» «
פוניקולר סן פייטרו
הפוּנִיקוּלַר למבצר
#על רכבת ההר לעלייה למבצר

רבים מעדיפים לעלות אל מרומי מבצר סן פייטרו (Castelo San Pietro) באמצעות רכבת ההרים, הפוּנִיקוּלַר המקומי.

הפוניקולר הזה מציע עליה חווייתית ונוחה במיוחד אל הקסטלו סן פייטרו שבעיר ורונה. תוך כדי העלייה אל ההר, הוא יעניק חוויה נחמדה לכל המשפחה ובמיוחד לילדים. כשעולים אל ההר בפוניקולר נהנים מתצפית יפה, עוד בדרך אל המבצר הגבוה שמעל העיר.


הפוניקולר למבצר:

https://youtu.be/lnizViiTFiQ
גן ג'וסטי
גן ג'וסטי
#על גן הרנסאנס של ורונה

גן ג'וסטי (Giardino Giusti), או ג'יארדינו ג'וסטי, שהוקם בסוף המאה ה-15, הוא גן מקסים שנחשב לאחד הגנים היפים באיטליה. הוא נמצא ברובע "ורונטה" (veronetta) העתיק שבעיר, רובע שהיה מאוכלס עוד בימי הביניים.

עם גינות, כיכרות, בריכות, מזרקות, פסלים, גרמי מדרגות ואזור טבעי מעוצב, ג’ארדינו ג’וסטי הוא דוגמה נפלאה למה שמכונה "גן רנסאנס". למעשה, הוא נחשב לאחד מגני הרנסנס הטובים ביותר באיטליה.

מעניינים וייחודיים כאן הם ה"גרוטה", שהן מערות אקוסטיות נעימות, כמו גם ה"לַבִּירִינְת", מהמבוכים העתיקים ביותר באירופה. לצד כל אלה יש בגן שבילי הליכה ומנוחה ופינות נוי ותצפית על ורונה.

במהלך השנים זכה גן ג'וסטי, שבמקור נועד להיות תפאורת רקע לפאלאצו ג’וסטי הסמוך, לשלל מבקרים מפורסמים שביקרו באיטליה. במהלך השנים פקדו אותו, בין השאר, גם המשורר גתה והמלחין מוצרט.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/SQnzUZNNHow


סיור במקום:

https://youtu.be/4IjwH6mLkCk
קסטל סן פייטרו
קסטל סן פייטרו
#על המבצר שמעל העיר ורונה

ממקומו בנקודת תצפית מעולה, על גבעה שממנה נשקף נופה של העיר והסביבה כולה, מבצר סן פייטרו, או קסטלו סן פייטרו (Castelo San Pietro) שבעיר ורונה, הוא מבצר גבוה מעל העיר.

המבצר הזה הוקם בתקופת השלטון הוונציאני בעיר. גם אם העליה אליו אינה קלה, נחמד לעלות למבצר הוונציאני ברגל, באמצעות המדרגות המובילות לפסגה. הבונוס למאמץ הוא מעבר דרך תיאטרו רומנו העתיק, תיאטרון רומי שמשמש עד היום למופעים ולקונצרטים.

אבל לקסטלו סן פייטרו ניתן לעלות גם באמצעות פוניקולר, שמעניק חוויה נחמדה, במיוחד לילדים.

את הנוף המרהיב מהמבצר תוכלו לחוות מרחבת התצפית המרשימה ונחמד גם לשבת בבית הקפה והמסעדה שבסמוך לה. בכל מקרה, קסטל סן פייטרו יעניק לכם ככל הנראה את התמונות המרהיבות ביותר של ורונה והן יהיו ממש מלמעלה, כמו מעין הציפור.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/wSItGUbEIsM


הפוניקולר למבצר:

https://youtu.be/lnizViiTFiQ


מראה ורונה מהמבצר:

https://youtu.be/jqbwsYwNgrM
הארנה של ורונה
הארנה של ורונה
#על האמפיתיאטרון הענקי של העיר

"הארנה" של העיר ורונה (Verona Arena) היא אמפיתאטרון רומי, שכמו הקולוסיאום ברומא שימש בימי קדם לקרבות גלדיאטורים, משחקים, קרקסים וטורנירים. המבנה הענקי נבנה בשנת 30 לספירה והשתמר היטב עד ימינו. עם 22,000 מקומות ישיבה, לא פלא שבתקופה הרומית הוא נחשב לאחד האצטדיונים הגדולים בעולם.

