» «
אקרופוליס
אקרופוליס
#על האקרופוליס ש"מעל העיר"

אתם נמצאים באחד המקומות המרשימים והמפורסמים בעולם וללא ספק אחד השרידים המלהיבים שנותרו מהעולם העתיק - אקרופוליס (Acropolis). כאן, מעל העיר כולה, נישא ברוב פאר והדר, מתחם בן יותר מ-2,500 שנה, מלא הוד ורושם וּמקדשים ומבני פאר עתיקים.

המושג "אקרופוליס" פירושו ביוונית: העיר העליונה. זוהי גבעה מבוצרת שהייתה בערי-מדינה רבות ביוון העתיקה. למעשה, בתחילה שימש האקרופוליס כאזור המגורים של תושבי אתונה. גובהו ומצוקיו התלולים הפכו את האקרופוליס למבצר מושלם והוא סיפק לתושבי אתונה הגנה מפני פולשים. על גבעה נהגו המלכים לבנות את ארמונם ומסביבם גרו התושבים. רק כשאוכלוסיית אתונה גדלה, החלו התושבים להתגורר גם למרגלות האקרופוליס ובהדרגה הוא הפך למרכז הדתי של בעיר. אז נבנו באקרופוליס גם המקדשים של העיר.

זה בדיוק המתחם שאתם רואים מסביב - אוסף של מקדשים ומבנים מלכותיים מאתונה הקדומה, כשחלק מהם נבנו אף בזמן השלטון הרומי, כמו הספרייה של הקיסר אדריאנוס, שנבנתה בצד הצפוני של האקרופוליס, בשנת 132 אחרי הספירה.

פירוש המילה אקרופוליס ביוונית הוא "מעל העיר". ראו בתמונות שלנו, עד כמה האקרופוליס של אתונה מדגים זאת.


#טיפים
כרטיס הכניסה לאקרופוליס מקנה, בנוסף לכניסה לכל האתרים שבו, מאפשר כניסה ללא תשלום לעוד מספר אתרים נוספים באיזור, כמו האגורה, המוזיאון הארכיאולוגי של קאראמייקוס ועוד.

הכניסה חינם ביום א' הראשון לכל חודש. בעונת התיירות, בחודשי יולי-ספטמבר, הכניסה חופשית דווקא ביום א' השני לכל חודש. בנוסף, בין ה-1 בנובמבר ל-31 במרץ, הכניסה חופשית בכל יום א' הראשון לכל חודש.

במיוחד בשעת שקיעה ומגובה 150 מטר מעל פני הים, האקרופוליס הוא תצפית נפלאה על העיר אתונה הנפרשת לפניכם.


צפו באקרופוליס מהאוויר:

https://youtu.be/yXAI1-zSYbs
פרופילאה
פְּרוֹפִּילֵאָה
#על מבנה השער של האקרופוליס

פְּרוֹפִּילֵאָה (Propylaea) הוא מבנה שער מונומנטלי שנמצא בסמוך למקדש אַתֵנָה נִיקֶה באקרופוליס של אתונה. הפרופילאה שנבנתה במאה ה-5 לפני הספירה נבנתה כשער הכניסה לאקרופוליס והיא למעשה פותחת בהדר ופאר, את התחום הקדוש של ריכוז המקדשים שבאקרופוליס הקלאסי.

הפרופילאה מלאת ההוד מטפלת בהפרשי הגבהים שבכניסה אל האקרופוליס ומרשימה את הנכנסים אליה. המעניין הוא שמעולם לא סיימו את בנייתה לחלוטין. במאה ה-17, היא אף ניזוקה מאוד בפיצוץ תחמושת ובכל זאת היא משאירה רושם ראשוני רב.

שימו לב מצד שמאל, לפני הכניסה אליה, למונומנט של מרקוס אגריפה, או אגריפס. הוא היה סגנו, שותפו לשלטון וחתנו האהוב של הקיסר אוגוסטוס. עד מותו המוקדם, היה מרקוס אגריפה המועמד לרשת את אוגוסטוס ואפילו התחתן עם בתו הסוררת של הקיסר, יוליה. המעניין הוא שההיסטוריה יודעת לספר שאותו מרקוס אגריפה, אהוב פשוטי העם אך מי שאצילי רומי בזו וקינאו בו, הזמין בעצמו את הפסל הזה לכבודו, כאילו בני אתונה הם שהעריצו והעמידו אותו כאן לכבודו.


