» «
ורונה
העיר ורונה
#על העיר הרומנטית של רומיאו ויוליה

העיר ורונה (Verona) שבצפון איטליה היא אחת הערים הרומנטיות והיפות שיש. גם אם באתם לוונציה בכלל, שווה למצוא לפחות יום אחד ולהקדיש אותו לעיר הנפלאה הזו.

לעיר ורונה היסטוריה ארוכה ומשמעותית. אבל לתהילת עולם היא זכתה, לאחר ששימשה רקע לאחד מסיפורי האהבה המפורסמים והעצובים בהיסטוריה. זהו סיפור אהבתם הטרגית של רומיאו ויוליה, זוג האוהבים שהיה לזוג הרומנטי המפורסם ביותר בעולם. סיפורם זכה לחיי נצח בסוף המאה ה-16, כשנכתב "רומיאו ויוליה", מחזה מפרי עטו של גדול המחזאים ויליאם שייקספיר, שנחשב לאחד המחזות המפורסמים בתולדות התאטרון.

סיפורם של השניים הוא על זוג הצעירים המאוהב, כל אחד מהם משתייך לאחת משתי משפחות בוורונה, שנמצאות בסכסוך ישן וקשה. כשהם מגלים שבשל השנאה בין משפחותיהם, לא תוכל אהבתם להתממש, מחליטים שני האוהבים למות, רק כדי לממש את אהבתם ולהישאר ביחד במותם.

עד היום נוהרים אלפי תיירים רק כדי לראות את המרפסת המפורסמת שבה התוודו רומיאו ויוליה על אהבתם זה לזו. הצילום עם פסל הברונזה של יוליה והביקור במדרחוב הפונה לכיוון ביתה, הם חובה תיירית של ממש בעיר. לדעת רבים, מי שלא בא לבית של יוליה - לא היה בוורונה!

מצד שני הזיהוי של ורונה כעירם של רומיאו ויוליה, עמעם לא מעט מצדדיה הנפלאים האחרים של העיר, שרבים רואים בה "שער לאיטליה". זאת משום שהיא מציגה לבאים מצפון, את היופי, המאפיינים והאופי של איטליה. ואגב, לא רבים לא יודעים שהקסם של ורונה הביא את שייקספיר, המחזאי האגדי, לכתוב לא אחד אלא 3 מחזות שמתרחשים בה. חוץ מ"רומיאו ויוליה", מתרחשים בעיר הנפלאה והיפה הזו גם המחזות "אילוף הסוררת" ו"שני ג'נטלמנים בוורונה".

העיר ורונה היא בחירה מצוינת למי שמעוניינים בטיול כוכב אל צפון איטליה וטוסקנה. טיול כוכב, המתבסס על מקום לינה מרכזי, באזור שבו רוצים לטייל, מאפשר לצאת ממנו לטיולי יום ולחזור אליו ללינה בכל ערב. מוורונה ניתן לטייל בקלות אל טוסקנה, ונציה, הרי הדולמיטים או אגם גרדה.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "ורונה".


#היסטוריה
העיר ורונה היא היום אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, בזכות האתרים והמבנים ההיסטוריים המרשימים שבה, שעיקרם מהתקופה הרומית.

אבל על אף אגדות, מיתוסים והשערות רבות, לא ברור מי ייסד אותה ומה מקור השם שלה, ורונה. מה שכן ידוע הוא שככל הנראה העיר נוסדה בסביבות שנת 550 לפני הספירה.

ימי השיא של ורונה נרשמו בימי הביניים, בין המאות ה-13 וה-14, בתקופה שבה היא נשלטה על ידי שלטון הסקאליג'רי, משפחת האצולה העשירה והחזקה, היא משפחת בני משפחת דלה סקאלה. בעיר נבנו אז מבצרים חזקים, גשרים מרשימים וטירות מפוארות.

בזמן מלחמת העולם השנייה ועל אף שלא נחשבה לאחת הערים המרכזיות באיטליה, ורונה הייתה מהיעדים המופצצים ביותר. הסיבה העיקרית לכך הייתה העובדה שהיא יושבת על המפגש בין שני הצירים המרכזיים באיטליה - בין כביש ונציה-מילאנו לכביש רומא-ברנר, שבגבול עם אוסטריה.

כיום ורונה נחשבת לעיר פופולרית בקרב תיירים, במיוחד ובאופן טבעי לעיר של רומיאו ויוליה, אצל שוחרי הרומנטיקה והאהבה.


#גיאוגרפיה
מיקומה המרכזי החשוב של ורונה הוא לצד אגם גארדה ועל הכביש שהוא ציר התחבורה הראשי בין מילאנו לוונציה.

העיר משתרעת מגדות נהר האדיג'ה (Adige) ועד אל מרגלות הרי האלפים שבצפון. היא ממוקמת נהדר בצפון איטליה ובקרבת טוסקנה. קל לצאת ממנה ולהגיע בתוך שעתיים נסיעה, אל הרי הדולמיטים שמצפון, ונציה במזרח, או אל אגם גרדה שבמערב.


#מתי לבוא?
חודשי הקיץ החמים של יולי אוגוסט לא לוהטים כאן כמו בדרום איטליה ותוכלו להרוויח אירועים ופעילויות המתקיימים רק בקיץ. חובבי האופרה ייהנו אז מפסטיבל האופרה הנודע של ורונה. הזמינו מקומות לינה זמן רב מראש, כי קשה מאוד להשיג אז חדר פנוי.

הרגועים ואוהבי הטבע יעדיפו את חודשי האביב והסתיו, בין מאי ליוני ובין ספטמבר לתחילת אוקטובר. אלו הם החודשים הנוחים ביותר לטייל בוורונה והסביבה. באביב מתווספים על מזג האוויר הנוח גם הנוף והטבע הנהדרים שמסביב לעיר.


#תחבורה
להגעה משדה התעופה, הממוקם כ-5 ק"מ מהעיר יש קו אוטובוס מהיר שיביא אתכם אל התחנה המרכזית של ורונה. ניתן כמובן לקחת גם מונית מפתח טרמינל שדה התעופה.

המתקשים יבחרו ודאי בתחבורה ציבורית, אבל מי שיכול - התחבורה בתוך העיר היא בעיקר ברגל. זו לדעת רבים הדרך הטובה ביותר לראות את ורונה ולחוות את סמטאות העיר המקסימות, הפינות הנחבאות שלה והכיכרות המרהיבות.


#לינה
רוב האטרקציות ומוקדי העניין בוורונה הם במרכז העיר, מה שמייקר את האזור ללינה. למי שמתכננים לצאת לטיולי כוכב מחוץ לעיר כדאי ללון בסמוך לתחנת הרכבת המרכזית של העיר. לבעלי רכב מומלץ ללון בקרבת היציאה מהעיר, מה שיחסוך זמן ביציאה מוורונה ויקל על החנייה.


