» «
סלוטסהולמן
האי סלוטסהולמן
#על אי המבצר הימי-ביניימי שהיה לבסיס השלטון הדני בקופנהגן

האי סלוטסהולמן (Slotsholmen), "אי המבצר" של קופנהגן, הוא דוגמה למקום ששומר על הרלוונטיות שלו כמעט מילניום שלם. זהו אי מרובע, שרק תעלות מפרידות בינו לבין שאר העיר, המקיפה אותו מכל צדדיו. הסיכוי גבוה שבמהלך טיול בו, לא תרגישו שמדובר באי.

באי שבמרכז קופנהגן, יושב כיום הפרלמנט של דנמרק. באי הזה גם מקיימת משפחת המלוכה הדנית את הנשפים ואת קבלות הפנים שלה.

אבל כאן, באי הזה, נבנה עוד בשנת 1167 המבצר הראשון באזור. הוא הוקם בידי אבסאלון, מייסד קופנהגן ונועד להגן על העיר החדשה שהקים (קופנהגן) ועל הנמל הקטן שלה. האיום העיקרי באותם ימים על העיר היה מפני שבטים סלאביים שהתגוררו בחוף הדרומי של הים הבלטי ונקראו וונדס (Wends).

שרידי אותו מבצר קדום, שנבנה אז על האי סלוטסהולמן, כבר אינם נראים כאן. אבל הם קיימים עדיין בחלקם ונמצאים ממש מתחת לארמון כריסטיאנבורג (Christiansburg), הניצב כאן בימינו. בביקור בארמון תוכלו לרדת ולראותם במרתפי הארמון, תמורת תשלום קטן.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/fbdHBm5lxYc


ביקור במקום:

https://youtu.be/7sW8g3EvDWk
מוזיאון הצילום של קופנהגן
מוזיאון הצילום של קופנהגן
#על המוזיאון לחובבי הצילום

מוזיאון הצילום של קופנהגן (Det Nationale Fotomuseum) נמצא במרתף מבנה "היהלום השחור" של הספרייה הלאומית הדנית בקופנהגן. המוזיאון מתמקד פחות בתערוכה קבועה ויותר בשלוש התערוכות המתחלפות שמוצגות בו לאורך השנה.

באוסף שמחזיק המוזיאון הלאומי לצילום יש כ-50 אלף צילומים ויצירות צילום. אלה מחולקים לאוספים של הצילום הדני, צילום בינלאומי ומספר אוספים מיוחדים.

תוכלו לראות כאן מגוון של עולמות בתחום הצילום. יהיו כאן החל מהניסויים הפוטו-כימיים המוקדמים ביותר בהיסטוריה של הצילום, כמו גם עולם צילומי העיתונות, חומרים מאלבומי תמונות פרטיים, תמונות של צלמי אסכולת "האובייקטיביות החדשה" שהדגישו את הצלקות החברתיות של אחרי מלחמת העולם הראשונה ואפילו צילומי וידאו עכשוויים וניסיוניים.

בחלק של תולדות הצילום מסקרן לראות את האוסף הגדול בסקנדינביה של דאגֶרוׂטִיפִּים (Daguerreotype). אלו הם לוחות צילום מהמאה ה-19, ששימשו בטכנולוגיית הצילום הראשונה שנוצרה אי-פעם. ניתן לראות בדגרוטיפים סוג של צילומים עתיקים, מראשית ימי הצילום ומקודמיו של הפילם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/r7QbBhE9BDM


ביקור במקום:

https://youtu.be/j-v-FifG19c
הספרייה הלאומית המלכותית
היהלום השחור ספריה
#על הספרייה הלאומית המלכותית שחציה בניין ישן וחציה מבנה מודרניסטי.

הספרייה הלאומית המלכותית (Det Kongelige Bibliotek) בקופנהגן יושבת כיום במבנה חדיש ושחור, עם מעטפת שיש שחור וזכוכית שהקנתה למבנה המרהיב את הכינוי "היהלום השחור".

