» «
האוניברסיטה היגלונית
האוניברסיטה היגֶלֹונית
#על האוניברסיטה העתיקה בפולין ומהוותיקות באירופה

האוניברסיטה היאגֶלֹונית (Uniwersytet Jagielloński) היא האוניברסיטה העתיקה ביותר בפולין. היא נחשבת לאחת האוניברסיטאות היוקרתיות ביותר באירופה. הקולג' המרכזי שלה הוא המבנה העתיק והשמור ביותר באוניברסיטה ונבנה בסגנון גותי. הקולג' החדש נבנה בסגנון ניאו-גותי. בנייניה המרכזיים של האוניברסיטה ממוקמים בצד הדרום-מערבי של כיכר השוק.

האוניברסיטה הזו, שנוסדה בימי הביניים, נחשבת לאחת האוניברסיטאות העתיקות באירופה, מיד אחרי אוניברסיטת פראג. האוניברסיטה היגלונית נוסדה במאה ה-14. היה זה המלך קז'ימייז' הגדול, שייסד אותה ב-1364. המלך יגיילו, שעל שמו היא גם נקראת, היה מי שחידש אותה בהמשך השנים.

האוניברסיטה הזו אוחזת ברשימת בוגרים מרשימה ביותר. ביניהם ניתן לציין את אחד האפיפיורים המוכרים בהיסטוריה, האפיפיור יוחנן פאולוס השני. לצידו מככב ברשימה גם האסטרונום הפולני הידוע ניקולאוס קוֹפֶּרניקוּס, מדען מהולל שההיסטוריה מחשיבה כמי שהחל את המהפכה המדעית כולה.


#טיפים
אם אתם מבקרים בה, כדאי להיכנס אל מוזיאון האוניברסיטה שבקומה הראשונה. בין השאר תוכלו לראות כאן מכשירי אסטרונומיה עתיקים ומיוחדים. כמו כן מוצג כאן "גלובוס יגלוניקוס" - מהגלובוסים העתיקים ביותר בעולם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Ep0UkB861wk


ליפ דאב משעשע ומעולה של הסטודנטים המצולמים במבני האוניברסיטה:

https://youtu.be/Qw1Pvj91PJU
העיר העתיקה של קרקוב
העיר העתיקה של קרקוב
#על קרקוב של ימי הביניים

העיר העתיקה של קרקוב (Kraków Old Town) היא העיר בת כמעט אלף השנים שממנה צמח הכרך הגדול של היום.

במרכז העיר העתיקה נמצא כיכר השוק, הכיכר המרכזית רינק גואובוני (Rynek Glowny), שנבנתה כאן בימי הביניים. בכיכר בית הבדים, כנסיות ובית העיריה

בעיר העתיקה נמצא רחוב גרודזקה, שבו עוברת הדרך המלכותית (The Royal Route), שהובילה אל מצודת ואוול.

חוץ מהכנסיות שבכיכר המרכזית יש בעיר העתיקה כנסיות נוספות, כולל כנסיית אנדריי הקדוש הרומנסקית וכנסיית פטרוס ופאולוס הקדושים הבארוקית.

בעיר העתיקה גם מוזיאונים כמו מוזיאון צ'ארטוריסקי (Muzeum Czartoryskich), שבצפון העיר העתיקה. בו מוצג אוסף אמנות מרתק, החל מיצירות מתקופת יוון העתיקה ורומא ועד לאמנות האירופית של המאה ה-18, וציוריו של רמברנדט, עם ציורו המפורסם "השומרוני הטוב".

בדרום העיר העתיקה תוכלו לבקר גם במוזיאון ויספיאניסקי (Muzeum Wyspianskiego) המעניין.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/hFLvDxNfQT0


בלילה:

https://youtu.be/KLTtsrCkWos


אתרים:

https://youtu.be/YDRjfHZAOvg
כיכר רינק גואובוני
כיכר השוק, רינֶק גואובוני
#על הכיכר הגדולה עם תרועת החצוצרה

כיכר רינֶק גואובוני (Rynek Glowny) היא כיכר העיר, הכיכר המרכזית בקרקוב והגדולה ביותר בפולין. בגודל של 200 על 200 מטרים, זוהי גם אחת הכיכרות הגדולות באירופה ואחת הכיכרות המרשימות בה.