#חסכון
כרטיס "ורונה קארד" (Verona Card) מעניק כניסה חופשית לאטרקציות בעיר. ניתן לרכוש אותו במוזיאונים ובקיוסקים, ב-15 יורו ל-24 שעות. אם תוסיפו 5 יורו, הוא יהיה תקף ל-72 שעות.


#טיפים
רוב המוזיאונים והאתרים בעיר סגורים בימי שני.

רבים עושים גיחה מוורונה אל ונציה. רכבת היורוסטאר (Eurostar) המהירה מגיעה אל עיר התעלות בשעה. רכבת מקומית - כשעתיים וחצי.


#אוכל
מסורת הבישול של ורונה כוללת מגוון רחב של מנות ממצרכים מקומיים. כמובן שכמו בכל איטליה, גם כאן הפסטה מנצחת. אך המטבח הוורונזי והצפון איטלקי מציע בגאווה גם את הניוקי (Gnoocchi), המאכל העממי שמבוסס על מחית תפוחי אדמה.

עוד אחת המנות הקלאסיות של ורונה היא הריזוטו על בסיס יין האמרונה המקומי, שהיא תבשיל עשיר ונפלא של אורז. זוהי מנה שהיא מנת חובה לחובבי המטבח האיטלקי והוורונזי.

עוד מנת חובה בצפון איטליה היא הפולנטה, שמרבים לאכול כאן. לקינוח תרצו ודאי לטעום את "נשיקות יוליה", שהוא קינוח מקומי ורומנטי המבוסס על שוקולד.


#תשר
במסעדות ובתי קפה באיטליה אין צורך להוסיף טיפ לחשבון שכתוב בו שהטיפ כלול במחיר (servizio include).


#שופינג
שופינג בוורונה הוא חוויה נהדרת. יש בה מדרחובים מלאים וגדושים בחנויות יוקרתיות של אופנה, תכשיטים וקוסמטיקה.

יש כאן חנויות של מעצבים צעירים ושל מותגי אופנה מובילים, כמו לואי ויטון, ולנטינו, סברובסקי, בולגרי, פראדה, בנטון וגוצ'י. גם נעליים מעולות כדאי לקנות בעיר, המפורסמת בתעשיית העור שלה. יש כאן שפע של חנויות לעתיקות, מעדניות ואוכל מצוין,

בלב האזור התיירותי של ורונה נמצא גם אזור הקניות העיקרי שלה. לב ליבה של ורונה ואחד מרחובות הקניות האלגנטיים הוא מדרחוב ויה מציני (Via Mazzini). הוא מחבר בין פיאצה ברה ופיאצה דל ארבה (Piazza delle Erbe).

במרכז העיר תמצאו עוד רחובות קניות מרכזיים, כולל ויה רומא, ויה קאפלו, קורסו פורטוני בורסארי ופיאצה דל ארבה. בנוסף לאופנה, תוכלו למצוא בהם גם חנויות גאדג'טים, אלקטרוניקה, קוסמטיקה ומזכרות.

בוורונה שווקים שכונתיים נפלאים, עם דוכני מזון ובגדים. השוק הגדול והפופולרי ביותר בה הוא זה שבפיאצה דל ארבה (Piazza del Erbe), שבו תמצאו בנוסף לאוכל ובגדים גם עבודות יד ותכשיטים.

שוק הפשפשים המצוין של ורונה מתקיים בכל שבת שלישית בחודש בפיאצה סן זנו (Piazza san Zeno) שבעיר.

יצירות אמנות בעיר תוכלו לקנות במגוון מחירים, ברחוב Corso Santa Anastasia.

גם מרכזי קניות בעיר ובסביבתה לא חסר. מה"קורטי ונטה" (Le Corti Venete), שבמרחק 10 דקות נסיעה ממרכזה ההיסטורי של העיר, דרך לה גרנדה מלה (La Grande Mela) על 130 החנויות שלו וגרנדה אפי (Grand'Affi) הנחמד גם הוא.

חנויות אאוטלט רבות תמצאו בפרסיאקורטה אאוטלט וילג' (Franciacorta Outlet Village) - כפר אאוטלט מחוץ לעיר, עם מעל 150 חנויות ולידן בתי קפה ומסעדות.

המלצות לקניות בעיר בתגית "שופינג בוורונה".


#בילויים
חיי לילה בעיר ורונה הם לא משהו. לא נטעה אם נאמר שזו לא ממש עיר של בילויים אל תוך הלילה.

רוצים לרקוד? - במועדון האלתר אגו (Alter Ego) שבגבעות העיר תוכלו לרקוד בסופי שבוע עד השעות הקטנות. אם תרצו מועדון ברובע העתיק של ורונה תוכלו לבחון את Berfi’s Club.

מקומות בילוי בעיר תמצאו בתגית "בילויים בוורונה".


#קידומת איטליה
+39


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-L (ראו למטה קישור עם צילומים).


מבט מקרוב על ורונה:

https://youtu.be/LsykOK1eNBE


מבט על אתרי העיר:

https://youtu.be/g51cReFtSyU


מלמעלה:

https://youtu.be/nr6Naq76y6E


ובלילה:

https://youtu.be/iSdyJS_QRZI
איל לאונה
איל לאונה
#על מתחם הקניות השווה

במתחם הקניות איל לאונה (Il Leone Shopping Center) שממערב לוורונה, מחוץ לעיר כמובן, ניתן לקנות מוצרים רבים במחירים מצוינים. יש כאן מוצרי בידור, אלקטרוניקה, גאדג'טים, מחשבים והמון חנויות אופנה.

במתחם הזה תוכלו למצוא לא מעט מציאות של אופנה, במיוחד בתקופת הסיילים, אבל גם בזמנים רגילים, במיוחד אצל המותגים הגדולים והזולים דוגמת H&M וזארה הספרדית.
מדרחוב מזיני
מדרחוב ויה מאציני
#על המדרחוב היוקרתי של ורונה

אם יש לכם כסף לשופינג יוקרתי, הרי שמדרחוב מאציני (Via Mazzini) הוא המקום בשבילכם. כאן מוצעים למכירה כל מותגי העילית האיטלקיים, הידועים באירופה ובעולם כולו. ויה מציני הוא אחד מרחובות הקניות האלגנטיים של איטליה והמקום לשופינג מעצבים יוקרתי בעיר.

במדרחוב מאציני הרחב והאלגנטי, תמצאו שלל חנויות של מעצבי אופנה איטלקיים, מהמובילים באיטליה ומהיקרים שבה. לכן קניות במדרחוב מזיני הוא תחביב לבעלי ממון ועשירים. כל השאר מסתפקים כאן בגלידה ובוינדואו שופינג נמרץ ופה ושם גם מוצאים מציאות.


#טיפים
המעוניינים לחפש מציאות, מוזמנים לעשות זאת בחנויות הבגדים והבוטיקים הפחות ממותגים. בחלקן תוכלו למצוא עיצובים שווים ולא מאוד יקרים.

