» «
מדריד
העיר מדריד
#על בירת ספרד והעיר השלישית בגודלה באירופה

מדריד, מהיפות בבירות אירופה ומהערים הגדולות ביבשת, שוכנת בלב חצי האי האיברי, למרגלות רכס הרי גוּאדָרָמה (Sierre de Guadarrama). זוהי בירת ספרד, שבגובה של 646 מטרים מעל פני הים היא הבירה הגבוהה ביותר באירופה.

העיר הזו היא שילוב של מסורת עתיקה והתחדשות מתמדת. יש בה מיקס אדריכלי של מבנים מימי הביניים ובנייה של אימפריה מסורתית, עם מונומנטים פשיסטיים מהדיקטטורה ששלטה בה, אל מול מבנים מסעירים, שתוכננו בידי אדריכלי-העל מודרניים. ואגב, אין עיר באירופה שיש בה יותר עצים ממדריד!

מדריד היא סיפור מרתק של עיר שנולדה מחדש עם מותו ב-1975, של הדיקטטור הספרדי הגנרל פרנקו. תנועת "המובידה" החברתית-תרבותית, שנולדה בה אז, הובילה את השחרור מהדיקטטורה והייתה הכוח המאיץ שהביא לפרץ של יצירתיות באמנויות השונות ובתרבות של העיר כולה. אז נולדו הפנים הצעירות, הצד המורד והלא-ממסדי של העיר, זה שמושך אליה תיירים צעירים מכל העולם.

ואכן, מדריד היא עיר רבת סגנונות ופנים, שתושביה, ברבים מדרילֶניוֹס וביחיד מדרילֶניוֹ, מלאי שמחת חיים, חביבים וחמימים מאד לאורחים. האימרה כאן היא ש"אם אתה במדריד, אז אתה ממדריד"!

כאן תוכלו לבחור בין מקדשי כדורגל מפוצצי קהל למוזיאוני אמנות מהמרתקים בעולם, תאזינו למוסיקת פלמנקו ספרדית או תרקדו במועדונים חדישים עם מוסיקה של המאה ה-21, כאן תאכלו בבר טאפאס עם המוני מנות קטנות, או תסעדו בשווקי האוכל הידועים של העיר.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "מדריד".


#מתי לבוא?
מדריד לוהטת בקיץ וקרה מאד בחורף, לכן באביב, בחודשי אפריל-יוני יהיה הזמן המושלם לבקר בעיר ובסתיו, ספטמבר-אוקטובר, שווה גם. אז גם מחירי המלונות הם הכי זולים (ללא יוני).


#תחבורה
התחבורה בעיר תביא נוחה ולא יקרה.

המטרו נוח, יעיל ותדיר מאד, זול ומקיף את כל העיר. פועל בין 6 בבוקר ל-2 בלילה.

האוטובוסים פועלים בין 6:00 בבוקר ל-23:30.

המוניות נוחות ובשפע אבל יקרות יחסית.


#תקשורת
סים מקומי תוכלו לקנות בתחנת calleo. סים של 3 גיגה נמכר ב-5 אירו.


#אוכל
המסעדות במדריד נהדרות, אבל לא פחות מהן גם הטאפאס ברים הנהדרים, עם מנות הטאפאס הקטנות, הטעימות והלא יקרות. במדריד חזקה מאד ומוצלחת זירת שוקי האוכל התוססים והמעולים מבחינת האוכל שנמכר בהם. כי כאן, אם תרצו לאכול אוכל ספרדי ובינלאומי מעולה וטרי - סביר שתמצאו את עצמכם לא פעם גם בשווקים הנפלאים של העיר.

המטבח הספרדי שופע באוכל טוב ועשיר. בין ה"טורטיה ספניולה", סוג של חביתה ספרדית ומעט מתוקה, ה"פדרון", אותו פלפל ספרדי קלוי וה"פאטאטאס בראוואס" שהוא הצ'יפס הספרדי, הלהיטים שחייבים לטעום במטבח הספרדי הם:

טאפאס (Tapas), המנות הקטנות והמגוונות המלוות לרוב שתיה חריפה בברי הטאפאס, עד לשובע. ריכוז הטאפאס ברים המומלץ של מדריד הוא שכונת לטינה (La Latina).

פאייה (Paella) - מחבת עם תבשיל אורז, ירקות ופירות ים, או בשר.

צ'ורוס (Churros) - סופגניות מוארכות עם סוכר לקינוח, שנוהגים בבוקר לטבול בשוקולטה, משקה שוקולד חם וסמיך שלא בא במקום הקפה.

פאן טומאק (pan tomaque ) - לחם עם עגבנייה. זו ארוחת הבוקר הכי פשוטה וטיפוסית שיש, אבל הכי טעימה: חצי באגט אפוי שמעליו מגרדים עגבניה טרייה, שמן זית, פלפל מלח וזהו.

סנגריה - המשקה האלכוהולי הנפלא, עם נגיעת המרטיני, כפית סוכר והרבה קרח, סודה, תפוזים ולימונים.

אפרול שפריץ - חפשו את המשקה הזה. פשוט טעמו אותו!

הנה מעדנים ספרדיים ששווה לטעום כאן:

https://youtu.be/UZwrSgBOTpE


#חסכון
במסעדות - בסעיף האוכל אכלו את הארוחה הגדולה בשעות הצהריים, זמן בו המסעדות זולות משמעותית ביחס לארוחות ערב.

ארוחה עסקית - חפשו אם יש במסעדה ארוחת צהריים עסקית (menu del dia), שבמדריד תכלול ב-12 אירו בימי חול, משהו כמו 2 מנות וכוס יין.

כרטיס סיטי פס - קנו את כרטיס "מדריד סיטי פס", המעניק הטבות רבות, מהסעה חינמית משדה התעופה, סיבוב בעיר באוטובוס תיירים, כניסה חופשית ובלי תור למוזיאון הפראדו וסיור חינמי באצטדיון הבית של קבוצת הכדורגל ריאל מדריד, ה"סנטיאגו ברנבאו", בנוסף נהנים בו מ-20% הנחה לאטרקציות המובילות במדריד.

סופרמרקט - רשתות Aldi ו-Lidl הן זולות אך מציעות בעיקר מוצרי יסוד, רשת Caprabo פחות זולה אבל מגוונת.

תחבורה ציבורית - קנו כרטיסיה של עשר נסיעות לתנועה בעיר.

אוטובוס - הוא דרך נהדרת להכיר את העיר.


