» «
מיני ברלין
מיני ברלין - סגור לצמיתות
מוזיאון הילדים של ברלין
מוזיאון הילדים של ברלין
#על המוזיאון הברלינאי של הילדים

מוזיאון הילדים בברלין (Labyrinth Kindermuseum) הוא מקום בו יגלו ילדים את העולם, דרך חוויות חושיות מיוחדות, בתערוכות אינטראקטיביות שנועדו לעודד ילדים, לגלות את העולם בעצמם על ידי חקר וגילוי ולא דרך שינון והאזנה למורה.

בלב המוזיאון עומד מבוך שתשמחו ודאי להביא את הילדים אליו, להשיל נעליים ולהיכנסו איתם אל תוכו.


#טיפים
המוזיאון מיועד לילדים בגילאי 3-12.

מחיר כניסה כ-5 אירו לאדם או 16 אירו למשפחה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ctvB5BkLp4A


משחק במוזיאון:

https://youtu.be/2v2oJN4aFEQ
לגולנד דיסקברי סנטר
לֵגוֹלָנְד דיסקברי סנטר
#על ממלכת הלגו של ברלין

מי מאיתנו לא חובב את משחק ההרכבה המפורסם לגו? שהרי הוא מדבר לכולנו באותה השפה - גם לילדים וגם למבוגרים. היצירתיות של הילדים תעמוד כאן למבחן של ממש והמבוגרים ימצאו את עצמם ולו רק לכמה שעות נסחפים שוב לעולם הילדות בחזרה.

לֵגוֹלָנְד, מרכז ההפעלה של חברת לגו, ממוקם במרכז סוני והוא כולל שפע של פעילויות. הוא מושלם לטיול עם ילדים וכמובן שרלוונטי במיוחד בימים החורפיים. במתחם תמצאו עמדות הפעלה ומתקנים שונים שיציגו בפניכם בכל מיני צורות וגדלים את הלגו המפורסם.

במקום כמה אטרקציות מעניינות במיוחד: רכבת הרים קטנטנה, מינילנד ובה אתרים ומבנים מפורסמים, ג'ימבורי לקטנטנים, אולם קולנוע (4D) ומתחם נסיכות ורוד. שימו לב לג'ירפה הענקית שעשויה אבני דופלו ונמצאת בכניסה למתחם.

אם אתם רוצים לנצל את ההזדמנות ולחדש את מלאי הלגו שלכם - זה כנראה הזמן. תוכלו לרכוש כאן אבני לגו צבעוניות ובגדלים שונים.


מבט מקרוב על המקום:

https://www.youtube.com/watch?v=lf24HO5JXX8
אצטדיון הקרח
אצטדיון הקרח
#על האצטדיון הקפוא של ברלין

אצטדיון הקרח של ברלין הוא אטרקציה מושלמת לימים המושלגים של השנה. מעבר לאצטדיון המרכזי, שמהווה למעשה מסלול החלקה מעגלי עצום, יש כאן עוד שלושה מגרשי משחקים גדולים, מגרש משחקים גדול לטניס, אולם ספורט ועוד. באצטדיון יכולים לשבת עד 4,000 צופים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/nXmBGlE6QIg


ומרחוק:

https://youtu.be/SU4n0OC4awg

אטרקציות לילדים בברלין

אקווארה
אקווארה
#על האקווריום בצורת גליל של ברלין

ברחבי אירופה פזורים לא מעט אקווריומים וגם לברלין יש אחד כזה בו היא מתהדרת - האקווארה. בנייתו הושלמה בשנת 2004 ועלותו הסתכמה ב-12.8 מיליון יורו.

בואו לצפות בלמעלה מ-5000 בעלי החיים והיצורים הימיים שנמצאים כאן: כרישים, תמנונים, סוסי ים ועוד, שמגיעים מאגם קונסטנץ, מן הים הצפוני ומהים התיכון. הם נמצאים ביותר מ-35 מתקני תצוגה שמדמים את סביבת החיים הטבעית שלהם.

הגיעו אל המעלית המרכזית של האקווריום, שהיא למעשה גליל גדול, המגיע לגובה של כ-25 מטרים ויש בו מליוני ליטרים של מים. אל האקווריום תיכנסו באמצעות מעלית שקופה, באופן כזה שמאות דגים ממגוון מינים יקיפו אתכם מכל עבר.

הביקור מושלם לטיול עם ילדים, כמובן וגם לביקור חורפי (כי הוא מקורה). היכנסו למבוך המראות, הגיעו לבריכת הסלעים האינטרקטיבית וצפו תצוגות המשתנות. אם תתזמנו את הביקור בהתאם לזמני ההאכלה של בעלי החיים (מופיע באתר האינטרנט) תוכלו לקחת חלק בפעילות.


מבט מקרוב על האקווריום:

https://www.youtube.com/watch?v=GedfLvThWN8
מוזיאון משחקי המחשב
מוזיאון משחקי המחשב ברלין
#על המוזיאון לחובבי המחשבים ומשחקי המחשב

למוזיאון משחקי המחשב של ברלין (Computerspielemuseum) היו שני גלגולים. הוא נפתח לראשונה בשנת 1997 ופעל במשך 3 שנים. אחר כך הפך להיות מוזיאון מקוון בלבד ונפתח שוב בשנת 2011 בשכונת פרידריכסהיין בברלין. הוא יחסית קטן ולא מאד מפורסם בעיר, אבל מקום נפלא להעביר בו זמן עם הילדים.

