» «
חצי האי אבשרון
חצי האי אבשרון
#על חצי האי בו החלו לשאוב את הנפט האזרי

חצי האי אבשרון (Abşeron) הוא אזור באזרבייג'ן השוכן לחופו המערבי של הים הכספי ונחשב לערש תעשיית הנפט האזרית.

אם אזרבייג'ן נחשבת ל"ארץ האש" הקווקזית, על שום הגז והאש הבוקעים בה בנדיבות ממעבה האדמה, הרי שזה באור יותר מכל מקום כאן. בחצי האי אבשרון מצויים שני אתרי האש המופלאים. מצד אחד "הר האש", בו בוקעת האש מהאדמה ומצד שני "מקדש האש", בו סגדו לאש תמיד שבערה מגז טבעי אחר ובנו סביבה מקדש.

באבשרון נולדה למעשה הממלכה העתיקה של אזרבייג'ן. עד היום האזור כולו מנוקד במבצרים שנבנו באזור בימי הביניים, בעיקר סביב המאה ה-14.

כאן, בחצי האי אבשרון, גם קדחו ב-1848 את באר הנפט הראשונה בעולם. זה האירוע שהופך את חצי האי למקום שבו נולדה במאה ה-19 תעשיית הנפט האזרית.

בקצהו של חצי האי הזה, שיש הכותבים אותו חצי האי אפשרון, ממוקמת בירת אזרבייג'ן, היא העיר באקו. הנפט שהעשיר את אזרבייג'ן הפך את באקו בירתה לאחת הערים העשירות והמטופחות ביותר בעולם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/jWvyXn-4AeQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/T8zjre42oQ4
מקדש האש
אטשגה, מקדש האש
#על מקדש פולחן הזרטוסטרים העתיק

מקדש האש, אטשגה בלשון המקום או ארמון האש (Ateshgah Fire Temple), מזכיר בצורתו מצודה עתיקה. אבל בעצם מדובר במקדש ובו מתחם דתי, בעל צורה מתומנת, שבמרכזו מזבח.

בעבר דלקה במזבח הזה אש תמיד של גז טבעי שבקע מהאדמה ללא הפסקה.

המקדש המרשים נבנה במאה ה-17 על ידי נזירים זורואסטרים שהאמינו וסגדו לאש ונמשכו אל האש התמידית שדלקה כאן. מאז הוא שימש כמקדש וכמקום פולחן למאמיני דת זרטוסטרא, דת פרסית עתיקה שעד המאה ה-6 הייתה נפוצה באזור.

את המזבח שבו בערה אש התמיד הקיפו חדרי הנזירים הצנועים. במקור הם היו אנשי ה"זורואסטריאניזם", דת הזרתוסטרא שהאש היא מרכזית בפולחנם ומסמלת את הטוב שבעולם. אגב, הם סגדו לא רק לאש, אלא גם לצלב ההפוך, מהסמלים החשובים של המזרח הרחוק וזה שממנו נגזר צלב הקרס, אבל סמל טוב.

המבנה, שהוקם במקור כמקדש לדת הזרתוסטרא, שימש בהמשך גם מאמינים הינדים, שעברו כאן כסוחרים ותיירים על דרך המשי העתיקה, שבאקו הייתה עיר מרכזית בה.

המקדש הזה מהווה את אחד מסמלי אזרבייג'ן. לא כולם יודעים שהמילה "אזר" (Azer) באזרבייג'ן פירושה בשפה העתיקה שלהם "אש".

במוזיאון ההיסטורי הקטן שבמקום, מוצגים ממש בתוך חדרי הנזירים הקדומים, שלל ממצאים ומיצגים המספרים את סיפורו של המקום ואת סיפורה של דת זרתוסטרא.

מקדש האש הזורואסטרי העתיק הזה נמצא בסוראחאני (Surakhani), פרבר המרוחק כחצי שעה נסיעה ממרכז העיר.


