» «

האגורה הרומית באתונה

האגורה הרומית באתונה
האַגוֹרָה הרומית
#על האַגוֹרָה הרומית

האַגוֹרָה הרומית (Roman Agora of Athens), או הפורום הרומי כפי שהיא מכונה לעתים, נמצאת בסמוך למגדל הרוחות שבאגורה העתיקה. האגורה הזו נבנתה על ידי הרומאים ששלטו כאן, כהמשך לאגורה המקורית, שהפכה בתקופת השלטון הרומי באתונה, לגן ארכיאולוגי וסוג של מוזיאון עתיקות.

כמו באגורה העתיקה, השוק הרומי שכאן היה מרכז לתושבי העיר באותה תקופה, ובו התקיים חלק גדול מחיי המסחר והחברה של העיר.

האגורה הרומית הייתה קטנה מהאגורה היוונית והעתיקה יותר. היא נבנתה בשנת 11 לפני הספירה, בסגנון דורי. היו אלה יוליוס קיסר ומנהיגים רומים אחרים ששלטו באתונה והקימו בה לא רק את האגורה שלהם, אלא גם מספר מבנים ומונומנטים באגורה העתיקה ובאקרופוליס.

לשוק של האגורה הוקצה על ידי הרומאים שטח גדול ופתוח, שהוקף מכל צדדיו בשורת עמודים. בצידו המזרחי הייתה שדרת חנויות ובצידו הדרומי מזרקה. מהאגורה הרומית הייתה יציאה אל שירותים ציבוריים.

לצערנו לא ניתן כיום לראות הרבה מהאגורה הרומית באתונה, שכן מרבית המבנים שנבנו בה נהרסו לגמרי או כמעט לחלוטין. בחלק מהמקרים הם נהרסו כדי לבנות מבני פאר ומקדשים בתקופות מאוחרות יותר.


#טיפים
אותו כרטיס כניסה משמש הן לאקרופוליס והן לכניסה למספר אתרים נוספים באיזור, כולל האגורה העתיקה, האגורה הרומית, המוזיאון הארכיאולוגי של קאראמייקוס ועוד.

הכניסה חינם ביום א' הראשון לכל חודש. בעונת התיירות, בחודשי יולי-ספטמבר, הכניסה חופשית דווקא ביום א' השני לכל חודש. בנוסף, בין ה-1 בנובמבר ל-31 במרץ, הכניסה חופשית בכל יום א' הראשון לכל חודש.


מבט מקרוב אל האגורה הרומית באתונה:

https://youtu.be/SVSXnan0yME


כך היא נראתה ככל הנראה בימי קדם:

https://youtu.be/NHtiA-8eGDY
מגדל הרוחות
מגדל הרוחות
#על המגדל הטכנולוגי של אתונה העתיקה

מגדל הרוחות (Horologion of Andronicos) ההלניסטי, שנמצא באגורה הרומית באתונה, הוא מבנה מתומן, עשוי שיש לבן, שנבנה במאה ה-1 לפני הספירה, על ידי האסטרונום הסורי אנדרוניקוס, לפקודת הקיסר הרומי יוליוס קיסר. הארכיאולוגים נתנו לו את השם "שעון אנדרוניקוֹס קירֶסטוֹס", שכן קירוֹס היא עיר בסוריה.

בימי קדם שימש המגדל לכמה מטרות, ביניהן שבשבת רוח, שעון מים, שעון שמש ומצפן. שעון המים שבמגדל היה מכשיר מעניין במיוחד. הוא הונע באמצעות זרמי המים שנבעו מאחד המעיינות שבאקרופוליס הסמוך ושימש למדידת הזמן והשעות בימים מעוננים, שבהם שעון השמש לא היה יעיל.

כל צלע במתומן של המגדל מסמלת את אחד הכיוונים בשושנת הרוחות. אנו יודעים זאת מכיוון שעל כל אחת משמונה צלעותיו ישנו תבליט שמציג ומסמן את אחד מכיווני שושנת הרוחות.


#ההיסטוריה של המגדל
"מגדל הרוחות" (Horologion) הוא פיסת זמן שהשנים שימרו יפה. המגדל נבנה במאה ה-1 לפני הספירה, או בשנת 48 לפני הספירה אם לדייק, בידי הרומים ובהוראת יוליוס קיסר. האיש שתכנן אותו היה אסטרונום סורי בשם אנדרוניקוס.

