» «
המוזיאון המצרי בקהיר
המוזיאון המצרי
#על מוזיאון העתיקות המצרי בקהיר

איפה עוד תמצאו במקום אחד מומיות מימי הפרעונים, את אוצרות קברו של תות ענך אמון סרקופגים של מלכים ועתיקות מימי הביזנטים?

במרכז קהיר, בסמוך לכיכר אל תחריר, ניצב אחד המוזיאונים הטובים של מצרים, הוא מוזיאון העתיקות המצרי (Egyptian Museum) של קהיר. במוזיאון שהוא אחד המוזיאונים היפים בעולם, תוכלו לחזות בחדרים עמוסי ממצאים ואוצרות מרשימים ממצרים העתיקה.

למעשה, המוזיאון המצרי הוא המוזיאון הארכיאולוגי המקיף ביותר בעולם, לתרבות המצרית העתיקה. זה לא מובן מאליו, בהתחשב בעובדה שמעצמות ואימפריות דאגו להבריח מכאן בעבר לא מעט ממצאים נהדרים שהותירה תרבות מצרים העתיק. המוזיאון מציג כאן מגוון ענק של ממצאים ארכיאולוגיים מימי הפרעונים ומההיסטוריה של מצרים.

במוזיאון מפורסמים במיוחד הממצאים מקברי הפרעונים, כשמקום של כבוד תופס כאן אוסף המומיות של הפרעונים, לצד פפירוסים מרתקים שהשתמרו ממצרים העתיקה, פסלי אלים ופרעוני מצרים.

במיוחד בולט כאן האוסף היקר והמרשים מקברו של תות ענך אמון. הוא תופס במוזיאון מקום של כבוד ויהיה חוויה שלא תמהר להישכח. תוכלו לראות כאן פרטי לבוש של המלך הצעיר ואוסף של פריטים מהממים וזכרונות ממגוון אוצרותיו האדירים שנקברו עימו, כדי לשמש אותו בעולם הבא ונמצאו בקברו.

אגב, המוזיאון לא מסודר בצורה הטובה ביותר, אבל למרות זאת הוא מוזיאון חובה, שאין להחמיץ בעת הביקור בקהיר.


#שווה לראות כאן
היות ולא ניתן לראות כאן הכל בביקור אחד, כדאי להתרכז באזורים הבאים:

בכניסה - כאן תראו את הספינה של פרעה חופו, את פסלי הענק של הפרעונים, את ארונות הקבורה מאבן, הסרקופגים, שבהם נקברו הפרעונים ובני המלוכה ומגוון של כלים ואביזרים מהתקופה.

חדרי הממלכה העתיקה - תראו אותם בקומה הראשונה. בהם מככבים קלסתרי אחתנאתון, מי שהיה מונותיאיסט ושנוא במיוחד ואשתו היפה נפרטיטי. חפשו גם את פסלו השחור של פרעה חֶפְרֶן, מי שנקבר בפירמידה הגדולה ביותר בגיזה. בקומה זו שימו לב גם לפסל הכוהן הגדול ואשתו הנאה.

בקומה השנייה תראו את אוצרות הזהב הרבים שנתגלו בקברו של תות ענח' אמון. כאן מפורסמת מסיכת המוות המוזהבת שלו, הנחשבת לאחד האוצרות היפים והמיוחדים בתולדות הארכיאולוגיה ומהיפים שאפשר לראות במצרים. ראו גם את התכשיטים של תות, עשויי הזהב והמשובצים באבנים יקרות.

שימו לב לכס המלכות המרהיב שלו, המעוטר בגילופי אריות, את הכרכרות המלכותיות שנשמרו בקברו ואת בקבוקי הבושם עשויי השנהב שלו.

אגב, הקבר של תות הוא מהיחידים בקברי הפרעונים, שהתגלו על כל תכולתם. בזכות העובדה שהוא הוסתר מתחת לקבר אחר, הוא לא נשדד במהלך הדורות. המשעשע הוא שתות, מי שהיה פרעה כבר מילדות, לא עשה דברים משמעותיים במלכותו. חוץ מהעובדה שקברו שרד והתגלה כממצא ארכיאולוגי ולא נשדד, זוכרים אותו בעיקר על שהחריב וביטל את הרפורמות המונותיאיסטיות שהכניס אביו אחנאתון בממלכה.


