גוּלְבֶּנְקִיאַן הירוק, מקום נעים ומרשים גם הוא.


ביקור במקום:

https://youtu.be/zLFxGiFygDk
שוק האוכל ריביירה
שוק האוכל רִיבֵּיירַה
#על שוק האוכל המקורה והטעים

דמיינו לכם שוק שהוא בעצם מסעדת ענק בשירות עצמי ויושבים בו מאות אנשים ואוכלים מזון שהוכן להם, על ידי האנשים הטובים ביותר בעיר, במבחר ואיכות בלתי נתפסים. זה בדיוק הסיפור של שוק האוכל מַרְקָדוֹ דַה רִיבֵּיירַה (Mercado da Ribeira).

זהו שוק האוכל המקורה של ליסבון. החוויה הקולינרית והחברתית שמציע שוק כזה, לא דומה למקומות אחרים שאוכלים בהם. היכולת לדגום ולאכול מגוון של מנות קטנות יותר, אקלקטיות וטעימות להפליא - ועדיין להישאר עם קצת כסף בבנק, מבורכת מאד ומאפשרת לרבים ליהנות מאוכל מעולה בטווח המחירים שגם אדם ממוצע יכול לעמוד בהם. זו גם הסיבה ששוק האוכל הזה מלא כל הזמן ופופולרי מאוד, הן בקרב תושבי ליסבון והן בקרב התיירים כאן.

השוק נולד לפני מספר שנים, כיוזמה של מגזין Time Out. הוא נחשב ראשון מסוגו בעולם והתבסס על שוק מסורתי, שהתנהל כאן מאז שנת 1893. השוק הזה מציע בכל בוקר פירות, ירקות, גבינות, בשרים וכדומה. הרעיון של יזמי שוק האוכל היה שבהמשך היום ישנה השוק את פניו למשהו אחר. ואכן, מדובר במבנה גדול מאד, כ-10,000 מטרים רבועים גודלו, שלאורכו ולרוחבו הוצבו דוכני האוכל של השפים הטובים בליסבון, ברים עם בירות ומיני אלכוהול מגוונים ועוד. במרכז השוק ניצבים שולחנות ארוכים עם כיסאות לכ-500 איש.

האוכלים כאן כבר מכירים את הנוהל. תופסים מקום ליד השולחנות ומתחילים ללקט את הארוחה מהדוכנים השונים, מנה פה ומנה שם. לאחר שהכל הובא לשולחן, מתיישבים ואוכלים את הארוחה ביחד - כל אחד עם המיקס והמבחר שאסף לעצמו.

כל כך פשוט וכל כך מוצלח. יש כאן הכל - מדגים ומאכלי ים, דרך בשרים משובחים בשלל צורות הכנה, מאזטים, תוספות נפלאות, סלטים מעולים ועוד. מפריטי ארוחות יוקרה ועד אוכל רחוב משובח - הכל כאן נשטף ביינות מצויינים, בירות מעולות ושלל קינוחים ומתוקים.

יש בשוק האוכל רִיבֵּיירַה עשרות דוכנים, כולל רבים שנפתחו על ידי המסעדות הטובות בעיר. כמובן שכאן נמכרות המנות שלהן במחירים סבירים וכך אפשר ליהנות מאוכל מצויין ומגוון, במנות קטנות ומהנות, שמאפשרות להתנסות במיטב המעדנים של ליסבון.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/MhfXrO-h5Gg


מוזיאון התיאטרון הרומי
מוזיאון התיאטרון הרומי
#על עתיקות התיאטרון הרומי של העיר

במוזיאון התיאטרון העתיק תוכלו לראות שרידים ומוצגים מהתיאטרון הרומי שהיה פה בתקופה הרומית והתגלה בחפירות ארכיאולוגיות במקום.

מוזיאון התיאטרון הרומי (Museu Do Teatro Romano) מציג את שרידי התיאטרון הרומי מהמאה ה-1 לספירה. התיאטרון המקורי הכיל כ-5,000 מקומות. הוא נהרס סופית במאה ה-4, כשלקחו את האבנים שלו, כדי לבנות את חומת העיר.