#אדריכלות הפרופילאה
הפְּרוֹפִּילֵאָה של האקרופוליס מזכירה חזית מקדש בן 6 עמודים. הרווח בין העמודים המרכזיים גדול מכיוון שהמתכננים חשבו על מעבר של מרכבות וחיות לקורבן.

ההשערה היא שבנין הפרופיליאה נבנה על מבנה כניסה קדום יותר, שלא ברור בדיוק מה היו קווי המיתאר שלו.

רוב העמודים בפרופיליאה הם בסגנון דורי. רק העמודים האמצעיים, הגבוהים יותר, הם עמודים יוניים. יש סברה שהם ניבנו בסגנון זה, כדי שלא ייראו מסורבלים מדי.


#מהי פְּרוֹפִּילֵאָה?
פרופילאה הוא מבנה שער מונומנטלי, שנהגו לבנות בימי קדם, הן באדריכלות היוונית והן בבנייה הרומית שהתבססה עליה. בפשטות, זהו מבנה שער עם עמודים.

פירוש השם פְּרוֹפִּילֵאָה הוא בצירוף של פרו - כלומר "לפני" ו-"פילאה" שפירושה "עמודים". הצירוף הזה ניתן בראשונה לפרופילאה שלפניכם, שער הכניסה של האקרופוליס שבאתונה, ממש זה שאתם רואים כאן.

בהמשך החלו להשתמש במושג גם במקומות אחרים, אם כי משמעותו הפכה בפשטות ל"שער". ואכן, מבני פרופילאה הוקמו בעת העתיקה במקומות רבים. ביניהם נמצאו פרופילאות באתרים עתיקים כמו מיקנה ובעל בק.

המעניין הוא שגם באדריכלות המודרנית המשיכו להשתמש בעקרון הפרופילאה של האקרופוליס באתונה. שער ברנדנבורג, אולי המבנה המוכר ביותר של ברלין, הוא פרופילאה המבוססת על המבנה ההיסטורי שכאן.


ביקור במקום:

https://youtu.be/fyy0UmvnIxo
מקדש זאוס האולימפי
מקדש זאוס האולימפי
#על שרידי המקדש המרשים לזאוס

כשמקדש זאוס האולימפי (Temple of Olympian Zeus) היה שלם, הוא היה גדול מהפרתנון הענקי שעל האקרופוליס ונחשב למקדש הגדול ביותר ביוון העתיקה. כיום ניתן לראות 15 מעמודיו בלבד, אך הם עדיין מרשימים ומדגימים עד כמה היה המקדש גדול ומפואר.

מקדש זאוס האולימפי ידע שלבים רבים של בנייה והפסקות בנייה. בנייתו החלה בשנת 515 לפני הספירה והושלמה רק במאה ה-2, בעת השלטון הרומי. על פי צו האופנה האדריכלית של אותם ימים, הכיל המקדש אז 104 עמודים קורניתיים מרשימים, גבוהים ורבי פאר.

כמו שער אדריאנוס שבקרבתו, חב מקדש זאוס האולימפי את השלמתו לביקור הקיסר הרומי אדריאנוס באתונה, בעת ששלטה בה רומי. ואכן הבניה הסתיימה בסמוך למועד הביקור ההיסטורי.

כיום יכולים המבקרים באתר בעיקר לראות את שרידיו של המבנה המסיבי הזה ולדמיין כיצד נראה בימי קדם, מה שהיה גדול מהפרתנון והמקדש הגדול ביותר ביוון.

בסביבת המקדש של זאוס האולימפי, נמצאים מספר מבנים ומונומנטים היסטוריים, כמו קשת אדריאנוס (Arch of Hadrian), בת 18 המטרים, שגם היא הוקמה לכבוד אדריאנוס, בית מרחץ רומי ציבורי וכמה מקדשים רומיים.


#תולדות מקדש זאוס האולימפי
בניית מקדש זאוס אולימפיאוס החלה בתקופת שלטונו של פייסיסטרטוס (Peisistratus) בסביבות שנת 515 לפני הספירה. בתחילה, במשך שנים ספורות, הבנייה התנהלה כשורה וללא בעיות. אבל די מהר הבנייה הוקפאה, כשהודח היפיאס (Hippias), בנו של הרודן.

