» «
מסגד סולטן חסן
מסגד סולטאן חסן
#על המסגד הגדול ביותר בקהיר


בביקורו המפורסם בקהיר, ביקר נשיא ארה"ב ברק אובמה במסגד אחד. זה היה מסגד סולטאן חסן (Sultan Hassan Mosque) הממלוכי. הוא לא טעה. ממש כמו המדינה שהוא ייצג כנשיאה, סולטן חסן, שנבנה ב-1362, הוא הגדול במסגדי קהיר ומהגדולים שבמסגדי העולם הערבי כולם.

גם בלי ההשוואה, מסגד סולטן חסן הוא עצום. אל נאסר סולטן חסן, בן לשושלת שליטים ששלטה במצרים במאה ה-14, בנה אותו בגיל 22. הוא לא היה שליט מוצלח במיוחד והמסגד כאן היה אולי פסגת מעשיו. על בנייתו הוא הוציא סכומי כסף אדירים, אבל הטרגדיה שלו היא שאף לא זכה לראותו גמור. זאת מכיוון שהתנקשו בחייו עוד לפני השלמתו.

במסגד תראו בין השאר שער קשת אדיר ועוצר נשימה. זהו מונומנט ענקי שמצליח להתכתב עם העוצמה והממדים של הפרעונים, מבלי להרכין ראש אדריכלי בפניהם.

סולטן חסן הוא דוגמה מושלמת לאדריכלות הממלוכית שכיכבה בקהיר ובמזרח התיכון במאה ה-14. הוא ניצב ליד מסגד אל רפאעי, מסגד שנבנה במאה ה-19, תוך ניסיון מסוים של מצרים להחזיר עטרה ליושנה ולשחזר את הימים הגדולים של העיר.

במסגד הענק יש אולמות שונים, שאפשרו להקים בו, עם השנים, גם מדרסה דתית, בית ספר מוסלמי גבוה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/emOOSlgLP9Q


ותפילה קצרה במסגד:

https://youtu.be/wjJiDExID1c
ארמון הליופוליס
ארמון הליופוליס
#על הארמון של נשיא מצרים שהיה מלון פאר

ארמון הליופוליס (Heliopolis Palace), פעם מלון פאר אקזוטי, הוא היום משכנו הרשמי של נשיא מצרים. הוא נמצא ברובע הנושא את אותו שם, רובע הליופוליס. בעת פתיחתו ב-1910 הוא היה מלון המפואר ביותר ביבשת אפריקה.

לנשיאי מצרים מאז מובארק יש שלושה ארמונות בקהיר. ארמון הליופוליס המפואר נולד בכלל כמלון פאר, בתחילת המאה ה-20. בשנת 1980 הוא הפך למשכן הנשיא ומאז הוא משרת את הנשיא המצרי כמעונו.

הארמון, הידוע גם בשמו "ארמון האחדות", בערבית "קאסר אל-איתיחאדיה" (Al Etehadiya), הוא מבנה אירופי עם שיק מזרחי. זהו בניין אקלקטי שנותן ביטוי לתפיסה האירופית הרומנטית על האוריינט, המזרח התיכון. יש בו אלמנטים אקזוטיים, זרים ומסתוריים, תוך שילוב של מוטיבים מהאדריכלות האיסלאמית ומסיפורי "אלף לילה ולילה".


#תולדות הארמון
הארמון, בגרסתו כמלון, נפתח ב-1 בדצמבר 1910. כמלון פאר הוא הציע במרכזו את "נווה המדבר של הליופוליס". זה היה אזור פעילויות ספורט ונופש, עם מגרשי קריקט, גולף, טניס ופולו והוא פנה לתיירים עשירים מאירופה ואמריקה, לבני אצולה ולעשירי מצרים.

המלון הציע שילוב יפה בין מסורת למודרני ובין מזרח למערב. הסגנון האדריכלי והעיצובי כאן שילב מזרח ומערב ומשך אליו מבקרים אירופיים, תוך הדהוד של הקולוניאליזם האירופי הממושך במצרים.

