» «
מוזיאון המוזאיקות
מוזיאון המוזאיקות
#על המוזיאון עם הפסיפסים

מוזיאון המוזאיקות (Büyük Saray Mozaikleri Müzesi) מציג אוסף יפה להפליא של פסיפסים מארמון הקיסר הביזנטי.

במוזיאון תוכלו לראות מוזאיקות ועיטורי פסיפס נפלאים, שבהם מתוארות סצינות ציד וסיפורים מהמיתולוגיות. את הפסיפסים מצאו הארכאולוגים בחפירות ליד מסגד סולטנאחמט.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/slgbGGUHMrI
מוזיאון הצבא באיסטנבול
מוזיאון הצבא הטורקי
#על מוזיאון הנשק וההיסטוריה הצבאית

עבור חובבי היסטוריה צבאית, מוזיאון הצבא (Istanbul Military Museum) באיסטנבול הוא מוזיאון חובה.

במוזיאון הצבאי הזה, של מי שהייתה פעם אימפריה רבת כוח ובעלת צבא חזק מאד, תוכלו אכן לראות אוסף מרשים של כלי מלחמה, נשק, מפות, מדים, תמונות, תחמושת מגוונת ומדים מהצבא העות'מני, צבא טורקיה ועוד.

במוזיאון תוכלו גם ללמוד על ההיסטוריה הצבאית של טורקיה ולראות מגוון ענקי של פריטים צבאיים מקרוב, כולל מאות כלי נשק בכל צורה וגודל, החל מרובים ואקדחים ועד לטנקים, מטוסים מתחילת ימי התעופה ועוד.


#המוזיקה הצבאית העות’מאנית
גם אם המוזיאון מרתק לחובבי ההיסטוריה והצבא, רבים מגיעים לכאן דווקא כדי לחוות את המוזיקה הצבאית של תזמורת הייניצ'רים, תזמורת הצבא המסורתית של טורקיה העות'מנית. התזמורת הצבאית הזו נותנת עוד פאן של חיי המוזיקה בעיר ותורמת להיכרות עם תרבות העבר של העיר איסטנבול.

התזמורת מופיעה במוזיאון עם הדגלים וכלי הנגינה שבהם נהגו הייניצ'רים לנגן לפני הקרב. חברי התזמורת לבושים בבגדים מסורתיים. הם מבצעים מוסיקה ושירים צבאיים מתקופת האימפריה העות'מנית, שממנה נולדה המדינה הטורקית של ימינו.

היניצ’רים היו מסדר אימפריאלי, שנוסד במאה ה-15 וליווה בעבר את החיילים הטורקים אל הקרב.


#טיפים
הופעת תזמורת הייניצ'רים מתקיימת בכל יום, בין השעות 15:00 ו-16:00, למעט בימי שני ושלישי, בהם המוזיאון סגור.

המעוניינים יוכלו לצפות לפני הקונצרט בסרט המספר על התזמורת וההיסטוריה שלה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/sZmYXbLxxXo
מוזיאון התחבורה באיסטנבול
מוזיאון התחבורה
#על המוזיאון לתחבורה באיסטנבול

מוזיאון התחבורה (Rahmi M. Koc Museum) באיסטנבול הוא מוזיאון מרשים לכלי תחבורה ולהיסטוריה של התחבורה.

המוזיאון כולל קרונות, קטרים ורכבות עתיקות, שחלקן הספיקו עוד לשמש את הסולטנים העות'מניים. מוצגים בו גם דגמים מוקטנים של רכבות ומגוון אביזרים ואמצעים שונים מעולם הרכבות ומההיסטוריה שלו.

לצידם מוצג אוסף גדול של כלי תחבורה נוספים. ביניהם תוכלו לראות כאן כלים היסטוריים ואמצעי תחבורה שונים מהמאות האחרונות, ביניהם כרכרות, מכוניות ודגמי מכוניות, אוניות, מטוסים ואפילו צוללת.

