» «
כיכר הסנאט
כיכר הסנאט
#על כיכר הסנאט המרכזית של הלסינקי


כיכר הסנאט (Senate Square) היא הכיכר החשובה של הלסינקי. ביחד עם כיכר השוק הסמוכה אליה, היא מהווה את האזור התוסס והנעים בלב העיר.

זו הכיכר המרכזית בעיר, מוקפת מבנים מעוצבים בשלל סגנונות אדריכליים, המושכת אליה תיירים רבים.

לכיכר הסנאט צליל משלה. בכל יום בערב, ברבע לשש, נשמעת נעימה קבועה בת 5 דקות, המנוגנת מבנייני הכיכר המיוחדים.


#מה תראו כאן?
אתם נמצאים בכיכר הסנאט, המוקפת מבנים המזכירים במידה רבה את "פריז של מזרח אירופה", העיר הרוסית סנט פטרבורג.

ארבעה מבנים כאן, מהמרכזיים בעיר הלסינקי ובפינלנד כולה, תוכננו על ידי האדריכל קארל לודוויג אנגל, בין השנים 1822 ל-1852. הם מהווים דוגמאות מובהקות לסגנון האדריכלי הניאו-קלאסי והם ממש מסביבכם: הקתדרלה הלבנה והמרהיבה של הלסינקי, המבנה המרכזי של אוניברסיטת הלסינקי, הספריה הלאומית של פינלנד וארמון הממשל.

התחילו מהקתדרלה המרשימה במיוחד, שמהווה את סמלה של הלסינקי. זוהי הקתדרלה הלותרנית הגדולה של הלסינקי. עליה במדרגות שבה תפתח בפניכם תצפית נפלאה על הכיכר כולה ולכיוון הנמל של העיר.

מבט מהיר אל כיכר הסנאט יוכל להדגים היטב מדוע צולמו בהלסינקי סרטים לא מעטים, ביניהם "לילות לבנים" עם הרקדן המפורסם ברישניקוב מ-1985, או "אדומים" מ-1981 עם וורן ביטי.

וזה לא הקשר היחיד בין המבנים כאן לרוסיה. במרכז הכיכר ניצב לו עמוד ועליו פסלו המרשים של הצאר הרוסי אלכסנדר ה-2. זה בהחלט מעורר שאלות שאחרי שרוסיה מדיה לשלוט כאן הוא עודו עומד בכיכר הכי חשובה בעיר הבירה הפינית.

ההסבר קשור בזיכרונות הטובים של פינלנד מהצאר הזה. בתקופתו ניתנה לפינלנד אוטונומיה רבה ולמעשה, הצאר אלכסנדר ה-2 היה כה תומך ונחמד כלפי הפינים בימי שלטונו, עד שבסיום הכיבוש הרוסי את פינלנד הם לא מצאו סיבה להעביר את הפסל מהכיכר ולהיפך.

יש בכיכר הזו משהו מניחוחות העבר. בכיכר דולקות עדיין מנורות גז מסורתיות. תמצאו בה אפילו תא טלפון ציבורי עתיק, שישלים את התפאורה הרומנטית של האזור.

מכיכר הסנאט תוכלו לצעוד אל אזור הנמל ולשוק הדגים, דרך רחובות קטנים, מעוצבים ורומנטיים מאוד גם הם.


#תולדות הכיכר והעיר
כיכר הסנאט היא כיכר היסטורית וכל בניין בה הוא חלק מהסיפור.

בשנת 1809, כשכבשו הרוסים את פינלנד מבית המלוכה השוודי, הפכה הלסינקי לבירת הדוכסות החדשה של פינלנד. באותה תקופה הזמין הצאר אלכסנדר ה-1 אדריכל פרוסי בשם קארל לודוויג אנגל לתכנן את מרכז העיר. המודל שלו היה רוסי - העיר סנט פטרבורג.

וכך יצא שמסביב לכיכר הסנאט בנוי המרכז העתיק של העיר. יש בו שילוב היסטורי בין השפעות של שתי המעצמות האזוריות ששלטו בפינלנד לאורך ההיסטוריה שלה - מצד אחד בית המלוכה השוודי ומצד שני הצאר הרוסי.


