» «

אקרוטירי

המגדלור של אקרוטירי
המגדלור של אקרוטירי
#על המגדלור

המגדלור של אקרוטירי (Akrotiri Lighthouse) הוא מהעתיקים ביוון ורבים רואים בו את אחד היפים מהמגדלורים שבאיים הקיקלאדיים. מאז הוקם בשנת 1892, הוא הופעל באמצעות דלק ורק באמצע המאה ה-20 הוא חובר לרשת החשמל.

המגדלור של אקרוטירי נמצא על צוק בקצה הדרום מערבי של האי. המגדלור, שגובהו 10 מטרים, מוקף במערות מסביבו שאפשר לטייל בהן. כרגיל בסנטוריני, החוויה כוללת תצפית פנורמית ויפה על הים התיכון ועל צוקי האי הנישאים מעל. מסביבו יש מספר טברנות ומסעדות דגים.

שווה ליהנות גם מהדרך אל המגדלור וממנו. היא עוברת ליד חופים מבודדים ובכפרים קטנים ונעימים, כאלו שאין בהם הרבה תיירים וניתן לחוש בהם את יוון האמיתית. בוקר של טיול כזה בדרום האי מאפשר חוויית סנטוריני שונה מהרגיל ומהנה במיוחד. צאו לדרך!


מבט מקרוב על המגדלור:

https://youtu.be/jq4ZmUD6qoY
אקרוטירי העתיקה
אקרוטירי העתיקה
#על העיר

אקרוטירי העתיקה (Old Akrotiri) הוא אתר ארכיאולוגי מסקרן ביותר. כאן נמצאים שרידי העיר המינואית אקרוטירי, שנהרסה בהתפרצות הר הגעש במאה ה-15 לפני הספירה.

בשל חשיבותו האדירה בעולם הארכיאולוגיה, האתר הזה מכונה "פומפיי של הים הָאִגֶאִי". כאן ניתן להתרשם משרידי העיר העתיקה והמפוארת, שנקברה בהתפרצות העצומה של הר הגעש, לפני 3500 שנה. ממש כמו בפומפיי הרומית, ניתן להתרשם כאן משרידי העיר ולהבין כיצד חיו באותה תקופה תושבי העיר, כ-1500 שנה לפני תושבי פומפיי.

בניגוד לאנשי פומפיי, אגב, החוקרים סבורים שתושבי אקרוטירי הקדומה הוזהרו והספיקו לברוח מההתפרצות מבלי להיפגע. זאת משום שבעיר שנקברה, לא נמצאו שלדים או חפצי ערך שלהם.

האתר הארכיאולוגי באקרוטירי שמור מאד ומכוסה בגג ענקי, בכדי לשמור על הממצאים הרגישים שבמקום. כאן נמצאו בניינים, כולל מבנים דו-קומתיים, עם מדרגות, חדרים וקירות עם ציורי קיר מרהיבים, מגוון ענק של כלים ועוד.

מעבר לאפשרות לצפות בשרידיה של עיר שלמה, אפשר לסייר ולבקר כאן ברחובות ובבניינים מרשימים שהשתמרו מתחת לאפר הגעשי, רחובות של עיר שנעלמה מעל פני האדמה בתוך שעות ספורות.


#על הקשר בין סנטוריני לאטלנטיס האבודה
שרידיה של העיר המינואית אקרוטירי הם היום אתר העתיקות החשוב ביותר בסנטוריני ומהחשובים בעולם כולו. אחד הדברים המעניינים בקשר אליהם הוא הקשר המשוער שבין האתר הארכיאולוגי הזה שבסנטוריני, לאטלנטיס האגדית.

אטלנטיס היא ארץ או עיר אבודה ואגדית, שלפי תיאוריה אחת נקברה באותה התפרצות של הר הגעש של סנטוריני, לפני כ-3,500 שנה. תומכי התאוריה הזו רואים באקרוטירי את העיר האבודה אטלנטיס. ההשתמרות המופלאה שלה והחשיפה שלה לעינינו מאפשרים להתרשם מהפאר שלה ולפחות להתחיל להאמין בכך.