במוזיאון הזה התקיימה התערוכה הקבועה בעולם לתרבות דיגיטלית אינטרקטיבית. סה"כ מעל 30 תערוכות בילנאומיות התקיימו בו ולמעשה הוא מחזיק היום את אחד האוספים הגדולים באירופה של תוכנה וחומרת בידור (משחקי מחשב). מעל 300 מוצגים אינטרקטיביים יציגו בפניכם את היסטוריית משחקי המחשב. יותר מ-300 קונסולות ומערכות מחשב, 10,000 כתבי עת, ספרים, חפצי אמנות ווידאו.

בשנת 2011 נפתחה תערוכה המלמדת על התפתחות משחקי המחשב במאה ה-21. 300 מוצגים שמתפרשים על פני 670 מ"ר. התערוכה מתייחסת לטכניקות המשחק וגם לתוצאות הדיגיטליזציה מבחינה חברתית ומבחינת היחיד.


מבט מקרוב על המוזיאון:

https://www.youtube.com/watch?v=5-EKCoSjJ6o
צו
צוֹ, גן החיות של ברלין
#על גן החיות במערב ברלין

צוֹ - גן החיות של מערב ברלין (Zoologischer Garten), ממוקם בשכונת שרלוטנבורג המערבית. זהו גן החיות הראשון של ברלין ואחד המגוונים בעולם. הברלינאים מכנים אותו בגרמנית "צוֹ" ("Zoo"), קיצור של צואולוגישר גארטן.

הצוֹ גדול יותר מגן החיות שבמזרח העיר ופופולרי הרבה יותר, גם תודות למיקומו המרכזי, שהופך אותו נוח מאד לביקור. גן החיות הזה הוא חובה למי שמגיעים לברלין עם ילדים.

הוא נוסד ב-1955 ונחשב לשיאן בתחומים שונים. עם מעל 1500 מינים ויותר מ-20 אלף חיות, הוא מציע את מספר המינים הגדול בעולם ומספר בעלי חיים ככל הנראה הגדול בתבל. אל הצוֹ מגיעים בכל שנה מעל 3 מיליון מבקרים והוא משתרע על שטח של 350 דונם.

גן החיות הזה ידוע בתכנית הייחודית שלו לרביית פילים, שמיוצאים מכאן לגני חיות בעולם כולו.

בתחומי ה-Zoo תמצאו גם את האקווריום הגדול של העיר. זהו האקווריום עם אחד האוספים הגדולים בעולם של בעלי חיים ימיים. הוא צמוד לכניסה מרחוב בודפשטא (Budapester).

פינת ליטוף וגן שעשועים לילדים צעירים תוכלו למצוא בסמוך לכניסה מתחנת הרכבת הישנה.


#טיפים
בשעת ההאכלה תוכלו לראות את האריות והנמרים טורפים, את כלבי הים ואת הקופים. מומלץ לתכנן את הביקור לפי זמני ההאכלה שבאתר.

לצוֹ יש אפליקציה בכמה שפות, עם מסלולים בתוך הגן, זמני האכלה כולל התראות על תחילתם ועוד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/lvxDJx8ku3k


ביקור במקום:

https://youtu.be/gpOZ1BShL7Q


האקווריום המדהים:

https://youtu.be/A8NCIU6Yajk
מגדל הטלוויזיה של ברלין
מגדל הטלוויזיה של ברלין, ה"פֵרְנְזֵטוּרְם"
#על ה"פֵרְנְזֵטוּרְם", המגדל הגבוה שהיה לסמל של ברלין בתקופת המלחמה הקרה

גובהו הרב והצורה המיוחדת של מגדל הטלוויזיה, ה"פֵרְנְזֵטוּרְם", הם שלא יאפשר לכם להתעלם מנוכחותו. הוא מגיע לגובה של 368 מטרים (כן, ממש כמו פסגת הר הכרמל שלנו) וזו הסיבה שניתן לראות אותו מעל המבנים בעיר ולכן הפך גם לסמל מקומי.

הוא בנוי כעמוד בטון צר וארוך שמעליו מונח כדור פלדה ענק ובתוכו 7 קומות. מעל הכדור ניצבת אנטנה דקה שמשלימה את הצורה הייחודית של המגדל הזה.

הקמתו של המגדל הסתיימה בשנת 1969 ומטרתו הייתה להעביר מסר ברור - סמל לכוחה של הממשלה הקומוניסטית ולאפשר בידול של ברלין המזרחית מזו המערבית.

המעלית המהירה תביא אתכם בתוך 15 שניות היישר אל חלונות זכוכית ענקיים שיספקו לכם נקודת התצפית המרהיבה על העיר, בגובה של 204 מטרים. תוכלו גם להתפנק במסעדה המסתובבת (כן, היא משלימה סיבוב שלם מדי 20 דקות) וליהנות מארוחה טובה עם נוף מרהיב בגובה של 207 מטרים מעל הקרקע. גם מנקודת התצפית וגם מהמסעדה ניתן לראות עד למרחק של 40 ק"מ ביום בהיר עם ראות טובה.

המגדל ממוקם בכיכר אלכסנדר פלאץ, שנמצאת בשטח ברלין המזרחית לשעבר. הוא מהווה אטרקציה מבוקשת בקרב התיירים.


#על נקמת האפיפיור במשטר הקומוניסטי

אל מול מגדל הטלוויזיה הידוע של ברלין המזרחית, נבנה בברלין המערבית באותה תקופה מגדל הרדיו, המתנשא לגובה של 55 מטרים. בראשו נבנו מסעדה ומרפסת תצפית. תושבי ברלין המערבית ראו בו משקל נגד למגדל הטלוויזיה שבצד המזרחי של העיר. זו הייתה הנחמה שלהם על הפיצול הכואב שכפו עליהם ברית המועצות והמשטר הקומוניסטי שבצד השני.

