» «
בוקרשט
העיר בוקרשט
#על בירת רומניה המתחדשת

בוקרשט (Bucuresti), בירת רומניה, היא מרכז חיי התרבות, האמנות, התקשורת והמדע של האומה הרומנית. אבל היא גם עיר בירה יפה, שמציעה הרבה תוכן נעים ומסקרן. הארכיטקטורה המרשימה והמוניטין היוקרתי שדבק בה התבססו על מבנים מפוארים ומעוצבים, עם השפעות מתקופות וזרמים שונים, על פארקים נעימים, נופי הכפר שיש בחלקים ממנה, שדרות רחבות ואגמי מים שמוקפים בגנים רבים.

גם אם כבר אינה "פריז של מזרח אירופה", בשנים האחרונות עוברת בוקרשט התחדשות לא רגילה. הולכים ונולדים בה יותר ויותר אתרים ומיזמים חדשים, תרבותיים, מסחריים ועסקיים, שמחזירים במהירות את הצבע ללחייה.

כל אלו קורים לצד הקסם ההיסטורי והוותיק של העיר, שמתחיל בעיר העתיקה ובכנסיות הרבות שבה, ממשיך בשער הניצחון, בשדרות המפורסמות שלה, בשכונות שעל שתי גדות הנהר דמבוביצה, במוזיאונים המודרניים ובחיי הלילה הערים, שכוללים מגוון אטרקציות ובילויים - ממועדונים של מוסיקה עכשווית ואלקטרונית, דרך אופרה, קונצרטים, מועדוני ג'אז, מסעדות מעולות, תיאטראות, בתי קזינו, מועדוני לילה ומה לא.

ואכן, ברומניה, מדינה שהיא עצמה יעד תיירותי נפלא ועתיר נופים ואנשים מעניינים, העיר שמציעה הכי הרבה לתיירים היא הבירה בוקרשט. יש בה מגוון של חוויות ומראות יחודיים לה והיא מפזרת אותם בנדיבות וענווה השמורים רק למקומות שהיו למעלה, ירדו למטה ומטפסים לאיטם מחדש אל פסגת עולם התיירות. אולי ייקח לה זמן, אבל היא מטפסת לשם בחריצות ובשמחת מנצחים.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "בוקרשט".


#תולדות העיר
בוקרשט נוסדה בשנת 1459. היא מתהדרת בהרבה ארמונות ומבנים מרשימים. בתקופה שלפני מלחמת העולם השנייה, היא הייתה מלאה בארמונות ואדריכלות בסגנון ה"ארט נובו" שהזכירו את פריז. אז היא גם זכתה בתואר "פריז של מזרח אירופה".

אבל ההפצצות הכבדות במלחמת העולם השנייה הרסו את העיר ופגעו בה באכזריות. העידן הקומוניסטי גם הוא לא תרם לשיקומה. אבל את הפגיעה הקשה ביותר הנחילו לה עבודות הבנייה המגלומניות של הרודן ניקולאה צ'אוצ'סקו, שהרס חלקים גדולים מהמרכז העתיק של העיר, כולל שכיות חמדה ייחודיות, לטובת מבני ציבור ענקיים וחסרי חן, שפגעו ביופיה פגיעה קשה.

לאחר נפילת הקומוניזם והפלת הדיקטטור האטום, נשאר בעיר כמזכרת לטפשות ואטימות שלטונו, מה שכונה "בית העם" - ארמון מפואר ובזבזני, הבניין השני בגודלו בעולם - כאנדרטת ענק לימים הקשים שחוותה המדינה תחת השלטון הקומוניסטי.

מאמצי ההתאוששות של בוקרשט מעידן ההזנחה הקומוניסטית ומרעידת האדמה הקשה שעברה העיר בשנת 1977, לא הסתיימו.
ובכל זאת, לאיטה הולכת ונבנית בוקרשט החדשה, מתחדשת ומתחברת לאלגנטיות הישנה שהייתה לה בעבר.

בוקרשט של היום היא עיר יפה ומרתקת, עם מתחמים מודרניים, אל מול מבנים עתיקים שלוקים בהזנחה. העיצוב המודרני הולך ומחליף את הקירות המתקלפים, את הטיח הנושר ואת הריסות העבר האפור ששלט כאן פעם.


#מקור השם בוקרשט
האגדה מספרת שמקור שמה של בוקרשט הוא "בוקור", רועה כבשים שהדהים אנשים בנגינה על חליל. המקומיים בעיר כל כך התפעלו ממנו, עד שהחליטו לקרוא לעיר Bucur על שמו. פירוש שמו, אגב, הוא אושר.


#חסכון
סיורי החינם (מבוססי טיפים ולא בעברית) של walkabout free tours יוצאים מכיכר אונירי (Unirii).


#אוכל
במטבח הרומני נסו את המאכל הרומני סרמאלה (sarmală), כרוב ממולא בבשר לבן או בקר מתובל עם אורז. טעימים מאד גם הממליגה המפורסמת, שהיא סוג של דייסת קמח שעליה שמנת חמוצה וגבינת עיזים מגורדת. מומלצים בכל פה גם הקבב הרומני, שנקרא ברומנית "מיטטי" (mititei), סלט החצילים (vinete salata) ומרק הצ'ורבה המפורסם. במשקאות נסו את הצויקה, אלכוהול המופק משזיפים, והפאלינקה, משקה דומה בזיקוק כפול.

בבוקרשט וברומניה אל תתפתו למסעדות יוקרה יקרות. את המטבח הרומני הטוב תמצאו דווקא במסעדות עממיות עם ממליגה וצ'ורבה אמיתיות.


