» «
קלמנטינום
קלמנטינום
#על האוניברסיטה הדתית המרשימה של הישועים

הקלמנטינוּם (Klementinum) הוא מבנה הקולג' הישועי הראשון שהיה בבוהמיה. זהו מתחם של מבנים בארוקיים יפים, בשטח של מעל 20 דונמים. בכללם גם שתי כנסיות, 3 קאפלות, אולם קונצרטים ומוזיאון ושני מגדלים מרשימים, אחד מהם היה מצפה הכוכבים ששימש את האסטרונום יוהנס קפלר.

בקלמנטינום מצויים כמה מהאולמות מהיפים והנפלאים בצ'כיה כולה. ביניהם מצויה גם הספרייה הלאומית הצ'כית, שרבים רואים בה את הספריה היפה ביותר בעולם.

כתיירים נוכל בעיקר להסתובב בחצרות המתחם. הכניסה למבנים עצמם מותרת רק בימים הפתוחים בשנה - מה-20 במאי ולמשך 4 ימים בלבד.

אם תעברו למדרכה הנגדית, תוכלו לראות את העיטורים הגרוטסקיים שעל מבנה הקלמנטינום.


#תולדות הקלמנטינום
סיפורו של המוסד המפואר והמרשים הזה מתחיל במאה ה-16, עת מעניק המלך פֶרְדִינָנְד הראשון את השטח לישועים, במטרה להחזיר את הצ'כים לדת הקתולית. הישועים החלו בבניית מה שהיהפוך לאוניברסיטה מהמנזר הדומיניקני על שם קלמנט הקדוש. מכאן נולד שמו של המתחם כולו, שהפך לאוניברסיטה.

הישועים גם בנו כאן את מצפה הכוכבים, במקום בו נמצא המגדל היפה של הקלמנטינום. האסטרונום הנודע יוֹהָאנֶס קפלר ערך בו רבים מהניסויים החשובים ופורצי הדרך שלו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/SobPozXXEeQ?t=145


מתקיימים כאן קונצרטים:

https://youtu.be/z8LLjcdwHLg


הספריה שלו - מהיפות בעולם:

https://youtu.be/zYpK9OsUvH0


הדרכה:

https://youtu.be/tjCQY8WicjQ
בית האסטרונומים
בית האסטרונומים נסגר לצמיתות
#על הבית שבו התגורר האסטרונום הנודע קפלר

בית האסטרונומים (Keplerovo Muzeum) הוא מוזיאון קטן ומעניין, אבל בעיקר למי שמתעניין באסטרונומיה ובמדע. כאן, בבית המגורים העגמומי שבו אתם עומדים, תוכלו להכיר מקרוב את פועלו וחייו של האסטרונום יוהאן קפלר, שחי כאן. הביטו בשלט המתכת הצנוע שמנציח אותו בכניסה.

המוזיאון פועל ב"בית הכתר הצרפתי", הבניין שבו התגורר האסטרונום הגרמני יוהאן קפלר בשנים 1612-1607, ממש בתקופה שבה השלים את ספרו החשוב, "האסטרונומיה החדשה".

אגב, לא סתם קפלר הגיע לפראג, מגרמניה מולדתו. בגרמניה הוא מצא עצמו נאבק בכנסייה, לאחר שהכמרים הכריזו על אמו כמכשפה. כך הגיע קפלר בגיל 28 לכאן, בכדי לעבוד עם האסטרונום הדֶנִי טִיכוֹ בְּרָהַה שחי וחקר בפראג.

קפלר, מדען בנפשו וחוקר חרוץ, לא הסתפק במחקרים האסטרונומיים שלו. אם תביטו בחצר הקטנה של הבית, תוכלו לדמיין את קפלר חוקר בה את צורות פתיתי השלג שנערמו בה בחורף ואת המבנה המתמטי המורכב שלהם.
מגדל אבק השריפה
מגדל אבק השריפה
#על מגדל השער היחיד שנותר משערי פראג העתיקה

אתם נמצאים ממש מול "מגדל אבק השריפה" (the Powder Tower), אחת הדוגמאות המרשימות של הביצורים של פראג העתיקה שנבנה בשנת 1475. הוא היחיד שנשאר מאותה התקופה ומתוך 13 שערי הכניסה שהיו אז לעיר העתיקה.

גובהו של מגדל אבק השריפה, שאגב נמצא ליד בית העיריה של פראג, הוא 65 מטרים. אבל כשהוא הוקם, היה שמו "המגדל החדש". הסיבה היא שהוא היה אז חדש ביחס למגדל הגשר של העיר העתיקה, שהוקם כמאה שנים לפניו.

