» «
מסגד ביבי אייבאט
מסגד ביבי-אייבאט
#על המסגד שמשקיף על העיר מלמעלה

מסגד ביבי-אייבאט (Bibi Heybat Mosque) מדגים היטב את האדריכלות האיסלאמית המסורתית והכל כך מיוחדת. זהו מסגד מרשים ויפה להפליא. רבים רואים בו אתר חובה בביקור בעיר.

העיצוב המקורי של המסגד הוקם במאה ה-13 על ידי מלכי שושלת שירוואן. את המסגד הקדום ההוא הרסו הבולשביקים לחלוטין ב-1936. כבוד לדתות לא היה הקטע שלהם. הם הרי גרסו שהדת היא אופיום להמונים...

אך בשנות ה-90 של אותה מאה, 60 שנה אחרי ההרס ועם תום התקופה הקומוניסטית, חזרה הלגיטימיות של הדת לחיי התושבים. אז שוחזר המסגד בשחזור מדויק, מוקפד ונאמן למקור המפואר שניצב כאן בעבר. את המסגד המשוחזר אתם רואים עכשיו והוא כאמור אחד היפים שתראו בחייכם.

התיירים, אגב, מגיעים למסגד לא רק בשביל לראות את המבנה המיוחד והאדריכלות שלו, אלא גם כדי ליהנות מהתצפית הנהדרת שבסמוך לו. ממיקומו על הגבעה הצופה על כל באקו מלמעלה, מאפשר מיקומו של המסגד נקודת תצפית יפהפייה אל העיר כולה ואל הים הכספי, עד קו האופק.


#טיפים
השתדלו להגיע בשעת בין הערביים. התצפית על השקיעה מכאן היא מחזה מרהיב ואחד הרגעים היפים והרומנטיים בבאקו.

הגיעו במכנסיים ארוכים, גם גברים וגם נשים. נשים שלא יגיעו בשרוולים ארוכים יקבלו צעיפים בכניסה. גברים המכנסיים קצרים יקבלו ארוכים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Cj3AxFQfjg4
מרכז התרבות היידר אלייב
מרכז התרבות היידר אלייב
#על המבנה המודרניסטי לזכר מנהיג באקו

מרכז התרבות היידר אלייב (Heydar Aliyev Centre) הוא מבנה חדשני ומרהיב, מופשט בצורתו וגלי, המצטיין בקימוריו המיוחדים.

המבנה הזה, שהפך לאחד מסמלי באקו המתחדשת, נבנה במקור כשיר הלל לנשיא אזרבייג'ן בעבר היידר אלייב ואף מוצגות בו תערוכות לזכרו.

אם מצידי המבנה הוא נראה כבניין עתידני וחייזרי לבן, בתצפית מהאוויר רואים שמרכז התרבות היידר אלייב מעוצב בצורת חתימתו של המנהיג המנוח, ששלט כאן עד 2003 ושמאז שולט בה בנו.

את המבנה האייקוני, שצורתו היא כשל גלי ים לבנים, ניתן לראות כמבנה המסולסל ביותר באירופה.

תכננה אותו האדריכלית האולטרה-מודרניסטית המנוחה זאהה חדיד, אדריכלית בריטית ממוצא עירקי, שאחראית ללא מעט יצירות מופת אדריכליות בעולם. בשנת 2014 היא אף זכתה על מרכז התרבות הזה בפרס עיצוב השנה של מוזיאון העיצוב הנחשב בלונדון.

במדשאות המשתרעות על פני המרחב שמבחוץ מוקף המוזיאון הלבן בפסלים רבים וצבעוניים של בעלי חיים כמו חלזונות, ארנבות ועוד. הצבעוניות שלהם מנוגדת ובולטת באיזון שלה את הלובן של המבנה המונומנטלי והנוכח כל כך של מרכז אלייב.


#מה תראו בפנים
בתוך המרכז רחב הידיים והמעוצב יש כמה תצוגות ותערוכות, חלקן משתנות ואחרות הן תערוכות קבועות, המוצגות כאן באורח קבע.