יש כאן מעל 1000 פריטים. מעניין לראות מביניהם את קרון הרכבת הכחול, האישי והמפואר, שבו נהג להשתמש הסולטן הטורקי בעידן האימפריאלי של טורקיה העות'מנית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/zdMuzIPLpcc


עוד אחד:

https://youtu.be/qP0bo2PEP_U


ושיטוט במוזיאון:

https://youtu.be/EIuL0ocFNxc
מוזיאון הארכיאולוגיה באיסטנבול
מוזיאון הארכיאולוגיה באיסטנבול
#על מוזיאון הארכיאולוגיה של איסטנבול

המוזיאון הארכיאולוגי של איסטנבול (Istanbul Archaeology Museums) של העיר איסטנבול, שנמצא בסמוך לארמון טופקאפי ולאגיה סופיה, הוא אחד המוזיאונים המרשימים בטורקיה, הן בהיקף העצום של המוצגים שבו והן בערכם ההיסטורי ובחשיבותם הארכיאולוגית.

המוזיאון מכיל את אחד האוספים העשירים בעולם, של ממצאים ארכיאולוגיים ואוצרות היסטוריים. אלה מסודרים בסדר כרונולוגי. הם מחולקים ל-3 חלקים, שבכל אחד מהם מרוכזים ממצאים ארכיאולוגיים מאחת התרבויות הקדומות שהתקיימו באזור טורקיה של היום. הגדול מביניהם הוא החלק המוקדש לתקופת יוון העתיקה. מרבית הממצאים הארכיאולוגיים הללו התגלו בדרום מזרח טורקיה וב"אסיה הקטנה" שבאזור אנטוליה, אותו חצי אי בחלקה המערבי של אסיה ובדרום טורקיה.


#מה אפשר לראות כאן?
במוזיאון הארכיאולוגיה שבארמון טופקאפי תוכלו לראות אוסף מרשים של פריטים שעיקרם מתקופות יוון העתיקה ורומא הקדומה.

כדאי לראות במוזיאון את הפריטים החשובים הללו:

"הסרקופג של אלכסנדר מוקדון" - ארון הקבורה שנמצא בשנת 1887 בצידון. החוקרים סבורים שהוא הוכן עבור אלכסנדר מוקדון.

טבלת קדש - שמציינת את ההסכם בין רעמסס לבין האימפריה החיתית, לאחר הקרב המפורסם.

לוח גזר - לוח עתיק שנמצא בארץ ישראל ובו מצוינים שמות חודשי השנה העברית.

כתובת השילוח - המתארת את סיפור חציבת נקבת השילוח בירושלים, בתקופת חזקיהו.

כתובת מסורג בית המקדש.


#סיפור המוזיאון
המוזיאון הוקם בסוף המאה ה-19, לאחר שמנהיגיה החלו לנסוע הרבה לאירופה, מה שהוביל לתהליך של מודרניזציה בטורקיה העות'מנית. התהליך הזה הגדיל את המודעות לשימור הידע, להצגת אוצרות העבר ולהקמה של מוזיאונים גם בטורקיה.

באותה תקופה הוקמו, בצו של הסולטן ובשטח ארמון טופקאפי, שלושה מוזיאונים, שפועלים כאן עד היום. המוזיאונים הללו הם המוזיאון הארכיאולוגי, מוזיאון המזרח הקדום והמוזיאון לאמנות האיסלאם. האחרון, אגב, פועל ב"טיילד קיוסק", מבנה שהוקם במאה ה-15 על ידי הסולטן מהמט השני, למוזיאון לאמנות האיסלמית.

לא הייתה זו משימה פשוטה, למלא את המוזיאונים המצויינים הללו בכל הממצאים מרחבי טורקיה. כדי לשמר את מרבית ממצאי העבר, ציווה הסולטן על כל מושלי המחוזות, לשלוח למוזיאון ממצאים שנמצאו בשטחם. היום, שנים רבות לאחר שהצו בוצע לחלוטין, ברור עד כמה חשוב היה לייצר מצב שבו טורקיה משמרת ומציגה נכון את עברה.


#טיפים
המוזיאון נמצא בארמון טופקאפי.

שעות פתיחה: שלישי-ראשון 9:30-17:00

כדאי לתכנן מראש את הביקור כאן, כי המוזיאון גדול מאד.


ביקור במקום:

https://youtu.be/GPB9VvdtyIs

מוזיאונים באיסטנבול

המוזיאון לאמנות טורקית ואיסלאמית
המוזיאון לאמנות טורקית ואסלאמית
#על מוזיאון האמנות האסלאמית והטורקית

אם אתם חובבים או מתעניינים באמנות או בתרבות איסלמית, אל תפספסו את המוזיאון לאמנות טורקית ואסלאמית (Museum of Turkish and Islamic Arts) של איסטנבול.