שמו של המגדל הוחלף במאה ה-17. את השם "מגדל אבק השריפה" הוא קיבל משום שנהגו אז לאחסן בו אבקת אבק שריפה.

כיום המגדל פתוח למבקרים. המעוניינים יוכלו לחזות בו בתערוכה, שבה ניתן ללמוד על ההיסטוריה של המבנה המרשים הזה.

אם תרצו, ניתן לעלות 186 מדרגות לנקודת תצפית יפהפיה, עם נוף של כל העיר העתיקה.


https://youtu.be/3mqUKAxCn2E


מבט מקרוב:

https://youtu.be/_xi0XsDzKAc?t=4m22s&end=5m45s


ועוד:

https://youtu.be/-jZ9Idihgvc
מוזיאון השעווה של פראג
מוזיאון השעווה של פראג
#על מוזיאון השעווה של פראג

כמקובל בִּמקומות דומים בעולם, גם מוזיאון השעווה של פראג (Grévin Wax Museum) הוא מקום בילוי לכל המשפחה.

כנראה שכבר בחלון הראווה של המוזיאון תפגשו בבובות שַעווה מציאותיות של דמויות נערצות כמו צ'ארלי צ'פלין או הארי פוטר. כמעט מאה שנים מבדילות ביניהם, אבל כאן, במוזיאון, הם ממש ביחד.

כי במוזיאון הזה מוצגות בובות עשויות שַעווה, כמעט אנושיות, של דמויות חשובות מההיסטוריה, בעיקר הצ'כית והבוהמית. אבל יהיו כאן גם דמויות מפורסמות מהעולם החדש. מפוליטיקאים ומנהיגים, דרך כוכבי הוליווד וזמרים, גיבורי-על ודמויות קומיקס, ספורטאים ודמויות מהסרטים - כולם כאן מבטיחים לכם בילוי קפוא-הבעה, אבל מהנה ומשעשע ולכל המשפחה.

המוזיאון נמצא בתוך בית עתיק וציורי ומהווה מקום לילדים, שגם אם לא יזהו את פרנץ קפקא או המלך קארל, ייהנו ודאי להצטלם עם הידוענים שהם מכירים כל כך טוב מהקליפים שבאינטרנט, מהסרטים ומסדרות הטלוויזיה האהובות שלהם.


מבט אל מוזיאון השעווה בפראג:

https://youtu.be/zUeYdrZIrMo

סיור בסטארה מייסטו

מוזיאון הלגו של פראג
מוזיאון הלגו של פראג
#על מוזיאון הלגו של פראג
מוזיאון הלגו בפראג הוא אחד המוזיאונים הצנועים מסוגם בעולם. זהו למעשה מוזיאון פרטי והוא כולו יוזמה של איש אחד, משוגע אמיתי ללגו, שהחליט לבנות מוזיאון מכל הדגמים שבנה ברבות השנים. המוזיאון ממוקם מתחת לחנות לגו, בכמה קומות של מרתף. יש בו אלפי דגמים במגוון מרשים ומרתק ובארגון וסידור מופתי.

המקום ללא ספק שווה ביקור למי שאוהב דגמי לגו, כולל אוהבי "מלחמת הכוכבים" שקומה שלמה של דגמים מוקדשת לה. אל תתנו לצניעות של המקום להפריע לכם וגם לא לכרטיס הלא-זול, במיוחד למבוגרים.. הילדים והילדים ברוחם ייהנו מהמוזיאון הזה מאד.


הנה סרטון קצר של מוזיאון הלגו של פראג:

http://youtu.be/EeOgvVkfMic


והנה עוד סרטון עם מוזיאון הלגו בפראג:

http://youtu.be/h4fb4wnMP1w
כנסיית טין
כנסיית טין
#על הכנסייה עם האורגן שעליו ניגן מוצרט

כנסיית טין (Tyn Cathedral), או בשמה המלא "כנסיית גבירתנו מלפני טין", היא קתדרלה גותית מרשימה מימי הביניים.

הכנסייה הייתה אחד מבסיסי הפעולה של הרפורמיסטים בנצרות. מאז מותו של יאן הוס ועד שנת 1620, היא היתה מעוז ההוסיטים בפראג.


#אדריכלות הכנסייה
קתדרלת טין הוקמה בשנים 1511-1365, בעיצומם של ימי הביניים. היא בנויה בסגנון גותי ויושבת על שרידי כנסיה רומנסקית מהמאה ה-12.

שני הצריחים השחורים של הכנסייה חולשים על קו הרקיע של העיר העתיקה ומתמרים לגובה של יותר מ-80 מטרים.

