» «
הליופוליס
הליופוליס
#על הרובע היוקרתי של קהיר

שכונת היוקרה בקהיר, או רובע הליופוליס (Heliopolis) ליתר דיוק, היא פרבר קהירי גדול, ששומר שנים רבות על מעמדו היוקרתי. כאן מתגוררים כוכבי קולנוע, פוליטיקאים, זמרים, שחקני כדורגל, מפורסמים ומשפחות מהמעמד הגבוה.

הליופוליס הוקמה בשנת 1905 על ידי חברת הליופוליס אואזיס, בתור עיירה מפוארת הממוקמת 10 ק"מ ממרכז קהיר. היא תוכננה כעיר מותרות ופנאי לציבור הבורגני של מצרים. התעשיין הבלגי אדואר אמפן היה המקים שלה ומי שעמד בראש החברה, ביחד עם בנו של ראש הממשלה המצרי באותה תקופה.

הרובע כונה "הליופוליס", כלומר "עיר השמש", על פי שם יווני קדום שניתן לעיר המצרית העתיקה אַנוּ, שהייתה מרכז פולחני לאל השמש אתום ולאל רע. ולכן נקראה גם בפי המצרים "בית השמש" או "בית רע".

בעיירה, שיועדה לאנשים מבוססים, התגוררו בתחילה בעיקר אזרחים אירופאים, אריסטוקרטים ובורגנים מצריים.

העיצוב החדשני והאקלקטי שלה קיבל את הכינוי "סגנון הליופוליס". הוא מיזג את האלמנטים והמוטיבים הנבחרים ממספר סגנונות אדריכליים של העבר, דוגמת האדריכלות הפרסית, האיסלאמית והמורית, ביחד עם הסגנון הניאו-קלאסי האירופי.


מבט מקרוב על הליופוליס:

https://youtu.be/GGx--qzLd14
ארמון הליופוליס
ארמון הליופוליס
#על הארמון של נשיא מצרים שהיה מלון פאר

ארמון הליופוליס (Heliopolis Palace), פעם מלון פאר אקזוטי, הוא היום משכנו הרשמי של נשיא מצרים. הוא נמצא ברובע הנושא את אותו שם, רובע הליופוליס. בעת פתיחתו ב-1910 הוא היה מלון המפואר ביותר ביבשת אפריקה.

לנשיאי מצרים מאז מובארק יש שלושה ארמונות בקהיר. ארמון הליופוליס המפואר נולד בכלל כמלון פאר, בתחילת המאה ה-20. בשנת 1980 הוא הפך למשכן הנשיא ומאז הוא משרת את הנשיא המצרי כמעונו.

הארמון, הידוע גם בשמו "ארמון האחדות", בערבית "קאסר אל-איתיחאדיה" (Al Etehadiya), הוא מבנה אירופי עם שיק מזרחי. זהו בניין אקלקטי שנותן ביטוי לתפיסה האירופית הרומנטית על האוריינט, המזרח התיכון. יש בו אלמנטים אקזוטיים, זרים ומסתוריים, תוך שילוב של מוטיבים מהאדריכלות האיסלאמית ומסיפורי "אלף לילה ולילה".


#תולדות הארמון
הארמון, בגרסתו כמלון, נפתח ב-1 בדצמבר 1910. כמלון פאר הוא הציע במרכזו את "נווה המדבר של הליופוליס". זה היה אזור פעילויות ספורט ונופש, עם מגרשי קריקט, גולף, טניס ופולו והוא פנה לתיירים עשירים מאירופה ואמריקה, לבני אצולה ולעשירי מצרים.

המלון הציע שילוב יפה בין מסורת למודרני ובין מזרח למערב. הסגנון האדריכלי והעיצובי כאן שילב מזרח ומערב ומשך אליו מבקרים אירופיים, תוך הדהוד של הקולוניאליזם האירופי הממושך במצרים.

בשתי מלחמות העולם הופסקה פעולת המלון והבריטים השתמשו בו כבית חולים צבאי בריטי. התפתחות התעופה קיצרה את שהות האורחים במלון באופן משמעותי והוא הפסיד כסף, עד שבשנות ה-60 הוא נסגר והפך לבניין משרדים.

