» «
פלאסה איסבל השנייה
פלאסה איסבל השנייה
#על כיכר האופרה של מדריד

בחזית בית האופרה של מדריד, כפי שהוא מכונה בפי תושבי מדריד, או התיאטרון המלכותי של ספרד, נמצאת כיכר פלאסה איסבל השנייה (Plaza de Isabel II).

הכיכר הזו הוקמה בסוף המאה ה-19 ובמרכזה ניצב פסל המלכה איסבל השניה, מי שהכיכר נקראת על שמה. אותה איסבל השנייה מפורסמת בעיר בכך שבזמן שלטונה הותקנה תשתית המים של העיר, שהתבססה על תעלת המים שנקראת "קאנאל דה איסבל השנייה" (Canal de Isabel II). באותה מערכת מים הובאו אז המים מהרי הגואדראמה הרחוקים ועד להעיר.

בזיכרונם של בני העיר מדריד ממשיך שמה של איסבל לחיות באופן יומיומי. הסיבה לכך היא ששמה של המלכה חרוט עד היום בכל רחבי העיר, על גבי מכסי הברזל של הצנרת הראשית, המפוזרים כאן בכל פינה.


מבט מלמעלה על הכיכר:

https://youtu.be/TXouLUmo_gM
סיורי חוויה
סיור תרבותי במדריד
#סיור בתרבות עתיקה וחדשה במדריד

הסיור העצמאי הארוך למדי יתחיל מכיכר השמש, פוארטה דל סול שבמדריד. הוא יאפשר היכרות לעומק, גם עם פינות תרבות מרכזיות בבירת ספרד וגם עם שכיות החמדה האדריכליות והירוקות שלה.

נתחיל? אתם ליד פוארטה דל סול? - אז היכנסו לתגית "סיור תרבות במדריד" והתחילו לנווט!
פסל קרלוס ה-3
פסל קרלוס ה-3
#על פסל המלך של הרפורמות והקידמה בספרד

במרכז פוארטה דל סול (Puerta del Sol), היא כיכר "שער השמש", ניצב פסלו של המלך קרלוס השלישי (Equestrian Statue of Carlos III), מי שהיה מלך ספרד במאה ה-18 ובמקביל גם מלך נאפולי, סיציליה ודוכס פארמה.

פסלו של המלך קארלוס השלישי הוצב כאן בשנת 1997, ממש אל מול המבנה עם הלבנים האדומות, הקאסה דה קראוס. הוא מנציח את אחד המלכים החכמים, המודרניסטים והענייניים, מלך שתרם לא מעט לקידום הממלכה הספרדית והאימפריה שהייתה לה פעם ולהפיכתה למקום משכיל, מודרני ומתועש.


#על מלך ספרד, קארלוס ה-3

הפסל המרשים של המלך קרלוס השלישי מציג את מי שהיה מלך ספרד במאה ה-18. כיורש העצר מילא קרלו הצעיר לפני כן תפקידים נוספים. הוא נשא בתארים כמו מלך נאפולי, מלך סיציליה ודוכס פארמה. כל אלה נשלטו אז על ידי ספרד. משהומלך למלך ספרד, העביר את כסי המלוכה של סיציליה ונאפולי לבנו השלישי, פרננדו.

ואכן, קרלו ירש את כס המלוכה הספרדי בשנת 1759, לאחר פטירת אחיו למחצה, פרננדו השישי. שמו הפך אז רשמית לקרלוס השלישי והוא מלך בספרד עד שנת 1788.