#שופינג
ברחוב המרכזי של מדריד, הגראן ויה (Gran Via), תמצאו את הסיפוק לתאוות השופינג, מה עוד שהמחירים כאן נמוכים להפליא. אין חובבת שופינג שלא תפקוד במדריד את הרחוב הזה, שבשני צידיו מצוי מגוון מסחרר של חנויות אופנה מצליחות, כולל סניפי רשתות האופנה הספרדיות זארה ופול אנד בר.

חנויות זולות ושוות תוכלו למצוא גם ברחובות שיוצאים מפוארטה דל סול, כיכר סול,
לכיוון הגראן ויה, במיוחד ברחוב Calle Preciados. כאן תמצאו בגדים, נעליים ואקססוריז - במחירים מעולים.

בגדים זולים ובגדים יד שנייה תמצאו ברחובות Fuencarral ו-Malasana.

מרכזי קניות רבים תמצאו ברחוב Calle Orense.

לבתי כל-בו שמציעים הכל, הגיעו לחנות הדגל במדריד, ה-El Corte Inglés או לאחד מהסניפים של בתי הכלבו הספרדית הגדולה ביותר באירופה ואחת הגדולות בעולם זו.

מגוון חנויות גדול תמצאו ברחוב Sarrano.

ראו מקומות לקניות בתגית "שופינג במדריד".


#בילויים
מדריד היא עיר של בילויים והכי כיף להצטרף לבילוי עם המקומיים, המתרכזים בכמה מוקדים הנמצאים קרובים זה לזה. רבים כאן מעידים שהשכונות הכי מגניבות, עם חיי הלילה והבילויים השוקקים ביותר בעיר, הן צ'ואקה, המזוהה עם הקהילה הלהט"בית, ומלאסאניה (Malasaña), שכונת ההיפסטרים של מדריד. הליכה רגלית בשתי השכונות, שהן צמודות לחלוטין זו לזו, תספק הרבה הנאה, ריגושים ובילויים צפויים ולא צפויים. במאלאסניה (Barrio de Malasaña) תבלו עם הצעירים ההיפסטרים ובצ'ואקה תחגגו את השחרור עם הקהילה הגאה במדריד.

אבל הן לא היחידות. אל תעזו לבקר במדריד, מבלי שחוויתם את חיי הלילה שלה. חוץ מהאווירה המחתרתית שבמועדוני הרוק והפאנק שברובע מאלאסניה (Barrio de Malasaña) ומסיבות הגייז של צ'ואקה, יש גם את המועדונים היוקרתיים של רובע סלמנקה (Barrio de Salamanca), את מועדוני הג'אז, הפלמנקו והאינדי רוק של רובע באריו דה לאס לטראס (Barrio de Las Letras). ואת הברים הטרנדיים, עם המוסיקה העכשווית, שבאזור פרינססה (Princesa).

יום נורמלי במדריד, עיר שאין בה "מוקדם בבוקר", הוא יום שבו תושביה מתעוררים לאט, בשעות הבוקר המאוחרות, אחרי בילוי לילי. כאן לילות ללא שינה הם הלילות הרגילים. ימי ראשון התוססים של מדריד מתחילים בבוקר, עת הולכים לשוק הפשפשים, ומשם עוברים בצהריים אל הכיכרות של רובע לטינה או סנטה אנה, עד חמש לפנות בוקר.

רובע הוארטס (Huertas) מערב את גילאי 20-30. רובע סלמנקה היוקרתי מכיל את הברים והמועדונים ומרבית הפעילות, בגילאים סביב ה-30 פלוס.

את מקומות הבילוי השווים בעיר תראו בתגית "בילויים במדריד".


#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה במדריד".


#עם ילדים
טיול לכל המשפחה? - היכנסו לתגית "אטרקציות לילדים במדריד".


# אוכל
האוכל במדריד זול יחסית. אכלו כאן טאפאסים, פירות-ים, צ'ורוס ומאכלים ספרדיים, אבל גם אוכל איטלקי, אסייאתי, יווני וסטייקים טובים.

ארוחה בלתי נשכחת? - ראו בתגית "מקדשי אוכל במדריד".


#תשר
ברוב מדינות אירופה, משום שלרוב דמי השירות כבר נכללים בתוכו, נהוג לתת כטיפ 2 יורו, בלי קשר לגובה החשבון עצמו.


#שופינג
ראו למטה קישור להמלצות.

#קידומת ספרד
+34


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F, E ו-C.


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/NWBtMK3GsV0


ובכל בקצב של מדריד:

https://youtu.be/0H_Xa6lbafw
פלאסה דה לה לילטד
פלאסה דה לה לילטד
#על הכיכר עם האובליסק

אל פלאסה דה לה לילטד (Plaza de la Lealtad), הכיכר החביבה שכאן, תגיעו כדי לצפות באובליסק שבמרכזה. האובליסק הזה מוקדש להרוגי ההתקוממות העממית של ספרד נגד הצרפתים, שהתרחשה ב-2 במאי 1808. האובליסק הוקם בשנת 1840 על ידי איסידרו גונזלס ולאסקז והוא מציין את כל מי שנתנו אז את חייהם למען ספרד.

בצד שמאל של הכיכר תוכלו לראות גם את מלון ריץ, המלון המפואר במדריד ואולי המפורסם בספרד כולה.

מימין לכיכר ניצב בניין הבורסה של מדריד (Bolsa de Comercio), עם חזיתו הקלאסית והמרשימה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/PBh0Ve9xT4Y


והנה מלון הריץ - המלון המפואר ביותר במדריד:

https://youtu.be/U11Kkgd9u0I
מקדש דבוד
מקדש דבוד
#על המקדש העתיק שנתנה מצרים לספרד במתנה

מקדש דבוד (Templo de Debod) הוא מקדש מצרי עתיק שניצב בתחומיו של הפארק הנאה והמטופח פארק דל אוסטה.

המקדש הועתק ממקומו בדרום מצריים, כשניתן במתנה בשנת 1968 לממשלת ספרד. המתנה ניתנה על ידי ממשלת מצרים, כאות תודה על הסיוע של משלחת ארכיאולוגים ספרדיים, שהתגייסה לסייע, בחסות ארגון אונסק"ו, בהצלת המקדשים דוגמת מקדש אבו סימבל, שלהם נשקפה סכנה בעת בניית סכר אסואן וההצפה שיצרה את אגם נאצר.

