» «
כיכר הרדצ'אני
כיכר הרדצ'אני
#על כיכר המצודה של פראג

כיכר הרדצ'אני (Hradcanské Námestí) היא כיכר המצודה, כיכר מפוארת המוקפת מבנים שמשלבים בין סגנונות הבארוק, הרנסאנס והרוקוקו.

בין הארמונות והמבנים שתורמים למראה המפואר שלה נמצאים ארמון מרטיניץ, ארמון טוסקה, ארמון שְוָורְצֶנְבֵּרְג, בית הארכיבישוף, שבו שכן הארכיבי​שוף של פראג ועוד.

בכיכר מצוי גם ארמון שטרנברג, בעל עיטורי השחור-לבן. היום הוא מוזיאון אמנות נהדר, שעל קירותיו מוצגות יצירות אמנות אירופית קלאסית.


מבט מקרוב על כיכר הרדצ'אני, בקונצרט שבו ניגנו כל נגנים התזמורת מתוך מכוניות מרצדס:

https://youtu.be/7vrTAv7s3Qs


וסיור מהכיכר אל מקומות מעניינים במצודת פראג:

https://youtu.be/TsFn2uZGjh4
ארמון שוורצנברג
ארמון שְוָורְצֶנְבֵּרְג
#על הארמון שהפך למקדש לאמנות הבארוק והרנסאנס

ארמון שוורצנברג (Schwarzenberg Palác) הוא מבנה מרשים מתקופת הרנסאנס שנבנה בשנת 1543 ומוכר מאד, בזכות התבליטים המיוחדים שמכסים את חזיתו ויוצרים אשליה של לבנים בצורת יהלום.

הארמון, שהוא חלק מהגלריה הלאומית, נמצא בכיכר הרדצ'אני, בין מספר ארמונות ומבני פאר, שמשלבים בין סגנונות הרנסאנס, הבארוק והרוקוקו. שלושת הקומות שלו משמשות כיום מעין מוזיאון, או אכסניה לתערוכת קבע בשם "ארמונות הבארוק של בוהמיה". בתערוכה מוצגים מיטב הפסלים והציורים של הגלריה הלאומית, מתקופות הבארוק והרנסאנס המאוחרים.


מבט קצר מקרוב:

https://youtu.be/773bw8S0-dw
ארמון צ'רנין
ארמון צ'רנין
#על הארמון שבו סגרו הקומוניסטים את החשבון

באורך של 150 מטרים, ארמון צ'רנין (Černínský palác) הוא הארמון הגדול ביותר בפראג. בנה אותו במאה ה-17 רוזן עשיר בשם צ'רנין, אבל כמו שקורה לעיתים בחיים, ההשקעה הכספית האדירה והלא לגמרי מחושבת של הרוזן העשיר, המיטה עליו חורבן פיננסי והמשפחה הגיעה כמעט לפת לחם.

בהמשך זכה הבניין לשמש לצרכים שונים, עד לתחילת המאה ה-20, הפך עת לבניין משרד החוץ של הרפובליקה החדשה של צ'כוסלובקיה, שזה עתה נולדה. משרד החוץ המשיך לשכון בו גם בהמשך וזה, אגב, תפקידו של הארמון עד היום.


#פרשת מותו המסתורי של יאן מסריק

השנה היא שנת 1948, מעט אחרי שנפלה צ'כוסלובקיה לידי הקומוניסטים. בחצר הארמון שמשמש משרד החוץ נמצאה גופה.

די מהר הבינו שהגופה היא לא פחות משר החוץ של צ'כוסלובקיה, יאן מסריק. אותו שר חוץ לא היה סתם פוליטיקאי. מדובר היה בבנו של מייסד הרפובליקה, תומאס מסריק, ופוליטיקאי אהוב על העם הצ'כי.

