» «
התיאטרון הלאומי איוואן ואזוב
התיאטרון הלאומי איוואן ואזוב
#על התיאטרון המרכזי של בולגריה

קל להתרשם מיופיו של בניין התאטרון הלאומי "איוואן ואזוב" (Ivan Vazov National Theatre). הבניין ההיסטורי שלו הוא אחד המבנים היפים והידועים בבירה הבולגרית. זהו התיאטרון הוותיק ביותר במדינה ואחד מסמלי העיר.

מבנה התיאטרון הוא גם מבנה מרהיב, בעל אדריכלות מפעימה, המזכיר מבנים מהתקופה הקלאסית ומותיר רושם רב.

בתאטרון במה מרכזית ואולם שבו 750 כיסאות. האולם המשני מציע 120 מושבים והבמה המחתרתית היא קטנה מאוד, בחלל בן 70 מושבים בלבד.

התיאטרון הלאומי איוואן ואזוב קרוי על שמו של הסופר והמשורר הבולגרי המפורסם בשם זה. הוא ממוקם במרכז העיר, מה שהופך אותו לנגיש ןקל להגעה.


#תולדות המקום
נבנה בשנת 1904, המבנה המרשים משמש כתיאטרון המרכזי של בולגריה. מאז ההצגה הראשונה שהוצגה בו, "המנודים" מאת ואזוב, הסופר שהתיאטרון ייקרא בהמשך על שמו, הוא פועל ברציפות במשך יותר ממאה שלמה.

במרוצת השנים הוצגו בו מיטב המחזות, ההצגות והמופעים החשובים בעולם התיאטרון הבולגרי.

במהלך מלחמת העולם השנייה הבניין הופצץ וכמעט חרב לגמרי. לאחר גמר המלחמה הוא שוקם באופן מרהיב ובשנות ה-70 של המאה הקודמת הוא שופץ שוב. שיפוץ נוסף בשנת 2006 שומר על העיצוב המרהיב שלו ומאפשר לו לשמור על שמו כאחד מהמבנים היפים במזרח אירופה.


#טיפים
אם אינכם דוברי בולגרית, כנראה שלא תיכנסו לתאטרון. אבל בהחלט שווה לראות את הבניין המרשים מהחוץ ולצלם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/mXEwAom0_bk


מהאוויר:

https://youtu.be/bTEVTPT5ges


מיצג וידאו על התיאטרון:

https://youtu.be/r7MQMSGSdwM
מופע סליפ נו מור
מופע סליפ נו מור
#על ההצגה שנכנסים אליה

מתי לאחרונה נכנסתם לתוך הצגה? כן כן, לתוך ההצגה עצמה. ההופעה Sleep No More היא הפקה מקורית ויוצאת דופן, בה הקהל נכנס לתוך תפאורה של סיפור מקבת מאת שייקספיר.

העלילה כולה מתרחשת בתוך בית מלון ישן ומלא פאר. עם כניסתכם למתחם תתבקשו ללבוש מסכות לבנות ומאותו רגע תיכנסו לעולם מרהיב של חוויה מרגשת והרפתקנית.

המלון הישן אליו אתם נכנסים, הוא למעשה התפאורה בה מסתובבים, מתהלכים או רוקדים השחקנים בהצגה - אבל הבחירה מה לראות ואיך - נתונה בידיכם. אתם תהיו אלה שיבחרו בעקבות מי ללכת, לאיזה חדרים להיכנס או מה לעשות במרחב. ברחבי המבנה תמצאו בית קברות, חצר, חדרי עבודה וכדומה.

אגב, תמיד תוכלו לחזור לבר במלון, לשתות משהו ולשמוע מוזיקה חיה מעולה.


#טיפים
כדאי לקרוא את הסיפור של מקבת לפני ההופעה, כדי לבחור את החדרים הנכונים במהלך החוויה.


מבט מקרוב:

https://www.youtube.com/watch?v=k12NZLh_Xvg
תיאטרון הבובות גבריאדזה
תיאטרון הבובות גבריאדזה
#על תיאטרון הבובות של טביליסי

תיאטרון הבובות גבריאדזה (Gabriadze) הוא תיאטרון הבובות של טביליסי. זהו אתר אהוב מאוד על תיירים ומציע חווייה בלתי נשכחת, גם לילדים וגם למי שאינם מטיילים עם ילדים.

זהו אחד המקומות שמתאימים לכל המשפחה. רבים מעידים שמופע הצהריים כאן הוא חווייה נהדרת ומיוחדת.

התיאטרון מושך אליו תיירים רבים. הוא שוכן בבניין ייחודי, בעל עקמומיות מסקרנת המשרה לו מראש, עוד לפני שנכנסים אל תוכו, אווירה משעשעת, יצירתית ובבירור לא שגרתית.


#מגדל השעון
בסמוך לתאטרון הבובות תוכלו לראות את מגדל השעון המגובב של טביליסי. המגדל נבנה בידי רזו גבריאדזה, במהלך השיפוץ שערך לתיאטרון הבובות עצמו.

ילדים ומבוגרים ייהנו מהחוויה העתיקה והחביבה שכאן. אחת לשעה יוצא מלאך קטן מהדלת הקטנה שבמגדל. הוא הולם בפטיש על הפעמון שבחוץ וחוזר אל תוך המגדל.

בתיאטרון גם מסעדה הפועלת לאורך כל ימות השבוע. במסעדה יש אפילו אזור מיוחד ורומנטי לזוגות.


#טיפים
ההצגות מתקיימות כאן רק בסופי שבוע.

הבילוי כאן הוא לא רק לילדים וגם המבוגרים שאיתם ייהנו ולא יחושו לבד.