תראו כאן, בין השאר, תערוכת שטיחים מהגדולות והמגוונות בעולם, אוסף נרחב של עבודות קליגרפיה מוסלמית, תצוגת תשמישי קדושה מוסלמיים עתיקים, לצד תכשיטים, עבודות ברזל, כלי חרס ועוד הרבה פריטים שמספרם עובר את 40 האלף.

כל אלה מוצגים כאן באופן כרונולוגי בתצוגה מרשימה, הסוקרת את התפתחות האמנויות שצמחו במרחב של טורקיה, מאז המאה ה-7 לספירה ועד המאה ה-19.

המוזיאון שוכן בתוך ארמון "איברהים פאשה פאלאס", הארמון המרשים שבכיכר ההיפודרום. המבנה הזה נבנה בפאר רב, בין השנים 1520-1536, בשיא תקופת השלטון העות'מני.

הביקור כאן מומלץ בחום, גם אם אינכם מתעניינים באיסלאם או אפילו באמנות. המוצגים כאן יפים וייחודיים ביותר וספק אם יש מקום אחר שבו תוכלו לראות כמוהם, ודאי לא בריכוז מהמם ומדויק שכזה.


ביקור במקום:

https://youtu.be/teBf3VqwrPQ
איסטנבול מודרן
איסטנבול מודרן
#על מוזיאון האמנות המודרנית באיסטנבול

מוזיאון איסטנבול מודרן (Istanbul Museum of Modern Art) שבלב הנמל הישן של העיר, ממוקם על גדות הבוספורוס, בתוך מה שהיה בעבר בית המכס הישן של הנמל הזה.

המודרן הוא המוזיאון לאמנות מודרנית של העיר ומציג בהתמדה את האמנות הטורקית במאה ה-20, לצד תערוכות מתחלפות של אמנים עכשוויים ויצירות שהושאלו ממוזיאונים בעולם. דומה שהמוזיאון הזה הוא הדוגמה הקלאסית לפנים אחרות ומעניינות של המטרופולין הענקי המשמר בדרך כלל דווקא מוצגים היסטוריים ובני מאות שנים.

כמו ה"טייט מודרן" שבלונדון, האח הגדול וההשראה לאיסטנבול מודרן, גם כאן מדובר במבנה תעשייתי מרשים, שהוסב לשמש כמוזיאון לאמנות מודרנית ועכשווית. מדובר בגל של מוזיאונים לאמנות שהוקמו בחללים תעשייתיים נטושים. יש כמה כאלה בבירות אמנות, דוגמת מוזיאון אורסיי בפריז שהוקם בתחנת רכבת ישנה וה"המבורגר באנהוף" בברלין.

אגב, כמו המוזיאון הלונדוני, גם איסטנבול מודרן ממוקם על גדות המים. במקביל ולצד הצפייה ביצירות שמסביב, חלונות גדולים מאפשרים ממנו מבט אל הבוספורוס ואל צריחי המסגדים שמסביב. חווייה מיוחדת ללא ספק.

החלל הבהיר והגדול של המוזיאון מהווה אכסניה לקהל של שוחרי אמנות, בדרך כלל אנשים צעירים ומעודכנים, אנשי העולם הגדול.


#טיפים
בימי חמישי הכניסה חינם.


ביקור במקום:

https://youtu.be/WK0Ne8lFWVA
המוזיאון היהודי באיסטנבול
המוזיאון היהודי
#על המוזיאון עם סיפור הקהילה היהודית באיסטנבול

המוזיאון היהודי הטורקי (Museum of Turkish Jews) הוא מוזיאון ביתי ונעים, הממוקם במה ששימש במשך יותר מ-100 שנים, עד שנת 1999, כבית הכנסת "זולפריס".

המוזיאון היהודי כאן מציג ומתאר את סיפור ותולדות הקהילה היהודית של איסטנבול. האווירה כאן מיוחדת ואין בה את הניכור שאנו חשים במוזיאונים רבים. באמצעות שלל מוצגים מהעבר, שנתרמו על ידי משפחות, בתי כנסת טורקיים ומוסדות יהודיים שונים, תוכלו להציץ בעבר היהודי של האימפריה שהייתה כאן, על המקצועות, האמנות, המסחר, הכלכלה, הדפוס היהודי שהיה חלוץ בטורקיה ועוד.

