» «
רומא
העיר רומא
#על בירת האימפריה הרומית

גם אם בימינו לא כל הדרכים מובילות לרומא, עדיין מדובר בנערת הפוסטר של החיים הטובים. כאן יש שילוב מושלם, בין העולם העתיק, על חורבותיו, עתיקותיו המרשימות והארכאולוגיה שלא תאמן, עם עיר מודרנית, תוססת, אופנתית וטעימה להפליא. יש בעיר הזו סמטאות צרות ושדרות רחבות, כיכרות יפהפיות, כנסיות מרהיבות ובתים פנטסטיים, לצד אתרי עתיקות מדהימים, מוזיאונים עמוסי ממצאים והרבה מונומנטים נפלאים.

יש ברומא שילובים מרתקים בין היסטוריה רחוקה וקרובה ובין קצב חיים עכשווי ופועם להפליא. מכאן שלטו הקיסרים הרומיים על כל העולם העתיק. כאן נרדפה הנצרות, עד שהקיסר הפך אותה לדת האימפריה ורדף את כל מי שלא קיבלו אותה. כאן פעל האפיפיור ושלט ביד רמה בכל העולם הקתולי. כאן נאם הרודן מוסוליני וניסה להקים אימפריה חדשה וסופו שנתלה ברחובות ככלב שוטה.

אבל רומא היא גם איטליה של הרנסאנס והבארוק, של האמנות הנשגבת של רפאל ומיכלאנג'לו. ברומא חוו בזמן אמת את ההמצאות והתגליות של לאונרדו, מגאוני המין האנושי. ברומא נולד הקולנוע האיכותי, מבית היוצר של הנאו-ראליזם האיטלקי. ואפרופו קולנוע, "לה דולצ'ה ויטה", החיים המתוקים, זה כאן. - בעיר שבה צמחו סיפורי הלב, מככבים גם הפיצה, הגלידה האיטלקית, הפסטה והקולות של האופרה האיטלקית, העיצוב והאופנה האיטלקיים, המכוניות היפות והמהירות להפליא של איטליה, הצעירים יפי-התואר וכמובן הנשים האיטלקיות, מה"מאמות" השופעות שמעטירות עליך מעדנים ועד הנשים היפות, הלבושות במיטב האופנה ומיתמרות להן כאן לגובה.

רומא היא ממתק מחוצף ומתגרה. ברוכים הבאים ליהנות ממנה!

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "רומא".


#לינה
הכי מרכזי בעיר ונוח להגעה לכל מקום הוא אזור פיאצה ונציה. הפיאצה נמצאת במרכז האטרקציות והיא הנגישה והנוחה ביותר למטיילים בעיר.

שינה באזורים של מזרקת טרווי ושל ויה דל קורסו הם מומלצים למי שרוצים ללון קרוב למרכז העניינים התיירותי בעיר, כי ניתן ללכת לכל מקום ברגל. אבל אין שם הרבה פעילות בערב, אלא אם אתם מלקקים גלידה וזהו.

לינה באזור טרסטברה שמעבר לנהר היא נחמדה וזולה ומתאימה לבעלי רכב שכור, אבל יש צורך בתחבורה ציבורית כמעט לכל אתרי התיירות.

רגועים, המחפשים אזור נגיש מבחינת תחבורה, פנו לאזור טרמיני, שאינו מרכזי או תיירותי ונחשב שקט יחסית.


#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה ברומא".


#עם ילדים
טיול לכל המשפחה? - היכנסו לתגית "אטרקציות לילדים ברומא".


#אוכל
הגסטרונומיה הרומאית מתנהלת היום בשני זרמים מקבילים: הראשון שואב מה"קוצ'ינה רומאנה", המטבח הרומאי הקלאסי. השני מציג מטבח איטלקי עדכני וחדשני יותר. כך או כך, אין ספק שברומא יככבו על שולחנכם הפסטה והפיצה, במיוחד אם אתם סועדים עם ילדים, אבל לא רק. פיצריות יש המון וברשת שעל סניפיה מתנוססת הכתובת "Forno" תהנו מפיצות טובות מאד ועדיין מיינסטרימיות שכל בני המשפחה יוכלו לאכול בהנאה. זוגות אוהבים יחפשו את פיצת הלב הנהדרת והרומנטית.

פסטות - נמליץ על Cacio e pepe שהרוטב שלה הוא מפרמזן ופיקורינו, חמאת פסטה ופלפל שחור. מומלצת אחרת היא Bucatini allwamatriciana, אבל רק לאוכלי בשר חזיר.

בנוסף, חפשו אוכל רחוב טיפוסי לרומא, כמו ה"טראפיצינו", מעין פיצה בצורת קונוס עם מילויים חלומיים, סופלי (Supli) שהוא כדור ריזוטו, מוצרלה ועוד, שהכל מצופה בפירורי לחם ומטוגן עמוק. יש גם צוקיני מטוגן עם מוצרלה ואנשובי

זכרו את הגלידות האיטלקיות המעולות, שרבים רואים בהן את הטובות בעולם. רק הקפידו לזהות את הגלידות הטבעיות והאיכותיות לפי צבען היותר "משעמם", בניגוד למלאכותיות עתירות צבע המאכל...

לגבי הקפה כמובן שברומא יש את הקפה האיטלקי המעולה ביותר - בוודאות בשורה הראשונה בתבל. והטירמיסו לידו זה כבר בכלל ניצחון!

אז בתיאבון ובדקו להתחלה את תגית "מקדשי אוכל ברומא".

https://www.youtube.com/watch?v=NS-QfEfRnGo


#חסכון
ברשת Penny Market הפרוסה ברחבי איטליה המחירים זולים. גם ברשת הסופרמרקטים הנפוצה Coop המחירים לא יקרים.

אם הגעתם לשופינג רציני, נסו להגיע לאאוטלטים הגדולים שמחוץ לרומא, בהם תמצאו מותגים בזול מאד.

היזהרו מכייסים בשווקי העיר.


#תשר
במסעדות ובתי קפה באיטליה אין צורך להוסיף טיפ לחשבון שכתוב בו שהטיפ כלול במחיר (servizio include).


#קידומת איטליה
+39


#שופינג
התקופה הטובה ביותר בשנה לקניות היא בסיילים (SALDI) כאן. הללו מתקיימים ברוב איטליה מתחילת ינואר ועד פברואר. כמובן שהכי נגישים הם הסיילים של הקיץ שנמשכים לרוב במהלך כל חודשי יולי אוגוסט.

את הקניות תעשו בוויה ונטו היוקרתי, או בוויה די קונדוטי האלגנטי והיקר מאוד שמחבר בין המדרגות הספרדיות לרחוב ויה דל קורסו. כאן תוכלו לקנות במחירים סבירים הרבה יותר, של מעצבים איטלקיים שווים ומותגים מפורסמים כמו בנטון, סיסלי, זארה ופול אנד בר.

משם המשיכו, דרך פיאצה דל פופולו, אל רחוב ויה קולה די ריינצו המפתיע, שנמצא בסמוך לקריית הוותיקן. כאן תמשיכו את השופינג, עם מותגים ומעצבים נהדרים ואלגנטיים. כך גם ברחובות נוספים דוגמת ויה דל בובינו וויה די ריפטה. כולם באזור פיאצה דל פופולו.

אופנה איטלקית במחירים עממיים מאד תמצאו בשדרות מרקוני (Viale Marconi), שבשכונת מגורים נחמדה ופשוטה, גם אם מעט רחוקה ממרכז העיר.

כחצי שעת נסיעה ממרכז העיר, נמצא גם האאוטלט קסטל רומאנו (Castel Romano). מוצעים בו עודפים מקולקציות קודמות של מיטב מותגי האופנה האיטלקית.

