» «
סקארה
סַקָארָה
#על בית הקברות של ממפיס העתיקה

סַקָארָה (Saqqara), או סקרה, הוא הנקרופוליס, עיר המתים, של הבירה המצרית הקדומה ממפיס, בית הקברות העתיק והעשיר, ששימש את העיר בעת שהייתה בירת מצרים העתיקה ולמעשה מהתקופה הטרום שושלתית ועד התקופה הקופטית.

למעשה, סקארה הוא בית קברות עתיק וענקי, באורך של כ-40 קילמטרים. ניתן לראות גם את דחשור וגיזה כהרחבות או כחלקים חדשים שנוספו לו עם הזמן והתקופות. בסקארה ובאתריה השונים ניתן למצוא חלק מהמונומנטים הקדומים בתולדות הארכיאולוגיה של מצרים, מהעידן שבו החלה בניית הפירמידות.

במונומנטים המפורסמים של סקארה תמצאו את פירמידת המדרגות, מתחם ג'וסֶר, קבר מררוקה והסַרפֶאום, בית קברות תת קרקעי ל... פרים קדושים.

משמעות השם סקרה, אגב, היא התמצאות.


#טיפים
חונים במגרש החניה ומשם אפשר להמשיך ברגל לאתרים השונים.

בסוף הסיור לסקרה כדאי לראות גם את ממפיס הקרובה.


ביקור במקום:

https://youtu.be/a8uYA09pUyE


הדרכה:

https://youtu.be/PKEniNwAFo4
סרפאום
סֵרַפֶאוּם בסַקארָה
#על המקום המוקדש לשור אפיס הקדוש

דמיינו תרבות שבה יש שור קדוש הזוכה לכבוד עצום, נקרא לו פר האפיס הקדוש. במותו הוא מוחלף בשור חדש ונקבר ברוב פאר והדר. אז זהו, שלא צריך לדמיין.

הסֵרַפֶאוּם (Serapeum) שבסַקרָה (Saqqara) הוא בית קברות תת קרקעי שבו קברו במצרים העתיקה את הפרים קדושים, ה"אפיס" (Apis). הפרים הללו נקברו בסרקופגים שמשקל כל אחד מהם הוא מעל 60 טון. מרבית הסרקופגים הללו עשויים אבן בזלת שחורה ומעוטרים בהירוגליפים מצריים.

היה זה תלמי ה-1 שקידם את פולחן סַרפיס, מי שהיה אל הרפואה, הפוריות והעולם הבא. סרפיס, שילוב של ההלניות ושל הדת המצרית העתיקה, תפסה מקום מרכזי בתקופת השלטון שלו על מצרים.

בשילוב הזה תלמי איחד את הפולחן של סרפיס עם האמונה בשור הקדוש, ביחד עם הסגידה לאוזיריס ולאמונות יווניות. הסרפאום שכאן אינו היחיד במצרים. קבורת פרים קדושים נוספת התגלתה בסרפאום בעיר העתיקה אלכסנדריה.


#פולחן השור הקדוש
המצרים מתחילים לקדש את פר האפיס, החל מהשושלת ה-18. השור הנבחר, שמהווה את ההתגשמות על פני האדמה של האל של ממפיס פתח (Ptah), יהיה בן יחיד של אמו. תמיד ייבחר שור שחור עם כתם לבן בצורת יהלום על מצחו, דמות נשר על גבו ועל לשונו סמל של חרפושית קדושה.

הכוהנים הם שבוחרים אותו ומכאן הוא יטופל, לאורך כל חייו, בקפדנות רבה ויוחזק במקדש של פתח בממפיס, כשהוא נערץ כאל. בכל תקופה יש רק שור קדוש אחד. רק כשהוא מת נהגו הכוהנים לחפש אפיס חדש, שור קדוש לעבדו.

בשביל הסֵרַפֶאוּם, המקום שבו נהגו לקבור את הפרים החנוטים המקודשים, נחפרו גלריות תת קרקעיות גדולות ששימשו לקבורה.

כשמת שור האפיס, חנטו אותו במקדש מיוחד בממפיס. את איבריו הפנימיים נהגו לשמור ב-4 כדים וחנטו את גופתו. אז הוא נישא חנוט, בתהלוכה מפוארת, אל הסרפאום התת-קרקעי, והונח בסרקופג האבן הגדול שלו.