החשד הקשר לנסיבות מותו היה גדול מאד. יאן מסריק היה השר היחידי בממשלת צ'כוסלובקיה שלא היה קומוניסט. הוא נחשב למתנגד הקומוניזם ושיטות החיסולים של מתנגדי המפלגות הקומוניסטיות בעולם היו מוכרות זה מכבר.

אבל המסתורין נשאר עד היום. מעולם לא נמצאו סימנים אם שר החוץ האהוב התאבד בגלל הדיכאון שלו מהממשל הקומוניסטי החדש או שהושלך מהחלון אל מותו, על ידי אותם מתנגדים קומוניסטים שכל כך לא אהב.

כך או כך, אם נרצח הרי שמעולם לא נמצאו רוצחיו של השר ובנו של מסריק האגדי, מי שהקים את הרפובליקה הצ'כית ושחזונו המדיני הדמוקרטי היה מנוגד לגמרי לזה של הקומוניסטים, שליטי המדינה החדשים באותה עת.
סמטת הזהב
סמטת הזהב
#על סמטת הפושעים והסופרים של פראג

סמטת הזהב (Golden Lane), או "סמטת האלכימאים" כמו שרבים מכנים אותה, היא סמטה שכוללת בתים רבים, קטנים, נמוכי דלתות וצבעוניים מבחוץ. הם קצת מזכירים בתי בובות וזה משעשע כי במאה ה-19 הסמטה הזו הייתה חממה של פשע וגנבים וכייסים התגוררו כאן בשפע.

ההיסטוריונים מצאו שבניגוד לכינוי שלה, לא ישבו כאן מעולם אלכימאים, מי שהיו ספק חוקרים ספק נוכלים, שניסו לייצר זהב למלכים בימי קדם. אם כבר אז הקשר החלש לאלכימאים הוא שרוּדוֹלְף השני, המלך שבימיו נבנו בתי הסמטה, שיכן אז כמה צורפים ואמני זהב ברחוב סמוך, רחוב ויקרז'סקה (Vikarska), שמצפון לקתדרלת ויטוס הקדוש. בסמטת הזהב, שבה אתם עומדים, הוא העדיף אז לשכן דווקא את השומרים שלו ואת חיילי הארמון.

כך או כך, במאה ה-20 גילו את הסמטה סופרים ואנשי-רוח והתגוררו כאן. הם שהפכו אותה למוקד עלייה לרגל, לאתר תיירות ולמקום ציורי ונחשק יותר למגורים.

המפורסם שבהם, אגב, היה הסופר היהודי פרנץ קפקא. הוא התגורר בבית מספר 22, במהלך תקופת מה, בשנים 1917-1916. תוכלו לזהות את הבית בהיותו המבוקש והמצולם ביותר בקרב התיירים בסמטה.


#טיפים
הכניסה אל הסימטה ולבתים שבה היא בתשלום.

בסוף הסמטה תוכלו למצוא מוזיאון עינויים קטן ואת ומוזיאון הצעצועים, המומלץ גם לילדים וגם לילדים בנפשם.


מבט מקרוב על הסמטה המפורסמת:

https://youtu.be/-Ii26sdS1Gg


וקצת יותר חיים:

https://youtu.be/7gjulsMlq4k

סיור במצודת פראג

מצודת פראג
מצודת פראג
#על המצודה העתיקה ביותר בעולם

המצודה העתיקה הזו טומנת בחובה היסטוריה של מאות שנים והיא אחד מהמקומות המוכרים והותיקים ביותר בפראג. היא ניצבת בראש גבעה וגודלה העצום הביא אותה להירשם בספר גינס כ"מצודה העתיקה הגדולה בעולם". במהלך ההיסטוריה ספגה פלישות, שריפות ומלחמות והיא נבנתה מחדש כמה וכמה פעמים.

המבנים הבולטים ביותר במתחם המצודה הם קתדרלת סנט ויטוס, המעוצבת בסגנון גותי ומגדל השעון.