עם סחורות של מיטב המעצבים, המותגים המובילים והנחות הענק, גם חנות Teichner Outlet היא מחנויות האאוטלט הגדולות והידועות ברומא. כל יום מ-10:30 ועד 20:00 ימתינו לכם כאן 4 קומות ומחירים שלא יאומנו, של מותגים ומעצבים כמו GUESS, ארמאני ג'ינס ופטריציה פפה.
הכתובת Via Appia Nuova 2.

לאתרי שופינג שווים בעיר ראו תגית "קניות ברומא".


#בילויים
את הערב תרצו לבלות באזור הבילויים של רומא, רובע טרסטברה (Trastevere) שמעבר לטיבר.

לשתות? - ברובע San Lorenzo, שליד האוניברסיטה תוכלו להנות, ביחד עם הסטודנטים, ממסעדות ברים ומועדונים צעירים ולא יקרים.

לרקוד? - פרבר הפועלים לשעבר, רובע Via del Pignetto, הפך לאחרונה למעוז ההיפסטרים הלא-רשמי של רומא. חוץ ממסעדות רבות, יש כאן ברים ומועדוני הופעות פופולריים. גם בשכונת טסטאצ'יו מתרכזים לא מעט מועדונים.

למקומות בילוי מומלצים בעיר ראו תגית "בילויים ברומא".


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-L (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/y_4p6_KsqoE


מהאוויר:

https://youtu.be/Q9qjf_qQI08


חוויות בעיר:

https://youtu.be/1g7TrcIlpMk


הדרכה:

https://youtu.be/DEJx0CYrDHk
המוזיאונים של הוותיקן
המוזיאונים של הוותיקן
#על המוזיאונים

במשך מאות שנים אספו האפיפיורים, שהתגוררו במתחם הוותיקן, יצירות אומנות וחפצים עתיקים ויקרים. בזכות אוספי הכנסייה הקתולית המדהימים שלהם, הוקמו במאה ה-16 המוזיאונים החשובים ביותר בעולם - המוזיאונים של הוותיקן. תמצאו כאן מגוון של יצירות ממצרים העתיקה, מהתקופה האטרוסקית, מתקופת רומא העתיקה ומהרנסנס.

המוזיאון הציבורי הראשון של הוותיקן נפתח בבניין הקפיטולינה. בו הוצג אוסף פסלים אישיים של האפיפיור סיקסטוס הרביעי. אותו סיקסטוס, ייסד גם את ספריית הוותיקן. נכדו יוליוס השני, תרם את אוסף פסלי השיש העתיקים שלו כדי שיוצבו בגן הפסלים. משם התחיל הכל.

היום המוזיאונים הללו שופעים מוצגים. מכיוון שיש כאן מגוון וכמות בלתי נתפסת של פריטים, תצטרכו לתכנן את הסיור מראש ולהחליט מה לראות.


#מה תוכלו לראות כאן?
במוזיאונים של הוותיקן תוכלו לצפות בחדר התפילה הפרטי של האפיפיור והמקום שבו הקרדינלים היו בוחרים את היורש לאחר פטירתו - הקפלה הסיסטינית (Cappella Sistina). שימו לב במיוחד ליצירת האומנות המרהיבה שנמצאת על התקרה של הקפלה - ציור קיר מרהיב שצויר על ידי מיכלאנג'לו ומתאר את בריאת העולם ואת תולדות המין האנושי. זוהי אחת מיצירות המופת של כל תולדות האמנות.

עוד תוכלו לראות כאן גלריית תמונות (Pinacoteca Vaticana) הכוללת 17 חדרים. מוצגים בה ציורים דתיים מתקופות שונות, החל מהתקופה הגותית ועד תקופת הבארוק. יש כאן גלריית שטיחים המתארת את חייו המרתקים של ישו, שנארגו בין השנים 1523-1534. בקרו גם בארבעת החדרים המוקדשים ליצירותיו המדהימות של האומן רפאל סנציו (Raffaello Sanzio).

שימו לב למוזיאון פיו קלמנטינו (Museo Pio Clementino) ובו 12 חדרים עם אוספים מרהיבים ונוסטלגיים החל מתקופת יוון ועד רומא העתיקה.


מבט מקרוב על המוזיאונים של הוותיקן:

https://youtu.be/lKV2iNK0ehQ
בזיליקת סן פייטרו
בזיליקת סן פייטרו
#על בזיליקת סן פייטרו או סן פטרוס

החזיקו חזק. אתם עומדים בפתחה של הכנסייה הגדולה ביותר בעולם ועומדים לראות בה אוצרות מרהיבים!

כנסיית הוותיקן, המכונה גם בזיליקת סן פטרוס (Basilica di San Pietro), נחשבת לכנסייה הקדושה ביותר לקתולים. היא כל כך גדולה עד שהיא יכולה להכיל בכל רגע נתון עד 60,000 מתפללים. היא נמצאת בקריית הוותיקן, מקום מושבו של האפיפיור. הוותיקן, כידוע, מהווה מדינת קטנה בפני עצמה.

הכניסה אליה היא דרך הכיכר הגדולה והיפה, פיאצה סן פייטרו. משני צידיה של הכניסה ניצבים 284 עמודים ענקיים בעיצובו של ברניני.

הכנסייה נבנתה בסגנון הרנסאנס המאוחר והבארוק וכיפתה הגדולה מהווה את אחד מהסמלים המוכרים בקו האופק של רומא. מתחת לכיפתה קבור פטרוס הקדוש, אחד משליחיו של ישו, מי שהפיץ את הנצרות ברומא והיה לאפיפיור הראשון. בתקופה בה היה האזור בית קברות, פטרוס הוצא כאן להורג ובהמשך אף נקבר כאן.

על תקרת הקפלה הסיסטינית תוכלו לראות את "בריאת האדם" בציור של מיכאלאנג'לו, אך ברחבי הכנסייה תוכלו לראות עוד יצירות מדהימות - היצירות של רפאל הצעיר, הפסלים והעיצוב של ברניני ועוד יצירות שמביעות את העושר של כנסיית הוותיקן.

אל תפספסו את המרפסת הקטנה שנמצאת בכיפת הבזיליקה. גובהה 120 מטרים וכדי להגיע אליה צריך לשלב גם עלייה במעלית ואחריה עוד טיפוס של 330 מדרגות.


#בניית הבזיליקה
האמת היא, שאת הכנסייה הזו החלו לבנות כבר במאה הרביעית, אך היא נבנתה מחדש במאה ה-16. בשנת 1506, מינה האפיפיור יוליוס את דונטו ברמנטה (Donato Bramante) לבנות מחדש את המבנה שעמד כאן לפני הבזיליקה הנוכחית, בזיליקת קונסטנטינוס. הבזיליקה החדשה עוצבה כצלב בעל ארבע זרועות.

כל האפיפיורים שהגיעו אחריו השקיעו הרבה משאבים בבזיליקה המתהווה: הם פיזרו כסף רב והביאו אמנים כמו רפאל, באלדזארה פרוצי, אנטוניו דה סאנגאלו, ברניני ומיכלאנג’לו (שעיצב את הכיפה) - כדי שיעזרו לסיים את בנייתה המרהיבה. בתוך הכיפה, אגב, נמצא פסל הפייטה המפורסם של מיכלאנג'לו.


מבט מקרוב על הבזיליקה המדהימה של סנט פיטר:

https://youtu.be/WaVfR2m87Yo
בזיליקת סן ג'ובאני אין לטראנו
בזיליקת סן ג'ובאני אין לטראנו
#על הבזיליקה הרומית שעדיין מרשימה

ברוכים הבאים לכנסייה הוותיקה ביותר בעיר רומא. מבין ארבע הבזיליקות הפטריארכליות שבעיר, זוהי העתיקה ביותר. היא גם הכנסייה הראשית של הכנסייה הקתולית.

