» «
בניין פלאטאיירון
בניין פלאטאיירון
#על הבניין שיש לו צורה של מגהץ

גורד השחקים הזה, הנקרא גם בניין פולר בוודאי משך את תשומת לבכם בגלל צורתו המשולשת. גובהו הכולל הוא 87 מטרים ויש בו 22 קומות. בשנת 1902, עם סיום בנייתו, הוא נחשב לאחד הבניינים הגבוהים בעיר ניו יורק. הבניין תוכנן על ידי האדריכל דניאל ברנהם, שניסה לתת לו סגנון של "ארמון אנכי, בעל מוטיבים מתקופת הרנסאנס" בסגנון בוזאר. אם תהיתם לגבי מקור שמו, "פלאטאיירון" הוא כינוי שניתן לו בגלל הדמיון הרב שיש לו ל... מגהץ!

הבניין נחשב לאייקון ולאחד מסמליה של ניו יורק, בעיקר בשל אהדת הציבור כלפיו. אבל אם חשבתם שהוא קיבל את ההערכה מהר, אתם טועים. עיתונאים ואנשים נוספים אמנם שיבחו את חזית הבניין המעניינת, אך ביקרו את הפרקטיות שלו ואת מספר החלונות המוגזם שיש בו. היו כאלה שאף טענו שהוא לא מתאים לעמוד במרכז העיר ולמשוך כל כך הרבה תשומת לב. עיתון הניו יורק טיימס כינה אותו "מפלצתי". עם השנים הביקורות התרככו מעט, אך עד היום יש מתנגדים חריפים לנוכחותו.

למגדל פלאטאיירון יש מעמד של מבנה היסטורי החל משנת 1979.


#אדריכלות
מעניין, אך העיצוב המקורי של האדריכל דניאל ברנהם היה מעט שונה ממה שאתם רואים מולכם בפועל. הסקיצות מראות שבעיצוב הראשוני היה גם לוח שעון מחוגים וכותרת מעוטרת עם שכלולים רבים.

אך למרות התכניות, מי שפיקח על הבנייה בפועל היה המעצב פרדריק פיליפ דינקלברג (Frederick Philip Dinkelberg), שעבד במשרדו של ברנהם. זו כנראה הסיבה להבדל.

רוצים סיפור מעניין על הבניין? - צורתו המיוחדת יצרה חשש גדול כי הוא יקרוס בתוך מספר שנים והוא אף גרם לאפקט "מנהרת רוח" ברחובות הסמוכים שלו. כן כן, חמודים, בתחילת המאה ה-20 גברים חיכו לרגע שבו הרוח תרים את שמלתן של הנשים העוברות ליד הבניין, על מנת להציץ להן.

אל תנסו את זה בבית, סוטים קטנים!


הנה הבניין וסביבתו:

https://youtu.be/nxpDIemxxUI
בניין העירייה של ניו יורק
בניין העירייה של ניו יורק
#על בניין העיריה העתיק בארצות הברית
משכנה של עיריית ניו יורק נמצאת במנהטן התחתית. זהו הבניין השלישי שנבנה בעבור העירייה ובנייתו ארכה כ-9 שנים, בין השנים 1802 ל-1811. המבנה מהווה אתר היסטורי והוא העתיק ביותר מבין בתי העירייה הפעילים בארה"ב.

בשנת 1802, בשל הצורך להחליף את בית העירייה הישן, נערכה תחרות לעיצוב בית העירייה החדש. הזוכים היו ג'ון מקומב ג'וניור האמריקאי וג'וזף פרנסואה מנגין. למרות התואר המכובד, הם זכו בפרס של 350 דולר בלבד. לא הרבה אבל אז הדולר היה שווה הרבה יותר.

הכיפה המלכותית, החלונות המקושתים והעמודים העתיקים, הם כולם מסימני ההיכר של הבניין, הממוקם בלב פארק קטן ומקסים. שימו לב לחלק האחורי של הבניין. בעבר, חשבו המתכננים כי אף אחד לא יראה את החלק הזה לעולם ועל כן הקירות צופו באבן חומה זולה. מאז כמובן שכל חלקי הבניין צופו מחדש, פרט לשיש שמתחת לתקרת המבוא, שנשארה בדיוק כמו שהייתה אז.