#מה רואים כאן?
בגלריה המרכזית תראו כאן 20 סרקופגים ענקיים, עשויים גרניט מאסואן. כל אחד מהם שוקל מעל 60 טון. על 3 מהם תראו שמות של מלכים שונים.

המעניין הוא שרק באמצע המאה ה-19, נחשפו הקברים הקדושים הללו. זאת על אף שהיה ידוע עליהם הרבה לפני כן. כתבים קלאסיים העידו על קיומם של הקברים הקדושים הללו ועל פולחן ה"אפיס" שאותו שימשו.

בשנת 1851, לאחר שנמצא בסקארה ספינקס קבור למחצה, השתמש אוגוסט מארייט, ארכיאולוג מומחה, בתיאור היסטורי של היסטוריון יווני בשם סטראבו משנת 24 לפני הספירה, והצליח לחשוף את השדרה המובילה לסרפאום. מתוכם, אגב, רק סרקופג אחד של "אפיס" הצליחו למצוא שלם. כל השאר פוצצו בדינמיט במאה ה-19, כשמארייט ניסה לגלות מה יש בפנים...


מבט מקרוב:

https://youtu.be/mwPdgAt3wrw


ביקור במקום:

https://youtu.be/2qWpDoqdAmM?end=48


הדרכה:

https://youtu.be/KD7sBPSDC9o
קבר מררוקה
קבר מֶרֶרוּקָה
#על קברו של האציל המצרי

קבר מֶרֶרוּקָה (Tomb of Mereruka) שבסַקרָה (Saqqara) הוא מַסְטַבָּה, קבר אצילים מפואר שנמצא בסמוך לפירמידת המדרגות של ג'וסר. הקבר נבנה על ידי אציל מצרי בשם מֶרֶרוּקָה, מהחשובים שבאנשי החצר של המלך טטי שעמד בראש השושלת ה-6.

הקבר ידוע בציורי הקיר היפים שבו, המתארים את חיי היומיום של המצרים הקדומים. על הקירות שבחדרי הקבר תראו ציורים של ציידים, דייגים, פקידים ואמנים. במרכז החלל הגדול תראו את פסלו של מררוקה עצמו, הנדמה כצופה על קברו בגאווה.

הקבר מרשים במיוחד ונשמר היטב. אותו מררוקה, שמילא ללא ספק תפקיד בכיר בחצר המלך, בנה אותו לעצמו, כאחוזת קבר שנדמית יותר לווילה מפוארת מאשר לקבר.

בקברו של הבכיר המצרי הזה הושקע הון רב. היופי וההדר ניבטים מכל עבר. ציורי קיר, פסלים נהדרים ועוד - הכל כאן נועד להנעים את זמנו של המת המדושן, במעברו אל העולם שמעבר.

אגב, בסביבת קברו של מררוקה, לצד עוד קברים מרשימים ומעניינים להצצה, תראו כמה פירמידות קטנות. אלה פירמידות מהשושלת ה-6, שמעניין להיכנס בהן לחדרי הקבורה. הסיבה? - על הקירות של חלקן תראו הופעת בכורה של כתב הפירמידות, הטקסטים הקדומים ביותר הידועים ממצרים העתיקה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/MogH59y6UM8
קבר קגמני
קבר קַגֶמְנִי
#על קברו של וזיר המלך טטי

המַסְטַבָּה של קַגֶמְנִי (Kagemni Tomb) בסַקרָה (Saqqara) היא קברו של אציל בשם זה, מי ששימש כווזיר ושופט אצל המלך טטי, יש אומרים שאפילו שר המשפטים של המלך טטי. גם נבטינוכשת סששת, אשתו של קגמני, היתה בתו של מלך מצרי, ככל הנראה בתו של המלך טטי עצמו.