אבל המעניין באמת היה הצלב שיצר אור השמש על מגדל הרדיו. יצא שממש כשהשלטון הקומוניסטי המזרח-גרמני סגר את הכנסיות ואסר על הנצרות להתבלט, שהרי הקומוניזם ראה בדת "אופיום להמונים", נתן לו מגדל הרדיו סנוקרת מטאפורית. זאת כי מבלי שתוכנן הדבר, נוצרה, מאור השמש שפגע במגדל, צורת הצלב שבלטה לעיני כל.

האם ידו של אלוהים הייתה בדבר? - לא ברור. אבל כך או כך, נראה הצלב שעל מגדל הרדיו הגבוה בכל רחבי ברלין המזרחית וכך נוצרה מה שכונתה על ידי תושבי ברלין אז, "נקמת האפיפיור".


#טיפים
אם תרכשו כרטיסים מראש תוכלו להימנע מעמידה בתורים המייגעים של הכניסה.


מבט מקרוב על מגדל הטלוויזיה:

https://www.youtube.com/watch?v=K4Ede6aC-UA


מרכז סוני
מרכז סוני
#על מרכז המסחר התיירותי העתידני

הסוני סנטר, ענק הזכוכית והפלדה בכיכר פוטסדאם, הוא מרכז מסחר תיירותי ועתידני. כאמור, אלפי טונות של ברזל וזכוכית הושקעו כאן (אגב, חלק מהזכוכיות הם תאים סולאריים). הזכוכית והפלדה, שזוהרים באור היום, הופכים את המקום למרהיב ויפה מאד. בשעות הערב, אגב, הוא מואר באורות בצבעים שונים.

הוא משתרע על פני 132 אלף וחמש מאות מטרים רבועים ויש בו כמות ענקית של חנויות, בנייני משרדים, מלון ומרכז כנסים, מתחם בית קולנוע וגם מוזיאון מרשים לתולדות הקולנוע.

המתחם תוכנן על ידי האדריכל הלמוט יאן בשנת 2000 ונבנה בעלות של 750 מיליון יורו. כאמור, לא קשה לנחש עבור איזו חברה הוא הוקם - נכון, סוני. בשנת 2008 המתחם נמכר תמורת 600 מיליון יורו למשקיעים.

לפני מלחמת העולם השניה היוותה הכיכר אזור מסחרי ומלא אנשים וכלי רכב. עם הפצצות בעלות הברית, האזור כולו נהרס כמעט לחלוטין. בשל קרבתו לחומת ברלין, ננטש כל המתחם ורק לאחר נפילת החומה הוחלט על פתיחתו מחדש.

אגב, הילדים ישמחו מאד אם תיקחו אותם ל-Legoland Discovery Center.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/KGLsAIatAhE
פארק האיים הטרופיים
#על הפארק הטרופי המקורה שבגרמניה

אתר הנופש “האיים הטרופיים”, "הטרופיקל איילנדס", או "פארק האיים הטרופיים" (Tropische Inseln Resort), הם שמותיו של אתר נופש מקורה, הממוקם כ-50 ק”מ מברלין, כשעה נסיעה ממרכז העיר.

המבנה דמוי הכיפה, שבתוכו הוא ממוקם, הוא המבנה הגדול ביותר בעולם, ללא עמודים תומכים. בעבר הוא נבנה כהאנגר ענקי לצפלינים, ספינות אוויר ענקיות שנועדו להוביל משאות.

הפארק, שהוסב עם השנים לפארק מים טרופי מקורה, מציע שילובים ייחודיים של מעין כפר טרופי מלאכותי, הפועל כפארק מים קייצי כל השנה, גם כשהטמפרטורה בחוץ יורדת למינוס וגם כשיורד שלג בחוץ.

המקום כולל לגונות, יערות-עד, חוף מקורה, דגי ענק, ציפורים ומאות סוגי צמחים. יש בו את כל המתקנים של פארק מים, כולל מגלשות מים, ג’קוזי, מתקני אקסטרים, סאונות וכדור פורח.

יש במקום גם בית מלון, חנויות ומסעדות שונות.


#טיפים

המקום מתאים לבילוי של יום שלם.

יש בפארק אפשרויות לינה.

ניתן להגיע לכאן גם ברכב וגם בתחבורה ציבורית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/i-wJvtOxc0w


ביקור במקום:

https://youtu.be/Y9vkAullWMs


בלוגרים:

https://youtu.be/xx3ys7hbixE


הדרכה:

https://youtu.be/41yGr6ktaBE
צֶ'ק פּוֹינְט צָ'ארְלִי
#על המקום שסימל את המלחמה הקרה

בהיותה ממש במרכז ברלין, צֶ'ק פּוֹינְט צָ'ארְלִי (Checkpoint Charlie) היא נקודת המעבר המרכזית ביותר שהיתה בין מזרח גרמניה למערבה. לכן הוחלט בתום המלחמה הקרה, לשמר אותה כשהייתה, כולל החיילים ששומרים עליה ושקי החול שמסביב.

היא נמצאת באחד הרחובות המרכזיים של ברלין, רחוב פרידריך-שטראסה (Friedrichstraße). משם היא מספרת את הסיפור ההיסטורי של חומת ברלין ושל העיר המחולקת.

