» «
מוזיאון ההיסטוריה של הטבע
מוזיאון ההיסטוריה של הטבע
#על מוזיאון הטבע של וינה

מתי לאחרונה נהניתם משלדי דינוזאורים ומפוחלצים של חיות בכמות ובאיכות מדהימה? המוזיאון הזה הוא המקום לחובבי הטבע ולילדים, כדי שיוכלו לראות את עושרו של העולם הטבעי ואת יְפִי הבריאה.

האוסף הראשון שפקד את המוזיאון היה אוספו הפרטי של הקיסר פרנץ הראשון, בעלה של קיסרית אוסטריה מריה תרזה. בימינו, תוכלו לראות ב-39 אולמות התצוגה של המוזיאון שפע של מוצגים - פוחלצים של חיות, שלדי דינוזאורים, פוחלצי חיות שנכחדו, צמחים, מטאוריטים, שהאוסף הגדול ביותר בעולם שלהם נמצא כאן וכולל יותר מ-1100 מטאוריטים, מאובנים, מינרלים, סלעים, אבני חן, אבנים יקרות ועוד. סה"כ יש כאן מעל 20 מיליון פריטים!

המוזיאון לא רק מחזיק באוצרות טבע. גם הוא בעצמו מהווה סוג של יצירת מופת אדריכלית. הוא מעוצב בסגנון ניאו-רנסאנס ועוצב אף הוא בידי האדריכלים קארל פרייהר וגוטפריד סמפר, בין השנים 1872-1891. זו גם הסיבה שהוא מאד דומה חיצונית למוזיאון האמנות של וינה, שעוצב גם הוא בידי הצמד האדריכלי הזה.

בזמן הביקור, שימו לב במיוחד לאוסף אבני החן, לתצוגת הדינוזאורים העצומים ולמטאוריט השוקל טון, שבו תוכלו לגעת ואף להתרשם מהגודל והמרקם המיוחד שלו. כמו כן, נסו לא לוותר על מיצג המולטימדיה המסביר על המטאוריטים ועל התאוריות הקשורות בהם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/wr9nLh-6hyo


והמוצגים המרהיבים שבמוזיאון הנפלא:

https://youtu.be/kNKI9ekm88k
בית הונדרטוואסר
בית הוּנְדְרֶטְוָואסֶר
#על הבית הטבעי והשונה מכל מה שהכרתם

אם חיפשתם פנינה ארכיטקטונית מדהימה, בית המגורים הזה הוא יצירת אומנות מובהקת, המושך אליו מספר מבקרים גדול מדי שנה. למרות שמדובר בבניין מגורים פרטי, שלא ניתן להיכנס אליו, המבקרים ממשיכים לפקוד אותו ולהתפעל מיופיו.

המבנה הוא פרי יצירתו של פְרִידֶנְסְרָייך הוּנְדְרֶטְוָואסֶר, צייר ופסל ממוצא יהודי, שמעולם לא למד אמנות אך הקדיש את חייו ליצירה. הוא גם היה ידוע בפעילות החברתית והסביבתית הענפה שלו ולכן הקפיד לבנות את המבנים שתכנן מחומרים טבעיים, כמו קרמיקה וזכוכית. הונדרטווסר גם הושפע מאד מהאדריכל האמן הספרדי גאודי והמבנים שבנה בברצלונה. רואים את זה - לא?

עקרונותיו של האמן היו מוצהרים: כל קיר וכל חלון נצבע ועוצב בצורה שונה והוא נמנע תמיד מאחידות ומקווים ישרים. למעשה, הקירות, הרצפות, המרפסות וגרמי המדרגות היו כולם מעוגלים. מטרתו של הוּנְדְרֶטְוָואסֶר הייתה להאיר את המבנה באופן שווה ולכן בחר שהחלונות בקומות התחתונות יהיו גדולים יותר מאלו שבקומות העליונות.

שימו לב לקירות החיצוניים, שעליהם מטפסים 250 סוגים שונים של שיחים. זאת על מנת לשלב במבנה עצמו את השיחים שצמחו על הקרקע לפני בניית הבניין. צורת הבניה המעניינת הזו יוצרת מצב שבו הצמחייה פורצת לתוך המבנה מהחלונות והגגות.

בהמשך רכש הוּנְדְרֶטְוָואסֶר מבנה נוסף, לא רחוק מכאן, על מנת לתפעל אותו כמוזיאון ליצירותיו.


מבט מקרוב על הבית:

https://www.youtube.com/watch?v=KQjsWzcdlPQ
כנסיית הישועים
כנסיית הישועים
#על הכנסייה היפה וחמורת הסבר

במרכז וינה, בסמוך לכנסיית האוניברסיטה הישנה, נמצאת כנסיית הישועים (Jesuitenkirche). שמה הרשמי של הכנסייה הוא "כנסיית האוניברסיטה של עלייתה לשמיים של הבתולה". היא נבנתה בין השנים 1627-1631, בתקופת מלחמת שלושים השנים. אז הייתה עוד צנועה ופשוטה, בסגנונה הקלאסי והקודר, שהיה חביב במיוחד על הישועים. הישועים הם מסדר בכנסייה הקתולית שהגיעו לווינה בכדי להחזיר את העיר הגרמנית היידלברג לדת הקתולית.