בעונת הסיילים תוכלו אף לקנות כאן מציאות של ממש, אם כי הכל יחסי...


מבט מקרוב:

https://youtu.be/MtRhnM_8GYE


חפשו את התינוק:

https://youtu.be/TkGluOMocgQ
בזיליקת סן זנו מאג'ורה
בזיליקת סַן זֵנוֹ מַאג'וֹרֶה
#על הבזיליקה של סן זנו מאג'ורה ורונה

בזיליקת סַן זֵנוֹ מַאג'וֹרֶה (Chiesa di San Zeno Maggiore) היא מהכנסיות הגדולות והמרשימות ביותר בוורונה. מדובר בכנסייה שהיא לא פחות מיצירת מופת רומנסקית ורבים רואים בה את בניין הרומנסק המשובח ביותר בצפון איטליה.

למעשה, הכנסייה היא המבנה העתיק ביותר בוורונה שהצליח להישמר עד עצם היום הזה. היא נולדה במאה ה-4, ככנסייה צנועה, שהוקמה מעל קברו של זנו הקדוש. אותו זנו היה מראשוני הבישופים של ורונה ומי שיהיה לפטרון העיר.

במאה ה-9 הוחלפה הכנסייה העתיקה בכנסיה גדולה יותר שהוקמה במקום. אבל ברעידת האדמה הקשה והמפורסמת שפקדה את ורונה במאה ה-12 ניזוקה בזיליקת סן זנו קשות. זו אותה רעידת אדמה, אגב, שהרסה חלקים מהארנה של העיר. מיד לאחר רעידת האדמה נבנתה הכנסייה מחדש - בפעם השלישית. בנייתו של המבנה הפעם, החלה בשנת 1045 ונמשכה כתשעה עשורים שלמים!

מיום הקמתה, שימשה בזיליקת סן זנו מאג'ורה כמרכז הדתי של ורונה. בין כתליה של הכנסייה הזו נישאו, על פי המחזה השייקספירי שנקרא על שמם, גם רומיאו ויוליה.


#מה תראו כאן?
חזית הבזיליקה הגדולה של סַן זֵנוֹ מַאג'וֹרֶה היא חזית מרכזית יפה, בגווני שנהב משכבות לבני טוּפָה (Tufa), מוקפת בקַמְפָּאנִילֶה (Campanile) רומנסקי דק מהשנים 1045-1178.

מימין לכנסייה אתם יכולים לראות את מגדל הפעמונים, המתוארך למאה ה-12. שימו לב גם לחלון הרוזטה העגול שמעטר את הכנסיה.

בכניסה לכנסייה הרומנסקית האלגנטית, אתם עוברים דרך שער בצד שלה. אך שימו לב לדלתות הברונזה שבשער הקדמי ולתבליטים הרומנסקיים יוצאי הדופן שעליהם, המציגות סצנות תנ"כיות וחילוניות שונות.

בפנים הכנסייה, נראה החלל הפנימי כאולם מרכזי, ששני אגפים יוצאים ממנו. ומופרדים על ידי שורת קשתות.

שימו לב לגג העץ יוצא הדופן של הכנסייה. הגג הזה הוא מהמאה ה-14. במעברים שימו לב לפרסקאות, ציורי הקיר שנוצרו במאות ה-13 עד ה-15.

באזור המקהלה תראו פסל שיש מהמאה ה -14. הפסל הוא של סנט זנו, הבישוף של ורונה ומי שעל שמו נקראת הכנסייה.

מיוחד לא פחות ממנו, הוא עיצוב המזבח הגבוה והיפהפה, שעליו תוכלו לראות טְרִיפְּטִיך (Triptych), יצירה בת 3 חלקים.

הטריפטיך הנפלא שעל המזבח המרשים הזה נקרא "המדונה והילד עם מלאכים וקדושים". יצר אותו במאה ה-15 האמן אַנְדְרֵאָה מַנְטֶנְיָה (Andrea Mantegna) ורואים בו את האם הקדושה, כשהיא מוקפת בקדושים נוצריים שונים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/WEmaEDUDNOk


סיור במקום:

https://youtu.be/HBoKsJoTKys

ורונה

הדואומו של ורונה
הדּוּאוֹמוֹ של ורונה
#על הקתדרלה הגדולה של ורונה

הקתדרלה הגדולה, הידועה בתור דּוּאוֹמוֹ של ורונה (Duomo di Verona), הוא שמה של הכנסייה הראשית של העיר.

בנייתה של הקתדרלה של ורונה החלה במאה ה-12 ונמשכה מאות שנים. מדובר בכנסייה גדולה ומרשימה, שחזיתה בנויה בעירוב סגנוני של סגנון גותי ורומנסקי. מבפנים היא מרשימה אף יותר.

את מזבח הכנסייה מעטר ציור של אחד מגדולי הציור, טיציאן. מתוארת בו עלייתו של ישו אל השמיים.


מבט מקרוב

https://youtu.be/dDo1pXTBirU
מבצר קסטלווקיו
מבצר קַסְטֶלוֵוקְיוֹ
#על מבצר ימי הביניים של ורונה

מבצר קַסְטֶלוֵוקְיוֹ (Castelvecchio) שבעיר ורונה, הוא מצודה עתיקה מהמאה ה-14, הנחשבת לאחד המבנים העתיקים והמזוהים ביותר עם העיר. המבצר נבנה ליד הנהר כחלק מביצורי ההגנה של העיר הקדומה. הוא שימש חילות שונים כמצודה צבאית, במאה ה-18 הפך לבסיס צבאי אוסטרי ובהמשך השנים לאיטלקי.

המבצר, שנקרא "מבצר המצודה", הוא יפה להפליא. הוא שוכן על גדות נהר אדיג'ה (Adige) ובנוי מלבנים אדומות, שהיקנו לו את צבעו האדום והפכו לסמל ההיכר שלו.

המבצר הוקם בשנת 1353 בידי קנגראנדה ה-2 דלה סקאלה, שליט העיר באותה תקופה. במהלך מלחמת העולם השנייה הוא נפגע קשות בהפצצות. לאחר המלחמה, בין השנים 1958-1967, הוא שופץ לגמרי על ידי הארכיטקט קרלו סקארפה. היום הוא מהווה חלק משמעותי מקו הנוף של העיר.

יש במבצר קסטלווקיו המרשים 7 מגדלים נהדרים והוא עצמו מוקף חומה ומכיל 4 מבנים עיקריים. שני חלקי המבצר העיקריים מחוברים באמצעות מעבר. מעליו מגדל שמירה גבוה, מגדל מסטיו שממנו יוצא גשר סקאליג’רו (Ponte Scaligero) המרהיב, החוצה את נהר אדיגה, לצידו השני.


#המוזיאון שבמבצר
מגדל מסטיו (Mastio tower) שבמרכז המבצר מארח כיום את המוזיאון עם יצירות מתקופות ימי הביניים, הרנסאנס וגם אמנות מודרנית.