"היהלום השחור" ממוקם על שפת המים, באיזור הנמל המתחדש של קופנהגן וליד ארמון כריסטיאסנבורג (Christiansborg Palace), מרכז השלטון הדני. זהו האגף החדש של הספרייה, המחובר לבניין הספריה הישן, שנבנה ב-1906.

אם הבניין הישן נבנה בסגנון שאפיין את הספריות של תחילת המאה הקודמת, שכמותן נבנו אז בבירות כמו פריז ולונדון, האגף האולטרה מודרני והבוהק תוכנן בידי האדריכל שמיט המר לאסן (Schmidt Hammer Lassen) וחובר ב-1999 לבניין הישן.

מבחוץ משלב מראהו השחור של המבנה החדש אבני גרניט מאפריקה עם זגוגיות כהות, חומרים שמקנים לו נצנוץ מרהיב. מכאן הוא קיבל את הכינוי "יהלום שחור".

הזכוכית בבניין נוטה החוצה בזווית מסוימת. מוטות וחוטים מחזקים אותה אך מאפשרים גמישות ותנועה של כמה עשרות סנטימטרים לכל כיוון, מה שמאפשר למבנה אלסטיות ועמידה טובה, בפני רוחות חזקות וסופות המאפיינות כאן את מזג האוויר.

הגשר המחבר בין שני האגפים עובר מעל הכביש שעובר כאן. הגשר עצמו מעוטר בציור גדול, 210 מ"ר שטחו, מאת הציירים המפורסמים בדנמרק. הוא נבנה כחלק מבניית האגף החדש.

במבנה "היהלום השחור" יש גם אולם גדול, המשמש להופעות חיות וקונצרטים. במרתף הבניין שוכן מוזיאון הצילום. בסמוך נמצא גם מוזיאון יהדות דנמרק.


#מה תראו כאן?
האדריכלות המרתקת של היהלום השחור והספריה הלאומית של דנמרק היא לא רק מבחוץ. גם עיצוב הפנים משרה חמימות ומאוד נעים להסתובב בתוך המבנה הזה. הרצפה עשויית העץ בולעת את רעש הצעדים ומשרה אווירה שקטה ואינטימית.

חדר הקריאה וחדר ה"דניש הול" (Danish Hall) הוותיקים, הם חדרי ספריה קלאסיים. כאן תוכלו לראות חדרים בסגנון של ספריות העבר, כמו אלו שבסרטי הארי פוטר.

בעבר אוחסנו כאן מרבית הספרים שבספריה. מבחינת תוכן תוכלו למצוא בספריה כתבי יד מקוריים ויומנים של הנס כריסטיאן אנדרסן, סופר הילדים הנודע מדנמרק.

במוזיאון הצילום העירוני שבקומת המרתף תוכלו לראות תערוכות צילום נהדרות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/PVASdIUtlxk


ביקור במקום:

https://youtu.be/rPQYQJwHciE


מרחוק:

https://youtu.be/TSMlr03EA38
הבורסה
בניין הבורסה
#על בית המסחר הוותיק עם הדרקונים המסובכים זה בזה

עם צריחו המסובב, בית הבורסה (Børsen) או בית המסחר הישן, הוא אחד המבנים המפורסמים בנופה של קופנהגן. הוא ממוקם בקרבת ארמון כריסטיאנבורג ומזוהה מכל פינות העיר.

אם תרימו את עיניכם ותביטו במגדל המתנשא מעליו, תראו שמגדל בניין הבורסה מעוצב כאילו הוא מורכב מהטפרים של הדרקונים, המתפתלים ומשתרגים זה בזה, לעבר השמיים. סימן ההיכר שלו הוא המגדל המיוחד הזה, שצורתו צורת שלושת הדרקונים הללו כשהם מלופפים יחד.

