» «

כיכר ז'גודה

כיכר הכיסאות
אנדרטת הכיסאות
#על אנדרטה ענקית, ריקנית ועצובה

אנדרטת הכיסאות (Bohaterów Getta) בכיכר השילוחים של קרקוב, היא אנדרטה גדולה המדמה את הכיכר הריקה, אחרי הגירוש של היהודים מהגטו. באנדרטת הזיכרון 69 כיסאות בגבהים שונים, לגברים, נשים, ילדים וטף. הכיכר דוממת ואין בה איש. נותרו בה רק הכיסאות, בודדים, ללא אדם, ריקים וממתינים לאנשים שהלכו לבלי שוב.

האנדרטה הוקמה כאן בשנת 2005. היוצר הוא האדריכל הפולני פיוטר לביצקי, שהושפע מתמונה מפורסמת בה נראית הכיכר, לאחר הגירוש האחרון של היהודים מהגטו. במונומנט הגדול הזה הוא רצה להנציח את המראה של הכיכר. באנדרטה לא נראים החפצים המוטלים, זרוקים ללא דורש, שננטשו בכיכר והיו שייכים למי שנרצחו בכיכר, או למי שלא עמד להם הכוח לשאתם אל הרכבות.

האמן קיבל את ההשראה מעדותו של הרוקח, חסיד אומות עולם, תדאוש פנקייביץ’, בעל בית המרקחת שבגטו. האיש סיפר על המראה שהנציחה התמונה בספרו "בית המרקחת בגטו קרקוב", המספר על מאורעות המלחמה ומבוסס על יומן שכתב במהלכה.


#מה קרה בכיכר?
מהכיכר הזו נהגו הגרמנים להוציא את היהודים ברגל, אל תחנת רכבת קרובה. משם הם הועלו לרכבת ונלקחו היישר למחנה ההשמדה בלז’ץ. לא מעט יהודים נרצחו כאן, אם הם נחלשו ולא יכולים היו לצעוד לרכבת. חלקם נרצחו עוד בגטו, אם נתפסו כשהם מסתתרים ולא יוצאים ל"אקציה", אקט הגירוש הנאצי האלים של היהודים, מבתיהם לכאן ולמחנות.

ברכבות למחנה ההשמדה הועלו היהודים על קרונות להובלת בקר. המסעות היו קשים. החום, המחנק והצמא גרמו למותם של רבים בדרך. רוב מי שהצליחו לשרוד עד בלז’ץ, נלקחו מיד עם הגיעם אל תאי הגזים. מי שלא, עבדו ושרדו עוד פרק זמן, עד שמתו או הומתו על ידי מפקדי המחנה הגרמנים. ממחנה ההשמדה האיום הזה שרדו בכל המלחמה שני ניצולים בלבד.

בהמשך המלחמה החלו לפנות את היהודים הנותרים, חלקם למחנה העבודה פלאשוב, השוכן בסמוך לעיר וחלקם לאושוויץ.


ביקור במקום:

https://youtu.be/uqK-EjNYmaM


הדרכה:

https://youtu.be/O_xCgGED6-U
כיכר השילוחים של קרקוב
כיכר השילוחים של קרקוב
#על הכיכר ממנה שלחו את היהודים למחנות

כיכר השילוחים בקרקוב (plac Bohaterów Getta), או בשם המקומי שלה "כיכר ז'גודה" (Plac Zgody), שימשה בתקופת השואה את הנאצים, כמקום הריכוז לשליחת יהודי הגטו אל הגירוש ולמחנות ההשמדה.

לכאן נהגו להביא את היהודים, בצווים או בדחיקות רובים ויריות, כדי להתייצב לגירוש. פקידים נאצים נהגו לרשום את המגיעים ולתעד את מי שהפרו את הצווים ולא התייצבו. עד היום מהדהדת כיכר השילוחים הריקה הזו את הזוועות של תקופת השואה, באמצעות פסל הכיסאות הריקים שבה.