בלובי של המבנה תוכלו לראות את המדרגות המהודרות, עשויות השיש של הבניין. אם תעלו בהן תגיעו לחדרו של המושל. בחדר תצפו בגלריה של דיוקנאות ומחלונותיו תוכלו להשקיף אל הפארק. גם חדר מועצת העירייה מעניין, כי על תיקרתו מצויר ציור ענק ומרשים של העיר ניו יורק.
בניין מנהטן מוניציפל
בניין מנהטן מוניציפל
#על בניין העירייה של ניו יורק
גורד השחקים המרשים הזה, המתנשא לגובה של 177 מטרים מכיל 41 קומות וממוקם בצומת הרחובות סנטר וצ'מברס.

מטרתו של המבנה הייתה לספק מרחב לבניין העירייה של ניו יורק. עד אותה התקופה, היו משרדי העירייה פזורים במבנים שונים ברחבי העיר, ממנהטן התחתית ועד מידטאון מנהטן. לעיריה גם נדרשו משרדים נוספים לעבודה השוטפת, במיוחד לאחר שהוחלט על איחוד חמשת הרבעים של העיר בשנת 1898. בניין העירייה עצמו לא ניתן היה להרחבה בשל מגבלות אדריכליות.

המבנה נבנה בין השנים 1907-1914 והוא הבניין הראשון בניו יורק, ששילב בתוכו תחנת רכבת תחתית. אכלוס הבניין החל בשנת 1913 והמשרדים עצמם נפתחו בו ב-1916. היום תמצאו בו 13 גופים עירוניים ו-2000 עובדים בשטח של 90,000 מטרים רבועים.


#על תכנון הבניין
החיסכון מכל חוזי השכירות ששילמה העירייה בעבר, בעשרות מבנים שונים ברחבי העיר, איפשר לה להתרחב כאן, אך פרנסי העיר העדיפו לצמצם את חוזי השכירות ולעבור לבניין החדש, שיאגד את כל משרדי העירייה במקום אחד. לכן פתחה הממשלה בתחרות על תכנון ועיצוב הבניין.

עד שנת 1907 התקיימו 4 תחרויות תכנון שונות. ההצעה שזכתה לבסוף הייתה זו של ויליאם מיטשל קנדל (William Mitchell Kendall), שותף צעיר במשרד אדריכלים בשם McKim, Mead and White, שהיה אז המשרד הגדול בעולם לאדריכלות ועבדו בו 100 אדריכלים.

מי שדחף אותו להגיש מועמדות היה ראש העיר בזמנו, ג'ורג' מקקללאן ג'וניור (George B. McClellan, Jr). למרות המוניטין המרשים של החברה, בניין זה היה גורד השחקים הראשון שלהם.


#אדריכלות המנהטן מוניציפאל
על הבניין שנבנה בסגנון אדריכלות רומית קלאסית, תוכלו לראות מגוון סוגי פסלים ותבליטים.

שימו לב לראש הבניין, שבו הוצב פסל מצופה זהב, בגובה של 8 מטרים, הנקרא Civic Fame והוא הוצב שם בשנת 1913. האישה המוזהבת, מחזיקה בידה כתר מוראלי, כתר שמעוצב בצורת חומה עם צריחים. לכתר חמישה צריחים המייצגים את חמשת הרבעים של ניו יורק.

ביד ימין שלה תראו מגן וענף דפנה המייצגים ניצחון. הפסל עוצב על ידי אדולף אלכסנדר ווינמן (Adolph Alexander Weinman) והוא השלישי בגודלו במנהטן.

הקשת המרכזית של הבניין מאפשרת מעבר של כלי רכב מתחתיה. זוהי קשת ניאו-קלסית שעוצבה בהשראת קשת קונסטנטינוס, שער הניצחון של העיר רומא. גם חמש הכיפות בבניין מייצגות את חמשת הרבעים.