בית המסחר הוותיק הזה עומד כאן מאז ימי המלך כריסטיאן ה-4. למעשה, מי שהורה על בנייתו בשנת 1620 היה המלך.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/JlwtDHIT-TM


ביקור במקום:

https://youtu.be/M25oqAMyE-A


ומרחוק:

https://youtu.be/rzTkfb-XEE0

האי סלוטסהולמן

מוזיאון יהדות דנמרק
מוזיאון יהדות דנמרק
#על המוזיאון שמספר כיצד הצילו הדנים את יהודי דנמרק מהנאצים

בסמוך לספרייה המלכותית (Det Kongelige Bibliotek) תראו גם את מוזיאון יהדות דנמרק (Dansk Jødisk Museum). במוזיאון, השוכן במה שהיה בעבר הספריה העירונית העתיקה, מתוארת ההיסטוריה בת 400 השנה של יהדות דנמרק. הסיפור הזה מגיע עד לשיא ההיסטורי והמופלא שלו, שהתבטא בהצלת כל יהדות דנמרק על ידי שכניהם הדנים, שהבריחו אותם מהמדינה מיד עם הפלישה הנאצית אליה והצילו את חייהם ממחנות ההשמדה.

המוזיאון הזה נפתח בשנת 2003. האדריכל שתכנן אותו מחדש בבניין הוותיק של הספריה הקודמת של העיר הוא דניאל ליבסקינד (Libeskind), האדריכל היהודי המפורסם, שגם תכנן את המוזיאון היהודי בברלין. באמצעות אדריכלות פנים חכמה במיוחד, יצר כאן ליבסקינד אווירה תואמת לסיפור הדרמטי של המוזיאון ונתן מסגרת למיעוט המוצגים שכאן, תוך הדגשת האיכות והחשיבות שלהם בדרך לספר את הסיפור החשוב של יהדות דנמרק.

המוזיאון לא גדול והעיצוב בו מאלץ את המבקרים בו לצעוד על רצפה לא ישרה, מה שנותן את תחושת הסירות והספינות שהבריחו את יהודי דנמרק לשבדיה השכנה, בדרך להצלתם.

כמה אגפים למוזיאון והם מחולקים תוך התבססות על 5 רעיונות, מהמסורת היהודית:

היציאה ממצרים

הנדידה במדבר

קבלת המצוות

הארץ המובטחת

מצווה - כאן מספר המוזיאון היהודי הדני את הסיפור המופלא של הצלת יהודי דנמרק בתקופת השואה, במלחמת העולם השנייה. היו אלה הדנים, בעיקר תושבי דנמרק, שמנעו את רצח היהודים "שלהם", עם פלישת הנאצים למדינתם. הם הצליחו להבריח אלפים מיהודי דנמרק, לעבר שוודיה הנייטרלית. הדנים עשו זאת מתחת לאפם של הנאצים, באמצעות סירות הדיג שלהם והיום הם גאים בסיפור המופלא, שמעיד על האנושיות וטוב הלב של העם הזה.


#כיצד ניצלו יהודי דנמרק בשואה? - באדיבות אנציקלופדיה אאוריקה
הסיפור הזה הוא אחד המופלאים והנדירים במהלך מלחמת העולם השנייה ושואת העם היהודי. במסגרתו ניצלו יהודי דנמרק בשואה בידי העם הדני.

האימה בדנמרק החלה מיד עם הפלישה של הצבא הגרמני לדנמרק, ב-9 לאפריל 1943. אמנם לפי תורת הגזע הנאצית הדנים השתייכו לגזע הארי והכיבוש הגרמני בדנמרק היה מתון יחסית, אבל לכולם היה ברור שזמנם של היהודים בדנמרק קצוב. לכן הסיפור המופלא של יהודי דנמרק והצלתם בידי העם הדני מתחיל כאן.