היום צ'ק פוינט צ'רלי היא עוד אתר תיירות, אבל כל עוד עמדה החומה על תילה, היא הייתה אחד ממוקדי המתיחות העיקריים שבין מזרח למערב. בתקופת המלחמה הקרה נעשו לא מעט ניסיונות לבריחה ממזרח גרמניה למערבה, חלקם דרך צ'ק פוינט צ'ארלי. ניסיונות אלה לרוב נכשלו ואף הסתיימו במותו של הנמלט ולעיתים רחוקות הצליחו.

ומיהו בעצם צ'רלי, אתם שואלים? - צ'ארלי, כפי שאולי נהוג לחשוב, אינו אדם כלשהו שעל שמו נקראת נקודת הביקורת. המילה צ'ארלי הוא שמה של האות C ומשמעות הדבר הוא נקודת ביקורת מספר 3.


#צ'ק פוינט צ'ארלי לתיירים
נקודת המעבר צ'ק פוינט צ'ארלי נחשבת לאחת האטרקציות הפופולאריות בקרב תיירים. לאורכו של הרחוב שבו היא נמצאת יש הרבה חנויות, מרכזי קניות, מסעדות ובתי קפה, אבל מבחינת התיירים היא המבוקשת ביותר.

כשמגיעים לנקודת המפגש של צ'ק פוינט צ'רלי רואים במרכז הרחוב "בוטקה" שבחזיתו עומדים חיילים מדומים, שחקנים כמובן, שלבושים במדי צבא ולידם דגלים גדולים, המציעים לתיירים להצטלם איתם, תמורת סכום סמלי. מסביב לבוטקה מונחים, כאילו המלחמה הקרה עוד לא נגמרה, שקי חול רבים... אלו מסמלים את המתיחות הצבאית ששררה במקום, בין חיילי המזרח לחיילי בנות הברית או המערב. כמו כן יש כאן עמדה להחתמת דרכונים ואישורי מעבר של מזרח גרמניה. פעם יכולת לשלם כאן בחייך, היום להחתים אותו עולה "רק" כ-5 אירו.


#על האיש שקפץ אל החופש בצ'ק פוינט צ'ארלי
קראו לו קונרד שומאן (Conrad Schumann) והוא היה האדם הראשון שחצה את החומה המתהווה בין מזרח ברלין למערבה. שומאן, בהיותו חלק מכוח השיטור המזרח גרמני, ראה את אי-הצדק שיוצרת ההפרדה הזו. במיוחד זעזע אותו מקרה שראה, של ילדה צעירה מהמערב, שביקרה את סבתה שבמזרח ולא הורשתה לחצות בחזרה את הגבול למערב גרמניה. הוא ראה למול עיניו את הוריה המתחננים, מטרים אחדים מבתם הבוכה ואת החיילים שמורים לה לחזור לביתה שבמזרח דווקא...

לאחר שקיבל ממפקדיו הוראה מפורשת לירות למוות במי שינסה לברוח למערב ברלין, החליט קונרד שומאן לנטוש את מזרח גרמניה ומזרח ברלין ולערוק למערב. הוא עשה זאת בקפיצה אמיצה מעל לגדר התיל שהוא עצמו היה אמור למנוע מאחרים לעבור. בתוך שניות הוא היה חופשי!

ומה שמדהים הוא שבעשותו כך, צולם שומאן כשהוא קופץ אל החופש. תמונתו קופץ בצ'ק פוינט צ'ארלי הייתה סנסציה תעמולתית של ממש. בקרב על התודעה שבין הקומוניסטים והליברלים של גרמניה המפוצלת באותה תקופה, התמונה הזו הייתה אחת ממתנות התעמולה הטובות ביותר למערב. "חיילי מזרח גרמניה בורחים בעצמם ממנה" - הצהירו פוליטיקאים מהמערב שוב ושוב. הם לא ידעו עד כמה שהם צדקו. המזרח ברלינאים חשו שהם במחנה שבויים אחד גדול...

שומאן לא ראה את עצמו כגיבור. בראיונות הוא חזר על כך שוב ושוב. הוא הכיר צעירה גרמניה והתחתן איתה, מצא עבודה וניהל חיים רגילים. אך גם חייו במערב לא היו טובים מדי, אם לשפוט לפי העובדה שבסוף שנות ה-90 הוא נטל את חייו ומת.


מבט מקרוב על צ'ק פוינט צ'רלי:

https://www.youtube.com/watch?v=qxRjIXUubMw
האצטדיון האולימפי של ברלין
#על האצטדיון שהקימו הנאצים לאולימפיאדה

האצטדיון האולימפי, חלק מהמתחם האולימפי של ברלין, נחשב דוגמה לארכיטקטורה ועיצוב הנוף בתקופה הנאצית. הוא שוכן במערב ברלין, ברובע שפעם נקרא רוּהֶלֶבֶּן (Ruhleben) ונכלל כיום ברובע שַרְלוֹטֶנְבּוּרְג.

האיצטדיון האולימפי שבמתחם נבנה על ידי הנאצים, לקראת משחקי 1936. כמו כל המתחם והבנייה שנעשתה אז, הוא שירת בראש ובראשונה את התעמולה הנאצית של היטלר. עד היום ניצבים, גם באצטדיון וגם ברחבי המתחם, פסלים רבים ברוח האמנות הנאצית. ניתן לזהותם בסגנון הנפוח האופייני להם. על אף העניין ההיסטורי המסוים שבהם, אין בהם ערך אמנותי כלשהו.

לאחר שבתחילת שנות האלפיים שופץ האצטדיון האולימפי, הוא אירח בשנת 2006 את משחקי גביע העולם ובו גם התקיים משחק הגמר של מונדיאל 2006.