ב-1968 הועתק המקדש לספרד ונבנה מחדש בסמוך לארמון המלכותי במדריד, לא הרחק מכיכר אספניה. זהו מקדש קטן ובעל קומה אחת. לא מעט מדרגות מובילות אליו בפארק, שכן הוא ניצב על גבעה, שממנה נשקף נוף מרהיב. מסביבו פרושות בריכות מים, שבהן גם הציבו שניים מתוך שלושת שעריו המקוריים. מראה הבריכות יוצר השתקפויות יפות להפליא, שגם מצטלמות נהדר.


#על המקדש עצמו
מקדש דבוד (Templo de Debod) הוא מקדש מצרי עתיק שנבנה במקור בדרום מצריים.

זהו מקדש מהמאה ה-4 לפני הספירה, שעל כתליו הפנימיים ניתן לראות כתובות מצריות עתיקות. הוא הוקדש במקור לאל אמון. מדרגות מובילות לתצוגה של דגם נאה שבו נראה האזור במצריים, שממנו הובא המקדש לספרד.

את הבניה החל בעת העתיקה המלך הכושי של מרואה. במקור הוא הכיל רק חדר תפילה קטן, שהוקדש כאמור לאל אמון. שנים רבות אחר כך, בימי שושלת תלמי, חדר התפילה הקטן הזה הורחב בכל צדדיו והוא הפך למקדש מרשים יותר בגודלו ובפאר שלו, שהוקדש אז לאלה איזיס.

בשנת 1968 הועתק המקדש למדריד בירת ספרד ונבנה כאן מחדש, באופן מדויק.


#טיפים
המקדש פתוח עד שעה 13:00 בצהריים. נסו להגיע בבוקר, מוקדם ככל האפשר, או לקראת שקיעה, כשרגוע ואין תור ועומס תיירים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/qjF64LbZkqQ
מוזיאון תיסן בורנמיסה
מוזיאון תיסן בורנמיסה
#על המוזיאון שנולד מאוסף האמנות הפרטי הגדול בעולם

מטרתו של מוזיאון תיסן בורנמיסה (Thyssen Bornemisza) הייתה להציג את אוסף האמנות שרכשה ממשלת ספרד מן הברון הנס היינריך תייסן-בורנמיסה בשנת 1993. זה היה ככל הנראה האוסף הפרטי החשוב ביותר בעולם - של הברון תיסן בורנמיסה. הוא נפתח לקהל הרחב בשנת 1992 והורחב בשנת 2004.

במוזיאון תוכלו לראות כ-300 יצירות, שנוצרו החל מהמאה ה-13 ועד היום. בקומת הקרקע תוכלו לראות את מגוון היצירות המודרניסטיות. בקומה הראשונה תראו את היצירות ההולנדיות מהמאות ה-17 וה-18. כאן תראו המון יצירות אימפרסיוניסטיות ופוסט אימפרסיוניסטיות. בקומה השנייה מוצגים פרטי האוסף העתיקים, ביניהם אוסף של ציירים איטלקיים (המכונים גם "פרימיטיביים"), אוסף הדיוקנאות, ציורים של ציירי הרנסאנס השונים, ביניהם גם טיציאן ואל גרקו וציורי תקופת הבארוק, כמו אלה של ברניני ואחרים.

ביחד עם מוזיאון הפראדו ומוזיאון ריינה סופיה, התיסן בוררנמיסה הוא אחד משלושת המוזיאונים שנקראים "משולש הזהב של האמנות" - האזור שבו ממוקמים שלושת המוזיאונים המרכזיים שמסביב לשדרת פראדו (Paseo del Prado).


#טיפים
בימי שני הכניסה למוזיאון חינם

אם אתם מוגבלים בזמן, המוזיאון הזה מעט פחות משמעותי מ"מוזיאון הפראדו" וריינה סופיה.


מבט מקרוב על מוזיאון תיסן בורנמיסה שבמדריד:

https://youtu.be/ryTZWbd89UI

מדריד

המוזיאון הלאומי לרומנטיקה
המוזיאון הלאומי לרומנטיקה
#על המוזיאון של הרומנטיקה במדריד

במוזיאון הרומנטיקה (Museo Nacional del Romanticismo) של מדריד תוכלו לראות אוסף מרהיב של רהיטים, כלי פורצלן וקרמיקה, כלי נגינה ומוסיקה, כלי אוכל ועוד. כל אלה מוצגים באולמות והסלונים שבהם נערכו במאה ה-18 מפגשים רבים של המעמד הגבוה בספרד.

המוזיאון הפרטי נמצא בשכונת צ'ואקה במדריד, בבית שנבנה במאה ה-18 על ידי קרוב משפחה של האדריכל והמעצב הספרדי הדגול ונטורה רודריגז (Ventura Rodríguez).

כאן תוכלו לראות את שולחן האוכל הארוך של המלך הספרדי פרננדו ה-7 ואת חדר השירותים שלו, כמו גם פריטים נוספים מהתקופה. מכל אלה תוכלו להתרשם לגבי סגנון החיים של האצילים בתקופה הרומנטית, של המאה ה-18.

במוזיאון יש גם אוסף אמנות נהדר ומעניין שכולל בין השאר גם ציורים של גדולי ציירי ספרד, כולל ציורים של ולסקז, זורבארן והצייר הלאומי הספרדי פרנסיסקו גויה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/zrPwLTo9Dbc
מוזיאון לאסארו גאלדיאנו
מוזיאון לאסארו גאלדיאנו
#על מוזיאון האמנות הפרטי והמגוון


מוזיאון לאסארו גאלדיאנו (Museo Lazaro Galdiano) הוא מוזיאון שנולד מאוספיו הפרטיים של אספן פרטי בשם זה, Lázaro Galdiano.

המוזיאון לאומנות נפתח בשנת 1951. הוא מכיל 37 חדרים של עבודות אמנות. בין היצירות המוצגות בו נמצאים בין היתר דיוקנאות, ציורי נוף וציורים משל ענק הציור הספרדי גויה.

בחדרים אחרים במוזיאון מוצגים פריטי ריהוט, קריסטלים, תכשיטים ואבני חן. במוזיאון מוצגים גם פריטי נשק וציוד צבאי וכלי מלחמה עתיקים, כמו חרבות ושריון מימי הביניים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/LXW9CRRD_Yw
קתדרלת לה אלמודנה
קתדרלת לה אלמודנה
#על הקתדרלה שלקח לבנות 350 שנה

אל תתנו לסגנון הניאו-גותי של פנים קתדרלת לה אלמודנה (La Almudena) ולסגנון הניאו-קלאסי השולט בצידה החיצוני, להטעות אתכם. את הקתדרלה הזו חנך האפיפיור בשנת 1993. זאת על אף שהחלו לבנות אותה כמעט 120 שנה לפני כן, בשלהי המאה ה-19. בנייתה התמשכה עד סוף המאה ה-20 בעיקר בשל אירועים היסטוריים כמו מלחמת האזרחים והדיקטטורה של פרנקו.