עם הזמן נוספו לכנסיית הישועים אלמנטים שהפכו אותה לבולטת יותר. אך היופי והפאר האמיתיים של הכנסייה נמצאים דווקא בתוכה. האדריכל אנדריאה פוצו מונה על ידי הקיסר לאופולד לשפר את פנים הכנסייה, כמו שעשה לכנסיות רבות אחרות בווינה של אותה תקופה. אחרי השינוי שהכניס בה, העמודים הצבעוניים של הכנסייה, צופו בשיש וזהב ונותנים לכנסיה מאז, מראה מפואר ומרשים. על כיפת הכנסייה תוכלו לראות את ציור הקיר המרהיב, שבשביל לראותו תצטרכו לעמוד על המרצפת הלבנה, שהיא המרצפת הלבנה היחידה ברצפת הכנסייה, ולהביט כלפי מעלה.

בגלריה של הכנסייה תוכלו להיכנס אל המוזיאון לאמנות דתית.


הנה מקהלה בקטע מה"משיח" של הנדל בכנסיית הישועים:

https://youtu.be/gyxhRZNXndk
האקדמיה למדעים של אוסטריה
האקדמיה למדעים
#על האקדמיה שבה ניצח בטהובן על הסימפוניות שלו

האקדמיה למדעים בווינה ( Akademie der wissenschaften) נוסדה על מנת לקדם את המחקר המדעי האוסטרי והיא המוסד הגדול ביותר באוסטריה, למחקר לא אוניברסיטאי. היא נוסדה בשנת 1847 והיום היא מוסד עם תקציב של 135 מיליון יורו, עם יותר מ-770 חברים, בסביבות ה-1600 עובדים ו-28 מתקני מחקר.

המשימות העיקריות של האקדמיה הן ייעוץ מדעי, מדיני ומחקרי. היא פועלת לקידום, מספקת מלגות ופרסים למדענים צעירים מצטיינים. במסגרת תכניות ושיתופי פעולה בינלאומיים, האקדמיה האוסטרית למדעים גם מקיימת רשת מחקר עולמית, שמפעילה 28 מכוני מחקר בתחום מדעי הרוח, התרבות, הטבע והטכנולוגיה. היא תומכת בשיתוף פעולה בין מדענים והשתתפות בפרויקטים בינלאומיים בקנה מידה גדול.

אבל רגע, לא רק מדע התקדם בבניין האקדמיה למדעים שלפניו אתם עומדים. ממש כאן התקיימה הופעת הבכורה של הסימפוניות השישית והשביעית של מלחין הסימפוניות הגדול לודוויג ואן בטהובן, בניצוחו של בטהובן עצמו. אז אמנם אל המבנה עצמו לא ניתן להיכנס אבל אתם יכולים לעצום עיניים ולדמיין את בטהובן החרש מנצח בבניין הזה, על התזמורת המבצעת את הסימפוניה השישית שברקע. הוא עושה זאת מבלי לשמוע את המוסיקה הנפלאה שהלחין כפי שהתזמורת מנגנת, אלא את זו שמתנגנת בראשו, מזיכרונו ומשמיעתו הפנימית והמופלאה...

אדריכלות בווינה

בית הפרלמנט וינה
בית הפרלמנט וינה
#על בית הפרלמנט של אוסטריה

בית הפרלמנט האוסטרי בנוי בסגנון יווני קדום, בסגנון "התחייה היוונית", סגנון אדריכלי שהיה מקובל במאה ה-18 באירופה ובאמריקה. סגנון הבנייה הזה הופך אותו לבולט במיוחד בנוף המבנים ההיסטוריים שבסביבתו. אורכו של הבניין 151 מטרים, רוחבו 132 מטרים והוא מכיל לא פחות מ-1600 חדרים.

בניית בית הפרלמנט החלה באמצע המאה ה-19 וארכה 10 שנים. בשנת 1883, כאשר נפתח לראשונה, הגיעו אליו נבחרי האימפריה האוסטרו-הונגרית. היום הוא משמש כמקום מושבם של הבתים שנבחרו בבחירות לייצג את העם האוסטרי - המועצה הלאומית והבית התחתון.

שווה לשים לב לכמה אובייקטים מעניינים מחוץ למבנה:

בכניסה לבניין תראו את המזרקה הגדולה ואת הפסל שניצב בראשה - הפסל של אלת החוכמה היוונית אתנה.

בצד שמאל ראו את האנדרטה של הרפובליקה האוסטרית, שעליה ניצבים פסלים של שלושת מנהיגי וינה (אבי הרפובליקה האוסטרית, ראש עיריית וינה ושר הרווחה של וינה מלפני מלחמת העולם השנייה).

בצד ימין של הבניין ניצב פסל בדמותו של קנצלר אוסטריה ד"ר קרל רנר.