גודלו העצום של האצטדיון ברור לעין. אורכו הוא 300 מטרים ורוחבו 225 מטר. האצטדיון האולימפי המרשים של ברלין יכול להכיל כיום לא פחות מ-74,228 איש!

5,000 נורות שמותקנות באצטדיון המודרני, מאירות בזמן המשחק ויוצרות משחקי אור וצבע, בשלל אורות צבעוניים, במגוון צבעים.

במתחם, ממש ליד האצטדיון, ניצבים גם "פורום הספורט הגרמני" ולידו כיכר "שדה מאי", שבה ניצב מגדל הפעמון, שמכיל גם את אולם לנדמרק. בסוף המסלול נמצא מתקן הבידור "בימת היער".

עבור חובבי הכדורגל, זהו אתר חובה. כאן מתקיימים משחקי כדורגל רבים, רבים מהם משחקיה של קבוצת הרטה ברלין, שזהו מגרש הבית שלה. האצטדיון האולימפי של ברלין מרבה גם לארח תחרויות אתלטיקה חשובות ומשמעותיות. חוץ מאירועי ספורט, מתקיימים כאן לא מעט מופעים מוסיקליים וקונצרטים של להקות וזמרים מפורסמים מהעולם כולו.

רבים מגיעים אל המתחם בכדי לסייר בו. במרכז המבקרים של האיצטדיון האולימפי של ברלין תוכלו להצטרף לסיורים מודרכים, או לעשות סיור עצמאי בשטח האצטדיון. כך תוכלו להתרשם מגודלו, עצמתו ויופיו של האצטדיון המשופץ ולסיום, לבקר בחנות המזכרות שבו.


#רגעי ספורט היסטוריים
חוויה לחובבי הספורט אך לא רק להם. לחובבי הספורט, כדורגל או אתלטיקה, ביקור באיצטדיון האולימפי בברלין יהיה חוויה אמיתית. כמו גם אלה אשר ספורט פחות מעניין אותם בדרך כלל.

האצטדיון האולימפי של ברלין הוקם לקראת אולימפיאדת 1936 כאשר השלטון הנאצי רצה להראות את כוחו ויכולותיו גם בתחום הספורט. באולימפיאדה זו, למורת רוחו של הצורר הנאצי היטלר, זכה במירוץ המאה מטרים אצן שחור בשם ג'סי אוונס. הצורר הנאצי, מאוד לא היה מרוצה מהזכייה ועזב את המגרש לפני חלוקת המדליות. מאז עברו במקום מים רבים ותחרויות רבות התקיימו בו.

בשנת 2009 התקיימה באצטדיון האולימפי של ברלין אליפות העולם באתלטיקה, תחרות בה נקבע שיא עולם בריצת 100 מ' על ידי יוסיין בולט. התחרויות באיצטדיון ממשיכות ולא פוסקות לרגע ואמורה להתקיים בו גם ליגת האלופות 2015.


#אדריכלות האצטדיון
המביטים על האצטדיון האולימפי של ברלין (Olympiastadion Berlin) מרחוק רואים שצורתו מזכירה מראה של צדפה פתוחה. היושבים בתוכו רואים את חלקה העליון של הצדפה הפתוחה והענקית, כשצבעו משתנה בהתאם לצבע השמיים.

הצורה של האצטדיון היא אליפטית, כשבמרכזו מגרש הכדורגל הירוק והבוהק ומסביב מתעגל מסלול האתלטיקה הכחול. את כל האצטדיון מכסה מלמעלה גג זכוכית, שבעת פתיחתו ניצבים השוליים שלו במדויק מעל מסלול האתלטיקה ומציגים מסגרת יפהפייה לשמיים הפתוחים.

על הקרקע, סביב צורת הצדפה, יושב הקהל העצום שמגיע למשחקים, ההופעות והקונצרטים המתקיימים באצטדיון.

מבחוץ ניצב, לצידו של האולם, עץ אלון עתיק וענקי, שגילו מעל 200 שנה. זהו "אלון פודבילסקי", שנקרא על שם גרמני מפרוסיה בשם זה, שתרם רבות למען הספורט בגרמניה.


מבט מקרוב על האצטדיון:

https://www.youtube.com/watch?v=fmS_OuJW084
טִירְגָארְטֶן
#על הריאה הירוקה של ברלין


פארק טִירְגָארְטֶן (Tiergarten) הוא הפארק הגדול והמרכזי של ברלין. במרכזו אגם ונמצא בו גם גן החיות של ברלין, גן החיות הגדול באירופה.

הוא שוכן מדרום לנהר השפרה ובמזרחו נמצא שער ברנדנבורג. מצאו לכם כמה שעות נעימות והרגעו כאן. בין המדשאות, החורשות והאגמים הקטנים תוכלו לטייל ולפגוש את פסליהם של גדולי גרמניה לאורך הדורות.

פארק טירגארטן הוא כנראה "מרפסת השיזוף של ברלין". ובכן, בימים החמים, אוהבים רבים מתושבי ברלין ותיירים המבקרים בה ומגיעים אל המדשאות. הם פורשים מגבת על הדשא ומשתזפים.

בצד המערבי של הפארק תוכלו להצטרף לנודיסטים, שנוהגים להשתזף כאן בעירום, ללא כל בגדים.

חובבי קולנוע יופתעו אולי לגלות בלב פארק טירגארטן את עמוד הניצחון של ברלין, שמוכר גם כמשכנם של המלאכים מסרטו של הבמאי הגרמני וים ונדרס, "מלאכים בשמי ברלין".