קאגמני היה בעל תפקידים שונים בממלכה המצרית הקדומה ושר האוצר. הוא גם שימש בתפקידים דתיים שונים, כמו זה של הכוהן הגדול של רע (Re) והסטוליסט של מין (Min).. האיש החרוץ והמוצלח הזה לא הפסיק להוסיף ולקחת על עצמו תפקידים הקשורים לארמון המלכותי. הוא היה אחראי בממלכה על הקישוטים ועזרי הטקסים של בית המלוכה, כמו כתרים, קישוטי ראש ועוד. כל אלה לא הפריעו לו למלא את תפקידי המשגיח על הכתבים והמסמכים המלכותיים ועל ששת בתי המשפט הגדולים במצרים העתיקה.


#המסטבה של קגמני
בגודל של 32 מטרים על 32, קגמני נקבר במסטבה הגדולה ביותר באזור של בית העלמין שליד פירמידת טטי בסאקרה.

המסטבה שלו בנויה מגושים גדולים של אבן גיר. בחלק ממנה יש קפלה בעלת שישה חדרים, ביחד עם אולם עמודים, חמישה מחסנים, שני חדרים הכוללים סירות ומדרגות המאפשרות גישה אל הגג.

קירות הקפלה, כמו גם חדר הקבורה שבתחתית הפיר, מעוטרים בציורים שונים.

במסטבה יש גם סֶרְדָּב (Serdab), שהוא מרתף או חדר ששימש להצגת פסלו של המת בקבר.

בחדר הקבורה נמצא ארון קבורה חצוב, שבתוכו ארון עץ. גם כאן יש מגוון עיטורים על הקירות.

כבר באולם הכניסה תראו ביניהם סצינות מחיי היומיום, כמו רקדנים. באולם העמודים תראו את קגמני על סירה, כשמלווים אותו שלושה גברים אחרים, בסירת פפירוס קטנה. אתרו על קירות המסטבה הרבים גם ציורים של חיות בר. ביניהם יהיו תנינים, צפרדעים, ציפורים ושפיריות.

לא פחות מעניינות הן סצנות העבודה, ביניהן גבר הנושא עליו עגלה ופרה חולבת, לצד קירות שבהם ניתן לראות סצינות של דיג מצויירות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/9KA7vx30PFU

סקרה

הפירמידה של טטי
הפירמידה של טֵטִי
#על הפירמידה שהשתבשה

היא נראית כמו גבעה חולית ולא כמו פירמידה מהסוג המוכר, אבל מדרום לפירמידת המדרגות של ג'וסר, נמצאת הפירמידה של פרעה טֵטִי (Teti's Pyramid). טטי הוא מלך מהשושלת השישית, שמלך במצרים העתיקה במאה ה-24 לפנה"ס. את הפירמידה שלו חשף בשנת 1882 גסטון מאספרו (Gaston Maspero).

אבל אם הפירמידה נראית מוזנחת ולא שמורה מבחוץ, מתחת לאדמה השימור טוב מאד והחדרים והמסדרונות נראים נהדר. הסיבה? - זו פירמידה צדדית שהיא השנייה בהיסטוריה שבה התגלו טקסטים על הקירות, בצורה של הרוגליפים, אותו כתב ציורים מצרי קדום.

מסביב לפירמידה נחפרו עוד שתי פירמידות לנשותיו המלכות של טטי, לצד מקדש עמק לחניטה והכנה לקבורה ומבני פולחן נוספים.


#על ציורי הקיר בפירמידת טטי
פירמידת הקבר של טטי בסקארה מכילה תיאורים צבעוניים של חיי היום יום במצרים הקדומה, שהמצרים של אותם זמנים האמינו שהם יימשכו גם בעולם הבא.

על קירות הגיר שבקבר התת-קרקעי מגולפים תבליטי הרוגליפים, שבהם מסופר על המלך טטי שהפך לאל. הנצחת השושלת כך, נועדה לוודא שמה שחקוק בסלע, ישמש את המלך המת מעתה ועד עולם.

שימו לב לצורה המעניינת שבה צוירו הדמויות המצריות באותם ימים. האמנים של מצרים העתיקה ציירו כל דמות, על כל מרכיביה החשובים. כלומר בו זמנית - גם מהצד וגם מלפנים. שימו לב לתבליטים למשל - ראו את הפנים המגולפות מהצד, בפרופיל, בעוד שאת העין אתם רואים מקדימה. ולא בפרופיל. העין מגולפת כאילו במבט מלפנים, כלומר רואים את כל העין הרואה ("אנפס"). שימו לב גם לרגליים, עם המבט שהוא בו זמנית גם מהצד וגם מהחזית.