שורשי הכנסייה המרשימה הזו, לפחות ברעיון לבנותה, הם כבר במאה ה-16. ההיסטוריה מלמדת שכבר בשנת 1518 התכוון מלך ספרד קרלוס ה-1 להקים קתדרלה במקום.

אבל כאמור, לקח 350 שנה עד שהחלו לבנות אותה ועוד כמעט 120 שנה עד שבנייתה הסתיימה. היא נקראת על שם הבתולה הקדושה ופטרונית העיר מדריד, מאז שנת 712 שבה נמצאה תמונה שלה נחבאת בחומות העיר. זה היה רגע לפני פלישת הערבים אל ספרד והשם שלה בא מהמילה הערבית "אלמודיינה", שפירושה "חומות העיר".


#אדריכלות הקתדרלה
את הסגנון החיצוני של כנסיית "לה אלמודנה" שינו במהלך השנים, על מנת שתתאים למראהו של ארמון המלוכה שלידה. ועדיין, במבט בוחן תוכלו לראות עירוב מעניין, בין שערי הכניסה, המזכירים שערים של מצודות קסטילייניות ובין דלת הברונזה המעוטרת, שבה השפעות ניאו-גותיות ברורות.

על אף יופיה החיצוני של הכנסייה, הביקור בתוכה אינו הכרחי. אם בכל זאת נכנסתם, הביטו למעלה ונסו למצוא הקסגרמות בצורת מגן דוד בתקרת הקתדרלה. ההיסטוריונים עדיין לא יודעים כיצד הגיעו לכאן סמלים יהודיים, שנכללו מלכתחילה בתכנון.

לקתדרלה, שאורכה 104 מטרים ורוחבה 76, יש כיפה בקוטר של 20 מטרים. העיצוב בתוכה הוא מודרני וצנוע, במיוחד ביחס לכנסיות עתיקות יותר ושופעות פאר. מה שאגב, לא הפריע בשנת 2004 ליורש העצר הספרדי, פליפה נסיך אסטוריאס, להינשא כאן.


#טיפים
אם תרצו מתצפית על נוף העיר, עלו למרפסת העליונה שמתחת לכיפת הקתדרלה.

בחודשי הקיץ שווה לבקר כאן בשעות החום וליהנות מהפוגה קלה מהחום, בכנסייה הצוננת.


מבט מקרוב אל קתדרלת אלמודנה:

https://youtu.be/NTTB9mhCXwA
הרכבל של מדריד
הרכבל של מדריד
#על הרכבל שייקח אתכם לתצפית נפלאה על העיר

הרכבל של מדריד (Teleferico) פועל בעיר מאז שנת 1969 ונחשב לאטרקציה נפלאה כאן.

כדי לעלות עליו, הגיעו לתחנת המטרו Rosales, שב-Parque de Oeste. ממנה עולה הרכבל, אל מעל צמרות העצים, תוך שהוא מספק תצפית נפלאה, מגובה של 620 מטרים מעל פני הים, על מדריד כולה.

לצד הנופים המרהיבים של מדריד וסביבותיה, תוכלו לצפות מלמעלה על המקדש המצרי דבוד, הארמון המלכותי פלאסיו ריאל ועל קתדרלת אלמודנה (Almudena Cathedral), מזווית בלתי שגרתית.

הרכבל של מדריד יביא אתכם במסלול של 11 דקות, מ-Paseo del Pintor Rosales, שמצפון לפיאצה אספניה, אל מעל נהר המנזנארס (Manzanares) ועד אל ליבו של פארק הקאסה דה קאמפו (Casa de Campo), מרחק של 2.5 קילומטרים.


#טיפים
כדי להגיע לרכבל, הגיעו לתחנת המטרו Rosales.

הרכבל נפתח ב-12:00 בצהריים (תודה למירב אורנים).

בחזרה תוכלו לבחור במטרו או לקנות מראש כרטיס הלוך וחזור ברכבל.

בפארק קאסה דה קאמפו עצמו, תוכלו לבלות שעות ארוכות, כמו גם בגן החיות ובאקווריום של מדריד ובפארק השעשועים והאטרקציות של העיר (Parque de Atracciones de Madrid). כולם נמצאים במרחק דקות הליכה ספורות מתחנת הרכבל.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ccnn8OMYCNE


ביקור ברכבל:

https://youtu.be/IUhdn-E6_tQ


ארמון התקשורת
ארמון התקשורת
#על הארמון המפואר שהיה מטה הדואר והיום הוא בית העירייה

ארמון התקשורת (Palacio de Comunicaciones), המזכיר במראהו עוגת חתונה, הוא מבנה מרהיב, שבעבר שימש את מטה הדואר של ספרד, אך לימים ייעודו השתנה ובימינו הוא משמש, בין השאר, כבית עיריית מדריד.

הארמון הזה נבנה ב-1907 ותפקד הרבה שנים כסניף הדואר המרכזי, שנראה, גם ביום וגם בלילה, יותר כקתדרלה או ארמון מלכותי מאשר כסניף של הדואר המקומי, או של דואר כלשהו בעולם.

בימינו משמש הארמון, כאמור, כבית עיריית מדריד. כדאי להיכנס אל תוך ארמון התקשורת, לעלות אל בית הקפה שבו ולצפות על מדריד מלמעלה. היום פועלים בבניין גם מוזיאון הדואר ומשרד הדואר, שהוא ככל הנראה המשרד המרשים ביותר מסוגו בעולם. גם מראהו החיצוני וגם עיצוב הפנים שלו מוקפדים ויפים להפליא והביקור כאן, גם אם הוא מעט גימיקי, תהיה הצצה מחויכת למשהו שלא ראיתם כמותו בעבר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/FZbBnI5JLvE


ועוד מבט ארוך:

https://youtu.be/2hbdloMu58g
מָטַדֵרוֹ מדריד
#על בית המטבחיים שהפך למרכז תרבות ואמנות עכשווית

מָטַדֵרוֹ מדריד (Matadero Madrid), או בקיצור "מָטַדֵרוֹ", הוא מרכז תרבות וגלריה מודרנית לאמנות עכשווית, שנולדו בתוך מה שהיה פעם בית המטבחיים העירוני של מדריד.