שימו לב גם לקמרונות, הקירוי הקשתי מחופה הקרמיקה של הבניין. הם עוצבו בהשראת ארמון פארנזה שברומא.
גשר מנהטן
גשר מנהטן
#על גשר מנהטן המשקשק ברוח
הגשר המוכר של ניו יורק, המחבר בין אזור מנהטן התחתית ורובע ברוקלין, הוא גשר תלוי עצום בגודלו ובעל נוכחות מרשימה במיוחד. אורכו הכולל של הגשר מקצה אחד לקצה שני הוא 890 מטר. הוא נפתח לתנועת מבקרים וכלי רכב בשנת 1909, כשנה לפני שהסתיימה בנייתו הרשמית. עלות הקמתו הסתכמה ב-31 מיליון דולר.

במקור, תוכנן הגשר לשמש רק רכבות, אך עם הזמן הורחב ייעודו. עיצובו של הגשר התבצע על ידי ליאון מוסייף. אם השם לא מוכר לכם, נזכיר כי אותו מוסייף תכנן את גשר מצר טאקומה שהתמוטט בשנת 1940.

בגלל שהיה הגשר השלישי שנבנה בניו יורק, אחרי גשר ברוקלין וגשר וויליאמסבורג, בהתחלה הוא קיבל שם פרווה למדי "הגשר התלוי מספר 3", עד שהוחלף בשם המוכר לנו היום "גשר מנהטן".

על הגשר יש שבעה נתיבי תחבורה, ארבע מסילות רכבת, שביל אופניים ומסלול הליכה. חולפים בו -75,000 כלי רכב ביום ו-3000 הולכי רגל. עוד נתון מדהים הוא שהרכבות הנוסעות עליו מכילות לא פחות מ-320,000 נוסעים בממוצע בכל יום.


#עיצוב גשר מנהטן
במקור, עיצוב הגשר היה אמור להיות חדשני וחסר תקדים. האדריכל, גוסטב לינדרטל, הציע להחליף את הכבלים שבהם היה נהוג להשתמש עד אותה עת, בגשרים תלויים בשלשלאות פלדה. למרות הניסיון לחדש ולשנות, הרעיון הוזז הצידה, עם כניסתו של ראש העירייה ג'ורג' מקלילאן.

לבסוף, על תכנון הגשר היה אחראי ליאון מוסייף ואיכשהו, לא בהצלחה רבה. הגשר מתנודד ורעוע עד היום. מסילות הרכבת שנבנו בצידי הגשר גורמות לרעידות ולטלטלה במבנה וככל שהרכבות התפתחו והפכו כבדות יותר, הלכו התנודות וגברו. במהלך השנים התבצעו שינויים ושיפוצים בחלקים שונים בגשר.

הגשר מושך אליו תיירים רבים שאוהבים לחצות את הנהר הגדול או לעלות עליו בכדי לקבל אתנחתא מהמולת העיר ולהשקיף על האזור.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/bjHVtwZLM30


ומהאוויר:

https://youtu.be/1maozsEGfnc

אדריכלות בניו יורק

בית הדין טוויד
בית הדין טוויד
#על בית הדין הישן של ניו-יורק

בית המשפט הישן בעיר ניו יורק, הממוקם ברחוב צ'מברס מספר 52 במנהטן, נבנה בסגנון שהתפתח באמצע המאה ה-19, המבוסס על הבנייה הקלסית בתקופת ימי הביניים. אך יש לו עיצוב משלו והוא מושתת על בנייה פשוטה וחלונות רבים.

שמו של הבניין הוענק לו בגלל היוזמה והתרומה של וויליאם מ. טוויד, שעמד בראש המפלגה ששלטה בניו יורק, באותם זמנים. אך בימים ההם הוא היה גם אחד הפוליטיקאים המושחתים ביותר. טוויד הורשע על ידי בית המשפט בגנבה של עשרות מיליוני דולרים מרשות העיר ומת בכלא.

בגלל פרשת השחיתות שעיכבה את כל התהליך, הבנייה הסתיימה רק עשרים שנה מאוחר יותר והעיצוב של הבניין השתנה מגרסה האמריקאית לבנייה הקלסית.

במבנה עצמו ישנם 30 חדרי שיפוט. בשנת 1984 הבניין נכלל ברשימת הבניינים הלאומיים ההיסטוריים והוכרז כאחד מהבניינים העתיקים והחשובים ביותר בעיר.

