» «
וילה מון רפוס
וילה מוֹן רֵפּוֹ
#על הווילה היפה שכולם רצו בה

וילה מוֹן רֵפּוֹ (Mon Repos) היא וילה השוכנת מדרום לעיר קורפו, ביער של פָאלֶאוֹפוֹלִיס. הווילה, שהיא ארמון קטן ויפה, הייתה מעונו הרשמי של הנציב הבריטי באיים, בתקופת השלטון הבריטי. היא קטנה מארמון סיינט מייקל וסיינט ג'ורג' (Saint Michael & Saint George Palace) הסמוך אליה.

הווילה נבנתה ב-1824 על ידי פרדריק אדם (Frederick Adam), מי שהיה אז המושל הבריטי של האיים האיוניים. את הווילה הוא הקדיש כמתנה לאשתו המקומית, נינה פלאטיאנו (Nina Palatianou) והיא הייתה למעונם הרשמי של המושל ומשפחתו.

בשנת 1832, רק 6 שנים אחר כך, נשלח המושל אדם לשרת בהודו והמושלים הבריטיים שאחריו השתמשו בווילה לעתים נדירות.

עם האיחוד של קורפו עם יוון, בשנת 1864, הועברה הווילה לידי משפחת המלוכה היוונית. בה נולד בשנת 1921 הנסיך פיליפוס אנדראו, מי שלימים יינשא לאליזבת השנייה מלכת בריטניה וייקרא הנסיך פיליפ ודוכס אֵדִינְבּוֹרוֹ (Edinburgh). אגב, מדובר באביו של הנסיך הבריטי צ'ארלס.

מכאן שימשה וילה רפו את משפחת המלוכה היוונית ועד 1967 בילו בה מלכי יוון את חופשותיהם. בשנה זו הוכרזה הרפובליקה ביוון והמלך קונסטנטין השני ברח ממנה. הווילה ננטשה ורק בשנות ה-90 היא שופצה.


#המאבק המשפטי על הווילה
על הווילה הייתה מחלוקת משפטית בין המלך המודח של יוון, שנהג לבלות בקורפו את חופשותיו, ובין השלטון הרפובליקני של המדינה, שביטל את בית המלוכה והחרים אותה.

ממקום גלותו המלך פנה לבית המשפט האירופי לזכויות האדם, בטענה שווילה "מון רפו" (Mon Repos) נרכשה על ידי קודמיו באופן חוקי ולכן זכותו לרשת אותה. המדינה היוונית גרסה שרכוש ששימש את משפחת המלוכה מכוח מעמדה הריבוני, או הושג תוך ניצול המעמד הזה, עליו לחזור אוטומטית לבעלות הציבור היווני, עם ביטול המלוכה.

בית המשפט קבע שהרפובליקה תשמור על הבעלות שלה בנכס. מנגד, הוא הטיל עליה לפצות את המלך היווני הגּוֹלֶה, בסכום שהוא פחות מאחוז בודד משוויה של הווילה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/uKXQFc4aLfI


מבפנים:

https://youtu.be/l90wLuGPyqw


תמונות הווילה היפה:

https://youtu.be/oyw2tSWbGAU
ארמון סיינט מייקל וסיינט ג'ורג'
ארמון מיכאל וגיורגיוס הקדושים
#על הארמון עם המוזיאון לאמנות איונית

בקצה הצפוני של הסְפִּיאַנָדָה בקורפו נמצא ארמון מיכאל וגיורגיוס הקדושים, ששימש כמעונו הרשמי של הנציב הבריטי באיים, בתקופת השלטון הבריטי על האי.

הארמון, שהאנגלים קוראים לו ארמון סיינט מייקל וסיינט ג'ורג' (Saint Michael & Saint George Palace) נבנה בסגנון ניאו רומנסקי ותוכנן על ידי המהנדס והאדריכל ג'ורג' וויטמור. שני שעריו מוקדשים כל אחד לקדוש אחר מהשניים שעל שמם נקרא הארמון.

המוזיאון האסייתי שיושב בו כיום הוא נחמד, אבל מעניין לא פחות הבניין שנבנה ב-1826. בנה אותו בתחילת המאה ה-19 סר תומאס מֵייטְלֶנְד, מי שהיה המושל הבריטי של האיים האיוניים. האגדה מספרת שאת הבניין המושל הקדיש כמתנה לאשתו המקומית, נינה פלאטיאנו (Nina Palatianou). בכל מקרה, הוא היה למעונם הרשמי של המושל ומשפחתו ולסנאט של האיים האיוניים.

משנת 1864, לאחר האיחוד של קורפו עם יוון, הפך הארמון לרכוש בית המלוכה היווני וזכה לשם "פלאיה אנאקטורה" (Palaia Anaktora). הוא שימש את מלכי יוון במשך שנים רבות, למעט בתקופה של מלחמת העולם השנייה, בה הוא היה למעונו של המושל האיטלקי באי. אגב, את ההפצצות האיטלקיות המסיביות שקדמו לכיבוש האי על ידם, הוא שרד באורח פלא וללא פגע.