המטדרו נפתח כאן בשנת 2007, ברוח ההפיכה של מבנים ציבוריים רבים בבירות אירופה, למתחמי אמנות וגלריות פעילות. במקום בשר שתלוי על אנקולים, תלויים כאן היום ציורים וחללים גדולים מחליפים את מקררי הבשר שעמדו כאן פעם.

במבנה הענקי מקבלים היוצרים חללים גדולים, שמאפשרים להם לממש חזון אמנותי, בלי מגבלות של מרחב, גובה וגודל.

במטדרו מוצג כל העת מגוון מרשים של תערוכות ציור, פיסול, אמנות מיצג ווידאו ארט. בנוסף, מועלים בו פרויקטים רב-תחומיים מעניינים המערבים אמנים מהעולם כולו. מופעי מוסיקה, בשלל סגנונות ומבצעים, הצגות תיאטרון פרינג' ומופעי במה ניסיוניים משלימים את התמונה למרכז תרבותי תוסס ורב-תחומי של ממש.


#טיפים
בדקו באתר המָטַדֵרוֹ האם יש אירועים מעניינים וכך לא תפספס בזמן הביקור בעיר.


מבט מקרוב אל הרחבה שמסביב למטדרו:

https://youtu.be/moxnAz_Sddk


ביקור במקום:

https://youtu.be/bykbgXTDScw
מנזר אנקרנסיון
#על המנזר האבן עם הלבנים האדומות שיש בו המוזיאון

המנזר המלכותי אנקרנסיון (Real Monestario de la Encarnación) נוסד בשנת 1611, על ידי אשתו של המלך פיליפה השלישי, מרגריטה האוסטרית. הסגנון שלו צנוע ומאופק והוא לא ראוותני ומנקר עיניים. המנזר משלב בנייה של לבנים אדומות ואבן, דבר שאפיין רבים מהבניינים בספרד של אותה התקופה.

לאחר שריפה שכילתה את כולו, בשנת 1767, חודש עיצוב הפנים של המקום בידי המעצב ונטורה רודריגז ועד היום הוא נשאר כמו שהיה אז. החזית של המבנה, אגב, הייתה החלק היחידי שנותר מהמבנה המקורי.

בתוך המנזר יש מוזיאון ובו יצירות אמנות ופסלים מעניינים, שניתנו לו במתנה ממלכי ספרד. דלת הכניסה למוזיאון נמצאת באגף השמאלי וקל לפספס אותה, אם לא יודעים.

היכנסו לתוך המוזיאון ותוכלו לחזות באוסף הציורים, השייך לאסכולת מדריד מהמאה ה-17. במיוחד מעניינים כאן הציור "חילופי המסכות על אי הפסיון" של ואן דר מוילן (Van der Mueulen), והציור "יוחנן המטביל" של רִיבֵּרַה (Ribera).


מבט מקרוב על מנזר אנקרנסיון:

https://youtu.be/-IYbcLtll0w


ותפילה קסומה דרך החלון:

https://youtu.be/UJ_dZc18LuI
המוזיאון לאמנות שימושית
#על מוזיאון עבודות היד הנהדרות של ספרד

מאז הוקם, בשנת 1912, המוזיאון לאמנות שימושית (Museo Nacional de Artes Decorativas) הוא מוזיאון פעיל במדריד. מוזיאון זה לאומנות דקורטיבית צופה על פארק הרטירו ונמצא במקום שבמאה ה-19 היה אחד האזורים האריסטוקרטיים בעיר.

המוזיאון מציג עבודות יד מרהיבות, ממיטב מעשי האומנות (לא אמנות) של ספרד. יש כאן עבודות יד של כלי זכוכית, תכשיטים, מוצרי עור, ריקמה, קרמיקה, צורפות, רהיטים ועוד.

הדגש כאן הוא על גיוון ויריעה רחבה ככל הניתן, של מוצגים ועבודות יד. יש כאן עבודות וכלים מכל רחבי ספרד ומחוזותיה. מוצגים כאן פריטים שנוצרו בתקופות שונות בהיסטוריה של ספרד, במיוחד מהמאות ה- 15 עד ה- 19.

כמו כן המוזיאון מציג אוסף מרשים של אומנות מהמזרח הרחוק.


#טיפים
לתערוכות המתחלפות הכניסה חופשית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/5T-1ELSftW0


ותמונות מהמוזיאון:

https://youtu.be/lKwYZ9DFK0Q
הבזיליקה של סן פרנסיסקו הגדול
#על בזיליקת הענק של מדריד, עם הכיפה הגדולה בספרד


הבזיליקה של סן פרנסיסקו הגדול (San Francisco el Grande) שבמדריד מוקדשת לפרנסיסקוס הקדוש, קדוש נוצרי צנוע, שהטיף בחייו לחיים סגפניים ונלחם בעושר המוגזם של עשירי העיר אז.

בקוטר של 108 מטרים, מעל ראשה של הבזיליקה הענקית, ניצבת קפלת ענק, בית תפילה שבראשו הכיפה הגדולה ביותר בספרד. רוחבה של הבזיליקה, שהיא המבנה הגדול ביותר בספרד, הוא 33 מטרים. גובהה הוא 58 מטרים.

הבזיליקה, הבנויה בסגנון ניאו-קלאסי, ניצבת על חורבותיו של מנזר פרנציסקני, שנוסד ב-1217, בידי הקדוש פרנסיס מעסיסי. היא עצמה נבנתה על ידי המלך הספרדי קרלוס השלישי, בשנת 1760.

בבזיליקה של סאן פרנסיסקו הגדול יש 3 קפלות, או בתי-תפילה. המפורסמת ביותר מהן נמצאת בצד שמאל מהכניסה הראשית. היא נקראת על שם סן ברנרדינו דה סיינה (סאן ברנדינו מהעיר סיינה).

בקפלה זו תוכלו לראות את "הדרשה של סאן ברנדינו מסיינה". זהו ציור מרהיב של הצייר הספרדי גויה, שהנציח אירועים בחיי הקדוש. הציור הוא אחד הציורים הראשונים של גויה במדריד. אם תביטו היטב בציור תראו את הדמות שבצד ימין שלו. זהו הצייר גויה עצמו, שהכניס בו דיוקן עצמי של עצמו. בקתדרלה גם ציורים פרי מכחולו של ולסקז, ענק ציור ספרדי נוסף.

בקפלה הסמוכה תוכלו לראות פסל מרשים שצוייר בשנת 1643 על ידי האמן דייגו רודריגז. שמו של הפסל הוא "Capilla del Cristo de los Dolores".