הכיכר הוקמה בשנת 1257 ובעבר הייתה כיכר השוק המרכזית של העיר. בה עמד השוק של העיר קרקוב בימי הביניים. כאן נהגו אז ובמשך מאות שנים, להשביע את המלכים החדשים וגם להוציא להורג פושעים, בהוצאות פומביות להורג.

מבט על הכיכר מלמעלה, המראה את הרחובות השונים היוצאים ממנה בצורה מושלמת, מדגים את המרכזיות של כיכר רינק גואובוני בעיר קרקוב כולה. מכאן גם יוצאים סיורי הכרכרות של קרקוב.

מסביב לכיכר בנו במהלך השנים את אולם הבדים, ששימש למסחר בבדים, את מגדל בית העיריה העתיק, שנותר לבדו מבית העיריה שנהרס כאן בשנת 1820, את קתדרלת הבתולה מריה ולא מעט בתי קפה.


#על תרועת החצוצרה שנקטעת באמצע
אחת לרבע שעה תשמעו מהדהדת בכיכר תרועת חצוצרה בת מספר תווים שנקטעת באמצע. כל אחת מתרועות החצוצרה הללו מנוגנת לכיוון אחר בין רוחות השמיים.

התרועה המקוטעת, שאין כמוה בשום מקום בעולם, באה ממרומי המגדל הגבוה של בזיליקת מריה הקדושה. זוהי תרועת ה"הינאל" המקומית, מסורת ייחודית, בת מאות שנים, שהפכה לאות המוסיקלי של העיר קרקוב. אבל מדוע היא נקטעת תמיד באותו הצליל?

המסורת הזו, שמשמרים חצוצרני מכבי האש של קרקוב, נולדה עם פלישת הצבא הטטארי לעיר. בימי הביניים היתה תרועת החצוצרה אות אזהרה מקובל מפני פולשים. זקיף שעמד בתצפית על המגדל הזה, היה הראשון שראה את צבא האויב המתקרב וביקש להתריע על הסכנה לעיר בתרועת החצוצרה שלו.

הוא החל לחצרץ את תרועת האזהרה אבל לא הספיק הרבה. אחד מצלפי האויב הטטארי קיבל פקודה וירה חץ, שפילח את גרונו של הזקיף הנאמן. החץ הרג אותו בעיצומה של תרועת האזהרה וכך, לציון המוות הפתאומי של החצוצרן, נפסקת תרועת החצוצרה עד היום במפתיע, ממש באותו תו שבו החזיר הזקיף האמיץ את נשמתו לבורא.

בימינו, להבדיל, מנופף החצוצרן, בסיום התרועה הפתאומי, לקהל שלמטה וחוזר אל משמרתו.

ואגב, תרועת ה"הינאל" הזו משמשת כבר שנים רבות כאות המוסיקלי של הרדיו הפולני. היא מושמעת בו בכל יום, בצהרי היום ובחצות.


#בילויים בכיכר
בכיכר השוק אפשר לבלות בערב והמבחר גדול. התאורה בכיכר מקנה לה אווירה רומנטית ונעימה והיא יפה מאד בחשיכה.

בטבעת המבנים העתיקים שבכיכר תראו שלל מסעדות, פאבים וברים נהדרים. לרוקדים יש מועדונים ובכיכר גם כמה גלידריות חביבות, חנויות מאפים וקונדיטוריות נחמדות.