בשנת 1925 הוסב המבצר למוזיאון ובאיטליה כמו באיטליה - תוכלו לראות גם כאן אוסף אמנות מרשים, המכיל ציורים, פסלים, מיניאטורות ועבודות קרמיקה מהמאות ה-12 ועד ה-18 ולידם גם מגוון של כלי נשק עתיקים.

כבר בחצר המוזיאון, ממש בכניסה, תראו את פסלו של קנגראנדה הראשון, מנסיכי משפחת סקאליג'רי. האיש מת ב-1329 ופסלו הניצב כאן מציג אותו, כמקובל, כפרש גיבור עם חרב מונפת בידו.

בולט גם הפסל המפורסם של קנגראנדה השני דלה סקאלה, כשהוא רכוב על סוסו. הפסל הובא למוזיאון ממתחם קברי הסקאליג’רי.

בפנים מוצגות יצירות אמנות מרהיבות ומעניינות, של מיטב אמני איטליה בתקופות שונות, החל מימי הביניים ועד לעת החדשה.

שווה למצוא את העבודות הבאות:

המשפחה הקדושה של מנטנייה.

הנער עם ציור הבובה של קארוטו.

סאן ג'רולמו חוזר בתשובה של בליני.

מדונה עם השליו המיוחס לפיזנלו.

דיוקן נשי של רובנס.

במוזיאון גם תכשיטים יפים ואוסף כלי נשק מתקופת ימי הביניים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/hMKOubIBoos


הדרכה:

https://youtu.be/jz-Cq0h1LAU?t=1m25s
קברי משפחת סקליג'רי
קברי הסקליג'רי
#על משכן ארונות הקבורה של משפחת שליטי ורונה

בסמוך לפיאצה דיי סיניורי בוורונה תראו את "ארצ'ה סקאליגר". זהו מתחם קבורה גותי ומסוגנן, שבו נמצאים קבריהם של בני משפחת סקליג'רי (Scaligeri Tombs). המשפחה הזו היא משפחת דלה סקאלה המפורסמת, שבניה שלטו בעיר ורונה, בימי הביניים המאוחרים ובמיוחד במאות ה-13 וה-14.

במתחם בולטים 5 קברים מעוצבים, הבנויים בסגנון גותי. את מתחם קברי שושלת האצילים הזו קבעו בני המשפחה בפתחה של סנטה מריה אנטיקה, הכנסייה הקטנה שאותה נהגו לפקוד בחייהם ולהתוודות בה על חטאיהם. הכנסייה הרומנסקית הזו הוקמה במאה ה-7 וחודשה במאה ה-12.

שימו לב למבני הקברים הללו, המכוסים בבד רקום, בנויים בסגנון גותי ומזכירים מקדשים קטנים. רבים אומרים כאן שהקברים המרשימים הללו די מאפילים על הכנסייה היפה שלידם, שהושלמה במאה ה-12 והפכה לכנסייה המשפחתית של נסיכי דלה סקאלה.

אגב, המעוניינים לעמוד על עוצמת משפחת סקליג'רי, ששלטו בוורונה בשנים 1260-1387, מוזמנים לבקר גם במבצר קסטלווקיו שנבנה על ידיהם.


#מה אפשר לראות כאן?
אתם ניצבים באחוזת קברי משפחת סקליג'רי, שבחצר כנסיית סנטה מריה העתיקה. במבני הברזל המחודדים שלפניכם קבורים חמשת הנסיכים של בית דלה סקאלה. הנסיכים הללו הם כולם בני משפחת אצילים ששלטה בעיר במהלך המאות ה-13 וה-14 והביאה את ורונה בימי הביניים לשיא תפארתה.

מעל דלת הכנסייה נמצא הסרקופג של קנגרנדה דלה סקאלה (Cangrande della Scala), שמת ב-1329. בסמוך לו תוכלו לראות העתק של פסלו של האציל הזה. המקור נמצא במבצר קסטלווקיו.

משמאל ראו את האנדרטה המצוירת של ג'ובאני, שמת ב-1359 ואת הסרקופג של מסטינו הראשון משנת 1277.

מתחת לחופה, בתוך המעקה, ראו את הסרקופגים והפסלים של מסטינו השני וקנסיגוריו, שמתו ב-1351 וב-1375 בהתאמה.

מעליהם תראו את שרידי השריון, עם סולם - סמל המשפחה. הסולם הזה, באיטלקית סקאלה (scala), הוא הסמל של השושלת החזקה הזו, סמל שחוזר לעתים קרובות גם במעקות הברזל המעוצבים שבמתחם.

מלבד סרקופגים מעוטרים בתבליטים, תראו במתחם 3 תיבות קבורה, שמעליהן חופות שיש מסוגננות, מגולפות ומעוטרות בפסלים. שימו לב במיוחד להעתק פסלו של קנגראנדה השני דלה סקאלה, הרכוב על סוסו.


#תרגיל בלשי לילדים
===============
נסו למצוא כמה שיותר דוגמאות, על שבכות הברזל המעוצבות, עם הדוגמה החוזרת של הסולם, סמל המשפחה. מי מצא הכי הרבה?


מבט מבחוץ:

https://youtu.be/mWvW4JUY4oU


סיור במקום:

https://youtu.be/jDftUzRjBOQ
סנטה מריה אנטיקה
כנסיית סנטה מריה אנטיקה
#על הכנסייה הרומנסקית בוורונה

הכנסייה הקטנה סנטה מריה אנטיקה (Santa Maria Antica), היא כנסייה רומנסקית שהוקמה במאה ה-7 ונבנתה מחדש במאה ה-12.

בכנסייה מגדל פעמונים קטן, בסגנון רומנסקי טהור, בעל חלונות מרוצפים וצריח מכוסה בלבנים. בראשו 3 פעמונים שנוצקו במהלך המאה ה-17, בתקופת הבארוק וליד גם חָוָק, שלב בסגנון וֶרוֹנֵזִי.

הכנסייה הנוכחית נבנתה מחדש לאחר רעידת האדמה של שנת 1117. מה ששרד מהמבנה מהמאה ה-7 הם שברי רצפת הפסיפס השחורה-לבנה.

החלל הפנימי של שלוש קומות הכנסייה השתנה בסביבות 1630 לסגנון הבארוק. אבל שיקום שנערך לה בסוף המאה ה-19 החזיר לחלל המקורי את העיצוב הרומנסקי. הוא מחולק בין עמודות עם קשתות ססטו ריאלצטו (sesto rialzato) וגג עם תומכות רבות, שנתמך על ידי רוחבי קשתות, כמו בבזיליקה של סן זנו.

בכנסייה שני אפסידים לרוחב בטוּף וקוטו (cotto) ואפסיס (apsis) מרכזי עם שני פרסקאות, ציורי קיר מהמאה ה-14.