ביקור בתאטרון:

https://youtu.be/tiRBaK-zihg


מגדל השעון:

https://youtu.be/LgZegoVyF-Y


מופע הצהריים במגדל:

https://youtu.be/A87LMSR1jPo


הדרכה:

https://youtu.be/WL-q2UkrQFM
התיאטרון הפיני הלאומי
התיאטרון הפיני הלאומי
#על התיאטרון הלאומי של פינלנד

התיאטרון הפיני הלאומי (Finnish National Theatre ובקיצור ה-FNT) הוא התיאטרון הרפרטוארי הוותיק במדינה.

ב-2022 חוגג התיאטרון, שהוקם בשנת 1872, 150 שנה להיווסדו. הוא נוהג להעלות מחזות בעיקר בשפה הפינית.

המחזות וההצגות שמועלים בו הם ממיטב היוצרים הגדולים בתולדות התיאטרון ןמכל העולם, כולל שייקספיר, מולייר וכמובן גם גתה, עם "פאוסט" האגדי.

ודאי תזהו בקלות את מבנה התיאטרון, הממוקם במרכז העיר ובסמוך לתחנת הרכבת המרכזית. הוא מרשים ויפה להפליא ומהווה דוגמה מצוינת לארמון בסגנון הניאו-רומנטי. בשנת 2022 הוא עבר שיפוץ מסיבי, לאחר 50 שנה.

בתקופת קיומו עברה פינלנד מנסיכות תחת שלטון רוסיה, אל מלחמת אזרחים, מלחמה ברוסיה, מלחמת עולם וממנה למעמד של אומה עצמאית ודמוקרטית ומדינת רווחה. לאורך כל אותה תקופה התיאטרון הזה היווה עמוד שדרה תרבותי ומשמעותי לאומה הפינית ולתרבותה.


#טיפים
ללוח ההצגות ושעות הפעילות התעדכנו באתר האינטרנט של התיאטרון.


בלט בתיאטרון - מבט מקרוב:

https://youtu.be/p_K28V0pTs4


ביקור מבחוץ:

https://youtu.be/iu3t4CEce_Y


הדרכה:

https://youtu.be/ocCGJcYpJRc

תיאטרון

התיאטרון הלאומי של פראג
התיאטרון הלאומי של פראג
#על התיאטרון הלאומי בפראג

על גדת הנהר הוולטאבה יושב לו התיאטרון הלאומי של פראג (Národní divadlo), המוסד החשוב מסוגו בצ'כיה. את הגג הזהוב והמבהיק שלו ניתן לזהות בקלות בימי השמש על העיר.

הבניין בנוי בסגנון הניאו-רנסנס והוא נחשב מהמוסדות התרבותיים הצ'כיים החשובים בצ'כיה. פועלות בו להקות אמנויות הבמה החשובות ועולות בו שלל הפקות איכות, כולל הופעות תיאטרון, אופרה ובלט.

הרעיון לבנות תיאטרון, שיציג את עלית התרבות הצ'כית העשירה, עלה במהלך אביב העמים, העידן המהפכני והלאומי של אמצע המאה ה-19. כאקט של גאווה לאומית הוא מומן כולו בכספי תרומות מהציבור.

לידו ניצב האגף המודרני שלו, הנובה סצנה (Nova sScena) או בעברית "הביצה החדשה". האגף, הבנוי באדריכלות מודרניסטית כה מנוגדת למבנה הוותיק,

האגף החדש, שנבנה ב-1983, מעורר מחלוקת עד היום. יש המציינים כאן ביובש שהיתרון היחיד במבנה הזה הוא שבזווית מסוימת ניתן לראות בו את השתקפות התיאטרון הישן.


מבט מקרוב על התאטרון הלאומי:

https://youtu.be/GI-EU7R3xf4
התיאטרון הלאומי
בורגתיאטר, התיאטרון הלאומי
#על התיאטרון הלאומי של אוסטריה

הבורגתיאטר, התיאטרון הלאומי של אוסטריה, הוא התיאטרון הוותיק ביותר באירופה. הקימה אותו הקיסרית מריה תרזה בשנת 1741. הווינאים מכנים אותו בפשטות "הבורג".

בשנת 1776 הוא הפך להיות התיאטרון הלאומי, בזכות יוזמתו של הקיסר יוזף השני, בנה של מריה תרזה. הוא ממוקם בתוך מבנה היסטורי ב"רינגשטראסה", השדרה המקיפה את מרכז וינה. אל המבנה הזה התיאטרון עבר בשנת 1888.

אבל ה"בורג" לא היה אף פעם רק בית תיאטרון. שוחרי אמנות ותרבות רבים היו פוקדים את המקום הזה בקביעות, במיוחד בתקופת תור הזהב של השחקנים והשחקניות הבולטים של וינה.

המבנה נפגע במלחמת העולם השנייה אך לא עבר זמן רב עד ששוחזר וחזר לתפקד. מבנה התיאטרון מבחוץ מזכיר טירה גדולה ומרשימה בצבע לבן, אך פנים המבנה הוא לא פחות מפואר ומרשים. הפאר הזה בא לידי ביטוי, בין השאר, באמצעות הנברשות היוקרתיות, השטיחים וציורי התקרה שציירו האחים קלימט. יש בו 1300 מקומות ישיבה ולכן הגיעו לכאן המוני מבקרים במהלך השנים. לא מעט מחזאים העלו את הצגותיהם כאן, כולל בנימין זאב הרצל.

היום תוכלו להקשיב במוזיאון לקונצרטים ואירועים מיוחדים. כמו כן, מדי שנה נערך בו פסטיבל הספרות השנתי.
התיאטרון הלאומי של ברזיל
התיאטרון העירוני
#על התיאטרון העירוני האקלקטי, שהוא גם בית האופרה של ריו

בכיכר סינלנג'יה (Cinelândia), כיכר העיר המרכזית, נמצא התיאטרון הלאומי (Teatro Municipal) של ריו. המבנה הזה מופיע רשמית ברשימה שמציגה את שבעת פלאי ריו דה ז'ניירו.