במאה ה-18, כמעט מילניום וחצי אחר כך, החלו לשחזר את התאטרון ובמוזיאון של ימינו אפשר לראות שחזור של חלק ממנו, כמו גם מספר עמודים ופסלים שהיו בו באותה תקופה.


#טיפים
הכניסה למוזיאון חופשית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/QCQkGPdJcyo
כיכר לואיש דה קמואיש
#על כיכר הצעירים בדרך לבילוי

עבור רבים מצעירי ליסבון נחשבת כיכר לואיש דה קמואיש (Luis de Camois), שממוקמת קרוב לחיבור שבין שכונת שיאדו לשכונת באירו אלטו, לנקודת מפגש מרכזית בעיר, לפני היציאה לבילויים בלילה.

הכיכר נקראת ע"ש המשורר הפורטוגלי הנודע לואיש דה קמואש, בן המאה ה-16. הוא היה משורר וסופר, אך גם איש חרב ומפקד בצבא הפורטוגזי, במהלך התקופה החשובה בחיי הממלכה, בעידן התגליות של פורטוגל, במאות ה-15 וה-16.

ספרו הידוע ביותר של קמואש הוא ה"לוזיאדש", בו הפליא לתאר את המסעות להודו, בהפלגות שבהן השתתף, ביחד עם ואשקו דה גמה (Vasco da Gama).

חשיבותו של לואיש דה קמואש היא כה גדולה כאן עד שאת יום פורטוגל, מעין יום העצמאות של המדינה הפורטוגזית, נהוג כאן לציין ולחגוג ב-10 ביוני, יום מותו של המשורר הנודע.


#טיפים
פעמיים ביום יוצא מהכיכר סיור רגלי שווה וללא תשלום של 3 שעות לאתרים מרכזיים בעיר העתיקה, עם מידע על ההיסטוריה, התרבות וחיי הלילה בליסבון.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Eakb3Gmns-0


סיור קצר בכיכר:

https://youtu.be/96lkuipy6TY?t=40s
ארמון בֶּלֶם
#על מעונו הרשמי של נשיא פורטוגל

פאלאסיו דה בֶּלֶם, או ארמון בֶּלֶם (Palácio Nacional de Belém) הוא ארמון שנמצא בכיכר אלבוקרק (Albuquerque) ושימש בימים עברו כמשכנם של המלכים והשליטים של ליסבון ופורטוגל.

הארמון יושב בסמוך לקו המים של נהר הטז'ו, בשיפולי גבעה קטנה, בסמוך למרכז ההיסטורי של רובע בלם ולא רחוק ממנזר ג'רונימוש.

הארמון נבנה בשנת 1559. ברעידת האדמה שהרסה את ליסבון בשנת 1755 שהה כאן המלך גוס הראשון, אך הנזק שנגרם לארמון היה מזערי. במאה ה-18, עבר המקום שינויים ושיפוץ כולל, בידי המלך גוס החמישי.

באופן טבעי, מה שהיה בעבר הארמון המלכותי, הוא כיום מטה הנשיאות של הרפובליקה הפורטוגזית ומונומנט לאומי. מאז שנת 1910 יושב בארמון בלם נשיא הרפובליקה. הארמון משמש גם כמעונו הרשמי של הנשיא וגם כמקום שבו הוא מקבל את פניהם של אורחים רמי מעלה.

כאשר הנשיא נמצא בבלם, מונף בארמון דגל ירוק עם הסמלים הלאומיים של פורטוגל.

בחזית הארמון ניצב עמוד בגובה של 20 מטר, שעליו פסל של אפונסו דה אלבוקרק (Afonso de Albuquerque), המשנה ההיסטורי למלך בהודו. בשער הכניסה ניצבים חיילים המאבטחים את הארמון ומסביבו יש גינה יפה, המקיפה אותו.

חוץ ממשכן הנשיא נמצא בארמון גם מוזיאון הנשיאות, המספר על ההיסטוריה של הרפובליקה של פורטוגל והנשיאות שלה.

במוזיאון אוספים ותערוכות קבועות ומתחלפות. כמו כן במוזיאון מוצגות עבודות אמנות שניתנו לנשיא ונתרמו למדינה בתקופות שונות.