הקים אותה הקיסר קונסטנטינוס והיא נמצאת כאן כבר יותר מ-1500 שנה. הכנסייה הזו שרדה אסונות קיצוניים: שריפות, ביזה ורעידות אדמה. פעמיים היא נהרסה ונחרבה ולאחר מכן שוקמה. היום היא הכנסייה השנייה בגודלה ברומא, אחרי כנסיית סן פייטרו (San Pietro).

אמנם היום עומדת כאן כנסייה מפוארת, אבל שני מבנים חשובים עמדו כאן בימי האימפריה הרומית. אחד הוא המבצר החדש של פרשי המשמר הפְּרֶטוֹרִיאַנִי, כוח מיוחד שהורכב משומרי הראש של קיסרי רומא. המבצר נהרס בשנת 312 ושרידיו נמצאים בדיוק מתחת לספינת הבזיליקה, החלל המרכזי של הכנסייה.

השני הוא ארמון הלטראנו הראשון, שהיה שייך למשפחה בשם "לטראני". גם הארמון חרב והבזיליקה שבו הפכה לקתדרלה של רומא. במשך כמעט 1000 שנה התגוררו בה האפיפיורים.

המבנה נראה פשוט וצנוע, אך האמת היא שפנים הכנסייה מרהיב ויוקרתי והוא מהווה דוגמא לבנייה רומאית מפוארת. שימו לב לקישוטים העשויים זהב טהור, תבליטים, עבודת יד ואבני חן נוצצות.

בכנסייה גם אובליסק מקורי שהגיע היישר ממצרים. בחזית הכנסייה פסלים רבים המייצגים קדושים נוצריים ולצידה של הכנסייה תראו 2 מגדלי פעמונים.


מעט ממראות הבזיליקה:

https://youtu.be/8_C-r9CP_Ks

רומא

הפורום הרומאי
הפורום הרומי
#על הפורום רומנו, הפורום הרומאי

אתם עומדים בלב אתר ארכיאולוגי מדהים - הפורום הרומי. פורום הוא אזור ציבורי מרכזי בערים הרומיות, שעוצב בצורת כיכר או כמה כיכרות מחוברות. כמעט כל עיר רומית נבנתה עם פורום משלה, אך כשמדברים על "הפורום הגדול" מתכוונים למתחם שבו אתם עומדים כרגע.

בתקופת האימפריה הרומית הפורום היה אזור מרכזי שבו התקיימו עיקר חיי העיר. המקום אז היווה את מרכז החיים הפוליטיים, הכלכליים, החברתיים והדתיים של האימפריה. ניצבה כאן אז כיכר שוק הומה אדם ובה בתי משפט, מקדשים, שערי ועמודי ניצחון, בית הנבחרים ועוד.

הרבה נושאים ציבוריים עלו כאן על סדר היום הרומי. תהלוכות ניצחון צעדו כאן, נישאו הספדים ונאומים של מנהיגים ואנשי דת ועוד.

הפורום ממוקם בין גבעת קפיטולין, מקום מושבם של הקיסרים והאצולה הרומית, לבין גבעת פלטין (Palatino), ביתם של עשירי ושליטי רומא.


#היסטוריית הפורום
כבר בתקופת האבן, התקופה הראשונה של הפרהיסטוריה, היה הפורום הרומי, שניזון ממימי הטיבר, מאוכלס בבני אדם. זאת למרות שבפועל הוא ניצב אז מחוץ לאזורי ההתיישבות באזור.

בתקופת הברזל, התקופה בה אפשרה היכולת הטכנולוגית של האדם לייצר כלים מברזל, היו כאן בתי קברות של התושבים המקומיים.

בתקופת האימפריה הרומית, בה האזור נוקז מביצות והזיהומים נוקו, הפך האזור למרכז היצירה והמסחר של העיר והזמין תושבים מכל רחבי האימפריה להגיע אליו.

אך כמו העלייה - כך הגיעה גם הירידה. עם בניית המרכז הדתי והשלטוני במרכז הפאלאטין, מעמדו של הפורום החל לרדת. הצורך במקדשים, התחזקות הנצרות ובכלל - זניחת אורח החיים הרומי, הביא להזנחה קשה של האזור והמבנים התמוטטו והתכסו בחול. זו הייתה התקופה שבה קיבל הפורום את הכינוי "שדה הבשר" - בגלל גופותיהם של בעלי החיים שהושלכו לכאן.

במאה ה-19 החלו החפירות והשחזורים שהפכו אותו למקום שבו אתם עומדים היום. התנופה המשמעותית ביותר התבצעה בימי שלטונו של הרודן הפשיסטי מוסוליני, במאה ה-20.


#אתרים מעניינים באזור
באזור הפורום כמה נקודות מעניינות שלא תרצו לפספס:

כל המבנים שנמצאים ברחבי הפורום היו סמל לניצחון האימפריה הרומית בקרבות השונים: הם היללו את השליט הכובש ואת הלוחמים שניצחו בקרב ונועדו לשמש אות תודה לאלים, שעזרו ותמכו באימפריה בעיתות מלחמה.

מבחר המבנים העתיקים שכאן כולל את:

שער טיטוס - שהוקם לאחר מות הקיסר טיטוס לציון ניצחון הרומאים על היהודים וכיבוש ירושלים.

ביתו של הקיסר אוגוסטוס - מקום מגוריו של הקיסר, ששיקומו ושחזורו נמשכו לא פחות מ-40 שנה.

מקדש יוליוס קיסר

הקוריה (Curia - בית הסנאט המשוחזר)

מקדש
וֶסְטָה ומשכן הכוהנות הוֶוסְטָלִיוֹת

הבזיליקה של קונסטנטינוס ומקסנטיוס

הקשת של ספטימוס סוורוס

השוק של טריאנוס

הקולוסאום


#טיפים
אם תגיעו לאזור דווקא בשעות הערב, אחרי השעה 18:00, תרגישו הקלה בעומס התיירים הפוקדים את המקום.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ZJCxzEvLnl0
המדרגות הספרדיות
המדרגות הספרדיות
#על גרם המדרגות

גרם המדרגות הספרדיות של רומא מחבר בין פיאצה די ספניה (Piazza di Spagna) ופיאצה טריניטה דיי מונטי (Piazza Trinità dei Monti). נסו לספור כמה מדרגות אתם עולים בזמן הטיפוס, שכן יש כאן יותר מ-100 מדרגות. הרבה יותר. כמה גיליתם?

גרם המדרגות הזה נבנה בין השנים 1723-1727 על ידי האדרכיל פרנצ'סקו דה סאנקטיס (Francesco de Sanctis), במימון של הדיפלומט הצרפתי סטפנו גופייר. קצת אירוני שמדרגות שמומנו בידי צרפתי נקראות המדרגות הספרדיות, לא?

כמו שאתם יכולים לתאר, באותה התקופה הבנייה הזו עלתה המון כסף. המדרגות קישרו בין שגרירות ספרד לבין הכנסייה והוותיקן, לכן הן כונו מיד "המדרגות הספרדיות".

הכיכר הספרדית היוותה בעבר מרכז מגורים והתכנסות של אומנים וסופרים אירופאים רבים. גם המשורר המוכר ג'ון קיטס גר בבית סמוך לכיכר ובו הוא גם נפטר בשנת 1821. ביתו הפך למוזיאון לזכרו.

ואם בתרבות עסקינן, אולי נתקלתם בגרם המדרגות הזה גם בסצנה המפורסמת מהסרט "חופשה ברומא" (משנת 1953). שני הגיבורים חלפו על פני המדרגות הללו באחת הסצנות שבסרט. אסור לכם לפספס את המקום הזה!