מבט מקרוב:

https://youtu.be/VbhB22CS2kU


הדרכה:

https://youtu.be/vLojUa7s4as
חנות לגו ברלין
#על חנות הלגו הענקית והזולה

חנות לגו (LEGO Store Berlin) שברחוב הקניות הראשי קודאם (Kurfurstendamm), נמצאת במערב ברלין, בסמוך לחנות הכל-בו הענקית קה-דה-וו (KaDeWe). היא ענקית ומשתרעת על 3 קומות.

החנות של פירמת הצעצועים המפורסמת הזו מאפשרת רכישה של המערכות להרכבה במחירים זולים במיוחד.

בנוסף, יש בחנות הגדולה הזו פינת סיילים מיוחדת, שאפשר לקנות בה קוביות לגו בכמות חופשית ובמשקל, קוביות מכל סוג שניתן לקנות ולבנות בהן באופן חופשי.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/c8n125Bd4sE
גרפיטי במָאוּאֶר פארק
#על ציורי הגרפיטי הנהדרים שעל קירות הפארק שנותרו מחומת ברלין

פירוש שמו של מָאוּאֶר פארק הוא "פארק החומה". הוא ניצב בדיוק על הגבול שעמד כאן, בין מזרח ומערב ברלין. אמני הגרפיטי המקומיים נוהגים לצייר על קירות החומה וליצור עבודות גרפיטי יצירתיות ומושקעות, שמתחדשות כל הזמן ומספקות עניין רב.

אזור הגרפיטי של מָאוּאֶר פארק (Mauerpark Grafitti Zone) נמצא במקום שבו ניצבים עדיין כ-30 מטרים שנותרו מחומת ברלין. הקירות הנותרים הללו מהווים גם אתר זיכרון לתקופה שבה חצתה חומת ברלין את העיר, אבל כמו שקרה בברלין גם ב"גלריית איסט סייד", הם גם הפכו לאתר גרפיטי נהדר, אמנותי וססגוני.

למעשה, הפארק הזה הוא גלריה פתוחה ונהדרת של ציורי גרפיטי ואמנות רחוב. הביקור כאן הוא כיף אמיתי, במיוחד בימי ראשון, שבהם מתרחשים מסביב כל כך הרבה אירועים, כמו הקריוקי השבועי והחופשי שמתקיים בעיגול שממש מתחתיו, או שוק הפשפשים הצבעוני שקורה בקצה השני של הפארק. גם עשרות אמני הרחוב שמופיעים ומשמחים את המבקרים כאן בבוקר של יום המנוחה השבועי, גם הם משלימים את התמונה המיוחדת, של צהרי יום ראשון בברלין.


ציורי הגרפיטי של הפארק:

https://youtu.be/SlwfOv5Dz1Y
בניין הרייכסטאג
#על המבנה ההיסטורי עם כיפת הזכוכית המודרנית

אם רוצים להבין את התהפוכות שעברו על גרמניה במאות האחרונות, אין כמו הרייכסטאג, משכן הפרלמנט הגרמני, כדי לסמל אותן. מדובר במבנה מרשים שנבנה במאה ה-19. מאז איחוד גרמניה הפך בניין הרייכסטאג להיות שוב מבנה הפרלמנט של גרמניה המאוחדת. בתוכו יושב הבונדסטג - בית הנבחרים הפדרלי.

שריפת המבנה המקורי של הרייכסטאג נתנה להיטלר את התירוץ לחוקק חוקים אנטי-דמוקרטיים ולהתחיל במסלול השגעון שיהפוך למסע ההרג וההשמדה של כל אירופה ומיליונים רבים בה. התמונה המפורסמת של חיילי הצבא הרוסי המניפים את הדגל הסובייטי מעל גג הרייכסטאג ההרוס הייתה לסמל המפורסם ביותר של תבוסת המשטר הנאצי.

לא פלא שעם איחוד ברלין בשנת 1989, החליטו הגרמנים לחזור ולקיים את הפרלמנט שלהם ברייכסטאג, אבל לתת לו אופי מודרני וחדש יותר. בשיפוץ הנרחב הם הוסיפו את כיפת הזכוכית השקופה שמעליו והיא מסמלת מבחינתם את השקיפות של השלטון הגרמני הדמוקרטי. כיפת הזכוכית הזו מאפשרת תצפית יפה על העיר ברלין. במרכז הכיפה מסופר על ההיסטוריה של הבניין, שחלקים רבים פתוחים בו לציבור וממרפסתו ניתן לצפות בנוף הפנורמי של ברלין.

ניתן לראות מכאן את הגנים הנהדרים של פארק טירגארטן שנמצא בסמוך ואת כיכר פוטסדאם המודרניסטית, על בנייניה הענקיים.

מתוך כיפת הבניין ניתן לצפות גם אל אולם המליאה, שבו יושב הפרלמנט הגרמני ומקבל החלטות.


#על שריפת הרייכסטאג
עד לשנת 1933, שימש בניין הרייכסטאג כמושבו של הפרלמנט בגרמניה. השריפה שפרצה במבנה, פחות מחודש לאחר מינויו של היטלר, עתידה לשנות את ההיסטוריה הגרמנית והעולמית.

השריפה ברייכסטאג, שאירעה בערבו של 27 בפברואר 1933, פרצה בשעות הערב. כשדווח למשטרת ברלין על השריפה, נראתה האש כשהיא מתפשטת מכמה מוקדים בו-זמנית, סימן להצתה. פיצוץ עז הביא להריסה של אולם המליאה של הפרלמנט הגרמני. השוטרים שהגיעו למקום מצאו בחצר המבנה בחור הולנדי צעיר וחצי ערום, תמהוני ומבולבל בשם מרינוס ואן דר לובה.