#חדר המומיות
על הכניסה לחדר המומיות תשלמו לא מעט, אולי אף יותר מהכניסה למוזיאון כולו, אבל חובבי פרעונים או סרטי אינדיאנה ג'ונס מוזמנים לפגוש כאן את הפרעונים ממש מקרוב.

כאן תראו מעין ארונות זכוכית, שנועדו לשמור על המומיות מהתפוררות. ארונות הזכוכית הללו הם מבוקרי אקלים וטמפרטורה. כל מומיה שוכבת בתוך ארון כזה. לא הרבה ייצא לכם "לפגוש", פנים אל פנים, אנשים כה עתיקים. תוכלו לראות ממש את הפנים, את שיער הידיים והאצבעות ועוד.

אגב, ליד כל מומיה מתוארת באיזו תקופה חי ומה הגיל שבו מת האדם שלפניכם. לגבי חלקן אף מצוין בדיוק במי מדובר ומה שמו!


#טיפים
עבור מצלמה דורשים כאן כרטיס נפרד. אם היא לא הכרחית, אז הפקידו אותה מראש עם התיקים.

ביציאה מהמוזיאון שימו לב שבודקים תיקים, מחשש שאנשים יאמצו ממצאים...


מבט מקרוב:

https://youtu.be/zUc9T2TlcpQ?t=54s


ביקור במקום:

https://youtu.be/XG3Du0SOFik


הדרכה:

https://youtu.be/SBiFpENm56c
המוזיאון לאמנות איסלאמית
המוזיאון לאמנות איסלאמית
#על המוזיאון הקהירי לאמנות האיסלאם

המוזיאון לאמנות איסלאמית (Museum of Islamic Art) לא נשמע מרתק כל כך, אבל מדובר באחד המוזיאונים המרתקים והיפים בקהיר, שבעיני רבים הוא לא פחות מרשים מהמוזיאון המצרי, המפורסם ממנו.

כאן נמצא אחד האוספים הגדולים בעולם, של אמנות איסלאמית. במוזיאון מעל 100 אלף מוצגים, שרק מקצתם מוצגים ב-25 האולמות שבבניין.

המוצגים כאן כוללים עבודות וכלים ממתכת, כלי נשק מעוטרים ומסורתיים מההיסטוריה של האזור, עבודות עץ, זכוכית, בד וקרמיקה, מכל קצוות העולם המוסלמי. כשתצפו במוצגים פה, תעברו במקביל ארצות ותקופות שונות בעולם כולו.

אחד מסוגי המוצגים המרתקים שאתם מוזמנים לבחון כאן הם הכדים האיסלאמיים, בעלי הקליגרפיה המסולסלת והעדינה, האופיינית כל כך לקליגרפיה האיסלאמית. שימו לב לעדינות וליופי יוצא הדופן שלה.

לא פחות מרתקים הם ספרי הקוראן המעוטרים והעתיקים. אלו עשויים בעבודת יד קפדנית ובכתב יד בדיו כסף. השנים הרבות לא פגעו בהם וביופיים והם מותירים רושם עצום, גם על מי שאינו מוסלמי.


מבט מקרוב

https://youtu.be/vzH8HIUqKu0


ביקור במקום:

https://youtu.be/4d1tByW1ffQ
ארמון מניאל
ארמון מניאל
#על ארמון הנדיבים של מצרים

העושר והפאר של ארמון מניאל (Manial Palace), המכונה "ארמון הנדיבים", מעידים על חייהם של בני שושלת "הנדיבים", בית המלוכה שעליו נמנו מלכי מצרים, ששלטו בה במאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20.

בארמון מניאל, מקום המגורים של אותם מלכי מצרים ובני משפחותיהם, תוכלו לראות חדרים מפוארים, אוסף אמנות מרשים וכלים מעניינים לשימושים יומיומיים יותר או פחות. מדי פעם מתקיימות בו תערוכות זמניות ומעניינות.

