» «
הרובע הגותי
הרובע הגותי
#על הרובע ההיסטורי של ברצלונה ומהיפים שבה

תחילתו של הרובע הגותי, הבריו גותיק, שהוא עד היום אחד מהמרכזים, היפים והנעימים שבעיר העתיקה של ברצלונה, הייתה במאות ה-14 וה-15. מכיוון שהוא נבנה על עיירה בשם ברסינו, כשתסתובבו ברובע תוכלו להיתקל בשרידיה ההיסטוריים. עיירה זו, שסיפקה לברצלונה את שמה, בעצם סמלה את תחילתה של ברצלונה. שימו לב ברובע במיוחד לכיכר רמון ברנגר, שבה ניתן לראות שרידים מהחומה הרומית שעמדה כאן בעת ההיא.

בשנים שלאחר מכן, עד גירוש ספרד, הרובע הפך למרכז חייהם של היהודים שהיו מדינאים, רופאים ואנשי מדע. מומלץ מאד לטייל באזור שבו היה ה“קאל“ - הרובע היהודי העתיק. עוד שרידים מתקופת היהודים ניתן לראות בבית הכנסת "מאיור". הרובע הגותי מושך אליו לא רק חובבי אדריכלות, כיוון שניתן למצוא בו גם פסלים, שלטים מיוחדים ופסיפסים מרהיבים.

ברובע הזה תמצאו סמטאות צרות ואפלוליות, המרוצפות באבן. יש כאן לא מעט מבנים גותיים, ארמונות וכנסיות. אופיו של הרובע מושפע מאמנות ומאמנים שונים שציירו את נופיו ורחובותיו, במהלך השנים, ביניהם שמות מפורסמים מאד, כמו פיקאסו וחואן מירו. הכיכרות העתיקות, השווקים, חנויות הבגדים וגלריות האמנות, בשילוב עם אמני הרחוב, הנגנים והליצנים - כל אלה מקנים למקום אווירה ציורית, שהופכת אותו ליעד חובה בביקור בברצלונה.

ברובע יש כמה מקומות ששווה לבקר בהם. ביניהם מומלץ להיכנס אל הקתדרלה הגותית והחצר המיוחדת שלה, אל כנסיית סנטה מריה דל מאר, למוזיאון פיקאסו, אוניברסיטת ברצלונה ובית הכנסת מאיור. תהנו!


#שופינג ברובע
בריו גותיק הוא אחד מאזורי הקניות הטובים של ברצלונה. לצד חנויות של הרשתות הגדולות, יש בו גם לא מעט חנויות מעצבים חמודות.

בכיכר Placa de Sant Jaume שבמרכז הרובע, אל מול קתדרלת אולליה הקדושה, תמצאו את השוק העירוני של ברצלונה. בסופי שבוע, משעה 12:00 בצהריים, רוקדים שם את הסרדנה, הריקוד הקטלוני המפורסם.


מבט מקרוב על הרובע:

https://www.youtube.com/watch?v=MT8Ea7pE5WM
מנזר סאן פליפה נרי
מנזר סאן פליפה נרי
#על המנזר והכנסייה עם סימני מלחמת האזרחים

הכנסייה הבארוקית הזו ממוקמת בכיכר שנקראת "פְּלַאסָה סאן פֵלִיפְּ נֶרִי" (Plaça Sant Felip Neri) ברובע הגותי של ברצלונה. היא נבנתה בין השנים 1721-1752 והייתה אחת הדוגמאות היחידות לכנסייה בארוקית בברצלונה כולה.

בשנת 1938, במהלך מלחמת האזרחים בספרד, זו הייתה אחת מזירות ההפצצה שכוונו אל בניין הממשל בכיכר גאומה. אבל הפצצות פגעו כאן במקום. לאחרי ההפצצה נותרו כאן רק החזית וחלק ממבנה הכנסייה. 42 מתפללים נהרגו בהפצצה הזו, כאשר ניסו להימלט למקלט שנמצא מתחת לכנסייה. את הכנסייה ניתן לזהות באמצעות הקיר המחורר בחורי קליעים.
מוזיאון פרדריק מארה
מוזיאון פרדריק מארה
#על המוזיאון

במוזיאון פרדריק מארה מגוון רחב במיוחד של יצירות שנתרמו לברצלונה על ידי האמן בן העיר, פרדריק מארה. המבנה שבו אתם עומדים, שימש במאה ה-18 ארמון, בהתחלה של רוזני ברצלונה ואחר כך של מלכי אראגון וקאטאלוניה. גם במאה ה-20, החל משנת 1948, התארחו בו אורחים חשובים ובעלי מעמד גבוה.