#תחבורה
אוטובוס מספר 783 משדה התעופה לעיר ובחזרה, פועל 24 שעות ביממה, במחיר של 3.5 ליי.

מכונה להזמנת מוניות בתעריפים מפוקחים ונמוכים יש בשדה התעופה.

מונית משדה התעופה למרכז העיר צריכה לעלות כ-10 יורו ובתוך העיר עד 15 ליי. הצטיידו בשטרות של 5-10 ליי, כדי שנהגים לא יאמרו שאין להם עודף.

מוניות בבוקרשט - סעו רק במוניות צהובות, עם שלט “Taxi” על הגג ומספר רישוי שמתחיל באות B, כלומר חברת מוניות מבוקרשט. הקפידו שעל דלת המונית יופיע מחיר, שהוא לא יותר מ-1.6 ליי לק”מ ובקשו להפעיל מונה (טקסימטר).

בקשו בסיום הנסיעה קבלה, “בון וה-רוג” (Bon Va Rog), מה שמונע את רוב התרמיות ומקרי העוקץ. תשר לנהג מונית הוא “לעגל” את המחיר כלפי מעלה.

שווה להוריד אפליקציה מקומית בשם speed taxi, שלא פעם זולה יותר זול מאובר והנהגים עם טאבלט ווייז מול העיניים.

כרטיסים מוזלים לפי מספר נסיעות, כרטיס שבועי וכרטיס חודשי, מאפשרים נסיעה באוטובוסים, בחשמלית ובאוטובוסים החשמליים. קונים אותם בקיוסקים ומחתימים במכונה בכלי התחבורה.


# אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בבוקרשט".


#תשר
במסעדות ובתי קפה ברומניה נהוג להשאיר טיפ בסך טיפ של 10%-5 מהמחיר של החשבון, אך הוסיפו אותו לחשבון ולא כשאתם עוזבים את המסעדה.


#קידומת רומניה
+40


#שופינג
ראו המלצות לקניות בעיר בתגית "שופינג בבוקרשט".


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F, אבל גם E ו-C יעבדו כאן (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה הילוך מהיר של העיר:

https://youtu.be/BdXNgoKLRnw


אתריה וקצב החיים בבוקרשט:

https://youtu.be/bI0uvkFhWXM


העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/xlxn4i9_KgA
מוזיאון ההיסטוריה של בוקרשט
מוזיאון ההיסטוריה הלאומי של רומניה
#על המוזיאון ההיסטוריה בבוקרשט

כ-50,000 פריטים יקרי ערך מההיסטוריה הרומנית מוצגים כאן, במוזיאון ההיסטוריה הלאומי של רומניה, אחד החשובים שבמוזיאונים הרומנים.

המוזיאון ממוקם בבית דואר ישן משנת 1900, שבו נמצא גם מוזיאון בולאי. במוזיאון כ-41 חדרים, המתפרשים על פני 8,000 מטרים רבועים. מוצגות כאן תערוכות במגוון נושאים בהתפתחות המדינה הרומנית ובתולדותיה.

המוצגים במוזיאון מתחילים מתקופת האבן הפרה-היסטורית, דרך תקופת הרומאים ועד המאה ה-21. תוכלו לראות כאן שפע של מוצגים מרתקים, החל מכמויות של זהב מתקופת המלכים ברומניה, כתרים משובצים באבנים יקרות, תכשיטי מלכוּת וחרבות של בני אצולה.

בשנת 1864 נתרמו פריטים היסטוריים נוספים על ידי הגנרל ניקולאי מברוס (Nicolae Mavros). בכך קיבל המוזיאון תפנית והחל לשמש כמוזיאון לעתיקות ולמדעי הטבע. אנשי תרבות רבים נרתמו למשימה של המשך העשרת ושימור המוזיאון. בשנת 1970 החליטה מועצת השרים של העיר להפוך את המוזיאון למוזיאון ההיסטוריה הלאומי של רומניה ובשנת 1972 הוא נפתח מחדש למבקרים.

חלק מהמוזיאון מוקדש היום לתערוכה הקבועה העוסקת בשואת יהודי רומניה.

שימו לב שהביקור במוזיאון מתאים במיוחד לחובבי היסטוריה. כמו מוזיאונים שונים בבוקרשט, גם כאן ירשים הבניין שבו הוא יושב, את שאר התיירים, יותר מאשר המוצגים שבו.


מבט מקרוב על המוזיאון:

https://youtu.be/hKDDF55dTbs
Bamboo
מועדון בַּמְבּוּ שהפך לאוקסיה
#על המועדון היוקרתי בבוקרשט

מועדון ה"בַּמְבּוּ" נחשב לאחד מחמשת המועדונים הטובים והיוקרתיים ביותר בבוקרשט. יש בו שולחנות ישיבה, אזורי עמידה, במה עם הופעות ובגדול - אווירה סוערת ומרגשת. על הבמות החשמליות לרוב יש הופעות של רקדניות מדהימות.

המחירים הלא זולים מיועדים לעשירי בוקרשט, שבאים לכאן הרבה, מה שאומר אנשים ברמה גבוהה ומצד שני - יוקר ותמורה מלאה לכסף, בדמות סאונד מעולה, עיצוב נהדר ופינוקים.

המותג "במבו", אגב, הוא רחב. ישנם מספר מועדונים ברומניה שנושאים את השם ואפילו אחד במיאמי.


#טיפים
הקפידו על קוד לבוש אלגנטי - לא מכניסים אנשים עם חולצות טריקו, מכנסיים קצרים או נעלי ספורט.