כמלך היה קרלוס השלישי פעיל מאד בזירה המדינית וניהל יחסי החוץ הדוקים עם צרפת ועימות עם אנגליה, במיוחד במאבקי שליטה במושבות האנגליות שבאמריקה. הוא תמך בצרפת במלחמת שבע השנים וכך איבד אז את פלורידה לטובת אנגליה. צרפת פיצתה אותו אז בלואיזיאנה הצרפתית. אבל הוא החזיר לבריטניה, בתמיכה שהוא נתן למתקוממים בה בנחלות הקולוניאליות בעולם החדש. הוא ידע שהתמיכה הזו מסכנת את שלטונו בנחלות הספרדיות באמריקה, אבל לקח סיכון מחושב וניצח. בריטניה הובסה במהפכה האמריקאית והפסידה את המושבות שלה לטובת העצמאות האמריקנית שמעבר לים.

אותו קרלוס ימשיך ויקדם אז רפורמות בממלכה, שהחלו עוד לפני תקופתו ונקראו הרפורמות הבורבוניות. זו הייתה שורת רפורמות שנועדו להצעיד את ספרד ואת האימפריה שלה אל עידן חדש, ברוח הנאורות וההשכלה, ששטפו אז את אירופה.

קרלוס גם שיפר את התשתיות בספרד והצליח לתעש את הממלכה הספרדית, אם כי לא בהצלחה מלאה. הוא קידם סחר חופשי באימפריה הספרדית והחיל רפורמות נרחבות בגביית המסים מנתיניה. רבים מהספרדים רואים בו את אחד המלכים המוצלחים שהניבה המלוכה במהלך ההיסטוריה הספרדית.


מבט מקרוב אל הפסל:

https://youtu.be/vKWo6DDt8Rc
קאסה דה קראוס
קאסה דה קראוס
#על מבנה הדואר העתיק שהפך לתחנת משטרה

הקאסה דה קראוס (Real Casa de Correos), המבנה עם הלבנים האדומות הוקם בשנת 1768, כמבנה הדואר המרכזי של מדריד. הוא תוכנן בידי אדריכל צרפתי בשם ז'אק מארקה וממש כאן הודפס הבול הספרדי הראשון אי-פעם.

אבל לא לתמיד יהיה המבנה כל כך תמים. הוא עוד יהפוך למפקדה המאיימת של המשטרה המקומית וייכלאו בו מתנגדים פוליטיים של השלטון.

במהלך המאה ה-19 שימש הקאסה דה קראוס כמשרדו של שר הפנים הספרדי. לאחר מלחמת האזרחים בספרד והשלמת המהפכה הפשיסטית של פראנקו, שונה ייעודו של המבנה והוא הפך למפקדה הראשית של המשטרה. הקאסה דה קראוס הפך אז למקום שממנו פחדו תושבי מדריד והסביבה. כאן נכלאו, נחקרו ולא פעם עונו מתנגדים פוליטיים של הדיקטטור הספרדי והמבנה יהפוך למקום המטיל מורא על התושבים.

בימינו, שנים רבות אחרי שספרד הפכה דמוקרטית ותושבי מדריד התרגלו שאינו מאיים עוד, הפך המבנה המפואר לביתה של מועצת הקהילה המקומית במדריד, גוף שהדבר היחיד שמאיים בו הוא אולי השעמום...


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Kr0W0hS_5eQ

סיור תרבות במדריד

אל אוסו אי אל מאדרוניו
אל אוסו אי אל מאדרוניו
#על הפסל של הדוב האוכל מעץ התות

אל אוסו אי אל מאדרוניו (El Oso y el Madroño), פסל הדוב ועץ התות שבכיכר פוארטו דל סול, הוא כבר מזמן אחד הסמלים של העיר מדריד. פסל הדוב המלחך את עץ התות שוקל 20 טון. הוא גם מופיע על דגלה של העיר, בתור הסמל המרכזי שבו.

יש אומרים שעץ התות והדוב, או למעשה הדובה הזו, נקבת הדוב, מסמלים את הקשר שבין האדמה הפוריה של מדריד ומשפחת המלוכה הספרדית והאריסטוקרטיה של ספרד.