מבט מבחוץ אל בית הפרלמנט בווינה:

https://youtu.be/7VAqD_5N7gU


ומבפנים:

https://youtu.be/l0_iBon9l7E
מצפה הכוכבים אורניה
מצפה הכוכבים אורניה
#על מצפה הכוכבים של ווינה

אחד ממצפי הכוכבים העתיקים בעולם הוא מצפה הכוכבים אוּרָנְיַה, על שם מוזת האסטרונומיה אורניה. גובה מצפה הכוכבים הזה הוא 51 מטרים, מה שמאפשר ליהנות מצפייה בכוכבים שלמעלה, אך גם מהנוף המרהיב המשתקף למטה, הכולל גם את האגם וההרים שמסביב.

לא במקרה החל מצפה הכוכבים לפעול בשנת 1759, בתקופת הרנסנס, שכן זו הייתה תקופה של לא מעט גילויים בתחומי האסטרונומיה.

למקום הנוכחי שבו אתם עומדים עבר מצפה הכוכבים בשנת 1907. בנה אותו הקיסר פרנץ יוזף. מטרתו העיקרית של המקום הייתה לשמש "בית לחינוך המונים" ולכן נבנו בו אולמות הרצאות, מצפה כוכבים ואפילו תאטרון בובות לילדים צעירים. מעניין לשמוע שהיה בו גם בית קולנוע, דבר נדיר ויוצא דופן בתקופה ההיא. למעשה היה זה הבניין הראשון בעולם שנבנה כבית קולנוע לכל דבר.

במהלך מלחמת העולם השנייה, המבנה נהרס לחלוטין. הוא נפתח שוב בשנת 1957 וחזר לפעול תחת אותה מתכונת ואותה מטרה שאליה חתר בעבר.

באמצעות הטלסקופ הגדול המוצב במקום ניתן לצפות בפרטי פרטים של הכוכבים, בכוכבי הלכת השונים ובגלקסיה כולה.


מבט מקרוב על מבנה מצפה הכוכבים:

https://www.youtube.com/watch?v=XdE5Momzi2o
כנסיית פטר הקדוש
כנסיית פטר הקדוש
#על הכנסייה שקיבלה השראה מבזיליקת פטרוס הקדוש בוותיקן

את כיפתה הירוקה והעיטורים הרבים של כנסיית פטר הקדוש תוכלו לזהות בקלות. האמת היא, שהם אלו שהופכים אותה לכל כך בולטת בעיר העתיקה.

במקור ניצבה כאן הכנסייה העתיקה ביותר בווינה, שנבנתה במאה ה-4 על שטח העיר הרומית וינדובונה. אך זו הנוכחית, כנסיית פטר הקדוש הבארוקית, נבנתה בין השנים 1701-1733. היא נבנתה בהשראת בזיליקת פטרוס הקדוש ברומא ולמעשה היא הייתה הראשונה בווינה שניצבה מעליה כיפה.

אם מראה הכיפה מבחוץ נראה לכם מרשים ומפואר, חכו שתיכנסו אל תוכה. גילופי עץ מוזהבים, חפצי אמנות וציורי קיר - כל אלו הופכים את השיטוט בה לחווייתי במיוחד. החלונות העגולים שמתחת לכיפה הצבעונית מכניסים אליה מעט אור ומשרים אווירה קסומה. ציורי הקיר, שעיטרו את קירות הכנסייה במקור, צוירו על ידי האמן האיטלקי המפורסם אנדריאה פוצה. עם זאת, בשנת 1713 הוחלפו ציורי הקיר באחרים.

על פנים הכיפה תוכלו לראות את יצירת האמנות המרהיבה - סצנת ההכתרה של מרים. גם על המזבח הגבוה אפשר לראות את הקדושים הנוצריים פטר הקדוש וסנט ג'ון, שנמצאים בירושלים.


מבט מקרוב - מבחוץ ומבפנים:

https://youtu.be/TXta7-xQ7GA
כנסיית קארלסקירכה
כנסיית קארלסקירכה
#על כנסיית הבארוק עם האגם והפסל המודרני שבו

הכנסייה הבארוקית המרשימה הזו נחשבת לאחת מהגדולות ביותר מצפון להרי האלפים והאלמנטים הארכיטקטוניים שלה שואבים השראה מהארכיטקטורה הטורקית. לכנסייה חזית מרשימה עם בריכה ובה ניצב פסל מודרני ענק, ה-Hill Arches, השייך להנרי מור, אחד הפסלים החשובים של המאה ה-20.

לאחר פרוץ מגיפת הדבר הקשה, שגבתה לא מעט קורבנות, נשבע קרל השישי, קיסר האימפריה הרומית הקדושה באותו הזמן, לבנות את הכנסייה. לבסוף נבנתה הכנסייה בין השנים 1715-1737 על ידי האדריכל ומתכנן הערים יוהאן ברנהרד פישר פון ארלך (Johann Fischer von Erlach).


#טיפ קטן:
בימים שלפני חג המולד, הופכת הבריכה לאתר משחקים לפעוטות.


