» «
מוזיאון האשליות האופטיות במוסקבה
מוזיאון האשליות האופטיות במוסקבה
#על המוזיאון שמטעה את העין ומשעשע את הפיד

מוזיאון האשליות האופטיות של מוסקבה (Muzey Illyuziy) הוא מוזיאון המציע שלל חוויות ואשליות אופטיות משעשעות. זהו מוזיאון ראשון מסוגו ברוסיה, שבו תוכלו להצטלם ולהיכנס אל תוך תמונות וחוויות ויזואליות שונות ומשונות.

בתערוכת האשליות שכאן המבקרים הם לא רק צופים, אלא משתתפים הנוטלים חלק מלא בציורים. גם אם יש המסתייגים מהמילה מוזיאון למקומות שכאלה, המקום הזה לוהט - מתיירים זרים ועד גמלאים, אבל לפני כולם המוני צעירים שלא מפסיקים לצלם כאן, זה את זה, בטלפונים הניידים שלהם.

יש כאן שלל אשליות ומקומות מכווני סלפי. משיטוט בתוך תווים מסרט של דיסני, דרך כניסה לתוך ספר או פסיעות על חבל דק ומדומה, מצוירות כאן המוני תמונות ענק תלת-ממדיות, המאפשרות למבקרים להיטמע ולהשתלב ביצירת אמנות או באשליה של אמנות תלת-ממדית.

תמצאו כאן שלל הפתעות וחלקים משעשעים, כולל חדר איימס, שבו אנשים רגילים נראים כענקים וכגמדים, על פי מיקומם בחדר. עוד חווייה היא צילומים משעשעים בתוך ארון מתים המוקף במפלצות. איזה כיף... שזו רק אשליה.

בנוסף לבית הענקים הזה, יש כאן את הבית ההפוך, שבירת כלים, מבוך המראות, מבוך הסרטים, פינת חי ועוד.

המוזיאון נמצא במדרחוב ארבאט הפופולרי, שנמצא בין תחנות המטרו "ארבטסקאיה" ו"סמולנסקאיה".
מוזיאון הגבורה
מוזיאון הניצחון במלחמה הפטריוטית הגדולה
#על המוזיאון שמנציח את הניצחון על הנאצים

מוזיאון הגבורה שבפארק הניצחון (Museum of the Great Patriotic War) הוא מוזיאון המתאר ומפאר את הניצחון על הנאצים במלחמת העולם השנייה, או כפי שהרוסים מכנים אותה - "המלחמה הפטריוטית הגדולה".

כאן משורטטים, באמצעות מודלים תלת מימד, הקרבות המרכזיים שהתנהלו במלחמה, בין הצבא הגרמני ובין "הצבא האדום" של ברית המועצות.

מקום של כבוד נשמר כאן לתיאור של מעשי גבורה של חיילים ומפקדים בולטים בצבא האדום. המוזיאון מקדיש גם מקום לתיאור מאמצי המלחמה של האזרחים שבעורף ולפעולות בעלות הברית של ברית המועצות, בלוחמה כנגד הצבא הגרמני וצבאות שותפיו של היטלר במדינות הציר.

המוזיאון המרשים נמצא בפארק הניצחון, שעל הר ההשתחוות, הר ששמו ברוסית "פוקלוניה גורה" (Poklonnaya Gora). הר זה מציין כולו את הניצחון על הגרמנים באותה מלחמה.

המוזיאון ופארק הניצחון נחנכו ב-9 במאי 1995. המוזיאון עצמו ממוקם בסופה של שדרה ארוכה, הכוללת שלל אנדרטאות זיכרון, פסלים ומזרקות. כל אלה הוקמו לציון 50 שנה לניצחון הרוסים במלחמת העולם השנייה.

בסמוך למוזיאון תראו גם את "אובליסק הניצחון במלחמה הפטריוטית הגדולה". זהו אובליסק מרשים ביותר. עליו, בגובה של 142 מטרים, תראו פסל ברונזה של אלת הניצחון היוונית נייקי, המכריזה על ניצחון. מתחתיה תוכלו לראות את המלאכים מחצצרים.

על ההר גם כנסייה, מסגד ובית כנסת, לצד שני המוזיאונים (מוזיאון הגבורה ומוזיאון ההיסטוריה היהודית והשואה, שבתוך בית הכנסת).



#מה תראו כאן?
במוזיאון "המלחמה הפטריוטית הגדולה", שמה הרוסי של מלחמת העולם השנייה, מוצג אוסף עצום של מוצגים, תצלומים ומסמכים אותנטיים ממלחמת העולם השנייה. אלו נאספו בעבודת נמלים מעמיקה, שהובילה לחשיפת כל שפע המידע והמוצגים שכאן.

יש כאן מסמכים היסטוריים, מכתבים ואיגרות מדיניות ופוליטיות, עדויות ופרסומים מתקופת המלחמה. לצד כל אלו מוצגים כאן מאות כלי נשק ומדים, ששימשו את הצבא האדום, במלחמה להגנת ברית המועצות ולאחר מכן - לכיבוש גרמניה והכרעת הרייך השלישי בהנהגת היטלר.

ב-6 מאולמות מוזיאון מוצגות 6 דיורמות מרשימות. אלו תמונות ענק בצורה של חצי עיגול, המתארות שישה קרבות מכריעים ממלחמת העולם השנייה.

האולמות מציגים את הקרבות הבאים:

באולם 1 - הקרב על מוסקבה, בסוף שנת 1941 וראשית 1942, שהיווה נקודת מפנה במלחמה.

באולם 2 - קרב סטלינגרד שהתנהל בחורף 1942 והיה התבוסה הגרמנית הגדולה הראשונה במלחמה.

באולם 3 - תיאור מהמם של עמידת העם הרוסי במצור על סטלינגרד.

באולם 4 - קרב קורסק ב-1943, קרב השריון הגדול ביותר בהיסטוריה והמתקפה האסטרטגית הגרמנית האחרונה בחזית המזרחית.

באולם 5 - קרב הדנייפר, על הנהר רב החשיבות ומקור החיים של אוקראינה, שבו שחרר הצבא האדום את קייב ומרבית אוקראינה הסובייטית מהכיבוש הנאצי.

באולם 6 - הקרב לכיבוש ברלין, מאפריל 1945 ועד מאי 1945, שהביא לכיבוש בירת הרייך השלישי ולכניעת גרמניה הנאצית.


#הנצחת הנופלים
בפארק נכלל גם מוזיאון מרשים במיוחד, המנציח את שמותיהם של כל 7 מיליון האזרחים שנהרגו במלחמת העולם השנייה.

באולם הזיכרון והאבל ועל קירות השיש של היכל הגבורה חקוקים שמותיהם של כל גיבורי ברית המועצות, באותיות של זהב.

מתקרת אולם ההנצחה משתלשלות שרשראות רבות, ש-27 מיליון החוליות שלהן הן מספר הרוגי ברית המועצות שנספו במלחמה.

הפסל המרגש שתראו כאן הוא של חייל החבוק בידי אמו, סוג של אלגוריה לישו ומריה אימו.