חלק מעניין באסתטיקה ובמידע שעבר בציורים הללו הוא מינה של כל דמות, על ידי כך שהגברים תוארו עם עור כהה והנשים בהירות יותר. לעיתים מתארים באמצעות השד הגלוי של האישה את הגיל שלה - האם היא בוגרת או ילדה.


מבט מקרוב אל פירמידת טטי:

https://youtu.be/xCb9r0psUlU
פירמידת המדרגות
הפירמידה של ג'וסר
#על הפירמידה הראשונה בהיסטוריה

ברוך בואכם אל פרמידת המדרגות, שהיא פירמידת המלך ג'וסר. כאן נהג המלך הזה לרדוף אחרי שור קדוש, כדי להוכיח לכוהנים ולעם המצרי הקדום שכוחו עדיין במותניו והוא ראוי לתפקיד המלך.

אבל קחו נשימה. אתם עומדים כרגע לא רק מול מקום או מבנה, אלא ממש אל מול אירוע היסטורי. הפירמידה של ג'וסר (Djoser Step Pyramid), או פירמידת המדרגות, שהוקמה בידי המלך ג'וסר בסקארה, נחשבת לראשונת הפירמידות שאנו מכירים בעולם.

כן, מדובר בפירמידת האבן המונומנטלית הקדומה ביותר בעולם. האבן לבנייתה, אגב, הובאה ממחצבות שנמצאות ממזרח לנילוס.

עם בניית הפירמידה של ג'וסר יתחיל תהליך שבו תהפוך הפירמידה למבנה הקבורה האופייני למלכים. זו תהיה שיטה שתחליף את המסטבות, אותם מבני האבן קטנים יותר, שקדמו לפירמידות בתור קברים.

שימו לב שצורתה של פירמידת ג'וסר היא של פירמידת מדרגות. יש בה 6 מדרגות וגובהה הוא 62.5 מטרים. זהו אכן המבנה הראשון המזכיר בצורתו פירמידה, אך הוא אינו חלק בצדדיו. הפירמידה האדומה, שנמצאת בדחשור, תהיה הראשונה שצדדיה יהיו חלקים לחלוטין. למעשה, היא תהיה השדרוג של המדרגות לפירמידה עם הצורה האמיתית של פירמידה, הראשונה בהיסטוריה.

מתחת לפירמידה הקדומה בעולם תוכלו לראות גלריות תת-קרקעיות גדולות. הכניסה אליהן היא באזור מקדש הקבורה שמצפון לפירמידה. מנהרה בעומק 28 מטר ורוחב 7 מטר המובילה לחדר קבורה קטן ועשוי מגרנית, שם ככל הנראה נקבר המלך.

בפינה הצפון מזרחית של הפירמידה יש חדר קטן ובו העתק פסלו של ג'וסר, כשהמקור נמצא במוזיאון המצרי. הפסל מביט לכיוון כוכב הצפון של אותם ימים, שנקרא אלפא דרקוניס. מצאו את הפתח בקיר הפונה צפונה, בכדי להציץ בפסל.


#מי היה גאון הפירמידות האמיתי?
רבים נוטים לראות במלך ג'וסר את המלך החדשן, שיהפוך את הפירמידות לצורה המקובלת על מלכי מצרים לקבורה. אבל האמת היא שהכבוד מגיע, ככל הנראה, למישהו אחר.

מדובר, שימו לב, בתחילת האלף השלישי לפני הספירה. המלך ג'וסר הוא המלך השני והמפורסם מבין מלכי השושלת השלישית של מצרים העתיקה. עד תקופתו נהגו לקבור את אנשי האצולה והמלוכה במבנה טרפזי שנקרא "מסטבה".

למלך ג'וסר יש וזיר, מעין יועץ ושר, עם ראש של ממציא. שמו אִמחוֹתֶפּ. בהמשך הוא יהפוך לסוג של אלוהים במצרים, אבל בשלב הזה הוא סתם עלה על רעיון גאוני שיעשה היסטוריה.