מבט מקרוב על הכנסייה:

https://www.youtube.com/watch?v=PNOqDJNgeHs


התיאטרון הלאומי
בורגתיאטר, התיאטרון הלאומי
#על התיאטרון הלאומי של אוסטריה

הבורגתיאטר, התיאטרון הלאומי של אוסטריה, הוא התיאטרון הוותיק ביותר באירופה. הקימה אותו הקיסרית מריה תרזה בשנת 1741. הווינאים מכנים אותו בפשטות "הבורג".

בשנת 1776 הוא הפך להיות התיאטרון הלאומי, בזכות יוזמתו של הקיסר יוזף השני, בנה של מריה תרזה. הוא ממוקם בתוך מבנה היסטורי ב"רינגשטראסה", השדרה המקיפה את מרכז וינה. אל המבנה הזה התיאטרון עבר בשנת 1888.

אבל ה"בורג" לא היה אף פעם רק בית תיאטרון. שוחרי אמנות ותרבות רבים היו פוקדים את המקום הזה בקביעות, במיוחד בתקופת תור הזהב של השחקנים והשחקניות הבולטים של וינה.

המבנה נפגע במלחמת העולם השנייה אך לא עבר זמן רב עד ששוחזר וחזר לתפקד. מבנה התיאטרון מבחוץ מזכיר טירה גדולה ומרשימה בצבע לבן, אך פנים המבנה הוא לא פחות מפואר ומרשים. הפאר הזה בא לידי ביטוי, בין השאר, באמצעות הנברשות היוקרתיות, השטיחים וציורי התקרה שציירו האחים קלימט. יש בו 1300 מקומות ישיבה ולכן הגיעו לכאן המוני מבקרים במהלך השנים. לא מעט מחזאים העלו את הצגותיהם כאן, כולל בנימין זאב הרצל.

היום תוכלו להקשיב במוזיאון לקונצרטים ואירועים מיוחדים. כמו כן, מדי שנה נערך בו פסטיבל הספרות השנתי.
מוזיקפראיין
#על אולם הקונצרטים היפהפה של וינה

אולם הקונצרטים של וינה מוכר במיוחד בזכות האקוסטיקה המעולה שלו, מה שהוביל אותו להיות אחד משלושת אולמות הקונצרטים המוצלחים בעולם, יחד עם ה"סימפוני הול" בבוסטון וה"קונצרטחבאו" של אמסטרדם.

את הקרקע לבניית אולם הקונצרטים קיבלה אגודת ידידי המוזיקה מהקיסר פרנץ יוזף. הוא נפתח בשנת 1870 ומהווה את משכנה הקבוע של הפילהרמונית של וינה. בשנת 1907 הותקן העוגב בבניין.

האולם המרכזי מרהיב ביופיו. הוא מצופה כולו זהב, מכיל כ-1744 מושבים ועוד 300 מקומות המיועדים לצופים עומדים. העיצוב שמשלב עץ ובדולח, כלומר קריסטל, מספק למקום אווירה יוקרתית וחגיגית.

בעשור הראשון של האלף החדש נערכו במקום שיפוצים והרחבות והתווספו לו אולמות נוספים. בכל שנה, ב-1 בינואר, מתקיים קונצרט חגיגי המסמל את תחילת השנה החדשה.

מבט מקרוב על אולם הקונצרטים:

https://www.youtube.com/watch?v=3VCYeqhjqYQ
מוזיאון אלברטינה
#על מוזיאון האמנות הגדול של וינה

מוזיאון אלברטינה הוא אחד ממוזיאוני התרבות המובילים באירופה ובו אוסף של יצירות מהחשובות בעולם. אל המקום מגיעים גם תיירים וגם מקומיים.

בזמן מלחמת העולם השנייה נפגע המוזיאון ולאחר המלחמה הוא עבר שיפוץ נרחב ויקר מאד. השיפוץ, שארך 10 שנים, עלה לא פחות מ-117 מיליון דולר, הרבה כסף באותה תקופה. לבסוף הוא הפך למתחם מוזיאוני עצום, אחד מהגדולים בעולם.

חזית המוזיאון מעוצבת בסגנון ניאו-קלאסי. עיצוב הבניין נעשה על ידי הארכיטקט הנודע קלאוס אלברכט (Klaus Albrecht) והכניסה למקום תוכננה על ידי הארכיטקט הגדול הנס הוליין (Hans Hollein).

במוזיאון ארבע קומות ובהן שלוש גלריות שמציגות מליונים של חפצי תרבות ואמנות. תראו כאן יצירות של גדולי היוצרים בתולדות האמנות, ביניהם מיכאלאנג'לו, רמברנדט, פאבלו פיקאסו ועוד. אבל חוץ מהם יש כאן מעל 1.5 מיליון תגליפים, יותר ממיליון הדפסים ומעל 65 אלף רישומים וציורים שונים. לכו לראות את כולם!