מבחוץ רואים את החלונות הקטנים של הכנסייה ואת לבני הטוּף והקוֹטוֹ שלה. הדלת הצדדית נשלטת על ידי קשת קנגרנדה דלה סקלה, המרשימה ביותר מהקשתות של בני משפחת סקליג'רי. בחפירות נמצאו בית קברות סמוך לכנסייה, ובו חמישים קברים מהמאה ה-11, חלקם משתרעים מצפון-דרום וחלקם ממזרח למערב.

המבנה הנוכחי של הכנסייה הוקדש על ידי הפטריארך של אקיליה (Aquileia) ושימש כקפלה פרטית של משפחת סקליג'רי (Scaligeri), משפחת האצילים השלטת של ורונה. הוא ממוקם ליד בית הקברות המשפחתי שלהם, שנמצא כאן מאז המאה ה-13.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/jDftUzRjBOQ


גן ג'וסטי
גן ג'וסטי
#על גן הרנסאנס של ורונה

גן ג'וסטי (Giardino Giusti), או ג'יארדינו ג'וסטי, שהוקם בסוף המאה ה-15, הוא גן מקסים שנחשב לאחד הגנים היפים באיטליה. הוא נמצא ברובע "ורונטה" (veronetta) העתיק שבעיר, רובע שהיה מאוכלס עוד בימי הביניים.

עם גינות, כיכרות, בריכות, מזרקות, פסלים, גרמי מדרגות ואזור טבעי מעוצב, ג’ארדינו ג’וסטי הוא דוגמה נפלאה למה שמכונה "גן רנסאנס". למעשה, הוא נחשב לאחד מגני הרנסנס הטובים ביותר באיטליה.

מעניינים וייחודיים כאן הם ה"גרוטה", שהן מערות אקוסטיות נעימות, כמו גם ה"לַבִּירִינְת", מהמבוכים העתיקים ביותר באירופה. לצד כל אלה יש בגן שבילי הליכה ומנוחה ופינות נוי ותצפית על ורונה.

במהלך השנים זכה גן ג'וסטי, שבמקור נועד להיות תפאורת רקע לפאלאצו ג’וסטי הסמוך, לשלל מבקרים מפורסמים שביקרו באיטליה. במהלך השנים פקדו אותו, בין השאר, גם המשורר גתה והמלחין מוצרט.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/SQnzUZNNHow


סיור במקום:

https://youtu.be/4IjwH6mLkCk
בֶּרְפִי'ז קלאב
#על המועדון הקטן והאינטימי באזור העתיק של ורונה

בֶּרְפִי'ז קלאב (Berfi’s Club) הוא מועדון לא גדול, המציע מסיבות מרשימות אך עדיין באווירה אינטימית משהו ונמצא באזור העתיק של ורונה.

יש במועדון האופנתי הזה שני חללים מרכזיים. בראשון מתקלטים הדי ג'ייז בעיקר מוסיקת מיינסטרים ודיסקו, בעוד שבשני מתקיימות לא מעט הופעות חיות, או ערבים עם מוסיקה באווירה רגועה יחסית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/2l7qkVBVyBs


ביקור במקום:

https://youtu.be/jvaMamGvKA8


פרסומת למופע בו:

https://youtu.be/msKuvnZpzXU


והופעה חיה:

https://youtu.be/UTnZPJSbfME
אַלְתֶר אֵגוֹ קלאב - Alter Ego Club - סגור לצמיתות
#על אחד המועדונים הלוהטים של ורונה

מועדון ה"אַלְתֶר אֵגוֹ" (AlterEgo) הוא מועדון לוהט, אחד הפופולריים, החמים והמדהימים שבעיר ורונה. ממקומו שעל גבעות העיר, הוא מייצר אווירה נהדרת.

המוסיקה האופיינית במקום היא מוסיקת דיסקו ובימי שישי יש לא פעם גם מוסיקת האוס מדהימה.

הבליינים שמגיעים למועדון הם מגוונים מאד והשונות שביניהם תורמת לא מעט לשמחה ולהנאה בערבים ובבילוי כאן.


#טיפים
בסופי שבוע אפשר לרקוד כאן עד אור הבוקר.

בקיץ תמצאו מרפסת פתוחה ומאחוריה הנוף של ורונה כולה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/SOSPwgBxLDk


ביקור במקום:

https://youtu.be/UMPYfnARbuE


ועוד:

https://youtu.be/FaZc1gh6zKk
פִּיאָצָה דֶּל אֶרְבֵּה
#על הכיכר החביבה שליד המגדל

אחת הכיכרות המרכזיות של העיר ורונה, פִּיאָצָה דֶּל אֶרְבֵּה (Piazza delle Erbe), היא כיכר הומה ועמוסה בדוכנים מגוונים, שבהם נמכרים אוכל מקומי ושלל מוצרים חביבים. כאן שכן עוד מימי הביניים ובמיוחד במאה ה-14 אחד השווקים הגדולים בעיר.

אבל שורשיה העתיקים של הכיכר הזו מגיעים עד לתקופה הרומית, בה היה כאן לא פחות מלב ליבו של הפורום הרומי.

כיכר דל ארבה, בעברית "כיכר התבלינים", היא ממש לב העיר ורונה. היא נמצאת במפגש של רחובות המסחר העיקריים בה, מדרחוב מאציני (Via Mazzini), רחוב הקניות של ורונה ורחוב קאפלו (via Capello), המוביל אל "הבית של יוליה".

את הכיכר מקיפה שורת מבנים חשובים ובמרכזה ניצבת מזרקה מרשימה - כולם נבנו באותה תקופה ונשמרו עד היום בשלמותם.


#מה תראו כאן?
בכיכר מונומנטים שונים המסמלים את שליטי ורונה במהלך השנים. שימו לב למשל למזרקת "ורונה מדונה" המרשימה, מתקופת שלטון משפחת סקאליג'רי בימי הביניים. במזרקה הזו, משנת 1368, מופיע פסל שיש עתיק מהתקופה הרומית, פסלה של המדונה די ורונה.

במרכז הכיכר תראו בימה קטנה ולידה עמוד. הבימה המקורה, שניצבת על 4 עמודים, נקראת "קאפיטלו". ממנה נהגו נציגי הממשל במאה ה-16 להכריז על צווים וחוקים של שליטי ורונה לציבור.

שמתם לב לעמוד השיש הוונציאני, שבראשו פסל האריה המכונף? - מה לסמלה של עיר התעלות ונציה דווקא בוורונה, אתם שואלים? - זהו סמל של שלטון הרפובליקה הוונציאנית כאן, שנמשך שנים ארוכות.

הכיכר הצבעונית מוקפת בארמונות, כמו פלאצו מאפאי (Palazzo Maffei), הארמון המרשים שמעוצב בסגנון הבארוק. בסמוך גם פלאצו דלה רג'יו (Palazzio Della Ragio), שבו תוכלו להציץ בתערוכות אמנות מתחלפות.