שימו לב לשער הברזל הגדול שמשני צדדיו ניצבים חיילי משמר הכבוד של המצודה - זוהי הכניסה אליה. פעם ביום, בשעה 12:00 מתקיים טקס מרשים הכולל תרועת חצוצרות והנפת דגלים.

במצודה תוכלו לראות הרבה מבנים ששרדו מהתקופה הרומנסקית, אך רובה עוצבה בתקופה שבה פראג הייתה הבירה, בזמן הקיסרות הרומית הקדושה תחת שלטון המלך קארל. מסכת השיפוצים הנרחבת נעשתה דווקא במאה ה-18, תחת שלטון הקיסרית האבסבורג מריה תרזה. השיפוצים לא עברו חלק וביקורות נשמעו מכל עבר.

היום משמשת המצודה כבית מגורם הרשמי של נשיאי צ'כיה ומקום מושבה של הממשלה. קחו בחשבון שייקח לכם כמה שעות להסתובב באזור כולו ולגלות את הארמונות, המוזיאונים, האולמות והגנים היפים.


#טיפים
המצודה די עמוסה לאורך שעות היום. כדי להימנע מתורים ועומס, הגיעו בשעות הבוקר המוקדמות או מאוחר בערב.

הכניסה למצודה היא בחינם, חוץ מקתדרלת סנט ויטוס.


מבט מקרוב על המצודה של פראג:

https://youtu.be/uRBK_cFjeh0?t=20s


וחילופי המשמר במשכן הנשיא שבמצודה:

https://youtu.be/0KSkedecNwo
הארמון המלכותי העתיק בפראג
הארמון המלכותי העתיק
#על הארמון של המלכים

הארמון המלכותי העתיק (Starý Královský Palác) שהוקם במאה ה-9, שימש את מלכי בוהמיה שלא הפסיקו לשנותו כך שיתאימו להם. זו הסיבה, שאם תבחנו אותו היטב תגלו שהוא מכיל מגוון סגנונות ארכיטקטוניים - סגנון רומנסקי, סגנון גותי מוקדם ומאוחר ובנייה קלאסית.

אולם וולאדיסלב המפואר והמרשים נבנה במאה ה-16 והוא מוכר בעיקר בזכות התקרה המקומרת שלו. כל האולם נבנה בסגנון גותי. בימי החורף הקרים של ימי הביניים, היו נערכים בו קרבות רומח.

חדר המושל, שלמעשה מחובר בדלת עם האולם, היה המקום בו החלה מלחמת שלושים השנים בשנת 1618. הסיבה הייתה "ההשלכה השנייה מהחלון" - הטלה של שני חברי המועצה הקתולית מבעד לחלון אל התעלה שמתחת.

היום משמש האולם לישיבות הפרלמנט המיוחדות שבהן נבחרים הנשיאים הצ'כים.

בקצה המרוחק של האולם, תראו את קפלת כל הקדושים. היא תוכננה על ידי פטר פארלר (Petr Parléř) לאחר השריפה של 1541 שכילתה הרבה מבנייני המצודה. הקפלה נבנתה שוב, בסגנון הרנסנס והיא מתהדרת במספר דוגמאות של ציורים גרמניים מהמאה ה-17.

בקומה נוספת שהתווספה מעל האולם, שוכן ארכיון הארמון (מה שהיה פעם הארכיב המלכותי) ובו נשמרים מסמכים צ'כיים המתעדים אירועים היסטוריים.

רוב החלקים בארמון פתוחים לתיירים והיום תמצאו בו את הגלריה הלאומית, אוסף יצירות אומנות מהבארוק, תערוכה המוקדשת להיסטוריה של צ'כיה, גלריית תמונות של מצודת פראג ועוד. מדי שעה מתקיימים בחצר הראשונה חילופי משמרות כאשר בשעה 12:00 החילוף כולל את כל המשמר בהרכב מלא בליווי תזמורת ונגינת חצוצרות.