הביאו דרכון - מועדונים טובים כאו מבקשים תעודה מזהה.

הזמינו מקום - בקשו במלון שיזמינו לכם. זה יקל על הכניסה למועדון.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/LcCvQzMsSjw


ועוד מבט:

https://youtu.be/R9LCV0NBdOM
פארק קרול ה-1
פארק קרול ה-1
#על הפארק השליו והמעוצב של בוקרשט

פארק קרול ה-1 (Parcul Carol I), הפארק הגדול והנעים הזה, קרוי על שמו של מלך רומניה הראשון, קרול הראשון והוא נבנה בשנת 1906. הוא ממוקם בדרום מערב העיר ונחשב לאחד מהפארקים הציבוריים הגדולים בעיר, שכן הוא מתפרש על פני 360 דונם של שטח. פארק קרול עוצב על ידי אמן הנוף הצרפתי אדוארד רדון (Eduard Redont).

למעשה, הפארק הזה, שעל אף קרבתו למרכז העיר הוא די נשכח על ידי תושבי בוקרשט והמבקרים בה, נבנה לכבוד התערוכה העולמית שהתקיימה בבירה הרומנית בשנת 1906. אם תביטו מצד משמאל לכניסה הראשית שלו, תראו את המוזיאון הטכני של בוקרשט. הוא שוכן באחד מביתני התצוגה המקוריים שנבנו לקראת התערוכה ההיא.

בכניסה לפארק תראו גם כנסייה גדולה ומרשימה עשויה עץ. גם הרחבה המקיפה אותה עשויה עץ, מה שמשרה לאזור אווירה כפרית וחמימה.

בשנת 1963 הוחלט להקדיש את פארק קרול כולו לזכרם של הנופלים במלחמת העולם השנייה. זו הייתה גם הסיבה לכך שהוקמה בו אנדרטת ענק לזכר "הגיבורים הלא נודעים" - מונומנט גבוה שהוצב על גבעה בתוך הפארק. מאחוריה שני מבנים היוצרים קשת. אל האנדרטה מוביל גרם מדרגות רחב וגבוה. שימו לב לאש התמיד הבוערת לצד האנדרטה ושני הזקיפים החיילים העומדים לצידה.

אם אתם מחפשים קצת מנוחה מהעיר הסואנת, הליכה נעימה בטבע או סתם ליהנות מתצפית על העיר - זה המקום להגיע אליו. בפארק תראו פסלים, אנדרטאות ואגם מלאכותי גדול ומנצנץ. יש בו גם הרבה ספסלים, שבילים ושטח גדול המשמש לשוק דוכנים בסופי שבוע. הילדים יוכלו ליהנות ממתקני השעשועים הפזורים בו ובימי הקיץ תוכלו ליהנות כאן מקונצרטים מתחת לכיפת השמיים.


קבלו מבט מקרוב על הפארק:

https://youtu.be/OWeAJ6vQ6Lg


והצעירים עושים בו דברים אחרים...

https://youtu.be/o1LtLq5HBqU

בוקרשט

פארק טינרטולוי
פארק טִינֶרֵטוּלוּי
#על פארק הספורט והפנאי

פארק טִינֶרֵטוּלוּי (Parcul Tineretului‬) מתפרש על פני שטח של 80 דונם. בנייתו החלה בשנת 1965 ונמשכה עד 1974. מטרתו העיקרית של האדריכל ונלטין דוֹנוֹז (Valentin Donose) הייתה ליצור שטח ירוק גדול שמתאים לפנאי ולבילוי, בעבור האוכלוסייה המקומית והתיירים. בשנת 2013 שודרג המתחם ונפתחו בו פאבים חדשים, אזורי בילוי ואטרקציות נוספות.

הפארק, שנמצא לא הרחק ממרכז העיר, מוקדש לפעילות תרבותית, תחרויות ספורט ופעילויות פנאי. מלבד המדשאות הנרחבות, השבילים הארוכים, המזרקות וגשרי העץ שבו, יש כאן גם מגרשי משחקים ופארק שעשועים, המכיל את כל מה שהילדים רוצים: רכבות הרים, גלגל ענק, טרמפולינות, מכוניות מתנגשות ועוד. גם מגרשי ספורט שונים נמצאים כאן, כמו מגרשי טניס, כדורגל, כדורעף וכדורסל.

בפארק יש אגם מלאכותי, שבו יוכלו הילדים לשוט במסלול מים, ולהשיט סירות גומי. לצד הפארק גם מסעדה מעולה, אבל כמובן שדווקא בפארק שכזה כדאי להביא מצרכים ופשוט לתפוס איזו פינה שקטה לסעודה משפחתית או ארוחה זוגית רומנטית. תוכלו גם להשתמש בעמדות הברביקיו המפוזרות ברחבי הגן הגדול.

במרכז הפארק נמצא ההיכל הפוֹלִיוָולֶנְטִי (Sala Polivalenta), המשמש לקונצרטים, תערוכות ואירועי ספורט גדולים. כדי ליהנות מהפארק כולו, הילדים יוכלו גם לעלות על רכבות קטנות שיסיעו אותם מסביב לפארק.


הנה מבט מקרוב על הפארק:

https://www.youtube.com/watch?v=7E0NSHlKYtM
אגם מורי
אגם מורי
#על האגם הגדול של בוקרשט

אגם מורי, האגם הגדול והמרשים ביותר בבוקרשט, הוקם מאחורי סכר ששימש בעבר להגנה על העיר מפני שיטפונות. תחילת העבודות על מתחם האגם התחילו ביולי 1985.