מבט מקרוב:

https://youtu.be/XQNSiV_4a1o


הדרכה:

https://youtu.be/BVWr_tdcJ7g
כיכר מִיכַּאֶלֶרְפְּלַאץ
#על כיכר מיכאלרפלאץ

אל מול ארמון הופברג משתרעת אחת הכיכרות המפורסמות של וינה. היא תוכננה במקור בשנת 1720 על ידי יוזף עמנואל פישר פון ארלך (Josef Emanuel Fischer von Erlach), אך הפרויקט נעצר כמה פעמים ורק בשנת 1888 החלה הבנייה. עם השנים הפכה הכיכר לסמל בארוקי מובהק.

מצידי הכניסות לכיכר מוצבים פסלים ענקיים של הרקולס. בשני הצדדים של הכיכר ניצבות גם מזרקות גדולות עם פסלים. המזרקה הימנית, הנקראת "'Mastery of the Land" תוכננה בשנת 1897 בידי אדמונד הלמר (Edmund Hellmer) ומסמלת את הצבא האוסטרי. המזרקה השמאלית, "Mastery of the Sea", פוסלה בשנת 1895 על ידי רודולף וייר (Rudolf Weyr) ומסמלת את הכוח הימי האוסטרי.

במרכז הכיכר יש אתר חפירות ארכיאולוגי ובו שרידים מתקופת האימפריה הרומית ותקופת ימי הביניים. הוא נשמר במסגרת פעילותו של מוזיאון וינה.

כיכר מִיכַּאֶלֶרְפְּלַאץ מוקפת בכמה מבנים עתיקים, המסמלים ומפארים את סגנון האדריכלות של הקיסרות האוסטרית. ביניהם ניתן לראות את ה"לושהאוס" (Looshaus), שנחשב לאחד מהמבנים המודרניים של העיר, את הכנסייה העתיקה ואת כנסיית סנט מייקל.

עד היום מושכת אליה הכיכר המון תיירים ומקומיים והיא נחשבת נקודה היסטורית חשובה בעיר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/a2Ei8MhAE44
הפלנטריום של וינה
#על הפלנטריום של העיר

יש לא מעט פלנטריומים ברחבי העולם, שתפקידם העיקרי הוא לספק תמונה וירטואלית של כיפת השמיים ולאפשר לציבור ללמוד על השמיים, היקום והגלקסיה, באמצעות הטלסקופיים המודרניים והציוד המתקדם של ימינו. גם כאן, במצפה הכוכבים של וינה, תוכלו לחוות את החוויה המיוחדת הזו.

הטכנולוגיה מאפשרת למבקרים לקבל המחשה של תנועת כוכבי הלכת, צפייה באירועים אסטרונומיים מרהיבים כמו ליקוי חמה או ליקוי ירח ולראות מיצגים אור-קוליים, הדמיות בקרני לייזר ועוד.

המקום מתאים לכל המשפחה והילדים ימצאו כאן עניין בפעילויות וסדנאות הנערכות כאן.

הפלנטריום נמצא בסמוך לפארק הפראטר והגלגל הענק של וינה, מה שאומר שהילדים ישמחו לשילוב של האטרקציות ביחד.
ארמון בלוודר
#על הארמון המפואר של וינה

במתחם שני ארמונות בארוקיים כאשר האחד שימש במאה ה-18 כבית מגורים והשני כאולם נשפים. הארמון היה שייך לנסיך אויגן מבית סאבויה, איש צבא צרפתי, שוחר ספרות ואמנות. זה כנראה ההסבר לכך שהחזיק באחד ממבני הבארוק המרשימים ביותר בווינה.

מבין דיירי הארמון במהלך ההיסטוריה, היה גם הארכידוכס פרנץ פרדיננד (Franz Ferdinand von Österreich), אותו נסיך שההתנקשות בחייו הובילה לפרוץ מלחמת העולם הראשונה. הוא חי כאן 20 שנה.

בין שני הארמונות, הניצבים זה מול זה, תוכלו לראות את גינת הפרחים, המזרקות והשבילים הירוקים שיובילו אתכם לעוד נקודות מעניינות במתחם. בפארק יותר מ-4,000 סוגי פרחים, שיחים ועצים.

הארמון העליון, שנמצא על הגבעה ונקרא "ארמון בלוודר העליון" (Upper Belvedere), מכיל היום גלריית אמנות מדהימה, המציגה יצירות של אמנים אוסטרים מהמאות ה-19 וה-20. תמצאו בו יצירות ריאליסטיות, אימפרסיוניסטיות, קלאסיות ועוד. בקומה השנייה של המוזיאון, ישנם אגפים בתחומים שונים: קלאסיציזם, רומנטיציזם ובידרמאייר. תוכלו לצפות כאן בעבודות המרשימות של מונה ורנואר, גוסטב קלימט (עם היצירה החשובה שלו "הנשיקה") ואגון שילה.

בתוך הארמון התחתון (Lower Belvedere) תמצאו את מוזיאון הבארוק ובו אוסף מתקופת ימי הביניים. כאן תוכלו להיכנס לסיורים מודרכים בכל אחד מהארמונות וללמוד על ההיסטוריה של וינה, על התרבות והאמנות העשירה. שימו לב לעושר ולפאר שיש בהם.