התיאטרון הזה הוא בניין מרהיב, שנבנה בתחילת המאה ה-20 ותוכנן בהשראת בית האופרה של פריז (Paris Opéra). אדריכלית, הוא מעוצב בסגנון בנייה אקלקטי ונחשב לאחד מבתי התיאטרון היפים והמרשימים ביותר בברזיל.

התיאטרון העירוני והלאומי הזה נבנה ב-1905. אבל המילה תיאטרון קצת מקטינה אותו, כי מדובר כאן במבנה שהוא גם בית האופרה העירוני ומשכן ללהקות הבלט של ריו.


#קפה דה תיאטרו
בתיאטרון תמצאו את אחת המסעדות הקלאסיות בריו, קפה דה תיאטרו (Café do Teatro). כשתיכנסו אליה תחושו שחזרתם מאה שנה אחורה, לשנות העשרים של המאה הקודמת.

ואכן, בעבר נהגו לשבת כאן עשירי ואצילי ריו בתום האופרה, ההצגה או מופע המחול.

את חלל המסעדה המרהיב, שנמצא בקומה הראשונה של בניין התיאטרון, מעטרים אריחי חרסינה נהדרים. המקום נותן תחושה אירופית קלאסי, מה שמביא מדריכי תיירים בעיר לכנות אותו "פריז של ריו".

המסעדה ממשיכה גם היום להיות מקום אליטיסטי ויוקרתי יותר מאלה שברחוב שמסביב. היא משרתת בעיקר את עשירי העיר ותיירים מסודרים.

גם אם תוכלו לסעוד כאן רק ארוחות צהריים, זה יהיה בסטייל אמיתי ולצלילי פסנתר.


#טיפים
הגיעו לתיאטרון ולאופרה בלבוש הולם.

סיור בתיאטרון ללא מופע אורך כשעה.

שעות הפתיחה לביקורים בבניין הן
10:00-18:00 בימים שני-שישי.

לשעות הסיורים המודרכים ראו באתר התיאטרון.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/_0pNUOMni-c


קליפ שצולם במקום:

https://youtu.be/Q6-tYpWp0Ck


מחול:

https://youtu.be/883r0yHv1eQ


קונצרט:

https://youtu.be/iIBbIbsbaRc
התאטרון היהודי הממלכתי בבוקרשט
התיאטרון היהודי הממלכתי בבוקרשט
#על התאטרון היהודי של רומניה

התאטרון היהודי הממלכתי בבוקרשט (Teatrul Evreiesc de Stat) יכול להיראות כשריד של העבר, אבל הוא מוסד חי וקיים, שמעלה עד היום הצגות ומחזות על טהרת היידיש ומושך קהל לא קטן מקרב הקהילה היהודית בעיר. התאטרון היהודי בבוקרשט הוקם בשנת 1948 והוא המשך ישיר של מסורת ארוכת שנים, של תאטרון אידי ברומניה.

שורשי הקהילה היהודית של בוקרשט עצמה, נעוצים אי-שם במאה ה-16. הקהילה הזו ידעה רדיפות וקשיים במהלך השנים. במאה הקודמת הרדיפות הללו הגיעו לשיאן, ברדיפות הנאצים בתקופת מלחמת העולם השנייה וגם בקשיים שהציב בפניה המשטר הקומוניסטי ששלט ברומניה. אף על פי כן נותרו בעיר עד היום כמה אלפי משפחות יהודיות, שצרכו וצורכים תרבות בקביעות ובהתלהבות.

התיאטרון נמצא ליד המוזיאון היהודי של בוקרשט. שווה ליהנות מחוויה של הצגה בו. ואגב, גם למי שלא דוברים יידיש יש כאן פתרון, עם תרגום באזניות שמחלקים שם לצופים המעוניינים בכך.


#תולדות התאטרון היהודי של בוקרשט
התיאטרון היהודי הממלכתי בבוקרשט פועל בעיר מאז שנת 1948, אבל שורשיו מוקדמים הרבה יותר. ניתן לומר שהוא מייצג מסורת בת יותר מ-100 שנים של תאטרון אידי ברומניה, מאז נולדה להקת התאטרון של אברהם גולדפדן ביאשי.

אבל היה זה ב-1944, לאחר שנפל המשטר הצבאי-פאשיסטי של אנטונסקו, כשהותרו שוב הצגות ביידיש ברומניה. שנה אחר-כך, ב-1945, הוקמה להקת תאטרון חדשה ביידיש, בשם "תיאטרון איקוף". היא החלה להציג בבניין שבעבר הציג בו תאטרון באראשאום הרומני.

שלוש שנים אחר-כך, בשנת 1948, הוציא המשטר הקומוניסטי צו סגירה לכל מוסדות התרבות הפרטיים, כולל התאטראות. אז הוקם, בשיתוף פעולה עם ה"וועד הדמוקרטי היהודי", ארגון יהודי שנהנה מחסות השלטון, התאטרון הממלכתי היהודי, שבו אתם נמצאים כרגע.


מבט לתאטרון באחת מההצגות שהועלו בו:

https://youtu.be/pI5HIgnGZmY


ווסט אנד
ווסט אנד לונדון
#ביקור באזור התיאטראות המפורסמים של לונדון

הגעתם לאזור מערב לונדון, הידוע בתור ווסט אנד (West End Theatre). ביחד עם התיאטרון בברודוויי שבניו יורק, ממוקם תיאטרון הווסט אנד ברמה הגבוהה ביותר של תיאטרון מסחרי באנגלית ויש כאן את ריכוז התיאטראות הגדול בעולם.