אותו מרינוס ואן דר לובה היה קומוניסט מובטל, שהגיע לגרמניה במטרה למחות על עליית הנאצים לשלטון. לטענת המשטרה הוא הודה שהצית את הבניין בכוונה לעורר מרד פועלים כנגד הנאצים. מאוחר יותר, הוא הודה בחקירתו בעינויים, בהצתת הבניין, אך הכחיש בתוקף שפעל כחלק מקשר קומוניסטי נגד הנאצים.

למרות זאת, מיהר הרמן גרינג להודיע להיטלר ולראשי המדינה שהגיעו למקום שמדובר בקשר קומוניסטי והיטלר ציווה לאסור את ראשי המפלגה הקומוניסטית בגרמניה. למחרת היטלר מיהר להכריז על מצב חירום ושכנע את הנשיא פאול פון הינדנבורג לחתום על מה שכונה "צו שריפת הרייכסטאג". זה נעשה לדבריו, למען "הגנת האומה מפני האלימות המסוכנת של הקומוניסטים".

הצו ביטל שבעה סעיפים בחוקת רפובליקת ויימאר, ואיפשר לממשלה לפגוע בחופש האישי, בחופש הביטוי, בחופש העיתונות, בחופש ההתארגנות ובזכות לפרטיות. הותר בו לממשלה לערוך חיפושים כרצונה, להחרים רכוש ולהטיל עונש מוות על שורה ארוכה של פשעים.

היטלר מיהר להורות על מעצרם של כ-4,000 איש שנתפסו בגל מעצרים. רובם היו קומוניסטים, אך היו בהם גם מנהיגים יריבים לנאצים, ביניהם סוציאל־דמוקרטים וליברלים, לא מעט אנשי דת וכמובן יהודים. למרות החסינות הפרלמנטרית שלהם, נעצרו גם חברי פרלמנט גרמנים. למרבה הציניות הוכנסו כולם ל"מעצר הגנתי", כביכול בכדי להגן עליהם...

כך הייתה שריפת הרייכסטאג לשלב משמעותי בהתבססות המפלגה הנאצית בשלטון בגרמניה ובהשלטת שלטון אימים בה. היטלר מיהר לנצל את האירוע על מנת להיפטר ממתנגדיו, ולבסס שלטון עריצות אנטי-דמוקרטי, תוך שהוא מתנער משרידי חוקת הרפובליקה של ויימאר. בכך הוא סימן את מה שבתוך 6 שנים יהפוך למלחמה העולמית הגדולה והאיומה בהיסטוריה.


#אדריכלות הרייכסטאג
כעיר שנבנתה כמעט מחדש לאחר מלחמת העולם השנייה, הסגנון שמשלב שמירה על הישן ביחד עם חדש, מאפיין את ברלין המודרנית. כך שופץ גם מבנה הרייכסטאג.

כשמסתכלים במבנה הרייכסטאג נדמה שאין קשר בין המבנה ובין הדום, הכיפה המודרנית שהודבקה לו. השילוב בין המבנה בסגנון הקלאסי לבין כיפת הזכוכית בסגנון המודרני, משווה למבנה ללא ספק את מראהו המיוחד.

ואכן, הכיפה, ה-Dom, שייכת לעידן חדש מהזמן שבו נבנתה חזית המבנה. היא נוספה לו מעל 100 שנים מאוחר יותר, לאחר נפילת החומה, כששופץ בניין הרייכסטאג והפך להיות מבנה הפרלמנט של גרמניה המאוחדת.

גם לאחר השיפוץ נשמרה חזית המבנה המקורית, מה שמוביל אכן לניגוד הבולט שבין הכיפה לחזית המבנה. המבנה עצמו נבנה על עמודים. את החזית שוברים חלונות מקושתים וביניהם ממוקמים פסלים רבים, לאורך כל החזית.


#טיפים
יש להירשם מראש לביקור בבניין הרייכסטאג. עשו זאת מראש, דרך אתר האינטרנט של בניין הרייכסטאג (ראו בקישור שלמטה). אם האישור לא הגיע למייל, בדקו בתיבת הספאם או הירשמו שנית. היו כאלה שלא נקלט להם.

הביקור בבניין הרייכסטאג אינו כרוך בתשלום.

שימו לב לימי הפתיחה. במועדים וחגים גרמניים סגור.

התצפית בשעות הערב נפלאה!


מבט ב-360 מעלות על הרייכסטאג:

https://www.youtube.com/watch?v=ShF5tl5sg1c
מָאוּאֶר פארק
#על הפארק שניצב על הגבול בין מזרח ומערב ברלין

מָאוּאֶר פארק (Mauerpark), בגרמנית "פארק החומה", הוא פארק בברלין. מקור שמו הוא בחומת ברלין שנבנתה כאן בשנת 1961 ויצרה את הגבול בין חלקי ברלין, המזרחי והמערבי. כאן עבר חלק מחומת ברלין וכאן הייתה "רצועת המוות" שלו, האזור הריק שבו נורו למוות אנשים שניסו לברוח מברלין המזרחית, אל החופש של המערב.

עם השנים הפך מאואר פארק למקום בילוי לרבים מתושבי ברלין. הוא מושך בין השאר, אמנים, מוזיקאים וחסרי בית. אבל הפארק, מהמקומות הפופולריים בקרב תושביה הצעירים של העיר, במיוחד אלה משכונת פרנצלאואר ברג, מושך גם ספורטאים, להטוטנים ובליינים, המגיעים לכאן לבילוי בחיי הלילה החצי-מאולתרים של ימי הקיץ כאן, כמו גם לחגיגות ליל ולפורגה, שנערכות ב-30 באפריל, בכל שנה.