בין הארמון לבין כנסיית קרל ושוק נאש תראו את המזרקה שהפכה כבר לאחד מהסמלים של המקום הזה. היא ניצבת בדיוק במקום שבו הושלם צינור המים הראשון בעיר, בשנת 1873. יש בה גם תאורה מושקעת שהופכת את הצפייה בה לחווייתית במיוחד. בסמוך למזרקה תראו את אנדרטת הצבא האדום שמתייחסת לאירוע שחרור העיר מהשלטון הנאצי. על גבי האנדרטה תראו שמות של חיילים שנספו וציטוטים מדבריו של סטלין. בראש האנדרטה פסל של חייל המחזיק בידו דגל, מגן ותת מקלע.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/H3ZQOjvuReM


הגנים:

https://youtu.be/Svm5SQHFM_g


וסיבות שונות לבקר בבלוודר:

https://youtu.be/ZsNnzbOoEM0
ארמון שנברון
#על ארמון שנברון

ארמון שנברון הוא אחת האטרקציות הפופולריות בווינה ובאוסטריה כולה. כ-3 מיליון מבקרים באים אליו מדי שנה, מסיירים בחדרי הארמון המפוארים ונהנים מטיולים ורוגע בגניו המטופחים.

מתחם ארמון שנברון לא כולל רק את הארמון העצום, אלא גם גנים מרהיבים, חממות ענקיות וגן חיות. אין ספק שלמקום הזה, עם האדריכלות המרשימה שבו, עיצוב הפנים הייחודי ויצירות האמנות המגוונות, יש מקום מרכזי בהיסטוריה האוסטרית.

ארמון שנברון נבנה בסגנון רוקוקו, לאורך מספר דורות של בני משפחת הקיסרות ההבסבורגית, בתקופה שבין סוף המאה ה-17 לאמצע המאה ה-18. בתוך הארמון כ-1400 חדרים, כאשר 40 מהם פתוחים כיום לקהל הרחב.

בשנת 1830 נולד כאן הקיסר פרנץ יוזף, מי שעתיד לשלוט באימפריה האוסטרו-הונגרית עד לסוף ימיה. הוא התגורר בארמון עם אשתו, הקיסרית סיסי, המלכה היפה ביותר באירופה ואהובת העם האוסטרי. היא, אגב, לא הרבתה לישון בארמון. זאת בשל בעיות בחיי הנישואין של הזוג הקיסרי. סיסי היפה נרצחה בשנת 1898, על ידי מתנקש. הקיסר עצמו המשיך לחיות בארמון עד למותו, בשנת 1916. למעשה זה היה הקץ של שושלת בית הבסבורג המפוארת ובת מאות השנים.

הפארק שמסביב לארמון היווה את שטחי הציד של משפחת המלוכה. בכלל, הדעה הרווחת בתקופת הבארוק אמרה כי שטחי החוץ צריכים להשלים את עיצוב הארמון. ואכן כך נבנו הגנים המעוצבים של הארמון. המזרקות, ערוכות הפרחים והעצים הקטנים - כולם מסמלים את התקופה הבארוקית.

לאחר מות הקיסר פרנץ יוזף, בשנת 1916, הארמון הפך לרכוש הרפובליקה החדשה של אוסטריה.

בהחלט תהנו להעביר במתחם יום שלם, שכן הוא מציע כל מיני סוגי פעילויות לכל הגילאים ובכל מיני תחומי עניין - בריכות מים, חממות, מוזיאון כרכרות, מתקני שעשועים ומאפייה. אחת מהאטרקציות המרכזיות היא מבוך צמחיה ענק המיועד גם לילדים וגם למבוגרים. בחודשי הקיץ תוכלו לתפוס טרמפ על רכבת התיירים הסובבת את הארמון והגנים.

#טיפים:
כדאי להקדיש להגעה למקום ולביקור בו לפחות 4 שעות ואם ניתן - חצי יום.

רצוי מאד להזמין כרטיסים מראש ולחסוך את העמידה בתור.


קבלו מבט מקרוב על ארמון שנברון:

https://youtu.be/EbPJr8ujQdo


הגנים, המזרקות והפסלים:

https://youtu.be/rN3JSK_hvqU?t=4m10s&end=5m19s


ובתוכו פנימה:

https://youtu.be/OIiXru8r5fA
בית העירייה של וינה
#על בית העירייה של וינה

במבט ראשון נראה המבנה הניאו-גותי עם מגדל השעון והצריחים, כעוד קתדרלה וינאית טיפוסית, אך כאשר עומדים מולו מתגלה בניין עירייה מפואר - הרטהאוס (Rathaus).

הבניין תוכנן כבר בשנת 1872 על ידי האדריכל פרידריך שמידט, אך נפתח רק בשנת 1883, שכן לקח 11 שנים לבנות אותו. בתוך המבנה 1575 חדרים. בראש מגדל השעון הגבוה, שגובהו 98 מטרים, ניצבת דמות מפוסלת של אביר בחליפת שריון ובידו חנית, דמות שהיום הפכה לאחד מסמלי העיר.