במלחמת האזרחים היוונית שימש הארמון בית זמני לפליטים מאֶפִּירוּס (Epirus) וב-1954 שופץ המבנה, בעזרת תרומה מאנגליה.

עד שנת 1967 השתמש בו מלך יוון לאירועים שונים, בעת שבילה בווילה שלו, "מון רפו" (Mon Repos) הסמוכה.

כיום שוכן בארמון המוזיאון האסייתי של קורפו ומתקיימות בו תערוכות אמנות מתחלפות. הבניין שופץ שוב לקראת אירוח הפסגה של האיחוד האירופי בשנת 1994.

שווה להציץ בגנים הירוקים שמסביבו, על העצים והצמחים האקזוטיים שגדלים בהם. בהם מתנוסס פסלו של המושל הבריטי, סר פרדריק אדם, מי שאחראי להקמת מערכת אספקת המים של העיר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/C0h2FdP48u0


ביקור במקום:

https://youtu.be/L1EcpuSRvME


ומבפנים:

https://youtu.be/UI1uVOgXyJE
כנסיית סנט ג'ורג' קורפו
כנסיית סנט ג'ורג'
#על הכנסיה שמזכירה מקדש מימי קדם

כנסיית סנט ג'ורג' (St George Church), או איוס גיורגיוס (Agios Georgious), היא כנסייה המרשימה שנמצאת במבצר הישן של קרקירה, היא קורפו. היא בנויה בסגנון דורי עתיק.

את הכנסייה החלו לבנות בשנת 1840 ככנסייה אנגליקנית, שנועדה לשרת את החיילים של חיל המצב הבריטי, שהוצבו במבצר העתיק, בכדי לשמור על העיר. תכנן אותה אז האדריכל הצבאי הבריטי אמט (Emmett).

כשהאי קורפו נמסר ליוון בשנת 1864, הכנסייה הפכה לכנסייה יוונית אורתודוקסית. היא נחשבת הכנסייה היוונית האורתודוקסית היחידה בכל רחבי יוון, שסגנונה האדריכלי הוא כשל מקדש קדום.

במלחמת העולם השנייה כנסיית סנט ג'ורג' נפגעה קשות, במיוחד מהפשיטות האוויריות של חיל האוויר הגרמני בשנת 1943, אך בשנת 2008 היא שוחזרה לתכנון הגיאורגי הניאו קלאסי שלה, עם חזית שיש, המזכירה מקדש דורי.

עד היום היא משמשת ככנסייה יוונית אורתודוקסית פעילה, אם כי היא משמשת גם כאולם הקונצרטים שבו משתמשת האוניברסיטה היוניאנית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ZqXZNYxDW6s


הכנסייה ביום מרחוק:

https://youtu.be/ZlaeAxlq1sk


מופע אורות לילי על הכנסייה:

https://youtu.be/kcgHatGKlXc
כנסיית איוס ספירידון
כנסיית סְפִּירִידוֹן
#על הכנסיה עם גופתו החנוטה של הקדוש

כנסיית איוס סְפִּירִידוֹן (Saint Spyridon Church) היא הכנסייה המפורסמת ביותר בקורפו. זוהי כנסייה יוונית אורתודוקסית הממוקמת בלב העיר קורפו, ממש מאחורי טיילת ליסטון (Liston).

הכנסייה נקראת על שם הפטרון של האי, הקדוש ספירידון. כאן נמצאים שרידי גופתו החנוטים של הקדוש. מדי שנה מגיעים לכאן אלפי מאמינים, כדי לספוג מכוחות הריפוי של הקדוש ספירידון, כשההתפעלות וההערצה אליה היא בזכות העובדה שעד היום ובאורח פלא, השתמרו בכנסייה זו שרידיו של הקדוש החנוט.

הכנסייה הזו היא דוגמה עתיקה של גיוס המונים. היא נבנתה אך ורק בזכות תרומותיהם של תושבי האי. בכנסייה ניתן לראות את מגדל הפעמונים שלה, שמהווה את הנקודה הגבוהה ביותר בעיר. כשמתקרבים אל האי בספינה, המגדל הזה הוא המבנה הראשון שרואים על האי קורפו.


#אדריכלות הכנסייה
הכנסייה הזו נבנתה במאה ה-16. היא מאופיינת בבנייה אדריכלית ונציאנית. יש לה מגדל פעמונים בסגנון איטלקי, בעל כיפה אדומה וייחודית, שנבנה בשנת 1620. המגדל הזה הוא המבנה הגבוה ביותר בעיר. למעשה, מגדל הפעמונים של הכנסייה היא הנקודה הגבוהה ביותר באיים האיוניים.