זה החל כשמלך דנמרק כריסטיאן העשירי שמע שהיהודים נדרשו לענוד טלאי צהוב. הסיפור המקומי הוא שהמלך, שאהב את היהודים והעריך אותם, יצא כשהוא רכוב על סוסו ועל מעילו טלאי צהוב. העם הדני, שחלק לו הרבה כבוד וחיבה, מיהר לאמץ את המחאה של המלך ורבים החלו לענוד טלאים צהובים. בתוך זמן קצר חצי מהאנשים ברחובות ענדו טלאי צהוב. המפקדים הנאצים הבינו את המסר וביטלו את הפקודה ליהודים לענוד טלאי צהוב.

אבל בהדרגה הגרמנים הפסיקו להיות סובלניים כלפי העניינים. התנקשויות, מבצעים נועזים ומעשי חבלה שעשתה המחתרת הדנית כנגד הגרמנים הביאו להחמרה בדיכוי הנאצי של דנמרק. בספטמבר של אותה שנה ניתנה הפקודה הגרמנית לשלוח את 8,000 יהודי דנמרק למחנות הריכוז. אז החלו המלך, המחתרת הדנית ורבים בדנמרק לחפש דרכים להבריח את היהודים "שלהם" מאימת הגרמנים.

מכאן התגייס העם הדני בהמוניו למבצע הירואי וייחודי באירופה של אותם ימים. נעשה מאמץ המוני להצלת כל יהודי דנמרק מציפורני הצבא הגרמני ומיחידות ה-SS הלוטשות אליהם עיניים. למבצע ההירואי הזה קרא סופר יצירתי לאחר מכן "קנוניה של הגינות" והוא אכן צדק. המלך, המחתרת הדנית, הכנסייה על כמריה, שוטרים ורופאים, אינטלקטואלים ואזרחים פשוטים - דומה שכולם מצאו דרכים יצירתיות ונועזות, לסייע להברחת היהודים מהמדינה הכבושה.

כך היהודים הגיעו, בשלל דרכים ובסתר, לכפרי הדייגים שבצפון דנמרק. התקווה הייתה שבניגוד לדנמרק, שהייתה נייטרלית גם היא, אך נכבשה על ידי היטלר, היטלר לא יכבוש את שוודיה והיהודים שיברחו אליה יהיו מוגנים. זה אגב מה שקרה בסוף. הצבא הגרמני לא הגיע לשוודיה והיהודים שבה ניצלו.

בתוך מספר ימים הם הוברחו באלפיהם, בסירות דיג, אל שוודיה הנייטרלית. נייטרלית משמעותה ששוודיה לא התחברה עם אף צד במלחמה. הדנים ודיפלומט גרמני שסייע להם סיכמו עם השוודים מראש והאחרונים הסכימו לכך וקיבלו עתה את היהודים ברצון.

כ-500 יהודים נלכדו בכל זאת בידי הגסטפו. הממשלה הדנית לחצה ודרשה שיטופלו בכבוד ואף שהם הועברו למחנה הריכוז טרזיינשטט בצ'כיה, גם שם המשיכה ממשלת דנמרק לדאוג להם ולעקוב אחרי מצבם. הדנים אף שלחו להם חבילות, עם מזון ותרופות וכך הצליחו להביא לכך שמרבית היהודים "שלהם" ניצלו בסוף המלחמה.

לאחר המלחמה הוכרזו המחתרת הדנית, המלך הדני כריסטיאן העשירי ובעצם העם הדני כולו כחסידי אומות העולם. אמנם היו מי מקרב אזרחי דנמרק, ששיתפו פעולה עם הגרמנים, אבל את החשבון לא הגישו להם מעולם.


#טיפים
הכניסה חינם לילדים מתחת לגיל 18.

ההמשך הטבעי מכאן יכול להיות אל "בית הכנסת הגדול" של קופנהגן. הוא נמצא מול הספרייה העירונית החדשה, ברחוב Krystalgade 12.