במוזיאון מוצגים חפצים מהמאה ה-11 ועד ה-18. בין היתר תוכלו לראות כאן פריטים מחיי היום יום של בני קטלוניה, אך גם אובייקטים עיצוביים כמו פסלי אבן, עמודים, פסלי עץ, כלי חרס עתיקים ועוד.

אוסף הקבינט (The Collector's Cabinet), שמוצג כאן, מכיל עשרות אלפי חפצים המרכיבים אוסף עצום של פריטים המתעדים אורח חיים ומנהגים מהעבר, בעיקר מהמאה ה-19. תוכלו למצוא בו גם פריטים משעשעים וייחודיים כמו מאווררים, צינורות, שעונים, תכשיטים, תצלומים, צעצועים, מפתחות, בקבוקי בית מרקחת ומה לא - כל אלה מוצגים באווירה אינטימית ומיוחדת.

בקומה השנייה של המוזיאון יש גם אזור המכיל סדרה של אובייקטים פיסוליים של פרדריק מארה, מספרייתו הפרטית ומהאוסף שהפסל עצמו בחר להציג בפומבי. התערוכה נפתחה לקהל הרחב ביוני 1996 ומוצגת עד היום. בנוסף לעבודותיו של האמן, תוכלו לראות כאן גם שורה של חפצים אישיים שלו.

יש במוזיאון גם חלק המוקדש ליהודים, שבו תוכלו לראות חפצי קודש עתיקים, מגילת אסתר, מזוזות וכתבים מהמקורות.
מוזיאון ההיסטוריה של ברצלונה
מוזיאון ההיסטוריה של ברצלונה
#על המוזיאון
במוזיאון ההיסטוריה של ברצלונה תוכלו ללמוד ולחקור את המורשת ההיסטורית של העיר ברצלונה, החל מהתקופה הרומית ועד היום. המוזיאון ממומן על ידי עיריית ברצלונה. הוא ממוקם בפלאסה דל ריי (Plaça del Rei) שברובע הגותי של ברצלונה.

המוזיאון אחראי על כמה אתרים היסטוריים ברחבי העיר, רובם אתרים ארכאולוגיים. הוא הוקם בשנת 1943 והמנהל הראשון שלו היה ההיסטוריון אגוסטי דוראן סאנפר (Agustí Duran i Sanpere).

במוזיאון תוכלו לראות הריסות של ברצלונה העתיקה, מהתקופה הרומית ומימי הביניים. הוא ממוקם בתוך ארמון שעומד כאן החל מהמאה ה-10, בחדר שעד המאה ה-18 שימש כמקום מושבו של הפרלמנט הקטלאני.

רוב התערוכות המוצגות כאן מורכבות בעיקר מחפירות ארכאולוגיות של שרידים בעלי היסטוריה רבת שנים, החל מהמאה הראשונה לספירה ועד השביעית. בין השרידים תראו כאן מפעל דגים עתיק, מפעל לייצור יין, שרידי כנסיות ועוד.

החפירות הארכאולוגיות במוזיאון משתרעות על שטח של כ-4,000 מטרים רבועים.

הרובע הגותי

קתדרלת אולליה הקדושה
קתדרלת אולליה הקדושה
#על הקתדרלה הגותית המרשימה של ברצלונה
הקתדרלה של ברצלונה, קתדרלת אולליה הקדושה, היא מבנה גדול ומרשים, שצריחיו מתנשאים לגובה והוא עטוף בעיטורים התואמים את המסורת הגותית של המאות ה-13 וה-14. מסביב לקתדרלה חומה בעלת קירות עבים וגבוהים.

בקתדרלה יושב הארכיבישוף של העיר. ארכיבישוף הוא תואר כבוד אדמיניסטרטיבי בנצרות, שנתנו לבישוף שעומד בראש פרובינציה כנסייתית, אזור מסוים. היא הייתה הקתדרלה השלישית שנבנתה באותו המקום. לפניה עמדו כאן כבר 2 כנסיות עתיקות יותר ולפני כן שימש האזור כאזור פולחן פגאני שהוקדש כולו לאלים הרומיים.