הארמון, הנחשב לארמונו של מוחמד עלי שבקהיר ושהדייר המלכותי האחרון שהתגורר בו היה המלך פארוק, מכיל קישוטים נפלאים, לצד שלל מוצגים מרשימים, המעידים על הפאר שבו חיו בני משפחת המלוכה המצרית ועל אורח חייהם בכלל.


ביקור במקום:

https://youtu.be/QDKMTNOwrVM?t=7s


מבט מקרוב:

https://youtu.be/1RnWAmUdQoU


ותמונות ממנו:

https://youtu.be/3t6vReeYrzI
מוזיאון אנדרסון-גאייר
מוזיאון אנדרסון-גאייר
#על בית קולוניאליסטי שהפך מוזיאון

מוזיאון אנדרסון-גאייר (Gayer-Anderson Museum) הוא מוזיאון קטן ומעניין עם סיפור היסטורי קטן. בין השנים 1935 ו-1942 התגורר כאן הקולונל הבריטי אנדרסון-גאייר, באישור מיוחד מממשלת מצרים. אנדרסון-גאייר היה קצין בריטי שסייע למצרים. גאייר כל כך הצטיין במילוי תפקידו עד שקיבל ממלך מצרים את תואר האצולה "פאשא".

הבית עצמו הוא דוגמה נהדרת לאדריכלות הביתית של המאה ה-17 בקהיר. הוא נקרא אז "בּית אל-כריתילייה", או בעברית "בית האישה הכרתית".

לאחר שרכש את הבית, השקיע רס"ן גאייר-אנדרסון פאשה ממון רב, בריהוטו בסגנון מזרחי. הוא לא הספיק ליהנות ממנו הרבה זמן ונקרא בחזרה לאירופה. הימים היו ימי מלחמת העולם השנייה והקולונל נהרג ב-1944. לפני מותו הוא הספיק להודיע שהוא מוריש לעם המצרי אוסף עצום של רהיטים מזרחיים, שטיחים, חרבות, חפצי נוי ואמנות שהוא אסף, במהלך המסעות הרבים שעשה במזרח התיכון.

ביחד עם כל אלה הוא הוריש גם את הבית, שהפך עם מותו למוזיאון. ואכן, מוזיאון אנדרסון-גאייר מאפשר, בנוסף לאמנות והמוצגים שבו, לחוות גם ביקור בבית עשירים מצרי מסורתי, מקושט, מעוצב, יפה ואותנטי.

בין החדרים המסוגננים שבבית ניתן לראות את ההרמון לנשים, חדרי המגורים, הסלון הקייצי והחורפי, היכל הנשפים, וחדרים בסגנונות עיצוב שונים, כמו טורקי, ביזנטי, דמשקאי (סורי) וסיני.

הבית נמצא בסמוך למסגד אחמד בן טולון בשכונת זיידה זיינב. כאן צולמו חלקים מאחד הסרטים המצליחים בסדרת ג'יימס בונד - "המרגלת שאהבה אותי".


ביקור במקום:

https://youtu.be/pLTeMYNfMlU


ומבט מקרוב:

https://youtu.be/s8pFxHsUgUk

מוזיאונים בקהיר

מוזיאון הצבא המצרי
מוזיאון הצבא המצרי
#על המוזיאון הצבאי שבמצודת קהיר

מוזיאון הצבא המצרי (National Military Museum) נמצא בלב טירת קהיר, הסיטדלה המפורסמת שצופה על העיר מלמעלה. המוזיאון נמצא בארמון יפה שנמצא מול הכניסה למסגד מוחמד עלי. במלחמת העולם השנייה היה כאן בית חולים צבאי לחיילים הבריטיים וב-1949 הפך המלך פארוק את המקום למוזיאון הצבאי הלאומי של מצרים.