עד היום מהווה הרטהאוס את מקום משכנה של עיריית וינה ומקום הפעילות של מושל וינה וחברי המועצה של העיר הגדולה. כמו כן, נמצאים בו גם הספרייה והארכיון העירוני והממשלתי. כן, במקום שבו אתם עומדים נמצא לא מעט מידע על יהודי וינה בזמן המלחמות בהיסטוריה.

מחוץ לבית העירייה תראו את הכיכר הגדולה, הידועה בשמה רטהאוספלאץ (Rathausplatz). מדי שנה מתקיימים בה אירועים, פסטיבלים, מופעי מוזיקה ושוק חג מולד. וזה לא רק זה, אם תצאו מהכיכר, תוכלו לפסוע מעט אל פארק רטהאוס (Rathauspark) הסמוך לו.


#טיפים:
בחודשי החורף רחבת הכניסה של בניין העירייה הופכת לרחבת החלקה על קרח. כיף אמיתי למי שבסביבה...

בשנת 2012 החלו עבודות שיפוץ נרחבות במקום, בהשקעה של 35 מיליון יורו. העבודות עתידות להימשך עד 2023.


מבט מקרוב על בית העירייה:

https://youtu.be/rY16C0oKvWQ
קתדרלת סטפנוס הקדוש
#על הקתדרלה הראשית של וינה

קתדרלת סטפן הקדוש היא אחד מהסמלים המוכרים ביותר של העיר וינה. זוהי קתדרלה מרשימה ביופיה ואחת מהקתדרלות הגבוהות בעולם. יושב בה הארכיבישוף הקתולי של וינה.

במהלך השנים התקיימו בה לא מעט אירועים וטקסים חשובים, ביניהם טקסי נישואים וטקסי קבורה של אצילים, נסיכים ומלכים ושל אישים נוספים כמו מוצרט.

היום מהווה הקתדרלה את אחד מסמליה הדתיים והתרבותיים של העיר ואתר מורשת בינלאומי. מדי שנה מגיעים אליה מאות אלפי מבקרים ואוהבי אדריכלות וארכיטקטורה מתפעלים.

עלו גם אתם אל מרפסת התצפית, אליה תגיעו אחרי טיפוס של לא פחות מ-343 מדרגות וממנה תיחשפו לנוף עוצר נשימה של העיר כולה. שימו לב לגג הרעפים הגרמני-גותי, שכולו מקושט בקישוטים צבעוניים. יש בו לא פחות מרבע מיליון רעפים המנצנצים באור השמש ויוצרים דמות של נשר דו-ראשי.

#אדריכלות הקתדרלה
קתדרלת סטפן הקדוש נבנתה בשנת 1147. אורכה הוא 107 מטרים ורוחבה 70 מטרים. במהלך אלף השנים מאז, היא עברה לא מעט שינויים, עד שהגיעה לעיצובה הנוכחי, שנבנה בשנת 1511. גם אחרי כן, לאורך השנים ועד שנת 1952, המשיכו להתבצע בה שיפוצים ושינויים קלים, באמצעות תרומות של העם האוסטרי. מדי פעם עוברת הקתדרלה עבודות תיקונים, תחזוקה ושחזורים נוספים והתוצאות נראות נהדר, גם למי שאינו נוצרי.

יש בה מגוון אולמות, מבנים וחדרים שתוכננו בכל מיני סגנונות בניה - חלקם בסגנון הרומנסקי הקדום, שריד לבנייה הרומית הקדומה וחלקם בסגנון הגותי, של ימי הביניים. תוכלו לראות בקתדרלה גם מזבחות, מצבות, פסלי קודש וקפלות. בנוסף יש בה גם קטקומבות, מערות קבורה מפוארות של בישופים, דוכסים ואצילים נוספים שנקברו כאן.

לאחר מלחמת העולם השניה, בשל הפצצות בנות הברית נשרפה לחלוטין פנים הקתדרלה. אחד מסמליה, הפעמון הענק, שבמקור נוצר משרידי תותחים שננטשו בווינה בשנת 1683, קרס. עם הזמן הוחלף אותו פעמון באחד חדש והיום הוא מצלצל רק באירועים מיוחדים.


מבט מקרוב על הקתדרלה:

https://www.youtube.com/watch?v=Bvu5-jd_8fs


האופרה של וינה
#על בית האופרה של וינה

בית האופרה המלכותית של וינה הוא אחד מהסמלים התרבותיים החשובים בוינה. הוא נבנה בסוף המאה ה-19 ובו אולם חדש המכיל יותר מ-2200 מושבים מזמינים למבקרים הסקרנים. זהו ככל הידוע לנו, בית האופרה היחיד בעולם שבו מוצגת בכל ערב אופרה אחרת!

בית האופרה נחנך בשנת 1869, על ידי הקיסר פרנץ יוזף. האופרה הראשונה שהושמעה כאן הייתה האופרה דון ג'ובני של מוצרט. מעניין לשמוע כי הקיסר אמר על האופרה "המוזיקה נהדרת אך לא מתאימה כמזון לפיהם של הוינאים שלי". מוצרט השנון ענה לו "אם כך יהיה עליהם ללמוד ללעוס"...