הכיכר הוותיקה, שלא השתנתה הרבה מאז המאה ה-13, מציעה גם מזרקות, פינות ישיבה ודוכנים שונים של אוכל רחוב. מסביב תראו בה שורות של כרכרות עם סוסים, בהם יוכלו תיירים נלהבים לערוך סיבוב בעיר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/OUJ-wyQW8BE


השוק שבכיכר:

https://youtu.be/GCai6YUItVw


מהאוויר:

https://youtu.be/9GrW1qSqCWk


ביקור במקום:

https://youtu.be/r5vLwA-jgbk
בזיליקת מריה הקדושה
בזיליקת מריה הקדושה
#על כנסיית שני המגדלים ותרועת החצוצרה המתמדת

בפינתה הצפון-מזרחית של כיכר ה"רינק", בחזית כיכר השוק המרכזית שבלב העיר העתיקה, נמצאת הבזיליקה הקתולית של מריה הקדושה (Kosciol Mariacki). היא נחשבת לגדולה מסוגה בעולם.

זוהי בזיליקה קתולית, הנמצאת בחזית של כיכר השוק, שעליה היא משקיפה. היא הוקמה כאן במאה ה-14, על חורבות כנסייה קודמת, שנהרסה עוד במאה ה-13, בפלישה של הטטארים לקרקוב.

בחזית המלכותית של הבזיליקה בולטים שני המגדלים שלה, הבנויים בסגנון הגותיקה הפולנית. שימו לב שגובהם וראשם שונה. עוד מעט תשמעו על זה סיפור.

כנסיית מריה הקדושה היא הכנסייה הגדולה בעיר. בפנים היא ידועה בעולם הנוצרי במזבח העץ הגדול והמפואר שבה, מזבח גותי, שנבנה במאה ה-15.

כל רבע שעה עולה ומהדהדת בכיכר תרועת חצוצרה בת חמישה תווים, מהמגדל הגבוה של בזיליקת מריה הקדושה. התרועות נקטעות תמיד ובדיוק באותו צליל, זכרון היסטורי לתרועת אזהרה שהסתיימה באסון.


#סיפור ההבדל שבין שני מגדלי הכנסייה
שמים לב להבדל בגובה בין שני מגדלי הכנסיה? וגם לצורתם השונה במקצת?

האגדה מספרת על הסיבות לכך והסיבה היא ששני המגדלים הללו נבנו בידי שני אחים. כל אחד מהם היה אחראי למגדל אחד מהשניים.

קנאת בנאים בין האחים הביאה אחד לקנא באחיו על הבנייה המהירה והמוצלחת שלו והוא רצח את אחיו. מי אמר קין והבל ולא קיבל?

תכלס, האח הרוצח נתקף לאחר המעשה בחרטה והוא קפץ אל מותו מגג הכנסייה. כך נותרו הצריחים בגובה אחר וכמובן גם בעיצוב שונה.

אגב, בכניסה לאולם הבדים, תוכלו להבחין בסכין תלוייה. מספרים שיש גרסה של האגדה, לפיה האח הרוצח התאבד בסכין כזו, לאחר שרצח את אחיו.


#מה תראו כאן?
הבזיליקה של מריה ממוקמת בכיכר השוק שבלב הרובע העתיק. זוהי כנסייה ענקית, בסגנון גותי מוקדם, שנבנתה במאות ה-13 וה-14.

בחזית הגותית המלכותית שלה תראו שני מגדלים מרובעים בגבהים שונים. הנמוך מביניהם הוא מגדל פעמונים, עם 5 כאלה.

בראש הגבוה ביניהם, המשמש כמגדל שמירה ותצפית, 8 תרני מגדל קטנים וכיפת זהב, המהווה מעין כתר במשקל של 350 קילוגרם.

עד לגובה של 40 מטרים הם זהים בצורתם, אך בחלק העליון הם שונים. גובהו של הגבוה מהם מגיע ל-81 מטרים בעוד הנמוך גובהו כ-69 מטר בלבד.

שימו לב, בחלל הפנימי של הכנסייה, לערבוב המדהים של הצבעים והגוונים. יש כאן ציורי קיר נהדרים, ויטראז'ים גותים צבעוניים וריהוט מגוון בסגנונותיו, כולל פריטים גותיים, עיצובים מתקופת הרנסאנס וריהוט בסגנון הבארוק.