אבל האמת היא כנראה אחרת. בתקופה שבה הפכה העיר מדריד לבירת הממלכה היו נפוצים באזור שמסביב לא מעט דובים. הללו אהבו את פירות עצי התות שהיו גם הם באזור. אותם עצי תות נקראו "מדרוניו" (Madroño) ורבים סבורים שהם המקור לשמה של העיר מדריד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/0yLm9ars1YE
ארמון המלוכה במדריד
פאלאסיו ריאל, ארמון המלוכה
#על הארמון המלכותי הגדול ביותר באירופה

לא סתם פאלאסיו ריאל, ארמון המלוכה (Palacio Real de Madrid) הניאו-קלאסי שבמדריד, הוא אחד ממוקדי המשיכה המרכזיים לתיירים. זהו ללא ספק אחד מהארמונות המלכותיים המרשימים ביותר באירופה והגדול שבהם.

הארמון ממוקם בכיכר דה אוריינטה (Plaza De Oriente). גודלו עצום והוא מכיל יותר מ-2,800 חדרים. הוא נולד כמבצר מוקף חומה, שממנו החל מסעה של מדריד, במאה ה-16, אל הפיכתה לבירת ספרד.

הארמון כפי שהוא היום נבנה במהלך המאות ה-18 וה-19. בעבר הרחוק הוא שימש כמקום המשכן של המלך חואן קרלוס הראשון. היום נערכים בו הטקסים והחגיגות הממלכתיות, שכן הוא מהווה את ביתה הרשמי של משפחת המלוכה הספרדית, אם כי היא אינה מתגוררת כאן ביום יום.


#מה ניתן לראות כאן?
אם אלה אינם ימים של טקסים רשמיים, תוכלו להיכנס אל הארמון. ואגב, גם אם מתקיימים טקסים כאלו והכניסה אינה אפשרית, או שסתם אינכם מתכוונים להיכנס - שווה להגיע ולראות אותו מהכיכר.

כך או כך, אם תכנסו לארמון, תוכלו לראות את אולמות המלכים, את חדר האוכל המרשים, את חפצי הערך שנשמרו כאן ואת יצירות האמנות, כלי הנגינה, הרהיטים ועוד. ואם הזכרנו רהיטים - שימו לב אליהם ואל הקישוטים שנמצאים בחדרים - כולם יקרי ערך, מסוגננים ומרשימים מאד.

מרשימות לא פחות הן יצירות האמנות שפזורות בחדרי הארמון. הן נעות מציורים של גדולי הציירים בספרד, כולל גויה, ולסקז, רובנס ואל גרקו, לצד עבודות פרסקו, כלומר ציורי קיר אמנותיים של אמנים גדולים, כמו טיפולו וג'אקינטו. כל אלו הופכים את הארמון למוזיאון לא רשמי אבל מרכזי בבירה הספרדית.

היכנסו ל"אולם הטורים", המקום בו ספרד חתמה על ההסכם שהכניס אותה לאיחוד האירופי בשנת 1985. ואגב, בארמון מתקיימות גם תערוכות אמנות לחובבי האמנות מביניכם.

כשתצאו החוצה, הקדישו זמן לחצר הארמון, שבה יש גנים נפלאים, מדשאה עצומה ונוף טבעי וירוק.


#טיפים
כניסה חופשית לארמון המלכותי במדריד - לילדים עד גיל 5.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/UeCxlH2bPpg


כך נראית משפחת המלוכה שבמרפסת:

https://youtu.be/M38aGFcb12E


מצגת וידאו:

https://youtu.be/crBHZlsTNho
שוקולוטריית סאן חינס
צ'ורוס בשוקולוטריית סאן חינס
#על הצ'ורוס הטוב במדריד

מאחורי כנסיית סן חינס שעל מדרחוב ארנל (Arenal), נמצאת שוקולוטריית סאן חינס (Chocolatería San Gines). לדעת רבים זהו המקום לאכול בו את הצ'ורוס והצ'וקולטה הטובים במדריד.