אם עד אז בנו קברים בצורת מסטבות, מלבנים עם צורת טרפז, הרעיון של אִמחוֹתֶפּ היה לבנות כמה מסטבות, אחת על גבי השנייה, עד שתיווצר מעין פירמידה עם מדרגות. שיחה עם המלך, קבלת אישור ובינגו - נוצרה פירמידת המדרגות הראשונה בעולם!

אבל גאון ברמה שלו שופע רעיונות, מה שמסתדר עם זה שהוא גם היה רופא מעולה, שבהמשך ההיסטוריה ייתן השראה ליוונים, יזוהה עם האל היווני אסקלפיוס ולמעשה יהפוך אצלם לאל יווני. לא רע בשביל מצרי, נכון?...

אם נחזור לפירמידה שהוא עתיד לבנות, הוא מחליט לשנות את חומר הבנייה מלבני בוץ ללבנים חצובות מאבן. כך הוא ישיג יציבות ועמידות עצומים, שיהפכו את הפירמידות למבנים ששרדו אלפי שנים בלי למצמץ. אִמחוֹתֶפּ חישב ומצא שכדי לספק לפירמידה עמידות בעומס האדיר ובמשקל של לבני האבן היא צריכה להיבנות בזווית מדויקת של 74 מעלות. אז יועץ, ממציא, רופא, מהנדס ומי שנחשב לאדריכל הראשון בהיסטוריה... אז גאון כבר אמרנו?


#קצת על המסטבות
המסטבה היא מעין מלבן בנוי, גדול ובעל צלעות מקושטים. לרוב יש בו בליטות ושקעים, כמו בחומה של פעם. עד שנולדו הפירמידות היו המסטבות שיטת הקבורה המקובלת למלכים.

גם אחרי שהמלכים החלו לבנות לעצמם פירמידות קבורה, המשיכו המסטבות לשמש קברים במצרים העתיקה, עבור האצילים.

המיוחד במסטבות הוא לא רק העובדה שמוצאים בהן חפצים של המתים. על קירות המסטבות כקברי האצילים, מופיעים הרבה פעמים ציורים עתיקים, בני יותר מ-4,000 שנה, המתארים את חיי היומיום במצרים העתיקה. עבור החוקרים זוהי דרך נהדרת לקבל ידע על התקופה, ממקור ראשון, יד ראשונה מצייר...


מבט מקרוב אל פירמידת ג'וסר:

https://youtu.be/Pskfz-fHAZs


ביקור במקום:

https://youtu.be/kX3S4aQ0khM
דחשור
דחשור
#על מקום הפירמידות האמיתיות הראשונות בהיסטוריה

אם בעבר היה אתר הפירמידות בדחשור (Dahshur) סגור לתיירים, בהיותו בתחומו של בסיס צבאי, כיום פתוח האתר. עיקר פרסומו הוא על הפירמידות השוכנות בנקרופוליס שבו. שתיים מתוכן הן העתיקות ביותר והמשומרות בצורה הטובה ביותר במצרים.

דחשור, או דהשור, נמצאת כ-40 קילומטרים דרומית לקהיר, על הגדה המערבית של הנילוס. כאן בנה פרעה סְנֶפְרוּ (Pharao Snefru), מי שנחשב לבונה הפירמידות הגדול בעולם, את הפירמידות האמיתיות הראשונות בתולדות מצרים. בימי חייו עתיד סנפרו, המלך הראשון בשושלת הרביעית, לבנות לא פחות מ-4 פירמידות. שתיים מהן גדולות מאד ונמצאות כאן, יוצרות ביחד מתחם עתיק ומרשים מימי קדם.

בתקופת שלטונו של אמנמחת השני מהשושלת ה-12, הייתה דחשור, או דהשור, הנקרופוליס המלכותי, בעברית "עיר המתים". זה היה אז אזור הקבורה העיקרי של מלכי ואצילי מצרים. דחשור הייתה אז חלק מהאזור שהיה בשליטה מנהלית של הבירה העתיקה ממפיס.