אחד מפלאי האמנות החשובים בכנסייה הוא מזבח העץ הגותי המפורסם שלה, מזבח מהמאה ה-15 שנחשב לגדול ביותר בעולם. גילוף העץ המרהיב שבו מעוטר בזהב ומתאר תמונות מחייו של ישו. משני צידיו ניצבים פסלי אבן מרשימים.

את המזבח הגדול והמפואר הזה לקח 12 שנה ליצור. יש לו שלושה חלקים וכולו מגולף בעץ מעשה ידי אמן. תכנן ויצר אותו האמן הגרמני ויט שטוס (Veit Stoss), פסל עץ מוביל, שהשתקע בקרקוב בשלהי המאה ה-15 ויצר בה את המזבח שהפך לאוצר לאומי פולני.

מבפנים מרשים במיוחד המראה הססגוני והצבעוני שלה, עם קורטוב אופייני של מסתורין קתולי. לצלילי העוגב, דולקים בה נרות רבים ויוצרים משחקי אורות וצללים וריח קטורת משכר.

עיצוב הפנים כאן מערב סגנונות וז'אנרים וכולל אלמנטים גותיים, בארוקיים וגם כאלו מתקופת הרנסאנס. שימו לב לחלונות הוויטראז' הצבעוניים והנהדרים, השופכים לחלל הכנסייה אור עמום ומתעתע במשחקי אור וצל.


#טיפים
בכנסייה שווה לעלות 400 מדרגות אל ראש אחד המגדלים, לתצפית פנורמית נהדרת על הנוף שמסביב.


מבט מהיר:

https://youtu.be/x0VVlk90Ne8?t=470


מבט מקרוב:

https://youtu.be/voYsi3lTLlM


ביקור במקום:

https://youtu.be/aXuyOLK2-9A


עליה למגדל:

https://youtu.be/8-y8p-X1ZPs


הדרכה:

https://youtu.be/ukTBBjirBvc


תמונות:

https://youtu.be/zcjdyfDdXCM

אתרי חובה בקרקוב

גבעת ואוול
גבעת וַאוֶול
#על גבעת הארמון שבה ישבו ונקברו בעבר מלכי פולין

גבעת וַאוֶול (Wawel Hill), או גבעת וָאבֶל, היא אחת האטרקציות הפופולריות בקרקוב ובפולין כולה ואחד האתרים המתוירים בעיר. על הגבעה הזו התנהלו כ-1000 שנים של היסטוריה פולנית וכאן ישבו מלכי פולין במשך כ-500 שנה.

על הגבעה שוכן מבצר ואוול, או מצודת ואוול, מקום ששימש לאורך מאות שנים בתור הארמון של מלכי פולין. למעשה, עד הפיכתה של ורשה לעיר הבירה הייתה הגבעה הזו גבעת המלוכה של פולין כולה, מה שהקנה לה באותם ימים את הכינוי "גבעת המלכים". לצד הארמון שימש כל המתחם המלכותי הגדול הזה את משפחת המלוכה, עד שהמלך עבר לעיר ורשה וקרקוב הוחלפה בוורשה כבירת פולין.

בקתדרלת ואוול המרשימה, שגם היא נמצאת על הגבעה, הוכתרו המלכים הפולניים וגם נקברו. הקתדרלה הזו היא המרכז הרוחני של פולין כולה.


#מה תראו כאן?
כיום משמש מתחם גבעת ואוול גם כמוזיאון להיסטוריה ולאמנות. בגבעת ואוול נמצאת המצודה בשם זה, שהייתה ארמונם של מלכי פולין במשך חצי אלף וניצבת מעל נהר הוויסלה.

על הגבעה גם קתדרלת ואוול, אם הכנסיות של פולין, לה מבנה מרשים מהמאה ה-14.

בנוסף לארמון ולקתדרלה, בירידה לכיוון הנהר תוכלו לעבור דרך מערת הדרקון ופסל הדרקון יורק האש שלצידה. עוד על הגבעה נמצאים הנשקייה המלכותית ופעמון זיגמונט, המשמש בארמון המלוכה לאירועים בעלי חשיבות לאומית.