לראות כאן הצגות ומחזות זמר זו אחת החוויות הכי מבוקשות אצל המבקרים בעיר הזו. האזור אמנם לא כולל רק תיאטראות, אלא גם בתי קולנוע והמון חנויות וחיי הלילה הומים ותוססים, אבל אתם כאן בשביל החוויה המהממת של לונדון הבימתית, נכון?

כי איך שלא תסתכלו על זה, ה-West end נודע ביותר מ-40 התיאטראות שבו. יש כאן מחזות זמר והצגות שרצות כבר שנים רבות ודומה שעם ביקוש השיא שהן זוכות לו, חלקן ימשיכו לרוץ לעולם. ביניהן תמצאו את מחזות הזמר מפוצצי האולמות מאמא מיה (Mamma Mia) המבוסס על שירי להקת אבבא, הקלאסיקות פנטום האופרה (Phantom of the opera) ועלובי החיים (Les Miserables), מלך האריות (Lion King) שהתחיל כסרט והפך לשלאגר בימתי, וויקד (Wicked) שהוא טוויסט מצחיק מאד על "הקוסם מארץ עוץ", הקומדיה המחזה שהשתבש (The play that goes wrong), מטילדה (Matilda) וספר המורמונים (Book of Mormon) השנונים וההצגה הכי ותיקה בעולם שעדיין רצה - מלכודת העכברים (The Mousetrap) מאת אגתה כריסטי.


#טיפים
לכל תיאטרון ניתן להזמין כרטיסים באתר האינטרנט שלו.

כרטיסים בהנחות לסטודנטים כל יום בצהרים באתר המצורף ובכיכר לסטר.

לבוש לתיאטרון מכובד, גם ג'ינס וחולצה טריקו אפילו. לא מומלץ להיחנט בחליפה מעיקה או שלל תכשיטים.

שמרו על התיק מכייסים ביציאה הצפופה מההצגה!


מחזמר פנטום האופרה:

https://youtu.be/H3P62ww_xrQ


10 מחזות זמר מומלצים:

https://youtu.be/QA_FSCZQCNM


ביקור במקום:

https://youtu.be/0XtsWQmOFi4


הדרכה:

https://youtu.be/DCHrh5AUv3M
התיאטרון השחור
#על התיאטרון שמשלב חושך עם תאורה אולטרא-סגולה

התיאטרון השחור הוא ז'אנר ייחודי בעיר פראג, של הצגות שמתנהלות באמצעות תאורה אולטרא-סגולה, על רקע שחור. בידיהם האנושיות של המפעילים, נוצר בו מופע אפקטים מרהיב, ביחד עם תוכן ועלילה משעשעים ומקסימים.

אמנות המשחק המיוחדת הזו, המשלבת אור, צל וחושך, תפסה פופולריות גדולה כל כך בפראג, שקמו לתיאטרון השחור המקורי כמה מתחרים הפועלים ברחבי העיר. תוכלו ליהנות שם ממופע ייחודי שכמעט ואין לו מקבילים בעולם.

למעוניינים, למשל, יש את התיאטרון השחור בעיר העתיקה, ששמו "טה פנטסטיקה" (Ta Fantastika). תיהנו!


#טיפים
מומלץ להגיע לפחות חצי שעה לפני תחילת המופע.


מבט על התאטרון השחור:

https://youtu.be/HAqarCIIIVo
רחוב ברודוויי
#על רחוב התיאטרון של ניו יורק
הרחוב בו תוכלו לראות את גווניה המדהימים של ניו יורק הוא רחוב ברודווי, רחוב התיאטרון של ניו יורק. זהו רחוב שהוא למעשה שדרה ארוכה שחוצה את רובע מנהטן בניו יורק. פירוש השם "ברודווי" הוא "דרך רחבה".

רוב הרחובות והשדרות של מנהטן בנויות כשתי וערב היוצרות הצטלבויות בזוויות ישרות, אך ברודווי עובר במסלול אלכסוני לאורך העיר ואינו מקביל לאף רחוב אחר. הסיבה היא שברודווי נסלל עוד לפני שמרבית הרחובות והשדרות של מנהטן נבנו.

היום ברודווי הוא שם נרדף לתעשיית התאטרון. רובע התאטראות ומרכז לינקולן, שנמצאים ברחוב, מציגים אוסף הצגות, ברובן מחזות זמר. תאטראות ברודווי הם ייצוג של הרמה הגבוהה ביותר של התאטרון המסחרי דובר אנגלית בעולם. בשנת 2012 נמכרו כרטיסים להצגות בברודווי, בשווי של יותר ממיליארד דולר וצפו בהצגות כ-12 מיליון איש.

בשנת 2010 ניו יורק הודיעה על החלטה לסגור את תנועת כלי הרכב באזורים העמוסים של הרחוב, כדי למנוע את בעיית העומסים באזור. בעלי החנויות אהבו את הרעיון והתחילו להוציא החוצה כיסאות נוח ושולחנות פיקניק, באזור הטיים סקוור.

עשרות החנויות, בתי הקפה והמסעדות, הופעות הרחוב וההצגות המדהימות - הרחוב הזה הוא ההצגה הכי הטובה בעיר, תרתי משמע...


#כרטיסים בזול
במרכז הכיכר תוכלו למצוא את הדוכן לקניית כרטיסים מוזלים להצגות, TKS, שמציע למכירה כרטיסים שנשארו להצגות המוצגות באותו היום, ב-30%-50% הנחה. אל תדאגו, אם חששתם שתפספסו את הדוכן, פשוט חפשו את התור העצום המשתרך במרכז הכיכר ותזהו אותו מיד. בהצלחה!