הנה חילופי המשמר בארמון בלם:

https://youtu.be/-bKR4RZH82s


ותמונות מתוכו:

https://youtu.be/D-dNShx1MzI
מנזר קָארְמוֹ
#על המנזר שהושאר הרוס כאנדרטה

מנזר קארמו (Largo do Carmo) הוא אחד המבנים המעניינים בליסבון. הקשתות חסרות הגג שלו וקירותיו החשופים מקנים לו מראה מהמם, של חצי חורבה הרוסה וקודרת, אך מרשימה מאד.

המנזר הזה, דָּרַךְ כּוֹכָבוֹ בשנת 1755 דווקא כשפקדה את העיר ליסבון רעידת אדמה קשה, בעוצמה של 8.9 בסולם ריכטר. הרעידה העצומה, שהורגשה עד נורווגיה, גרמה להרס מבנים רבים בעיר, אך גם לשריפה גדולה ולגלי צונאמי אדירים ששטפו את ליסבון. 40,000 איש נהרגו וחלק גדול מהעיר, כולל ארמון המלך, נהרס עד היסוד.

מנזר קארמו הוא אחד מהמבנים היחידים בעיר, שלאחר רעידת האדמה הקשה שהתרחשה בליסבון בשנת 1755, לא נבנו מחדש ושופצו רק חלקית. למעשה, הוא הושאר במצבו זה, כאנדרטה וכהנצחה להרס של שנת 1755.

מנזר קארמו הוקם בשנת 1389, בהוראת נונו איברס פררה (Nuno Ivares Pereira). שרידיו מעידים על מבנה עם אדריכלות גותית, מהסוג שאפיין מבנים מעטים בעיר, עוד בתקופה שלפני רעידת האדמה. כיום הוא כמעט דוגמה בודדת של הסגנון הגותי בליסבון ואחד המבנים הבולטים בעיר.

בימינו שוכן במבנה המוזיאון הארכיאולוגי של העיר. בחצר פנימית במנזר תמצאו את חנות הספרים של המוזיאון והקפטריה-מסעדה שלו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/CLhy9zTe7AM
בית הנקודות
#על בית כרית הסיכות שמוקדש לסאראמאגו

בית הנקודות (Casa Dos Bicos) הוא בית בליסבון שחזיתו עשויה בצורות גאומטריות בולטות, המקנות לו מרחוק צורה של כרית סיכות גדולה.

הבית, שבשכונת אלפמה, נבנה בשנת 1523, בהוראת בנו של אפונסו דה אלבקרק, המשנה למלך הודו באותם ימים.

את חזית המבנה עיצבו האדריכלים סנטה ריטה פרננדס (Santa Rita Fernandes) ומנואל ויצ'נטה (Manuel Vicente), בהשראה איטלקית ברורה ובסגנון המשקף את אדריכלות אירופה של תחילת המאה ה-16.

כמו בתים רבים בעיר, גם בית הנקודות ניזוק קשות ברעידת האדמה שפגעה בעיר ב-1755. אבל הבניין שרד ובשנת 1981 הוא שוחזר במלואו, בהתאם לעיצוב המקורי שלו.

כיום משמש הבניין את קרן סאראמאגו, על שמו של ז'וזה סאראמאגו, הסופר הפורטוגזי המפורסם, שזכה בפרס נובל לספרות לשנת 1998. יש בבית תערוכת קבע המוקדשת לסופר, שהוא גאוות פורטוגל. היא סוקרת את חייו, בתמונות ובסרטים, עם תצוגה של תרגומי ספריו לשפות העולם הרבות. בבית גם שחזור של חדר העבודה שלו.

במותו ביקש סאראמאגו שיטמנו את אפרו ליד הבניין, מתחת לעץ זית שיובא מכפר הולדתו אזיניאגה, הנמצא כ-100 ק"מ מליסבון. לבקשתו, הוצב ליד העץ ספסל התייחדות ומעליו לוחית נחושת שצורתה כטביעת רגל של פיל, לזכר ספרו "מסע הפיל".


#טיפים
למעט התערוכה, הבית לא פתוח לקהל הרחב.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/pM9Ud_v9vsU
פארק גוּלְבֵּנְקִיאַן
#על הפארק הטבעי אך מעוצב של ליסבון

פארק גוּלְבֵּנְקִיאַן (Gulbenkian Park) הוא מהפארקים האהובים בליסבון. זהו פארק ירוק ועשיר בצמחיה טבעית, ששטחו 7.5 דונם. יש בו שני אגמים נהדרים, המשמשים בתי גידול לעופות מים שונים.