בתחילת שנות ה-80, שופץ הבניין והפך לארמון הנשיאותי ולמטה השלטוני של נשיא מצרים דאז, חוסני מובארק.


#אדריכלות הארמון
כבר מיום היווסדו הציע ארמון הליופוליס תערובת בין מזרח למערב. מספרים שמלך בלגיה, אלברט הראשון, עת נכנס אליו בפעם הראשונה, נאנח ומילמל "זהו פלא!"

חללי הפנים של המלון היו מעוצבים בפאר לא רגיל. על עיצוב החדרים שקדו מעצבים צרפתים. הם הכניסו לחדרים הללו ריהוט בסגנון לואי ה-14 וה-15. רצפות השיש של החדרים כוסו בשטיחים פרסיים וחדרי שירותים הותקנו בכל החדרים כולם. מהתקרות השתלשלו נברשות מפוארות, עם נורות חשמל חדישות מגרמניה. קירות החדרים צופו בטפטים מוזהבים והפאר לא נגמר שם.

מסילה הותקנה בתחום המלון וקרונות משא זעירים שימשו להעברת ההזמנות לאורחים ושרתו אותם ביעילות רבה. המלון עצמו עוצב בדמות האות הלועזית H. חדריו סודרו לאורכן ולרוחבן של הצלעות שלו, כשהכניסה הראשית מוקמה במרכז ה-H. לצידה היו המסעדה של המלון והאולמות שבהם נערכו נשפים מפוארים לאורחים.

את אולם הנשפים הגדול שהשתרע על פני 600 מטרים רבועים עיטרה כיפת ענק מרשימה ובחזית המלון היו שלושה שערי ענק. לאחד הייתה קשת תלתן ולשני האחרים - קשתות בצורה של פרסה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/GHkPPmdIWUs
ארמון הברון אמפן
ארמון הברון אמפן
#על הארמון הנטוש ורדוף הרוחות בהליופוליס

מה דעתכם על ארמון רדוף רוחות המציג לא מעט מיתוסים מרתקים ושוכן באחת השכונות העשירות והנחשבות בקהיר?

ארמון הברון אמפן (The Baron's Palace), או אמפיין, ידוע בקהיר באגדות הרבות שסובבות אותו ועוסקות במוות והיסטוריה. הארמון, שברחוב סלאח סאלם, נבנה על ידי הברון הצרפתי אדואר אמפן, מי שיזם וניהל את הקמתו של הרובע הנחשב הליופוליס.

זה היה בתחילת המאה ה-20, כשבנה הברון במדבר, כ-10 ק"מ מקהיר, את הארמון בסגנון ההודי שלו. המשפחה העשירה חיה בו זמן מה בשקט ובשמחה, אבל הטרגדיות החלו לפקוד אותה בזו אחר זו. למרבה הצער, נפגעה בתו של הברון מנפילה בגרם המדרגות הלולייני ומרהיב העין, שתוכנן על ידי הברון עצמו. הוא שגרם, לפי האמונה הרווחת, למותה של הנערה. גם אימה מתה זמן מה אחר כך ומותן בארמון, של אשתו ובתו של הברון, יצר אגדות וסיפורים על המבנה. אירועים מוזרים צוינו בקשר אליו, רובם נוטים לעל-טבעי וקשורים בשמועות על רוחות, קולות והתרחשויות מפחידות.

היום קבור הברון אמפן בכנסיית הבזיליקה הקתולית, הנמצאת ברחוב אל-אהראם, אחד האתרים הבולטים בהליופוליס.


#אגדות הארמון המכושף
מספר מיתוסים נקשרו עם השנים לארמון, ליושביו ולמתיו. היו שם פנטזיות כמו זו שהארמון כולו בנוי על בסיס המסתובב סביב צירו, כך שהבארון יוכל לצפות בכל העיר בלי צורך לקום ממקומו.