בתחתית המדרגות תוכלו לראות את "מזרקת הסירה", או הברקאצ'ה, Barcaccia - הסירה הישנה. זו נבנתה בידי אביו של האומן המפורסם ברניני. הרעיון להקמתה של המזרקה הגיע לאחר שנהר הטִיבֵּר הציף את כל האזור והסירה נסחפה והגיעה עד לכאן. מסביבה הוצבו פסלים יפים של דמויות תנ"כיות כמו דוד המלך ומשה רבנו.


#טיפים
בשנים האחרונות אסור לשבת על המדרגות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/-3RN8NoOw8Q


ביקור במקום:

https://youtu.be/3jdNvh0dEJ0


הדרכה:

https://youtu.be/IJqjmBHUzpY


האיסור לשבת על המדרגות:

https://youtu.be/0dqAaqdDSP8
דיסני סטור
דיסני סטור רומא
#על חנות מותג הפנטזיה המפורסם בעולם

חנות דיסני (The Disney Store) ברומא, של הרשת המצליחה כל כך, מציעה את כל המרצ'נדייז האפשריים של המותג דיסני, אחד המותגים החזקים בעולם הקולנוע והבידור של ימינו.

כאן תמצאו את כל מה שניתן היה להדביק עליו את הדמויות המוכרות כל כך - בובות, סרטים, צעצועים, ספלים, ספרים, בגדים, נעליים ועוד. המחירים לא נמוכים ולעתים יקרים, אבל כל אחד יוכל למצוא לו כאן את הדבר הקטן שיתאים לכיסו.


ביקור במקום:.

https://youtu.be/Vjq3wQ3jjw8


בלוגרים:

https://youtu.be/6IQF2dqQVsE
שדרות מרקוני
שדרות מרקוני
#על רחוב האופנה במחיר העממי

שדרות מרקוני (Viale Marconi) הוא סוד רומאי של התושבים חובבי האופנה והחיסכון. זהו רחוב עם אופנה איטלקית נהדרת, במחירים עממיים ביותר.

כדי להגיע למותגים והמעצבים הנהדרים והאלגנטיים שבשדרות מרקוני תצטרכו להתרחק ממרכז העיר. השדרה נמצאת בשכונת מגורים פשוטה וחביבה. אם תגיעו - תרוויחו.


#טיפים
מחירים שווים תוכלו למצוא גם ברחוב ויה קולה די ריינצו, הסמוך לקריית הוותיקן. די מובטחות מציאות של שופינג גם ברחובות ויה דל בובינו וגם ויה די ריפטה שבאזור פיאצה דל פופולו.


ביקור במקום:

https://youtu.be/2C0klDsMqUw


חנות ברחוב:

https://youtu.be/NKBt48dioak


פיאצה דל פופולו
פיאצה דל פופולו
#על כיכר ההמונים של רומא

כיכר פיאצה דל פופולו, הידועה גם בשמה "כיכר העם", היא אחד המקומות המרכזיים ברומא ולא במקרה. היא ממוקמת בסמוך ל"שער פלמינוס" (Porta Flaminia), שער הכניסה לרומא העתיקה. הכיכר הזו הייתה בעבר הנוף הראשון שהתגלה לרבים ממבקרי רומא. מאותו השער, אגב, תוכלו לראות היום רק שרידים וגם שמו השתנה מאז ל"שער פופולו", על שם הכיכר שבה הוא ניצב.

אך הכיכר לא מהווה רק זיכרון של הכניסה הראשית של העיר רומא העתיקה, אלא גם זיכרון למאורעות נוספים. היא הייתה מקום כינוס ואירחה נאומים והופעות והיוותה את נקודת היציאה של מרוצי הסוסים. מפורסמות מאד היו תחרויות הסוסים ללא רוכב, שיצאו מהכיכר לכיוון מרכזה של העיר.

בעבר הכיכר שימשה גם כזירה של הוצאות להורג, שהאחרונה שבהם התקיימה בשנת 1826. בימינו הכיכר פתוחה להולכי רגל בלבד והיא מהווה מקום מפגש מרכזי בעיר. תוכלו לראות בה הופעות רחוב ואמנים מקומיים ובינלאומיים. גם לא מעט הפגנות התקיימו כאן, כמו אלו של שנת 2010, גם כאלו שיצאו מעט מכלל שליטה. בשעות הערב תוכלו לראות כאן את צעירי רומא המגיעים לראות ולהיראות.


#האדריכלות של הכיכר והמוצגים שבה
בשנת 1818 קיבל הארכיטקט ג'וזפה ואלדייר (Giuseppe Valadier) את פרויקט התכנון מחדש של הכיכר. בזכות העיצוב שלו, הוא הצליח להפוך את הכיכר לגדולה ומרשימה. לכיכר מאפייני אדריכלות נאו-קלאסית.

עם השנים, הוסיפו שליטים שונים אובייקטים נוספים לכיכר על מנת לפאר את שמם. אחד מהם היה האובליסק המצרי, מתקופתו של רעמסס השני (במאה ה-13 לפנה"ס), שהוצב במרכזה של הכיכר. האובליסק מכונה "אובליסק פלמינו" (obelisco Flaminio) והוא השני העתיק ביותר ברומא. גובהו 24 מטרים וביחד עם הבסיס שלו הוא מגיע עד לא פחות מ-36 מטרים. אם תבחנו אותו היטב תשימו לב שפניו מכוסים הִירוֹגְלִיפִים (השם הלועזי לכתב הַחַרְטומִּים) המתארים את חייו ותקופתו של מלך מצרים. לרגליו של האובליסק בריכות מים ואריות עשויים שיש מהמאה ה-19. מדובר ב"מזרקת האובליסק" (Fontana dell' Obelisco), המורכבת למעשה מ-4 מזרקות קטנות המקיפות אותו. המזרקות הללו קיבלו מאפיינים מצריים, כך שיתאימו לאובליסק.

אל הכיכר הזו הובא האובליסק על ידי האדריכל הרנסאנסי דומיניקו פונטנה (Domenico Fontana) בשנת 1589, שכן קודם לכן, עמד האובליסק בכיכר אחרת.

משני הצדדים של הכיכר תוכלו לראות את מזרקות המים היפות, שעוצבו על ידי ג'ובאני סצ'ריני בשנים 1822-1823. בכיכר אפשר גם לראות 3 כנסיות מרשימות, ביניהן כנסיית סנטה מריה דל פופולו ("מריה של העם").


#טיפים
בסמוך לכיכר תוכלו למצוא את שוק הפשפשים בורגטו פלמיניו. השוק מציע שלל מציאות, כולל תכשיטים בעבודת יד, בגדי וינטג', תיקים, עבודות קריסטל, מוצרים מכסף, משקפי שמש ועוד.
תיאטרון מרקלוס
#על התיאטרון

מטרת הקמת תיאטרון מרקלוס, הייתה להתחרות בתיאטרון של פומפיוס, התיאטרון שהוקם בשדה מרס ברומא העתיקה והיה גם אחד מהגדולים מביניהם. בנייתו החלה בשנת 44 לפני הספירה, על ידי יוליוס קיסר. בשנה זו, אגב, גם נרצח יוליוס קיסר.

הבניה הסתיימה מתישהו בין השנים 11 ל-13 לפני הספירה. התאטרון נבנה מאבן טוּפָה (Tufa), מבטון ולבנים וקירותיו החיצוניים עשויים אבן טרוורטין לבנה.