#איך בוערת כאן האש?
באזור בו נבנה המקדש דלקה בעבר אש תמידית. היא ניזונה מגז טבעי שבקע ללא הפסקה ממרבצי גז טבעי תת-קרקעיים.

התופעה הזו המשיכה מאות שנים. אך לאחר שהחלו לשאוב את הגז באזור באופן מסחרי, חלה הידלדלות במאגר הגז הטבעי שסיפק גז לבערה. ב-1969, משאזל הגז באדמה, כבתה האש הקדושה. מאוחר יותר ובעקבות כך, המתחם הקדוש ננטש.

עם הזמן התקינו פרנסי אזרבייג'ן במקום צנרת גז והחלו להזרים שוב גז אל המזבח, הפעם בצינור. מאז דולקת שוב האש, התחדש הקסם, גם אם ח"כ באופן טבעי, והתיירים חזרו לבקר במקדש המסקרן.


#טיפים
במקום יש חנות מזכרות נחמדה.

במסעדה שכאן תוכלו לסעוד כשברקע מוזיקה אזרית שמשלימה את האווירה המיוחדת.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Xqc2GB4CzYo


ביקור במקום:

https://youtu.be/n2dAaZFSqfY


הדרכה:

https://youtu.be/6MzFb1N8qz0
גבעת דאשגיל
דאשגיל גבעות הבוץ
#על הרי הגעש הבוציים המבעבעים על הגבעה

דמיינו הר געש שמבעבע בוץ דווקא וקיבלתם את אזור גבעת דאשגיל (Gobustan Mud Volcano). הגבעה הזו מאופיינת בהרי געש של בוץ וחובבי הטבע ישמחו לגלות כי כאן נמצאים כמעט מחצית מתוך 800 כאלה שקיימים בעולם.

מדובר בפסגת גבעת דאשגיל (Daşgil) בה תגלו נוף שמזכיר את הירח ובו צורות חרוט בכל מיני גדלים. זהו סוג של הרי געש בוציים (Palcik Vulkanlar) וזעירים, שמדי פעם מתפרץ מהם בוץ אפור ומאוד סמיך. בין לבין הם פולטים נוזלים וגזים מרובים.

זו תופעת טבע נדירה ומסקרנת ומחזה מרשים מאוד. הבוץ שמבעבע מתוך האדמה ללא הפסקה מכיל שלל מינרלים. אפשר למרוח אותו על הגוף ויש אפילו מי שממלאים בקבוק למזכרת.


#טיפים
הביקור בדאשגיל, שנמצא רבע שעה מהכניסה לשמורת גובוסטאן, מומלץ מאוד.

אפשר להגיע לכאן בסיורים מבאקו או לשכור נהג מונית שיכול לנסוע בשטח.

גם בשמורת גובוסטאן תוכלו לשכור נהג עם ג'יפ או מכונית לאדה שייקח אתכם לכאן.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/FilOLE2Ihv4


ביקור במקום:

https://youtu.be/kbX2hrSURL8


הדרכה:

https://youtu.be/qHDDt9AbnQQ
יאנר דאג
הר האש, יאנר דאג
#על ההר שבו האש בוערת תמיד

במרחבי חצי האי אבשרון, מרחק של כ-25 קילומטרים מבאקו, נמצא הר האש, המציע מראה מרשים במיוחד של גז טבעי הנשרף בלהבות, תופעת טבע מדהימה ובת אלפי שנים.

"ההר הבוער" הוא אחד מסמלי אזרבייג'ן, היא "ארץ האש" הקווקזית, בה בוקעים גז ואש בנדיבות ממעבה האדמה. אין ספק שמדובר באחד מפלאי הטבע המיוחדים של אזרבייג'ן ושל אסיה כולה.

הר האש, בלשון המקומית יאנאר דאג (Yanar Dagh), הוא הכינוי שהעניקו פה לנביעת גז טבעי, למרגלות מה שנראה יותר כגבעת אש הסמוכה לבירה. הגז הזה מפעפע מהאדמה ויוצר בערה רציפה, המאירה בלילות את האזור כולו.