מבט על הארמון מבפנים:
https://youtu.be/y75acxmv_OA
ארמון הקיץ בלוודר
ארמון הקיץ בלוודר
#על ארמון הרנסאנס המושלם, עם גג הסירה ההפוכה

ארמון הקיץ בלוודר (Belveder), הידוע גם בשמו הרשמי ארמון הקיץ (Kralovsky Letohradek), הוא הארמון היחיד מסוגו בצ'כיה, שהוא ארמון בסגנון הרנסאנס. ייתכן שכבר ראיתם אותו, מאחת התצפיות שעשיתם ממקומות אחרים בפראג. הוא מזוהה מרחוק בזכות גגו, שנראה כאילו הפכו עליו סירה גדולה.

לא סתם הוא בנוי בסגנון איטלקי כל כך, שכן מי שתכננו אותו, במאה ה-16, היו אדריכלים איטלקיים, שהוזמנו על ידי המלך פֶרְדִינַנְד הראשון כמתנה לאשתו האהובה אנה, שלמרבה הצער נפטרה אחרי שילדה את בנה ה-15.

כיום משמש הארמון כמשכן לתערוכות. רוב הזמן הוא סגור וניתן להיכנס אליו רק בזמני תערוכות וקונצרטים. מצד שני, רבים אומרים שהארמון, שרבים רואים בו את מבנה הרנסאנס המושלם ביותר מחוץ לאיטליה, וגניו, נועדו להיראות בעיקר מבחוץ.

בחוץ, שימו לב למזרקה שלפני הארמון שצלילי המים הנופלים על הברונזה הקנו לה את הכינוי "המזרקה המזמרת". הביטו מכאן גם על קתדרלת ויטוס הקדוש הנהדרת, שבסמוך.

לאורך הארמון מרפסת עמודים הצופה אל גן קרל (Kralovska Zahrada), המכונה גם הגן המלכותי. הגנים המלכותיים הללו מגיעים לשיא יופיים בתקופת האביב והקיץ, כשהצבעונים וערוגות הפרחים הם בשיא הפריחה המרהיבה שלהם.
כיכר לורטו
כיכר לורטו
#על הכיכר היפה של פראג

כיכר לורטו (Loreto Square) היא כיכר יפהפייה בפראג שבה כמה מבנים מעניינים. ביניהם המנזר הקאפוצ'יני העתיק, כנסיית המולד של אדוננו, מקדש לורטה ועוד.

כמה מבנים בה ראויים לציון ספציפי:

ארמון צ'רנין - שבו מת שר החוץ הצ'כי ומתנגד הקומוניזם יאן מסריק ב-1948 (קראו על כך בתגית "ארמון צ'רנין"). בו נמצאים שני מתחמים מעניינים במיוחד.

סנטה קאסה - במרכז החצר של מקדש לורטו ניצב מבנה שהוא העתק של "בית מריה הקדושה". על פי האגדה נשאו מלאכים את ביתה של מריה הבתולה מנַצֵרֶת, אם ישו, מארץ ישראל אל הכפר לורטו שבאיטליה, שבו הוא מוצג עד היום ונחשב אתר חשוב לעולים הנוצריים לרגל.

גם הבית שכאן, אחד מעשרות העתקים שנוצרו לבית המקורי ושתוכנן בידי האדריכל האיטלקי ג'ובאני אורסי, הוא מוקד של עלייה לרגל להמוני מאמינים נוצריים בכל שנה.

הסיפור האמיתי שונה מעט. הוא מתחיל מהסנטה קאזה, הבית המקודש המקורי מהעיר נַצֵרֶת, שבו לפי האמונה התגוררה מריה הבתולה בשעה שהמלאך גבריאל בישר לה שהיא עומדת ללדת את ישו. משערים שבסביבות שנת 1291 קנתה משפחת אנג'לי האיטלקית את הסנטה קאזה שבנַצֵרֶת והעבירה אותו, אבן אחרי אבן, מנַצֵרֶת לעיירה לורטו שבאיטליה. השם "אנג'לי" הוא ככל הנראה זה שיצר את האגדה על המלאכים שהעבירו את הבית והוא נעשה מפורסם בכל העולם הנוצרי.