#טיפים
שווה לבקר כאן בשעות אחר הצהריים, לקראת הנעימה של רבע לשש.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/_bPYe7m6jiw


ביקור במקום:

https://youtu.be/gfaByqE8ObA


הגעה לכיכר:

https://youtu.be/cOEpGZhWgEY


תמונות מהכיכר:

https://youtu.be/w46TM8aZTt4
אנדרטת הקיסר אלכסנדר השני
אנדרטת אלכסנדר השני
#על הצאר הרוסי שהפינים אוהבים

בסמוך לגרם המדרגות העולה אל הקתדרלה המפורסמת של הלסינקי (Tuomiokirkko), בכיכר הסנאט המרכזית בעיר, אתם רואים את האנדרטה המרשימה ובבסיסה דמויות רבות ואחד הנישא מעל כולן.

האנדרטה הזו נבנתה ב-1894, לזכר הקיסר אלכסנדר השני, מי שידוע בפינלנד בתור "הצאר הטוב".

באנדרטת הברונזה מתואר הקיסר בדמות של קצין משמר פיני. בבסיס הכן של הפסל ניתן לראות קבוצת פסלים. אלה הם סמלים, המגלמים כאן את החוק, את העבודה, את השלום ואת האור.

אותו אלכסנדר היה קיסר רוסיה ההיסטורי, שבאופן נדיר זוכה להערכה גם בפינלנד של ימינו, פינלנד שידעה מאבקים עד שזכתה להשתחרר מהשלטון הרוסי.

אז איך זה שהפינים מעריכים כל כך קיסר רוסי?


#מי היה אלכסנדר השני עבור פינלנד?
אלכסנדר ניקולאייביץ' השני, מי שכונה "הצאר הטוב" וגם "המשחרר", היה במאה ה-19 המנהיג הרוסי שעשה רפורמות שונות ובהן הפך את פינלנד לאוטונומיה רוסית משוחררת יחסית.

אלכסנדר השני הוא זה שהפך באותה תקופה את השפה הפינית לשפת המדינה, הפיץ את הבול הפיני הראשון והורה על רפורמה רחבה בחינוך היסודי במה שהייתה הדוכסות הפינית של רוסיה.

ב-1863 הוא גם קידם את אספת המועצה הפינית, במה שנקרא "הדיאט של פינלנד" (diet of Finland) ואף השתתף במושב הפתיחה שלו.

הצאר העביר את המסמכים הרשמיים כאן לשפה הפינית ואפשר עצמאות ליחידות הפיניות ששרתו בצבא הרוסי.

באופן מסוים, גם אם לא ידע זאת, אלכסנדר השני הצעיד את פינלנד בדרך לעתיד בו תכריז על עצמאות מוחלטת, מיד לאחר מהפכת אוקטובר ברוסיה ולא תיתקל בהתנגדות.


#על סופו המצמרר של הצאר המשחרר
סופו של "הצאר הטוב" היה רע.

במרץ 1881 הטילו 4 מתנקשים פצצות על מרכבתו. המתנקשים, שנמנו על תנועה מהפכנית בשם "נרודניה וולייה", ברוסית "רצון העם", דרשו דמוקרטיה.

ברצון חברי התנועה הזו לדרוש דמוקרטיה מלאה ניסו חלקם לכפות את רצונם על השלטון הרוסי בשיטות של טרור.

הצאר, שיצא מהמרכבה כדי לראות את מצב הפצועים מניסיון ההתנקשויות, נרצח במקום על ידי אחד מהם, סטודנט שנורה מיד. ראשי הארגון נעצרו כמובן והוצאו להורג.

כולם הוצאו להורג למעט אחת. קראו לה גסיה גלפמן, בחורה יהודיה ששמה היה בעצם חסיה הלפמן. גם היא נשפטה למוות, אך הייתה בהריון. מכיוון שלפי החוק הרוסי אין להוציא להורג נשים הרות, היא נשפטה למאסר עולם, עם עבודות פרך בכפייה.