לא מדובר בסתם עוד אתר עתיק מהתקופה הרומית, או אפילו בארנה רומית רגילה. הארנה של ורונה נחשבת האמפיתאטרון הרומי השמור היטב - השלישי בגודלו בעולם. גם אם אין מופע, מומלץ להיכנס ולהתרשם ממנו גם מבפנים.

בתור אחד מהאמפיתאטראות הרומיים השמורים ביותר שיש ובזכות האקוסטיקה המצוינת שבו, משמש עד היום הארנה להופעות, אופרות ולקונצרטים קלאסיים, הידועים בכל העולם. בחודשים יולי ואוגוסט, בכל שנה, מתקיים בו פסטיבל האופרה של ורונה, אחד מאירועי הקיץ הגדולים באירופה.


#מה תראו בפנים?
עם 72 קשתות אבן מרשימות, 44 שורות ו-22,000 מושבים, האמפיתיאטרון של ורונה הוא השלישי בגודלו בעולם

הכניסה אליו היא דרך קשת כפולה, שנקראת "פורטונה די ברה" (Portoni di Bra). הקשת הזו נותרה כשריד מחומות העיר מהמאה ה -14. כאן תגיעו לפיאצה משולשת וגדולה, מוקפת מבנים גדולים ממגוון תקופות היסטוריות. בכניסה תראו את ה"ליסטון", מדרכה רחבה מהמאה ה-18, עשויה משיש אדום ומשובח, שהובא לכאן מהמחצבות שבהרים שליד ורונה.

ממדי המבנה האליפטי הם 110 מטרים על 140. בעבר הוא היה גדול אף יותר אך רעידת אדמה בשנת 1183, מוטטה חלקים ממנו וזה הגודל שנשאר. אבנים רבות נוספות נלקחו מכאן לבניית כנסיות בימי הביניים ובתקופות אחרות.

אזור התזמורת שוחזר בשנת 1913 ומשמש מאז לקונצרטים והופעות בעונת הקיץ. בכל שנה נוהגים לבצע כאן את האופרה "אאידה" של ורדי, שעלילתה מתרחשת במצרים העתיקה.


#תולדות הארנה
האמפיתיאטרון של ורונה הוא השלישי בגודלו בעולם, מה שמעיד על חשיבותה ועוצמתה של ורונה בתקופה הרומית.

הארנה, שנבנתה אז מחוץ לחומות העיר, בנויה מלבנים אדומות או סוג של שיש ורוד-לבן.

רעידת אדמה שהתרחשה בשנת 1117 מוטטה את חגורת הקשתות החיצונית של הארנה והותירה רק שריד דל ממנה, שאפשר לראות בקצה הצפון-מערבי של האמפיתיאטרון. החורבות שהקיפו אז אותה, הפכו את הארנה בימי הביניים למקור אספקה עצום של אבנים לבנייה. מכאן נלקחו אבנים לבניינים חדשים והעליבות שלטה באמפיתיאטרון המפואר של פעם. רק בתקופת הרנסנס שופץ ושוקם החלק המרכזי של הארנה.

במאה ה-18 הארנה שבה לשמש למופעי תיאטרון ובידור. בשנת 1913 הועלתה כאן האופרה אאידה של ג'וזפה ורדי בפעם הראשונה. מאז בכורה זו הצגתה של האופרה הזו כאן הפכה למסורת רבת שנים.