על חזית הכנסייה מככב השעון ובתוכה תקרות מצוירות יפות. תקרת הכנסייה מחולקת ל-17 חלקים. החלוקה הזו נעשית על ידי מסגרות מוזהבות, מעשה ידיו משנת 1727, של האמן פאנאגיוטיס דוקסאראס (Panagiotis Doxaras). הלחות הגבוהה של קורפו גרמה לציור המקורי הרס רב ובשנת 1852 הוא שוחזר על ידי האמן ניקולאוס אספיוטיס (Nikolaos Aspiotis).


#מי היה ספירידון?
סנט ספירידון, או ספירידיון, נחשב לקדוש המגן של הקדרים ושל האי קורפו. באיקונות הוא מתואר בדרך כלל כבישוף האוחז בידו בספר הבשורה ומברך בידו הימנית והמורמת. הוא תמיד מצויר כאיש גבוה, בעל זקן לבן ומפוצל, שעל ראשו סל נצרים. הסל הזה, אגב, נקרא ביוונית "ספירידיון".

מי שעתיד להיות קדוש נוצרי נולד בעיר אסיה שבקפריסין ושימש בילדותו כרועה צאן. בתור שכזה הוא לא רכש חינוך של ממש. עם מות אשתו הוא הצטרף למנזר והתקדם להיות בישוף של עיר ליד פאפוס. הוא מת בגיל 78 ולכאורה נשכח.

אבל כשכבשו הערבים את קפריסין, הם פתחו את קברו והעבירו את גופתו של הקדוש לקונסטנטינופול. המסורת מספרת שהגופה הייתה שלמה ועלה ממנה ניחוח של ריחן. גם היות הגופה שלמה וגם ריח "הצמח המלכותי" בזיליקום, נתפסו כאישור מלמעלה לקדושתו של ספירידון. לכן, כשנכבשה קונסטנטינופול ב-1453, העביר נזיר בשם קאלוחרטיס את שרידי הגופה לקורפו, לכנסייה שכאן. השרידים מונחים היום בתיבת כסף שנמצאת מאחורי המזבח.

כינויו הרשמי "ספירידון הקדוש מגן העיר" התגבש, בין השאר, לאחר שהפסיק את הרעב באי בשנת 1550 ובמהלך המאה ה-17 סילק את מגפת הדבר פעמיים. אגב, האמונה המקומית כאן היא שבטרם נכנעה המחלה ועזבה את העיר, היא שרטה את אחד מביצורי המצודה העתיקה, שריטה שעד היום תוכלו לראות בה.

לספירידון הקדוש מיוחסת גם הצלתה של העיר קורפו מהמצור העות'מאני ב-1716. המסורת מספרת שהקדוש נגלה לחיילים הטורקים כשבידו לפיד בוער, והם התמלאו אימה ונסוגו.

כמה פעמים בשנה נושאים כאן את התיבה שבה שמורים שרידי גופתו של ספירידון הקדוש, באירועים שמנציחים את הנסים שעשה. ביניהם יום ראשון של הדמדומים, בו הביס את המגיפה, ה-11 באוגוסט, בו הבריח את הטורקים שצרו על העיר ב-1716, יום ראשון הראשון של נובמבר, בו הביס עוד מַגֵפָה וביום שישי הטוב.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/RdqhXcopzjI


דמות הקדוש:

https://youtu.be/gUEnPwvMaqU

אדריכלות בקורפו

כנסיית פלאוקרסטריצה
כנסיית פָּלֵיאוֹקַסְטְרִיצָה
#על הכנסייה היוונית היפה למרים הבתולה

המנזר וכנסיית פָּלֵיאוֹקַסְטְרִיצָה (Paleokastritsa Monastery) המרהיבים נבנו במקור במאה ה-13, על גבי ביצורים קדומים שהיו במקום.

בשנת 1225 נבנה והוקדש המנזר לכבודה של מרים הבתולה. השם "פליאוקסטריצה", בעברית "של המבצר הישן", מקורו במבנים המקוריים של המקום. בניינים אלו היו חלק מביצורים עתיקים שניצבו במקום ונהרסו ב-1403 על ידי הג'נובזים.

מאז נבנה ונהרס במקום שוב ושוב מחדש. מבנה המנזר שאתם רואים כיום, מקורו במאות ה-16 עד ה-18.

ממוקם בכניסה הצפונית של העיר, המנזר נבנה שוב מחדש במהלך המאה ה-19 ובנייתו של מגדל הפעמונים הושלמה ב-1864.


#מה תראו כאן?
מעבר לכנסייה יפה ומרשימה, במבצר שהפך למבצר ומנזר תוכלו לראות מוזיאון קטן, המציג איקונות ביזנטיות ופוסט-ביזנטיות, לצד ספרים עתיקים שנכתבו ביד, בגדי קודש קדומים של אנשי כנסייה בכירים וכלי קיבול הכוללים בין השאר... עצמות של לוויתן.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/XnvT6OtLK8U


ביקור במקום:

https://youtu.be/JEUnFwTzK8k


בלוגרים:

https://youtu.be/6Q5WU-fte3Y


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.