הצ'וקולטה הוא משקה שוקולד סמיך, שאינו שוקו חם ובניגוד למקומות אחרים הוא לא מלא כאן בסוכר ובקינמון. את מאפה הצ'ורוס הטעימים מאד לא צריך להציג. פשוט טבלו אותם בצ'וקולטה ותהנו.

אחרי הזמנה ותשלום בקופה, שבו בפנים או בחוץ והמלצרים יגישו לכם את המעדנים המתוקים הללו, פאר הקינוחים של מדריד.

כיף לכם!


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Vb5DUiPm0YM
מזרקת סיבלס
מזרקת סִיבֵּלֶס
#על המזרקה הנהדרת שבלב הכיכר היפה במדריד

מזרקת סִיבֵּלֶס (Fuente de Cibeles), שניצבת במרכז כיכר הפלאסה דה סִיבֵּלֶס (Plaza de Cibeles) במדריד, נחשבת לאחד מהסמלים החשובים של העיר. מוצגת במזרקה המפוארת אלת הטבע והאדמה של הדת הפריגית, סִיבֵּלַה (cybelle), הנוהגת במרכבה הרתומה לצמד אריות. על שם האלה סיבלה נקראת המזרקה וכך גם הכיכר שבה היא נמצאת.

המזרקה המפורסמת, שנקראת בספרדית "פונטנה דה לה סִיבֵּלֶס" היא מזרקה ניאו-קלאסית. כלומר, על אף שהיא פוסלה במאות האחרונות, הפיסול שלה הוא בסגנון הקלאסי, שאפיין את הפיסול היווני והרומי הקדומים.

את שמה קיבלה המזרקה, כאמור, מסִיבֵּלֶה (cybelle), אלת הטבע והאדמה של הדת הפְרִיגִית, שבה ניתן לראות את המקבילה של האלה היוונית גָאיָה.

האלה מתוארת בפסל, כשהיא ישובה בתוך כרכרה הנמשכת ע"י שני אריות. פסל אלת הטבע הרתומה למרכבת האריות שבמזרקה נחשב לאחד היפים מהמונומנטים שבעיר, שנחשבת לאחת הערים השופעות הכי הרבה אנדרטאות ופסלים באירופה.

המזרקה תוכננה על ידי הפסל ונטורה רוֹדְרִיגֶז ונבנתה במשך 5 שנים, עוד בימיו של המלך קרלוס השלישי. את פסל האלה בנה פרנסיס גוּטְיֵירֶז (Francis Gutierrez) ואת האריות רוברטו מִישֵל.


מבט מקרוב במזרקת סיבלס:

https://youtu.be/vWINq-ZgXNc


קילומטר אפס
קו ציון האפס בכיכר
#על קו ציון האפס בכיכר

בפינת כיכר פוארטה דל סול נמצאת נקודת סמן המרחק, או קו ציון האפס בכיכר (Kilómetro Cero). מכאן ממש, מודדים את כל המרחקים בספרד. זוהי נקודת ה-0, הנקודה שממנה מסתעפות כל הדרכים הראשיות אל רחבי ספרד ונמדדים המרחקים במדינה כולה.

אם תגיעו לכאן בשעות היום, תראו ככל הנראה, תיירים רבים המתקבצים מסביב לה ומצטלמים איתה בפנים נרגשות.

גם בקולנוע התייחסו אליה, בסרט הספרדי "קילומטר 0", משנת 2000, שבו הדמויות העיקריות הפכו את הנקודה הזו לנקודת המפגש שלהן.