בשנת 2001 הסתיימו עבודות השיקום והשחזור של המבנה וכעת הוא משמש כמשכנה של מחלקת החינוך העירונית של ניו יורק.
בניין קראון
בניין קראון
#על הבניין עם הכתר שצריך לראות בלילה

בניין קראון הוא נכס שמשמש לכל מיני מטרות. בשנת 1923 הוא שימש כמבנה הבית של המגזין American Mercury. בשנת 1929 הוא הפך למשכנו הרשמי של המוזיאון לאמנות. לאורך השנים שימשו הקומות הראשונות כחדרי תצוגה והקומות הגבוהות יותר למשרדים. בשנת 1981 הבניין נרכש על ידי נשיא הפיליפינים פרדיננד מרקוס, מה שהפך את הבניין למוקד לתביעות משפטיות שונות, לאחר נפילת משטרו של מרקוס. התובעים טענו כי מרקוס רכש אותו בכסף לא שלו ושזכויותיו שייכות לממשלת הפיליפינים. הגורמים המעורבים הסכימו למכור את הבניין ולפצל את התמורה.

בשנת 1991 רכש את הבניין ברנרד שפיצר בעבור 95 מיליון דולר. בנו ומי שהיה בעבר מושל מדינת ניו-יורק, אליוט שפיצר, השתלט על הנכס לאחר מות אביו בשנת 2014. בסוף 2014 היה אמור הבניין, להימכר במכירה פומבית. מחירו היה עתה 1.75 מיליארד דולר, עבור המגדל וקומת הקרקע שיועדה למסחר.

בניין קראון ממוקם בפינת רחוב 57 והשדרה החמישית בניו יורק, רחובות שנחשבים לשטחי המסחר והמשרדים היקרים ביותר בארצות הברית. בניית הבניין הושלמה בשנת 1921 והוא בנוי מ-26 קומות. גובהו הכולל הוא כ-120 מטרים. את השם "בניין קראון" הוא קיבל בשנת 1983, בזכות חלקו העליון, דמוי הכתר, בעת שהוא מואר בלילה.

בגלל היוקרה של השטחים המסחריים באזור זה, לובי הבניין קטן יחסית. ממנו, אגב, ניתן לצפות על הסנטרל פארק. בשנת 2015, נרכש הבניין שוב, תמורת 1.8 מיליארד דולר, אחת הרכישות הגדולות בהיסטוריה של הנדל"ן בניו יורק. לאחרונה שופץ הנכס והוסב לדירות יוקרה.
מגדל טראמפ העולמי
מגדל טראמפ העולמי
#על המגדל שבנה נשיא
גורד השחקים הממוקם בשדרה הראשונה במנהטן ניו יורק, מלא נוכחות ומרשים בגובהו. הוא מתנשא לגובה של 262 מטרים ויש בו 72 קומות. לבנות את הבניין הזה עלה לא פחות מ-300 מליון דולר ובנייתו נמשכה בסה"כ שנתיים. בשנתיים הראשונות הוא הוכתר כמגדל המגורים הגבוה ביותר בעולם.

האדריכל של המגדל היה קוסטס קונדיליס, אדריכל יווני שייעד אותו להיות מגדל מגורים. כל החזיתות שלו שקופות, עם זכוכיות כהות בגוון ברונזה ומאפשרות תצפית מרהיבה על איסט ריבר ומידטאון מנהטן. הוא נבנה עם שלד בטון מסיבי שמצליח לאפשר התנגדות לרוח בקומותיו העליונות ובכך לשמור על הבניין יציב.

לפני שהוקם, היו לא מעט התנגדויות לבניית המגדל. בין היתר הובע אז החשש שהוא יאפיל על בניין האומות המאוחדות שנמצא בסביבה. היו מי שחשו שהוא עלול להיות חסר טעם, בשל גובהו הרב והמחסור ביצירתיות במאפייניו החיצוניים.

מחירי הדירות במגדל יקרים מאד. המחירים נעים בין 625,000 דולר לדירת סטודיו, לבין 28 מיליון דולר לדירות הגדולות יותר. למרות שטחה העצום, 1858 מטרים רבועים, דירת הפנטהאוז, שהתפרשה על שתי הקומות העליונות שלו, לא הצליחה להימכר. המחיר המקורי שבו הוצעה למכירה היה 58 מיליון דולר. לאחר מספר שנים ללא היענות, הוחלט לפצל אותה ל-4 דירות נפרדות והללו נמכרו ללא בעיות.