גודלו של האגם 246 דונם והוא ממוקם כ-6 קילומטרים ממרכז העיר. במקום נערכות תחרויות מים שונות ומגוונות כמו מירוץ סירות ופסטיבלים שונים.

בתוך האגם יש "אי" עשוי בטון ובו קשתות מרשימות, מה שמקנה לו מראה עתיק, למרות שהוקם בשנות ה-80 של המאה הקודמת.


קבלו מבט מקרוב אל האגם המלאכותי הנפלא - אגם מורי:

https://youtu.be/yIw-GXrICUA


מבט עילי מרשים על ה"אי" שבו:

https://youtu.be/eRCnz-YUV_c
פארק הרסטראו
פארק הרסטראו
#על הפארק עמוס האטרקציות

פארק הרסטראו (Herastrau Park), ששמו הרשמי הוא "פארק הלאומי קרול השני", הוא מהפארקים הפופולאריים ביותר בבוקרשט ויש בו מגוון אטרקציות לכל המשפחה.

הפארק נוסד בשנת 1936 וגודלו כ-1100 דונם, אך מרבית שטחו של הפארק נתפס על ידי האגם הגדול שלו, שבו תוכלו לשוט בסירות קטנות. לחלופין, תוכלו לשבת בבתי הקפה המזמינים שנפתחים בו במהלך הקיץ ולתת לילדים להשתולל ולשחק בגן השעשועים הוותיק שלו. על חופו של האגם הוקמו מסעדות ובתי קפה.

עוד הצעות מעניינות לבילוי ופנאי בפארק הרסטראו הן צפייה בהצגות בתאטרון הקיץ ומשחקי ספורט מים או ספורט יבשתי - החל מיוגה ועד משחקי כדורגל. בפארק אפשר גם לדוג, לבלות בבית המלון ששוכן בו ואפילו במועדון יאכטות - את כל אלו תמצאו כאן.

בפארק מתקיימות גם תערוכות פרחים ומעת לעת מגיעות לכאן תזמורות, בכדי להנעים את זמנם של המבקרים בו. כמו כן, תוכלו לראות בו גם את מוזיאון הכפר, מוזיאון פתוח המתאר את החיים בכפר הרומני הטיפוסי.

החל משנת 1998, הוקדש חלק מהגן לתערוכה יפנית עולמית והיום הוא נקרא "הגן היפני".


מבט מקרוב:

https://youtu.be/r5TTtb8lit0
שוסאה קיסלף
שדרת שוסאה קיסלף
#על השדרה היוקרתית של בוקרשט

שדרת שוסאה קיסלף (Soseaua Kiseleff) היא השדרה המרשימה והיוקרתית של בוקרשט. השדרה הזו מזכירה את העבר המרהיב של בוקרשט, כעיר מפוארת ויפה להפליא. היא מלאה במוזיאונים, פארקים, שגרירויות, בתי פאר, בתי קפה ומסעדות.

השדרה המרשימה מתחילה בכיכר הניצחון ובשער הניצחון שבה, שהוקם ב-1922 לזכר חיילי רומניה שנפלו במלחמת העולם הראשונה ושמאד דומה לשער הניצחון שבפריז. בהמשך עוברת השדירה דרך שער ניצחון נוסף, הפעם בגרסתו הרומנית, ומסתיימת בכיכר העיתונות החופשית.

לכל אורכה של שדרת שוסאה קיסלף תוכלו למצוא ספסלים שעליהם תוכלו לשבת וליהנות מהאווירה. אם שאלתם את עצמכם פעם כיצד נחשבה פעם בוקרשט ל"פנינת המזרח", יתכן שעכשיו אתם יכולים להתחיל להבין. יפה כאן.

ב-8 בנובמבר, בשנת 1941, בעקבות השתתפות הצבא הרומני במבצע ברברוסה, התפרשו כוחות הצבא בשער הניצחון, אל מול המלך ונשיא מועצת השרים, מרשל יון אנטונסקו. שמה של השדרה שונה אז לשדרות המלך מייקל. לאחר המלחמה שונה שמה בידי השלטון הקומוניסטי של רומניה.


קבלו מבט בנסיעה לאורך השדרה:

https://youtu.be/FdpAlSukMfs


וצעירי בוקרשט חוגגים שם את חג המים:

https://youtu.be/TUfSpmtprsg


מוזיאון האיכרים הרומני
מוזיאון האיכרים הרומני
#על מוזיאון האיכרים הרומני

מוזיאון האיכרים הרומני (Muzeul Taranului Roman) מוקדש כולו לתרבות ולחיי האיכרים, שחיו וחיים בכפרים הרבים הפזורים במרחבים הירוקים של רומניה. הוא כנראה יצליח להעביר לכם את הסיפורים המרתקים של האיכרים בצורה חווייתית ומרתקת יותר מכל ספר או טקסט שתקראו. בכל חדר כאן תוכלו להרגיש את האווירה האותנטית של הכפר הרומני, של בית הספר, הכנסייה והבתים שבו.

במוזיאון הזה תמצאו פריטי לבוש מסורתיים, מפות ישנות, רִקְמות שנעשו בעבודת יד, כלי חרס מעוטרים, בתים ישנים וכלי עבודה חקלאיים. המוזיאון הוא אחד מהמובילים באירופה וזכה בלא מעט פרסים ועיטורים על התערוכות המרתקות שמוצגות בו.

עוד במוזיאון ספרייה ובית קולנוע עם מבחר סרטים רלוונטיים לצפייה, לרוב בנושאים שקשורים לחיי הכפר והאיכרים שמתגוררים ועובדים בו.