המוזיאון פורש בפניכם את מקומם המשמעותי של היהודים בתרבות והחברה של האימפריה העות'מנית ואת מקומה הייחודי של הקהילה היהודית בטורקיה בכלל. מעניין לראות את הדברים, במיוחד בהשוואה למקום שתפסו בעולם, קהילות יהודיות אחרות.

שלוש הקומות של מוזיאון היהדות של איסטנבול מציגות את מורשתה רבת השנים של הקהילה היהודית באיסטנבול, הקשורה באופן הדוק להיסטוריה הטורקית והעות'מנית. הקהילה הזו, אגב, הורכבה בחלקה הגדול מיהודים שהיגרו לטורקיה, בגירוש ספרד.

יש במוזיאון שלל מוצגים הקשורים לחיי הקהילה המפוארת הזו, ביניהם פריטים הקשורים לפולחן הדתי בעיר ובמדינה ופריטים אחרים, המדגימים את מקומה, השתלבותה ותפקידה ההיסטורי של הקהילה הזו בחברה הטורקית בימים עברו.

אמנם מעת לעת מתקיימות כאן פעילויות שקשורות במורשת היהודית הטורקית, אבל מטבע הדברים, המוזיאון הזה עוסק יותר בתצוגה של עולם יהודי שהיה כאן וכמעט ואיננו עוד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/UjcKu_FRNqA?t=5s


הדרכה:

https://youtu.be/7gcCV7er4cY?t=18s
מסגד פטהייה
מסגד פֶטייֶה
#על המסגד הטורקי של אתונה

המסגד הטורקי של אתונה, מסגד פֶטהייֶה (Fethiye Djami), הוא מסגד עות'מאני מהמאה ה-17 שנמצא במרכז אתונה, ממש ליד מגדל הרוחות, מאחוריו נמצא הפורום הרומי ובסמוך לאגורה הרומית. זהו אחד משני המסגדים שבעיר.

המסגד הזה נשאר כשריד מימי הכיבוש העות'מני של העיר אתונה. הוא נבנה במאה ה-15 על חורבות בזיליקה נוצרית מהתקופה הביזנטית, איפה שהוא בין המאות ה-8-9. אותה כנסייה נוצרית הוסבה למסגד ב-1456, זמן קצר לאחר שהדוכסות האתונאית נכבשה, לקראת ביקורו של הסולטן מחמט הכובש ב-1458.

בתקופה העות'מאנית, רבים כינו אותו "מסגד Wheatmarket". במהלך הכיבוש הקצר של העיר על ידי הכוחות הוונציאניים במאה ה-17, הוסב המסגד על ידיהם לכנסייה קתולית.

בפרוץ מלחמת העצמאות, בשנת 1824, שימש המסגד כבית ספר. בסוף או בסמוך לתום המלחמה הזו, נפל צריח המסגד. עד ראשית המאה ה-20, השתמשו בו ככלא צבאי וכמאפייה לצבא. מאז השתמשו בו לאחסון של ממצאים שונים מהחפירות באגורה ובאקרופוליס של אתונה.

בימינו, מאז שנת 2017, שופץ המסגד והופעל כמוזיאון וכאולם תצוגה לצילום ולעתיקות. כך היה אחד המבנים ההיסטוריים החשובים במרכז ההיסטורי של אתונה, למוסד תרבותי חשוב ומוביל בעיר אתונה.


ביקור במסגד:

https://youtu.be/8gG8jeOYwlY


ותמונות ממנו:

https://youtu.be/y3mJlBIdwNo


איה סופיה
איה סופיה
#על הכנסייה המופלאה שהפכה מסגד והיום מוזיאון

במשך מאות שנים נחשבה כנסיית איה סופיה (Hagia Sophia) לכנסייה המפוארת והגדולה בעולם. זהו מבנה יפה להפליא ומרשים במיוחד.

כנסיית איה סופיה, שפירוש שמה הוא "כנסיית החוכמה הקדושה", נבנתה במאה ה-6, בתקופת האימפריה הביזנטית. לאורך כ-1,000 שנים היא היוותה את מרכז האימפריה הביזנטית. במאה ה- 15, כשהשתלטו התורכים העות'מנים על איסטנבול, הם הסבו אותה למסגד.