בקתדרלה יש עבודות עץ נהדרות, ביניהן רהיטי עץ מגולפים, דוכני מקהלה מעץ ו-7 דלתות העץ של הכנסייה שגולפו בידי אמן העץ קאסה חואן גואז (Casa Juan Guas).


#על כיפת הענק המרשימה שבראש הבזיליקה
את הכיפה הענקית של הבזיליקה, שקוטרה הוא 33 מטרים, תכנן האדריכל פרנסיסקו קבזאס. בשל הקושי והמורכבות של בניית קפלה כה גדולה, בניית הבזיליקה הושלמה רק בשנת 1784 בידי אדריכל שנוסף לפרויקט המורכב, פרנצ'סקו סבטיני שמו.

בבסיס הכיפה הזו ניצבים פסלי עץ של 12 השליחים הנוצריים ובצידה הפנימי יש פרסקאות יפהפיות, כלומר ציורי קיר מרהיבים.

במאה האחרונה הביאה אי יציבותה של הכיפה, לעבודת שחזור וחיזוק מרשימה, שנעשתה בקפלה כולה וייצבה אותה היטב.


#טיפים
חוויה נהדרת ביום ראשון היא הצפייה במיסה של יום ראשון. יש מיסה שחוזרת אחת לשעה, בשעות 10:30, 11:30, 12:30 ו-13:30.

בשאר הימים יש בבזיליקה סיור מודרך שעולה 3 יורו ומאפשר כניסה למקומות שסגורים בדרך כלל בפני המבקרים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/dL13npf-tRI


ומבפנים:

https://youtu.be/tN670op_CTk
לה פלסה דה לה וילה
#על הכיכר היפה של מדריד

לה פלסה דה לה וילה (La Plaza de la Villa) היא כיכר יפה, שרבים רואים בה את היפה בכיכרות של מדריד.

הכיכר הזו מוקפת במבנים שונים, כל אחד ותקופתו, סגנונו האדריכלי ועוד. אחד מהם הוא בניין העירייה, שנבנה בהדרגה במהלך השנים 1644-1787. לידו נמצא בית סינסרוס (La Casa de Cisneros), דמוי הארמון.

בית זה, הנושא את שמו של הארכיבישוף סינסרוס שחי באזור בין השנים 1517-1436, נבנה בשנת 1573. הוא נחשב לדוגמה מצוינת של אדריכלות הרנסאנס הספרדי. כשחסר מקום לכל הפקידים בבית העירייה הסמוך, בתחילת המאה ה-20, נרכש גם בית סינסרוס על ידי העירייה.

ראו גם את מיגדל לוחנס (Torre de los Lujanes), הבניין היפה בכיכר. הוא נבנה בסגנון המודחאר, מסורת בנייה מוסלמית שנשתמרה בספרד, גם עם הכיבוש הנוצרי. במהלך ההיסטוריה התפרסם המגדל הזה בכך שבו נכלא הקיסר הצרפתי פרנסיס ה-1, לאחר שהובס על ידי קרלוס ה-1, בקרב פאביה (Pavia).

שימו לב גם לארכיון העירוני לכתבי עת (Nacional Hemeroteca) הבנוי גם הוא בסגנון המודחאר (Mudéjar) המעוטר, שהושפע מהאדריכלות המורית.

במרכז הכיכר ניצב פסל הברונזה של אלברו דה בזן (Alvaro de Bazan), מי שנחשב בספרד לגיבור קרב לפנטו (Lapanto). הקרב הזה היה קרב ימי שהתחולל בשנת 1571 ליד חופי יוון ובו ניצח צי האניות של קואליציית כוחות האפיפיור, זו שכונתה אז 'הליגה הקדושה', את הצי העות'מאני.

בקואליציה המנצחת השתתפו אז ביחד עם בית האבסבורג האוסטרי, גם הוונציאנים והספרדים. הניצחון בקרב הזה הביא את בית האבסבורג האוסטרי לעליונות מוחלטת בים התיכון.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/zhY6Or09jt4


ושיטוט במקום:

https://youtu.be/yUfAuuGO3-g
מוזיאון ריינה סופיה
#על מוזיאון התערוכות המתחלפות לאמנות ספרדית

לרוב מתפארים המוזיאונים בתערוכות הקבועות שלהם ומתבלים את הביקור בתערוכות מתחלפות.

במוזיאון המלכה סופיה (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía), מוזיאון ריינה סופיה, נמצאות כדרך קבע, בעיקר תערוכות מתחלפות. למעשה, בכל ביקור שלכם שם, תראו ככל הנראה יצירות שונות מהפעם הקודמת.

המוזיאון הוא מוזיאון לאמנות מודרנית. הוא מתמחה בהתפתחות האמנות הספרדית החל משנת 1900 ועד לשנות ה-70 של המאה. במקום גם ספריית אמנות פתוחה לקהל הרחב ובה אוסף של מעל 100,000 ספרים, כמעט 4,000 הקלטות ומעל 1,000 קטעי וידאו.

בתצוגה תוכלו לראות מבין שפע היצירות של אמנים מוכרים. אתם עשויים לראות כאן מעבודותיו של דאלי, מירו, חוליו גונסאלס (Julio Gonzales), עם דגש חזק על עבודותיו המרתקות של פיקאסו.

שימו לב במיוחד ליצירתו המפורסמת של פיקאסו "גרניקה" (Guernica), שגודלה העצום לא מתקרב לעוצמת הסיפור שעומד מאחוריה. התמונה צוירה בעקבות ההפצצה הגרמנית הקשה שנחתה על העיירה הספרדית גרניקה, בעת מלחמת האזרחים של שנת 1937. ההפצצה האיומה הזו קטלה בכפר הקטן 2,000 אזרחים. ביצירה המפעימה הזו תוכלו לראות את זוועות המלחמה בצבעי שחור ולבן. בחלל שבו היא מוצגת תוכלו לראות גם את ציורי ההכנה שיצר פיקאסו לקראת ובמהלך העבודה עליה.

המוזיאון הוא אחד משלושת המוזיאונים שנקראים "משולש הזהב של האמנות" - האזור שבו ממוקמים שלושת המוזיאונים המרכזיים שמסביב לשדרת פראדו (Paseo del Prado). אחד מהם הוא ריינה סופיה ובנוסף לו יש את מוזיאון הפראדו ואת מוזיאון תיסן בורנמיסה.