בשתי מלחמות העולם הופסקה פעולת המלון והבריטים השתמשו בו כבית חולים צבאי בריטי. התפתחות התעופה קיצרה את שהות האורחים במלון באופן משמעותי והוא הפסיד כסף, עד שבשנות ה-60 הוא נסגר והפך לבניין משרדים.

בתחילת שנות ה-80, שופץ הבניין והפך לארמון הנשיאותי ולמטה השלטוני של נשיא מצרים דאז, חוסני מובארק.


#אדריכלות הארמון
כבר מיום היווסדו הציע ארמון הליופוליס תערובת בין מזרח למערב. מספרים שמלך בלגיה, אלברט הראשון, עת נכנס אליו בפעם הראשונה, נאנח ומילמל "זהו פלא!"

חללי הפנים של המלון היו מעוצבים בפאר לא רגיל. על עיצוב החדרים שקדו מעצבים צרפתים. הם הכניסו לחדרים הללו ריהוט בסגנון לואי ה-14 וה-15. רצפות השיש של החדרים כוסו בשטיחים פרסיים וחדרי שירותים הותקנו בכל החדרים כולם. מהתקרות השתלשלו נברשות מפוארות, עם נורות חשמל חדישות מגרמניה. קירות החדרים צופו בטפטים מוזהבים והפאר לא נגמר שם.

מסילה הותקנה בתחום המלון וקרונות משא זעירים שימשו להעברת ההזמנות לאורחים ושרתו אותם ביעילות רבה. המלון עצמו עוצב בדמות האות הלועזית H. חדריו סודרו לאורכן ולרוחבן של הצלעות שלו, כשהכניסה הראשית מוקמה במרכז ה-H. לצידה היו המסעדה של המלון והאולמות שבהם נערכו נשפים מפוארים לאורחים.

את אולם הנשפים הגדול שהשתרע על פני 600 מטרים רבועים עיטרה כיפת ענק מרשימה ובחזית המלון היו שלושה שערי ענק. לאחד הייתה קשת תלתן ולשני האחרים - קשתות בצורה של פרסה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/GHkPPmdIWUs
ארמון הברון אמפן
ארמון הברון אמפן
#על הארמון הנטוש ורדוף הרוחות בהליופוליס

מה דעתכם על ארמון רדוף רוחות המציג לא מעט מיתוסים מרתקים ושוכן באחת השכונות העשירות והנחשבות בקהיר?

ארמון הברון אמפן (The Baron's Palace), או אמפיין, ידוע בקהיר באגדות הרבות שסובבות אותו ועוסקות במוות והיסטוריה. הארמון, שברחוב סלאח סאלם, נבנה על ידי הברון הצרפתי אדואר אמפן, מי שיזם וניהל את הקמתו של הרובע הנחשב הליופוליס.

זה היה בתחילת המאה ה-20, כשבנה הברון במדבר, כ-10 ק"מ מקהיר, את הארמון בסגנון ההודי שלו. המשפחה העשירה חיה בו זמן מה בשקט ובשמחה, אבל הטרגדיות החלו לפקוד אותה בזו אחר זו. למרבה הצער, נפגעה בתו של הברון מנפילה בגרם המדרגות הלולייני ומרהיב העין, שתוכנן על ידי הברון עצמו. הוא שגרם, לפי האמונה הרווחת, למותה של הנערה. גם אימה מתה זמן מה אחר כך ומותן בארמון, של אשתו ובתו של הברון, יצר אגדות וסיפורים על המבנה. אירועים מוזרים צוינו בקשר אליו, רובם נוטים לעל-טבעי וקשורים בשמועות על רוחות, קולות והתרחשויות מפחידות.

היום קבור הברון אמפן בכנסיית הבזיליקה הקתולית, הנמצאת ברחוב אל-אהראם, אחד האתרים הבולטים בהליופוליס.


#אגדות הארמון המכושף
מספר מיתוסים נקשרו עם השנים לארמון, ליושביו ולמתיו. היו שם פנטזיות כמו זו שהארמון כולו בנוי על בסיס המסתובב סביב צירו, כך שהבארון יוכל לצפות בכל העיר בלי צורך לקום ממקומו.