במתחם הארמון הזה ניצב מגדל למברטי הידוע, או "טורי די לאמברטי" (Torre dei Lamberti). המגדל הזה, שגובהו 83 מטרים, עשוי אבן ונבנה בימי הביניים. נשקף ממנו נוף נהדר של העיר כולה.

בפינה הצפון-מזרחית של הכיכר תראו את ה"קאזה מזאנטי". בית שנבנה במקור על ידי הסקליג'רים, משפחת שליטי העיר בימי הביניים. שימו לב לפרסקאות בסגנון הרנסאנס, שכמו בבתים רבים מאותה תקופה, מעטרים גם את המבנה הזה.


#השוק שבכיכר
בפיאצה דל ארבה נמצא השוק הגדול והפופולרי בוורונה. תמצאו בו שלל דוכני מזון, בגדים, תכשיטים ועבודות יד.

מומלץ להגיע אל דוכני השוק שבכיכר בימי שבת וראשון, ביחד עם המקומיים שבאים לבלות ולבחור בין מבחר הירקות והפירות, מוצרי מלאכת היד וכדומה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/WRSkvu-FjCc


השוק שבכיכר:

https://youtu.be/l2UxHgXo5ck
קפה אי פרולה
#על קפה משובח בוורונה

קפה אי פרולה (Caffe e Parole) בוורונה, בעברית "קפה ודיבורים", הוא בית קפה המצטיין בקפה משובח, אוכל טעים ואווירה חמימה.

המקום, שמתאים במיוחד לבראנצ' ולארוחות בוקר, מציע עם האוכל והקפה הטובים גם שירות אדיב ומזמין ועיצוב המשרה אווירה ביתית ונעימה.

בולטים בתפריט כאן הקפה המשובח, לצד סלטים, מאפים ופסטות, פירות, ירקות טריים ומשקאות מרעננים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/TfZFDLyVo8Y
קא'לופה
#על הבר הטרנדי שהוא גם מועדון

קא'לופה (Ca’Lupa) הוא בר-מסעדה ומועדון אופנתי במיוחד. כאן תוכלו גם לאכול ארוחה טובה וגם לשתות משקאות מצוינים.

אחר כך או במקביל תפנו לרקוד ברחבה ולהשתחרר לשעות ארוכות עם מוסיקה טובה.

קא'לופה נמצא מחוץ למרכז העיר ובקיץ מגיעים אליו בליינים למסיבות שהוא עורך בחוץ.
הארנה של ורונה
#על האמפיתיאטרון הענקי של העיר

"הארנה" של העיר ורונה (Verona Arena) היא אמפיתאטרון רומי, שכמו הקולוסיאום ברומא שימש בימי קדם לקרבות גלדיאטורים, משחקים, קרקסים וטורנירים. המבנה הענקי נבנה בשנת 30 לספירה והשתמר היטב עד ימינו. עם 22,000 מקומות ישיבה, לא פלא שבתקופה הרומית הוא נחשב לאחד האצטדיונים הגדולים בעולם.

לא מדובר בסתם עוד אתר עתיק מהתקופה הרומית, או אפילו בארנה רומית רגילה. הארנה של ורונה נחשבת האמפיתאטרון הרומי השמור היטב - השלישי בגודלו בעולם. גם אם אין מופע, מומלץ להיכנס ולהתרשם ממנו גם מבפנים.

בתור אחד מהאמפיתאטראות הרומיים השמורים ביותר שיש ובזכות האקוסטיקה המצוינת שבו, משמש עד היום הארנה להופעות, אופרות ולקונצרטים קלאסיים, הידועים בכל העולם. בחודשים יולי ואוגוסט, בכל שנה, מתקיים בו פסטיבל האופרה של ורונה, אחד מאירועי הקיץ הגדולים באירופה.


#מה תראו בפנים?
עם 72 קשתות אבן מרשימות, 44 שורות ו-22,000 מושבים, האמפיתיאטרון של ורונה הוא השלישי בגודלו בעולם

הכניסה אליו היא דרך קשת כפולה, שנקראת "פורטונה די ברה" (Portoni di Bra). הקשת הזו נותרה כשריד מחומות העיר מהמאה ה -14. כאן תגיעו לפיאצה משולשת וגדולה, מוקפת מבנים גדולים ממגוון תקופות היסטוריות. בכניסה תראו את ה"ליסטון", מדרכה רחבה מהמאה ה-18, עשויה משיש אדום ומשובח, שהובא לכאן מהמחצבות שבהרים שליד ורונה.

ממדי המבנה האליפטי הם 110 מטרים על 140. בעבר הוא היה גדול אף יותר אך רעידת אדמה בשנת 1183, מוטטה חלקים ממנו וזה הגודל שנשאר. אבנים רבות נוספות נלקחו מכאן לבניית כנסיות בימי הביניים ובתקופות אחרות.

אזור התזמורת שוחזר בשנת 1913 ומשמש מאז לקונצרטים והופעות בעונת הקיץ. בכל שנה נוהגים לבצע כאן את האופרה "אאידה" של ורדי, שעלילתה מתרחשת במצרים העתיקה.


#תולדות הארנה
האמפיתיאטרון של ורונה הוא השלישי בגודלו בעולם, מה שמעיד על חשיבותה ועוצמתה של ורונה בתקופה הרומית.

הארנה, שנבנתה אז מחוץ לחומות העיר, בנויה מלבנים אדומות או סוג של שיש ורוד-לבן.

רעידת אדמה שהתרחשה בשנת 1117 מוטטה את חגורת הקשתות החיצונית של הארנה והותירה רק שריד דל ממנה, שאפשר לראות בקצה הצפון-מערבי של האמפיתיאטרון. החורבות שהקיפו אז אותה, הפכו את הארנה בימי הביניים למקור אספקה עצום של אבנים לבנייה. מכאן נלקחו אבנים לבניינים חדשים והעליבות שלטה באמפיתיאטרון המפואר של פעם. רק בתקופת הרנסנס שופץ ושוקם החלק המרכזי של הארנה.

במאה ה-18 הארנה שבה לשמש למופעי תיאטרון ובידור. בשנת 1913 הועלתה כאן האופרה אאידה של ג'וזפה ורדי בפעם הראשונה. מאז בכורה זו הצגתה של האופרה הזו כאן הפכה למסורת רבת שנים.

ובכלל - בכל קיץ מועלים כאן מופעי אופרה מרהיבים שאליהם נוהרים צופים מכל העולם, כדי לחזות ולהאזין לאופרות האיטלקיות במקום אותנטי, עוצמתי, גדול ובעל אקוסטיקה מצוינת.


#טיפים
פסטיבל האופרה של ורונה מתקיים כאן במהלך יולי ואוגוסט. הוא נחשב לאחד מאירועי המוסיקה הבולטים בקיץ של אירופה. כרטיסים הזמינו מראש!