חדר האוצר - בו מוצג אוצר של ממש, עם שפע של כלים משובצים בזהב, יהלומים ואבני חן. המרכזי בו הוא "שמש פראג" - כלי לחם הקודש, המשובץ באלפי יהלומים.


ארמון שטרנברג
ארמון שְטֵרְנְבֶּרְג
#על הארמון שמציג אמנות אירופית קלאסית

ארמון שְטֵרְנְבֶּרְג (Šternberský Palác) שנמצא בכיכר הרדצ'אני, כיכר המצודה, הוא למעשה מוזיאון לאמנות האירופית הקלאסית, מהתקופה הקלאסית ועד לסוף תקופת הבארוק.

גולת הכותרת של המוזיאון בארמון שטרנברג היא "אוסף המאסטרים". בין היצירות שניתן לראות כאן, נמצאות יצירות אמנות של אמנים כמו גוייה, רמברנדט, רובנס, ואן דייק ואל-גרקו. כמו כן מציעה כאן הגלריה הלאומית לאמנות אירופית, יצירות מופת של אמנים מאוחרים יותר כמו פול גוֹגֵן, סזאן, מאטיס, פיקאסו ומארק שגאל.

על קירותיו של ארמון שטרנברג מופיעים עיטורים יפהפיים בשחור ולבן. הארמון, שתוכנן על ידי האדריכל האטלקי ג'ובאני אליפרנדי, בנוי בסגנון הבארוק והוא מהמבנים היפים שמסביב לכיכר עמוסת הארמונות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/HjD6O7UxQ9E
קתדרלת סנט ויטוס
#על הקתדרלה הגותית של פראג

קתדרלת סנט ויטוס (Katedrala St. Vita), או קתדרלת ויטוס הקדוש, היא אחת מהיצירות הגותיות היפות והמרשימות של אירופה. היום מהווה הקתדרלה מְקום מושבו של הארכיבישוף של פראג.

היא נבנתה במשך 500 שנה (החל משנת 1344) בידי קארל הרביעי על חורבות של כנסיות עתיקות שעמדו כאן לפניה: הרוטונדה והבזיליקה הרומנסקית. בשנת 1419 פסקה הבנייה בגלל מלחמות ההוסיטים. לבסוף, היא הושלמה בשנת 1929 בהשקעה של הממשלה הצ'כית. היא נבנתה במגוון סגנונות: גותי, רנסאנסי, בארוקי ואר-נובו.

בחזיתה נמצאים פסלים, תגליפים וחלון גדול ועליו סצינות מבריאת העולם. בכניסה גם מגדלים מחודדים בגובה 80 מטר. בחצר שמול הכניסה הדרומית תראו שער הפונה אל גן - מתחם ירוק ומקסים עם נוף מרהיב.

בתוך הקתדרלה תוכלו לראות חלל גדול במיוחד, עמוס בויטראז'ים, ציורים, פסיפסים ופסלים, מזבח גדול, מבחר עצום של דיוקנאות שונים ומאוזוליאום בו קבורים מלכים ובני המשפחה שלהם. כמו כן, יש בה שתי קתדרלות מפורסמות - קפלת ואצלאב וקפלת הכתר.

במרתפיה קבורים מספר שליטים משושלת המלוכה, אך יש עליהם סיפור מעניין. במהלך עבודות הבנייה על הקתדרלה, ארון הקבורה ושרידי המלך קרל אבדו והם נמצאו רק כעבור כמה מאות שנים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/C-zBM4YkJ4I
גן קרל
#על גני ארמון הקיץ בלוודר

ליד ארמון הקיץ בלוודר (Belveder) שבמצודת פראג, נצפים ממרפסת העמודים של הארמון, גני הארמון המלכותיים. הגנים שנקראים רשמית "גן קרל" (Kralovska Zahrada) הם גנים מרהיבים ויפים להפליא.