בכיכר תוכלו לראות גם את בית המרקחת המרגש שבפינת הכיכר. כאן פעל הרוקח תדאוש פנקייביץ' (Tadeusz Pankiewicz), שהציל יהודים רבים בגטו ושעדותו, בספר שכתב והתבסס על יומן שכתב על זוועות הכיכר והגטו היהודי במלחמת העולם השנייה, הייתה ההשראה לפסל הזה.

מהכיכר שכאן תוכלו להמשיך רגלית אל מפעל כלי האמייל של אוסקר שינדלר. הוא היה תעשיין גרמני-צ'כי, שניצל את קשריו עם הנאצים והצליח להציל מאות רבות של יהודים בתקופת השואה. המפעל משמש כיום כמוזיאון, המנציח את קרקוב ופולין של תקופת מלחמת העולם השנייה ואת מעשיו ההירואיים של שינדלר, שגם הונצחו בסרט הידוע "רשימת שינדלר".


מבט מקרוב:

https://youtu.be/WXQRlQFNLdI


כיסאות האנדרטה שנעטפו למיצג זמני:

https://youtu.be/GYx7QloiN_4
בית המרקחת של תדאוש פנקייביץ'
בית מרקחת תאדֶאּוש ּפאנקיֶיביץ'
#על בית המרקחת שעזר ליהודים

היה זה בעליו של "בית המרקחת מתחת לנשר" (Apteka Pod orłem), שהציל בשואה יהודים רבים, שסבלו ממחלות קשות ומחוסר תרופות בגטו היהודי. האיש, פולני בשם תאדֶאּוש ּפנקיֶיביץ', גם הבריח לגטו עיתוני מחתרת, מכשירי רדיו ועיתונים, לצד תרופות ומזון, אותם מכר במחירי הפסד או חילק בחינם לנצרכים.

פנקיֶיביץ' גם נהג ככל הידוע, להבריח מסמכי שהייה ותעודות, צבעים לשיער שיצילו זקנים ששערם הלבין מזקנה ותכשירים שיסייעו למי שהיו חיוורים ממחלות ומחולשה להיראות בריאים וחיוניים, כך שיעברו את הסלקציות.

בית המרקחת של תדאוש שכן ממש מול "כיכר השילוחים", האומשלגפלאץ של גטו קרקוב, מהכיכר הזו נשלחו יהודי הגטו אל מחנות ההשמדה. במהלך המלחמה האיש ניהל יומן, בו תיעד את הזוועות שראה בגטו ואת הגירושים לרכבות, שהתקיימו ממש ממול לבית המרקחת שלו. על בסיס היומן הזה הוא פרסם לימים את ספרו "בית המרקחת בגטו קרקוב".

בבית המרקחת שבפינת כיכר ז'גודה (Plac Zgody), כיכר השילוחים, יש היום מוזיאון קטן. זהו "המוזיאון ליהדות קרקוב", שבו מוצג סיפור הקהילה היהודית של קרקוב בשואה. המוזיאון מנציח את התקופה ומספר גם על מעשי הגבורה של פנקייביץ', שהציל יהודים רבים והוכרז לאחר המלחמה כ"חסיד אומות העולם".

מעבר לכביש תראו בכיכר השילוחים את אנדרטת הזיכרון המרשימה, בעלת 69 הכיסאות בגבהים שונים, שנוצרה בהשראת עדותו הספרותית של פנקיֶיביץ' על האירועים שהתרחשו בה.


#טיפים
עם הכרטיס שקניתם למפעל של אוסקר שינדלר תוכלו להיכנס בחינם למוזיאון הקטן שבבית המרקחת.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/PWHu_JBUoyw?t=424


ביקור במקום:

https://youtu.be/_2ZXcog6mJw


תמונות:

https://youtu.be/RfoCKDcfhOc


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.