בחלקו האחורי של המוזיאון תראו אנדרטה מרשימה ומרגשת. נראים בה אנשים עירומים וצפופים, העומדים בטור בדרכם להשמדה. לצידם מזוודות, נעליים וחפצים אישיים אחרים. במקור הפסל נועד להנציח את השואה ואת השמדת העם היהודי. כיום הוא משמש כאן להנצחת כל קורבנות הנאצים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Rnzxoh3N4Pc


ביקור במקום:

https://youtu.be/7lnXo5CvkdE
גלריית טרטיאקוב
גלריית טרטיאקוב
#על מוזיאון האמנות הרוסית החשוב בעולם

גלריית טרטיאקוב (Tretyakov Gallery), או גלריית טרטייקוב, היא מוזיאון האמנות המרכזי במוסקבה. היא נחשבת לאכסניה האמנותית הטובה ביותר ליצירות אמנות רוסית ולאחת מגלריות הציור המהוללות ביותר בעולם.

במוזיאון הזה תוכלו להתרשם מהאמנות הרוסית, החל מהמאה ה-11 ועד המאה ה-20. הוא מדגים היטב את העושר הסגנוני והתמטי של עבודות האמנים הרוסיים במהלך השנים.

המוזיאון, שנקרא על שם סוחר האמנות פאבל טרטיאקוב, התבסס בתחילתו על האוסף שאותו צבר האיש במאה ה-19 וממנו צמח מה שנחשב כיום למוזיאון האמנות הרוסית המוביל בעולם.

מעבר לתרומת האוסף הפרטי שלה, משפחת טרטיאקוב תרמה גם את המבנה.

כיום כוללת הגלריה מעל 130 אלף יצירות של אמנים רוסיים, מכל התקופות והסגנונות ההיסטוריים שלה. הביקור כאן מומלץ לא רק לחובבי האמנות הספציפית הזו, אלא בכלל לחובבי האמנות החזותית באשר הם.


#תולדות המוזיאון
ראשיתו של המוזיאון במאה ה-19, באוסף הפרטי של סוחר אמנות בשם פאבל מיכאלוביץ' טרטיאקוב, שנהג לרכוש עבודות אמנות ישירות מהאמנים.

האוסף שצבר טרטיאקוב הוא הבסיס למה שנחשב היום למוזיאון האמנות הרוסית החשוב ביותר בעולם. הוא נולד בשנת 1856, כשהאמן פאבל טרטיאקוב פתח את הגלריה שבה איחד את אוסף ציוריו, עם אוספי האמנות של גלריה לאמנות עכשווית שפעלה אז במוסקבה.

בצוואתו ציווה פאבל טרטיאקוב, בשנת 1892, שהאוסף יועבר לבעלות העיר מוסקבה. מאז הלך האוסף וצבר יצירות רבות נוספות.

בתחילת המאה ה-20 הוקם מבנה הגלריה הנוכחי. עם למעלה מ-130,000 יצירות היום, גדלה בו מאז גלריית טרטיאקוב והייתה למאגר האמנות הרוסית הגדול והמגוון ביותר בעולם.


#מה תראו כאן?
במוזיאון טרטיאקוב נמצא האוסף הגדול והחשוב ביותר בעולם של אמנות רוסית. יש כאן אוסף יצירות עצום, הכולל עבודות פיסול, ציור ורישום.

המיקוד כאן הוא על אוסף ציורים עשיר, פרי יצירתם של ציירים רוסיים מהמאות ה-18 ועד ה-20.

מעניין גם אוסף האיקונות הרוסיות המעניין מהמאה ה-12. האיקונות, סמלים דתיים עתיקים, צוירו על ידי אמנים אנונימיים ברוסיה של ימי הביניים.

יש כאן יצירות אמנות צבעוניות מהתקופה שלפני המהפכה הקומוניסטית, עבודות מזרם הפוביזם ובהשראתו. תראו כאן עבודות נפלאות של כל גדולי האמנות הרוסית, מאמנים כמו קנדינסקי ורפין, דרך ברולובפדוטוב, לויטן, פיודור ואייבזוצקי ועד הציירים שאגאל וסוטין.

עם מעל 170 אלף עבודות אמנות מתקופות וזרמים שונים, בגלריית טרטייקוב יש אוסף נפלא של אמנות רוסית.

מוצגות כאן לא מעט יצירות אמנות מתחילת המאה ה-20 ועד ימינו. אחד הזרמים החשובים המיוצגים במוזיאון הוא ה"ריאליזם החברתי", זרם אמנותי שנוצר בעידן הטוטליטרי של הקומוניזם, בין השנים 1950-1930.


#טיפים
אורך הביקור כאן כשעתיים ויותר.

במוזיאון יש קפיטריה נעימה.

גלריית טרטיאקוב החדשה נמצאת לא רחוק, עם אוסף אמנות רוסית מהמאה ה-19, בסמוך לגן פסלים ולכנסיית יוחנן הקדוש.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/1vXV3mRAFJo


הדרכה:

https://youtu.be/lkfwLgew1aM
המוזיאון לאמנות מודרנית במוסקבה
המוזיאון לאמנות מודרנית במוסקבה
#על מוזיאון האמנות המודרנית של מוסקבה

המוזיאון לאמנות מודרנית במוסקבה (Moscow Museum of Modern Art) הוא מוזיאון מדהים הממוקם באחוזה קלאסית של סוחר מהמאה ה-18.

במוזיאון הזה תוכלו לראות אוסף מרתק ונדיר של אמנות אוונגרד, יצירות מודרניות נדירות של ציירים ואמנים כמו קנדינסקי, שאגאל וחלוץ הציור המופשט מלביץ'.

הצצה מרתקת תוכלו לתת בתערוכה שמציג המוזיאון ונחשבת ייחודית. זוהי תערוכה המציגה את האמנים ששברו את המוסכמות בשנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת. אמנים אלו יתרו עבודות שנגדו את הקו שהכתיב המשטר הקומוניסטי. יצירותיהם הוחרמו אז על ידי המשטר הסובייטי והם נענשו. לאחר נפילת הקומוניזם ברוסיה, גמלה להם ההיסטוריה בהערכה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/1BXKQKWINYc


ביקור במקום:

https://youtu.be/bHp8wTGxZ9Y?t=13s

מוזיאונים במוסקבה

מוזיאון היהדות והסובלנות
מוזיאון היהדות והסובלנות
#על המוזיאון שמוקדש להיסטוריה של העם היהודי עד התפרקות ברית המועצות

מוזיאון היהדות והסובלנות (‪Jewish Museum and Tolerance Center‬) שבמוסקבה, הוא מוזיאון מודרני, המוקדש לתולדות העם היהודי מראשיתו ועד להתפרקות ברית המועצות בשנת 1989.

המוזיאון הוא מבנה חדש יחסית שנחנך בשנת 2012. הביקור במוזיאון, שנבנה בתמיכת ממשלת רוסיה והקונגרס העולמי, מאפשר לצפות בתערוכות ובאוספי פריטים ומוצגים הקשורים בעם היהודי.

המקום נחשב המוזיאון היהודי הגדול באירופה. הן בתצוגת הקבע והן בתערוכות המתחלפות, ניתן לראות מוצגים מתקופות והקשרים שונים וללמוד על העם היהודי והחיים היהודיים ברוסיה ובאירופה בכלל. רק כאן תוכלו לראות כאן איך נראו חייהם של יהודי רוסיה הצארית וכמה צנוע נראה מטבח בבית מגורים סובייטי של שנות ה-50 במאה הקודמת.

עוד פועלים במוזיאון מכוני מחקר שונים בתחומי היהדות וההיסטוריה היהודית ברוסיה.