ובכלל - בכל קיץ מועלים כאן מופעי אופרה מרהיבים שאליהם נוהרים צופים מכל העולם, כדי לחזות ולהאזין לאופרות האיטלקיות במקום אותנטי, עוצמתי, גדול ובעל אקוסטיקה מצוינת.


#טיפים
פסטיבל האופרה של ורונה מתקיים כאן במהלך יולי ואוגוסט. הוא נחשב לאחד מאירועי המוסיקה הבולטים בקיץ של אירופה. כרטיסים הזמינו מראש!

כרטיסים ברגע האחרון ניתן לקנות, אם נותרו, בבוקר ההופעה בקופות הכרטיסים של הארנה. הם תופסים לירכתי הארנה וללא מקום שמור. המחיר כ-12 יורו בלבד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/78INR6VD2WY?t=1m39s&end=2m33s


מהאוויר:

https://youtu.be/hVZbPsYJ05I


אופרה בארנה:

https://youtu.be/cUN5qAnW0Ho


והזמרת אדל מופיעה בו:

https://youtu.be/O0IBihG-xY0

אטרקציות לילדים בוורונה

מבצר קסטלווקיו
מבצר קַסְטֶלוֵוקְיוֹ
#על מבצר ימי הביניים של ורונה

מבצר קַסְטֶלוֵוקְיוֹ (Castelvecchio) שבעיר ורונה, הוא מצודה עתיקה מהמאה ה-14, הנחשבת לאחד המבנים העתיקים והמזוהים ביותר עם העיר. המבצר נבנה ליד הנהר כחלק מביצורי ההגנה של העיר הקדומה. הוא שימש חילות שונים כמצודה צבאית, במאה ה-18 הפך לבסיס צבאי אוסטרי ובהמשך השנים לאיטלקי.

המבצר, שנקרא "מבצר המצודה", הוא יפה להפליא. הוא שוכן על גדות נהר אדיג'ה (Adige) ובנוי מלבנים אדומות, שהיקנו לו את צבעו האדום והפכו לסמל ההיכר שלו.

המבצר הוקם בשנת 1353 בידי קנגראנדה ה-2 דלה סקאלה, שליט העיר באותה תקופה. במהלך מלחמת העולם השנייה הוא נפגע קשות בהפצצות. לאחר המלחמה, בין השנים 1958-1967, הוא שופץ לגמרי על ידי הארכיטקט קרלו סקארפה. היום הוא מהווה חלק משמעותי מקו הנוף של העיר.

יש במבצר קסטלווקיו המרשים 7 מגדלים נהדרים והוא עצמו מוקף חומה ומכיל 4 מבנים עיקריים. שני חלקי המבצר העיקריים מחוברים באמצעות מעבר. מעליו מגדל שמירה גבוה, מגדל מסטיו שממנו יוצא גשר סקאליג’רו (Ponte Scaligero) המרהיב, החוצה את נהר אדיגה, לצידו השני.


#המוזיאון שבמבצר
מגדל מסטיו (Mastio tower) שבמרכז המבצר מארח כיום את המוזיאון עם יצירות מתקופות ימי הביניים, הרנסאנס וגם אמנות מודרנית.

בשנת 1925 הוסב המבצר למוזיאון ובאיטליה כמו באיטליה - תוכלו לראות גם כאן אוסף אמנות מרשים, המכיל ציורים, פסלים, מיניאטורות ועבודות קרמיקה מהמאות ה-12 ועד ה-18 ולידם גם מגוון של כלי נשק עתיקים.

כבר בחצר המוזיאון, ממש בכניסה, תראו את פסלו של קנגראנדה הראשון, מנסיכי משפחת סקאליג'רי. האיש מת ב-1329 ופסלו הניצב כאן מציג אותו, כמקובל, כפרש גיבור עם חרב מונפת בידו.