כרטיסים ברגע האחרון ניתן לקנות, אם נותרו, בבוקר ההופעה בקופות הכרטיסים של הארנה. הם תופסים לירכתי הארנה וללא מקום שמור. המחיר כ-12 יורו בלבד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/78INR6VD2WY?t=1m39s&end=2m33s


מהאוויר:

https://youtu.be/hVZbPsYJ05I


אופרה בארנה:

https://youtu.be/cUN5qAnW0Ho


והזמרת אדל מופיעה בו:

https://youtu.be/O0IBihG-xY0
אנטיקה טורטה
#על מסעדת הדגים ומאכלי הים המשובחת בוורונה

ריסטורנטה אנטיקה טורטה (Antica Torretta) היא מסעדה קטנה בה מוגש האוכל באווירה איטלקית טיפוסית. המסעדה מצטיינת במטעמי המטבח המקומי. שמה נודע במיוחד במרק הדגים המפורסם שלה, במאכלי הים הטריים וביינות המשובחים המוגשים בה, ממיטב היקבים שבאיזור.‬‬‬‬‬


#טיפים
מומלץ להזמין מקום מראש - טלפון: 39-045-801-5292+


מבט מקרוב:

https://youtu.be/1vI6AFEVAf8


ביקור במקום

https://youtu.be/35Yl971lKbo
גשר קַסְטֶלוֵוקְיוֹ
#על הגשר שנבנה כנתיב בריחה לשליט

גשר קַסְטֶלוֵוקְיוֹ (Castelvecchio Bridge), הידוע גם כפונטה סקאליג’רו (Ponte Scaligero), או גשר סקאליג’רו, מחבר בין מבצר קַסְטֶלוֵוקְיוֹ והגדה השמאלית של נהר האדיג’ה. הוא נמצא מאחורי המבצר, בסמוך לארנה של ורונה ולכיכר ברה.

את הגשר בנה בימי הביניים שליט העיר קנגראנדה השני דלה סקאלה, ממשפחת סקאליג’רו. בבניית הגשר הוא הכין לעצמו דרך מילוט מהמבצר, למקרה של מצור או התבצרות אבודה למול אויב על השער.

משך שנים רבות, מאז ימי הביניים, שרד הגשר רעידות אדמה ובלאי מתמשך, אבל הגשר, שהצליח לשרוד את כל פגעי הטבע, לא שרד את הוונדליזם האנושי. במלחמת העולם השנייה פוצצו אותו כוחות הצבא הגרמני, בעת מנוסתם מחיילי בנות הברית התוקפים מדרום. רק אחרי המלחמה שוקם הגשר וחזר לפעול.

מאוד נעים לטייל על הגשר הזה, במיוחד בשעות הערב ולצפות אל נוף הנהר והעיר היפה. לכל אורכו של הגשר תראו דוכנים שבהם מוכרים את עבודותיהם אמני זכוכית, עץ, קרמיקה ומלאכת יד. יש עליו גם מספר דוכני אוכל רחוב ומשקה.



מבט מלמעלה:

https://youtu.be/3cd9xzVuWto


שער בּוֹרְסָרִי
#על שער הכניסה הרומי

שימו לב לפורטה דיי בּוֹרְסָרִי (Porta Borsari), שפירושו "שער המוֹכְסִים", על שום נקודת גביית המס (dazio), ממי שהעבירו סחורה אל תוך העיר.

במקור זהו שער העיר הרומית שנבנה במאה הראשונה לספירה, על יסודות מהמאה ה-1 לפנה"ס ושוחזר בשנת 265. השער המקורי כלל מבנה מבוצר ומלבני, שכלל חצר פנימית, מגדלי שמירה ושבילים לזקיפים ששמרו בו.

מעל השער שנותר בימינו תראו קיר בן שתי קומות, שבו 12 חלונות מקושתים, חלקם בתוך נישות קטנות. בצד שימו לב לעמודים לעמודים הקוֹרִינְתִיִים שתומכים באַרְכִיטְרָב (Architrave), אותה קורה ראשית שמעל לכותרות העמודים ולגַּמְלוֹן (Pediment), האלמנט המשולש שבחזית.

בימי האימפריה הרומית, היה הפורטה בורסרי אחד השערים החשובים של העיר ושימש דוגמא להרבה שערי הגנה שנבנו במהלך השנים ברחבי האימפריה. שמו הרומי היה אז פורטה יוֹבְיָה (Porta Iovia), על שום מקדש יופיטר, הוא יוֹבִיאַנוּס (Iovianus), ששכן בקרבתו.

בימי הביניים הוא כונה שער סן זינו. השער נתן השראה במהלך השנים לאדריכלים רבים וחשובים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Fw9jbuEavtU


מופע רחוב לידו:

https://youtu.be/qPfs7bMG9Po


הדרכה:

https://youtu.be/jz-Cq0h1LAU?end=1m24s
מגדל למברטי
#על מבצר ימי הביניים

מגדל למברטי (Torre dei Lamberti) שנמצא בסמוך לכיכר המרכזית של העיר, פִּיאָצָה דֶּל אֶרְבֵּה, מציע תצפית נהדרת על ורונה ועל האזור כולו. אל המגדל, שמתנשא לגובה של 83 מטרים, מגיעים רבים כדי לצפות בנוף הזה.

המגדל נבנה בימי הביניים. הוא מתנשא לגובה רב, מה שמאפשר מבט פנורמי נפלא על סביבות העיר ורונה.

המגדל הזה, "טורי די למברטי", הוא מקום רומנטי ונחמד, במיוחד קרוב לשעת השקיעה. הנוף המרהיב של העיר וסביבתה, שנשקף מראש המגדל, הוא בפשטות נפלא.


#טיפים
אם אתם בעלי כושר לא תהיה לכם בעיה לטפס במדרגות. מי שאינם בעלי כושר יוכלו לעלות במעלית.

פִּיאָצָה דֶּל אֶרְבֵּה (Piazza dell Erbe) שליד המגדל, היא כיכר הומה ועמוסה בדוכנים מגוונים ובהם אוכל מקומי ושלל דברים חביבים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/tAuBVk7MHK4


ומסביב אל הנוף:

https://youtu.be/SFzDOAmlos4
פיאצה בְּרָה
#על הכיכר המרכזית של ורונה

בסמוך לאטרקציות רבות בוורונה, נמצאת פיאצה בְּרָה (Piazza Bra), מהכיכרות הגדולות והמרשימות בעיר. הכיכר הזו מהווה נקודת מוצא מרכזית לסיורים בעיר. מסביבה נמצאים כמה מאתרי התיירות הידועים של ורונה, כמו הארנה של העיר ועוד.

בפיאצה שלל בתי קפה, שבהם ניתן לאכול ארוחת בוקר טובה או לנוח לקפה בין האתרים השונים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/I9_beLnLyiY
הבית של יוליה
#על המרפסת המפורסמת בעולם הספרות

בסמוך לכיכר דל ארבה, ב"ויה קאפלו" (Via Cappelo), נמצא הבית של יוליה (Casa di Giulietta), ללא ספק הבית הכי מפורסם בעיר והאטרקציה הרומנטית של ורונה.