יותר מ-300 שנים אחר כך, בשנת 175 לפני הספירה, העבודה התחדשה. זה היה בעת שלטונו של המלך ההלניסטי של סוריה, אנטיוכוס אפיפנס הרביעי (Antiochus IV Epiphanes). לתכנון המקדש מונה אז האדריכל הרומי קוסוטיוס (Cossutius). אבל 11 שנים אחר כך, כשאנטיוכוס מת, נעצרה הבנייה שוב.

שוב יעברו כ-300 שנה, עד שלקראת ביקור אדריאנוס (Hadrian) באתונה, במאה ה-2, הושלם המבנה. זה היה השלב שבו הוא הוקדש לזאוס האולימפי, זאוס אולימפיאוס.

החוקרים סבורים שרעידת אדמה היא שהחלה את הרס המקדש, בתקופה שאחר-כך. בימי הביניים ובתקופות שאחריה פורק המקדש, כשנלקחו רבות מאבניו כחומרים בשימוש משני, כלומר לבנייה מאוחרת יותר.


#אדריכלות מקדש זאוס האולימפי
הממדים המקוריים של מקדש זאוס אולימפיאוס היו 96 על 40 מטרים. מתוך 104 עמודיו המקוריים נשארו 15 במקומם ועמוד נוסף שכוב על הקרקע. גובה העמודים הוא מעט מעל 17 מטר וקוטרם 2 מטרים.

במקור, הקיפו העמודים הללו חדר פנימי שבו ניצבו פסלים גדולים. השיש שבו נעשה שימוש לבניית המקדש הובא מהר פנטלוס (Mount Pentelus).


#טיפים
בסוף השבוע האחרון של ספטמבר הכניסה ללא תשלום.

בימי א' בין ה-1 בנובמבר עד ה-31 במרץ הכניסה היא בחינם.


ביקור במקום:

https://youtu.be/Qx-jhn3K96g


ועוד אחד:

https://youtu.be/aqABael4TRo


הכך הוא נראה פעם?

https://youtu.be/nfKcq9pGJTo
ארכתיאון
אֶרֶֶכְתֵיאוֹן
#על המקדש עם 6 עמודי הנשים

האֶרֶֶכְתֵיאוֹן (Erechtheion) שעל האקרופוליס של אתונה, הוא מקדש לאלים אתנה ופוסידון (אל הים) ומקום קבורתו של אֶרֶכְתֵאוֹס (Erechtheus), ממלכי אתונה הראשונים.

בארכתאון ניתן לראות גילופים מרהיבים ואת הקַרִיאַטִידוֹת (Caryatids), שהן דמויות נשים מפוסלות, ששימשו ביוון הקדומה, כעמודים תומכים במבנים. 6 הקַרִיאַטִידוֹת שכאן מחזיקות את תקרת המרפסת והן מהיפות מסוגן בעולם. אבל למעשה, אלו שאתם רואים כאן הן עותקים של הקַרִיאַטִידוֹת המקוריות, שחמש מהן הועברו מכאן לתצוגה במוזיאון אקרופוליס החדש, בכדי לשמור עליהן מזיהום האוויר המפורסם של אתונה. השישית, אגב, נמצאת במוזיאון הבריטי, לאחר שלורד בריטי לקח אותה מכאן במאות הקודמות.

במקדש עצמו שימו לב לפוסידון המכה בתקרה וברצפה ומוציא מים מהמעיין, בתחרות שערך עם אתנה. לפי המיתולוגיה נועדה התחרות לקבוע מי מהשניים יונצח בשם העיר. אתם כבר יודעים את מי הנציחה העיר אתונה, נכון?

בסמוך לקבר, בצידו הצפוני, תוכלו לראות עץ זית. לפי המיתולוגיה נטעה אתנה את העץ הזה, בהמשך התחרות עם פוסידון, בהכותה על הסלע בחנית.


#טיפים
אם תגיעו לאזור דווקא בשעות הערב, אחרי השעה 18:00, תרגישו הקלה בעומס התיירים הפוקדים את המקום.


