» «

מרחצאות דיוקלטיאנוס

מרחצאות דיוקלטיאנוס
מרחצאות דיוקלטיאנוס
#מרחצאות דיוקלטיאנוס
מרחצאות מפוארות אלו נבנו על ידי קיסרי האימפריה הרומית, לבקשתו של הקיסר הרומי מקסימיליאן בסתיו של 298. הן נחנכו בשנת 306 על ידי הקיסר דיוקלטיאנוס והן המפוארות והיפות ביותר מבין כל המרחצאות.

על מנת לנצל את אנרגיית השמש ולחמם את הקַלְדַריוּם (caldarium), המרחצאות פנו לכיוון דרום-מערב. הקַלְדַריוּם היה חדר-חם שרצפתו "צפה", כלומר מוגבהת על עמודים, כשאת החלל שמתחת לרצפה מחממים היטב. כך הוא הופך לחדר חם מאד. בכל המרחצאות פעל הקלדריום תמיד לצד הפְרִיגִ'דַרְיוּם (frigidarium), החדר הצונן, שבו נמצאת גם בריכת הטבילה של המים הקרים.

בתי המרחץ הרומיים התבססו על מים שהובלו אליהם באמצעות אמות מים. אמות המים הרומיות הן תעלות מלאכותיות שתפקידן היה להעביר מים ממקום אחד למשנהו. בשנת 537, הגותים הרסו את אמות המים שהזינו את המרחצאות ומשום כך הן הפסיקו לפעול.

אגב, מהמרחצאות הוענק השם לתחנת הרכבת המרכזית ברומא, תחנת רומא טרמיני.


#מה רואים במרחצאות היום?
היום תוכלו לראות כמה וכמה דברים מעניינים במרחצאות:
בחדר המים הפושרים, הטֵפִּידַרְיוּם (tepidarium) של המרחצאות נמצאת היום בזיליקת סנטה מריה דלי אנג'לי אי דיי מרטירי (Santa Maria degli Angeli e dei Martiri).

באחד משני המגדלים של המרחצאות נמצאת כנסיית סאן ברנרדו אלה טרמה (San Bernardo alle Terme). במבואה של המרחצאות נמצא אחד מבנייני המוזיאון הלאומי של רומא.


# על המרחצאות הרומיים בכלל
בלב ליבה של רומא תמצאו כמה וכמה אתרי מרחצאות פאר שנבנו על ידי קיסרי האימפריה הרומית. המרחצאות היו מיצירות הקיסרות הרומאית היפות ביותר והן עזרו לקיסרים להכניס לסדר היום הרומאי את הניקיון האישי. המרחצאות היו מקומות אסתטיים ומקושטים שאפשרו חוויה מהנה ומרעננת.

המרחצאות היו פופולריות מאד באימפריה העשירה והמתקדמת של אותם ימים. עשירי רומא נהגו לבנות מרחצאות בבתיהם ובווילות שלהם. נדבנים בנו מרחצאות בשכונות שבעיר. יזמים פרטיים הקימו מרחצאות לצורכי עסק וגבו בו דמי כניסה. בשנת 33 לפנה"ס היו ברומא לא פחות מ-170 מרחצאות, מספר שהלך וגדל עם השנים. המרחצאות היו עסק לוהט, תרתי משמע!

בתחילה המרחצאות הללו היו מותרות שהתאפשרו לעשירים בלבד, אך היו ניסיונות להנגיש את האתרים הללו גם לאלו שלא היו בידיהם האמצעים. זה היה תפקידו ההיסטורי של מרקוס ויפסניוס אגריפה (Marcus Vipsanius Agrippa), המצביא הרומי שהפך לסגנו של אוגוסטוס קיסר וקיבל על עצמו להיות אידיל - המפקח הממשלתי על רומא והמחדש שלה. בין השאר הקפיד במסגרת התפקיד, לפקח על בתי המרחצאות הציבוריים, לבדוק את מתקני החימום שלהם ולהבטיח את הניקיון והסדר שלהם.

בהמשך, נקט אגריפה העשיר והחכם מחווה מדהימה וקיבל על עצמו את תשלומי מחיר הכניסה לכל המרחצאות למשך תקופת הפיקוח שלו. הוא עשה את זה בכדי לאפשר לכולם להיכנס - גם לעשירים וגם לעניים. בהמשך הוא גם בנה את מרחצאות החינם שנשאו את שמו - מרחצאות אגריפה. היחס האצילי הזה כלפי ההמונים היה חריג בנוף הקיסרי של אותם ימים והפך אותו לאהוב ההמונים באימפריה. תראו כמה שמקלחת טובה נחשבה אז חשובה...


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.