עם להבות בגובה שמגיע ל-2 מטרים ולרוחב של עד 10 מטרים, ההר הירוק הזה מציע תופעת טבע מופלאה - כולו ירוק, אבל ממש בתחתיתו בוקעת מהקרקע אש תמיד.

היא בוערת שנים רבות ללא הפסקה. זוהי תופעה ייחודית לאזור ומקורה במרבצי הגז האדירים שבקרקע שלו.

האזרים המקומיים גורסים שהאש הזו בוערת כבר 5,000 שנה ברציפות. גם אם יש בכך מעט הגזמה, ברור שמדובר בתופעת טבע עתיקה וארוכת שנים. הרי-אש ספורים כאלה נותרו עדיין בעולם. את רובם תמצאו באזרבייג'ן.

בעבר השתמשו בגז הבוקע בטבעיות מהאדמה כדי להדליק מדורות, להעביר הודעות ולתקשר בין כפר לכפר בסביבה.


#פיקניק
מי שמעזים נהנים. הביאו שתייה ונשנושים או אפילו מרכיבים או ארוחה ארוזה ונצלו את המקום המיוחד והחמים שכאן לפיקניק רומנטי או משפחתי. כיף!


#טיפים
הנסיעה לכאן אפשרית באוטובוס מקומי או ברכב שכור.

מי שהגיעו לפני שקיעה מעידים שהמראה, במיוחד בחשיכה, הוא מרשים במיוחד.

גם אם יורד גשם, אל תהססו וסעו לראות את הלהבות הדולקות בעיצומו של הגשם.

שקלו להכנס ל"מקדש האש" על חדרי התפילות, שבהם התפללו בעבר לאל האש. דמויות משוחזרות מדגימות את האווירה בבית התפילה הקדום שכאן.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Musr2eWrzC4


מבט בלילה:

https://youtu.be/s-A4Z70DtgA


ביקור ביום:

https://youtu.be/RKtfYW9Nw7o

חצי האי אבשרון

שמורת הפטרוגליפים של קובוסטאן
שמורת גובוסטן
#על שמורת הפטרוגליפים והתילים הגעשיים המתפרצים

כשמתקרבים לאזור של שמורת הפטרוגליפים של גובוסטאן או קובוסטאן (Gobustan National Park), הנוף הצחיח מתחלף והופך לרכסי הרים גבוהים ומרשימים באופק.

בשפה האזרית המילה 'גובו' פירושה 'לחתוך'. ואכן, בסלעים רבים בסביבה יש נקיקים ומערות שונות שכמו חותכים אותם.

עם סלעי ענק בתצורות ייחודיות, מערות עמוסות בממצאים עתיקים והרים געשיים הפולטים בוץ, הפארק הלאומי של גובוסטאן הוא בפירוש אחד האתרים המדהימים באזרבייג'ן.

השמורה המרתקת הזו, שפירוש שמה הוא "ארץ הוואדיות", נמצאת במרחק כ-45 דקות נסיעה מבאקו. לפני הכניסה אליה כדאי לבקר במוזיאון האינטראקטיבי השוכן ב"הר הגדול" שבשטחה. המוזיאון החדיש מספר על תולדות האזור. ב-12 חדרי תערוכת הקבע שלו מציגים את ההיסטוריה שלו והתגליות שהתגלו בו.

את פרסומה גובוסטן קיבלה ממקבץ גדול של ציורי סלע, פטרוגליפים מתקופת האבן ולאחריה.

עוד בסביבה נמצאים התילים הגעשיים והמתפרצים ובריכות הבוץ המבעבעות מתוך האדמה.

הפארק הלאומי גובוסטן הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית.