אחד מהאלמנטים היפים ביותר של התיאטרון היה זה שהוא פנה אל הנהר, מה שהפך את הנהר לחלק בלתי נפרד מהתפאורה. בהמשך ההיסטוריה הפך התאטרון למבצר ואחר כך לבית מגורים. היום מהווה המקום אתר קונצרטים והוא יכול להכיל כ-15,000 צופים.

בחודשי הקיץ תוכלו ליהנות מקונצרטים שנערכים כאן בכל ערב, באווירה הקסומה והרומנטית של התיאטרון הזה.


מבט מקרוב על התיאטרון:

https://www.youtube.com/watch?v=UDcpk5hQ9Fs
וִיַה אַפְּיַה
#על הדרך העתיקה

וִיַה אַפְּיַה (Via Appia Antica) היא כמו הטוסקנה של רומא: אוסף של שדרות עצי ברוש, גנים ועצים ירוקים. תמצאו כאן כל מיני סוגים של אטרקציות: קטקומבות, מסלולי טיול רַגְלִיִים, רכיבה על אופניים, אתר של אַקְוָודוּקְטִים, שהיו אמות מים עתיקות שהרומאים הצטיינו בבנייתם, אתרים ארכאולוגיים, מסעדות ופונדקים. תיירים אוהבים לשכור כאן אופניים ולרכב בין השבילים העתיקים.


#תולדות ה"וִיַה אַפְּיַה"
הדרך הזו הייתה פעם אחד מצירי התנועה החשובים של הרפובליקה. כידוע, אחד התחומים הבולטים של רומא העתיקה היה הכישרון ההנדסי לסלילת דרכים ובניית אמות מים. לא סתם נאמרה האמרה המפורסמת "כל הדרכים מובילות לרומא" - בשיאה של האימפריה הרומית כללו הדרכים שנוצרו בה 85 אלף קילומטרים של דרכים סלולות שקישרו בין 370 יעדים. כמעט אל כל מקום שאליו היה צריך הצבא הרומי להגיע, נסללה דרך. מטרתן של הדרכים הייתה אז להוביל אספקה לצבא ולהרחיב את גבולות הרפובליקה. בדרך כלל נקראו הדרכים על שם המפקד שיזם את הקמתן.

את ההחלטה לסלול את הדרך קיבל המדינאי הרומי אַפְּיוּס קלאודיוס קאיקוס (Appius Claudius Caecus), בשנת 312 לפנה"ס. לכן היא קיבלה את שמו "דרך אַפְּיוּס". הדרך נסללה במהלך המלחמות הסאמניטיות, שלושת המלחמות שנערכו בין הרפובליקה הרומית לבין השבטים הסאמניטיים. מטרתה הייתה לאפשר לתנועה גדולה של כוחות צבאיים לנוע ממקום למקום. בסופו של דבר, היא הגיעה לעיר בְּרִינְדִיזִי בדרום איטליה. אז היא גם קיבלה את השם המקורי שלה - VIARUM REGINA, "מלכת הדרכים".

ואם תהיתם לגבי הקטקומבות, הנוצרים ברומא היו נרדפים ולכן כשנאלצו לקבור את יקיריהם - הם עשו זאת מתחת לאדמה כדי להגן על הקברים שלהם מפני חילול. מה שנותר מהקברים האלו היום הם שרידים, שאותם תוכלו לראות לכל אורך הווִיַה אַפְּיַה
ונקראים "הקטקומבות". הסיור בהם מרתק ומלמד רבות.


#העבדים בווִיַה אַפְּיַה
הדרך השלווה הזו מסתירה היסטוריה לא פשוטה ולא נעימה במיוחד. בשנת 73 לפני הספירה הונהג ברומא מרד העבדים השלישי, בהנהגת סְפַּרְטָקוּס.

נוצרה אז התארגנות ענק של עבדים שתכננו לברוח לחופשי מבית הספר לגלדיאטורים. הסיבה היא התעללות שעברו מידי המאמן שלהם, באטיאטוס. הלשנה על הבריחה המתוכננת הגיעה לאוזניו של המאמן ורק 78 גלדיאטורים הצליחו לברוח, מצוידים בסכיני מטבח שלקחו בבריחתם מהמתחם. הנשק שימש אותם לאחר מכן בזמן שחיל המשמר המקומי ניסה לעצור את הימלטותם. המרד הזה הוליד מרידת ענק שגרמה לצרות צרורות לצבא הרומי. את המרד הנהיג בהצלחה סְפַּרְטָקוּס, שהקים צבא אדיר והנהיג אותו לנצחונות על הרומאים. אבל לבסוף הביסו אותו הרומאים ולכדו רבים מהמורדים.

על פי חוקי הרפובליקה, בהם מורדים נענשים בהוצאה להורג, כ-6000 עבדים נצלבו לאורך הדרך הזו ממש, למען יראו כולם וייראו. כל מי שעבר אז בווייה אפיה ראה שורות של צלבים, שעליהם גופות חייליו של סְפַּרְטָקוּס. כך עשתה האימפריה הרומית למורדים בה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/qaDJosNMRXg


ומהאוויר:

https://youtu.be/g-FSZL_BFl0
פיאצה נאבונה
#על הכיכר המיוחדת של רומא
ברוכים הבאים לכיכר היפה ביותר בעיר רומא! היא מרשימה ומלהיבה ונמצאת בלב אזור התיירות של בירת איטליה. את הכיכר בנה האדריכל ג'וֹבַנִי לוֹרֵנְצוֹ בֶּרְנִינִי (Giovanni Lorenzo Bernini) למשפחת האפיפיור אינוקנטיוס העשירי. זה היה עוד בימי הרנסנס. הכיכר הזו נחשבת לאחת מיצירות אדריכלות הבארוק המוכרות והבולטות ביותר ברומא. תוכלו לראות בה המון עיטורים ועושר המאפיינים את הבנייה הבארוקית.

במקור, הכיכר הייתה אמורה לשמש את תחרויות האתלטיקה של העיר. משום כך היא קיבלה את הצורה האליפטית שלה. היא נבנתה על הריסות האצטדיון של דוֹמִיטִיאַנוּס מהמאה הראשונה. בעבר התקיימו כאן מירוצי סוסים והיא בעצם הזכר היחידי למסלול מירוצי הסוסים הנוסטלגי של הרומאים.

מסביב הכיכר ניצבים ארמונות יפהפיים בסגנון הבארוק, מהמאה ה-17, כאשר המפורסם שבהם הוא זה של כנסיית סנטה אגנס אין אגונֶה (Sant’Agnese in Agone).

שימו לב, הכיכר מזמינה ויפה, אבל מחירי החנויות והמסעדות בה מופקעים. נסו להתרחק מעט בהליכה מהכיכר ותראו איך המחירים לאט לאט יורדים ומתייצבים.

הכניסה אל הכיכר עם כלי רכב לא מותרת, אלא אם אתם נוסעים על רכב מורשה. עם זאת, התחבורה הציבורית תעזור לכם להגיע אליה וגם לנסוע להרבה מהמקומות בסביבה שבטוח תרצו לבקר בהם, כמו הקולוסיאום, הפורום ועוד.


#מה רואים בכיכר פיאצה נאבונה?
הכיכר הומה בתיירים, בשל החנויות, המסעדות, בתי הקפה והגלידריות המשובחות שיש בה. יש בה מזרקות מרהיבות, כאשר המרכזית ביניהן היא מזרקת ארבע הנהרות של ברניני. בפינה הדרומית של הכיכר תוכלו לראות את מזרקת המורו, שגם אותה הקים האדריכל ברניני, שכמו שאתם מבינים בנייתו שולטת באזור. מזרקת נפטון, שעוצבה במאה ה-16, נמצאת בצד הצפוני של הכיכר.

