» «

חימרה

ינארטאש
חימארה, ינארטאש
#על אש הכימרה הבוקעת מהסלע

אתם רואים לפניכם סלע ענק שבו בוערת "אש התמיד". ההסבר לתופעה הטבעית הזו אינו ברור לגמרי. בימי קדם התושבים כאן נהגו להשתמש בלהבות כדי להתפלל לאלים.

לפי האמונה המקומית, המקום הזה שנקרא ינארטאש (Yanartaş), בטורקית "סלעי האש", הוא ביתה של מפלצת מיתולוגית שנקראת חימרה, חימארה, או כימרה (Cimera). למפלצת הזו יש לפי המיתולוגיה היוונית ראש של אריה, גוף של עז וזנב נחש. לפי גרסה אחרת היא בכלל מפלצת בת 3 ראשים - של עז, אריה ודרקון.

דרקון יורק אש, נכון? - ובכן, סלעי האש של האזור, שנקראים בטורקית "ינארטאש", הם מקום שבו יוצרת נביעה קבועה של גז מהאדמה, לשונות תמידיים של אש. זו בוערת מתוך הסלעים ומאפשרת לחשוב על החימרה, שהטילה פחד על תושבי ליקיה הקדומים.

הטענה כאן היא שהגז הזה ניצת במגע עם האוויר ויוצר סלע ענק שממנו בוערת האש. טענה מעניינת. האם היא נכונה? - ובכן, מכוכי הסלע הקטנים שבמחשופי הסלע של חימרה, בוקע גז טבעי שמדליק להבות קטנות. מה שמעניין הוא שאם תכבו את הלהבות הללו, הן יחזרו לבעור כמעט מיד. אלו להבות קטנות, אך התופעה של אש היוצאת מהאדמה, מגז שנדלק מיד, היא ייחודית לחימרה וריתקה מדענים הרבה שנים.


#מי הייתה הכימרה? - באדיבות אנציקלופדיה אאוריקה
מפלצת הכִימֶרָה (Chimera) היא מפלצת יורקת אש, אולי המפלצת הכי המודולרית של המיתולוגיה היוונית. במיתולוגיה הכימרה מורכבת מאיברי מספר בעלי חיים. גרסה אחת גורסת ש-3 חלקים יש לה: ראש של אריה, גוף של עז וזנב של נחש. לפי גרסה אחרת זוהי מפלצת בת 3 ראשים - של עז, אריה ודרקון.

את הכימרה המיתולוגית הרג לפי האגדה בלרופון הלוחם, כשהוא רכוב על הסוס המכונף פגסוס. לפי האגדה התאהבה אשתו של מלך ארגוס בבלרפון, בנו של מלך אנתיאה. משסירב לה הנסיך, היא התלוננה בפני בעלה, שמצידו לא יכול היה להרוג את בלרפון למאחר שהוא התארח בביתו. לכן הוא שלח אותו למלך ליקיה איאובוטס וצייך אותו במכתב שבו ביקש ממנו להרוג את השליח שמביא לו את המכתב. אלא שמלך ליקיה פתח את המכתב רק אחרי מספר ימים שבהם התארח בלרפון בארמונו. מכיוון שגם הוא לא יכול היה להרוג את האורח, הוא שלח את בלרופון להרוג את מפלצת הכימרה, מתוך אמונה שהוא לא ישוב חי. אך בלרפון רכב על פגסוס, סוסו שיודע לעוף באוויר, שיסע אותה בחנית והצליח להרוג את הכימארה מהאוויר. כשהוא חוזר לארמונו, מיהר המלך המשתאה להציע לו את בתו לאישה.

המדענים ממשיכים עד היום להשתמש בדימוי של הכימרה, כשהם רוצים לציין או להתייחס לדברים המורכבים מסוגי או אוכלוסיות תאים שונים. כך למשל משמש המונח "כימריזם" בתחום השתלת האיברים, המחבר תאים משני מקורות שונים.


#טיפים
כדאי לבוא לכאן לקראת הערב. עדיף עוד יותר בירח מלא.

ההגעה לכאן היא עם רכב, או באמצעות דולמוש, מונית השירות הטורקית. טיפוס של 20 דקות ברגל, יביא אתכם עד למקום.

בסמוך תוכלו לקנות את פיתת ה"גוזלמה" הטורקית עם גבינה. את הפיתה הדקה והרחבה שאותה הן מכינות, כורכות כאן הנערות הטורקיות בגבינה. על האש הטבעית של הכימרה הן גם יכינו לכם כוס תה טעימה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/eZSuUPxe7ic


ביקור במקום:

https://youtu.be/08avNvcPYjM


הדרכה:

https://youtu.be/tnXpEKbhI10


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.