כחלק מההפצצות של בנות הברית בתקופת מלחמת העולם השנייה נהרס חלק מהמבנה. הוא נפתח שוב רק בשנת 1955 על ידי מופע של האופרה "פידליו" בניצוחו של קרל בוהם.

אלפי תיירים מגיעים לכאן ועורכים סיור מודרך במבואת הכניסה המרשימה, גרם המדרגות המרכזי, האולמות, חדרי קבלת הפנים וההצצה לבמה המרכזית. בסיור המודרך באה לידי ביטוי ההיסטוריה העשירה והמדהימה של הבניין, תוך שילוב אלמנטים של תלבושות אמיתיות, תפאורות ופורטרטים גדולים ומפורסמים.

הרפרטואר של ההופעות, הנערכות כאן מדי ערב, מגוון במיוחד - החל מיצירות מתקופת הבארוק ועד ליצירות מן המאה ה-20. הופעות האופרה, הבלט וגם נשף האופרה השנתי, כולם מוצגים כאן ותוכלו להזמין אליהם כרטיסים מראש.


#טיפים
אם תמתינו בתור בשעות אחר הצהריים, תוכלו לרכוש כרטיסים לאופרה בפחות מ-5 יורו. הצפייה בעמידה, במקומות מעולים ובניגוד למה שתחשבו - זה כל כך מיוחד שזה לא קשה לעמוד שעתיים. יש גם "כני הישענות" שמקילים על מי שמתקשה בכך.

בין החודשים אפריל לספטמבר, בית האופרה משדר מעל 100 אופרות ומופעים קלסיים, על מסך ענק בכיכר שמול בית האופרה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/vQwSl3_M9ms


הדרכה:

https://youtu.be/VEeYCe0Doj8
ארמון הופבורג
#על ארמון הופבורג

ארמון הקיסרים לבית הבסבורג נמצא בין מכלול הארמונות הענקי שבלב העיר העתיקה. ארמון זה היה מרכז השלטון של האימפריה ההבסבורגית לאורך מאות שנים. ראשית המתחם היה בטירה שעמדה כאן במאה ה-13. כל אחד ממלכי אוסטריה הוסיף למקום עוד נדבך, על מנת שיהפוך למפואר יותר ויותר. לבסוף נוצר המוזיאון המלכותי היפה מולו אתם עומדים - כאשר כל אחד מהמבנים בו בעל סגנון שונה.

הצצה לדירות הקיסריות היא קצת כמו מעבר במנהרת זמן לחיי הארמון היומיומיים של שליטי האימפריה במאות הקודמות. כך ניתן ללמוד באמצעות הביקור בארמון על חיי היומיום של משפחות האצולה. יש כאן לא מעט אטרקציות מעניינות, שבהן תוכלו לבקר - אוסף התכשיטים המלכותי המרשים, הדירות המלכותיות שבהן התגוררו הקיסר פרנץ יוזף ורעייתו המלכה אליזבת, כולל האסלה הקיסרית של הקיסר פרנץ יוזף, ומוזיאון סיסי - המוזיאון בו מוצגים הפריטים האישיים של המלכה אליזבת, מצרכיה הנשיים ועד כלי הכסף של הארמון.

חלקי הארמון העתיקים הם באזור שמסביב לחצר השוויצרית, שמוליכה אל האוצר הקיסרי. כיום שוכנים שם הספריה הלאומית, אוסף כלי הנגינה, אוסף כלי נשק, דירות הפאר הקיסריות, מוזיאון העיר היוונית העתיקה אפסוס, מוזיאון אתנוגרפי שבו מוצגים פריטים מהעולם כולו ובמיוחד מעניינים כתרו של מונטסומה, מלך האצטקים, ופריטים שהובאו על ידי קפטן קוק ממסעותיו.

כשכוחה של שושלת ההבסבורגים גדל, הורחב ארמון הופבורג וכלל מגורים מפוארים. כל שלב בהרחבות וכל בניין חדש נבנה בסגנון המועדף של זמן הבנייה. זו הסיבה שניתן למצוא במתחם הארמון כמעט כל סגנון אדריכלי, מההבנייה בסגנון הגותי, דרך סגנון בארוק ועד האר נובו של תחילת המאה ה-20.

קראו בנפרד על הקפלה הקיסרית, שבה מופיעה מקהלת נערי וינה, במיסה של כל יום ראשון, ועל ביה"ס הספרדי לרכיבה, שקיים מהמאה ה-16 ויושב בחלק עתיק אחר בארמון.


#טיפים
להורים, בסופי השבוע ובחגים נערכים בארמון סיורים לילדים בגילאי 11-6, שבהם הם גם מודדים בגדים מלכותיים ולומדים כיצד חיו הקיסרים של פעם.


מבט בקרוב על ארמון הופבורג הייצוגי עד היום:

https://youtu.be/n-a0fFGz-oE?t=16s


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.