הנה הארכטיאון:

https://youtu.be/lhHcCkeQnqQ


המודל והשיפוץ:

https://youtu.be/lkwvdubH6zs


וביקור בו:

https://youtu.be/_6bX9NPRA_M

אקרופוליס

מקדש אפטרוס נייקי
מקדש אַתֵנָה נִיקֶה
#על המקדש העתיק ביותר באקרופוליס

מקדש אַתֵנָה נִיקֶה, או המקדש של אַפּטֵרוֹס נָיִיקִי (Temple of Apteros Nike), הוא מקדש יווני, קטן יחסית ויפהפה, שניצב על מצוק קטן באקרופוליס.

הוא הוקדש לאלה אתנה ונבנה בכדי להבטיח את הניצחון לאתונה וכדי שהניצחון לא יברח ממנה. שיהיה בלשון הציורית של יוון הקדומה "ניצחון ללא כנפיים".

מקדש אתנה ניקה נבנה בשנת 424 לפני הספירה ונחשב למקדש הכי עתיק באקרופוליס.

אגב, מרבית הפסלים והתבליטים של המקדש הועברו אל מוזיאון האקרופוליס החדש, שנמצא למרגלות ההר.


#אדריכלות מקדש ניקה
כבר משנת 424 לפני הספירה, עמד מקדש אתנה נָיִיקִי, או בעברית "אתנה של הנצחון", על הביצורים שהגנו על הכניסה אל המקדש הפנימי. יש לו אכסדרה שלה 4 עמודים בכל אחד מחלקיה, הקדמי והאחורי, בעוד קירותיה שבצדדים סגורים.

מדובר במקדש עם ארבעה עמודים בחזית וארבעה מאחור, "טטרסטילוס אמפי פרוסטילוס" ביוונית עתיקה. הכותרות שלו בסגנון יוני ואת הכותרות שבעמודים הקיצוניים מתחו מעט לצדדים, בכדי לטשטש את ההבדל שבין הצלעות השונות.

מקדש אתינה מוכר בעיקר בזכות התבליטים שעל המעקה שלו, "מעקה נייקי". רובם מוצגים כיום במוזיאון האקרופוליס החדש, שנמצא למרגלות ההר.


#סיפור הטרגדיה של אֶגֶאוּס
במקדש אַתֵנָה נִיקֶה הגיעה לשיאה אחת ההתרחשויות הטרגיות של יוון העתיקה. לפי המיתוס של אֶגֶאוּס כאן המתין המלך לראות אם בנו תֶזֶאוּס חוזר מנצח ממלחמתו במינוטאור שבכרתים.

תזאוס יצא להרוג את המיניטאור, לאחר שנודע לו שמינוס מלך כרתים גובה מאתונה, אחת לתשע שנים, שבעה נערים ושבע נערות, כדי להקריבם ליצור האיום שבארמונו. במקום להילחם במינוס, בעל הצי החזק שלו יצא תזאוס להרוג את המינוטאור.

תזאוס, שהצליח במשימתו, נמלט מכרתים יחד עם אריאדנה אהובתו ושב בשיט לאתונה. בשמחתו על שניצח בקרב, הוא שכח את הבטחתו לאביו, שאם יתגבר על המינוטאור, הוא יסמן לו זאת כבר מרחוק, על ידי מתיחת מפרשים לבנים על ספינותיו השבות הביתה. הספינות נותרו עם מפרשים שחורים.

דמיינו את אגאוס, בעומדו כאן, על האקרופוליס, כשהוא ממתין בדאגה לשוב בנו. כשראה את המפרשים השחורים שעל ספינות בנו, סבר המלך שתֶזֶאוּס אהובו מת. הוא קפץ לים, הקרוי מאז על שמו, הים האגאי, ומת. רק מששב תֶזֶאוּס החי אל העיר הבין את גודל טעותו והצטער צער רב.


ביקור במקום:

https://youtu.be/fP5lbjC31vk


ומודל המקדש:

https://youtu.be/nMun9YM83PA
פרתנון
הפַּרְתֵנוֹן
#על מבנה המקדש המושלם בעולם והסמל של אתונה

הסמל של האקרופוליס של אתונה והמבנה המפורסם ביותר כאן, הוא ללא ספק ה"פַּרְתֵנוֹן" (Parthenon), שניצב ממש במרכז האקרופוליס.