נקודת האפס שכאן היא סמלית, כי מכיכר פוארטה דל סול, שלרוב מכונה פשוט "סול", יוצאים גם סיורים רגליים רבים לאתרים שבמרכז העיר מדריד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ab4OQoSrnjg
פלאסה דה אוריינטה
#על "כיכר המזרח" של מדריד

הכיכר שנמצאת בסמוך לארמון המלוכה ועל בית האופרה, פלאסה דה אוריינטה (Plaza de Oriente), היא אחת הכיכרות המרשימות בעיר. הגנים המטופחים שבה, יותר מ-40 הפסלים המציגים את בני המלוכה והמזרקה שבהם, הופכים את המקום ליפה ונעים במיוחד והכי מתאים לאתנחתא באמצע היום.

במרכז הכיכר ניצב פסלו של המלך פיליפה ה-4, מלך שהוכתר בגיל צעיר וניהל המון מלחמות, שרוששו והחלישו את ספרד מאד.

כיכר אוריינטה, בספרדית "כיכר המזרח", שכן היא נמצאת ממזרח לארמון המלכותי, הוקמה על ידי המלך הצרפתי חוסה בונפרטה, אחיו של נפוליאון. הוא ניסה לעזור לעיר ולהשקיע בה. לא שזה עזר לו, שכן מרבית התושבים במדריד שנאו אותו...

היום הכיכר מאפשרת כניסה להולכי רגל בלבד, מה שהופך אותה לנעימה אפילו יותר. אם הגעתם למדריד בימי הקיץ, צאו לטיול ערב נעים בה ותיהנו ממלוא יופייה.


ביקור בכיכר:

https://youtu.be/0MH_DN85s1c


ועוד מעט ממנה:

https://youtu.be/wV1ljYKEt8o
פלאסה דה סִיבֵּלֶס
#על הכיכר עם המזרקה הנהדרת

עם השנים הפכה הכיכר הניאו קלאסית המפורסמת של מדריד, הפלאסה דה סִיבֵּלֶס (Plaza de Cibeles), שבה אתם ניצבים עכשיו, לאחד מהסמלים המובהקים של העיר הספרדית.

במרכז הכיכר ניצבת מזרקת סִיבֵּלֶס, המציגה את אלת הטבע והאדמה של הדת הפריגית, סִיבֵּלַה (cybelle), הנוהגת במרכבה הרתומה לאריה. המזרקה תוכננה על ידי הפסל ונטורה רודריגז ונבנתה במשך 5 שנים, עוד בימיו של המלך קרלוס השלישי. את פסל האלה בנה פרנסיס גוּטְיֵירֶז (Francis Gutierrez) ואת האריות רוברטו מישל.

אם תהיתם, אז כיאה לכיכר האהובה ביותר על תושבי העיר, כאן חוגגים האוהדים, תושבי העיר ואפילו השחקנים עצמם, אחרי ניצחונותיה של קבוצת הכדורגל הפופולארית, ריאל מדריד. מכאן קיבלה גם הכיכר את הפופולריות שלה והפכה לאהובה במיוחד בקרב התושבים המקומיים.


ביקור בכיכר דה סיבלס:

https://youtu.be/2hbdloMu58g
פלאסה מאיור
#על הכיכר הגדולה של מדריד

פלאסה מאיור (Plaza Mayor) או פלאזה מיור, היא כיכר עמוסה ושמחה, במיוחד בשעות הערב, שבהן היא מתעוררת לחיים. בערבים, האווירה כאן נהדרת. צלילי מוסיקת הפְלֵמֵנְקוֹ יישמעו ברקע וריחות של אוכל ואלכוהול יגיעו לאפכם מכל עבר - מהמסעדות שמסביב, מהברים ומבתי הטפּאס שמפוזרים בכיכר ובסביבתה.

הכיכר בנויה בצורה מלבנית וסימטרית. שמה הוחלף מספר פעמים לאורך ההיסטוריה, לשמות שונים כמו "כיכר הרפובליקה" ו"כיכר הרבים". פירוש השם פלאזה מאיור הוא "כיכר מרכזית" ושם זה מוכר ברבות מהערים הספרדיות.