ביקור במקום:

https://youtu.be/KRTGb9iL6U8


הצלת יהודי דנמרק:

https://youtu.be/dExXOhggMnI


הנה סיפור הצלתם של יהודי דנמרק (בעברית):

https://youtu.be/0Buw3n4Gkgg


והצלת יהדות דנמרק מהצבא הגרמני - באנגלית:

https://youtu.be/iY5JZUSGhrQ
ארמון כריסטיאסנבורג
ארמון כריסטיאסנבורג
#על ארמון המלך לשעבר שהפך לבניין הפרלמנט הדני

ארמון כריסטיאסנבורג (Christiansborg Palace) הוא ארמון מלכותי מרשים, המשמש את השלטון בממלכת דנמרק. זהו ארמון מלכותי לשעבר, שהפך בעידן המודרני למשכן של בית הפרלמנט הדני, של בית המשפט העליון ולמשרדיה של מלכת דנמרק.

משקיף על הויברו פלאדס (HOJBRO PLADS), אחת הכיכרות המפוזרות בעיר, ארמון או טירת כריסטיאנסבורג (Christiansborg) יושב על שרידי מבצר עתיק, שנבנה כאן בשנת 1167 בידי אבסאלון, מייסד קופנהגן. את המבצר הוא בנה על אי קטן ששמו סלוטסהולמן (SLOTSHOLMEN). היום ניצב מסביב כרך ענקי ושמו קופנהגן.

שרידי המבצר, אגב, עדיין נמצאים מתחת לארמון כריסטיאנבורג. בתשלום לא גדול ניתן לרדת ולראותם.


#הפרלמנט הדני
בארמון כריסטיאנסבורג שוכן הפרלמנט של דנמרק. הבחירות לפרלמנט הזה מתקיימות אחת לארבע שנים. ניתן לבקר באולם המליאה ולשמוע את הדיונים בו.

יש סיור חינמי ביום א' באנגלית (מחייב הרשמה - פרטים למטה בטיפים). תקבלו בו סקירה על פעילות הפרלמנט הדני, ההיסטוריה של דנמרק והפוליטיקה שלה היום ובעבר.

בסיור שמתקיים כאן בימי א' תוכלו לקבל הסבר על ישיבות הפרלמנט, אופן ההצבעה על חוקים, הפעילות של הפרלמנט והמעורבות של בני משפחת המלוכה.

הסיור מגיע גם לחדר היו"ר של הפרלמנט, לחדר האירוח שלו ולאולם הכנסים שבקומה השנייה. שימו לב לסגנון הבניה הקלאסי שלהם, בסגנון שרווח כאן במאה ה-19.

עוד תהיו בחדר עם תמונות כל ראשי הממשלות של דנמרק. המנהג כאן הוא לתלות ציור של כל ראש ממשלה שסיים את תפקידו. את האמן שיצייר אותם בוחרים ראשי הממשלה בעצמם. שימו לב לאופי של הציורים ולסגנון הדני בציור, כפי שהוא משתקף מהציורים המשתנים הללו.

גם בשאר ימי השבוע ניתן לבקר בפרלמנט עצמאית ואף לצפות בדיונים המתקיימים במליאה, אם כי ללא הסברים נוספים.


#טיפים
הביקור בפרלמנט ללא תשלום.

את הביקור בפרלמנט הזמינו באתר לפחות חודש לפני הטיול בעיר.

הביאו איתכם דרכון. יש בדיקה בטחונית.

הסיור בימי א' כשהפרלמנט סגור.

ניתן לבקר גם בשאר ימי השבוע, אך ללא סיור. הדיונים בימי ג' ד' מתחילים ב-13:00. בימי ה' ו' ב-10:00.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/-gNK-X-zFOY


ביקור במקום:

https://youtu.be/zVlR7U3J0tY


מבחוץ - עם תיאור למטה של כל הפונקציות שבו

https://youtu.be/F2-1TF8AefY


בחדרי הארמון:

https://youtu.be/VeFx7rNIzpQ


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.