» «
אנדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו
אנדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו
#על האנדרטה לזכר היהודים הרבים שנרצחו על ידי הנאצים

אנדרטת השואה, שלידה אתם עומדים, הוקמה בדיוק במקום שבו עמדה לשכתו של הצורר הנאצי אדולף היטלר. האנדרטה היא יד הזיכרון המרכזית של גרמניה, לזכר קורבנות השואה היהודים ולציון הפשעים הנוראים שבצעו בהם הנאצים.

האנדרטה מזכירה בכוונה בית קברות ענקי, במעין אוסף ענק של מצבות שיש כהות, בגדלים שונים, כאילו רצו מקימיה לומר שכולם הושמדו - גברים, נשים וילדים.

המיקום שנבחר לאנדרטה, ממש במרכז ברלין ובקרבת שער ברנדנבורג, מביא לכך שאיש אינו יכול להתעלם ממנה. רבים לא מודעים לכך שמתחת לאנדרטה נמצא מרכז מידע תת-קרקעי המוקדש לאנדרטה ולזכרון השואה, במצגת מולטימדיה המוקדשת לנושא.

מתכנן האנדרטה רחבת הידיים, ששמה הרשמי הוא "האנדרטה ליהודי אירופה שנספו" וששטחה 19 אלף מטרים רבועים, הוא האדריכל היהודי-אמריקאי פיטר אייזנמן.
הוא עיצב אותה כשדה אסטלות, עם 2,711 מצבות אבן אנכיות בסגנון של מצבות קדומות, בטורים, שורות וחללים שיוצרים מבוכים, שביניהם ניתן לצעוד ולהרהר. אגב, אייזנמן סרב להסביר את המספר של המצבות ואמר שאין לו כל משמעות.


#על השערוריות סביב אנדרטת השואה
עוד קודם שנחנכה, כבר התעוררו שערוריות סביב האנדרטה. זה החל מביקורות על העיצוב המופשט שלה, אחרים התלוננו על השטח המוגזם שהיא תפסה בעיר, היו שמצאו טעם לפגם בכך שילדים מתרוצצים ומשחקים בה כמתקן שעשועים והיו בני קבוצות שטענו שהאנדרטה צריכה להיות גם לזכר בני קבוצות ועמים אחרים שחוסלו בידי הנאצים.

אבל דומה שהפרשה המביכה ביותר שהתעוררה כאן הייתה זו שבה התגלה שיצרנית הציפוי שעל עמודי האנדרטה, חברת דֵגוּסה, החזיקה במהלך מלחמת העולם השנייה בחברת בת שייצרה את גז הציקלון B ששימש להשמדה. בגין חלקם בשואה, ראשי החברה הזו אף נשפטו בעבר.


מבט מקרוב על האנדרטה:

https://www.youtube.com/watch?v=JPRX_cr1s0k
אנדרטת השואה בסן פרנסיסקו
אנדרטת השואה של קליפורניה
#על האנדרטה לזכרון השואה של סן פרנסיסקו

אנדרטת השואה בסן פרנסיסקו, קליפורניה (Holocaust Memorial at California Palace of the Legion of Honor) היא עבודה של האמן האמריקני-יהודי ג'ורג' סיגל, שניצבת בקדמת "היכל לגיון הכבוד".

באנדרטה נראות 11 דמויות, מוקפות בגדר תיל ובחומת בטון. למעט אחת, הנראית כניצול חי, שגבו אל המתים והוא אוחז בידו את התיל הדוקרני, כל הדמויות הן גוויות עירומות, מתות ומוטלות בערימה.

הניצול הבודד, הדמות ה-11, עומד בסמוך לגדר התיל כשפניו החוצה, אל נוף הים. הוא העֵד לשואה ופניו אל החופש. הדמות הזו מזכירה את הצילום של מרגרט ברק-וייט, משחרור מחנה בוכנוולד, שהתפרסם ב-1945 במגזין Life.

הדמויות הלבנות יצוקות מברונזה. המתים שרועים בצורת צלב והסמליות שלהם מתחדדת אם שמים לב שאחת מהן היא אישה האוחזת בתפוח ואחרת שרועה בתנוחה שמזכירה את ישו הנוצרי. יש כאן רמז לחטא הקדמון וצליבת ישו, רמז לנפילת האדם וגאולתו.

האנדרטה היא מיצב פיסולי, שמוצב בקדמת "היכל לגיון הכבוד", במרומי פארק לינקולן שבסן פרנסיסקו. היא פונה צפונה לעבר "שער הזהב" שבפִתחת מפרץ סן פרנסיסקו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Od472zF6DvM


ביקור במקום:

https://youtu.be/FRiRbLqdK04
כיכר היהודים
כיכר היהודים, יודנפלץ
#על הכיכר של היהודים בווינה

אתם נמצאים בכיכר היהודים, היודנפלץ. כבר בימי הביניים היוותה הכיכר הזו מקום מרכזי בעבור יהודי וינה. בין המאות 13-15 היא הייתה לב הגטו היהודי. חשיבותה בעבר, אגב, היא גם הסיבה לכך שעד היום היא סמל למורשת היהודים בהווה ותישאר כך גם בעתיד. מרוכזים בה ציוני דרך חשובים בהיסטוריה של יהודי וינה: בית הכנסת, המוזיאון היהודי ואנדרטת השואה.