מאז שנת 2004 מתקיים שוק פשפשים בצמוד לפארק. בפארק ניצבים עדיין גם כ-30 מטרים שנותרו מחומת ברלין ומהווים אתר זיכרון לתקופה שבה היא חצתה את העיר. אמני גרפיטי רבים נוהגים לצייר עליהם כל הזמן עבודות גרפיטי חדשות.

אבל האטרקציה הגדולה של הפארק, לפחות המוזיקלית, היא הקריוקי שמתקיים כאן. הוא נולד בתור מופע קריוקי לא רשמי שהתקיים פה מפברואר 2009. מאז הוא התמסד ובכל שבוע, בימי ראשון אחר הצהריים וכשמזג האוויר מאפשר זאת, מתקיים כאן הבירפיט (Bearpit), מופע הקריוקי שנערך באמפיתיאטרון. המופע הפך כבר מזמן למוסד ואלפים מגלים כאן בהתלהבות קולות וביצועים חדשים, או זייפנים במצבים קשים של מודעות עצמית.

במאה ה-19, אגב, ובמחצית הראשונה של המאה ה-20 שימש הפארק כמקומה של תחנת הרכבת הצפונית הישנה. אחרי בניית החומה ב-1961, התחנה הזו נסגרה לתמיד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/9SHzZvxd-hg


ציורי הגרפיטי של הפארק:

https://youtu.be/SlwfOv5Dz1Y


הקריוקי:

https://youtu.be/wd-WV90BQI0


ואמני הרחוב:

https://youtu.be/nEEnTHhZgvM


שְפְּרֶה פארק
#על פארק השעשועים שעצר מלכת

פארק השעשועים שְפְּרֶה (Berliner Spreepark),"שְפְּרֶה פארק", הוא לונה פארק ישן שאינו פועל כבר שנים רבות, אבל המתקנים שלו עדיין במקום והם מושכים אליהם מבקרים רבים.

עד לא מזמן היו שלטי איסור כניסה תלויים על גדר הפארק. כמו שאומרים "מים גנובים ימתקו", הכיף של ההתגנבות לפארק השעשועים הזקן והסגור, הפך את הפארק הזנוח לאטרקציה של ממש.

כיום פותחים את הלונה פארק פעמיים בשבוע, המתקנים אינם פועלים כמובן, אך יש כאן רכבת שסובבת סביב הפארק.

הפארק שנפתח במקור בברלין המזרחית, ב-1969, הופעל מחדש לאחר איחוד גרמניה ובשנת 2001 ננטש על ידי בעליו, שלקח חלק ממתקניו ועבר איתם לפרו, כדי להקים שם פארק חדש.

הוא הותיר אחריו משהו שנראה כמו חלק מתפאורת סרטי פארק היורה. יש כאן שרידים של ממותות ודינוזאורים, פעם הם שימשו חלק ממתקני הפארק והיום הם שוכבים ומוטלים על הארץ, מקנים למקום אווירה של אתר מוות פרה היסטורי.

השְפְּרֶה פארק נמצא בפארק טרפטו שבדרום מזרח ברלין, על גדות נהר השְפְּרֶה, שעל שמו הוא נקרא. הליכה קלה לאורך הנהר וברחבי הפארק תגלה לכם גם אנדרטה סובייטית שנותרה מתקופת ברלין המזרחית ופינות ירוקות ונעימות לבילוי שקט ורוגע.

אז זה כן כל כך נעים לראות גן סגור, במיוחד אם יש דרך להתפלח פנימה ובסוף לצאת...


מבט מקרוב:

https://youtu.be/nO7YEXSzF4o


אז והיום:

https://youtu.be/KBGXLnSoAag


ומלמעלה:

https://youtu.be/-K5VjRf_3fo
אגם וָייסֶנְזֶה
#על האגם הלבן של ברלין

בשכונת הפועלים האותנטית והמקסימה הזו, שכונת "וָייסֶנְזֶה", תראו מגוון בתים מתחילת המאה העשרים המאפיינים אותם בנייה נמוכה ואכיטקטורה ברלינאית קלאסית. השכונה נמצאת ברובע פנקו שבצפון מזרח ברלין ובשל אופיה "המבוגר", לא מגיעים אליה הרבה צעירים.

האגם הלבן של השכונה, אגם וָייסֶנְזֶה (Weissensee) הוא למעשה שריד של תקופת הקרח. שטחו כ-83 דונם והוא האגם העמוק ביותר בברלין, עם עומק של כ-10 מטרים. תוכלו לצאת להליכה קלילה בפארק שסביב האגם, בשבילי טיולים ייעודיים שאורכם 1.3 ק"מ. במרכז האגם פועלת מזרקה. שימו לב לחיות האזור: ברבורים, ברווזים, ברווזים סיניים ועוד.

במתחם תחנה להשכרת סירות, בית קפה שעומד כאן עוד מימי השלטון הקומוניסטי וגן חיות קטן. בסמוך לחוף המזרחי של האגם, אגב, ניצבת לה כנסיית הכפר וייסנזה - המבנה העתיק ביותר ברובע.

התיירים אוהבים להגיע אל האגם בכל עונות השנה, שכן בקיץ הוא מהווה אזור מושלם לנופש חמים ונעים, ניתן לרחוץ באגם ולהשתזף בשמש הקופחת. בימי החורף רבים ימצאו עניין במתחם ההחלקה על הקרח שמוקם בו.


מבט מקרוב על האגם:

https://www.youtube.com/watch?v=qkEDSFIVNuM


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.