אם תסתכלו טוב תראו בכיכר את האובליסק הגבוה, שהגיע ממצרים בפקודתו של אחד מהאפיפיורים, כדי לסמל את ניצחון הנצרות על העולם המוסלמי. סמל היונה שאתם רואים, הוזמן על ידי משפחת פָּמְפִילִי (Pamphili family) מברניני.

בסופי השבוע ובשעות הערב תוכלו לראות בפיאצה נאבונה, ציירים ואמנים רבים. בשעות הבוקר המוקדמות הכיכר תהיה נעימה אפילו יותר, שכן היא לא תהיה עמוסה בתיירים, שמגיעים ברובם במהלך שעות היום.
וילה מדיצ'י
#על הווילה המרהיבה שמעל רומא

וילה מדיצ'י (Villa Medici) היא בניין מרהיב, שכיית חמדה שנמצאת על גבעת פינצ'יו, במיקום מושלם מעל כיכר ספרד, היא פלאצה די ספניה.

בווילה מדיצ'י נמצאים מרכז תרבות צרפת והאקדמיה הצרפתית. בדרך כלל היא סגורה לציבור, למעט בימים של תערוכות וקונצרטים, כשהווילה פתוחה למבקרים.

החזית הפנימית של הווילה פונה לגנים המקסימים של המבנה, גנים המעוצבים בסגנון הרנסאנס. המבנה מכוסה בצד זה בגילופי רנסאנס נהדרים, ששומרו היטב עד היום. הטיול בגנים המטופחים יפגיש אתכם עם אובליסק גבוה, מזרקות מקסימות ושיחים גזומים למשעי אופייניים לגינות האיטלקיות.

היכנסו פנימה לעמקי הגן ותראו מבנה אורנג'רי מקסים, ביתן שבו מבלים בחברותא או מתבודדים בשקט. הוא מצופה בפרסקאות נפלאות, ציורי קיר שבהם תיאורים מרהיבים של חיות וציפורים. עוד בגן פסל נהדר ואופייני לגנים האיטלקיים, שבו מותקפים נימפה עם 12 ילדיה, על ידי חיות, ששלחה אליהם האלה הקנאית הֵרָה.

החזית היפה והגנים הנהדרים הופכים את וילה מדיצ'י לפנינה הכי יפה שלא היכרתם ברומא.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/wB9ZaoViSRo
גבעת הַאָוֶונְטִין
#על הגבעה

בין שבע גבעות רומא, נמצאת גבעת הַאָוֶונְטִין, הגבעה הרומנטית והיפהפייה. מראש הגבעה נשקף נופה המרהיב של רומא.

על פי השמועה היא קרויה על שם המלך אוונטינוס, שנקבר בראשה, אך ישנה סברה שאולי כי היא קרויה על שמו של אוונטינוס, בנם לפי המיתולוגיה הרומית, של ראה והרקולס.

טיול קצר ברגל אל גבעת הַאָוֶונְטִינו הירוקה, מתחיל בעליה במדרגות הגישה, המוגנות בזכוכית, המונעת מהעורבים ללכלך את המעקה. בסוף העלייה תראו את הפארק הירוק והנעים והנוף המרהיב של רומא. מכאן צולמו הרבה תמונות יפות של רומא. אל גני המנזרים השלווים שעל הַאָוֶונְטִין ניתן להכנס בחינם ולהנות משעתיים של שקט ירוק ומנוף יפה להפליא.

על הגבעה נמצא גם גן התפוזים המפורסם וחור ההצצה המיוחד, שדרכו ניתן לראות מראה פרספקטיבה נפלא של שדרת עצים המתכנסת אל בזיליקת סן פייטרו של הוותיקן.


#קללת גבעת אוונטינו
במשך שנים נטען כי קללה רובצת על הגבעה הזו בגלל סיפורם הטרגי על שני האחים - רמוס ורומולוס. האחים התאומים היו צעירים וחזקים מאד, ציידים שהובילו אחריהם קבוצת רועי צאן. הם החליטו לייסד עיר חדשה וגדולה, אך לא הפסיקו לריב מי יהיה זה שישלוט בה. לכן הם ביקשו סימן מהאלים.

רמוס, שראה 6 נשרים, עמד למול רומולוס שראה 12 נשרים. האחד טען שבגלל שחזונו הגיע ראשון - הוא נועד לשלוט. השני אמר שחזונו, מראה 12 הנשרים, גדול יותר ולכן הוא נועד לשלוט. התחרות הוכרעה לבסוף כאשר נרצח רמוס על ידי אחיו, שהפך לשליט העיר החדשה, העיר רומא.

בגלל סיפור הטרגדיה והקללה המרחפת מעל הגבעה, אף שליט רומאי לא הכניס אותה לשטחה המקודש של רומא. לבסוף, בין השנים 640-616 לפני הספירה היא הפכה חלק מהעיר, על מנת לחזק את ביצוריה. במהלך המאה ה-5 לפני הספירה, רומא כבר התפרשה מעבר לגבעות האוונטין, לעבר שדה מרס.


הנה הגבעה:

https://www.youtube.com/watch?v=Sz2ebwRJ6c0
ארמון ברבריני
#על ארמון האצולה אופייני לרומא של תקופת הרנסנס
ארמון ברבריני הוא ארמון רנסאנסי מובהק של משפחת אצולה. אם תיכנסו לארמון תוכלו להציץ על חייה של משפחת אצולה ועשירה טיפוסית - בתקופת השיא שלה. בנוסף, תוכלו ללמוד כאן על מלחמות הכוח שהיו קיימות בין משפחות האצולה השונות בתקופת הרנסנס.

היום תוכלו לראות בארמון את הגלריה הלאומית האיטלקית לאמנות עתיקה (Galleria Nazionale d'Arte Antica), שמכילה בתוכה את אחד מאוספי האומנות החשובים ביותר באיטליה.

שימו לב שאת פנים החדרים מעטרים ציורים שצוירו על ידי אומנים גדולים ומובילים במאות 13-16. במיוחד מפורסם בארמון חדר השינה של הנסיכה קורנליה ברבריני (Cornelia Costanza Barberini), שנשאר ממש כמו שהיה בליל כלולותיה.


#תולדות הארמון
משפחת האצולה של ימי הביניים, משפחת ברבריני, הייתה זו ששלטה ברומא מבחינת כלכלה ושלטון במהלך המאה ה-17. היא הייתה אחראית על לא מעט מהמבנים בעיר - תוכלו לזהות אותם בכל פעם שתמצאו על בניין את סמל המשפחה - שלושה דבורים. ארמון ברבריני הוא אחד מהארמונות המפורסמים של רומא וכמובן שגם הוא היה שייך למשפחת ברבריני.

הארמון נבנה בשנת 1549, במקור בשביל משפחה אחרת - משפחת ספורצה. לאחר מצוקה כלכלית שאליה היא נכנסה, מכרה המשפחה את הארמון בשנת 1625 למאפאו ברבריני - האפיפיור אורבנוס השמיני. אותו ברבריני העסיק לא פחות משלושה אדריכלים לטובת שינוי הארמון. תוך כדי בנייה הוא הפך לווילה ובה חצר גדולה ומרשימה.

קרלו מדרנו, אחד משלושת האדריכלים, החל את בניית הארמון בשנת 1627 והיא הושלמה על ידי ברניני בשנת 1633. לאחר שמת אורבנוס השמיני, האפיפיור אינוקנטיוס העשירי החרים את המקום. באותם זמנים כוחה של הכנסייה ברומא היה אדיר וזה לא היה כל כך יוצא דופן. אבל הארמון הוחזר למשפחת ברבריני בשנת 1653.