בית הכנסת הרשמי של הקהילה היהודית בוינה הוא מפואר ומרשים. בבית הכנסת מתקיימים דיונים והרצאות בנושאי תרבות ויהדות. הוא נחנך בשנת 1826 ברחוב צדדי ולא מורגש. הסיבה הייתה שהקיסר יוזף ה-2 אסר לבנות בתי תפילה לא קתוליים במקומות מרכזיים. זו, אגב, הסיבה שבזכותה בית הכנסת שרד את תופת ליל הבדולח של שנת 1938. הוא פשוט היה מרוחק ממרכז ההתפרעויות.

במוזיאון היהודי, שנפתח בשנת 2011, תוכלו לגלות וללמוד איך חיו היהודים באוסטריה לאורך השנים, לראות אוספים שונים של כלי קדושה עתיקים, ללמוד על הדמויות היהודיות המעניינות של אותה התקופה ולקבל הצצה גם ליהדות המודרנית.

במוזיאון תוכלו לראות גם ממצאים ארכיאולוגיים של בית הכנסת הגדול מימי הביניים, שנשרף בשנת 1421. במהלך החפירות של בניית אנדרטת הזיכרון, התגלו שרידים של בית הכנסת שנשרף בשנת 1421. ממצאים אלו סיפקו עדות נדירה לחיי היהודים בימי הביניים.

במוזיאון תוכלו גם לראות חפצי קדושה היסטוריים, מיצגים תלת מימדיים של חיי הקהילה היהודית הקדומה ועוד. כל קומה במוזיאון תציג בפניכם רובד אחר של תקופות שונות בהיסטוריה היהודית של וינה.

אנדרטת הזיכרון הוצבה כאן לזכר 65,000 יהודי וינה שנרצחו בשואה. האנדרטה נבנתה בשנת 2001 וצורתה קוביה לבנה, שעל כל פאותיה חרוטים מדפים עמוסי ספרים. המדפים הם סמל לרוחניות של העם היהודי, עם הספר. ליד האנדרטה חקוק כיתוב לזכרם של קורבנות השואה האוסטריים. המבנה תוכנן על ידי האמנית הבריטית רייצ'ל ווייטריד.

במרכז הכיכר, אגב, תוכלו לראות גם את פסל "נתן החכם", פסלו של המחזאי הגרמני אפרים לסינג (Ephraim Lessing). לסינג קרא במחזה שלו "נתן החכם" לסובלנות כלפי היהודים. את הפסל המקורי הרסו הנאצים והוא עוצב מחדש בשנת 1982.


הכיכר בגשם:

https://youtu.be/UPyC18pteSM
כיכר רבין
כיכר רבין
#על כיכר החגיגה והעצב של תל אביב

כיכר רבין היא הכיכר החשובה של תל אביב וללא ספק הכיכר המפורסמת בישראל. כאן נערכות כבר שנים רבות כל ההפגנות החשובות ביותר לעמיד המדינה. כאן מוחים כנגד החלטות ממשלה, כאן קוראים לפוליטיקאים להתפטר, וכאן חוגגים ניצחונות גדולים בספורט, בבחירות ועוד.

צורת הכיכר היא של מלבן. הרחבה המוגבהת שבחלקה הצפוני מחברת את הכיכר לבניין העירייה. לעיתים היא משמשת לנאומים, בעת שמתקיימות עצרות בכיכר.

בדרום הכיכר תוכלו לראות את אנדרטת השואה והתקומה, יצירתו של הפסל המפורסם יגאל תומרקין. צורת האנדרטה היא של פירמידה הניצבת על קדקודהּ והיא עשויה ברזל חלוד וזכוכית.

הכיכר, שנמצאת בחזיתו של בניין עיריית תל אביב יפו, נקראה בעבר כיכר מלכי ישראל. על שינוי שמה הוחלט לאחר רצח ראש הממשלה, יצחק רבין. הרצח התבצע על ידי ישראלי, שהיה חלק מחבורת קושרים, בתום עצרת לשלום שבה השתתף רבין, ב-4 בנובמבר 1995.