הגנים המלכותיים הללו מפורסמים בפריחת הצבעונים ובערוגות הפרחים שבהם. גני הארמון הללו מגיעים לשיא יופיים בתקופת האביב והקיץ, אז הצבעונים וערוגות הפרחים בשיא פריחתם המרהיבה וניתן אז לעמוד על מרפסת העמודים שלאורך הארמון ולצפות בהם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/fJI1t0OUFhA
מקדש לורטה
#על המקדש שהוא ארמון שהוא כנסייה

מקדש לורטה שבכיכר לורטו הוא למעשה ארמון מהמאה ה-17, שנבנה בסגנון בארוק. יש לו חזית מרשימה במיוחד, עם אוסף פסלים מגוון. כבר כשנתרם על ידי האצילה הבוהמיינית קתרין לובקוביץ בשנת 1626, הוא הפך למוקד עלייה לרגל אצל התושבים של פראג והסביבה ולרבים מתושבי בוהמיה הדתיים.

בחצר הפנימית שלו יש קשתות יפות ובמרכזה ניצבת רפליקה, העתק מדויק של ה"סנטה קאזה" - ביתה של מריה הבתולה מנַצֵרֶת. האגדה מספרת כי המלאכים נשאו את הבית מארץ ישראל ועד ללורטו שבאיטליה וכך היא הצילה את העיר מהכופרים. בלהט הדתי ששטף את הבוהמים והקתולים בכלל, לאחר ניצחון הקתולים במלחמת 30 השנים, נבנו כ-50 סנטה קאזות מהסוג הזה ברחבי אירופה.

על קירות הכנסייה ציורים מדהימים המשולבים בתוך הבניה עצמה. אך מלבד הציורים, תראו בחדר האוצר שבה, גם אוסף עוצר נשימה של תכשיטים, אבני חן ויהלומים.

הכנסייה נמצאת ברובע המצודה של פראג, לכן אתם יכולים להשלים את הביקור עם נקודות מעניינות נוספות ברובע. שימו לב! אסור לצלם במקדש, אלא אם כן תסכימו לשלם.


מבט מקרוב על הכנסייה:

https://youtu.be/X2Xx-V5SGDo


וצלצול פעמוניה:

https://youtu.be/rKnJU-6a6do
מוזיאון הצעצועים בפראג
#על המוזיאון של הצעצועים מכל הזמנים

מוזיאון הצעצועים בפראג (Muzeum Hraček) הוא מוזיאון שהקים בסמטת הזהב אספן נלהב של צעצועים בשם איוון שטייגר. האיש הוא קריקטוריסט גרמני, שהחליט לחלק את האוסף הענקי שלו בין שני מוזיאונים שהקים, אחד בגרמניה ואחד בפראג.

מבחינת גודלו, מוזיאון הצעצועים של פראג נחשב למוזיאון הצעצועים השני בעולם. בשבעת אולמות התצוגה שלו מוצגים צעצועים מאיזורי צ'כיה ומורביה השונים ומהעולם כולו.

הצעצועים שבמבנה המוזיאון הגדול, בן שתי הקומות, מתחילים מתקופת יוון העתיקה ומגיעים לצעצועים אולטרה מודרניים, מהמאה ה-21. האוסף כאן כולל בובות עץ מתקופות שונות, צעצועים נוסטלגיים, צעצועי רובוט, חיילי צעצוע, סדרות של בובות בארבי, המון לגו, דובי פרווה, מכוניות צעצוע, צעצועי פח עתיקים, דגמי מטוסים ומה לא.

המוזיאון מומלץ לילדים צעירים ולילדים נצחיים, כלומר הורים שעוד זוכרים את הקסם של המשחק בצעצועים הללו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/yzMdRcYziOE


ועוד אחד:

https://youtu.be/EHc2qYwmZGc


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.