» «

אמנות בבנגקוק

המוזיאון הלאומי בבנגקוק
המוזיאון הלאומי בבנגקוק
#על המוזיאון עם אוצרות האמנות של תאילנד

המוזיאון הלאומי (Bangkok National Museum) מציג אמנות תאילנדית מכל הזרמים והתקופות. זהו מקום מעולה למעוניינים להכיר את האמנות של תאילנד.

פריטי האמנות שבמוזיאון נאספו מרחבי תאילנד והם מגוונים מאד. חלקם מהתקופה הניאוליטית, בעוד חלקים אחרים הם מתקופות סוקוטאי ואיוטיה. יש כאן גם תגליפי עץ וחפצי אמנות סיניים, לצד עבודות קרמיקה, בדים ובגדים ואותות מלכות עתיקים.

עוד במוזיאון אוסף של כלי נגינה מסורתיים מתאילנד, כמו גם משכנותיה, דוגמת קמבודיה, לאוס ואינדונזיה.

המוזיאון הלאומי של בנגקוק, שנמצא בצידה המערבי של כיכר סאנאם לואנג, הוא אחד המוזיאונים הגדולים בדרום-מזרח אסיה. הוא נבנה בשנת 1782 ונמצאים בו כמה מבנים מרשימים וססגוניים במיוחד.

חוץ מהמוזיאון הלאומי, נמצאים בכיכר עוד כמה ממוסדות התרבות של בירת תאילנד, כשהבולטים מביניהם הם התיאטרון הלאומי ואוניברסיטת תמאסאט (Thammassat).

בכיכר, שמהווה מקום בילוי פופולארי למשפחות בסופי שבוע, נוהגים אז להפריח גם עפיפונים, במיוחד בין אמצע פברואר לחודש אפריל, בתקופה המכונה כאן "עונת העפיפונים".


#טיפים
מוקד העניין הוא באגף האמנות, הסוקר את הפיסול הפולחני בתאילנד, לאורך התקופות.

המוזיאון הזה לא מאד מסודר וההסברים בו לעתים קרובות לוקים בחסר, מה שעלול להפריע לחלק מהמבקרים. היו מוכנים לכך.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/dq5IpAp3OFE
מקדש וואט ארון
מקדש וָואט אָרוּן
#על מקדש השחר של התאילנדים

אחד המראות היפים, שיישארו בזכרונכם שנים אחרי הביקור בבנגקוק, הוא המראה בשעת שקיעה, של וָואט אָרוּן (Wat Arun).

מקדש וואט ארון נקרא גם "מקדש השחר". הוא אכן מוקדש לאֵל הזריחה והשחר ההודי, האל ארוּנָה. גובה הפראנג (Prang), או הפגודה המרכזית של המקדש, הבנויה בסגנון קמרי, הוא 79 מטרים. הוא מעוטר בשברי קרמיקה צבעונית ושיש לבן.

המקדש נבנה על הגדה המערבית של הנהר צ'או פראייה (Chao Phraya) החוצה את בנגקוק, בצידו השני של הנהר, ממש מול מקדש וואט פּוֹ (Wat Po) וארמון המלך. נסו למצוא נקודת מבט טובה אליו, מהגדה המזרחית של הנהר, הצד של ארמון המלך. צפו בו משם בזמן השקיעה ותקבלו את אחד המראות הרומנטיים והמרהיבים, אולי אף המרגשים, שתקחו אתכם מבנגקוק.

זהו מקדש מרהיב ומיוחד שהפך למקדש הפוסטר של בנגקוק ולאחד מסמלי העיר המוכרים בעולם, אולי אף יותר מארמון המלך. לצד מקדש הבודהה השוכב ומקדש האזמרגד, הוא נחשב לחלק מ"המשולש הקדוש" של בנגקוק.


#אדריכלות מקדש השחר
המרכיב הבולט והמפורסם ביותר ב"ואט אָרוּן" הוא הפראנג המרכזי. פראנג הוא מגדל בסגנון קמבודי וכאן אפשר לראות במה הוא שונה מהפגודה היפאנית למשל.