מיתוס אחר דיבר על מנהרה סודית המחברת בין הארמון לכנסיית הבזיליקה, שבה נהג הברון להתפלל ובה גם נקבר לאחר מותו. הייתה אפילו שמועה שרכב מיוחד לקח את הברון מצד אחד של המנהרה לצידה השני. המלחששים ידעו אף לספר על חדר שינה בארמון, שאליו לא הורשו בתו ואחותו של הברון להיכנס. לפי הסיפורים, היה זה חדר השינה הוורוד שבמרתף הארמון, שבו נמצאה הדלת הסודית אל המנהרה ואל הבזיליקה.

המיתוסים והשמועות רדפו גם את בת הברון, מרים, שגדלה עם שיתוק מלידה ולא חסרו לה בעיות פסיכולוגיות. היו הסיפורים על אביה הקר והתקיף שלא פעם כלא אותה בחדרה. סופה של מרים לא היה ממש ברור. יש המספרים שמצאו אותה מתה במעלית השירות של המטבח, אחרים מספרים על ניסיון התאבדות, אחרי רומן עם המשרת של המשפחה. לבסוף, האמונה הרווחת היא שגרם המדרגות הלולייניות הוא שגרם את מות הבת, לאחר שנפלה אל מותה בבסיס המסתובב של הארמון. אגב, לאחר מות הברון, יש סיפורים על כך שהמראות בחדר הוורוד שבמרתף, הפכו אדומות...

רבים מאמינים שארמון הברון הוא מקום רדוף מאוד, שבו משוטטים רוחות רפאים, עטלפים וילדים מתים. אחרים מאמינים כי רוחה של בת הברון מהלכת בארמון והיו שסיפרו על צלילי מוסיקה מסתורית שמנוגנת מהמסיבות שנערכו בארמון של אותם ימים.

מה שבטוח הוא שהארמון הוא חגיגה למבקרים חובבי מסתורין. אם בעבר פקדו אותו שוב ושוב גנבי רהיטים, כיום הוא משופץ ומתכונן לביקור הסקרנים הרוצים לגעת באימה, לראות רוח המהדסת בחדרים, או לצפות במדרגות הספירליות היפות והמפורסמות שלו.


ביקור במקום:

https://youtu.be/7fLK2OFwRUg?t=3m22s


משפחת הברון שחיה כאן בעבר:

https://youtu.be/pilngWF3KnY


ותמונות הארמון כיום:

https://youtu.be/KRO62tbbo6U
טלעת חרב
כיכר ורחוב טלעת חרב
#על הרחוב שנאבק לשמר את אווירת קהיר של פעם

רחוב טלעת חרב (Talaat Harb) והכיכר שלו, על בתי האר-דקו המסוגננים ומעט מוזנחים, משמר לא מעט מקהיר של פעם, בימים שישבו כאן זרים רבים. האדריכלות הנפלאה תלושה מימים אחרים, ימים הדורים ומפוארים יותר, של מלוכה, ימים שרבים זוכרים כטובים, גם אם לא צודקים יותר בהכרח, של האומה המצרית.

כמו כל קהיר של תקופת המלוכה, גם הרחוב הזה היה פעם אזור בעל אופי אירופי, הדור וקוסמופוליטי. אבל מאז המהפכה הלך גם הוא והוזנח, תוך שסביבתו נאבקת שלא לדעוך.

בין אם בקניות בחנויות הבגדים, הנעליים והתיקים שברחוב, בארוחה במסעדת "פלפלה" הידועה שממוקמת גם היא בו, או בישיבה רוגעת בבית הקפה המיתולוגי "גרופי", שעדיין פועל בכיכר טלעת חרב - כאן תוכלו לחוש משהו מהעבר של קהיר הקולוניאליסטית, בטרם החלה להשתנות בשנות ה-50 של המאה הקודמת, עם הנטישה של הזרים. כך בדיוק נראתה קהיר של אותם ימים וטלעת חרב הוא מיקרוקוסמוס מדויק, שמפליא לשקף את החברה המצרית כולה והשינויים שהיא עברה עם השנים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/DyATzPj_ybw

אדריכלות בקהיר

מגדל קהיר
מגדל קהיר
#על המגדל המפורסם של קהיר

מגדל קהיר (Cairo Tower), או מגדל הבורג', ניצב על האי ג'זירה שעל הנילוס. זהו מבנה בן 63 קומות, יצוק בטון, בצורת עמוד גבוה, המתנשא לגובה של 187 מטרים.