הטיול בשביליו הנעימים של הפארק הוא הנאה שלווה ורוגעת. בדרככם, תצעדו בין האקליפטוסים, האירוסים ועצי הצפצפה, תחצו גשרים קטנים מעל פלגי מים ותשבו על ספסלי הישיבה שלאורך השבילים או סתם על הדשא, כשאתם נרגעים לצלילי פכפוך המים הזורמים.

הפארק, שהוקם בשנת 1969, הוא חלק מהמרכז התרבותי גולבנקיאן, שנכללים בו גם מוזיאון, אמפיתיאטרון ועוד. אוהבי אמנות יוכלו לבקר כאן במוזיאון קאלוסט גולבנקיאן, המציע אוסף מרשים של אמנות מהמזרח ומהמערב.

יש כאן גם מרכז לאמנות מודרנית, שבמבנה שלו תוכלו לצפות ביצירות מעניינות ואחר כך לסעוד בקפיטריה נחמדה, מגוונת מנות ולא יקרה. שווה גם לבקר בחנות הספרים הטובה של המוזיאון.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/6T6lAVYlIiA
הקתדרלה של ליסבון
#על הקתדרלה של ליסבון

קתדרלת ליסבון (Largo Do Sequeira) או קתדרלת מריה הקדושה, היא קתדרלה רומית-קתולית והיא הקתדרלה העתיקה בעיר ליסבון.

הקתדרלה נבנתה לראשונה בשנת 1147, בסגנון רומנסקי. היוזם היה ברנש בשם אפונסו אנריקש. כיום, לאחר שיפוצים והרחבות היסטוריות שונות, יש בקתדרלה כמה סגנונות אדריכליים שונים ומשונים.

בקתדרלה מספר מתחמים מעניינים, החל משער רומנסקי וקפלה מרכזית, דרך מזבח מרכזי בסגנון הבארוק, חדר אוצר עם תשמישי קדושה וחצר פנימית.

הקתדרלה של ליסבון היא מקום מושבה של הפטריארכיה של ליסבון. מאז שנבנתה לראשונה, היא שונתה מספר פעמים. במהלך השנים היא אף שרדה מספר רעידות אדמה. הנזק הגדול שלה התרחש ברעידת האדמה בשנת 1755, אבל בתחילת המאה ה-20 היא שופצה והוחזרה למצב מצוין.

בחצר הפנימית בקתדרלה התגלו שרידים מוסלמיים ומאגר מים, שהקתדרלה הוקמה מעליהם.


מבט מבפנים:

https://youtu.be/OZlfysFIzRg
פארק העמים
#על המתחם החדשני שנבנה לתערוכה העולמית


פארק האומות, פארק העמים, או בפורטוגזית "פארקֶה דאש נאסוֹיש" (Parque das Nacoes) נבנה ממש על פני המים. זהו לא סתם פארק, או ריכוז של עסקים מסחריים. זהו מתחם ענק שנבנה על גדות נהר הטז'ו ובמקור שימש לתערוכת האקספו 1998, התערוכה העולמית, שנערכת אחת לכמה שנים בעיר גדולה אחרת בעולם.

המתחם הזה מנוגד ניגוד מוחלט לרוב האטרקציות העתיקות של ליסבון, שברובעיה האחרים של העיר. כאן תכננו אדריכלים מהשורה הראשונה בעולם שורת מבנים מודרניים ומרשימים.

לצד הטיילת הארוכה, תמצאו בפארק האומות מלונות, מקומות בילוי, מרכזי קניות נוספים, בתי קפה ומסעדות - כל אלו לצד קזינו, מרינה, גני מים ומדשאות, מגדל תצפית ורכבל שעובר מעל ולאורך כל הפארק ונקרא טֶלֶפריקוּ (Teleférico do Parque das Nações).

בפארק העמים נמצא בין השאר גם האושנריום - האקווריום הראשון שנבנה באירופה, אחד הגדולים והמגוונים בעולם ומה שנחשב לאחת האטרקציות המשפחתיות המעניינות בליסבון.