כיום מגיעים מאמינים רבים, בכל הגילאים, אל הקתדרלה. הם נסחפים אל הגודל והעוצמה שלה. בני קטלוניה ותושבי ברצלונה הדתיים, מנהלים בה עד היום טקסי פולחן דתי .

בימי ראשון אחר הצהריים, תוכלו לבוא ולראות תושבים רבים המתרכזים בכיכר שנמצאת לפני הקתדרלה ורוקדים את מחול הסרנדה - הריקוד המסורתי של הקטלונים. לאחר שידליקו המבקרים נר בקתדרלה, יתפללו או ייקחו חלק בטקס המיסה, הם יסתדרו במעגלים גדולים וירקדו את הריקוד האהוב עליהם.


#אדריכלות הקתדרלה
הקתדרלה בנויה בסגנון גותי, סגנון שהתפתח באירופה בימי הביניים. המאפיינים הבולטים של המבנים הגותיים הם ללא ספק הגובה של הכנסייה, הקשתות המחודדות, הזיזים המעוגלים והחלונות הגדולים. בתוך הקתדרלה האפלולית מורגש העושר הרב המושקע בה. העמודים שבתוכה מגיעים לגובה של 26 מטרים.

הקתדרלה מורכבת מ-28 קאפלות. האור הטבעי ששוטף את פנים הקתדרלה עובר דרך הוויטראז'ים הצבעוניים, שמספקים אור וצבעים יפים במיוחד.

מתחת לרצפתה של הקתדרלה קבורים אנשים, שניתן לזהותם על פי הסמלים שחרוטים על הרצפות. שימו לב לציור של מגש אפיה עם שתי לחמניות - זהו סמל למשפחת האופים הקבורה כאן. במקומות שבהם תראו את סמל הגולגולת, סביר שמתחת למרצפות קבורים מתים שמתו במגיפה הגדולה שפקדה את העיר בשנת 1348.

למרות שהיא ותיקה ועומדת כאן כבר המון שנים, החזית הניאו-גותית של הקתדרלה הוקמה במאה ה-19. במהלך העשור הראשון של המאה ה-21 היא שוב עברה לא מעט שיפוצים. את הפיגומים שליוו את השיפוץ, המון צינורות פלדה שעזרו לתמוך במבנה בזמן השיפוץ, הורידו רק בשנת 2012.


#מי הייתה אולליה מברצלונה?
בוודאי תהיתם לגבי משמעות שם הכנסייה. הכנסייה מוקדשת לקדושה המגינה על העיר ברצלונה - אולליה מברצלונה. היא חיה בעיר במהלך התקופה הרומית, עד שנפלה בידי הרומים בשנת 476 לספירה. בגיל 13 הייתה אולליה נוצריה אדוקה. למרות שהקיסר דיוקלטיאנוס נתן הוראה מפורשת לעזוב את דת הנצרות ברחבי האימפריה הרומית, אולליה סרבה ונגזר עליה גזר דין מוות. החיילים הרומיים הפשיטו את הצעירה והעמידו אותה בכיכר העיר.

האמונה הנוצרית מספרת שבנקודה זו החל לרדת שלג וכיסה את הקדושה במערומיה. החיילים הרומיים רתחו מזעם והכניסו אותה לתוך חבית שבתוך דפנותיה היו נעוצים סכינים. הם גלגלו את החבית במורד הרחוב, צלבו אותה ולבסוף כרתו את ראשה. לאחר שראשה נכרת, מספרת האגדה האיומה, עפה יונה מצווארה אל השמיים.

בשנת 1339 הועברה גופתה של אולליה לארון שהונח בקתדרלה, שברובע העתיק של ברצלונה. אולליה, הצעירה הנוצרייה, מוזכרת ברחובות ברצלונה ויש פסלים שלה ברחבי העיר. מדי שנה, ב-12 בפברואר, נהוג לחוג כאן את חגה של אולליה.


#חוויות
בואו מדי יום ראשון לראות את הקטלנים רוקדים את ריקודי הסרדנה (Sardana), בכיכר העירייה שבכניסה לקתדרלה. החל מ-12:00 בצהריים בימי שבת וראשון.


#טיפים
שוק חג המולד - שמוקם בכל שנה ברחבה שלפני הקתדרלה, לקראת חג המולד, מאפשר לחוות את החג בשוק חג מולד טיפוסי, עם מאות דוכנים והצצה לאווירה בעיר לקראת החג.


הקטלנים רוקדים סרדנה בחזית הכנסייה:

https://youtu.be/slnGYnt4sXY


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.