הנה מבט מקרוב למוזיאון:

https://youtu.be/FG8QXlwX0rQ
מוזיאון האמנות הלאומי
#על מוזיאון האומנות הלאומי

מוזיאון האמנות הלאומי של רומניה נפתח בשנת 1948. הוא קטן ולא בולט במיוחד, אך מהווה מוקד עניין משמעותי לאנשים המתעניינים ביצירות אמנות מרתקות מרחבי רומניה וממקומות נוספים בעולם. המוזיאון, כמו רבים אחרים, בנוי מתערוכות קבועות ותערוכות מתחלפות. מוצגות בו כ-70,000 יצירות שונות ומגוונות, משלל זרמים באמנות, תקופות ואמנים.

הפריטים בגלריה מחולקים ל-3 מחלקות שונות: אמנות רומנית מימי הביניים, אמנות רומנית מודרנית ולָפּידריום - מתחם שלם שבו מוצגים ארכאולוגיים. באוסף נכללים ציורים, פסלים, הדפסים, רישומים, אמנות דקורטיבית ואמנות אוריינטלית, כולל אמנות מוסלמית, סינית ויפנית.

במוזיאון תוכלו לראות יצירות של אמנים כמו ברויגל, רנואר ודימיטריה פצ'וריא. גם אוסף הפסלים המרשים של האמן הרומני הידוע קונסטנטין ברנקושי נמצא כאן. גם משפחת המלוכה הרומנית העבירה למוזיאון את אוסף האמנות הפרטי שלה.

רוצים משהו מעניין? - שימו לב במיוחד לגלריה שבחדר הכס. יש בה קישוטי תקרה מרהיבים ודיוקנאות של בני האצולה מהתקופות המוקדמות. מאד מעניין.


הנה מופע אור מרשים על קירותיו החיצוניים:

https://youtu.be/lJlDDUmVTeU
שוק אמזאי
#על שוק האיכרים הנחמד של בוקרשט

Amzei Market הוא שוק איכרים קטן ונחמד, שנדמה שהוא שריד לרומניה של ימים עברו. השוק, לא משהו מרשים במיוחד, נמצא ליד תחנת המטרו המרכזית (Hanul lui Manuc). עיקר הקונים בו מקומיים, אבל הוא מושך אליו גם מעט תיירים.

בשוק תוכלו לקנות ממיטב הסחורה הטרייה של האיכרים מהכפרים שמסביב לבוקרשט, בעלי חממות וגינות ירק ושל רבים מהסוחרים המקומיים. יש כאן שפע של מוצרי מזון אופייניים, לצד שלל מיני פרי וירקות צבעוניים. מסביב לדוכני השוק יש עוד הרבה חנויות קטנות עם בשרים, נקניקים, פרחים וצמחי מרפא.

שוק אמזאי הוא מקום מתאים לקנייה של מצרכים, כמו גבינות, נקניקים ויין, שתוכלו לקחת איתכם ולערוך פיקניק בפארק צ'ישמיגיו (Cismigiu Park) שנמצא לא רחוק.

בתיאבון!


מבט מקרוב:

https://youtu.be/OGBG9pEdwNc?t=16
רובע ליפסקני
#על הרובע העתיק עם הבילויים התוססים

רובע ליפסקני (Strada Lipscani) הוא הרובע העתיק של בוקרשט והוא אחד מהמרכזיים שבחיי הלילה בבוקרשט וגם של חיי היום-יום שבה. עם שפע של פאבים ובתי קפה, חנויות בגדים ואתרי בילוי עבור תושבי העיר והתיירים, רובע ליפסקני הוא כיום אחד הרבעים התוססים ביותר בעיר.

הרובע המיוחד הזה, שהיה במאה ה-15 מקום שבו התגוררו אצילי העיר, הפך לימים למעין מרכז מסחרי נחשב לבעלי מקצוע. ברחבי הרובע התמקמו אז בעלי מלאכה, שביצעו מלאכות מגוונות, כמו התקנת פרסות לסוסים, עבודות מתכת, עור וכדומה. גם היום נמשכת ברובע המסורת של בתי מלאכה וחנויות מעצבים, שמציעים פריטים שונים וייחודיים, לרוב מתוצרת עצמית של האמן או המעצב. אבל היום, יחי ההבדל הקטן, הם נחשבים לאמנים של ממש ולא לנותני שירותים עניים.

במהלך סיור ברובע תחשפו לאתרים מודרניים אל מול מבנים עתיקים. ניצבים כאן הרבה רחובות קטנים וקסומים, בתי מלאכה מעניינים, בתי קפה וחנויות בוטיק ומגוון של סגנונות בנייה שונים ומשונים, עם הרבה עיצוב ומחשבה על הפרטים שעושים את הקסם הליפסקני.

כי גם האוכלוסייה שעברה כאן במהלך השנים היא מגוונת במיוחד. נמצאו כאן תמיד וגם היום בעלי שורשים רומניים עתיקים, לצד יהודים, טורקים, גרמנים ועוד. אם צריך להגדיר את סוד הקסם שלו, הרי שנראה שהרובע הזה מאפשר בימינו למבקרים בו, לספוג את האווירה הייחודית והמרתקת שמאפיינת אותו כבר דורות רבים.

בעלי המלכה שהתיישבו כאן, הפכו לחלק בלתי נפרד מהרובע. עד היום יש רחובות הקרויים על שם הסדנאות שפעלו בהם. יש כאן את רחוב הסנדלרים, רחוב מתקיני הסכינים ועוד.