פלאסה מאיור מסוגלת להכיל עד 50,000 מבקרים, כאשר מראש ניסו לאפשר בה מקום, לא רק לתושבי העיר אלא גם לאורחיהם. היא נבנתה בשנתיים בלבד והושלמה בשנת 1617. אורכה 120 מטרים ו-90 מטרים רוחבה.

הקמת הכיכר הייתה יוזמה של המלך פליפה השני, אך יצאה לפועל רק בימיו של המלך פליפה השלישי, מלך ספרד ופורטוגל, במאה ה-17. מאז ומתמיד שימשה פלאסה מאיור כמרכז הפעילות העירונית של מדריד. האמת שעוד לפני שהייתה לכיכר במה שתהיה עיר הבירה של ספרד, הכיכר הזו הייתה שוק לסוחרים, שמיקומו מחוץ לחומות המבצר פטר את הסוחרים בו מתשלום מסים.

במאה ה-19 הפכה הכיכר למוקד מרכזי במיוחד, בשל כמה אירועים שהתקיימו בה. היו כאן אז חגיגות, הכתרות, טורנירים, טקסים דתיים ואפילו הוצאות להורג, שנחשבו בזמנו סוג מעוות של בידור להמונים. עד היום, רבים מהאירועים המשמעותיים של מדריד נפתחים כאן במעמד ראש העיר, אמנים שונים ותושבי העיר הממלאים את הכיכר בהמוניהם.

מסביב לכיכר נמצאות מספר נקודות עניין. המסעדות ובתי הקפה, למרות שהם יקרים מאד, הם חוויה תיירותית. אך אם תרצו גם לחסוך וגם לבלות כמו המדרילֶניוֹס, תושבי מדריד, פשוט פנו לסמטאות הקטנות שבאזור מדרום-מערב לפלאסה מאיור.

בפינה הדרום מערבית תראו את משרד החוץ הספרדי. עוד בשולי הפלאסה מאיור נמצא שוק סן מיגל, שוק האוכל המקורה המציע מבחר מוצרים לרכישה ועוד.


מבט מקרוב על כיכר פלאסה מיור:

https://youtu.be/SkeOIuhFT5A


היקף:

https://youtu.be/hO5fF81CKzk


ומלמעלה:

https://youtu.be/FpblTBQC4d0
שוק סָן מִיגֵל
#על שוק שהוא אחד ממקומות האוכל הטובים במדריד

שוק סָן מִיגֵל (Mercado de San Miguel), השוק המקורה של מדריד שפועל בתוך מבנה מרשים העשוי ברזל וזכוכית, יציע לכם אוכל מסורתי ומגוון מוצרי מזון ושתייה ספרדיים. מבנה השוק נבנה בתחילת המאה ה-20 ונפתח בשנת 2009, לאחר 6 שנים של שיפוץ ארוך ומקיף. בניגוד לשווקים רגילים, השוק הזה דווקא מוקפד ומטופח. אנשי הצוות של המקום שומרים עליו ועל התדמית המכובדת שלו.

למרות חשיבותו של המקום בעיניי התיירים, לא תמצאו רק אותם כאן. גם המקומיים אוהבים לרכוש ממגוון המוצרים שיש למקום להציע. יש כאן הכל - דגים ובשרים טריים, פירות ים, נקניקים, גבינות, פירות, ירקות, מאפים, עוגות, בירות ועוד.

אם אתם נערכים לקראת ארוחת ערב מאולתרת, תוכלו לרכוש כאן משפע המוצרים. בנוסף, תמצאו כאן גם עשרות דוכני טאפאס זולים וטעימים, שבהם תוכלו לטעום מהמאכלים המקומיים - דוכנים של גבינות, צדפות, דגים, אֶמְפָּנְדֶס ועוד. אם אתם לא חובבי טאפאס, יש כאן גם מסעדות ביתיות, פאבים ובתי קפה.