#שופינג בברודווי
מאות החנויות שבשדרת ברודווי, במיוחד באזור שבין רחוב 8 לרחוב Canal, מציעות שופינג נהדר לבגדים מעוצבים. יש כאן חנויות מעצבים ואופנה יוקרתיות דוגמת פראדה, לצד חנויות בגדים זולות ונציגויות של הרשתות הבינלאומיות הגדולות. נסו להציץ בחנות הכל בו של רשת בלומינגדיילס (Bloomingdales), שבה אפשר למצוא הפתעות.
תיאטרון דלקורט
#על תיאטרון החינם שבסנטרל פארק

במרכזו של הסנטרל פארק, שברובע מנהטן בניו יורק, מתחת לכיפת השמיים ובאוויר הפתוח, תמצאו את תיאטרון דלאקורט. זהו תאטרון ציבורי, פתוח וחינמי, שמציג הפקות שונות בפארק. המסורת הזו כבר מוכרת וידועה בניו יורק והיא נמשכת כבר יותר מ-50 שנה.

בחודשי הקיץ מגיעים לכאן עשרות אלפי תושבים ותיירים בכדי לצפות במגוון ממחזותיו של שייקספיר. עד היום, מאז שנפתח בשנת 1962, צפו כבר מיליוני בני אדם, ביותר מ-150 מחזות של שייקספיר, יצירות קלסיות ומחזות זמר.

התיאטרון קרוי על שמם של ולרי וג'ורג' ט. דלקורט (Delacorte), שתרמו את המימון להקמתו. בתקופה ההיא הציג ג'וזף פאפ, מפיק תאטרון מוכר, במסגרת הסדנה שלו כמה מחזות של שייקספיר. הוא האמין שחווית התאטרון רלוונטית לכולם וצריכה להיות חופשית ומזמינה. לאחר שהוכיח שהמענה לצפייה בהצגות משמעותי, הוכח כי כדאי להקים תיאטרון קבוע בסנטרל פארק ושהמיזם שווה את ההשקעה. הוא החל לגייס כספים ויצר את אחת המסורות הפופולריות ביותר בניו יורק.

המחזה הראשון שהוצג כאן, "הסוחר מוונציה" של שייקספיר, עלה בשנת 1962.

הכרטיסים למחזות המוצגים בתאטרון הם בחינם אך ניתן לקבל אותם רק ביום בו מתקיים המופע. הם מופצים בשעה 12:00 בצהריים ומוגבלים לעד 2 כרטיסים לאדם. בדרך כלל תראו כאן תור ארוך של אנשים שמגיעים בשעה שבה הפארק נפתח, ב-6:00 בבוקר, כדי לנסות להשיג כרטיסים. אנחנו אומרים שזה שווה כל רגע, לנסות לתפוס מקום באחת מהמסורות המעניינות ביותר בניו יורק.

מבט מקרוב על התיאטרון:
https://www.youtube.com/watch?v=gOmBqDApurA
תיאטרון הגלוב
#התיאטרון של שייקספיר
תיאטרון הגלוב (The Globe Theatre) הוא שמו של התאטרון שנבנה בסוף המאה ה-16 עבור להקת התאטרון של ויליאם שייקספיר. ב-1613 עלה התיאטרון באש, לאחר ירי תותח במחזה "הנרי השמיני" של שייקספיר, ירי שהצית את גג הקש שלו. שנה לאחר מכן נבנה התאטרון מחדש ושוב נפתח, כשהפעם יש לו גג רעפים. בהשפעת הפוריטנים (תנועה שנאבקה בהשפעות קתוליות על הכנסייה של אנגליה) נסגר התאטרון בשנת 1642 ונהרס. רק בשנת 1989 נתגלו היסודות שלו, מתחת לבניין אחר.

בשנת 1997 הוקם שחזור של תיאטרון גלוב, כ-200 מטרים מהמקום שבו ניצב בעבר התאטרון המקורי. לבנייתו השתמשו בתכניות המקוריות של הגלוב העתיק. כיום הוא אחד המקומות המבוקשים בלונדון, לצפייה במחזות של שייקספיר. כמו בתאטרון הגלוב האליזבטני, גם גגו הפתוח של התאטרון החדש עשוי מקש, אך הוא בטוח יותר וכיום לא יורים יותר בתיאטרון.

מבט מקרוב על תיאטרון הגלוב:
https://www.youtube.com/watch?v=ym4GSscO9w0
תיאטרון לייסום
#על התיאטרון

תיאטרון לייסום (Lyceum Theatre) ממוקם בווסטמינסטר סיטי, המרכז ההיסטורי השני של לונדון, ברחוב וולינגטון. האזור בו ממוקם התאטרון מהווה ציר מרכזי בהתפתחותה של לונדון המודרנית וכולל בחובו היסטוריה ארוכה ועשירה של מבנים ואתרים שמוכרים מאד עד היום.

התאטרון עצמו נבנה בשנת 1765 ויש בו 2,100 מושבים. בעבר שימש המבנה לשימושים שונים ולצרכים מגוונים כמו קרקסים, אופרות ואף תערוכות. כאן למשל הוצגה התערוכה הראשונה של מאדאם טוסו, מה שיהפוך למוזיאון מוכר ופופולרי בבירה הבריטית.

לאחר שריפה שגרמה נזק למקום, נבנה הבניין שוב ובשנת 1834 הוא נפתח מחדש. בתקופה זו הוצגו כאן מחזות שעובדו על פי רומנים של מחזאים כמו צ'ארלס דיקנס ושייקספיר. בשנים שלאחר מכן, הוצגו בתאטרון מלודרמות שונות. בשנת 1951, הוסב התאטרון לאולם נשפים שבו הופיעו להקות מפורסמות.