תושבי בוקרשט של היום מודים לאל שהרובע הזה לא נהרס, בתקופת השלטון הקומוניסטי, כשתכניות מגלומניות דוגמת זו שהביאה להרס של חלק גדול מהעיר העתיקה, עלו על השולחן, אבל לא הגיעו לידי מימוש. כשהבניינים העתיקים ברובע עוברים היום שיפוץ ושימור, הם נעשים בידיים אוהבות ולא בידי בולדוזרים הרסניים, שבאים לשטח את האדמה לקראת מבנים חדשים.


#טיפים
ליפסקני הוא גם אזור קניות בולט. בזכות הגלריות והחנויות שבו, עם עתיקות, מוצרים מקומיים וחפצי אמנות שווים, אבל בלי חנויות בגדים, נעליים ומותגים ידועים.


מבט מקרוב על תמונות הרובע העתיק ליפסקני:

https://youtu.be/fG8yD88S18Q
התיאטרון היהודי הממלכתי בבוקרשט
#על התאטרון היהודי של רומניה

התאטרון היהודי הממלכתי בבוקרשט (Teatrul Evreiesc de Stat) יכול להיראות כשריד של העבר, אבל הוא מוסד חי וקיים, שמעלה עד היום הצגות ומחזות על טהרת היידיש ומושך קהל לא קטן מקרב הקהילה היהודית בעיר. התאטרון היהודי בבוקרשט הוקם בשנת 1948 והוא המשך ישיר של מסורת ארוכת שנים, של תאטרון אידי ברומניה.

שורשי הקהילה היהודית של בוקרשט עצמה, נעוצים אי-שם במאה ה-16. הקהילה הזו ידעה רדיפות וקשיים במהלך השנים. במאה הקודמת הרדיפות הללו הגיעו לשיאן, ברדיפות הנאצים בתקופת מלחמת העולם השנייה וגם בקשיים שהציב בפניה המשטר הקומוניסטי ששלט ברומניה. אף על פי כן נותרו בעיר עד היום כמה אלפי משפחות יהודיות, שצרכו וצורכים תרבות בקביעות ובהתלהבות.

התיאטרון נמצא ליד המוזיאון היהודי של בוקרשט. שווה ליהנות מחוויה של הצגה בו. ואגב, גם למי שלא דוברים יידיש יש כאן פתרון, עם תרגום באזניות שמחלקים שם לצופים המעוניינים בכך.


#תולדות התאטרון היהודי של בוקרשט
התיאטרון היהודי הממלכתי בבוקרשט פועל בעיר מאז שנת 1948, אבל שורשיו מוקדמים הרבה יותר. ניתן לומר שהוא מייצג מסורת בת יותר מ-100 שנים של תאטרון אידי ברומניה, מאז נולדה להקת התאטרון של אברהם גולדפדן ביאשי.

אבל היה זה ב-1944, לאחר שנפל המשטר הצבאי-פאשיסטי של אנטונסקו, כשהותרו שוב הצגות ביידיש ברומניה. שנה אחר-כך, ב-1945, הוקמה להקת תאטרון חדשה ביידיש, בשם "תיאטרון איקוף". היא החלה להציג בבניין שבעבר הציג בו תאטרון באראשאום הרומני.

שלוש שנים אחר-כך, בשנת 1948, הוציא המשטר הקומוניסטי צו סגירה לכל מוסדות התרבות הפרטיים, כולל התאטראות. אז הוקם, בשיתוף פעולה עם ה"וועד הדמוקרטי היהודי", ארגון יהודי שנהנה מחסות השלטון, התאטרון הממלכתי היהודי, שבו אתם נמצאים כרגע.


מבט לתאטרון באחת מההצגות שהועלו בו:

https://youtu.be/pI5HIgnGZmY
כנסיית סטברופולאוס
#על כנסיית סטברופולאוס

הכנסייה האורתודוכסית שבה אתם נמצאים נבנתה בשנת 1724 בסגנון ארכיטקטוני ברנקוביאני. למרות שהיא אינה גדולה במיוחד, היופי שלה מושך לא מעט תשומת לב.

כנסיית סטברופולאוס (Biserica Stavropoleos) הוקמה בתקופת שלטונו של נסיך וולאכיה, ניקולס מברוקורדט (Nicolae Mavrocordat). המקים, נוצרי מאמין, בנה בחצר הפונדק שלו את הכנסייה ואת המנזר שעמדו כאן פעם. לאחר שנפטר, בשנת 1742, הוא נקבר בכנסייה שבנה והוא בן 61.

במהלך השנים, גם הכנסייה עצמה ניזוקה לא מעט. תרמו לכך בעיקר רעידות אדמה שפקדו אותה, מה שהביא לנפילת הכיפה שהייתה למבנה במקור. עוד ועוד הרס גרם לכך שמכל המנזר שרדה רק הכנסייה עצמה.

ניזוקו גם הציורים שעל קירות הכנסייה והם שוחזרו רק בתחילת המאה ה-20, עם בניית מבנה חדש, שתוכנן בידי האדריכל יון מינצ'ו (Ion Mincu). במבנה הזה יש היום ספרייה וחדר ישיבות.

בנוסף לפולחן דתי, עוסקים כיום אנשי הכנסייה גם בשחזור איקונות וספרים עתיקים. בכנסייה יש גם מקהלה ששרה בסגנון ניאו-ביזנטי, סגנון חד-קולי עתיק ונדיר מאד בכנסיות רומניה של ימינו.

מבנה הכנסייה מכיל חצר פנימית המפורסמת במצבות שבה. יש בה קשתות יפות ועמודים, צמחים ועיטורים רבים.