נמצאים כאן גם מרכז הקניות החדשני וסקו-דה-גאמה, מה שמזכיר שמהתצפית בפארק תוכלו לראות יפה את הנוף שמסביב. תנו מבט בגשר וסקו דה גאמה, מהגשרים הארוכים בעולם וודאי המרשים ביותר בסביבה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/kNNNiorusuE
כיכר קוֹמֶרסיוּ מול הנמל
#על כיכר המסחר - הכיכר המרכזית של ליסבון

הכיכר המרכזית בעיר ליסבון, פְּראסָה דוּ קוֹמֶרסיוּ (Praca do Comercio), היא כיכר המסחר של העיר. מוקפת בבניינים מרשימים שבהם שוכנים הבורסה המקומית ומשרדי ממשלה שונים, הכיכר רבת ההוד ורחבת הידיים נמצאת על גדות שפך הנהר ופתוחה כולה אל הנמל והים.

כיכר קומרסיו הייתה בעבר הכיכר של ארמון המלוכה ונועדה להפגין את עוצמתה ועושרה של פורטוגל באותם ימים. אלא שברעידת האדמה שהתרחשה בעיר במאה ה-18, היא נהרסה. רעידת האדמה הזו כללה גם גל צונאמי עם נחשולי ים אדירים והביאה לשריפות רבות בעיר. כל אלה התרחשו בנובמבר 1755 והביאו, לצד מותם של בין 60 ל-100 אלף איש, להרס אדיר, כמעט טוטאלי, של העיר ליסבון.

במרכז הכיכר תראו פסל של המלך ז'וז'ה הראשון הרוכב על סוסו. ברקע נראה שער ויקטוריה (Arco Da Victoria), שער הניצחון של ליסבון. זהו שער ניצחון לבן ויפה, המחבר את הכיכר עם רחוב אוגוסטה, מדרחוב הקניות והשופינג העיקרי של העיר. בו תמצאו מגוון רחב של חנויות, בוטיקים, מסעדות ובתי קפה רבים.


#טיפים
בכיכר נמצא משרד התיירות הראשי של העיר, המספקים עזרה ומידע לתיירים. כאן גם תוכלו לרכוש כרטיסי הנחה שווים לאטרקציות שונות בעיר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/6FVoRCxHd70


הדרכה:

https://youtu.be/BlY7U1QLEp4


מוזיאון העיצוב והאופנה
#על המוזיאון בליסבון הסוקר עיצוב ואופנה

אם אתם חובבי עיצוב מוצר, רהיטים או אופנה, אם השמות איימס (Eames) או נלסון (Nelson) עושים לכם את זה, אם בלילה אתם חולמים על פריטי ריהוט מודרני או עיצובי אופנה מטורפים, אז מוזיאון העיצוב והאופנה (Museu Do Design E Da Moda), המכונה בקיצור MUDE, הוא המקום שתרצו לבקר בו בליסבון.

במוזיאון, הממוקם בחלל תעשייתי שבעבר שכן בו בנק, מוצגים פריטי עיצוב שונים, בתחומים כמו עיצוב רהיטים, עיצוב אופנה ועיצוב מוצר. כאן תראו עיצובים של מעצבים מהמפורסמים בעולם כדוגמת הזוג איימס, ז'אן פול גוטייה, פיליפ סטארק, איב סאן לוריין ורבים אחרים.

אגב, המילה mude פירושה בפורטוגזית הוא "שינוי", מה שבמקרה אמור מאד להתאים לרוחו של מוזיאון המציג את המגמות המובילות והחידושים בתחום העיצוב לסוגיו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/F8MD-tafqIg
סיבוב פאבים בליסבון
#להכיר את חיי הלילה בעיר מקרוב

אחת החוויות הכי שוות במקום חדש, הוא להכיר את מקומות הבילוי המגניבים. אבל לא כאלה שכתובים בספרי התיירים, אלא אלו שמכירים רק המקומיים, מי שבאמת יודעים איפה שווה וכיף להעביר את הערב והלילה.

סיור "זחילת הפאבים" (Pub Crawl) יביא אתכם לשורה מעולה של מקומות שווים לבילוי. לרוב הוא כולל פאבים, ברים ומועדונים שהמקומיים אוהבים ומבלים בהם ולא מלכודות תיירים עלובות.