#טיפים
דמי הכניסה למונומנטים השונים נגבים בנפרד. הכניסה לארמון היא בחינם.

אוהבי הנוף מוזמנים אל מגדל הגנבים, ממנו יש תצפית נאה על הנהר.

במתחם הגבעה תוכלו להעביר שעות ארוכות. למנוחה שבו בבית הבית הקפה החביב שבו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/DHRMpJx5gRs


ביקור במקום:

https://youtu.be/i_x-woRX2H8


הדרכה שקטה:

https://youtu.be/zxyxgbcm5Mg
טירת ואוול
טירת וַאוֶול
#על טירת מלכי פולין עם המבנים מכל התקופות

טירת וַאוֶול (Wawel Castle), שעל גבעת ואוול, שימשה במשך מאות שנים כמבצרם וארמונם של מלכי פולין. היא נולדה על פי דרישתו ופקודתו של מלך פולין קז'ימייז' השלישי, שעל שמו נקרא גם הרובע היהודי של קרקוב.

מה שמעניין כאן היא האדריכלות המעורבת מימי הביניים, הרנסנס והבארוק. אלה ליד אלה מככבים בטירה מבנים וקישוטים מתקופות, ז'אנרים וסגנונות בנייה שונים. הסיבה לגיוון היא הוותק האדיר של המצודה, שבמהלך חייה הארוכים נוספו לה עוד ועוד חלקים ובניינים, כל אחד בסגנון שהיה פופולרי או נהוג בזמן הבנייה.

הטירה משמשת כיום כמוזיאון בעל אגפים שונים, עם שעות פתיחה שונות ותשלום לכל אגף בנפרד.


#מה לראות כאן?
טירת וָאבֶל היא מהאטרקציות התיירותיות הגדולות של קרקוב. אם אינכם לחוצים מדי בזמן, מומלץ ביותר לבקר בה. עונג של ממש הוא לטייל בחצר הפנימית של הטירה המלכותית הזו, המעוצבת בסגנון הרנסאנס.

בתוך הטירה חדרים עמוסים בריהוט פאר משוחזר. מוצגות בה שלל יצירות אמנות, לצד מוצגים היסטוריים דוגמת אוהלי שלל טורקיים שהובאו מהניצחון על הצבא העות'מני בשערי וינה ושטיחים פלמיים מהמאות ה-16 וה-17,

בבית האוצר והנשקיה המלכותית תראו את חרב שצ'רביץ, חרב הכתרה מהמאה ה-13, שהיה לה תפקיד טקסי בהכתרות כל המלכים מאז המאה ה-14.

בדירות המלכותיות תקבלו הצצה לחיי בית המלוכה הפולני, עם ריהוט משוחזר ואוסף שטיחי קיר מהגדולים בתבל.

לצידן תראו את חדרי הלשכה המלכותית, שבהם מוצגים היסטוריים וריהוט מתקופת הרנסאנס ותחילת תקופת הבארוק.

באגף ואבל האבודה מוצגים ממצאים מתקופות קדומות יותר בהן עברה הטירה שלל תהפוכות.


#תולדות הטירה
טירת וַאוֶול נולדה במאה ה-11, בפקודתו של קז'ימייז' השלישי, מלך פולין ומי שעל שמו נקרא גם הרובע היהודי של קרקוב.

מאז היא נכבשה כמה פעמים, בידי צבאות שונים. היא עלתה באש, נבזזה שוב ושוב ונבנתה מחדש במאה ה-14.

במאה ה-16 היא שופצה פעם נוספת ובמאה ה-19, הפכה בידי הקיסר האוסטרו-הונגרי לבית חולים ולבסיס צבאי לחיילי האימפריה שלו.

את מלחמת העולם השנייה המצודה שרדה, רק בזכות העובדה שהגרמנים לא הספיקו לפוצץ אותה, בעת נסיגתם מהצבא האדום.


#טיפים
הכניסה חופשית לתחום הטירה.