אגב, האותנטיות והאווירה של השוק תעשה את העבודה גם למי שהגיע שבע ופשוט רוצה לטייל בין הדוכנים. מובטח לכם שיטוט מענג של ריחות וצבעים וקולות ספרדיים אותנטיים מסביב.


#טיפים
בואו הכי מוקדם שאתם יכולים - המראות נהדרים והאוכל טרי וטעים!

זהירות מכייסים - שמרו על התיקים, הטלפונים והארנקים ולא בכיס האחורי. תיק גב הצליבו על החזה.

רק מזומן - רבים מהדוכנים לא מקבלים אשראי.


מבט מקרוב אל שוק סן מיגל:

https://youtu.be/QJJPZP4mw4c


האוכל כאן זול ומצוין:

https://youtu.be/2Afpv_l3TjY
קפה חיחון
#על בית הקפה הוותיק של המפורסמים

הוא אמנם לא זוכה לציונים גבוהים בדירוגים השונים, אבל קפה חיחון (Café Gijón), שעל הפסאו דה רקולטוס (Paseo de Recoletos), הוא מוסד מיתולוגי במדריד ומקום המפגש של האליטה הספרדית, לאורך שנים רבות.

איפה עוד תמצאו אישים כמו פיקאסו, המינגוויי, אורסון ויילס או אנטוניו בנדרס, שכולם במקום אחד? - כן. בבית הקפה הזה, שנוסד ב-‭,1888‬ ישבו ונפגשו אמנים, מדענים, פוליטיקאים ואנשי רוח, סופרים ודמויות חשובות במאה ה-20 ואושיות תרבות מהמובילים של התרבות הספרדית והעולמית.

כאן הקירות יכולים כמעט לדבר, שכן הם עמוסים בתמונות משנותיה הרבות של המסעדה. ואגב, גם העיצוב הפשוט כאן מדבר, במיוחד כשעץ מצפה את הקירות כאן והריפוד על הרהיטים הוא של קטיפה אדומה.

בתפריט המסעדה אפשר למצוא גם בשרים וגם סלטים מצוינים ומרקים ודגים נהדרים, קינוחים מתוקים וארוחות עסקיות. ואגב, מנת הדגל של המסעדה, לאורך כל השנים, היא דג בקלה בסיידר. המלצה טעימה היא להזמין את קוקטייל קפה גיחון, שהוא ארוחת הטעימות, הכוללת גם מבחר טאפאס.


הקפה מוכר במופעי הג'אז שמתקיימים בו:

https://youtu.be/qpPV4oHVBsY
כיכר פוארטה דל סול
#על מרכז העיר מדריד וכיכר ההפגנות שלה

כיכר פוארטה דל סול (Puerta del Sol), בעברית "כיכר שער השמש", היא לב העיר והנקודה המרכזית בה. היא שוקקת חיים ופופולרית במיוחד אצל התיירים והמקומיים. במשך דורות רבים התקיימו כאן לא מעט אירועים היסטוריים שהפכו אותה למפורסמת וחשובה מאד. במקור, אגב, היא הייתה סמוכה לחומות המזרחיות של העיר ורק במאה ה-18 היא הפכה לכיכר מרכזית בתוך העיר העתיקה של מדריד.

מסביב לכיכר תוכלו לראות את החנויות המסורתיות הקטנות שימכרו לכם כל מיני פריטים מעניינים ומזכרות יפות. שימו לב לדלתות העץ הצבעוניות שלהן. במרכז הכיכר ניצבים כמה פסלים - פסל המלך קרלוס השלישי, הקאסה דה קראוס ומגדל השעון, שהוקם בשנת 1866 והשעון שבו נוקש את 12 הנקישות שלו.