ארגון אונסק"ו הכריז על הכנסייה הזו כאתר מוגן והיא נכללת ברשימת המונומנטים ההיסטוריים של רומניה.


קולות המקהלה:

https://youtu.be/yT5y3tfReuY
נהר דַמְבּוֹבִיצַה
#על נהר דמבוביצה שעל גדותיו שוכנת בוקרשט


נהר הדַמְבּוֹבִיצַה (Dâmbovița) הוא הנהר שחוצה את בוקרשט ובמידה רבה אחראי להצלחתה הרבה והפיכתה לבירת רומניה.

אורכו של הדמבוביצה 237 קילומטרים. הוא נובע מהרי פגראש (Fagaras) שברומניה, זורם דרך בירת רומניה, בוקרשט, ונשפך לתוך הארג'ש (Argeș).

על גדות הנהר הזה נולדה בוקרשט כעיר קטנה ובמשך מאות שנים רבות הוא שימש כמקור העיקרי למי שתייה לתושבי העיר בוקרשט.

אבל כדי להפוך למעצמת מסחר לא מספיק להיות עיר על נהר משמעותי כל כך ברומניה. חיזק את בוקרשט מירצ'אה הזקן, מי שהיה סבו של וולאד צֶפֶשׁ, הידוע בכינויו המאיים "דרקולה". מירצ'אה, שליט וולאכיה באותם זמנים, בנה בעיר את מבצר ההגנה שקיבל את השם "דמבוביצה". באמצעותו הוא תכנן להגן על העיר מפולשים זרים, כמו התורכים והטאטרים.

הוא די הצליח, כי כך התפתחה בוקרשט והפכה למקום מפגש מרכזי לסוחרים מרחבי רומניה. למעמדה המצוין כעיר מסחר מרכזית תרמה בין השאר ישיבתה של בוקרשט על שתי גדות נהר הדמבוביצה, שבהמשך, במרחק של כ-70 קילומטרים מבוקרשט, מתחבר לנהר הדנובה הגדול, שהוא חלק מאגן הניקוז שלו.


מבט מקרוב על הנהר:

https://youtu.be/pswDWafdOsY
המרכז האזרחי של בוקרשט
#על המרכז שבנה הרודן


הרומנים נוהגים לומר שהנזק שגרמו ההפצצות במלחמת העולם השנייה לבוקרשט והנזקים שגרמה רעידת האדמה הקשה שפקדה את העיר ב-1977, לא התקרבו לנזק שגרם הרודן צ'אוצ'סקו למרקם העירוני של העיר בוקרשט. כשהוא החליט שיש לבנות מרכז אזרחי, שיאכלס את כל בנייני הממשלה הקומוניסטית ואת המגורים עבור פקידיה, הורה הרודן חסר הטעם וההבנה להרוס ולשטח חלק גדול מהעיר העתיקה של הבירה הרומנית.

שיא הציניות והרוע היה שכדי שיאפשרו למתכנני העילית של המשטר שלו, להכין את הקרקע לפרויקט "ההכרחי לאומה", הורה הרודן לתושביו הרבים של הרובע להתפנות מבתיהם בהתראה של יום אחד בלבד.

לאחר ששיטחו הבולדוזרים 8 קילומטרים רבועים של ארמונות, כנסיות, בתי כנסת, בתי חולים ושאר בניינים ללא תחליף, נבנה המרכז האזרחי של בוקרשט, שכלל כמיטב מסורת הבנייה הקומוניסטית הידועה לשמצה, אוסף של מבנים כעורים ועתירי קיטש זול.


קבלו מבט על המרכז האזרחי שהוקם על חורבות העיר העתיקה של בוקרשט:

https://youtu.be/svC37KL7D-U


ביקור במקום:

https://youtu.be/COa5shU9Gew
קארו קו ברה
#על מסעדת ענק ותיקה עם מנות מדהימות

"קַרוּ קוּ בֶּרֶה" (Carul cu Bere) נראה כמו סתם בית בירה מסורתי במרכז העיר, אבל למעשה מדובר במסעדה מפורסמת, שמציעה גם בירה נהדרת. מאז הוקמה בשנת 1879 קארו היא מהמקומות הפופולריים בקרב תושבי העיר המקומיים.

זהו מוסד ותיק ואיכותי מאד, שעוד במאה ה-19 אירח את משכילי בוקרשט, שנהגו לשבת כאן, להגות רעיונות ודעות ולהחליף דברים בענייני התקופה, תוך שהם לוגמים בירה ואוכלים אוכל טוב, המוגש בנדיבות ובמגוון.

גם היום זהו פאב-מסעדה המעוטר בקישוטי זהב עדינים עשויים מעץ. העיצוב כאן הוא בסגנון ניאו-גותי. כל פרט כאן נאמן לעניין, מהקשתות והעמודים שבמבנה, דרך מדרגות העץ, הרהיטים והנברשות היפות ועד לציורי הקיר והתקרה.

לצד הבירה המצוינת, תוכלו לטרוף כאן אוכל רומני מצוין, כמו הכרוב הממולא והממליגה המשובחת.