מבט מבחוץ:

https://youtu.be/qykbwyywPDw


ומבפנים:

https://youtu.be/zPVAqozW3no
אוסף פריק
אוסף פריק
#על המוזיאון
המוזיאון המיוחד הזה, שנמצא בארמונו של התעשיין העשיר הנרי פריק, נחשב לאחד מהמוזיאונים היפים ביותר בניו יורק. הנרי פריק היה אספן אמנות אנין טעם, שהיה גם יושב ראש חברת הפלדה קרנגי סטיל. הארמון היה ביתם המפואר של בני משפחתו של פריק והוא היה בין המפוארים בסביבה, למרות שכמעט כל המבנים בשדרה החמישית היו אחוזות או מועדונים פרטיים ויוקרתיים.

את אוסף האמנות המרשים, הכולל מעל 1000 פריטים, אספו יחד כל בני המשפחה. ביניהם יש רהיטים עתיקים ויצירות של אמנים מוכרים כמו דֶגָה ורמברנדט. היצירות מפוזרות ב-16 האולמות של המוזיאון.

המוזיאון עצמו קטן ויפה והוא תוכנן בידי האדריכלים קארֶרָה והֵייסְטִינְגְס בשנת 1914. בשנות ה-30 המוקדמות הרחיב האדריכל ג'ון רַאסֶל פוֹפ את המבנה כדי להתאימו לשימוש כמוסד ציבורי והוא נפתח לציבור בשנת 1935. המבנה הוא בעל סגנון נאו קלאסי וחצר הגינה תוכננה לפי דגם של אטריום רומי, עם אַפִירְיוֹן מעליו ונטיעות של עצי דקל בגן. בחצר תראו גם אולם מוזיקה עגול המשמש לקונצרטים וכנסים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/_SEtCYsD-WA


ושיטוט במוזיאון:

https://www.youtube.com/watch?v=DO3rGlSZuQg


מרכז האומות המאוחדות
מרכז האו"ם, האומות המאוחדות
#על המתחם

מתחם המבנים הגדול הממוקם בניו יורק, משמש כמטה ארגון האומות המאוחדות מאז שהוקם המבנה בשנת 1952. האומות המאוחדות הוא ארגון בינלאומי שמטרותיו הן להקל על שיתוף הפעולה בענייני החוק, הביטחון, ההתפתחות הכלכלית, זכויות האדם הבין לאומיות והשגת שלום עולמי. בגלל שהטריטוריה של המתחם בין לאומית, חוקי ארה"ב אינם חלים עליו.

הקרקע של בניין האו"ם נרכשה לטובת הארגון בזכות תרומה של ג'ון ד' רוקפלר הבן. על הקרקע נבנה המתחם הזה ובו כמה בניינים. בניין המזכירות, הבניין המרכזי מבין הבניינים, מזוהה בזכות החזית המרשימה שלו, שמורכבת מזכוכית בגוון ירקרק. הוא מתנשא לגובה של 156 מטרים הכוללים 39 קומות.

בניין נוסף במתחם הוא בניין העצרת הכללית של האומות המאוחדות. מטרת הגוף הזה היא לשמש פורום לדיון ולתכנון תכניות בשאלות בנושאי שלום, כלכלה וזכויות אדם. הבניין השלישי שתראו כאן הוא בניין דאג המרשלד, בניין הספרייה של האו"ם.

מחוץ לבניינים, במרחב הפתוח, תוכלו למצוא גנים ופסלים. גם הכיכר הענקית מהווה חלק בלתי נפרד מהנוף למבקרים הרבים שמגיעים לכאן.

את הבניין עיצבו 11 אדריכלים בינלאומיים ובראשם וולס ק. הריסון. באולמות והחללים שבתוך הבניינים תוכלו לראות מגוון גדול של יצירות אמנות, פסיפסים, ציורי קיר ושטיחים ייחודיים, שנאספו מכל רחבי העולם.