בולט גם הפסל המפורסם של קנגראנדה השני דלה סקאלה, כשהוא רכוב על סוסו. הפסל הובא למוזיאון ממתחם קברי הסקאליג’רי.

בפנים מוצגות יצירות אמנות מרהיבות ומעניינות, של מיטב אמני איטליה בתקופות שונות, החל מימי הביניים ועד לעת החדשה.

שווה למצוא את העבודות הבאות:

המשפחה הקדושה של מנטנייה.

הנער עם ציור הבובה של קארוטו.

סאן ג'רולמו חוזר בתשובה של בליני.

מדונה עם השליו המיוחס לפיזנלו.

דיוקן נשי של רובנס.

במוזיאון גם תכשיטים יפים ואוסף כלי נשק מתקופת ימי הביניים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/hMKOubIBoos


הדרכה:

https://youtu.be/jz-Cq0h1LAU?t=1m25s
הבית של יוליה
הבית של יוליה
#על המרפסת המפורסמת בעולם הספרות

בסמוך לכיכר דל ארבה, ב"ויה קאפלו" (Via Cappelo), נמצא הבית של יוליה (Casa di Giulietta), ללא ספק הבית הכי מפורסם בעיר והאטרקציה הרומנטית של ורונה.

זהו לפי המסורת ביתה של העלמה יוליה מסיפור "רומיאו ויוליה" המפורסם ומהמחזה השייקספירי הנודע. אותה יוליה, יפהפייה מימי הביניים, אהבה את רומיאו, בן למשפחה יריבה. הסוף, זהירות ספויילר, לא טוב!

בתוך החצר הפנימית של הבית תוכלו לראות את מרפסת האבן, שעליה ניצבה יוליה, לפי הסיפורים, בעת שרומיאו שר לה סרנדות של אהבה. היום מצטלמים על המרפסת המפורסמת הזו אינספור תיירים שמגיעים לעיר, אבל אז היה המפגש הלירי הזה עניין סודי, שכן בין משפחות השניים שוררת יריבות עזה. כשהסיפור מתגלה והם נדרשים להפרד זה מזו, מחליטים השניים ליטול את חייהם ולמות ביחד, אוהבים לתמיד.

תודות למחזה השייקספירי, שכתב גדול המחזאים בתולדות התאטרון, מוכר צמד הנאהבים רומיאו ויוליה בכל העולם. תיירים רבים מגיעים לכאן, כדי להיות קרובים למקום שבו התרחש אחד מסיפורי האהבה הגדולים והטרגיים בהיסטוריה.

למעשה, הארמון הגותי שלפניכם הוא ביתה של משפחת קאפלו, שנותר עומד על כנו, מאז נבנה במאה ה-13.

אל תתנו לעובדה שהמרפסת הזו והחלון הסמוך אליה נוצרו בשנות ה-30 של המאה ה-20 לקלקל לכם את הסיפור הנהדר. הללו נוצרו כאן, כחלק משיפוץ במבנה, שבמסגרתו גם הובאו לכאן רהיטים עתיקים וציורים שהנציחו את סיפורם של רומיאו ויוליה.


#יד על הפסל של יוליה
אחת האטרקציות כאן היא הפסל של יוליה שכולם מלטפים. את פסל הברונזה הזה יצר הפסל האיטלקי קוסטנטיני. אל תחושו מבוכה לגלות שהאיבר הנוצץ ביותר, כלומר המלוטף ביותר, הוא השד של הנאהבת הנצחית...

הסיבה? - האיטלקים מאמינים שאם יניחו את היד על השד של יוליה, יזכו לבריאות, למזל טוב ולאהבת נצח. לא בטוח שזה אכן מה שיקרה, אבל אין ספק שאם תמתינו לתורכם לעשות זאת, תזכו לצילום יחודי, שאין בו שמץ של גסות רוח, כי כולם עושים את זה כאן.