הפאב-מסעדה, שאגב, פירוש שמו הוא "עגלת הבירה", או "כרכרת הבירה", נחשב למסעדה מומלצת מאד בבוקרשט. לרוב מופיעה בה תזמורת עממית, שמנעימה את השהות עוד יותר. אל תתפלאו אם תמצאו את עצמכם סועדים לצלילי "הבה נגילה" ו"הבאנו שלום עליכם", כי גם לכאן מגיעים תיירים שרוצים לחוות את האוכל הרומני במקום שלא מיועד לתיירים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/7xL3BX5U86M


לינדן אין
#על האכסנייה שבצל התרזה

לינדן אין (Linden Inn) היא מקום נעים בעיר, שפירוש שמו הוא "אכסנייה בצל התרזה". יש כאן גלריות לאמנות, כמו גם חנויות יפות ונחמדות. המקום שנמצא בקרבת כיכר אונירי נחמד מאד לשופינג ומזכרות, כמו גם לקפה שליו באווירה נעימה בעיר.
כיכר אונירי
#על הכיכר המרכזית של העיר

כיכר אונירי (Piața Unirii) שבמרכז בוקרשט, היא מהכיכרות הגדולות בעיר. הכיכר הזו היא מקום גדול ומרכזי שבו נפגשים אנשי העיר, עובדים ופועלים לאורך כל היום. רבים רואים בה את הלב הפועם בסדר היום העירוני ולאורך כל היום.

כיכר אונירי מהווה מרכז מסחרי גדול, עם חווייה ייחודית. האווירה כאן מסחרית, פעלתנית ותוססת. קניות ושופינג הם חלק מרכזי כאן. שלל חנויות ובתי כלבו גדולים ישמשו ביום הקניות שלכם. מגוון מסעדות, ברים, בתי קפה ומקומות בילוי, יספקו הפוגה נאה במהלך השופינג המעייף.


#תולדות הכיכר
בכיכר הגדולה והמרכזית הזו יש מבנים עתיקים וצירוף מרתק של ישן וחדש. אבל אין לכיכר הזו חלק מרכזי בתולדות העיר בוקרשט.

בעבר, עוד לפני התקופה הקומוניסטית שימשה כיכר אונירי כשוק. היו בה אז מחסנים ושלל דוכני שוק, שנמכרו בהם מפירות, ירקות ובשר ועד עתיקות וחפצים משומשים.

בתקופה הקומוניסטית הכיכר עברה בינוי משמעותי והייתה לאחד ממוקדי התחבורה המרכזיים של הבירה הרומנית.

כיום, בעיקר בזכות קרבתה לעיר הישנה, מהווה הכיכר את אחד האיזורים המתוירים בבוקרשט ומקום מפגש הומה אדם. מכאן יוצאים סיורים רבים והתנועה ממנה ואליה גדולה מאוד.

גם בכיכר עצמה ניתן להנות מהמזרקות ומהפארק הנאה ומעת לעת גם לקחת חלק באירועים תרבותיים המתקיימים בה.


#טיפים
מהכיכר יוצאים סיורים לעיר ולפרלמנט.


מבט מקרוב על המים, האש והאור שבכיכר:

https://youtu.be/8YA5gZKb5ZY


והמזרקות מקרוב:

https://youtu.be/j1tGXiVqDoE
קניון מגה מול
#על הקניון החווייתי והכלכלי גם יחד

קניון מגה מול בוקרשט (Mega Mall), שנפתח בשנת 2015, ממוקם מרחק קצר ממרכז העיר. הקניון המרווח מציע מחירים טובים מאד ויש בו כמות ענקית של חנויות שוות.

בקניון סניפים של מיטב הרשתות הבינלאומיות, כולל חנויות ביגוד, נעליים, אלקטרוניקה ועוד. בין השאר תמצאו כאן את כל המותגים הגדולים דוגמת H&M, C&A, ZARA, Bershka, Mango, New Yorker ועוד.

יש כאן גם סניף גדול של Media Galaxy לאלקטרוניקה, חנות הנעליים דיישמן (Deichmann), הסופרמרקט הזול מאד של קרפור (Carrefour) שיש בו הכל בזול, במיוחד מוצרי טואלטיקה ועוד.

בקניון גם ג'ימבורי נחמד לילדים, קולנוע ב-4 מימדים, סנוקר, באולינג, חדר כושר ועוד. הקומה העליונה היא קומת מסעדות גדולה מאוד, עם מתחם אוכל טעים ומגוון.


#טיפים
הקניון פתוח כל יום בין השעות 10.00-22.00

גם בסופ"ש אין בו עומס ונעים מאד להיות בו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/7WwHr1Hu2Og


ביקור במקום:

https://youtu.be/T8PDwrt_dgg
בורדלוס בר
#הבר המומלץ בבוקרשט

בורדלו בר (Bordellos) נהדר. יצא לנו חרוז אבל באמת, מדובר כאן בבר בבוקרשט שנולד כחדר בודד, אבל האווירה הטובה, הבירה והמשקאות והמוזיקה הנהדרת, כולם הביאו להצלחתו.

ההצלחה הלכה והגדילה אותו, עד שהשתרע על 3 חללים גדולים, עם בירה מעולה, וויסקי משובח, מופעים חיים, מוסיקה טובה ואפילו סצנת ריקודים חביבה.

ואכן, יש בבורדלו מוסיקה חיה, הופעות קטנות וגדולות, כולל קברט משובח והפקות בית מוצלחות. כל אלה הופכים את המקום הזה לאחד הברים המצליחים בבוקרשט ולאחד הבולטים שבין מקומות הבילוי המשובחים בעיר. לחיים!


מבט מקרוב:

https://youtu.be/HRuWl1upjWU


מופע הקברט מולן רוז' שמועלה בבר:

https://youtu.be/CHIF9YvJOz4


והופעה אינטימית יותר:

https://youtu.be/s59chztq9SY
מסעדת ארטיסט
שדרת ויקטוריה
מסעדת טורנה פראטר
וטרה
גלידריית איני


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.