מבט מקרוב על הארמון:
https://www.youtube.com/watch?v=Afuob1nrci0&t=69s
גן התפוזים
#על הגן

אם חיפשתם את אחד המקומות הרומנטיים ביותר ברומא, הגעתם למקום הנכון. גן התפוזים, ג'ארדינו דלי אראנצ'י, המכונה גם פארק סאוולו (Parco Savello), ממוקם על גבעת האוונטין. הגן אינו מוכר במיוחד לתיירים ולכן הוא יחסית מבודד. אם תחליטו להגיע לכאן, הכינו את עצמכם למרפסת תצפית מדהימה, המשקיפה על נופה עוצר הנשימה של העיר רומא.

הגן שנמצא על גבעת אוונטין, מציע תצפית נהדרת על בזיליקת סן פייטרו. הוא משתרע על שטח של 7,800 מטרים רבועים. נטעו אותו כאן לרגל הבאתם של עצי התפוזים הראשונים היישר מסן דומניקו שבספרד בשנת 1220. אז גם בנה דומניקוס הקדוש את המנזר שלו כאן.

יודע כל בחור מאוהב ברומא שגן התפוזים הוא מקום מושלם להציע לאהובת ליבו את טבעת האירוסין. אחרים מכירים את המקום כמקום מצוין לפסק זמן מהמולת העיר.

שמו השני של גן התפוזים, פארק סאוולו, נולד לאחר שהפארק נוסד כאן על ידי משפחת סאוולו העשירה. זה היה בשנת 1932 והפארק הוקם בשטחו של מבצר עתיק.

טיפ קטן - אם תלכו מן הגן אל מנזר אבירי מלטה, לבית מספר 3 ברחוב, תראו דלת ובה פתח הצצה. הפתח מכונה "החור במנעול הדלת" והוא יאפשר לכם לצפות בשדרת עצים ארוכה וגזומה בצורה מדויקת ובמרכזה כיפת הוותיקן - סן פטרוס.

מבט מקרוב על הגן:
https://www.youtube.com/watch?v=ZhUoOZqeR5o
המוזיאון היהודי של רומא
#על המוזיאון היהודי
המוזיאון היהודי, שבעבר שימש מעין "מחסן", שבו רוכזו אוספי יודאיקה ותשמישי קדושה שהועברו אליו מבתי הכנסת הישנים של איטליה, הפך החל משנת 2005 למוזיאון.

כיאה למסורת היהודית, המוזיאון פתוח רק בימי חול. הוא מתאר את חיי הקהילה היהודית בת ה-2000 שנה, אחת מהעתיקות בעולם. המוזיאון משמש כלי הסברה חשוב ומקור הכנסה עיקרי בעבור הקהילה היהודית.

המוזיאון נחנך במקור בשנת 1960, במבנה הצמוד לבית הכנסת על גדת נהר הטיבר. במוזיאון יש שלושה חדרים, כאשר בכל אחד מהם מוצגת תצוגה שונה של אוספים מכוונים שנאספו מחמישה בתי כנסת בעיר. בחדר הראשון תוכלו לראות מסמכים היסטוריים וממצאים ארכיאולוגים. בחדר השני תראו תשמישי קדושה ובאחרון חפצי אומנות יהודית שונים.

ספרי תורה, אריגים, כיסויי תורה, כתבי יד מהמאה ה-14, ארונות קודש, מגילות, סידורים, חנוכיות ואבני שיש הם רק חלק מכמות הפריטים העצומה שתוכלו לראות כאן. האוסף המרשים ביותר הוא חד משמעית זה שנאסף בתקופת הגטו של רומא, בין השנים 1555-1800.

שימו לב לשני לוחות הזיכרון לנספים במלחמות איטליה ולקורבנות השואה השונים, המוצבים לצד הכניסה למוזיאון.

תוכלו לראות כאן הרבה סיורים של תלמידים מבתי הספר השונים של רומא. זאת מכיוון שהוא משמש מרכז לימודי לציבור העיר, למורשת היהודית.

מבט מקרוב על בית הכנסת:
https://www.youtube.com/watch?v=rx5VUpgNLDU


גבעת ג'אניקולו
#על הגבעה
במערב העיר רומא, תוכלו לראות את גבעת ג'אניקולו (Gianicolo), שבעבר כונתה גם "הר הוותיקן". היא ממוקמת לצד גדת נהר הטיבר ומצידו הימני, מול גבעת האוונטין. גבעה זו היא השנייה בגובהה ברומא ונקודתה הגבוהה ביותר היא בקצה הצפוני, שגובהה 146 מטרים מעל פני הים. ממנה, כמובן, תוכלו לראות נוף פנורמי עוצר נשימה של כל העיר. אורכה של הגבעה הוא 5 קילומטרים.

מדשאות ירוקות, המון עצים וצמחים, שדרות עם פסלי-ראשים של אישים מפורסמים ונקודות תצפית מרהיבות - כל אלו יספקו לכם כמה שעות של נחת וטיול נעים על הגבעה.

אחת הנקודות המעניינות שעל ראש הגבעה היא כנסיית סן פייטרו אין מונטוריו, שעל פי האמונה נבנתה כאן, במקום בו נצלב פטרוס הקדוש. תראו כאן גם את מזרקת אקווה פאולה, מזרקה בסגנון בארוק שנבנתה בהוראת האפיפיור פאולוס החמישי.

אחד מהדברים הייחודיים שתמצאו בפארק הזה, הם מפעילי בובות על חוט (מריונטות). הילדים יוכלו למצוא כאן גם אטרקציות שונות כמו רכיבה על סוסי פוני, מכוניות מתנגשות, קרוסלה ותיאטרון בובות.

ההמלצה היא להגיע לביקור בגבעה זו אחרי הביקור בוותיקן ולהשלים את הטיול ברובע טראסטוורה.


#תולדותיה של גבעת ג'אניקולו
בתקופת הרפובליקה הרומית הגבעה שימשה כאתר מקודש ליאנוס, אל השערים במיתולוגיה הרומית. אז הקפידו לערוך בה טקסי פולחן, שכללו בין היתר את טקס הצפייה בציפורים, שנועדה לחזות את העתיד.

בתקופתה של חומת אורליאנוס, החומה שהקיפה את שבע הגבעות של רומא בתקופת שלטונו של הקיסר אורליאנוס ופרובוס, הקיפה החומה גם חלקים מגבעת ג'אניקולו. הכנסת הגבעה לתוך החומה נועדה לכלול בתחומי העיר את טחנות המים שהיו עליה ושימשו למעשה כטחנות קמח של העיר.

בשנת 1849 נערך על הגבעה קרב בין כוחותיו של ג'וזפה גריבלדי, הגנרל, הפטריוט והמנהיג האיטלקי הדגול, לבין הכוחות הצרפתיים שהגנו על האפיפיור ועל שלטונו בעיר רומא. בעקבות ניצחונו של גריבלדי, מאחד איטליה, הפכה העיר רומא לבירת הממלכה. על ראש הגבעה תוכלו לראות עד היום אנדרטה לזכר הנופלים במאבק לעצמאות איטליה.

מאז שנת 1847, בכל יום בשעה 12:00, אפשר לשמוע כאן יריות מטירת סנטאנג'לו - במטרה להודיע על השעה. בשנת 1904 הועבר המנהג לתותח שהוצב בראש הגבעה. הוא נמשך עד 1939, כשהופסק עם פרוץ מלחמת העולם השנייה. בעקבות דרישה ציבורית, חודש הטקס העתיק והוא מתקיים היום בצהריי היום ברחבה שלפני הבניין המרכזי.


מבט מקרוב על הפארק:

https://youtu.be/Sg5z3xQIpIE?t=2m53s
כנסיית סנטה מריה דלה פאצ'ה
#על הכנסייה

אחת מיצירות המופת של עידן הבארוק היא כנסיית סנטה מריה דלה פאצ'ה ("מריה הקדושה של השלום"). הכנסיית הזו היא אחת הכנסיות החשובות של העיר רומא והיא דוגמה מובהקת לאדריכלות הבארוק של העיר רומא.