מבט מקרוב על מוזיאון ריינה סופיה במדריד:

https://youtu.be/qfcwN3u5-Sw
שוק סָן מִיגֵל
#על שוק שהוא אחד ממקומות האוכל הטובים במדריד

שוק סָן מִיגֵל (Mercado de San Miguel), השוק המקורה של מדריד שפועל בתוך מבנה מרשים העשוי ברזל וזכוכית, יציע לכם אוכל מסורתי ומגוון מוצרי מזון ושתייה ספרדיים. מבנה השוק נבנה בתחילת המאה ה-20 ונפתח בשנת 2009, לאחר 6 שנים של שיפוץ ארוך ומקיף. בניגוד לשווקים רגילים, השוק הזה דווקא מוקפד ומטופח. אנשי הצוות של המקום שומרים עליו ועל התדמית המכובדת שלו.

למרות חשיבותו של המקום בעיניי התיירים, לא תמצאו רק אותם כאן. גם המקומיים אוהבים לרכוש ממגוון המוצרים שיש למקום להציע. יש כאן הכל - דגים ובשרים טריים, פירות ים, נקניקים, גבינות, פירות, ירקות, מאפים, עוגות, בירות ועוד.

אם אתם נערכים לקראת ארוחת ערב מאולתרת, תוכלו לרכוש כאן משפע המוצרים. בנוסף, תמצאו כאן גם עשרות דוכני טאפאס זולים וטעימים, שבהם תוכלו לטעום מהמאכלים המקומיים - דוכנים של גבינות, צדפות, דגים, אֶמְפָּנְדֶס ועוד. אם אתם לא חובבי טאפאס, יש כאן גם מסעדות ביתיות, פאבים ובתי קפה.

אגב, האותנטיות והאווירה של השוק תעשה את העבודה גם למי שהגיע שבע ופשוט רוצה לטייל בין הדוכנים. מובטח לכם שיטוט מענג של ריחות וצבעים וקולות ספרדיים אותנטיים מסביב.


#טיפים
בואו הכי מוקדם שאתם יכולים - המראות נהדרים והאוכל טרי וטעים!

זהירות מכייסים - שמרו על התיקים, הטלפונים והארנקים ולא בכיס האחורי. תיק גב הצליבו על החזה.

רק מזומן - רבים מהדוכנים לא מקבלים אשראי.


מבט מקרוב אל שוק סן מיגל:

https://youtu.be/QJJPZP4mw4c


האוכל כאן זול ומצוין:

https://youtu.be/2Afpv_l3TjY
מוזיאון אמריקה
#על המוזיאון לתרבויות אמריקה

בבניין מרשים בן 2 קומות, שכולו לבנים אדומות, נמצא מוזיאון אמריקה (Museo de America). זהו מוזיאון מסודר וממויין על-פי נושאים, שמוקדש לתרבויות שהתקיימו ביבשת אמריקה, עד שספרד הגיעה אליה.

יש הרואים את הציניות בהקמת מוזיאון שמקדיש עם שהעלים והשמיד תרבויות מפותחות ועתיקות ועכשיו מציג לתפארה את הישגיהן ומורשתן התרבותית של אותן תרבויות בדיוק. אבל חייבים לציין שלצד התצוגה המרשימה של הממצאים הארכיאולוגיים והאתנוגראפיים, יש כאן גם סקירה מרשימה של העבר המורכב והקשרים הטעונים שבין ספרד לעמי אמריקה שבהם שלטה, לאורך השנים.

במוזיאון נפרשים היבטים שונים של תרבויות ועמי אמריקה. מעל 2,500 פריטים פרושים בשתי קומות המוזיאון, עם הסברים, דגמים, מפות ודרכי המחשה שונות. המיון והתצוגות כאן כוללים את הפאן ההיסטורי, הגיאוגרפי, הדתי, האמנותי והאתני.

חלק מהמוצגים במוזיאון הם מרשימים במיוחד. מהציור "כיבוש מכסיקו" מן המאה ה-17 ועד אוצרות תרבות ה"לוס קימבאיאס", שלקחו הספרדים מקולומביה. מלוח האבן של בני המאיה ועד כתב היד של קורטסאנו, שנחשב לכתב יד נדיר מתרבות המאיה ולמוצג היסטורי חשוב ביותר.


#טיפים
הכניסה בימי א' חופשית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/WdZj-1hl6x4


ביקור במקום ב-360 מעלות:

https://youtu.be/595UuouSsgU


פסל קרלוס ה-3
#על פסל המלך של הרפורמות והקידמה בספרד

במרכז פוארטה דל סול (Puerta del Sol), היא כיכר "שער השמש", ניצב פסלו של המלך קרלוס השלישי (Equestrian Statue of Carlos III), מי שהיה מלך ספרד במאה ה-18 ובמקביל גם מלך נאפולי, סיציליה ודוכס פארמה.

פסלו של המלך קארלוס השלישי הוצב כאן בשנת 1997, ממש אל מול המבנה עם הלבנים האדומות, הקאסה דה קראוס. הוא מנציח את אחד המלכים החכמים, המודרניסטים והענייניים, מלך שתרם לא מעט לקידום הממלכה הספרדית והאימפריה שהייתה לה פעם ולהפיכתה למקום משכיל, מודרני ומתועש.


#על מלך ספרד, קארלוס ה-3

הפסל המרשים של המלך קרלוס השלישי מציג את מי שהיה מלך ספרד במאה ה-18. כיורש העצר מילא קרלו הצעיר לפני כן תפקידים נוספים. הוא נשא בתארים כמו מלך נאפולי, מלך סיציליה ודוכס פארמה. כל אלה נשלטו אז על ידי ספרד. משהומלך למלך ספרד, העביר את כסי המלוכה של סיציליה ונאפולי לבנו השלישי, פרננדו.

ואכן, קרלו ירש את כס המלוכה הספרדי בשנת 1759, לאחר פטירת אחיו למחצה, פרננדו השישי. שמו הפך אז רשמית לקרלוס השלישי והוא מלך בספרד עד שנת 1788.

כמלך היה קרלוס השלישי פעיל מאד בזירה המדינית וניהל יחסי החוץ הדוקים עם צרפת ועימות עם אנגליה, במיוחד במאבקי שליטה במושבות האנגליות שבאמריקה. הוא תמך בצרפת במלחמת שבע השנים וכך איבד אז את פלורידה לטובת אנגליה. צרפת פיצתה אותו אז בלואיזיאנה הצרפתית. אבל הוא החזיר לבריטניה, בתמיכה שהוא נתן למתקוממים בה בנחלות הקולוניאליות בעולם החדש. הוא ידע שהתמיכה הזו מסכנת את שלטונו בנחלות הספרדיות באמריקה, אבל לקח סיכון מחושב וניצח. בריטניה הובסה במהפכה האמריקאית והפסידה את המושבות שלה לטובת העצמאות האמריקנית שמעבר לים.