הכניסה לתצוגות השונות שבתוך הטירה, היא בתשלום לכל חלק בנפרד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/lMqFZRkgRL0


ביקור במקום:

https://youtu.be/RYW5u8hUBfE
קתדרלת ואוול
קתדרלת וַאוֶול
#על אם הכנסיות של פולין

קתדרלת וַאוֶול (Katedra Wawelska), שעל גבעת ואוול, שוכנת במבנה מרשים מהמאה ה-14. כאן הוכתרו ונקברו כל מלכי פולין, לאורך דורות ובמשך מאות שנים.

לצידם קבורים כאן גם משוררים חשובים וגיבורים לאומיים של האומה הפולנית. בכנסיה תוכלו לראות המוני קפלות מעוטרות זהב וסרקופגים מושקעים.

את גרסתה הראשונה של הקתדרלה הקימו כאן בשנת 1020 ומאז נבנו נהרסו ונבנו כאן כנסיות, כשבכל תקופה נוסף עוד חלק או סגנון למבנה מרהיב העין והמגוון שלה.

טיפוס על מגדל זיגמונט שמעל לקתדרלה יאפשר לכם להציץ לפעמון הרחב מאד, ששוקל 11 טונות. מהמגדל תזכו גם לתצפית נהדרת על העיר.


#מוזיאון הקתדרלה
במבנה גותי מהמאה ה-14, שנמצא מול הכנסייה, תראו את המוזיאון של הקתדרלה. במוזיאון הזה מוצגים חפצים ודברי אמנות, שקשורים בקתדרלה ובטקסי הקבורה שנערכו בה במהלך השנים.

אל תחמיצו את אחת מגולות הכותרת של המוזיאון הזה - מדובר בעבודת רקמה יפה להפליא, השזורה בחוט זהב, שגילה מעל 500 שנים.


#תולדות הכנסייה
את קתדרלת וַאוֶול בנה המלך קאז'ימייז' הגדול, בשנים 1320-1364. היא נבנתה על חורבותיהן של שתי כנסיות קדומות שעמדו כאן. מיד עם בנייתה ככנסייה המלכותית, היא הפכה למקום שבו השתמש בית המלוכה הפולני לטקסי ההכתרה של המלכים וכמקום הקבורה שלהם.

במאה ה-14 נבנה המגדל של הקתדרלה. עליו הוצבו מספר פעמונים לא גדולים. על מגדל נוסף שנבנה הוצבו עוד 5 פעמונים והוא זכה לשם "מגדל פעמוני הכסף".

אבל הפעמונים הללו לא הרשימו את אנשי הכנסייה והם רצו יותר. לכן הם גייסו תרומות ובמאה ה-16 הוכנס אליו הפעמון של זיגמונט. זהו פעמון ענקי וכבד במיוחד, שאת צליליו שומעים גם במרחק של 50 ק"מ מהכנסייה.


#טיפים
הכניסה לקתדרלה חופשית.

תשלום אחד מקנה כאן כניסה למגדל, למוזיאון הקתדרלה ולקברים המלכותיים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/k0B7NCQ8wIM


קונצרט בכנסייה:

https://youtu.be/QDlsyYvJMiQ


טקס בכנסייה:

https://youtu.be/GKSBDftEZts


ביקור במקום:

https://youtu.be/xy4roYGjjOI


הדרכה:

https://youtu.be/RFWJQP0zxgE
קז'ימייז'
קַזִ'ימְיֶיז', הרובע היהודי
#על הרובע היהודי של העיר קרקוב

הגעתם לרחוב ג'וזפה המרכזי ברובע קַזִ'ימְיֶיז' (Kazimierz, יש לומר קַזִ'ימְיֶישׁ). היום זהו רובע צבעוני, תוסס ומיוחד בעיר, עם בתי קפה, ברים ומסעדות רבות. אבל בעצם קאז'ימייז' הוא רובע היסטורי, שהיה בעבר הרחוק עיר עצמאית ובהמשך השנים הוא הפך לחלק מהעיר ולפרבר היהודי של קרקוב.