#טיפים
המקום כולל גם אזור הפעלות מיוחד לילדים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/DxDcjH7QklE


עוד מבט:

https://youtu.be/LPyq8r0L3Ss


וביקור במוזיאון:

https://youtu.be/kSaJVb1bNxI
מוזיאון אנדריי סחרוב
מוזיאון אנדריי סָחָרוֹב
#על המרכז לזכר אבי פצצת המימן ולוחם זכויות האדם

מוזיאון אנדריי סחרוב (The Andrei Sakharov Museum and Public Center או Sakharovskiy Tsentr), שבמרכז העיר מוסקבה, הוא מוזיאון ומרכז ציבורי המוקדשים להיסטוריה של הדיכוי הפוליטי בברית המועצות. המוזיאון עושה זאת באמצעות מסמכים, תמונות, סרטים ומיצגים שונים.

מטרתו של המרכז שבמוסד היא קידום החירות האינטלקטואלית ושל כבוד האדם ברוסיה. הוא מקדיש את פעילותו לזכר הרבים, שסבלו ואף קיפחו את חייהם, תחת המשטר הטוטליטרי ששלט בברית המועצות בעידן הקומוניסטי.

בין התערוכות הקבועות במוזיאון תמצאו כאלה שעוסקות בנושאים כמו הדיכוי הפוליטי בברית המועצות, מיתולוגיה ואידיאולוגיה בברית המועצות, הדרך אל הגולאג (המחנות האיומים שבהם נכלאו מי שנתפסו כאיום על המשטר) ואמצעי התנגדות לשלילת החירות האישית בברית המועצות.

כמובן שיש תערוכה על תולדות חייו של אנדריי סחרוב, שעל שמו נקרא המוזיאון. הוא היה פיזיקאי סובייטי נודע, היה אבי פצצת המימן הסובייטית ומהממציאים החשובים בתחום זה, שהיה לפעיל זכויות אדם. בחייו היה סחרוב שותף פעיל ואף מרכזי במאבק לעליית יהודי ברית המועצות לישראל. ב-1975 הוא זכה בפרס נובל לשלום.


על לוחם השלום שבעבר פיתח את הפצצות של בריה"מ:

https://youtu.be/fKnNdhfAq9E
מוזיאון פושקין
מוזיאון פושקין
#על המוזיאון הגדול במוסקבה

מוזיאון פושקין (Pushkin Museum) הוא המוזיאון הגדול ביותר במוסקבה ואחד המוזיאונים הגדולים בעולם להיסטוריה ולאמנות מערבית.

המוזיאון, שקרוי על שמו של המשורר הרוסי הלאומי, נחשב לאחד המוזיאונים המרשימים ברוסיה לאמנות יפה, הן באיכותו והן בהיקף שלו.


#מה תראו כאן?
במוזיאון פושקין תוכלו לראות מעל 700 אלף יצירות ומוצגים. יש כאן מגוון עצום של מוצגים מדעיים, פסלים, ציורים, רישומים, מטבעות, ממצאים ארכיאולוגיים, צילומים, עבודות יד ושלל פריטים בעלי חשיבות מדעית משמעותית.

חלק משמעותי מבין הפריטים והיצירות שאתם רואים במוזיאון הגיעו ממוזיאונים כמו ההרמיטאז’ ומוזיאונים נוספים במוסקבה וברוסיה כולה, כמו גם מאוספים פרטיים שהולאמו. מוצגים נוספים “הושאלו” בהמוניהם ממוזיאונים בגרמניה, לאחר הניצחון וכיבוש גרמניה, בתום מלחמת העולם השנייה.

באוסף ההיסטורי תראו שלל פריטים עתיקים מתרבויות מצרים, אשור ובבל. בקומת הקרקע מוצגות עתיקות ממצרים העתיקה, כמו גם עבודות אמנות אירופאית מהמאה ה-7 ועד המאה ה-18. בקומות האחרות מוצגות עבודות אמנות נוספות, מיוון, רומי, ימי הביניים והרנסאנס.

שימו לב במיוחד ל“אוצר פריאם”, שהתגלה בחפירות בשנת 1873. בעליו של אוסף התכשיטים הזה היה, לפי השערת הארכיאולוגים, לא פחות ממלך טרויה.

בין היצירות המככבות במחלקת האמנות תפגשו מיצירותיהם של אמנים מפורסמים, ביניהם פיקאסו, ואן גוך, טולוז לוטרק, גוגן, מאטיס, רודן ועוד.

יש כאן אוסף מרתק של יצירות מהמאה ה-14 עד המאה ה-19, כשבפוקוס ציירי תור הזהב ההולנדים.

במבנה המוזיאון הראשי, תפגשו את מיטב היצירות מהמאות ה-20 וה-21, בעיקר של אמנים אירופאים ואמריקאים.

עוד בפושקין אוסף נפלא של אמנות אימפרסיוניסטית, פוסט-אימפרסיוניסטית, ומודרנית, כמו גם אוסף נפלא של אמנות אירופאית ואמריקנית מהמאות ה-19 וה-20. לא מעט מהן הועברו לכאן מהמוזיאון לאמנות מערבית חדשה, בו היה אחד האוספים הפרטיים החשובים מסוגו ברוסיה.


#תולדות המוזיאון
מוזיאון פושקין נולד בשנת 1898. לטקס הנחת אבן הפינה באותה שנה הגיע הצאר ניקולאי השני. על תכנון המבנה הופקדו האדריכלים ולדימיר שוקוב ורומן קליין, שתכניתם נבחרה מתוך עיצוביהם של 19 אדריכלים שהגישו תכניות.

המוזיאון נפתח רשמית לקהל הרחב ב-1912. הוא נקרא אז על שמו של הצאר אלכסנדר השלישי. מטרתו הייתה אז לשמש למטרות חינוכיות. הוא הכיל אז אוסף של ממצאים ופסלים ממצרים העתיקה, לצד העתקים של פסלים רומיים ויווניים.

המהפכה הבולשביקית שהתרחשה בשנים הבאות הביאה לכך שהועברו אליו המון יצירות אמנות פרטיות, שהוחרמו לעשירי רוסיה, לצד כאלה שנלקחו ממוזיאון הארמיטאז' שבסנט-פטרבורג. בהמשך הביאה מדיניות הלאמת הרכוש הפרטי של הקומוניסטים, עוד ועוד יצירות אמנות למוזיאון. מאז צבר המוזיאון המפואר עוד ועוד יצירות וכיום יש בו מעל חצי מיליון עבודות אמנות. האוסף שבו נחשב לאחד האוספים הטובים בעולם, של אמנות אימפרסיוניסטית, פוסט-אימפרסיוניסטית ומודרנית.

בשנת 1937, לציון 100 שנים למותו של המשורר הרוסי המפורסם אלכסנדר פושקין, שונה שמו של המוזיאון ל"מוזיאון פושקין".


#טיפים
רצוי לתכנן מה לא רוצים להפסיד בשום אופן, כי המוזיאון הזה עצום.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/bGxDxl5pPvk


ועוד מבט ארוך:

https://youtu.be/dkDF9TR8nFk
פנורמת בורודינו
פנורמת בורודינו
#על התצוגה העגולה של הקרב המכריע בין רוסיה לנפוליאון

פנורמת בורודינו (Muzey Borodinskaya Bitva) הוא מוזיאון שנפתח בשנת 1962 ומנציח את קרב בורודינו, אחד הקרבות החשובים ביותר בהיסטוריה הרוסית ובהיסטוריה הצבאית המודרנית. זה היה קרב עקוב מדם, בו ניסה הצבא הרוסי להגן על העיר מוסקבה, אל מול צבאו האדיר של נפוליאון בונפרטה.