כבר בכניסה למוזיאון רואים במרכז החצר את פסלו של איברהים פאשא. אותו פאשא היה קצין מצרי אמיץ ומוצלח, שנלחם נגד האימפריה העות'מנית, עד שהפך את מצרים לעצמאית. בהמשך הוא השתלט גם על כל סוריה ועל ארץ ישראל. כשליט מצרים ומפקד הצבא, הוא החל לקדם רפורמות בצבא ונחשב לאחראי לקידומו של צבא מצרים ולהפיכתו לצבא מודרני ומעודכן, מה שעתיד להפוך את מצרים, עם השנים, לכוח אזורי ולמנהיגת העולם הערבי.

שימו לב לתותחים שמצידי דרך הכניסה הרחבה לבניין המוזיאון. אלו תותחים ששימשו במשך שנים רבות את חיילי צבא הסולטנים של מצרים.

במוזיאון מוצגים טנקים, מטוסי קרב וטילים ששימשו את הצבא המצרי במלחמות העבר שלו. לצד כלי הנשק הגדולים והקטנים לסוגיהם, המוצגים במוזיאון, תוכלו לראות כאן מוצגים היסטוריים צבאיים רבים. בין השאר יש כאן גם לא מעט ציורים ותמונות של לוחמים מצריים מפורסמים, מההיסטוריה הארוכה של מצרים, החל מהתקופה הפרעונית ועד ימינו.

מקום מעניין במוזיאון תופסים מוצגים ממלחמת אוקטובר, המלחמה של 1973. במלחמה זו, בניגוד למלחמת ששת הימים שקדמה לה, הפתיעו מצרים וסוריה את ישראל בהתקפה גדולה וקטלנית, מה שנחשב כאן כניצחון גדול, גם אם המשכה היה שונה בתכלית. מה שמעניין עוד הוא שלא רק צבא ומלחמות יש במוזיאון, כי יש כאן פינה מיוחדת, המוקדשת להסכם השלום של קמפ דיוויד, שנחתם עם מדינת ישראל.

המוזיאון הצבאי הלאומי המצרי הוא מוזיאון מטופח ומרשים ולמתעניינים בצבא והיסטוריה הוא שווה ביקור.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/KxuccIRR6nc


וב-360 מעלות:

https://youtu.be/tgxmttDOYiA
המוזיאון לקרמיקה אסלאמית
המוזיאון לקרמיקה אסלאמית
#על המוזיאון שמציג את הקרמיקה האיסלאמית

ממוקם בארמונו של הנסיך אבראהים בזמאלק, המוזיאון לקרמיקה אסלאמית (Museum of Islamic Ceramics) שבזמאלק מציג אוסף נהדר של כלי קרמיקה ואמנות מקרמיקה, שהובאו לכאן ממדינות איסלאמיות שונות בעולם.

מבט מרתק לעבר הרחוק יתנו לכם לא פחות מאשר רימוני יד מהמאה ה-11. חשוב לדעת שאם בימינו יכול כל חייל לזרוק רימוני יד, בימי הביניים היו "רמנים", או "גרנדירים". אלו היו חיילים שהתמחו בתפעול ובזריקה של רימונים על האויב. רימוני היד היו אז, ודאי הבנתם, מורכבים, מסוכנים ומסובכים יותר לתפעול. כבר הביזנטים גילו שניתן להכניס לתוך כדים את "האש היוונית". זו הייתה תערובת של נפט וכוהל, שהחבטה מנפילת הכדים המלאים בה, הביאה להצתה ולהתפוצצות, עם נפילתם. המוסלמים, שלמדו מהביזנטים ולחמו נגד הצלבנים, השתמשו ברימוני יד מקרמיקה ורימונים כאלה התגלו בחפירות, במקומות שונים במזרח התיכון.

שווה לראות כאן גם את אוסף הכלים, הצלחות הצבעוניות, הקישוטים ואריחי הקרמיקה המצויירים ביד.

מרתקת לא פחות מהמוצגים שבה, היא האכסניה שבה שוכן המוזיאון, מאז היווסדו ב-1999. הוא ממוקם בארמונו של הנסיך עמר אבראהים, ארמון שנבנה בשנת 1921, בעידן שבו שלטו במצרים מלכים.


#טיפים
המוזיאון נסגר לשיפוץ בשנים האחרונות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/fwQ90Q4q3Ao


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.