משנת 1495 ועד לגירוש היהודים מהעיר במלחמת העולם השנייה, הרובע שימש כמקום מושבה של הקהילה היהודית של קרקוב. עד היום נושאים חלק מהרחובות כאן שמות יהודיים, כמו ג'וזפה, איזקה, ג'קובה ואסתרי.

קאז'ימייז' של היום ממזג בין סדוק וישן לטרנדי וחדש. כתובות בעברית מזכירות את העבר. על הסדקים שבקירות מציירים בו אמני רחוב ציורים וכתובות גרפיטי ססגוניים ובתים משופצים זוכים כאן לחזית צבעונית ומלאת חיים.

בין נקודות תצפית נפלאות על נהר הוויסלה ועל נופי האזור, תראו ברחובות הרובע לא מעט עדויות לחיי היהודים כאן בעבר. לא פחות מ-7 מבני בתי כנסת עתיקים עדיין עומדים כאן על תילם. רובם שופצו או שוחזרו אחרי השואה ושניים מהם אף פעילים עד היום. לצידם ניתן למצוא כאן גם כנסיות, שחלקן גם הן פעילות.


#תולדות הרובע
הרובע היהודי, נמצא ברובע שנקרא על שם המלך קז'ימייז' הגדול. הוא ייסד אותו במקור כעיר נפרדת, עצמאית וסמוכה לקרקוב.

כבר במאה ה-14, העיר קז'ימייז' אוכלסה על ידי יהודים והפכה עם השנים להיות "שטעטעל", יישוב שחלק משמעותי בו יהודי. בקז'ימייז' גם נוסד בית הכנסת העתיק ביותר בפולין, שנבנה עוד בשנת 1364.

בהדרגה גדלה העיר קרקוב, אבל קז'ימייז' עוד לא הפכה לפרבר שלה. במאה ה-15 כבר גורשו אליה יהודי קרקוב והיא הפכה ליישוב יהודי מבודד יחסית, אבל שוקק חיים.

רק במאה ה-18 נכללה קז'ימייז' בתחומי העיר קרקוב והפכה לרובע בעיר. עד הימים שלפני מלחמת העולם השנייה היה הרובע אזור יהודי פעיל ומלא חיים יהודיים. הקהילה היהודית כאן ניהלה חיי קהילה עשירים ופעילות חברתית, תרבותית ומסחרית רבה. היא נחשבה אז לאחת הקהילות היהודיות החשובות באירופה והיהודים בה מנו כ-70 אלף איש.

במלחמת העולם השנייה פונו היהודים לגטו בפודגורזה (Podgórze) ומשם נשלחו למחנות ההשמדה. את השואה שרדו רק כ-6,000 איש. כיום נוכחים כאן השלטים, השפה, התרבות והמורשת היהודית בכל פינה, אבל הקהילה היהודית מונה כאן רק פחות ממאה איש.

רק פסטיבל התרבות והמוזיקה היהודית, שמתקיים כאן כל שנה בסוף חודש יוני, מחזיר לרגע את הגודש היהודי לרובע, עת אלפי תיירים ויהודים נוהרים לכאן מכל רחבי העולם.


#האגדה על הולדת הרובע היהודי
היה זה בימיו של המלך קַזִ'ימְיֶיז', זה שעל שמו נקרא הרובע הזה. למלך החזק הזה הייתה מאהבת יהודיה בשם אסתרקה. היהודיה היפה ניצלה את אהבתו של המלך אליה ושכנעה אותו לסייע ליהודים שנרדפו ברחבי אירופה.

לפי האגדה, הורה המלך להקים במהירות את היישוב ובו הרובע היהודי בסמוך לבירת הממלכה באותה עת, קרקוב. משהסתיימו העבודות הוא הוציא הודעה מלכותית בה הוא מזמין את יהודי אירופה להגיע ולהקים כאן את בתיהם.

היהודים נהרו. המלך נתן להם ממשל עצמי, אוטונומיה וחופש דת. חיי הקהילה היהודית בקרקוב התחילו לפרוח ובמשך מאות שנים צמחה והתפתחה לה קהילה מאושרת וחזקה בעיר.