אם בגיזה הומה המקום תיירים, כאן ניתן להסתובב ללא הפרעה, לשבת בצל הפירמידות, או בחולות, לתפוש שלווה או אפילו להתבודד בתוככי חלק מהפירמידות. מסביב תראו את עמק הנילוס הפורח, על מיליוני עצי התמר שבו והוד קדומים שנשמר מימי קדם.

ניתן לתפוש שלווה בצל הפירמידות, או בחולות, להסתובב סביבם ללא הפרעה, ואף להתבודד, כפי שנאמר, בתוככי הפירמידה האדומה...

בשנת 1979 דחשור הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית.


#טיפים
דחשור היא נקודת התחלה מצוינת לסיור של יום מסביב לקהיר, כי עדיף הטיפוס אל הכניסה לפירמידה האדומה, לפני השעות החמות. 8 ק"מ מכאן שוכנות סקרה, ממפיס ובהמשך גיזה.


מבט קצר:

https://youtu.be/w2ybzKBDvG4
הפירמידה האדומה
הפירמידה האדומה בדחשור
#על הפירמידה החלקה והגדולה של דחשור

על אף שאינה מפורסמת במיוחד, הפירמידה האדומה (The Red Pyramid) היא הפירמידה הגדולה ביותר בדחשור והשלישית בגודלה במצרים. צבען של אבני הגיר ששימשו לבנייתה, הוא שנתן לה את השם "הפירמידה האדומה".

אבל לפני הכל זוהי הפירמידה האמיתית הראשונה בהיסטוריה. כלומר היא הראשונה שנבנתה עם כל צדדיה חלקים כולם. עד לבנייתה בנו במצרים רק פירמידת מדרגות. אחריה נבנו הפירמידות בצורה החלקה והמורכבת יותר.

להחלקת הפירמידה השתמשו באבני פרמדיון מונוליתי, אבן משובחת ששימשה ככיסוי לפירמידה ו"החליקה" את צדדי הפירמידה. הכיסוי הזה הוא שאישר את הסברה של החוקרים שסברו שגם הפירמידות בגיזה היו מכוסות בפירמדיון שכזה.

כבר כשמתקרבים אל דחשור, רואים את הפירמידה האדומה ראשונה מרחוק. זהו מבנה מסיבי ומרשים מאד, שאורכו של כל צד שלה הוא 220 מטרים והגובה שלו הוא 101.5 מטרים.

הכניסה אליה היא בגובה של 28 מטרים. מהפתח הגדול יורדים אל תוך חדר קבורה כפול, הנמצא מתחת לפירמידה. טיפוס על מדרגות העץ שבחדר האחרון, יאפשר להגיע לחדר קבורה שלישי.


#טיפים
בתוך הפירמידה תקבלו מקום התבודדות רוחני ושקט, חוויה לכל אחד.


ביקור במקום:

https://youtu.be/o3kxrRldj1s


הפירמידה הנטויה
הפירמידה הנטויה בדחשור
#על הפירמידה שננטשה על ידי המלך שבנה אותה

הפירמידה הנטויה (The Bent Pyramid), שבדחשור היא פירמידה בעלת מבנה מוזר משהו. הזווית שלה משתנה באמצע, מה שבזמן אמת היה מאד בעוכריה.

את הפירמידה הזו המלך סנפרו מתחיל לבנות והזווית מתגלית כלא נכונה. כשהם מבינים שיש כאן טעות, הבונים שלו מנסים לשנות לזווית הנכונה, אהל המלך לא מרוצה מהתוצאה הסופית. הוא לא מוכן להסתפק בפירמידה עקומה ומחליט לבנות פירמידה נוספת. הפירמידה הזו, כבר ניחשתם, היא הפירמידה האדומה, בה הוא נקבר במותו.

גובה הפירמידה הנטויה הוא כ-97 מטרים ואורך כל צד שלה 188.5 מטר. הזווית משתנה מ-54 ל-43 בגובה של 47 מטר.

יש לה שתי כניסות. אל הכניסה הצפונית מטפסים 11 מטרים אך לא ניתן להיכנס.

לפירמידה גם כניסה בצידה המערבי, מקדש עמק וכמה פירמידות קטנות מסביב, לבני משפחתו של המלך, שגובה כל אחת 26 מטרים.


ביקור במקום:

https://youtu.be/_xjA57owux4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.