הפרתנון הוא השריד העיקרי של אתונה העתיקה. זהו מקדש שנבנה במאה ה-5 לפני הספירה, כאות תודה לאלה אתנה. בבנייתו הודו האתונאים לאתנה, הפטרונית של העיר אתונה, על שנתנה להם את הניצחון במלחמתם נגד פרס. הפרתנון נבנה ממש במקום שבו ניצב קודם לכן מקדש עתיק יותר, שהפרסים הרסו במלחמה.

אגב, כמו מבנים עתיקים רבים בעולם העתיק וכמו יצירות אמנות יפות לאורך ההיסטוריה, הפרתנון בנוי בפרופורציות של "יחס הזהב", על פי חוקיות האסתטיקה חוצה התקופות הידועה כ"פרופורציה האלוהית".

חוץ מהפרתנון יש באקרופוליס של אתונה שרידים נוספים של מבנים קדומים, כמו מקדשי אתנה והאֶרֶכתֵיאוֹן (Erechtheion). יש כאן גם 2 תיאטראות ומגוון גדול של פסלים מהעת העתיקה.


#אדריכלות הפרתנון
אם יש משהו שהפרתנון בולט בו הוא הבנייה המרהיבה והעצומה שנעשתה בו. המקדש הזה נבנה בשנים 438-447 לפני הספירה, בנקודה הגבוהה ביותר באקרופוליס. את כל השיש לבניית הפַּרְתֵנוֹן הביאו מהרי פלניקוס הסמוכים לאתונה.

הוא נבנה בסגנון דורי, שתוכלו לראות במיוחד בכותרות העמודים שלו. הפרתנון בנוי מ-8 עמודיים דוריים לרוחבו ו-17 עמודים לאורכו. בסגנון הדורי הוא מהווה את הבנייה המרהיבה ביותר ששרדה עד ימינו והוא ללא ספק, המבנה הדורי המושלם ביותר בעולם.

בעת העתיקה הכיל הפַּרְתֵנוֹן שני חדרים. הראשון, "חדר הבתולות", הוא גם פירוש שמו "פרתנון". השני "חדר האוצר", היה המקום שבו שמרו את אוצרות המסים שגבתה אתונה. במרכזו של המקדש ניצב אז פסל של אתנה, שיצר הפסל המפורסם פִידִיאַס (Phidias), גדול אמני התקופה ומי שפיסל אגב, את הפסל של זאוס באולימפיה, פסל שהיה אחד מבין שבעת פלאי תבל. זה היה פסל גדול, עשוי עץ ומצופה שנהב וזהב.

הפרופורציות המושלמות של הפרתנון ועמודיו ומיקומו המדהים, כמו גם המקום הגבוה באקרופוליס, הם מה שהפך את הפרתנון לאתר חובה בכל ביקור באתונה.


#תולדות הפרתנון
הפרתנון נבנה במאה ה-5 לפני הספירה, כאות תודה לאלה אתנה וכמקדש לה. בבנייתו הודו האתונאים לאתנה, הפטרונית של העיר אתונה ומקור שמה "אתונה", על שנתנה להם את הניצחון במלחמתם נגד פרס. הפרתנון נבנה ממש במקום שבו ניצב קודם לכן מקדש עתיק יותר, שהפרסים הרסו במלחמה.

אם להיות מדויקים, בניית הפרתנון החלה בשנת 447 לפני הספירה והוא הוקדש סופית 9 שנים אחר כך, בשנת 438 לפני הספירה.

במהלך השנים מאז שימש הפַּרְתֵנוֹן בהתאם לשינויים ההיסטוריים שחלו באתונה. בתקופה מסוימת הוא היה גם כנסייה, מסגד ואפילו מחסן תחמושת...

במהלך השנים, אגב, על אף ששרד בשלמותו, הוא גם ניזוק לא מעט. זה קרה בעיקר כשהופצץ, בזמן המצור הוונציאני על אתונה, בשנת 1687. הפרתנון כמעט ונהרס אז לחלוטין, אבל שרד בחלקו.


#טיפים
אם תגיעו לאזור דווקא בשעות הערב, אחרי השעה 18:00, תרגישו הקלה בעומס התיירים הפוקדים את המקום. אז גם מואר הפרתנון בתאורה מיוחדת.


הנה הפרתנון וממצאים שנמצאו בו:

https://youtu.be/G1D5hbxa8CM


וכך הוא היה בימי קדם:

https://youtu.be/aGitmYl6U90


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.