בקרב נלחם צבא רוסיה כנגד הצבא הצרפתי, עת פלש נפוליאון לרוסיה, במטרה לכבוש את מוסקבה. הקרב ההיסטורי נערך בסמוך לעיירה בורודינו, הנמצאת במרחק של 130 ק"מ ממוסקבה. בקרב, שהתקיים בשנת 1812 בין צבא רוסיה וצבא נפוליאון הצרפתי, נהרגו כ-100,000 איש.

מוזיאון הפנורמה בנוי בצורה עגולה לגמרי. על קירות המוזיאון, שאורכו 115 מטר וגובהו כ-15 מטר, ציורים רצופים, המשחזרים את הקרב ומהלכיו, בציור פנורמי של 360 מעלות. המבקרים נעים בחלל המעוגל של המוזיאון בצורה מעגלית וחווים את קרב בורודינו.

בפנורמה המרשימה רואים את הקרב האדיר בין צבא נפוליאון, הצבא החזק באירופה של אותם ימים, אל מול צבא רוסיה הצארית, בשנת 1812. בנוסף להנצחת אחד האירועים החשובים בהיסטוריה הרוסית, המוזיאון מאפשר להתרשם מהאופן והאופי של הלחימה במאה ה-19.

התצוגה המצוירת בת 360 המעלות, ממחישה יפה את שדה הקרב המכריע, בין רוסיה לצרפת הנפוליאונית. חיזוק להמחשה של אווירת הקרב ניתן כאן באמצעות אפקטים קוליים של צלילי הקרב ותאורה דרמטית, המוסיפה כוח להתרחשות המצויירת.

במוזיאון הצמוד לפנורמה ניתן לראות גם לא מעט פריטים אותנטיים שונים משדה הקרב. מוצגים כאן כלי נשק, מדים וחפצים אישיים של לוחמים. יש כאן גם מבני עץ וקש מגוונים, הדומים לאלו שהיו במקום.


#על הקרב שבו ניצח נפוליאון והמערכה שבה הובס (באדיבות אנציקלופדיית אאוריקה)
בשנת 1812 יצא נפוליאון בונפרטה, אחד מגדולי המצביאים בכל הזמנים וכנראה גדול הטקטיקאים הצבאיים, לכבוש את רוסיה. עטור תהילה ורב נצחונות, אחרי שכבש כמעט את כל אירופה, נפוליאון תקף את רוסיה בראש צבא שמנה כ־700 אלף חיילים צרפתים ובעלי בריתם.

מול צבאו הענק של המצביא הצרפתי עמד הצבא הרוסי, שהיה קטן פי שלושה מצבא נפוליאון. לכן הרוסים, בפיקודו של מיכאיל קוטוזוב, נאלצו לסגת פנימה. נפוליאון התקדם יותר מ-800 ק"מ אל תוך רוסיה ונותרו לו מעט יותר מ-100 קילומטרים עד מוסקבה.

קוטוזוב, המפקד העליון של הצבא הרוסי, החליט לחסום את דרכו של הצרפתי אל מוסקבה ולנהל את הקרב מולו בשדה קרב, שהיה סמוך לעיירה בורודינו. קרב בורודינו (Borodino battle) עתיד להיות קרב מפתח במלחמת רוסיה-צרפת והקרב הגדול ביותר בפלישת נפוליאון לרוסיה.

קרב הבלימה הזה התקיים ב-7 לספטמבר 1812. מצד אחד עמד הצבא האימפריאלי הרוסי, בהנהגת הגנרל קוטוזוב, שהתארגן היטב לקרב בלימה גורלי. ה"גרנד ארמה", הצבא הצרפתי, שהתקרב למוסקבה, הגיע לשדה בורודינו בכוח עצום ובפיקודו של נפוליאון בונפרטה תקף מיד את הצבא הרוסי. כרבע מיליון חיילים, משני הצדדים, השתתפו בקרב.

הקרב בבורודינו נמשך יום שלם ורק בערב החלו להתבהר תוצאותיו. הצבא הרוסי לא הצליח לחסל את הצבא הרוסי או לעקוף את העמדות הרוסיות ביער אוטצקי. נפוליאון נתן לצבאו פקודה לסגת לעמדותיהם בתחילת הקרב. הצבא הצרפתי עוד יכבוש לבסוף את העמדות העיקריות של הרוסים, אבל ייכשל בחיסול הצבא הרוסי.

נראה שהקרב, עם כ-100 אלף הרוגים בו לשני הצדדים, הסתיים ללא הכרעה ברורה. ההפסד הטקטי והאבידות הגדולות, ביחס לגודל צבאם, יביאו לנסיגה רוסית למחרת. אבל נפוליאון "ינצח בנקודות” את הקרב ולראשונה לא יתן מכה מוחצת לאויב. הוא איבד בקרב 60 אלף מחייליו, כמעט פי 2 מהאבידות הרוסיות.

הנסיגה הרוסית אפשרה לצבא הרוסי להתארגן מחדש. בעוד מיכאיל קוטוזוב, המפקד הרוסי העליון, איבד כ-39 אלף חיילים, האבידות של צבא נפוליאון בקרב הסתכמו בכ-60 אלף איש.

כמה שבועות אחר-כך יצליח נפוליאון לכבוש את מוסקבה ואף להחריבה, אבל לצרפתים לא תהיה הזדמנות של ממש להתאושש מהאבידות הרבות שצברו. כך יצא שבסוף 1812, ועל אף נצחונותיהם בקרב בורודינו ובכיבוש מוסקבה, צבא נפוליאון יושמד כמעט לחלוטין.

גם כיבוש מוסקבה לא השיג את התוצאות שנפוליאון קיווה להשיג ובסופו של דבר, כשהחורף הרוסי הקשה הגיע, הפלישה לרוסיה הסתיימה בתבוסה צרפתית. קוטוזוב, מפקד הצבא הרוסי, ידע שלא יצליח לנצח את נפוליאון בקרב צבאי ומצא פתרון מבריק. כוחות הגרילה שלו המתינו לצבא הצרפתי שהחל לסגת ממוסקבה העולה בלהבות וזינבו בשיירות האספקה הארוכות שלו. החיילים הרוסיים שתקפו ונעלמו, הטרידו את הצבא הרוסי וגרמו לו אבידות רבות ונזק לוגיסטי רב.

החורף הרוסי עשה את השאר. חיילי שארית צבאו של המצביא הבלתי מנוצח סבלו מהקור ומהמחסור בציוד ובמזון. הם קפאו למוות בהמוניהם ולצבא נפוליאון נגרמו אבידות קשות. הטקטיקן הגאון מצא את עצמו נאלץ לסגת בראש שאריות צבאו המועטות, ולהוביל את מי שנשארו מחייליו בחזרה לצרפת. העמים, שנוצחו קודם ושועבדו על ידי נפוליאון באירופה, הרימו עכשיו ראש וחזרו לעצמאותם הלאומית. בקרוב הם יביסו את נפוליאון בקרב גדול אחר והקיסר הרוסי יירד מהשלטון בצרפת.