גובה הפראנג המרכזי של המקדש הוא 79 מטרים. הפגודה הבולטת הזו מעוטרת באריחי חרסינה ובשברים צבעוניים של פורצלן סיני. הפראנג הזה מסמל את "הר מארו", ההר המיתולוגי שמופיע בקוסמולוגיה ההודית. אל שתי המרפסות שלה מובילות מדרגות תלולות וחיצוניות המאפשרות לעלות ולהשקיף על אזור הנהר.

מסביב לפראנג הגבוה נמצאים ארבעת הפראנגים הלוויינים, הקטנים יותר. הם מוקדשים לאל הרוח "פרה פאי". קישוטי הפראנגים הללו עשויים מצדפים ומפיסות חרסינה שהיו בעבר זבורית של ספינות שהגיעו לבנגקוק מסין.

הפראנגים מוקפים בדמויות של חיילים סיניים וחיות קדומות. שימו לב לדמויות השדים, הירוק והלבן שבשביל הכניסה. השד הלבן מכונה "סאהאססאטג'ה" והירוק הוא "טאסאקאנת". שניהם לקוחים מהראמאיינה, האפוס המיתולוגי שכתוב כשיר, המתאר את עלילות האל והמלך רָאמָה. אגב, גרסתו הראשונה של האפוס הזה נחשבת לשירה הקדומה ביותר שחוברה ונשמעה בעולם.

על המרפסת השנייה תוכלו לראות את ארבעת פסליו של האל ההינדי אינדרה, כשהוא רכוב על אראוון, הפיל מהמיתולוגיה התאית.

מעל הגג שבחזית אולם ההסמכה שליד הפראנגים, תראו צריח מחודד שקושט בקרמיקה צבעונית ועליו אלמנטים מגבס שצופה גם הוא. בחזית המבנה ניצבים שני פסלי שדים, השומרים עליו. בתוך אולם ההסמכה עצמו תוכלו לראות את דמותו של בודהה ניראמיטר. המסורת יודעת לספר שהפסל הזה תוכנן על ידי המלך ראמה השני.

ששת הסאלות, הביתנים המסוגננים שעל שפת הנהר, נבנו בסגנון סיני, מאבן גרניט ירוקה.


#תולדות מקדש וואט ארון
מקדש ארון נבנה בשנת 1809, בימי ממלכת איותאיה. בונהו של המקדש הבודהיסטי היה הגנרל טקסין, מי שהפך למלך לאחר נפילת איותאיה. במקור הוא נקרא ואט מאקוק, שפירושו "מקדש הזיתים".

בתקופה שהעיר ת'ונבורי הייתה בירת תאילנד, שינה המלך טאסקין את שמו של המקדש לוואט צ'נג. במשך זמן מה היה כאן פסל בודהה עשוי אזמרגד, זה שבשנת 1784 הועבר לואט פרה קאו (Phra Kaew).

במאה ה-19 השתנה שמו של המקדש שוב בידי המלך ראמה השני, מי שגם הגדיל את הפראנג המרכזי ושיקם את המקדש. המשיך בעבודה המלך ראמה השלישי ואחריו גם ממשיכו ראמה הרביעי, שגם נתן למקדש את שמו הנוכחי.


#טיפים
לבוש - הקפידו להגיע בלבוש צנוע.

הגיעו למקדש בסירת האוטובוס היוצאת מרציף תה טיֶין (Tha Tien) שמאחורי הארמון הגדול, או בעצירה של סירת הלונגטייל, העוגנת גם ליד Wat Arun במסגרת סיור התעלות.

מחיר סירת האוטובוס 3 באט והכניסה למקדש 30 באט.

המקדש פתוח מדי יום בשעות 8:30-17:30

הגיעו אל המקדש לקראת שקיעה ותהנו מנוף מרהיב של בנגקוק.

אל תקשיבו לנהגים, אם הם אומרים שהמקום סגור. הם מנסים לגרור אתכם למקומות אחרים.


הנה מקדש השחר עם שחר:

https://youtu.be/HGcxNbNyhds


מבט מקרוב:

https://youtu.be/BxHguEz0_w0


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.