בתוך הקתדרלה תוכלו לראות את מזבח הצלב הגותי שלה ובסמוך אליו נמצא העוגב של הכנסייה, שהוא מתקופת הרוקוקו.


#על האסטרונום רודף הנשים שקבור בכנסייה
משמאל לכניסה אל הכנסייה תראו את קברו של האסטרונום הנודע טיכו בְּרָהַה (Tycho Brahe). הוא היה האסטרונום של הקיסר רודולף השני, אבל חוץ מאסטרונומיה התעניין בעוד משהו...

כי ברהה היה שתיין ורודף נשים נלהב. מה זה נלהב? - פעם הוא אפילו איבד חלק מאפו בדו-קרב עם בעל קנאי. מאז נהג להרכיב אף ממתכת על פניו. ברהה מת בשנת 1601 במהלך ליל שתייה מוגזם ומספרים שהאף הכסוף הזה נקבר עימו כאן.


מבט מהאוויר על קתדרלת טין והסביבה:

https://youtu.be/SA0SukowWtQ
התיאטרון השחור
התיאטרון השחור
#על התיאטרון שמשלב חושך עם תאורה אולטרא-סגולה

התיאטרון השחור הוא ז'אנר ייחודי בעיר פראג, של הצגות שמתנהלות באמצעות תאורה אולטרא-סגולה, על רקע שחור. בידיהם האנושיות של המפעילים, נוצר בו מופע אפקטים מרהיב, ביחד עם תוכן ועלילה משעשעים ומקסימים.

אמנות המשחק המיוחדת הזו, המשלבת אור, צל וחושך, תפסה פופולריות גדולה כל כך בפראג, שקמו לתיאטרון השחור המקורי כמה מתחרים הפועלים ברחבי העיר. תוכלו ליהנות שם ממופע ייחודי שכמעט ואין לו מקבילים בעולם.

למעוניינים, למשל, יש את התיאטרון השחור בעיר העתיקה, ששמו "טה פנטסטיקה" (Ta Fantastika). תיהנו!


#טיפים
מומלץ להגיע לפחות חצי שעה לפני תחילת המופע.


מבט על התאטרון השחור:

https://youtu.be/HAqarCIIIVo
כיכר סטרומסצקה
כיכר סְטָרוֹמֶסְצְקֶה
#הכיכר המרכזית והיפה של פראג

כיכר סְטָרוֹמֶסְצְקֶה (Staroměstské Náměstí), שרבים רואים בה את הכיכר היפה בעולם, היא כיכר העיר העתיקה. הכיכר נחשבת לאחד ממוקדי התיירות המרכזיים של פראג ואכן מדובר בכיכר המרהיבה, מהיפות באירופה כולה ואולי הפופולארית ביותר בפראג עצמה.

הכיכר מוקפת במבנים מרהיבים, כולל פנינים אדריכליות כמו כנסיית טין, כנסיית ניקולאס הקדוש ובית העיריה הישן. הבניינים המרשימים שבכיכר מעוצבים בסגנון גותי ובסגנון הבארוק.

ההיסטוריה של כיכר סטרומסצקה מתחילה כבר במאה ה-10. אז היא שימשה כאזור שוק תוסס ומלא פעילות, המרכז שוקק החיים של המסחר בפראג העתיקה.

במרכז הכיכר ניצב פסל של יאן הוס, רפורמטור ומחדש ודמות חשובה בהיסטוריה הצ'כית.

על בית העירייה הישן נמצא השעון האסטרונומי, המצלצל בכל שעה עגולה וממגנט אליו המוני תיירים. כאשר זה קורה, הכיכר מתמלאת בהמון אדם שממתינים כולם לראות את השעון בפעולתו.


#טיפים
רוצים ליהנות מהמופע, מבלי לעמוד בדוחק, עם כל הקהל? - שבו להנאתכם לקראת כל שעה עגולה באחד מבתי הקפה שמול השעון והמגדל העתיק.


מבט מקרוב על כיכר העיר העתיקה:

https://youtu.be/zSmgwIkuovc


ועוד מבט:

https://youtu.be/4-yNWTw3ZTQ


אנדרטת יאן הוס
אנדרטת יאן הוס
#על האנדרטה לזכר הוס, שהכנסייה שרפה על המוקד כי חשף בה שחיתות

אנדרטת יאן הוס (Jan Hus Monument) הענקית, נבנתה על ידי הפסל לדיסלב שאלון והיא נבנתה לזכרו של יאן הוס, הרפורמטור הצ'כי, לציון חמש מאות שנה למותו. הוס היה מעורר לאומי ודתי. הוא הקפיד להשמיע, לזעוק ולהיאבק על המצב החברתי העלוב של אזרחי העיר אל מול העושר שלה כעיר מסחר. הוא גם הזכיר לא מעט את השחיתויות בכנסייה.