כך יצא שלמרות ההפסד העצום של הצבא הרוסי בקרב בורודינו, הוא היה לאחד הימים הגדולים בהיסטוריה הצבאית של רוסיה. בפקודתו של קוטוזוב, נסוג הצבא הרוסי, שיותר ממחצית חייליו נהרגו בקרב. כך הצליח המפקד הרוסי החכם לשמר לעצמו כוח, כדי להמשיך ולהתנגד בהמשך לגאון המלחמה הצרפתי ולהביסו בסופו של דבר. במערכה של נפוליאון עם רוסיה, נוצח הגאון הצבאי על ידי הצבא הרוסי, האסטרטג הרוסי ובאדיבותו של החורף הקשוח של רוסיה.


#טיפים
כניסה חינם ביום שני של השבוע השלישי בכל חודש.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/xH_j7VnRTQE


הדרכה:

https://youtu.be/Eax0bacGFWI


צאריצינו
צאריצינו מוזיאון
#על מוזיאון האמנות שבארמון קתרינה הגדולה

מוזיאון הצאריצינו (Tsaritsyno Park and Museum) הוא מוזיאון השוכן בתוך ארמון הצארינה. במוזיאון מוצג אוסף אמנות גדול ומגוון, עם מעל 30 אלף מוצגים ופריטים שונים. הוא ממוקם ליד תחנת המטרו צאריצינו ולא הרחק מתחנת רכבת הפרברים.

שמורת צאריצינו ומוזיאון צאריצינו במוסקבה נוסדו בשנת 1984, בתוך פארק בעל שם הזה. למקום שבו הם עומדים יש עבר היסטורי מפואר, שמתחיל עוד בזמן העתיק. מראהו הנוכחי, עם זאת, עוצב במאמצים ובכישרון רק במאה ה-18, עבור הצארינה קתרינה הגדולה. אחראים לו האדריכלים בז'נוב (Bazhenov) וקאזקוב (Kazakova).

עוד בארמון שהיה למוזיאון תמצאו חנות מוזיאון, בית קפה ומסעדות.


#סיפור הארמון המוזר
מוזיאון צאריצינו שוכן בארמון עתיק, עם סיפור מוזר במיוחד, הכולל רוחות ומקרי מוות מסתוריים ולא ברורים.

סיפורו המסתורי מתחיל כשהצארינה, יקטרינה הגדולה, רוכשת בסוף המאה ה-18 את "בוץ שחור", שמה של הנחלה הזו. המחיר שהיא משלמת עבורה מופקע, אבל את המלכה העשירה זה לא מטריד. היא מצווה לבנות בשטחה ארמון קיץ שישמש לה מעון לעונת הקיץ במוסקבה עצמה ובתוך כך יחליף את ארמון הקיץ המיושן של הצארים בקולומנסקוייה.

לדרישתה מוזמן מומחה מאנגליה, לעיצוב הגנים ולתכנון הפארק. על פי תכנונו, מפנים מהאזור את הבוץ השחור, מנקים את הנחלים ומנקזים את האגמים. שלב אחרי שלב הופך היער הטבעי שעל הגבעה לפארק מעוצב ומרהיב, לפי מודל היופי של הפארקים באותה תקופה.

העבר ההיסטורי המפואר של האזור, ראשיתו עוד בימי קדם. אבל עכשיו, בסוף המאה ה-18, רוצים להשלים על הגבעה, גם את בניית ארמון הקיץ הניאו-גותי המרהיב, עבור יקתרינה הגדולה. אבל תכניות לחוד ומציאות ממש לחוד. הבנייה של הארמון הזה עתידה להימשך, החזיקו חזק, לא פחות מ-230 שנה.

זה מתחיל בתכנונו של האדריכל וסילי בז'נוב (Bazhenov), מי שהיה האדריכל הראשון. אבל המלכה לא הייתה מרוצה ממה שראתה ובזנוב פוטר, תוך שהארמון שהחל לבנות נהרס עד היסוד.

אחריו המשיך במקומו תלמידו, האדריכל מטביי קזקוב. אבל כאן מתחיל סיפור בנייתו הטרגי ורדוף הרוחות, של הארמון. כי בעוד קזקוב מתכנן את הארמון החדש ומתחילים את הבנייה, הצארינה יקטרינה מתה. מכיוון שזה קורה עוד טרם הושלמה הבניה, הדבר מביא להפסקת הבנייה.

בהדרגה הולך האתר וננטש. במשך שנים רבות ניצבה החורבה שרצתה להיות ארמון והתקיימה כשלד לא גמור. רק בשנת 2005 החלו לשחזר את הארמון ולחזור ולבנות אותו, על פי התכניות המקוריות של קזקוב. שנתיים אחר כך הוא הושלם והפך למוזיאון שהוא היום.


#טיפים
כדאי להגיע לכאן בכל עונות השנה.

במקום ניתן גם להצטלם בתחפושות היסטוריות, לשכור סיורים ברכב חשמלי ואפילו לרכוב על סגוויי.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/70NkjcsGnoo


ביקור במקום:

https://youtu.be/qsO8IR1ZDVo


מהאוויר:

https://youtu.be/Ral96PwPePo
מוזיאון מכונות המשחק הסובייטיות
#על מוזיאון משחקי המחשב שנוצרו ברוסיה

מוזיאון מכונות המשחק מהעידן הסובייטי (Museum of Soviet Arcade Machines) מציג עשרות מכונות משחק נוסטלגיות, שהופצו בברית המועצות ורוסיה של שנות ה-80 וה-90, לצד משחקים אלקטרוניים מהעשורים הללו.

המוזיאון הזה הוא שילוב חביב בין מוזיאון היסטוריית מכונות משחק, המציג ומזכיר את משחקי הווידאו הסובייטיים של אותם זמנים, למתחם משחקים אינטראקטיבי המאפשר לשחק בהם, ממש כמו באולמות הארקייד של אותם ימים.

בין המשחקים שתפגשו במתחם האינטראקטיבי הזה, יהיו להיטים סובייטיים, כמו המשחק הוותיק והמפורסם "גורודקי" (Gorodki), שמבוסס על משחק רוסי מסורתי, המזכיר משחק באולינג.

עוד משחק נחמד מאותם ימים, שתוכלו להתנסות בו, הוא "מורסקי בוי". במשחק הזה מגינים על הצוללת, על ידי שיגור של טורפדו, לעבר ספינות האויב המחפשות לתקוף אותה, כשהמטרה היא להכריע לטובתכם את הקרב הימי המדומה.

המתחם מיועד למבקרים שהם ילדים נצחיים, אנשים החשים חיבה נוסטלגית למשחקי המחשב של פעם. ייהנו גם משפחות עם ילדים שהם חובבי משחקים ממוחשבים מודרניים, שייהנו כאן ממפגש עם האוסף המרשים של משחקי הווידאו "העתיקים", שנוצרו בברית המועצות, החל מאמצע שנות ה-70, משחקים שמרביתם עדיין פועלים כאן גם היום.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/O7mn9LOcSo0


ביקור במקום:

https://youtu.be/zGN1hXYM_eg


הדרכה:

https://youtu.be/ha-GWBsfmAE
מוזיאון החלל הרוסי
#על המוזיאון שמנציח את הישגי תכנית החלל הסובייטית

מוזיאון החלל (The Cosmonautics Memorial Museum) הוא מוזיאון המוקדש לחקר החלל. הוא ממוקם במרכז העיר מוסקבה, בבסיס אנדרטת כובשי החלל שבאזור אוסטנקינו. הוא נחשב לאחד המוזיאונים האהובים על סטודנטים וחובבי היסטוריה מרחבי העולם ולאחת האטרקציות הפחות שגרתיות של העיר.