החל משנת 1999 מארח התאטרון את המחזמר "מלך האריות" המבוסס על הסרט המוכר של וולט דיסני. ההצגה היא חוויה אמיתית - הן בהיבט הוויזואלי והן במוזיקה המדהימה שבה. הפסקול הוא הפסקול המקורי של הסרט שאותו הלחינו טים רייס ואלטון ג'ון. הוסיפו לזה את התפאורה המרהיבה, התלבושות, האיפור והאפקטים, ותבינו שהחוויה הזו עוצרת נשימה וחד פעמית ממש. אין פלא שזוהי הצגה שרצה כבר שנים ברציפות ומבוקשת מאד בקרב התיירים.
מרכז סוזן דלל
#על המרכז למחול ותאטרון של תל אביב

בלב שכונת נווה צדק של תל אביב, ממוקם מרכז סוזן דלל למחול ותיאטרון, המרכז התרבותי הישראלי שזכה בפרס ישראל בתחום האמנות לשנת 2010 ונחשב לאחד ממרכזי המחול החשובים בישראל. המרכז הוקם ונקרא על שם משפחת דלל מלונדון, מי שמימנה את השיפוץ.

מטרתו המקורית של המרכז הייתה לשמור על קשר עם המורשת התרבותית של תל אביב ובגלל זה הוחלט להקימו בשכונת נווה צדק המפורסמת. מטרתו לפתח ולעודד אמנות ומחול ישראלי, בשילוב עם אמנויות אחרות. הוא הוקם על בסיס שני בתי ספר ותיקים, שנבנו בשנת 1908 על ידי יוסף אליהו שלוש. אחד מהם הוא מבנה בית הספר לבנים של חברת אליאנס, המוכרת כ"כל ישראל חברים", והשני הוא מבנה בית הספר לבנות של תנועת "חיבת ציון".

היום מרכז סוזן דלל מהווה בית לשלוש להקות מקצועיות מוכרות בתל אביב: להקת מחול בת שבע, להקת מחול ענבל ולהקת המחול של ענבל פינטו ואבשלום פולק. לא מעט פסטיבלים מתקיימים מדי שנה במקום (ביניהם פסטיבל פלמנקו ותחרויות בלט) וגם בית הספר לתיאטרון אורנה פורת לילדים ולנוער, ממוקם כאן. בשנות ה-90 הצטרפה לחגיגה גם התזמורת הסימפונית של תל אביב וערכה כאן מופעים מרשימים.


#אדריכלות מרכז סוזן דלל
בשנת 1989, עם הקמת מרכז סוזן דלל ושיפוץ המתחם, הוסבו ארבעת המבנים של המתחם לארבעה אולמות מופעים שהותאמו במיוחד להופעות מחול. המבנים הללו מקיפים רחבה פתוחה שבה נערכים מופעי חוצות, תחת כיפת השמיים.

עבודתו הנפלאה של אדריכל הנוף שלמה אהרונסון, שאף זכה עליה בפרס רכטר, שילבה במתחם עצי הדר וסביבם נקבעו תעלות מים. הרעיון של אהרונסון היה להזכיר למבקרים את הפרדסים הרחבים שהיו באזור, ושנעקרו עם בנייתה של שכונת נווה צדק. התעלות מנציחות את שיטת ההשקיה שהייתה נהוגה אז בפרדסים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Qw25LLgpbkY
קַבּוּקִיזָה, התיאטרון
#על התאטרון היפאני של הקבוקי

אם לא שמעתם על תיאטרון מקומי שהוא ידידותי לתיירים, אז לא שמעתם על קַבּוּקִי-זָה. כן, בתיאטרון היפהפה קַבּוּקִיזָה (Kabukiza Theatre) תוכלו ליהנות מתיאטרון יפאני מסורתי וססגוני, במסורת העתיקה של תיאטרון הקבוקי המקומי ותוך התחשבות בקשיי היפאנית המוגבלת שלכם.

בתיאטרון, שנמצא בגינזה, תוכלו לקנות כרטיס מוזל ולצפות במערכה אחת בלבד מתוך המחזות הארוכים. גם לאותה מערכה תוכלו לשכור אזניות עם תרגום קולי לאנגלית.

הצפייה בהצגות קאבוקי, למרות שהיא עלולה להתפס כמשעממת למי שלא דוברים יפאנית, היא מרתקת. ההצגה הצבעונית, עתירת המוסיקה ומנוגנת ומושרת בחי, בתוך אולם יפה ומרשים, מספקת חוויה של ממש.

הצגות הקבוקי הן חובה וחווייה, במיוחד למתעניינים באנתרופולוגיה ובתרבות ובפולקלור המקומי, שלא יועדו לתיירים ונחשבים אותנטיים.

כל מערכה בתיאטרון ה"קבוקי" נמשכת בין חצי שעה לשעה וחצי.


#תולדות בניין התיאטרון
במהלך שנותיו עבר בניין תאטרון קאבוקי-זה גילגולים שונים. תחילתם בשנת 1889, אז הוקם המבנה והמשכם בהעברת הבעלות לאחרים, בניית הבניין מחדש, הפצצתו והפגיעות הקשות שספג במהלך מלחמת העולם השנייה והשיפוץ בתקופה שלאחר המלחמה. ב-2013 הוא נפתח מחדש, לאחר שנבנה מעליו גורד שחקים ענקי.

כיום תיאטרון הקבוקי-זה נמצא בבניין יפה, מרשים ומסורתי. גם אם אין הרבה זמן, אפילו לצפות בו ולהציץ לתוכו יהיה לכם מעניין.


#טיפים
בקבוקיזה תוכלו לרכוש כרטיס ב-15 דולר בלבד למערכה אחת מתוך כמה מערכות. מערכה כזו נמשכת בין חצי שעה לשעה וחצי, מה שיספיק לחווייה בשפה לא מוכרת.