#על סיפורם של רומיאו ויוליה
ערבוב בין אמנות לחיים, בדייה שיצאה משליטה, אהבה ללא גבול או חיים שאינם חיים בלי נפש תאומה - איך שלא נביט בו, מדובר בסיפור האהבה הגדול בכל הזמנים.

סיפורם של זוג האוהבים רומיאו ויוליה (Romeo and Juliet), מעסיק כבר מאות שנים את גדולי האמנים, הכותבים והמלחינים. הקהל נוהר להפקות, נוהה אחרי הספרים, השירים, האופרות והציורים ולא מפסיק להתעניין בכל מה שנוגע לאהבה הגדולה מכולן, עם הלקח שבצידה.

בבית מספר 21 שברחוב קפלו בעיר ורונה, אי-שם בצפון איטליה, התגוררה לפי האמונה ג'ולייטה קפולטי, בת למשפחת קפולטי (Capuleti). הסופר האיטלקי לואיג'י דפורטו הוא זה שכתב עליה ועל אהובה רומיאו בשנת 1524. איש לא יודע אם הסיפור אכן התרחש במציאות, אבל הוא הפך כה ידוע עד שכולם מאמינים בו, ללא כל ספק.

כ-70 שנה אחר כך יכתוב גם ויליאם שייקספיר האנגלי את גרסתו המפורסמת יותר של הסיפור, על האוהבים מהמשפחות היריבות, קפולטי ומונטגיו (Montague), שמשפחותיהם אסרו עליהם להיפגש, להתאהב או להתחתן ולכן הם ויתרו על חייהם.

תיירים בוורונה ממשיכים עד היום לפקוד את הבית בוורונה. הוא משמש גם כמוזיאון המסביר ונותן הצצה לחיים של לפני כמעט 500 שנה, באיטליה של אותם זמנים.


#על ההקשר ההיסטורי של הבית
אתם נמצאים בביתה של משפחת קאפולטי שהוא סוג של ארמון גותי שנבנה במאה ה-12. על אחת מקשתות הבית עם המרפסת המפורסמת מופיע סמל האצולה של משפחת קאפלו (Capello), לה היה שייך הבית. גם הרחוב נקרא היום "ויה קאפלו" (Via Cappelo).

הזיהוי של אותה משפחת קאפלו עם משפחת קאפולטי מסיפורם של רומיאו ויוליה, הוא מאוחר הרבה יותר. החיבור הזה התרחש כשהפכה הדרמה של השניים לסיפור עולמי. כך או כך, במאה ה-19 כבר רווחה האמונה שזה ביתה של יוליה, גיבורת הטרגדיה.

הדרמה השייקספירית מתרחשת בעיר ורונה בסביבות המאה ה-14. ורונה של אותם ימים הייתה שקועה במאבק איתנים בין הקיסר הגרמני, העומד בראש הרייך השני ושולט באימפריה הרומית הקדושה, ובין האפיפיור הנוצרי, מנהיג הקתולים כולם. משפחתו של רומיאו, משפחת "מונטגיו", השתייכה לתומכי האפיפיור, מי שכונו אז "גוולפים". יוליה נמנית על בני משפחת "קאפולטי". זו משפחה שתמכה בקיסר הגרמני דווקא ונמנתה על הקבוצה הנגדית - ה"גיבלינים".

מהוויכוח וההקשר ההיסטורי הזה, שבין תומכי הקיסר ובין תומכי האפיפיור, נולדו המחלוקת, היריבות והשנאה שבין המשפחות, אלו שיביאו למות האוהבים.


#טיפים
בואו באמצע השבוע, כי בסופי שבוע וחגים צפוף מאד במקום.

בתוך הבית נמצא מוזיאון קטן ולא משמעותי, שהכניסה אליו מאפשרת להצטלם על המרפסת.

אחרי הבית תוכלו לטייל לאורך הנהר ולעשות שופינג במדרחוב מזיני (Mazzini) הסמוך.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/3ydmNCgqMWs


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.