#היהודים בשואה
לפני מלחמת העולם השנייה היו בקרקוב כ-60 עד 70 אלף יהודים. עם כניסת הגרמנים לעיר, ב-6 בספטמבר 1939, החלו הרדיפות אחריהם.

חודשיים אחרי כן, בתחילת חודש דצמבר, ערכו הגרמנים את "האקציה" הראשונה נגד היהודים. תוך ימים הם מינו "יודנראט" ובו 24 חברים, בראשות ארתור רוזנצוויג.

באפריל 1940 קיבלו יהודי העיר צווים הקוראים להם לפנות את העיר בתוך ארבעה חודשים.

שנה אחר כך, ב-21 במרץ 1941, מקימים את הגטו היהודי. מכניסים לתוכו 20 אלף יהודים, כולל מגורשים רבים מכפרים וקהילות סמוכות.

ביוני 1942 נשלחים 6,000 יהודים ראשונים לבלזיץ והנאצים מתחילים את ההשמדה הפיזית של היהודים. לשם כך הם מוציאים זקנים מבתי-אבות, חולים מבתי חולים ו-300 יתומים, שנרצחים במקום.

בגטו קרקוב התארגן גם הסניף המקומי של הארגון היהודי הלוחם, שפעל בגטאות פולין השונים. במהלך המרד הם תוקפים והורגים עשרות חיילים וקצינים גרמניים.

את הגטו מחסלים לקראת מרץ 1943. חלק מהיהודים מועברים למחנה פלאשוב. השאר נשלחים להשמדה באושוויץ.


#טיפים
אוהבי אמנות הרחוב וכתובות גרפיטי ימצאו בקז'ימייז' לא מעט כאלה. אין כאן את הכמויות המצופות מריכוזי גרפיטי בעולם, אבל יש מספיק כדי להתרשם מהמסרים והמחאה האמנותית של אמני קרקוב.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/fvIXR7bcRLw


ביקור במקום:


בית כנסת הרמ
בית כנסת הרמ"א
#על בית הכנסת שבקירותיו מצבות יהודיות

בית הכנסת הרמ"א שברחוב שרוקה, או כמו שמכנים אותו כאן "בית הכנסת רמו" (Synagoga Remu), הוא בית הכנסת ע"ש של רבי משה איסרליס (רמ"א).

בית הכנסת הוקם באמצע המאה ה-16 בידי הרמ"א. הוא בנה אותו לזכר אשתו שנפטרה. בתחילה הוא נבנה מעץ, אך די מהר הוא נשרף בדליקה, ששרפה חלק ניכר מהרובע היהודי כולו. וכך, 4 שנים אחר כך, הוא נבנה שוב - הפעם מאבן.

בכל המסמכים הוא נקרא בית כנסת החדש של הרמ"א, כדי להבדילו מבית כנסת ישן יותר ברובע, שגם הוא נקרא ע"ש הרמ"א.

כך או כך, בית הכנסת הזה נחשב לקטן ביותר מבין בתי הכנסת ההיסטוריים של קז'ימייז'. כמו בתי כנסת רבים בפולין, הוא הושחת וניזוק במהלך מלחמת העולם השנייה, אבל אחריה הוא שוחזר באופן מרשים.

שימו לב לקיר שבחצר בית הכנסת. בקיר הזה שובצו שרידי מצבות שנהרסו בשואה. המצבות הללו מצביעות על בית הקברות העתיק, שניצל בחלקו מהשחתה בידי הנאצים ושממנו הן נלקחו. כיום הוא מהווה מקום עלייה לרגל עבור יהודים דתיים, שבאים לביקור בקברו של הרב משה איסרליס, הרמ"א שחי כאן במאה ה-16.

כיום בית כנסת הרמ"א הוא אחד משני בתי הכנסת היחידים הפעילים בעיר. מדי שבוע מתקיימות בו תפילות.


תמונות מהמקום:

https://youtu.be/4gwlEPrYjE0


מבט מבפנים:

https://youtu.be/7tBqJ597Eww


ביקור במקום:

https://youtu.be/5FcFaLYPUXE


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.