בכיכר מתקיימים אירועים שנתיים כמו שבוע הספר העברי ויריד ארבעת המינים. זאת בצד הפגנות, כמו הפגנת "מושחתים נמאסתם!", שנערכה ב-1990 וקראה לשינויים בפוליטיקה הישראלית.. כאן התקיימה גם "הפגנת הארבע מאות אלף", שנערכה במחאה על אירועי סברה ושתילה ב-1982 והכילה לפי הערכות התקשורת כ-400,000 איש, מה שנחשב כהפגנה הגדולה בתולדות המדינה.


#על רצח רבין בכיכר
ב-4 בנובמבר 1995, בשעה 21:42, התרחש כאן בכיכר רצח פוליטי שאיש לא צפה. בכיכר התקיימה עצרת תמיכה בתהליך השלום, שערכו תומכי רבין וממשלתו, בכדי לחזק את ידיהם בהסכם אוסלו שעשו עם הפלשתינים.

בתום העצרת נרצח יצחק רבין בידי מתנקש. כמה רגעים לפני כן, רגע לפני סיום העצרת, שרו כל המשתתפים את "שיר לשלום". לאחר הרצח נמצאו בחולצתו מילות השיר, המוכתמות בדם, והיו לסמל.

בצידו הצפוני של בית העירייה, במקום שבו נרצח רבין, נקבעה אנדרטה לזכרו.

השלכות הרצח על המצב הפוליטי בישראל היו משמעותיות מאד ורבים רואים בו את נקודת השבר ביחסים שבין ימין ושמאל במדינת ישראל. הוא התרחש לאחר תקופה שבה האווירה הציבורית הייתה סוערת במיוחד, בשל חתימת הסכמי אוסלו והפיגועים שאחריהם. הימין ראה בממשלה ובעומד בראשה את מי שמדיניותם הובילה לפיגועים והתנגד בחריפות למדיניות זו. הקרע שבין ימין ושמאל בארץ הלך והחריף והרצח היה השיא שלו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/bg6FtJQOBqU


אנדרטת רבין:

https://youtu.be/BAjRXe8PwDg

אנדרטת השואה

אנדרטת השואה בסלוניקי
אנדרטת השואה בסלוניקי
#על יד הזיכרון העצובה ליהודי סלוניקי

אתם נמצאים בכיכר החירות, או כיכר אלפתיריוס, שעל רחוב ניקיס. כיכר החירות מוקדשת היום לזכר יהודי סלוניקי שנספו בשואה. יש המכנים את הכיכר "כיכר הקדושים המעונים היהודיים". הכיכר נמצאת בפארק ירוק ומוצב בה פסל, שהוקם בשנת 1997, לזכרם של יהודי סלוניקי.

אמנם כיום הכיכר הזו היא בסך הכל מגרש חנייה, אבל פעם הייתה כיכר אלפטריוס מקום מפגשם של היהודים בסלוניקי. כאן ריכזו הנאצים את יהודי סלוניקי בזמן הכיבוש, לקראת סופה של מלחמת העולם השנייה ומכאן נלקחו היהודים לתחנת הרכבת הישנה של סלוניקי, הועלו על הרכבות האיומות ונלקחו בקרונות בקר, אל מחנות ההשמדה.

בכיכר תראו אנדרטה לזכרם של יהודי סלוניקי שנספו בשואה (Thessaloniki's Holocaust memorial). היא הוקמה ב-2006 ונחנכה בעת ביקור נשיא מדינת ישראל במקדוניה ובסלוניקי.

מתחת לאנדרטה תראו לוח הנצחה שמספר במילים ספורות למי היא מוקדשת. האנדרטה נמצאת בשכונה 151, ליד לדדיקה וממנה תוכלו לעשות הליכה קלה, אל המוזיאון היהודי של העיר.


#על השפלת היהודים המתעמלים בכיכר
ממש כאן בכיכר, התרחש אחד האירועים המשפילים בכיבוש הגרמני של סלוניקי, אירוע של השפלה והתעללות אופיינית של הנאצים ביהודים. הוא מתרחש כאן בכיכר, ב-11 ביולי 1942, כשהצטוו היהודים בגילאי 19-45 להתייצב בכיכר. 9 אלפי היהודים הועמדו כאן בשמש הקופחת והצטוו על ידי החיילים הגרמנים להתעמל.

הגרמנים הלועגים ומשפילים הכריחו אותם גם לרקוד וכל העת הם עמדו וצחקו, ביחד עם תושבי העיר היוונים. בשלב מסוים, במהלך הריקודים שהוכרחו לרקוד, ספגו רבים מהיהודים מהגרמנים מכות אכזריות ונזקקו לטיפול רפואי.

אם תגיעו בהמשך למוזיאון היהודי, תוכלו לראות בין התמונות שמוצגות בו את צילום היהודים המבצעים את תרגילי ההתעמלות בכיכר, כשמסביבם החיילים הגרמנים הלועגים.


הניחו פרח על האנדרטה ועימדו דקה עם המוזיקה הזו לזכרם:

https://youtu.be/7U9SDjfRB2M


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.