מיתוס אחר דיבר על מנהרה סודית המחברת בין הארמון לכנסיית הבזיליקה, שבה נהג הברון להתפלל ובה גם נקבר לאחר מותו. הייתה אפילו שמועה שרכב מיוחד לקח את הברון מצד אחד של המנהרה לצידה השני. המלחששים ידעו אף לספר על חדר שינה בארמון, שאליו לא הורשו בתו ואחותו של הברון להיכנס. לפי הסיפורים, היה זה חדר השינה הוורוד שבמרתף הארמון, שבו נמצאה הדלת הסודית אל המנהרה ואל הבזיליקה.

המיתוסים והשמועות רדפו גם את בת הברון, מרים, שגדלה עם שיתוק מלידה ולא חסרו לה בעיות פסיכולוגיות. היו הסיפורים על אביה הקר והתקיף שלא פעם כלא אותה בחדרה. סופה של מרים לא היה ממש ברור. יש המספרים שמצאו אותה מתה במעלית השירות של המטבח, אחרים מספרים על ניסיון התאבדות, אחרי רומן עם המשרת של המשפחה. לבסוף, האמונה הרווחת היא שגרם המדרגות הלולייניות הוא שגרם את מות הבת, לאחר שנפלה אל מותה בבסיס המסתובב של הארמון. אגב, לאחר מות הברון, יש סיפורים על כך שהמראות בחדר הוורוד שבמרתף, הפכו אדומות...

רבים מאמינים שארמון הברון הוא מקום רדוף מאוד, שבו משוטטים רוחות רפאים, עטלפים וילדים מתים. אחרים מאמינים כי רוחה של בת הברון מהלכת בארמון והיו שסיפרו על צלילי מוסיקה מסתורית שמנוגנת מהמסיבות שנערכו בארמון של אותם ימים.

מה שבטוח הוא שהארמון הוא חגיגה למבקרים חובבי מסתורין. אם בעבר פקדו אותו שוב ושוב גנבי רהיטים, כיום הוא משופץ ומתכונן לביקור הסקרנים הרוצים לגעת באימה, לראות רוח המהדסת בחדרים, או לצפות במדרגות הספירליות היפות והמפורסמות שלו.


ביקור במקום:

https://youtu.be/7fLK2OFwRUg?t=3m22s


משפחת הברון שחיה כאן בעבר:

https://youtu.be/pilngWF3KnY


ותמונות הארמון כיום:

https://youtu.be/KRO62tbbo6U
סיורי חוויה
סיור בשכונת הליופוליס
#סיור בשכונת הליופוליס בקהיר

הסיור מתחיל מקניון סיטי סטאר. וממשיך ליעדים המעניינים בעיר העתיקה של בירת מצרים.

נתחיל? אתם בקניון סיטי סטאר? - אז היכנסו לתגית "סיור הליופוליס".

הליופוליס

קניון סיטי סטארז
קניון סיטי סטאר
#על קניון הענק היוקרתי של הליופוליס

קניון סיטי סטאר (Citystars Heliopolis) הוא אחד הקניונים החדישים והמפוארים של קהיר. הוא ממוקם בשכונת הפאר הליופוליס ונחשב אחד הקניונים הגדולים בעולם.

מדובר בקומפלקס אדיר שכולל מרכז בילוי וקניות, קניון ענק עם אינספור חנויות של המותגים היוקרתיים והחזקים בעולם, מסעדות יוקרה, בתי קולנוע מפוארים, בתי קפה מודרניים, חנויות אלקטרוניקה, עיצוב ועוד.

נדמה שלמול הקניון הלא נגמר הזה, המורכב מכמה בניינים רבי קומות של חנויות, מתגמדים אפילו קניוני ענק במדינות המתקדמות והצרכניות בעולם. גם המחירים כאן הם מחירי עשירים. לפחות ביחס לקהיר של הדאונטאון או אפילו ביחס לסתם שכונות שאינן הליופוליס או מעדי. ועדיין, יש כאן סיילים וסוף עונה, כמו בכל מקום, מה שאומר שבשופינג משולב בבילוי, קניות ומדידות, אין ספק שתוכלו למצוא לא מעט הזדמנויות.


סיור בקניון:

https://youtu.be/RWHQHgT-1WA


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.