בשנת 1415 הועלה יאן הוס על המוקד, מה שהביא לפרוץ מלחמות ההוסיטים העקובּות מדם. נסו לדמיין את הסצינה הקשה בה מובל הכומר והמרצה המוכר מכנסיית בית לחם, לבוש סמרטוטים ובגדים משפילים, ללא סִמְלי הכמורה שלו - אל המוקד. בכיכר עמדו אז שני הצדדים - גם תומכי הכנסייה וגם תומכי הוס שהגיעו להביע כבוד אחרון.

את הפסל הנוכחי, בסגנון האר-נובו, בנו בשנת 1915, כ-500 שנה לאחר שנתפס והוצא להורג על ידי הכנסייה (בשנת 1415). האנדרטה היום היא אחת מהסמלים המוכרים ביותר של פראג שכן הפך יאן לקדוש מעונה וגיבור לאומי ויום מותו, ה-6 ביולי מהווה יום חג לאומי.

מסביב לאנדרטה פזורים ספסלים, עליהם תוכלו לשבת ולקחת הפסקה קטנה מהטיול.


הנה האנדרטה לזכר יאן הוס:

https://www.youtube.com/watch?v=Vv7QURsa-XA
השעון האסטרונומי
#על השעון האסטרונומי המפורסם של פראג

השעון האסטרונומי בפראג, או האורלוגין של פראג (Pražský orloj), הוא השעון העתיק והאחרון בעולם שעדיין פועל. מדובר בפלא המכני של הנדסת ימי הביניים המאוחרת. זהו שעון אסטרונומי שפועל מאז ימי הביניים ובכל שעה עגולה מושך אליו המוני תיירים נרגשים, הממתינים לצפות בפלא.

השעון שנמצא על מבנה העירייה הגבוה שבכיכר סטורמסצקה בעיר הותקן בשנת 1410. הוא מורה על השעה במרכז אירופה והמועד המדויק בחודש ובשנה. גלגל המזלות שמתחתיו, חושף את מיקום הכוכבים והמזל השולט כרגע בגלגל המזלות. הטבעת החיצונית של השעון מחשבת את השעה, לפי שקיעת החמה.

בכל שעה עגולה, החל מהשעה 8 בבוקר ועד 8 בערב, מופיעים מתוך השעון ישו ו-12 שליחיו. יש בו דמויות שונות שנגלות מהחלון, אחת לשעה. ביניהן ניתן לראות את השלד המסמל את מלאך המוות עם שעון החול שלו, טורקי שמסמל את אויב הכנסייה, הסוחר הקמצן עם שק המטבעות שבידיו, מלאך, אסטרונום, תרנגול זהב שקורא בקול ועוד.

אם תעלו אל השעון בתוך המגדל, תיהנו ממבט קרוב על המופע של 12 השליחים של ישו, שיוצאים מדי שעה, נעים במעגל ומציצים מהשעון. ואגב, בבית העיריה ניתן גם לעלות לתצפית הפנורמית שלמעלה - תצפית על כל פראג.



#תולדות השעון האסטרונומי של פראג
השעון האסטרונומי בפראג נחשב לשעון השמור ביותר בעולם מהשעונים האסטרונומיים העתיקים. המדהים הוא שהמנגנון המכני המקורי עדיין פועל בו, מאז שנת 1410 ועד היום.

את המנגנון המקורי של השעון התקין ב-1410 השען מיקולאש מקאדן. הוא יצר אותו בעזרת יאן שינדל, פרופסור לאסטרונומיה מאוניברסיטת קארל. בשנת 1490 הוסיפו לו את לוח השנה והבובות, מעשה ידיו של רב-אומן בשם האנוש. האגדה מספרת שאנשי מועצת העיר כל כך התלהבו מעבודתו של האנוש, עד שהחשש שהוא יבנה שעון דומה בעיר אחרת באירופה, גרם להם לעוור אותו. זאת כדי שלא יהיה כמו השעון הזה בכל העולם.

השעון פעל ברציפות מאז, כשבשנת 1886 הוא עבר שיפוץ גדול. אז גם נוסף לו כרונומטר (Cronometer), שנבנה על ידי צ'כי בשם רומואלד בוז'ק. באמצע המאה ה-19 הוסיף יוזף מאנס, צייר מתקופת התחייה הלאומית הצ'כית, את לוח השנה לשעון, שעליו ציורי הטבע שמתארים את ארבע העונות.