בסיבוב תוכלו לשתות, לטעום, לרקוד, לגלות מקומות, מקומיים ומקומיות ואפילו להתחבר עם עוד בליינים מהקבוצה שלכם, לבילויים הבאים.

אז בהצלחה ולחיים!


#טיפים
להזמנת סיורים לחצו על הכפתור הוורוד.

המיקום שלנו כאן הוא נקודת יציאה פופולרית, אך יש לוודא מהי נקודת היציאה בסיור שבחרתם ולהגיע אליו.


דוגמה לחוויה:

https://youtu.be/L2A3OnWUXHs
פינק סטריט
#על אזור הברים הידוע ומקום הבילוי של המבוגרים

פינק סטריט (The pink street), הרחוב הוורוד של ליסבון, הוא רחוב הברים של העיר. יש בו המון ברים, מלאים באנרגיה ומוסיקה טובה.

הרחוב, שנמצא באזור קאיש דו סודרה (Cais do sodre), זכה לשמו על שום צבעו הוורוד של הכביש ורבים ממרכיביו הוורודים.

הרחוב הוורוד הוא אחד מאזורי הבילוי המפורסמים של ליסבון, אם כי אליו מגיעים המעט יותר מבוגרים ופחות הילדים ובני הנוער.

המנהג כאן הוא לשתות כוס בירה בבר אחד ולהמשיך לצ'ייסר באחד אחר, משם לדלג הלאה, כמיטב ההתלהבות.

רוצים לשבת בבר אחד זמן ארוך יותר? - בר Pensão Amor הוא מקום שלא תוכלו ליפול בו. התור בכניסה זורם מהר ואז מגלים כמה חללים, אחד לריקוד, אחד לאונג', עישון על הגג ועוד. ההפתעה היא חנות סקס מגניבה שנמצאת ממש בתוכו...


#טיפים
רוצים לרקוד? - פנו ל-MusicBox שמציע מוסיקה שונה בכל ערב. רוק, אלקטרוני, האוס ועוד - זה מקום מחתרתי ואנדרגראונד. אם אתם בעניין - תאהבו מאד!


מבט מקרוב:

https://youtu.be/A70TsFWWO8w


ביקור במקום:

https://youtu.be/Rncj5Rvvnh8


ברחוב:

https://youtu.be/gx-SigWJXME


מלמעלה:

https://youtu.be/wHqjLMhloOw
שוק האוכל טיים אאוט
#על שוק המעדנים הטרנדי של ליסבון

שוק האוכל טיים אאוט (Time Out Lisboa) מוזכר לא פעם בביקורים כאן. השוק הזה עמוס במסעדות, ברים ושלל חנויות אוכל מודרניות. זה לא המקום לאוכל אותנטי או עממי של פורטוגל. כאן פיוז'ן חברים!

מרכז השוק הוא מבחר דוכנים ענק, מהם קונים ויושבים לסעוד בשולחנות משותפים, גבוהים בדרך כלל. יש כאן אוכל איטלקי לצד טפאס, מטבח צרפתי, מזרח תיכוני ועוד.

האווירה בטיים אאוט מרקט נפלאה. ברקע תשמעו כאן המון מוסיקה טובה. האוכל מגוון - מדוכני מסעדות השף המעולות והפופולריות בעיר, דרך פירות ים, המבורגריות, בשרים, מרקים, דגים, אוכל יפני, תאילנדי, וייטנאמי ואסייתי בכלל, כמה דוכני סנדביצ'ים מושקעים ועוד. דוכנים מסוימים גם מתמחים במאפים וקונדיטוריה, גלידת שף וקינוחים.


#טיפים
לצמחונים וטבעונים יש כאן לא מעט.

מי שבעניין של בישול והכנת אוכל, יוכלו להשתתף כאן בסדנאות יין, סדנה להכנת פסטל דה נטה ועוד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/5OPBPxQNmHo


ביקור במקום:

https://youtu.be/ucZKI4yHhuY?t=294


הדרכה:

https://youtu.be/kcLYa5tCSxs
בר הז'ינז'יניה
לוקס קלאב
דום פיאז'או
גלידה סנטיני
בָּאִירוֹ אַלְטוֹ


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.