האיה סופיה נחשבת לאחד הבניינים המפורסמים בעולם. זהו מבנה מרשים מאוד ואדיר ממדים, שגודלו מתחרה ביופיו. למעשה, מדובר בקתדרלה הנוצרית הגדולה ביותר בטורקיה. אל תפספסו את עיטורי הפסיפס הנהדרים שבה.

מול איה סופיה תראו את האבן המסמנת את נקודת האפס. האבן הזו שרדה כאן עוד מהתקופה הביזנטית. היא שימשה באותה תקופה כנקודת ציון של "מרכז היקום", כפי שראו את העולם באותה תקופה. ממנה סומנו באבני מייל, המרחקים לכל רחבי האימפריה.


#תולדות איה סופיה
בין המאות ה-4 וה-6 נבנתה כנסיית האגיה סופיה מספר פעמים בקונסטנטינופוליס, בירת האימפריה הביזנטית שהייתה באיסטנבול של היום ונשרפה. המבנה הנוכחי הוא האחרון שבהם ושרד 1,400 שנה, מאז המאה ה-6 שבה נבנה ככנסייה של קונסטנטינופול.

היא נבנתה אז, בהוראת הקיסר יוסטיניאוס הראשון, על ידי 10 אלף פועלים ובנאים. בסוף 536 לספירה היא נחנכה, כשמאז ולמשך 1,000 שנים היא נחשבה לכנסייה הגדולה ביותר בעולם.

במאה ה-15, לאחר שהאימפריה של ביזנטיון שקעה, נכבשה קונסטנטינופול בידי העות'מנים, שמיהרו להפוך אותה למסגד איה סופיה. הם הוסיפו לה מזרקות ומינרטים גבוהים, צריחי המואזין האופיינים למסגדים.

בשנות ה-30 של המאה ה-20 הפך המסגד למוזיאון וככזה הוא משמש עד היום.


#אדריכלות הכנסייה
איה סופיה, במקור כנסייה יוונית-אורתודוכסית, היא מהדוגמאות הבולטות בעולם לאמנות ולאדריכלות של האימפריה הביזנטית. הכנסייה שנהרסה במהלך המאה ה-6 לספירה, שופצה ושומרה בטכניקות שפותחו באופן ייעודי בשבילה, מה שמקנה לה את התהילה של המבנה החשוב ביותר של האדריכלות הביזנטית.

המראה החיצוני והמעט אפרורי שלה מבחוץ, עשוי להטעות. כי הכנסייה עצומת הממדים הזו מתוכננת היטב.

וזה לא רק בגלל הגודל, שכנסיית איה סופיה, שהפכה למסגד, יכולה להיחשב ליצירת אמנות אדריכלית. יש בה פסיפסי זהב נפלאים ומיוחדים, הגורמים לנשימה להיעתק כבר מהכניסה אליה. בפסיפסים המוזהבים הללו תוכלו לראות דמויות איקוניות בתולדות הנצרות, כמו מרים הבתולה, המלאך גבריאל ולצידם קיסרים ביזנטיים שונים.

גם באכסדרה שלה, לפני היציאה מהכנסייה, בדרך לשער היציאה הגדול והמרשים שלה, הביטו לאחור ולמעלה. ראו ושימו לב לפסיפס הנהדר, בו נראים ישו והמדונה במרכז, מימינם אוחז הקיסר יוסטיניאנוס את דגם האיה סופיה ומשמאלם הקיסר קונסטנטינוס המגיש את דגם העיר.

אז גם מבחינה אמנותית וגם אדריכלית זוהי יצירת מופת שהיא לא פחות מבלתי נתפסת. אתם זכאים להרגיש ברי מזל - מיום בנייתה ועד היום השפיעה האיה סופיה על מבנים וכנסיות רבות בעולם והיא אייקון עולמי של ממש!


#טיפים
שווה לעלות אל הגלריה שבקומה השנייה ולהשקיף אל חלל הכנסייה העצום. שימו לב למעלה גם לפסיפסים המיוחדים מימי הביניים.


מבט מהאוויר:

https://youtu.be/e4SUrFdWLfE


תמונות הכנסייה:

https://youtu.be/fFqnMcDC4Ts


ושיטוט בה:

https://youtu.be/8mgGDfcYza4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.