אותו קרלוס ימשיך ויקדם אז רפורמות בממלכה, שהחלו עוד לפני תקופתו ונקראו הרפורמות הבורבוניות. זו הייתה שורת רפורמות שנועדו להצעיד את ספרד ואת האימפריה שלה אל עידן חדש, ברוח הנאורות וההשכלה, ששטפו אז את אירופה.

קרלוס גם שיפר את התשתיות בספרד והצליח לתעש את הממלכה הספרדית, אם כי לא בהצלחה מלאה. הוא קידם סחר חופשי באימפריה הספרדית והחיל רפורמות נרחבות בגביית המסים מנתיניה. רבים מהספרדים רואים בו את אחד המלכים המוצלחים שהניבה המלוכה במהלך ההיסטוריה הספרדית.


מבט מקרוב אל הפסל:

https://youtu.be/vKWo6DDt8Rc
לס ונטאס
#על זירת לוחמת השוורים המפורסמת ביותר בעולם

כמו במקומות רבים בספרד, היו בעבר מלחמות השוורים במדריד מצורות הבידור הפופולריות להמונים. בתחילת המאה ה-20 לא הצליחה הזירה הישנה שהייתה בעיר להכיל את כמות הקהל שרצה לצפות במופעי לוחמת השוורים הפופולריים כל כך. כך קם לו אחד מגדולי לוחמי השוורים של אותה תקופה, חוסה גומז אורטגה (José Gómez Ortega) והכריז על הצורך בהקמת זירה גדולה ומכובדת יותר, שתאפשר לכל תושבי העיר להגיע למקום ולצפות בלוחמי השוורים. המיזם התקדם ועבודת התכנון הופקדה בידי האדריכל חוסה אספליו (José Espeliú).

משפחת חרדון (Jardón), מהמשפחות העשירות במדריד, הייתה זו שתרמה את האדמה לעיריית מדריד. נחתמה אז עסקה שלפיה הם יהיו אלו שינהלו את הזירה החדשה שתיבנה, ב-50 השנים הראשונות. ההסכם אושר ב-1920 ובניית הזירה הסתיימה בשנת 1929.

וכך, בשנת 1931, נפתחה זירת לוחמת השוורים לס ונטאס, או בשמה המלא "פלאסה דה טורוס לס ונטאס (Plaza de Toros Las Ventas). עד היום היא נחשבת לאחת מזירות המלחמה בשוורים החשובות ביותר בעולם. האדריכל חוסה אספליו תכנן אותה בסגנון נאו-מורי. קוטר הזירה כ-65 מטרים ויכולים לשבת בה כ-25,000 צופים. המושבים בזירה מתפרשים על פני 10 יציעים שונים והמחירים משתנים בהתאם לאור והצל שמגיע אל המושבים וקרבתם לזירה עצמה.

אורך הקרבות נע בין שעתיים לשלוש שעות ולרוב מתחילים בשעה 18:00 בערב. עונת מלחמות השוורים היא בין החודשים מרץ ועד דצמבר, בעיקר בימי ראשון ובחגים.

הזירה ממוקמת ברובע סלמנקה שבמזרח מדריד ומגיעים אליה כל אמצעי התחבורה הציבורית - הרכבות התחתיות והאוטובוסים העירוניים.


מבט מקרוב על לס ונטס:

https://youtu.be/NKF6r7osPgw


ולוחמת שוורים במקום:

https://youtu.be/xnEA6e2qa_U
פלאסה דה אספניה
#על הכיכר עם פסל דון קישוט, משרתו סנצ'ו פנצ'ה והסופר שכתב אותם

כיכר אספניה, הידועה כ"פלאסה דה אספניה" (Plaza de Espana) היא כיכר גדולה וירוקה, שנמצאת בקצה גראן ויה - הרחוב המרכזי של מדריד ושדרת החנויות העיקרית שלו. בכיכר יש מזרקה גדולה וצמחייה רבה ויפה ובכלל - היא מושלמת אם אתם מחפשים קצת מנוחה מהטיול העירוני ועדיין רוצים להימצא בסביבה אורבנית ושוקקת חיים.

במרכז הכיכר ניצבת אנדרטה לזכר הסופר הלאומי מיגל דה סֶרְוָואנְטֶס (Miguel de Cervantes), מי שכתב את הספר "דון קיחוטה דה לה מאנשה", שרובנו מכירים כ"דון קִישוֹט" (Don Quijote). רבים הפכו אותו לגיבור תרבות לאומי, בעיקר בגלל שהצליח להעביר במילים את המצוקה והתסכול של העם הספרדי, שבאים לידי ביטוי במלחמתו המייאשת של דון קישוט בטחנות הרוח. הפסל מציג את סרוואנטס עצמו, כשהוא מביט בשתי הדמויות שאותן יצר: שני פסלי ברונזה הניצבים מתחתיו, האחד של דון קישוט והשני של משרתו הנאמן סנצ'ו פנצ'ה.

לא סתם התמלא כל האזור שמסביב לכיכר בגורדי שחקים, שכן זהו אחד הצמתים העמוסים ביותר במדריד. שניים מגורדי השחקים הבולטים ביותר בכיכר אספניה הם בניין ספרד (Edificio Espana), שכבר בשנת 1947, שבה הוקם, שולבו בו אלמנטים מודרניים וצורות בנייה חדשניות, ביחד עם מרכיבים ספרדיים מסורתיים. לא רחוק ממנו ניצב מגדל מדריד (Torre de Madrid), שבמשך שנים היה הבניין הגובה ביותר בבירת ספרד, מדריד.


מבט מקרוב על פלאסה דה אספניה:

https://youtu.be/yGxrj0aO78A
שוק מוסטנסס
#על שוק האוכל שמיועד בקושי למקומיים

בפלאזה מוסטנסס (Plaza Mostenses) נמצא מה שמתיימר להיות שוק אוכל בינלאומי. אנו כותבים על שוק מוסטנסס (Mercado los Mostenses) בעיקר כדי לספר שרבים שביקרו בו מזהירים שאין בו הרבה לתייר, שמדובר בשוק למקומיים, בעל ריחות קשים, שלדעתם חבל לבזבז עליו זמן ומאמץ.


#טיפים
חבל על זמנכם - לא להגיע!

בצהריים, מ-14:00 ועד 17:00 השוק סגור.
קאישה פורום
שוק מַארָאוִויאַס
מרקאדו סן אילדפונסו
שוק לה פאז
שכונת מלאסאניה


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.