» «

כיכר השני במאי

כיכר ה-2 למאי
כיכר ה-2 למאי
#על הרובע הצפוני והמתחדש של מדריד

כיכר השני במאי (Plaza 2 de Mayo), שבמרכז שכונת מאלאסאניה, היא הלב הפועם של האזור ההיפסטרי והטרנדי הזה של מדריד. בכל ערב מוציאים בעלי הברים לרחוב את הכיסאות שלהם והלקוחות הרבים יושבים בחברותא גדולה וקולנית. חוויה אמתית של מדריד הצעירה, בנוסח מלאסאניה.


#תולדות הכיכר והתאריך שהיא נושאת את שמו
כיכר ה-2 למאי קיבלה את שמה מאירוע היסטורי משמעותי שהתרחש כאן. הכל החל בתאריך השני במאי, בשנת 1808. העיר מדריד הוקפה על ידי הכוחות הצרפתיים, בפיקודו של של נפוליאון בונפרטה, שעשו עליה מצור וכבשו אותה. השלטון הצרפתי על ספרד היה נוקשה מאד.

אבל אנשי מדריד לא פראיירים. הם קמו כנגד נפוליאון וחייליו ופתחו ממש כאן, בכיכר הזו, במרד נגדם. כך החלה ההתקוממות הספרדית נגד השלטון הצרפתי. במדריד הם לחמו בצרפתים בכל כוחם. חלק גדול במורדים האמיצים הללו היו הצעירים של העיר. אחת מהן, מנואלה מלאסאניה, הייתה תופרת צעירה, שנעצרה כשבידיה מספריים. הצרפתים האשימו אותה בנשיאת המספריים. לא עזרו ההסברים שמספריים הם כלי עבודה מוצדק למדי למי שמקצועה הוא תפירה. החיילים הצרפתים ראו בו כלי נשק והוציאו אותה להורג. רובע מלאסאניה קיבל את שמה של מנואלה מלאסאניה ונקרא עד היום לזכרה.

בימינו השני במאי הוא יום חגיגי בספרד. ביום זה מתקיימות מלחמות שוורים גדולות, עם מצעדי חיילים שיוצאים מכיכר הפוארטה דל סול ואל הפלאסה מאיור בבוקר. רבים בקהל לבושים בבגדים מסורתיים וכך גם בערב, בו מתקיימת תהלוכה גדולה של חיילי משמר המלוכה מארמון המלך ואל הפלאסה מאיור. בכיכר עצמה מתקיימים מופעים אופראיים בסגנון ספרדי שנקראים "סרסואלה" והקהל ממשיך לחגוג, לרקוד ולשתות, עמוק אל תוך הלילה.


#על ציור ה-3 במאי של גויה
ההוצאה להורג של המורדים הספרדים על ידי כוחות נפוליאון, זו שהתרחשה בין ה-2 ל-3 למאי בשנת 1808, הפכה להוצאה המפורסמת ביותר להורג בתולדות האמנות. זאת תודות לצייר הספרדי גויה, שבציורו "שלושה במאי" מתאר אותה באופן דרמתי ביותר. בציור חיילים צרפתיים יורים מטווח אפס באזרחים חסרי ישע.

בציור מתואר האירוע הקשה, שהתבצע לאחר ניסיון ההתקוממות הכושל של תושבי מדריד כנגד הצרפתים. האחרונים אספו באקראי כמה מאות תושבים ספרדיים ובלילה שבין 2 במאי ל-3 במאי 1808, הוציאו אותם להורג בירייה. היסטורית זו הייתה רק אחת מההוצאות ההמוניות להורג שביצעו הצרפתים במהלך הכיבוש של ספרד.

הציור הזה היה הציור הראשון בתולדות האמנות, שבו הוצגה סצנה מלחמתית שבה לא תוארו המנצחים אלא דווקא הקרבנות, המוצאים להורג. גויה ממחיש בו את הכמות על ידי פרישה של הנידונים להריגה, מקצה התמונה השמאלי, שהוא גם קדמת התמונה, ועמוק אל פנים הציור ומרכזו, שהוא מציג רק הנורים הקרובים בבהירות, בעוד השאר מצוירים בטשטוש מה. על הקרקע הוא מציג את המתים המוטלים, מתבוססים בדמם, בעוד פני המשתתפים בכיתת היורים הצרפתיים לא נראים. אור של עששית מאיר את פניהם של המוצאים להורג והם נכנעים למוות, מכסים את עיניהם או אוזניהם. רק נידון אחד למוות, לובש חולצה לבנה הממחישה את הטוהר, ניצב במרכז הקבוצה, גופו ופניו מוארים ומובלטים בציור. הוא מישיר מבט אל אויביו היורים בו, מרים את היידים, כמוכן אל מותו.

אגב, הצייר הספרדי המפורסם גויה הנציח את המרד הזה לא באחד, אלא בשני ציוריו המפורסמים, את "ה-3 במאי" תוכלו לראות במוזיאון הפראדו שבמדריד. את "ה-2 במאי" לא.


#טיפים
שלא כמו מרבית התיירים, אתם מוזמנים בערב לשבת כאן ולהתמזג עם המקומיים. חוויה של ממש!

המחירים של הבירה, אגב, דומים בין כל הברים שבכיכר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/m7PQ7mBFMZ4


הכיכר ושכונת מלסניה שמסביבה:

https://youtu.be/_QlyBMZ3Pzw


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.