כאן תוכלו ללמוד על תולדות חקר החלל במסגרת תכנית החלל הסובייטית וכיצד בנתה ברית המועצות את הקידמה הטכנולוגית והצבאית שלה בחלל, אחת הזירות שהיו משמעותיות ביותר בהתמודדות הבין-גושית של המלחמה הקרה.

המוזיאון נקרא גם "מוזיאון הרפתקאות החלל" או "המוזיאון לזכר הקוסמונאוטים". הוא נפתח ב-10 באפריל 1981, ביום השנה ה-20 לטיסתו לחלל של יורי גגארין, הקוסמונאוט הסובייטי הנערץ שהיה לאדם הראשון בחלל.

בשנת 2009 ולאחר 3 שנים של שיפוץ ושיקום יסודיים, המוזיאון נפתח כאן מחדש. זה היה במסגרת מה שנקרא כאן "יום הקוסמונאוטים". בנוסף לשיפוץ, שולש אז שטחו של המוזיאון ונוספו לו אגפים חדשים, המוקדשים לתכניות חלל ברחבי העולם, כולל כאלו שהתחרו ברוסיה ובברית המועצות, כמו תכנית החלל של ארצות הברית, אירופה, סין וכמובן זו של תחנת החלל הבינלאומית.

הביקור כאן מאד מומלץ והוא ממש לא רק לחובבי חלל מכורים, או למי שמתעניינים באווירונאוטיקה, פלנטות אחרות וחורים שחורים. המוזיאון מרתק ומלא בהיסטוריה ובהתרחשויות מדהימות במירוץ האנושי אל החלל, גם אם כל אלה לא נמצאים ברשימת נושאי העניין שלכם.


#מה תראו כאן?
לצד מגוון התערוכות בנושא החלל, מציג מוזיאון החלל מודלים שונים המאפשרים לחקור את ההיסטוריה של האסטרונומיה והתעופה בחקר החלל.

בין המוצגים שתוכלו לראות כאן יש מסמכים ארכיוניים, סרטים, צילומים, תכניות חלל טכנולוגיות, ביגוד, ציוד של קוסמונאוטים וסימולטורים שונים, שייגרמו לכם להרגיש כאילו הגעתם לירח.

לצד אלה מוצגות טכנולוגיות בתחום החלל ופריטים הסוקרים את הקידמה הטכנולוגית שאליה הגיעה ברית המועצות, במהלך המירוץ אל החלל, שהיא ניהלה אל מול ארצות הברית של אמריקה.

גם מקומו של החלל באמנות לא נפקד במוזיאון. תוכלו לראות כאן שלל יצירות ופריטי אמנות ועיצוב, דוגמת בולים וכרזות שונות, שהוציא המשטר הסובייטי ושנועדו להאדיר את הקוסמונאוטים הסובייטים בעיני הציבור.

במוזיאון תראו לא מעט זכרונות היסטוריים מרתקים מאותה תקופה. מוצגים כאן בלקה וסטרלקה, שני הכלבים הראשונים שנשלחו על ידי הסובייטים אל החלל. בסמוך גם הכלי שבעזרתו חזר יורי גגארין מהחלל אל כדור הארץ. גגארין הוא האסטרונאוט הראשון שיצא לחלל ואף הצליח גם לחזור באותו כדור אל כדור הארץ.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ZkErkTJuYAk


ב-VR:

https://youtu.be/e1chjPvCBL8


הדרכה:

https://youtu.be/9muf3NqtqRc
המרכז לצילום לומייר ברדרס
#על מרכז הצילום האמנותי של מוסקבה

המרכז לצילום לומייר ברדרס (Lumiere Brothers Gallery) הוא מרכז אמנותי חשוב במוסקבה, שעיסוקו המרכזי הוא חקר, תיעוד ושימור של הצילום הסובייטי והרוסי.

במוקד המרכז הזה עומדת גלריית צילום, הממוקמת בקומפלקס המבנים של מה שהיה בעבר מפעל השוקולד "רד אוקטובר". הגלריה משמשת פלטפורמה להצגת עבודות והישגים של צלמים מקצועיים, עם אוספים, תערוכות וגלריות צילום.

במרכז הצילום האחים לומייר, שנפתח בשנת 2010, מוצגות תערוכות צילום עוצרות נשימה. עוד במקום אולמי תצוגה, ספריה של ספרי צילום ואמנות, חדר הרצאות וכמובן גם בית קפה וחנות צילום ואמנות.

בין התצוגות המרשימות שבמקום תראו כאן אוסף תמונות המתארות את העיר מוסקבה, בין השנים 1900 ועד 1960.

עבודה נבחרת? - שימו לב ל"הדים של ילדוּת" (Echoes of Childhood), תמונתו המפורסמת של הצלם לאוניד לאזארב, משנת 1957. התמונה הזו מתארת ילד שרץ במורד הרחוב במוסקבה, כשמולו שורת משאיות המתיזות מים. שימו לב לסכנה ולהתרגשות הרבה שהתמונה משדרת.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/_21sgMUW0GM
מוזיאון דרווין לטבע
#על מוזיאון הטבע הראשון בעולם

מוזיאון דארווין (State Darwin Museum) הוא מוזיאון חובה לחובבי הזואולוגיה והביולוגיה שביניכם. כאן תוכלו ללמוד ממקור מדעי מוזיאלי כיצד שרד המין האנושי עד היום ומהי הדרך המופלאה שבה פועלות האבולוציה והברירה הטבעית.

היסטורית, זהו המוזיאון הראשון בעולם שהוקם להצגת עולם הטבע. הוא קיים כבר יותר ממאה שנה, כי כבר ב-1907 הוקם ופעל כאן המוזיאון, שצוותו מתגאה היום על היותו מוזיאון הטבע הכי ותיק בעולם.

ביו המוצגים תוכלו לראות כאן מגוון גדול של פוחלצים. אלו מציגים בעלי חיים מגוונים, כולל יונקים וחיות, בעלי כנף, דגים ואפילו מיני פרפרים, שנעלמו ונכחדו, בחסות הברירה הטבעית או המין האנושי, שלא הותירו להם מקום בעולם הטבע.

בין התערוכות הקבועות, בולטות אלו המתארות את העולם הפרהיסטורי והעולם התת-ימי. אחד ההישגים שזוקפים לזכותם חוקרי המוזיאון הוא על היכולת לשחזר כיצד נשמעו בעלי חיים פרהיסטוריים ומינים שנכחדו. לחיצה על כפתורים משמיעה את קולותיהם, אחד אחד.

ובכלל, במוזיאון שכאן תוכלו ללמוד ולהתנסות באופן אינטראקטיבי, חווייתי וכמעט מוחשי, בעולמות מסקרנים ביותר, של העבר הרחוק מאד, הרבה לפני שהמין האנושי התקבץ לתרבויות ועמים.


#טיפים
שימו לב לתצוגת הדינוזאורים, המומלצת לילדים מעל גיל 3.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/EEf1_D1EBok


ביקור במקום:

https://youtu.be/jVXQ27CKA9E
מוזיאון הנשקייה
#על המוזיאון שבו מציגים את אוצרות הצארים

מוזיאון הנשקייה (Armoury Chamber) שבמתחם הקרמלין, הוא מוזיאון מרשים, שאוצר בתוכו את שכיות החמדה של רוסיה הצארית. רבים רואים בו את גולת הכותרת בביקור במתחם הקרמלין. האוסף נמצא במבנה שבעבר שימש כשילוב בין מחסן ובית מלאכה מעולה לייצור כלי נשק.