זהו לפי המסורת ביתה של העלמה יוליה מסיפור "רומיאו ויוליה" המפורסם ומהמחזה השייקספירי הנודע. אותה יוליה, יפהפייה מימי הביניים, אהבה את רומיאו, בן למשפחה יריבה. הסוף, זהירות ספויילר, לא טוב!

בתוך החצר הפנימית של הבית תוכלו לראות את מרפסת האבן, שעליה ניצבה יוליה, לפי הסיפורים, בעת שרומיאו שר לה סרנדות של אהבה. היום מצטלמים על המרפסת המפורסמת הזו אינספור תיירים שמגיעים לעיר, אבל אז היה המפגש הלירי הזה עניין סודי, שכן בין משפחות השניים שוררת יריבות עזה. כשהסיפור מתגלה והם נדרשים להפרד זה מזו, מחליטים השניים ליטול את חייהם ולמות ביחד, אוהבים לתמיד.

תודות למחזה השייקספירי, שכתב גדול המחזאים בתולדות התאטרון, מוכר צמד הנאהבים רומיאו ויוליה בכל העולם. תיירים רבים מגיעים לכאן, כדי להיות קרובים למקום שבו התרחש אחד מסיפורי האהבה הגדולים והטרגיים בהיסטוריה.

למעשה, הארמון הגותי שלפניכם הוא ביתה של משפחת קאפלו, שנותר עומד על כנו, מאז נבנה במאה ה-13.

אל תתנו לעובדה שהמרפסת הזו והחלון הסמוך אליה נוצרו בשנות ה-30 של המאה ה-20 לקלקל לכם את הסיפור הנהדר. הללו נוצרו כאן, כחלק משיפוץ במבנה, שבמסגרתו גם הובאו לכאן רהיטים עתיקים וציורים שהנציחו את סיפורם של רומיאו ויוליה.


#יד על הפסל של יוליה
אחת האטרקציות כאן היא הפסל של יוליה שכולם מלטפים. את פסל הברונזה הזה יצר הפסל האיטלקי קוסטנטיני. אל תחושו מבוכה לגלות שהאיבר הנוצץ ביותר, כלומר המלוטף ביותר, הוא השד של הנאהבת הנצחית...

הסיבה? - האיטלקים מאמינים שאם יניחו את היד על השד של יוליה, יזכו לבריאות, למזל טוב ולאהבת נצח. לא בטוח שזה אכן מה שיקרה, אבל אין ספק שאם תמתינו לתורכם לעשות זאת, תזכו לצילום יחודי, שאין בו שמץ של גסות רוח, כי כולם עושים את זה כאן.


#על סיפורם של רומיאו ויוליה
ערבוב בין אמנות לחיים, בדייה שיצאה משליטה, אהבה ללא גבול או חיים שאינם חיים בלי נפש תאומה - איך שלא נביט בו, מדובר בסיפור האהבה הגדול בכל הזמנים.

סיפורם של זוג האוהבים רומיאו ויוליה (Romeo and Juliet), מעסיק כבר מאות שנים את גדולי האמנים, הכותבים והמלחינים. הקהל נוהר להפקות, נוהה אחרי הספרים, השירים, האופרות והציורים ולא מפסיק להתעניין בכל מה שנוגע לאהבה הגדולה מכולן, עם הלקח שבצידה.

בבית מספר 21 שברחוב קפלו בעיר ורונה, אי-שם בצפון איטליה, התגוררה לפי האמונה ג'ולייטה קפולטי, בת למשפחת קפולטי (Capuleti). הסופר האיטלקי לואיג'י דפורטו הוא זה שכתב עליה ועל אהובה רומיאו בשנת 1524. איש לא יודע אם הסיפור אכן התרחש במציאות, אבל הוא הפך כה ידוע עד שכולם מאמינים בו, ללא כל ספק.

כ-70 שנה אחר כך יכתוב גם ויליאם שייקספיר האנגלי את גרסתו המפורסמת יותר של הסיפור, על האוהבים מהמשפחות היריבות, קפולטי ומונטגיו (Montague), שמשפחותיהם אסרו עליהם להיפגש, להתאהב או להתחתן ולכן הם ויתרו על חייהם.

תיירים בוורונה ממשיכים עד היום לפקוד את הבית בוורונה. הוא משמש גם כמוזיאון המסביר ונותן הצצה לחיים של לפני כמעט 500 שנה, באיטליה של אותם זמנים.


#על ההקשר ההיסטורי של הבית
אתם נמצאים בביתה של משפחת קאפולטי שהוא סוג של ארמון גותי שנבנה במאה ה-12. על אחת מקשתות הבית עם המרפסת המפורסמת מופיע סמל האצולה של משפחת קאפלו (Capello), לה היה שייך הבית. גם הרחוב נקרא היום "ויה קאפלו" (Via Cappelo).

הזיהוי של אותה משפחת קאפלו עם משפחת קאפולטי מסיפורם של רומיאו ויוליה, הוא מאוחר הרבה יותר. החיבור הזה התרחש כשהפכה הדרמה של השניים לסיפור עולמי. כך או כך, במאה ה-19 כבר רווחה האמונה שזה ביתה של יוליה, גיבורת הטרגדיה.

הדרמה השייקספירית מתרחשת בעיר ורונה בסביבות המאה ה-14. ורונה של אותם ימים הייתה שקועה במאבק איתנים בין הקיסר הגרמני, העומד בראש הרייך השני ושולט באימפריה הרומית הקדושה, ובין האפיפיור הנוצרי, מנהיג הקתולים כולם. משפחתו של רומיאו, משפחת "מונטגיו", השתייכה לתומכי האפיפיור, מי שכונו אז "גוולפים". יוליה נמנית על בני משפחת "קאפולטי". זו משפחה שתמכה בקיסר הגרמני דווקא ונמנתה על הקבוצה הנגדית - ה"גיבלינים".

מהוויכוח וההקשר ההיסטורי הזה, שבין תומכי הקיסר ובין תומכי האפיפיור, נולדו המחלוקת, היריבות והשנאה שבין המשפחות, אלו שיביאו למות האוהבים.


#טיפים
בואו באמצע השבוע, כי בסופי שבוע וחגים צפוף מאד במקום.

בתוך הבית נמצא מוזיאון קטן ולא משמעותי, שהכניסה אליו מאפשרת להצטלם על המרפסת.

אחרי הבית תוכלו לטייל לאורך הנהר ולעשות שופינג במדרחוב מזיני (Mazzini) הסמוך.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/3ydmNCgqMWs
קסטל סן פייטרו
מסעדת 12 השליחים
פלייר האוס
תיאטרו רומנו
קאזה מאזאנטי קפה


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.