אך מעט אחרי הלידה ובאופן די מוזר, היא מתה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/IY1_vQN74qY


ביקור במקום:

https://youtu.be/5zVwtj2uDj4


בלילה:

https://youtu.be/fcEKo_QpIz4


הדרכה:

https://youtu.be/ga6CV69v9b8
נמל הלסינקי
נמל הלסינקי
#על הנמל עם המעבורות והאוניות הגדולות

נמל הלסינקי (Helsinki Port), הנמצא במרחק צעדים מכיכר הסנאט, הוא הנמל העיקרי של העיר.

מהנמל שכאן יוצאות מעבורות קטנות ומקומיות, בין היתר לאי סואומנלינה, בו נמצא המבצר ההיסטורי שהפך לאטרקציה תיירותית חשובה ולקהילת אמנים מסקרנת.

יש כאן מעבורת גם לאיי ים הארכיפלג, בפינית סאריסטומרי (Saaristomeri) ובמיוחד אל גן החיות הלסינקי, שעל האי קורקיסרי (Korkeasaari).

מכאן גם יוצאות המעבורות הגדולות, אל ערים כמו שטוקהולם, בירת שוודיה וטאלין, בירת אסטוניה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/E1r8W4hFHKY


ביקור במקום

https://youtu.be/yut1T3UqpKI


הדרכה

https://youtu.be/O3O95nud1cY
פסל חאוויס אמנדה
פסל חאוויס אמנדה
#על הפסל בכיכר הסנאט

חאוויס אמנדה (Havis Amanda) היא פסל המשולב במזרקה, הממוקם בכיכר השוק של הלסינקי. הפסל הזה נחשב לאחת מיצירות האמנות האהובות והחשובות בעיר הלסינקי - גם בקרב שוחרי אמנות וגם אצל הקהל הרחב.

על מזרקה העשויה מגרניט עומדת בת הים העירומה, ניצבת על אצות ועולה מהמים. לרגליה דגים, מהם נזרקים מים אל רגליה והיא מוקפת בארבעה אריות-ים.

את הפסל היצוק מברונזה פיסל בשנת 1906 האמן הפיני ויל וולגרן (Ville Vallgren) בפריז. שנתיים אחר כך הוא הוצב כאן.

הפסל הזה נחשב לאחת מיצירות הארט-נובו הפריזאיות של וולגרן, אך כוונתו פינית לחלוטין. לדברי האמן הוא מסמל את לידתה המחודשת של הלסינקי.

הפסל אינו גדול. גובהו רק 194 סנטימטרים. אבל עם הכן שעליו הוא ניצב, הוא מתנשא לגובה 5 מטרים. המודל לפסל, לפי מכתבים שהותיר ולגרן, היה עלמה בת 19 מפריז, בשם מרסל דלקיני.

האמן עצמו, אגב, כינה אותו מרנניטו (Merenneito), שמשמעותו 'בת הים'. אבל די מהר החלו להעניק לו כינויים חדשים. את הכינוי "חאוויס אמנדה" העניקו לו עיתוני פינלנד בשוודית. היו עוד, כמו 'האביסטון מנטה הפינית' (Haaviston Manta) ולא פעם בקיצור גם 'מנטה' (Manta). לבסוף היו אלה המדריכים וספרי הטיולים שקיבעו את הכינוי הפופולרי "האוויס אמנדה".

האמן הידוע ספנסר טוניק, הידוע בצילומי העירום האמנותיים-המוניים שלו, צילם כאן צילום עירום המוני ב-2002, במסגרת הפרויקט שלו 'Nude Adrift'. בצילום הוצבו כאן אלפי תושבים מקומיים בעירום, כשחלקם מחקים את חאוויס אמנדה במחווה המונית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/RW26XroU2Zs


ביקור במקום:

https://youtu.be/XFrbXMk9JZM


המזרקה:

https://youtu.be/OzpTKCPvKSo

כיכר הסנאט

הספרייה הלאומית של פינלנד
הספרייה הלאומית של פינלנד
#על הספרייה המרכזית של הלסינקי

הספרייה הלאומית של פינלנד (The National Library of Finland) היא הספרייה המדעית הגדולה והוותיקה בפינלנד. אבל היא רואה את עצמה כסוג של ארגון מורשת תרבותי לכל, המספק את שירותיו לכולם בפינלנד, מהקהילה המדעית, דרך הפעילים והגופים החברתיים ועד לאחרוני האזרחים במדינה.