מקור שמה של "כיכר השמש" הוא מהסמל שהיה על שער עתיק שהיה בה ושממנו נכנסו אל העיר. בפינת הכיכר נמצא סמן המרחק, שממנו מודדים את המרחקים בספרד. כלומר, בלב הכיכר נמצאת נקודת ה-0, הנקודה שממנה מסתעפות כל הדרכים הראשיות בספרד ונמדדים המרחקים. סביר שתראו את התיירים מתקבצים מסביב לה ומצטלמים איתה בפנים נרגשות. גם בקולנוע התייחסו אליה, בסרט "קילומטר 0", בו הדמויות הפכו את הנקודה לנקודת המפגש שלהם.

הכיכר, שלרוב מכונה פשוט "סול", מהווה גם נקודת יציאה לסיורים רבים במרכז העיר.

אם הגעתם למדריד בעונה הקרה, קחו בחשבון שב-31 בדצמבר, ערב השנה החדשה, תהיה כאן חגיגה גדולה והרבה התרגשות ורעש.


#על הפסלים בכיכר
אמנם יש להם הדרכות מפורטות בנפרד, אבל יש בכיכר כמה פסלים מרכזיים שנאמר עליהם גם כאן מספר מילים:

פסלו של המלך קרלוס השלישי הוא פסל מרשים שהוצב כאן בשנת 1997. קרלוס היה מלך ספרד, שהעביר אותה אל עידן ההשכלה והתיעוש והוא נחשב לאחד האחראים לכך שהפכה לממלכה מודרנית יותר.

פסל הדוב ועץ התות, שתראו באזור אחר של הכיכר, הוא פסל של דובה המלחכת את פירות עץ התות. הפסל הזה שוקל כ-20 טונות ומופיע על דגלה של העיר מדריד. יש ויכוחים על מה בדיוק מסמלים הדוב והעץ, אבל אותם נשמח להציג בהדרכה שמוקדשת לפסל עצמו.


#טיפים
חובבי השופינג עשויים למצוא עניין בכל סביבות הכיכר ובחנות הכל-בו הגדולה El Corte Ingles שמתפרשת כאן על פני מספר בניינים.

מהכיכר יוצאים 3 מדרחובים, מדרחוב אל-כרמן, מדרחוב פרסיאדוס ומדרחוב מוֹנְטֵרָה, שמובילים שלושתם אל גראן ויה, הרחוב הראשי של מדריד.

כל ערב מופיעים כאן נגנים מרתקים ואמני רחוב מסקרנים. כיף!


כיכר פוארטה דל סול:

https://youtu.be/TwKwj0YspaE


ערב השנה החדשה:

https://youtu.be/xRP65cg_q6Y
קאמפו דל מורו, גני הארמון
#על גני ארמון המלוכה של ספרד

קאמפו דל מורו (Campo del Moro Palace Gardens) היא פינת חמד ירוקה, יפה ושופעת פרחים, מזרקות ופסלים. הגנים הללו, הסמוכים לארמון המלוכה, עוצבו בסגנון אנגלי רומנטי, בסוף המאה ה-19.

משער הגנים נשקף מראה מרהיב של ארמון המלוכה שבראש הגבעה, הניצב אל מול הגנים המטופחים, מראה שנחשב ליפה ביותר של הארמון.

עד לנפילת המונרכיה בשנת 1931, שימשו גני הארמון את בית המלוכה בלבד והיו סגורים לציבור. הם נסגרו שוב בתקופת הדיקטטורה של פרנקו ורק לאחר מותו במהלך שנות ה-80, הם נפתחו לקהל הרחב מחדש.

מקור השם שלהם, קאמפו דל מורו, בעברית "מחנה המורים", הוא במחנה של הצבא המוסלמי, שבמאה ה-11 חנה בהם, בהכינו את המתקפה על המבצר הישן של העיר.


ביקור במקום:

https://youtu.be/KU1o_zbHZp8


מקרוב:

https://youtu.be/eJhXmTNjZLU


והארמון שבגן:

https://youtu.be/G-48Z0t5k30


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.