המגדל ניצב במרכז קהיר, ברובע זמאלק שעל האי ג'זירה, הוא מגדל תצפית וחוויה, אך גם מגדל תקשורת. הוא נחשב לאייקון עירוני בקהיר - אחד המבנים הבולטים והמוכרים ביותר בנופה של העיר הגדולה. בנייתו הסתיימה ב-1961. בעשר השנים הראשונות לקיומו הוא היה המגדל הגבוה ביותר ביבשת אפריקה.

בראש המגדל, שבשנת 2009 סיימו בו שיפוץ נרחב, יש רחבת תצפית בצורת יציע. לידה ניצבת מסעדה מסתובבת, המשלימה כל 70 דקות סיבוב שלם. משתיהן רואים את נופה של קהיר.


#תולדות המגדל
את מגדל קהיר תכנן האדריכל המצרי נאום שביב. החלו להקים אותו בשנת 1956 והבנייה הסתיימה 5 שנים אחר כך.

שימו לב למעטה המגדל, הנראה כתבנית מחוררת היטב. המעטה הזה, שהוענק למגדל, היה מכוון לדימוי תרבותי חשוב בתולדות מצרים והמסורת שלה. המרקם המחורר הזה דימה את פרח הלוטוס, פרח שנחשב מסמליה של מצרים העתיקה וממלא, כבר אלפי שנים, משמעויות דתיות בתרבויות רבות במזרח.


#איך נבנה המגדל בכספי שוחד?
המגדל הזה, לפחות לגרסת מנהיג מצרים כפי שסיפר אותה בשנות ה-60, נבנה, לא להאמין, מכספי שוחד! - ולא בסתם שוחד מדובר אלא ב-6 מיליון דולר, שקיבל הנשיא המצרי גמאל עבד אל נאצר מלא אחרת אלא מהממשל האמריקאי.

לטענת נאצר, ניסתה ממשלת ארצות הברית לשחד אותו. אבל הוא, לפי הגרסה הזו, במקום לספק לה את "הסחורה המדינית", העביר אותו היישר למימון בנייתו של המגדל...

מצד שני, לא בטוח תמיד שהסיפור הזה אמין ושהתקציב למימון המגדל אכן הוענק לו כשוחד, ועוד על ידי ממשלת ארצות הברית של אמריקה. נאצר היה מנהיג פיקח ומתוחכם ואמן של תעמולה וצבירת פופולריות. האמת שימשה אותו באופן גמיש משהו, לפי צרכיו הפוליטיים והוא לא תמיד נצמד אליה בהקפדה...


#התצפית מראש המגדל
מראש המגדל, שבזמנו היה הגבוה ביותר ביבשת אפריקה, תוכלו לראות את כל המטרופולין של קהיר, בתצפית פנורמית, בת 360 מעלות, של העיר הגדולה באפריקה.

המחזה מרהיב. מכאן ניתן לראות את הנילוס ואת הגשרים שמעליו, את הפירמידות של גיזה ואת שכונות העיר המפוזרות לכל הכיוונים.


#טיפים
העלייה למגדל היא אמנם מחזה יוצא דופן, אבל אם זמנכם מצומצם כדאי לקחת בחשבון שבגלל גודל המעליות יש תור גדול גם בעליה וגם בירידה, מה שיכול להצטבר לשעה ויותר בהמתנה.

אם אתם באים, השתדלו להגיע שעתיים לפני השקיעה. כך תוכלו לחוות את קהיר לפני, במהלך ואחרי השקיעה ולצפות בהחלפת הצבעים שלה, מהיום הצרוב באור, אל אורות הלילה של המגדלים והבתים המרצדים, לצד אורות הספינות המשייטות על הנילוס.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Trtq1xPl_co


המראה מבפנים והנוף הנשקף ממנו:

https://youtu.be/BAI9u-yX4-4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.