תהנו!


הנה בניין האו"ם בניו יורק:

https://youtu.be/vpRm7GAtZIo?t=1m36s
בניין אמפייר סטייט
#על המגדל שהפך לסמל של ניו יורק
בניין האמפייר סטייט היה הגורד השחקים הגבוה בניו יורק, הוא מתנשא לגובה של 443 מטרים ויש בו 103 קומות. הוא אחד מהסמלים הדומיננטיים ביותר של העיר הגדולה והוא נמצא בצומת השדרה החמישית ורחוב 34. האמפייר סטייט בילדינג תוכנן ונבנה בשנים 1929-1931 בסגנון אר דקו, על ידי וויליאם לאמב. הוא נחשב על ידי האגודה האמריקאית להנדסה אזרחית כאחד משבעת פלאי העולם המודרני.

די מהר לאחר השקתו הבניין הזה הפך לכוכב הוליוודי והוא הופיע בלא מעט סרטי קולנוע, החל מקומדיות רומנטיות ועד דרמות ואקשן. אין כמעט חובב קולנוע שלא מכיר את תמונת הקינג קונג שמטפס עליו בסרט הזה משנת 1933. המגדל הוא מקום שכיח להצעות נישואים ובכלל, שטיח הנוף המדהים שנפרש מהקומות העליונות שלו הפך אותו לאחד המקומות הרומנטיים בעיר.

בשנת 1931, נשיא ארה"ב הרברט הובר לחץ על מתג בבית הלבן שהדליק את האורות של בניין האמפייר סטייט. כך נחנך הבניין המדהים הזה, שהיה באותו העת הבניין הגבוה ביותר בעולם. נכון לשנת 2016 הוא החמישי בגובהו בארה"ב וה-29 בגובהו בעולם.

גם מדרגות הבניין הן סוג של אטרקציה, כשפעם בשנה מתקיים כאן המירוץ השנתי של אצני ניו-יורק, בו עולים מאות אצנים במדרגות, מלמטה עד לראש האמפייר סטייט.

קצת סטטיסטיקה - בבניין 6500 חלונות, 73 מעליות ו-1860 מדרגות. הוא שוקל לא פחות מ-365 אלף טון. מדי פעם, במיוחד בזמנים של אירועים מיוחדים, האמפייר סטייט מואר בצבעים בוהקים מרשימים.


#תערוכת "להעז לחלום"
במובן מסוים, סיפורו של בניין האמפייר סטייט הוא סיפור החלום האמריקאי. התערוכה "להעז לחלום", שמוצגת בו, מציגה את ההיסטוריה, ההנדסה והבנייה של הבניין. יש בה המון תוכן מהארכיון של גורד השחקים המוכר של ניו יורק. התערוכה מספקת חוויה מושלמת ומאפשרת ללמוד על העבודה החלוצית של האדריכלים, הבנאים והפועלים שבנו אותו. בתערוכה תיחשפו למסמכים מקוריים, צילומים תקופתיים, רישומים אדריכליים, רשימות בנייה ומסמכי הנהלת חשבונות יומיים. בנוסף, תוכלו לצפות גם בתמונות ומזכרות ששייכות ליותר מ-3400 עובדים שעזרו לייצר כאן את ההיסטוריה.


#האורות של בניין האמפייר סטייט
מאז 1976, האמפייר סטייט הוא הסמל הבינלאומי של קו הרקיע של ניו יורק. האורות שדולקים על גבי הבניין שומרים על מסורת קבועה של שינוי צבע בהתאם לאירועים והמאורעות השונים לאורך כל השנה.

בשנת 2012, השתדרגה המערכת עוד, כשהותקנה על הבניין מערכת אורות LED המסוגלת להציג 16 מיליון צבעים, היכולים להשתנות באופן מיידי. לפעמים האורות אפילו מסונכרנים עם שידורי מוזיקה המשודרים בתחנות רדיו שונות וזה הופך את הבניין לאורגן האורות הגדול בעולם.

ליל כל הקדושים, חג הפורים של העולם הנוצרי, גם הוא מקבל ביטוי, כמעט בכל שנה, על פני הבניין הגבוה של ניו יורק.