כנסיית סנטה מריה דלה פאצ'ה נמצאת ליד כיכר נאבונה, ברובע פונטה ("רובע הגשר"), באחד מהאזורים המתויירים ביותר בעיר רומא. היא אמנם נבנתה במאה ה-15, אך לא מעט שיפוצים שהיא עברה עם השנים הפכו אותה לאיך שהיא נראית היום.

את חזיתה עיצב פְּיֵיטְרוֹ דַה קוֹרְטוֹנַה (Pietro da Cortona), האמן והאדריכל ומי שהיה מהדמויות הבולטות של הבארוק האיטלקי. האגף המפורסם ביותר בכנסייה הוא החצר הפנימית שעוצבה על ידי דוֹנָטוֹ בְּרַמַנְטֶה (Donato Bramante). בחצר הזו נערכות מפעם לפעם תערוכות מתחלפות.

בכנסייה תוכלו לראות לא מעט יצירות אמנות מהמאות ה-15-17. ביניהן תראו את עבודתו של האמן דַה קוֹרְטוֹנַה ועוד עבודה מפורסמת של רָפָאֵל.

במתחם גם חנות מזכרות, חנות ספרים ומסעדת ביסטרו ומתקיימים בו קונצרטים ותערוכות.
מוזיאון ארה פאצ'יס
# על המוזיאון שהוקם לכבוד מזבח רומי
מוזיאון ארה פאצ'י הממוקם על גדות נהר הטיבר ברומא, הוא המבנה המודרני היחיד שהוקם באזור העתיק של רומא מאז שנת 1938. הוא נחנך בשנת 2006 וסימן נקודת ציון חדשה בהיסטוריה הארכיטקטונית המפוארת גם כך של העיר הזו. בנייתו של המוזיאון נמשכה כ-10 שנים ועוררה מחלוקות וויכוחים רבים.

מרבית האנשים ביקרו את האדריכל האמריקאי ריצ'ארד מאייר, שרצה להביא נוף חדש לעיר, באמצעות שילוב של בנייה עם אבן טרבנטין לבנה, ביחד עם פלדה וזכוכית. הטענות היו חד משמעיות: "לא כל מה שטוב לפרברי לוס אנג'לס מתאים לרומא", הייתה טענה של מבקר האמנות ויטוריו זגרבי.

המוזיאון המרשים הזה משמש משכן למזבח השלום של הקיסר אוגוסטוס, השליט הרומי שבאמצעות ניצחונותיו הביא לאימפריה הרומית 200 שנות רגיעה ויציבות. המזבח הוקם בשנת 13 לפני הספירה על ידי הסנאט הרומי ואם תבחנו אותו מקרוב תוכלו להבחין שהוא מכוסה בתבליטים רבים.


#על המזבח המפורסם
מזבח השלום של אוגוסטוס, המכונה "ארה פאצ'יס" או "מזבח השלום האוגוסטיני", הוא מזבח גדול מידות ומכוסה בתבליטים, שהקים הסנאט הרומי בשנת 13 לפני הספירה. המזבח הענקי נועד לציין את חזרת השלום לאימפריה הרומית, לאחר שהקיסר אוגוסטוס ניצח במלחמותיו. המזבח נשמר בשלמותו והמוזיאון הזה מוקדש רק לו. בניית המזבח המפואר לקחה כ-3 וחצי שנים והוא נחנך לבסוף בשנת 9 לפני הספירה.

המזבח הוקם באזור ברומא, המכונה "שְדֶה מארס", לרגל שיבתו של הקיסר אוגוסטוס ממסעותיו הצבאיים בגאליה ובספרד. בשנת 17 לפני הספירה יצא הקיסר אוגוסטוס למסע מלחמה ממושך מחוץ לרומא, כדי לטפל בבעיות של האימפריה עם הפרובינקיות המערביות גאליה והיספניה. הרומאים סבלו בפרובינקיות הללו מהתמרדויות של שבטים מקומיים שפרקו את עול השלטון הרומי והם הסדירו מחדש את הציות לתשלום המסים לאימפריה ולישוב החיילים הרומאים המשוחררים בהן.

כשהושלם המסע הזה ואוגוסטוס שב לרומא, החליט הסנאט הרומי לכבד את הקיסר בהקמת מזבח השלום על שמו, בסמוך לוויה פלמיניה - הדרך שבה שב אוגוסטוס אל רומא. אוגוסטוס עצמו, בתיאור מפעילותיו שלו, מספר שהסנאט הורה שעל גבי המזבח, יועלו קורבנות ביום שיבתו לרומא.

את משמעות הקמתו של ה"ארה פאצ'יס" יש להבין על רקע האווירה שבתקופת שלטונו של אוגוסטוס והתעמולה שיצר מסביבו. בתקופתו של אוגוסטוס נולד הפולחן לאלה פאקס. הוא מקושר לאידאל השלטוני שהתפתח בתקופת אוגוסטוס, הפקס רומנה (Pax Romana), מה שנקרא "השלום הרומאי". תעמולת האידאל הזה הציגה את אוגוסטוס כמושיע של רומא וכמי שאחראי לַרְוָוחַתָה וּלְעוֹשְרָה של האימפריה. כך קשרה התעמולה הזו באופן ישיר בין טובת הקיסר לטובתה של רומא/ מכאן גם קשרו בין הפולחן במזבח השלום לשמו של הקיסר.
אי הטִיבֶּר
#על האי

על נהר הטִיבֶּר, הנהר השלישי באורכו מכל נהרות איטליה, תוכלו לראות את האי שצורתו מוארכת. אורכו כ-270 מטרים ורוחבו כ-67 מטרים.

האי מוכר גם בכינויו "האי בין שני הגשרים", כיוון ששני צידיו חוברו לשתי גדות הנהר באמצעות גשרים - גשר ארבעת הראשים וגשר קסטיוס.

מדי שנה, בחודשי הקיץ, נערך באי פסטיבל הסרטים "איסולה דל סינמה". מוצגים בו סרטים איטלקיים קלאסיים ומודרניים, לצד סרטי קולנוע בינלאומי. הללו מוקרנים בפסטיבל על מסכים גדולים, ברחבי האי, מתחת לכיפת השמיים.


#תולדות אי הטִיבֶּר
בשנת 291 לפנה"ס נבנה על אי הטִיבֶּר מקדש לאל הרפואה אסקלפיוס ולכן האזור כולו הפך למקודש. באותה תקופה היו מגיעים אליו חולים ובעלי מום בכוונה להתרפא.

המסורת הרפואית של המקום נמשכת עד היום. בין היתר, אגב, תוכלו למצוא כאן גם בית חולים יהודי. בית החולים הזה הוקם בשנת 1881, בשל קרבתו של האי לאזור שהיה הגטו היהודי של רומא. האוכל בו היה אז כשר ולא היו בו סממנים נוצריים.


#האגדה על האי שנוצר במהפכה
אם אתם מחפשים אגדה או סיפור יותר צבעוני ליצירת האי הזה, האגדות הרומיות מספרות שההמון הסוער שהפיל את הטירן לוקיוס טארקוויניוס סופרבוס, המלך השביעי והאחרון של רומא, זרק את גופתו לתוך הנהר. העפר שהצטבר סביב הגופה ששקעה לתחתית הנהר, הפך להיות אי.
המוזיאון הלאומי של פאלאצו ונציה
הפלנטריום והמוזיאון האסטרונומי
שער טיטוס
מרחצאות דיוקלטיאנוס
מרחצאות קרקלה


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.