עד שהאתר באקרוטירי התגלה, בשנות ה-30 של המאה הקודמת, על ידי הארכיאולוג הנודע ספירידיון מרינטוס (Spyridon Marinatos), מי שזכה לתהילת עולם על התגלית הזו, הייתה אטלנטיס בבחינת אגדה מוחלטת. מאז התגלית, קיבלה האגדה פנים ומקום. גם אם אקרוטירי איננה אטלנטיס האגדית, היא כבר זכתה למעמד-על בעולם הארכיאולוגיה, לצד האתרים החשובים בעולם.

הדיון על קיומה של אטלנטיס והקשר שלה לאקרוטירי ימשיך ודאי עוד זמן רב, אבל כל כך נפלא שהארכיאולוגיה יכולה להתחבר לסופר-אגדות שנכתבו כבר בימי יוון הקדומה ולעמת אותן עם ממצאים אמיתיים ומוחשיים.
קבר אלפתריוס וניזלוס
קבר אלפתריוס וניזלוס
#על קברם של המנהיג היווני ונזילוס ומשפחתו

בקצה העיר אקרוטירי (Akrotiri), לכיוון חצי האי שנקרא באותו שם, משקיף על הים קברו של אלפתריוס ונזילוס (Eleftherios Venizelos), מראשי ההתקוממות של בני כרתים בשנת 1897, שהביאה לגירוש התורכים העות'מנים מהאי שלהם.

לאחר מכן, בתחילת המאה ה-20, אלפתריוס ונזילוס שבא מכרתים, היה לראש ממשלת יוון כולה ומהמנהיגים היווניים החשובים בהיסטוריה. באי כרתים הוא נותר גיבור תרבות.

בתור מנהיג האומה היוונית הוא היה לאומן וחידש את החזון של "יוון הגדולה". הוא חלם וקרא ליוונים לחדש את גדולת ביזנטיון ולהשיב את העטרה ליושנה.

אבל הוא לא חשב על האמנות, התרבות או פאר המשפטי של בינט אלא פנה קודם כל להקמת "אימפריה ביזנטית", כלומר לכיבוש שטחים. מצויד באמונה זו הוא הוביל את יוון לסיפוח חלקים מבולגריה ומתורכיה ובדיעבד הביא גם לגירוש היוונים מאסיה הקטנה.

מקברו של ונזילוס נשקף נוף מרהיב של העיר חאניה כולה ואל חצי האי אקרוטירי.
החוף האדום
החוף האדום בסנטוריני
#על סיני של סנטוריני

מדובר בחוף המיוחד ביותר באי והיפה ביותר. עם המפרץ היפה להפליא, החול הוולקני השחור, המים הצלולים והצוקים האדומים שלו, אין פלא שרבים נוהרים אל "החוף האדום" שבדרום האי סנטוריני.

הגוון האדמדם של ההרים שלאורך רצועת החוף האדום הוא שהיקנה לו את שמו. המים כאן חמימים מעט ממי החופים האחרים. גם חובבי השנורקלים ייהנו כאן מצלילה נעימה ומהנה, בעוד אחרים יאהבו את המיזוג הצבעוני של החול השחור, הים הכחול וההרים האדומים.

כל העונג הזה הוא כנראה מה שגורם לחוף האדום להיות כל כך צפוף, לאורך השנה ובמיוחד בעונת התיירות. יתכן שרעיון טוב יהיה להימנע ממנו בעונה. אין מספיק כיסאות להשכרה ואפילו בחנייה שלו לא בטוח שיהיה מספיק מקום לרכב השכור שלכם.

אם בכל זאת החלטתם להגיע והחנייה מלאה, שווה לחנות באקרוטירי, מול קפלת אגיוס ניקולאוס (chapel of Agios Nikolaos) וללכת אל החוף ברגל.


#טיפים
דרך נחמדה להגיע לחוף האדום היא בשיט בסירה מנמל אקרוטירי הסמוכה.

אם החוף מלא ולא כיף, תוכלו לקחת ממנו סירה, שתיקח אתכם אל החוף הלבן שקרוב אליו ותמיד שקט ומבודד.


קבלו הצצה לחוף האדום:

https://youtu.be/-X6idyhfNcM


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.