כאן תוכלו לראות כאן את פאר שלטונם של משפחות המלוכה הרוסיות. מכיסאות המלוכה, כתרי הצארים, את בגדיהם המפוארים והכרכרות המלכותיות שבהן נסעו, דרך כלי פולחן מזהב וכסף, משובצי יהלומים, פנינים ואבנים יקרות, ממתנות יקרות ערך משגרירים היסטוריים ועד לביצי הפברז'ה הידועות של רוסיה.

נשקיית הקרמלין, הממוקמת בפינה הדרום-מערבית של הקרמלין, מציגה את אוצרות הצארים, שצברו בתקופות מלכותם. לתיירים רבים היא מזכירה את אוצרות ממלכת אנגליה, כפי שהם מוצגים במצודת לונדון הידועה.


#היסטוריה
מוזיאון הנשקייה מציג את אוצרות כל הצארים, שנצברו בתקופות מלכותם ברוסיה. הוא נקרא כך מכיוון שהוא פועל בנשקיית הקרמלין, שפעלה כאן מאז המאה ה-16.

מאז הוקמה כאן בשנת 1508, הנשקייה הזו הייתה סדנת הנשק ומחסן הנשק הצארי הרשמי. כאן ייצרו, תיקנו, תחזקו ואיחסנו באותם ימים כלי נשק והגנה. איכות העבודה והייצור של שריוני הלוחמים שיצרו כאן הביאה לכך שבנשקיה הזו יצרו גם תכשיטים עבור בית המלוכה הצארי ובמאה ה-17 אף החלו לייצר כאן איקונות ונפתח בנשקייה בית ספר לציור.

במהלך השנים פעלו כאן אומנים כמו האחים ויאקטין שהיו חרשי נשק נודעים, גאברילה אובדוקימוב התכשיטן והצייר סימון אושאקוב.

המוזיאון, שהוקם במבנה הנשקייה, נחשב לאחד המוזיאונים הראשונים שהוקמו ברוסיה. הוא נולד בתחילת המאה ה-18, כשבירת רוסיה הועברה לסנט פטרבורג. בתחילה המשיכה הנשקייה, שנותרה בקרמלין, לייצר כלי נשק ותכשיטים. אך עם הזמן עברו מרבית האמנים לבירה החדשה, והנשקייה הפכה לאוצרת בית המלוכה במוסקבה. היא אוחדה עם בית אכסון המרכבות הצארי ועם מלתחת הבגדים המלכותית והועברו אליה בגדי השרד המלכותיים והכרכרות הרשמיות.

בתחילת המאה ה-19 הורה הצאר אלכסנדר הראשון להפוך את הנשקייה למוזיאון, מה שסימן אותה כמוזיאון הראשון במוסקבה. באמצע המאה אף הוקם המבנה הנוכחי שלה, בתכנונו של הארכיטקט הקיסרי קונסטנטין טון.

בתחילת המאה ה-20, בתום המהפכה ברוסיה, העבירו הבולשביקים אל הנשקייה אוצרות שנאספו ממנזרים או הולאמו מאוספים פרטיים של אצילים ברחבי רוסיה. בשנות ה-30 נמכרו חלק מהם בהוראת סטאלין, ברחבי העולם.

בשנת 1960 הכריז הקרמלין על הנשקייה כמוזיאון רשמי של ברית המועצות.


#מה תראו כאן?
מוזיאון הנשק, כמו שהוא צריך להיקרא בעצם, מציג את שלל אוצרות ארמונות הצארים ופאר שלטונם, לצד מתנות, פורצלנים מהמאה ה-18 וכלי אוכל, שנשלחו אל קיסרי רוסיה מהעולם כולו.

במוזיאון תוכלו לראות אוספים של חפצי אמנות מרחבי אירופה, החל מהמאה ה-5 ועד המאה ה-20.

מוצגים כאן כלי נשק, שיריוני אבירים, חרבות, קישוטי סוסים ואוכפים, לצד אותות הצטיינות, תשמישי קדושה, מסגרות של איקונות נוצריות ובגדי כמורה.

יש כאן תצוגה של בגדים עתיקים ובגדי מלכות, גלימות ההכתרה של הצארים והכובעים שלהם. שימו לב למגפיו של הצאר פטר הגדול.

לצד כיסאות מלכות וכלי שולחן עשויים חרסינה, זהב וכסף, יש כאן אוסף מרשים של תכשיטים וכתרים של שושלות הצארים הרוסיים, לצד אבנים יקרות ואוסף גדול של ביצי הצאר, או ביצי פברז'ה נדירות ויקרות מפז.

הביטו בכתרים הקיסריים של רוסיה ובפאר שלהם. שימו לב כאן לכס השנהב המפואר של הצאר איוואן האיום.

באוסף הכרכרות והמזחלות של הצארים, יש גם חלקים מהרכבת הטרנס-סיבירית והיכטה המלכותית.

מוצגים נדירים נוספים ששווה לשים לב אליהם כאן הם:

יהלום אורלוב (Orlov) - אחד היהלומים המפורסמים בעולם, ששובץ בשרביט המלכותי בתקופת שלטונה של קתרינה הגדולה.

שעון זר-השושן הצחור - ביצת פברז'ה מעוטרת ומשולבת בשעון, שיצר התכשיטן הרוסי הנודע פטר פברז'ה בשנת 1899 לניקולאי השני, הצאר האחרון של רוסיה.

קסדתו של יארוסלב השני - היא הייתה שייכת למי שהיה נסיך ולדימיר, אחת מנסיכויות רוסיה, בתקופת הפלישה המונגולית אליה.

החרב של קוזמה מינין ושל דימיטרי פוז'ארסקי - הנסיך דמיטרי פוז'ארסקי וקוזמה מינין נחשבים לגיבורי האומה, לאחר שאספו מתנדבים והצליחו להקים כוח צבאי רוסי שגירש מהקרמלין את הפולנים וסיים את "תקופת הצרות" של 1612.


#קרן היהלומים של הקרמלין
עוד פועלת במבנה הנשקייה גם קרן היהלומים, או קרן היהלום של הקרמלין (Almaznii Fond), שנפתחה בנשקיית הקרמלין במוסקבה בשנת 1967. מוצג בה אוסף מרשים ונדיר של תכשיטים נדירים מהמאות ה18-19, לצד תכשיטים רוסיים מודרנים, גושי זהב שנמצאו באזורים שונים ברוסיה, מטילי זהב ופלטינה ייחודים ועוד.

בשני אולמות התצוגה של קרן היהלומים של רוסיה ניתן לראות גם סמלי מדינה מפורסמים, עיטורים מהודרים ומעוצבים שהזמינו משפחות המלוכה, יהלומים יאקוטיים גדולים ואבני חן נדירות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/307hI6ceHek


מבחוץ:

https://youtu.be/2fiJ0Ib-iHo
בונקר 42, הבונקר של סטאלין
#על מוזיאון המלחמה הקרה של מוסקבה שנמצא בבונקר גרעיני בעיר

בלב מוסקבה נמצא בונקר אפל ומאובזר היטב, שבנו הסובייטים בשיא המלחמה הקרה, בשנות ה-50 של המאה ה-20. הבונקר נועד למטרות הגנה במקרה של מתקפה גרעינית.