כאן, בספריה הלאומית, מתנהלים כל האיסוף, השימור וההנגשה לציבור, של המורשת הלאומית של פינלנד והאוספים הייחודיים שעליהם היא מופקדת.

הספרייה הלאומית נמצאת מול הכניסה לקתדרלה של העיר ולמרות פשטותו של המבנה מבחוץ, זהו בניין שהפנים שלו מרשים מאוד.

כבר בחדר הראשון שאליו נכנסים, נראית תקרה מצויירת ומרשימה מאוד, לצד עמודים מקושטים ותאורה שמוסיפים להוד ולפאר של החלל.

במעבר אל המבנה הבא והעגול, רואים ממרכז החלל המרכזי את כל קומותיו.

אחרי שעוברים בחדרים, דרך ספריות עמוסות בספרים רבים, מגיעים לאולם העיון ובו גם מחשבים רבים לשימוש המבקרים.


#טיפים
הכניסה חינם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/_Q7iE_n1JbY


ביקור במקום:

https://youtu.be/KzfRa0A3E98


המבנה:

https://youtu.be/5hlZK0POndY
רחוב אלכסנדרינקטו
רחוב אלכסנדרינקטו
#על רחוב הקניות והחנויות שעובר בכיכר הסנאט

אחד הרחובות המרכזיים בהלסינקי הוא רחוב אלכסנדרינקאטו (Aleksanterinkatu), המתחיל מארמון הממשל ועובר בין היתר גם ליד הקתדרלה של הלסינקי ובכיכר הסנאט.

בנוסף לאמני הרחוב ומבחר המסעדות ובתי הקפה שבו, הרחוב הזה הוא רחוב קניות אופייני להלסינקי.

יש כאן מחנויות זולות ועממיות ועד חנויות בוטיק יוקרתיות ומהממות ברמת המוצרים שנמכרים בהן. ברחוב אלכסנדרינקטו תוכלו לעשות שופינג עירוני שווה ומהנה.


#טיפים
בביקור חורפי בהלסינקי תוכלו לחוות את רחוב אלכסנדרינקאטו כשהוא מקושט לכל אורכו בנורות ססגוניות, העוטפות אותו באור חגיגי ומרשים.


ביקור במקום:

https://youtu.be/vtaiRO6Cb6o


אמני הרחוב:

https://youtu.be/IqV1HzWjiI8


בלוגרים:

https://youtu.be/gTdGzxDMRZ8
מוזיאון הילדים של הלסינקי
מוזיאון הילדים של הלסינקי
#על מוזיאון הילדים בהלסינקי

ממש מול קתדרלת הלסינקי, בצד השני של כיכר הסנאט, נמצא מוזיאון הילדים של הלסינקי (Children's Town). הוא חלק ממוזיאון העיר הלסינקי ונמצא בתוכו.

כאן מוזמנים הילדים והוריהם ללמוד ולהכיר את ההיסטוריה של הלסינקי, באמצעות חוויות מיוחדות ופעילויות משותפות ומותאמות לילדים.

המוזיאון הזה שוכן, כמה סמלי, בבית סדרהולם (Sederholm). זהו מבנה כחול-אפור, שנבנה ב-1757 ונחשב הבית העתיק ביותר בהלסינקי.

המוזיאון הזה הפוך לכל מה שמוכר לנו. בעיר הילדים הם מוזמנים לגעת בכל מה שהם רואים. אין כאן אסור והחקר והסקרנות מבורכים.


#הפעילויות לילדים
לילדים יש הרבה ללמוד בעיר הילדים. בכל מה שמוצג בה ניתן לגעת, להתנסות, לחקור ולמשש.

בכיתת בית ספר יסודי משנות ה-30 של המאה שעברה הם יחוו איך למדו פעם, כשמחשב היה חשבוניה גדולה ולדמיין שהם המורה הקפדנית או מנהלת בית הספר חמורת הסבר.