כדי לקנות כרטיסי מערכה אחת, יש להגיע לקופה ביום ההצגה.

הביאו משקפת, כי כרטיסי המערכה הראשונה הם לקצה העליון של האולם.

הגיע למערכה חצי שעה לפני שעת המערכה. את ההמתנה נצלו לסיבוב בלובי וצילומים בכניסה עם תמונות השחקנים המאופרים.

קניית כרטיסים מראש היא יקרה מאד ולכל המערכות.

אוזניות עם תרגום קולי של ההצגה יעלה לכם עוד 5 דולר.

אין לצלם בזמן ההצגה.


מבט מקרוב על התיאטרון:

https://youtu.be/09sc1BqY6r4


והקבוקי היפאני על הבמה:

https://youtu.be/jVDUcFOnVKk
תיאטרון ליסאו
#על התיאטרון המרכזי של ברצלונה
תיאטרון ליסאו, התיאטרון הגדול של ברצלונה, ידוע בעיקר בשל הופעות האופרה המרשימות המתקיימות בו. הוא ממוקם מול שוק הבוקריה והוא נחשב גם לאחד הגדולים והמובילים באירופה.

התיאטרון נפתח בשנת 1847 באמצעות מימון פרטי ומטרתו העיקרית הייתה לקדם את החינוך המוזיקלי. די מהר הוא קיבל מוניטין בינלאומי והיה לאחד מבתי האופרה החשובים בספרד כולה. אך לא תמיד עמד המבנה מרשים ויפה כמו שהוא היום. בשתי שריפות שהתחוללו במבנה, נעצרה הפעילות השוטפת ונדרשו שנים של שיפוצים ובנייה מחדש, כדי להחזירו לפעילות.

השריפה הראשונה התרחשה בו בשנת 1861. השריפה גרמה אמנם נזק, אך לא חמור. לאחר שנה נפתח התיאטרון שוב למבקרים. בשנת 1993, כשנה לאחר המשחקים האולימפיים שהתקיימו בברצלונה, בעקבות קצר חשמלי, פרצה שריפה וכילתה את המקום. המשפצים השתמשו בצילומים ושרטוטים ישנים וניסו לשמור על המראה המקורי של התאטרון. הנזק היה חמור כל כך, עד שנדרשו 6 שנים שלמות לשיפוץ ושחזור האולם והבמה. בשנת 1999, לאחר כל המאורעות, הוא נפתח בחזרה לקהל.

בתאטרון מעל 2200 מקומות ישיבה. תוכלו להאזין בו לאופרות של מלחינים שונים כמו ורדי, דוניצטי, ביזה ומוצרט ולהופעות אופרה של הזמרים הטובים ביותר בעולם. בכל יום בשעה 10 בבוקר יוצא סיור מודרך במקום שאורכו כחצי שעה.


#על המעמדות בתיאטרון
בעבר הייתה הפרדה מוחלטת בין בני המעמדות השונים. הכניסה הראשית של האולם, זו שממוקמת בשדרת הרמבלה, הייתה הכניסה של בני המעמד הגבוה שהחזיקו הון רב בידיהם. הם שילמו על מקומות הישיבה לא מעט כסף והכניסה הובילה אותם ישירות אל תאי הצפייה המרווחים. התאים הללו קיבלו את זווית הראייה הטובה ביותר על הבמה ויכלו ליהנות ממופע מרשים עם אקוסטיקה מדהימה.

בני המעמד הנמוך יותר, אלה שלא נמצא בכיסיהם הון רב ולא יכלו להרשות לעצמם לשלם את הסכומים הגבוהים, נכנסו מרחוב סאן פאו (San Pau), הרחוב הצדדי, והתיישבו ביציעים העליונים. הצפייה מיציעים אלו הייתה פחות נוחה והאקוסטיקה הייתה משמעותית פחות טובה.

היום נכנסים כל המבקרים אל התאטרון באמצעות הכניסה הראשית שברמבלה, אך הבדלי המחירים שבין המושבים הם עדיין משמעותיים וניכרים.


#מהו היכל המראות של התאטרון?
מאולם המבוא תוכלו לראות את המדרגות הרחבות המובילות אל היכל המראות, שעל קירותיו, כאמור, תלויות מראות גדולות. זה היה גם המקום שבו נהגו להתאסף המבקרים בתאטרון בזמן ההפסקות - אך כמו שאתם בטח יכולים להניח - היו אלו רק בני המעמד הגבוה, האצילים והמיוחסים.

הסתכלו על ציור התקרה ותראו בו את האל אפולו יושב על כיסא ומוקף בתשע מוזות. על קירות ההיכל פתגמים ומשפטים המהללים את נושא המוסיקה וגם שפע של עיטורי זהב.

בשנת 1937, בזמן מלחמת האזרחים שהתחוללה בספרד, גרם הדף של פצצה שנפלה ממטוס, בסמוך לתאטרון, לקריסתה של התקרה ולנזק עצום לתאטרון. התקרה שוחזרה, כמובן, והתאטרון שופץ, כמה שנים לאחר מכן.


תיאטרון אפולו
#על אולם ההופעות והסטנדאפ קומדי בהארלם

תיאטרון אפולו (Apollo Theater) הוא מרכז לאמנויות הבמה בניו יורק. זהו מועדון הופעות ותיק ומשופץ, המכיל מעל 1,500 מושבים. במיקומו בשכונת הארלם, הוא משמש במה לאמני ג'אז גדולים.

בתיאטרון אפולו האגדי בהארלם מועלים קונצרטים רבים של מיטב המוסיקה השחורה. בעבר הופיעו כאן כוכבי-על ואמנים גדולים, כמו מייקל ג'קסון, אריתה פרנקלין, לצד להקת הרוק, אולי המובילה של שנות ה-80, להקת U2.