מעצב תאורה בינלאומי בשם מארק בריקמן, הוא שתכנן והציב את נורות הלד, כך שיסתנכרנו עם קצב המוזיקה הנשמעת. 100 מטרים של אורות צבעוניים, מרהיבים וחגיגיים נצפים, כשהוא פועל, כמעט מכל פינה במנהטן.

גם אמנים שונים זכו להשתמש באורות המרהיבים כחלק מהאמנות שלהם: הזמרת אלישיה קיז, פרנק סינטרה וג'יי זי הראפר.


#הסיפור על המטוס שהתנגש באמפייר
בניין האמפייר סטייט היה הבניין הגבוה ביותר בניו יורק במשך שנים רבות, אך עם בנייתם של מגדלי התאומים (שנת 1972), הוא הפך לשני בגובהו. מיותר לציין שלאחר קריסת מגדלי התאומים בפיגועים של ה-11 בספטמבר בשנת 2001, הוא חזר למעמדו כבניין הגבוה ביותר בניו יורק, אך זה לא תמיד יתרון.

בזמן מלחמת העולם השנייה, המריא משדה התעופה במסצ'וסטס מטוס שהיה אמור להגיע לנמל התעופה של ניו ג'רזי. מטרת המטוס הייתה לקחת חלק בלחימה ופיקד עליו קברניט סמית', שהחזיק בניסיון של 30 גיחות הפצצה בחזית אירופה.

כשהתקרב המטוס לניו יורק נתקל בערפל כבד שהכביד את הראות באזור. הקברניט סמית' ביקש אישור לנחות בנמל התעופה לה גוארדיה, אך התבשר כי גם שם הראות לקויה. מגדל הפיקוח הורה לו להמשיך את הטיסה בשמי מנהטן תוך שהוא שומר על גובה של 457 מטרים.

עם זאת, הערפל נתן אותותיו וגרם לקברניט לאבד את דרכו. הוא החל להנמיך את המטוס לקראת נחיתה בניו יורק, תוך שהוא כמעט מתנגש בבניין ג'י אי שגובהו 259 מטרים. ברגע האחרון הוא הצליח למנוע את האסון וסטה מהדרך, אך למרבה הצער התנגש דווקא בבניין הגבוה ביותר בניו יורק של אותה התקופה, בניין בן 103 הקומות, האמפייר סטייט בילדינג.

המטוס פגע בקומה ה-79 של הבניין, והביא לחור עצום בגודלו בקיר הבניין. אחד משני המנועים של המטוס ממש חצה את הבניין ונפל כ-270 מטרים עד שפגע בגג של בניין אחר והביא לשריפה. המנוע השני צנח בפיר מעלית בבניין עד לתחתית ושברים נוספים התפזרו ברחוב שמתחת לו.

במגדל פרצה שריפה, שאותה הצליחו מכבי האש לכבות למרבה הפלא אחרי 40 דקות. למזלו, יציבות הבניין לא התערערה. התאונה גבתה את חייהם של 14 אנשים, 3 אנשי צוות (מתוכם שני טייסים) ו-11 אנשים שהיו בבניין. 26 אנשים נפצעו. עד היום יש סימון של אבן חסרה בציפוי המבנה את פגיעת המטוס בו.

ואם לא מספיק ניסים קרו בסיפור הזה, אחת הפצועות הוכנסה למעלית על ידי החובשים, מבלי שידעו שהמעליות ניזוקו בתאונה. המעלית צנחה 75 קומות למטה - אך האישה שרדה את הטירוף. האירוע הזה זכה להכרה כשיא גינס.


#אדריכלות האמפייר סטייט בילדינג
בניין האמפייר סטייט נחשב לסמל תרבות אמריקאי והוא דוגמא לאדריכלות אר דקו, שהתפתחה בצרפת ומאופיינת בעיטורים גיאומטריים ואנכיים. אר דקו הוא סגנון שהחל להתפתח בתחילת המאה ה-20 וצבר תאוצה בין השנים 1920-1930.

כדי למנוע את חסימת אור השמש, עוצבה צורתו של הבניין בצורת מדרגות - הקומות התחתונות רחבות וככל שהקומות עולות הוא הופך לדק יותר, עד שמגיע אל הכותרת שעומדת בראשו.