עוד בשטח השמורה תוכלו לראות אבנים מוזיקליות. מדובר בסוג של סלע חלול ולא קטן, שהקשה במקומות שונים בו, בעזרת אבן קטנה, מוציאה ממנו צלילים מוזיקליים.


#הפטרוגליפים - ציורי הקיר
שמורת הפטרוגליפים של קובוסטן (Gobustan Rock Art Cultural Landscape Reserve) היא שמורת טבע מדהימה ביופייה. המופלא העיקרי בה הוא מקבץ מערות המהוות אתר ארכיאולוגי.

במערות הללו התגלו מעל 6,000 ציורי סלע קדומים, בני הרבה יותר מ-10 אלפים שנה.

ציורי הקיר שעל הסלעים נקראים "פטרוגליפים" (Petroglyphs) ורובם מתקופת האבן. העתיקים שבציורי הסלע מתוארכים לתקופה של הרבה לפני האלף העשירי לפני הספירה.

בין השאר ניתן לראות בהם בעלי חיים, כמו שור בר, סוסים וחזירים, שחלקם בגודל טבעי. עוד מופיעים בהם אנשים קדומים ותיאורים של חיי היום-יום של האדם הקדמון. בין השאר הם כוללים ריקודים פולחניים, ציד שוורים, לוחמים וציידים אוחזים בכלי נשק וציד ועוד.

ציור מעניין כאן הוא של סירות גומא המובילות את השמש ממזרח למערב, כל יום מחדש.

שמורת קובוסטאן היא מהמקומות היחידים בעולם בו מצאו ושימרו ציורי קיר שכאלה. הצפייה בהם מרשימה במיוחד וחבל להפסיד אותה.

באזור נמצאו ככל הנראה גם הכתובות וציורי הקיר של חיילים רומים. הם נחשבים למזרחיים ביותר שנמצאו מהתקופה הרומית. בנוסף, נמצאו בסביבה גם ציורים מתקופות קדומות, שנוצרו בהשפעת האיסלאם המוקדם.


#הרי הגעש
בנוסף למערות ולציורי הקיר המדהימים יש בשמורה גם הרי געש בוציים ומבודדים, שנמצאים ליד הכפר אלט.

"הרי געש של בוץ" הם תלים געשיים הפולטים גז ובוץ. מדובר בתופעה מיוחדת ומשמעותית בעולם - מומחים מעריכים ש-300 הרי הגעש הבוציים שמצויים במזרח אזרבייג'ן הם הריכוז העולמי הגדול ביותר, מתוך כ-700 תלים געשיים שיש ברחבי תבל.

הרי הגעש הבוציים שכאן מתפרצים אחת ל-20 שנה בממוצע ופולטים אז כמויות משמעותיות של בוץ מבעבע. מראה ההתפרצות הוא מרהיב ומרתק, כשהתלים הגעשיים מבעבעים ומתפרצים ללא התראה ויורקים בוץ אפרפר וגז טבעי.

אגב, ממצאים ארכאולוגיים מראים שבאזור הזה, החלה בסוף עידן הקרח, לפני כ-12 אלף שנים, התיישבות של האדם הקדמון. הקדמונים מצאו כאן אזור מתאים לציד ולחקלאות ומאז מתקיימים באזור חיים אנושיים ברציפות, בדמות כפרים וגידולים חקלאיים.


#טיפים
השתדלו להגיע במזג אוויר נוח.

השתדלו לבקר כאן מוקדם. פחות חם וצפוף מקבוצות התיירים.

הנסיעה בין העיר לשמורה נמשכת כ-45 דקות. ניתן להצטרף לסיור מודרך או לשכור מונית למקום.

בקרו במוזיאון לפני הכניסה לשמורה - יש בו שלל מיצגים אינטראקטיביים שגם יסבירו וגם יסבו הנאה רבה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/N8BhvtPOb9I


ביקור במקום:

https://youtu.be/EI9dsfFEAhw


הדרכה:

https://youtu.be/yKSqqOXnIK0


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.