במהלך הביקור כאן תחושו שאתם חוזרים בזמן, אל ימי המלחמה הקרה, עת הסכנה למלחמה גרעינית הייתה מוחשית ולא פעם קרובה ממש. מהבונקר הזה, שעומקו מעל 60 מטרים מתחת לפני האדמה, התכוונו שליטי ברית המועצות לנהל בשעת חירום מלחמה גרעינית.

האווירה המעט קלסטרופובית שתחושו בביקור בבונקר 42 תתפוגג מעט במוזיאון המלחמה הקרה (Cold War Museum) שממוקם בבונקר. גם האוכל החם מהמלחמה הקרה, המוגש במסעדה עם האוכל האותנטי מהתקופה ההיא, יעשה לכם טוב ויוציא אתכם מהדאגה והחשש ממתקפה אטומית כלשהי.


#מה יש כאן?
בבונקר 42 תמצאו היום את מוזיאון המלחמה הקרה (Cold War Museum) של מוסקבה. תוכלו לראות כאן מוצגים שונים מהתקופה ופריטי תעמולה של המעצמות והגושים, כאלו שהפנו אלו כנגד אלו.

במיוחד מעניין לחוות כאן את אגף הלבוש. כאן תחוו מדידה וצילום במדים, כשאתם עטויים בכובעים מיוחדים ובמסיכות גז מתקופת המלחמה הקרה. צילומי הסלפי שתנפיקו כאן יהיו להיט!

עוד בביקור כאן תצפו בסרט המציג את שורשי המאבק הבין גושי ואת היריבות שבין שתי מעצמות העל של עידן המלחמה הקרה - ברית המועצות וארצות הברית של אמריקה.

במסעדה היוקרתית שבבונקר תוכלו לאכול מנות שאהבו סטאלין והמנהיגים הקומוניסטים השונים. תוכלו להזמין כאן את מנת סטאלין, מנת גורב'צוב וכך הלאה.

עוד במקום בר קריוקי, שבו תוכלו לפרוק את המתח המלחמתי שצברתם. בני נוער, חובבי משחקים ואוהבי מחשבים, יוכלו לשחק באחד ממשחקי המלחמה האינטראקטיביים שניצבים כאן.

בבונקר גם בית קפה, בו תוכלו לנוח ולחשוב על העבר, ההווה והמלחמות הקרות והמיותרות שביניהם.


#תולדות הבונקר
בונקר 42 בטגנקה (Bunker 42 on Taganka) נמצא במה שהיה בונקר גרעיני ועד לשנות ה-40 של המאה הקודמת שימש עדיין כבונקר של סטאלין (Stalin's Bunker).

בניית הבונקר החלה בשנת 1950 על ידי חברת "SMU Mosmetrostroy", שבנתה אותו בשנת 1949, על פי מבחן הנשק הגרעיני שנעשה בברית המועצות. במבחן הסתבר אז שהעומק האידאלי שצריך להיות לבונקר כזה הוא לא פחות מ-65 מטרים. אז גם נקבע שיש למקמו בקרבת הקרמלין, בכדי להגן על מנהיגי ברית המועצות, במקרה של התקפה גרעינית ולאפשר להם להגיע אליו במהירות.

הבנייה הסתיימה ב-1953 והבונקר הופעל כמעט מיידית. הוא היה פעיל כמרכז פיקוד אסטרטגי, עד שנת 1986. במקרה של הפעלת לוחמה גרעינית נגד רוסיה, הוא יכול היה להכיל אז יותר מ-2500 פקידי ממשל.

בשנות ה-80, עם התפוגגותה של אימת המלחמה הקרה, הלך הצורך בבונקר וירד. הוא הפסיק אז לפעול ובשנת 1996 נרכש במכירה פומבית, על ידי יזם פרטי, ששיחזר אותו והפך את הבונקר של סטאלין לאטרקציה תיירותית.


#טיפים
רצוי להירשם מראש לסיור המודרך בבונקר. אורכו יותר משעה והוא בשפה האנגלית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/kfsdWVNeXbM


בלוגרים:

https://youtu.be/WyLCTFwbI-c
המוזיאון הלאומי להיסטוריה
#על המוזיאון להיסטוריה של מוסקבה

המוזיאון הלאומי להסטוריה (The State Historical Museum) הוא המוזיאון ההיסטורי הממשלתי של רוסיה. במוזיאון יש מוצגים רבים, המהווים אוסף מצוין ללימוד והיכרות עם תולדות רוסיה, ללא ספק מהארצות החשובות בתולדות אירופה.

זהו אתר חובה לחובבי היסטוריה, המבקשים ללמוד על ההיסטוריה הרוסית, עוד מהתקופה שבה לא סערו ובערו בה המהפכנות והתיאוריות החברתיות והכלכליות מרעידות העולם של המאה ה-20.

המוזיאון, הממוקם בקצה הצפון-מערבי של הכיכר האדומה, הוא אחד הבניינים היפים בכיכר ובמוסקבה בכלל. הוא עשוי מלבנים אדומות, שהיו לסימן ההיכר שלו.

הבניין המרשים, הבנוי בסגנון ניאו-גותי, הוא התוצאה הישירה של מכרז שחייב את מתכננו, האדריכל ולדימיר שרווד, לעצב בניין שיתאים לתקן של המבנים המרהיבים שבכיכר האדומה, קתדרלת ואסילי הקדוש וכנסיית קאזאן, שנבנו בה במהלך המאה ה-16 וה-17.


#מה תראו כאן?
המוזיאון נפתח בשנת 1894, לאחר שתוכנן ונבנה במשך עשרות שנים. כבר מלכתחילה הוצגו בו אלפי פריטים היסטוריים, שנאספו לקראת פתיחתו. 20 שנה ועבודת נמלים קפדנית ומקדימה של איסוף הניבו כאן שלל מוצגים נהדרים, המציגים תמונה רחבת ממדים של ההיסטוריה הרוסית.

יש כאן שלל ממצאים ארכיאולוגיים, כלי נשק עתיקים, מסמכים, תעודות, מכתבים ושאר פריטי עבר מסקרנים, הנותנים כאן תמונה מרהיבה של ההיסטוריה הרוסית במהלך הדורות.

נסקרות כאן תולדות רוסיה, החל משחר האנושות, דרך התקופה הניאנדרטלית ותקופת האבן, ההתיישבות ביבשות אסיה ואירופה והולדת האומה הרוסית. כמו כן נסקרת כאן מדיניות החוץ של רוסיה והמאבקים שלה עד המאה ה-18. מכאן ממשיכה התצוגה אל הניצחון על נפוליאון בונפרטה ושליטת שושלת הצאר ובית המלוכה הרוסי במאה ה-19. כמובן שחלקה של המהפכה הבולשביקית והתקופה הקומוניסטית לא נעדר מההיסטוריה הרוסית וגם קריסת הקומוניזם והמעבר אל רוסיה החדשה, של המאה ה-21.

המוזיאון מכיל מעל 4 מיליון פריטים ומוצגים, לצד כ-15 מיליון מסמכים ודפים שונים. רובם לא מוצגים לקהל הרחב ובאופן טבעי הם שמורים כאן לצורכי מחקר, שכן המוזיאון הוא גם מקור ידע משמעותי לחוקרים רבים. רבים מהם היסטוריונים רוסים ואחרים חוקרים זרים, הנוהרים לכאן בכל שנה, מכל רחבי העולם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/rCiZVgEoFxY


ועיטורי המבנה

https://youtu.be/Hrjirkd0xQ0


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.