שיפוץ נוסף עבר השעון, לאחר מלחמת העולם השנייה. זאת משום שבמלחמה נשרף בניין העירייה והשעון ניזוק קשות.


#סיור בבית העירייה בפראג
סיור בתוך בית העירייה מתקיים כאן מספר פעמים ביום. בסיור תוכלו לעלות תחילה אל ראש המגדל שמעל בית העירייה ולצפות על המרכז ההיסטורי של פראג.

בהמשך תוכלו לטייל באולמות העירייה היפים ולראות את הקפלה של מגדל העיירה. ניתן להציץ אל פסלי השליחים של השעון האסטרונומי מקרוב ואז לרדת אל החדרים תת-הקרקעיים שמתחת לבניין. שם ניתן לבקר בשרידים של התקופה הגותית והרומנסקית, שבהם מבוך של רחובות, חנויות ובתי מגורים עתיקים.


#כמה עיריות צריך בעיר אחת?
יתכן שכבר שמתם לב שגם מול כיכר מריאנסקה ניצב בית עירייה וגם ליד מגדל אבק השריפה והם לא היחידים... אז מה לעזאזל קורה כאן?

הסיפור הוא שעד המאה ה-18 היתה פראג אוסף של ארבע ערים נפרדות, שלכל אחת בית עירייה משלה. משהתאחדו לעיר אחת גדולה, נותרו בתי העירייה הנפרדים לכל רובע. בפראג, כמו בערים עתיקות אחרות, יש גם בית עירייה חדש, כך שהעיר הזו מכילה בכל מקרה, אוסף די מרשים של בתי עירייה.


מבט מקרוב על השעון האסטרונומי של פראג:

https://youtu.be/BeXLoHoVZmk


כך זה נראה מאחורי הקלעים:

https://youtu.be/Ef_WCsJGThM


ביקור במקום:

https://youtu.be/QAq_0y4uhi4
מוזיאון העינויים של פראג
#על המוזיאון עם מתקני העינויים מימי הביניים

מוזיאון העינויים (Museum of Torture and Torture Instruments) שנמצא במרכז העיר העתיקה של פראג מציג מגוון של כלי עינויים, רובם שימשו את בית המלוכה ואת הכנסייה הקתולית בימי הביניים. מי שאוהבים סרטי אימה, כנראה יאהבו אותו מאוד.

במוזיאון, הממוקם במרתף אפלולי ומאיים, מה שמעצים עוד יותר את החווייה המסוייטת, מוצג אוסף מרשים של כ-100 מכשירי עינויים שבהם השתמשו חוקרי הכנסייה הקתולית, כדי לזהות את הבוגדים והפושעים ואת מי שחטאו במחשבות נגד הכנסייה או במעשי כפירה.

כדי שהכל יהיה ברור ומובן, מציגים כאן עשרות ציורים, של סוגים שונים של עינויים שהיו נהוגים אז ושל שיטות אכזריות של הוצאה להורג. מוסבר בהם בפירוט מדויק כיצד שימש הציוד שמוצג כאן, בכדי לגרום סבל לנחקרים ולנאשמים. עד שיודו או ינפחו את נשמתם.

יש כאן גם בובות שַעווה כמעט אנושיות, שמדגימות את העינויים כאן בצורה מעוררת חמלה וחלחלה. האפקטים הקוליים שמהדהדים ברחבי המרתף לא מקשים לדמיין את הסבל שידעו האנשים כאן. עצוב, מציצני וממלא אותנו שמחה שהעידן הזה עבר ואיננו.


#מה רואים במוזיאון?
בין מכשירי העינויים האיומים שמוצגים בשתי קומות המוזיאון, מוצגים בין השאר כלי מתיחה של הגוף, מכשירים ללחיצת הראש, ציוד לריטוש וחיתוך איברים, ציוד שעוקץ ונועץ מסמרים, מגרד ומסיר את העור ועוד. כמות הדימיון שנדרשת כדי להמציא מכשירים כה אכזריים והראש החולני של המתכננים שלהם, מעוררים מחשבות נוגות על אמונה ודת ומה שביניהן.


#טיפים
יש כרטיס משולב לשני המוזיאונים - השעווה והעינויים, שנמצאים במריק קרוב זה לזה.

יש כאן כרטיס משפחתי בהנחה משמעותית וכרטיסים מוזלים לילדים, סטודנטים ופנסיונרים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/99wTqayY8-I


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.