הנה מבט מרחפן:

https://youtu.be/ZZrmjwwTghI


קינג קונג בסרט מ-1933 - על הבניין:

https://youtu.be/CuRQH_hLcTw
מוזיאון גוגנהיים
#על המוזיאון שהמבנה שלו הפך לאייקון

המבנה הספירלי המעניין הזה, המוזיאון לאמנות מודרנית ועכשווית, נחנך בשנת 1959 והוא קרוי על שם סולומון רוברט גוגנהיים. הוא יזם את הקמת המוזיאון בכדי להציג את אוסף האמנות הנדיר שהחזיק.

העיצוב המיוחד הוא יצירתו של האדריכל האמריקאי פרנק לויד רייט ואין ספק שגם חזותו מושכת מבקרים שבאים להתפעל מהיופי. הבניין הוא סמל תרבות ואייקון של ארכיטקטורה מודרנית חדשנית, יצירתית ומסקרנת.

למרות היופי, יש לא מעט שמבקרים את העיצוב של המבנה, שמביא איתו כשלים וחוסר התאמה לייעודו. בשל הצורה הספירלית, הצפייה ביצירות במוזיאון אינה ישרה אלא עקומה, מה שמקשה לעתים לראות את היצירה בפרספקטיבה שאליה כיוון האמן. התקרות בגוגנהיים נמוכות מבדרך כלל ולכן יש תחושה שהתמונה לא מקבלת את הכבוד הראוי לה.

כמה שנים לאחר מותו של רייט, בשנת 1992 המבנה עבר שיפוץ, שבו נבנו קומות נוספות ובהן תקרות גבוהות. לשם הועברו יצירות האמנות שדרשו יותר מקום וחללים גבוהים.

במוזיאון תמצאו יצירות של מגוון אמנים מוכרים: שאגאל, פיקאסו, קנדינסקי ועוד. רוב האוסף מכיל תמונות אך יש גם פסלים וצילומים. בקומה החמישית תמצאו מרפסת עם תצפית לסנטרל פארק.


#עיצוב מוזיאון גוגנהיים
מוזיאון גוגנהיים שבעיר ניו-יורק תוכנן על ידי האדריכל הידוע פרנק לויד רייט. רייט נדרש ל-700 שרטוטים ול-15 שנה עד שהצליח להגיע למה שרצה - מבנה שיהיה שונה מכל "הקופסאות" שמסביב, אותם מבנים רגילים של העיר ניו-יורק.

ואכן, המבנה של מוזיאון גוגנהיים בניו-יורק הוא בעל צורה ייחודית שרבים מחשיבים כיצירת אמנות לא פחות חשובה מהיצירות המופשטות שמוצגות בו. הצורה המעוגלת, הלא סימטרית, הבלתי סדירה ושחלקה הרחב הוא דווקא למעלה, היא בלתי נשכחת. הוא גם היה המוזיאון הראשון שבו הגלריה היא אחת - אין קומות ואין חדרים, אלא רק חלל אחד המתעקל בשיפוע מתון במורד המבנה, למלמעלה ועד לקומת הכניסה.

מה שאיפשר את הקסם הזה, הוא התכנון של המבנה לפי סדרת פיבונאצ'י ועל פי יחס הזהב. ממש כמו קונכיית הנאוטילוס, הקונכייה הכי קדומה שעדיין קיימת בעולם ולא השתנתה מאז ימי הדינוזאורים. את הרעיון קיבל האדריכל לאחר שהברונית העשירה, מזמינת העבודה, דרשה שהמבנה יהיה מעוגל. מכאן הדרך הייתה קצרה לחיקוי של קונכיית הנאוטילוס, שכולו מחושב על בסיס עיקרון פיבונאצ'י. זהו עיקרון שמבוסס על חתך הזהב, הצורה היעילה ביותר בטבע לשכפול מוקטן.


מבט מקרוב על המוזיאון:

https://www.youtube.com/watch?v=a51J5hzHg4U


טיול במוזיאון:

https://youtu.be/FWFeDzKGA78


והקרנת מיפוי מהממת על המבנה החלזוני של המוזיאון:

https://youtu.be/osc8Gvz40C4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.