עם השנים והתפתחות הנצרות שימש מגדל הרוחות גם ככנסייה. אבל עם השנים הוא ננטש, כוסה ונקבר באדמה. רק בחפירות שנערכו באגורה העתיקה, בין השנים 1837-1845, התגלה המגדל שוב ונחשף על ידי הארכיאולוגים.


#אדריכלות
מגדל הרוחות הוא מגדל מתומן, שגובהו 12 מטרים והוא ניצב על בסיס עבה בעל 3 מדרגות.

זהו מגדל יוצא דופן בצורתו המתומנת, בעלת 8 הצלעות. על כל אחת מצלעותיו ישנו תבליט של דמות המרחפת באוויר. למעשה כל אחת מהדמויות הללו מייצגת את אחד משמונת כיווני הרוח, או 8 האלים של הרוחות.


#על שעון המים המפורסם שבמגדל
שְׁעוֹן מַיִם (Water Clock) הוא שעון שבנוי ממיכל עם מים רבים, שמדידת הזמן בו נעשית על ידי שימוש בזרימה קצובה של המים. את שעון המים המציאו היוונים במאה ה-4 לפני הספירה. מבחינתם הוא היה פתרון לכך ששעון השמש לא היה שימושי בלילות או בימים מעוננים, שבהם הוסתרה השמש.

מבנה שעון המים היה פשוט יחסית. הוא הורכב מכלי עליון שמולא במים וכלי תחתון ריק ממים. דרך נקב שנמצא בתחתית הכלי העליון טפטפו בקצב קבוע המים שבו, היישר אל תוך הכלי התחתון. סימונים על דופן הכלי התחתון הציגו את השעות, באופן שבו פני המים העולים במשך הזמן, מצביעים על השעה הנכונה. ככל שהזמן עובר והכלי התחתון מתמלא, פני המים עולים והשעות נוקפות...

גרסה משוכללת יותר פותחה במהלך התקופות, יתכן שעל ידי הרומאים. בגרסה זו שוכלל שעון המים בכך שהוא הכיל מצוף בכלי התחתון, שאליו חובר מנגנון שמניע מחוג. בעזרת ממסרת וגלגלי שיניים הצביע המחוג על לוח שעות והראה את השעה.

לא רק ביוון העתיקה השתמשו בימי קדם בשעון המים. שעוני מים דומים התגלו גם בסין ובמצריים.

אגב, אל מול מגדל הרוחות, בצמוד לרחוב פֶּלוֹפּידָה, נמצאים שרידי המבנה הריבועי של מה שהיו בימי קדם השירותים הציבוריים שבנה הקיסר הרומאי אספָּסיאנוּס (77-70). מבט בוחן יראה לכם היטב את מושבי האסלות שבהם, העשויים לוחות אבן. בשירותים הללו זרמו המים כל הזמן ושטפו את הפסולת הריחנית היישר אל הביוב הראשי של העיר.


מבט מקרוב אל מגדל הרוחות:

http://youtu.be/ysLNOeiRwq8
ספריית אדריאנוס
ספריית אדריאנוס
#על הספריה העתיקה שבנה הקיסר הרומי והרסו הברברים


אתם צופים בשרידיה של ספריית אדריאנוס (Hadrian's Library), מבנה רומי בן המאה ה-2 לפני הספירה. ספריית אדריאנוס נבנתה בשנת 132, בסוף כהונתו של הקיסר הרומאי אדריאנוס (117-138).

הספרייה הזו הייתה מבנה מפואר ומרשים, שעיטרו אותה 100 עמודים ענקיים ומרשימים. הוא חרב באחת מפלישות וההתקפות של הברברים, שתקפו את אתונה ואת האימפריה הרומית ששלטה בה. כיום נותרו מהספרייה הגדולה שעמדה כאן רק העמודים הקורינתיים שבחזיתה.

מהם עמודים קורינתיים, אתם שואלים. ובכן היו כמה צורות של כותרות עמודים ביוון העתיקה וגם הרומאים השתמשו בהן ואפילו הניאו-קלאסיים, של המאות האחרונות. הסדר הקורינתי (Corinthian order), או "האורדר קורינתי", כמו שמכנים אותו המומחים, הוא סגנון בנייה קלאסי שנולד ביוון העתיקה ונמצא לרוב במבנים רומיים עתיקים. את הסדר הקורינתי מזהים בכותרות עמודים שיש בהן צורות מסוגננות הנראות כמו עלים מגולפים. אתם רואים אותן?


מבט מקרוב:

https://youtu.be/v_tpETjVyeM


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.