בתיאטרון מתקיים אחת לשבוע גם "ערב חובבים" לכשרונות צעירים, שמעלה אל הבמה להקות, זמרים, סטנדאפיסטים, רקדנים והרכבים בתחילת דרכם. רבים מהמופעים הללו משודרים בשידור חי בטלוויזיה המקומית והקהל שלהם המחמיר והביקורתי נוהר אליהם.


#טיפים
מומלץ לבדוק את לוח ההופעות באתר שלמטה.

בתיאטרון סיור מאורגן של שעה, המספר על המקום, האמנים שהופיעו בו וסיפורים פיקנטיים מתולדותיו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/xbgnbhkvHoo


תולדות התיאטרון:

https://youtu.be/u3-ZY26kRag
התיאטרון העירוני של ורנה
#על בניין התיאטרון שבכיכר העצמאות

בניין התיאטרון העירוני (Stoyan Bachvarov) של ורנה הוא אחד הבניינים היפים ביותר בעיר. המקום נבנה בתחילת המאה ה-20, בסגנון הבארוק. מאז הוא מהווה את ביתן הרשמי של קבוצת התיאטרון של ורנה ושל להקת האופרה העירונית.

יוזם בניית התיאטרון החדש הוא ראש העיר איוון צרוב, מי שהיה פעיל תרבותי וחינוכי. ב-1909, בישיבת העירייה הראשונה שלו כראש עיר נבחר, הוא העלה, את הרעיון לבניית בית חדש לתיאטרון שבעיר. באותה ישיבה הוחלט על המיקום והצורך בבניין תיאטרון חדש והשאר - היסטוריה.

בין השאר, במשכן התיאטרון מתקיימים בכל קיץ, אירועי פסטיבל הקיץ של ורנה.

אטרקציה נחמדה מחוץ לתיאטרון היא המזרקה שבחזיתו, המהווה מקום להפסקה קלה ונקודת מפגש לתושבי העיר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/XiyxizsCfbU
התאטרון הלאומי
#על בית האופרה הוותיק שבמרכז מינכן

התאטרון הלאומי במינכן (Nationaltheater am Max) הוא בית האופרה ההיסטורי של מינכן. בו פועלים בית האופרה הממלכתית של בוואריה, התזמורת הממלכתית של בוואריה והבלט הממלכתי של בוואריה.

בית האופרה נבנה הוא בסגנון יווני. הוא נבנה במקום שבו עמדה בעבר כנסייה ואנשי העיר כעסו על כך מאד. כשהיא נשרפה שוב ושוב, תוך כדי הבנייה ואחריה, הם אמרו שזו יד אלוהים. בפעם השלישית שבנו אותה אחרי השריפה, יצרו בה מאגר מי גשמים ומערכת התזה לכיבוי שריפות. אבל בשריפה שאחריה המערכת לא עבדה, כי היא קרתה בחודש ינואר והמים פשוט היו קפואים...

בשנים הראשונות שלו התקיימו בתיאטרון הלאומי הופעות הבכורה של אופרות רבות, כולל של מלחינים גרמנים חשובים, שהבולט בהם הוא ריכרד וגנר. כאן הועלו לראשונה אופרות של וגנר, כמו "טריסטן ואיזולדה" ב-1865 (Tristan und Isolde) , המייסטרזינגר מנירנברג (Die Meistersinger von Nürnberg) מ-1868, זהב הריין (Das Ringing) מ-1869 והוולקירות (Die Walküre), שעלתה שנה אחר כך.

במלחמת העולם השנייה המבנה חרב בהפצצות מהאוויר של מטוסי בנות הברית. המבנה שוחזר לאחר המלחמה, על פי התכניות והעיצוב המקורי והניאו-קלאסי שלו.


#טיפים
במקום נערכים גם מופעי בלט וקונצרטים, אבל אם אתם חובבי אופרה, מדובר בבית אופרה מעולה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/5qtQp772TOU


ביקור במקום:

https://youtu.be/YIp1YDueEUI


תמונות:

https://youtu.be/VE3tZ-cf4YA
הופעת נאנטה
#על מופע הבידור המסורתי והמצליח בקוריאה

מופע ה"נאנטה" (Nanta) הוותיק נחשב לאחד המופעים המוצלחים בקוריאה. זהו מופע בידור קאמרי, משולב עם המסורת הקוריאנית. הסיפור הוא על שלישיית טבחים שנדרשים להכין בזמן קצר סעודת חתונה ולהסתדר עם האחיין הכושל של מנהל המטבח.

משתתפים במופע חמישה אמני במה המשלבים תיאטרון, קסמים, תיפוף, אקרובטיקה, פנטומימה, קומדיה והומור סלפסטיק מטורף. התיפוף בכלי ההקשה הקוריאניים מסורתיים, מקבל במופע הזה טוויסט, כשהתופים מוחלפים בפריטי מטבח, כמו סכינים להקשה, כלי אוכל ולוחות חיתוך בתפקיד תופים וכדומה.

מופע ה"נאנטה" מצליח ביותר. כמו המיוזיקלס המצליחים בלונדון, הוא מוצג כאן ברצף מאז 1997. עם השנים הוא אף זכה למופעים דומים במקומות נוספים ברחבי העולם, ביניהם מקומות כמו בנגקוק ואינדונזיה.


#טיפים
המופע באנגלית אם כי בכל מקרה, הוא כמעט ולא מילולי, כך שזו ממילא לא בעיה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Vk0BK6LttVI


ביקור במקום:

https://youtu.be/lCj7bq4iUrk


בלוגר:

https://youtu.be/h0yW-EXzk18
קליפסו קברט
התיאטרון של שטוטגרט
כיכר הבימה


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.