בבית סבתא הם יוכלו לפגוש חפצים ופריטי יום יום משנות ה-70 ולצפות בקטעים מתוכניות הטלוויזיה המוכרות של התקופה.

בפינה אחרת יש תאטרון עם במה. עליה יוכלו להציג בתלבושות משעשעות, עם קלפי תפקידים. במקום אחר הם ינווטו ספינה מהמאה ה-18 או ירכבו כמו פעם, על כרכרה רתומה לסוס.

יש גם חדר תחפושות, חדר מדע, ארגז חול, בית בובות מרוהט, משחק במכוניות, מטבח לילדים, סנדלריה ואפילו חנות כל בו מהמאה ה-18, בה יוכלו לשחק בחנות, לסדר את חלונות הראווה ולארגן על המדפים את הצעצועים של פעם ואת סוסי הפוני הקטנים.

לילדים הצעירים ביותר יש פינות משחק, מנוחה וקריאה.


#טיפים
הכניסה חינם.

המוזיאון מומלץ לילדים עד סביבות גיל 10.

ילדים יכולים לשחק במוזיאון בהשגחת הורים או מבוגרים מלווים.

בסדנאות של חודשי הקיץ מפעילים כאן סדנאות יצירה יומיות למשפחות עם ילדים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/-7moHt-Au7M


בלוגרים (ועוד כמה הפתעות בעיר לילדים):

https://youtu.be/mOE8NT5xIzY?t=55s&end=1m54s
הקתדרלה של הלסינקי
הקתדרלה של הלסינקי
#על הקתדרלה המרהיבה של הדוכס

עם מראה דמוי מקדש לבן ועוצר נשימה, הקתדרלה של הלסינקי (Tuomiokirkko) היא מבנה מטורף, המהווה את אחד מסמליה הגדולים של העיר והוא בפירוש המבנה המרשים בכיכר הסנאט, הכיכר המרכזית בעיר.

קתדרלת הלסינקי היא קתדרלה מרהיבה ביופייה, בסגנון ניאו קלאסי. את מבנה הקתדרלה דמוי הפנתיאון, הבולט עם כיפתו הגדולה ושתי הכיפות הקטנות שלצידה, רואים כל מי שמתקרבים לעיר מן הים.

מכיכר הסנאט עולים אל הקתדרלה הצחורה בגרם מדרגות מרשים ורחב.

הכנסייה הזו נבנתה באמצע המאה ה-19 כמחווה לצאר ניקולאי הראשון, קיסר רוסיה. עד עצמאות פינלנד בשנת 1917 היא הייתה ידועה גם ככנסיית "סנט ניקולאוס".

זוהי קתדרלה לותרנית-אוונגליסטית פינית של בישופות הלסינקי, שתוכננה בידי קארל לודוויג אנגל והושלמה ב-1852. האדריכל לא זכה לראות את סיום בנייתה. הוא מהאדריכלים הידועים של פינלד ומי שאחראי על מבנים נוספים בעיר ואפילו בכיכר הזו, ביניהם ארמון הממשל ומבנה התיאטרון הלאומי.

פנים הקתדרלה הבהירה ורחבת הידיים הוא מלא אור ואווירה. במרכזה בולט מבנה האורגן הענקי שלה ובכנסייה חללים יפים וצבועים בגווני כחול, עם פסלים ושלל יצירות אמנות הפזורות בה.


#טיפים
בתוך הקתדרלה נערכים סיורים. הממהרים יכולים להסתפק במבט על קתדרלת הלסינקי מבחוץ.

בטיפוס אל מגדל הכנסיה תחזו בכל נופה המרהיב של הלסינקי, מכיכר הסנאט שבה אתם נמצאים, אל כיכר השוק ועד לים.

בכנסיה מתקיימים גם אירועים ופסטיבלים שונים. בררו באתר האינטרנט שלמטה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/l5N0XcWUOCg


ביקור במקום:

https://youtu.be/tC-P72hqlrU


בלילה:

https://youtu.be/cnUbMcEW0UU


מהאוויר:

https://youtu.be/5moWYHtZ2Lg


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.