בין מוצגי הקבע תראו שלל מזכרות מהשליט אלייב ואוספיו, כולל סיפור חייו וחזונו. יש כאן את צי המכוניות שבהן נסע, רכב השרד ושלל כלי הרכב הפרטיים שלו. אלה מוצגים כאן לצד תצוגת אמצעים אור-קוליים ופרטי מולטימדיה מרהיבים.

בין מוצגי הקבע גם תערוכה של דגמי מבנים מפורסמים במדינה, תערוכת כלי נגינה מקומיים, כולל טאר, קמנצ'ה ודאף, ותערוכת בגדים ופריטי הלבוש המסורתיים של האזרים.

קומה שלמה מוקדשת כאן לדגמים מוקטנים של המבנים המרכזיים בעיר, במעין "מיני באקו" נחמד.

עוד מוצגות בו יצירות אמנות רבות, פריטים ומזכרות מהתרבות האזרבייג'נית ועוד. יש כאן פריטי אמנות שונים, של יוצרים מקומיים מאזרבייג'ן לצד אמנים בינלאומיים וידועים מהעולם.

בנוסף לשלל עבודות האמנות והפריטים מחיי התרבות של אזרבייג'ן, נכללים במבנה המיוחד הזה גם ספריה ואולמות כנסים.


#טיפים
מי שיבואו כשעה לפני השקיעה, יזכו לראות כאן את השמש השוקעת דרך חלונות הענק של המבנה המיוחד הזה. זו שקיעה אחרת וחוויה מיוחדת של ממש.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/H_ReGaTJ92s


מבחוץ:

https://youtu.be/GMYUl_JT678


ביקור במקום:

https://youtu.be/kCRUmSoEeEk
מגדלי הלהבה
מגדלי הלהבה
#על המגדלים שמזכירים להבות של אש

מעוצבים כלהבות, כראוי לסמלה של אזרבייג'ן "ארץ האש", מגדלי הלהבה (Flame Towers) הם שלישיית מגדלים מרשימים ומודרניסטיים, מצופי זכוכית, שהפכו מאז בנייתם לאייקונים הבולטים בקו האופק של העיר באקו.

שלושת גורדי השחקים הללו מתחלקים למגדל מגורים, מלון יוקרה ומגדל משרדים. גובהם של המגדלים שונה זה מזה, בנמוך מהם 34 קומות ובגבוה יותר 39. אותו גבוה מביניהם, אגב, מתנשא לגובה של 190 מטרים.

מקור העיצוב דמוי הלהבה של המגדלים הללו הוא בעובדה שאזרבייג'ן, הידועה כ"ארץ האש", ממשיכה להאיר ולזהור באנרגיה, גם בעידן המודרני של המאה ה-21.

בכל ערב מתעטפים מגדלי הלהבה בתחפושות וצבעים ומאירים במופע וידאו ואורות, שיוצרות מעל 10,000 נורות לד, במעין מסך עצום בממדיו. האלמנטים הבולטים במופע האורות הזה הם כמובן הדגל האזרי בשלושת צבעיו, האש בצבעיה ודמויות המקומיים האוחזים בדגל אזרבייג'ן.

את מופע המגדלים אפשר לראות בכל רחבי באקו. מערכת תאורת לד חדשנית מותקנת על צידם החיצוני ומדי לילה הם הופכים למסך ענק ומשותף, המציג תצוגת אורות מרהיבה.


#המלון
כבית מלון של רשת Fairmont משמש אחד משלושת המבנים. יש בו 37 קומות, המתנשאות לגובה של 160 מטרים.

זהו אחד המלונות היוקרתיים שיש. תמצאו בו שלל פינוקים, ממקלחת עם קירות שקופים, שנשקף ממנה כל נוף העיר ועד לארוחת בוקר עצומה וטעימה מאוד.


#טיפים
אל תתאמצו. אף אחד משלושת המגדלים לא מציע תצפית לתיירים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/dyA19T2F1wQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/jfETtJOrME4


מוארים יפה בלילה:

https://youtu.be/7ourEyrXDrg


ומציגים אנימציות מרהיבות:

https://youtu.be/s3nfIZL4XiQ
מסגד טאזה פיר
מסגד טאזה פיר
#על המסגד הגדול בבאקו

בשטח של 1,400 מטרים רבועים מסגד טאזה פיר (Taza Pir Mosque) הוא המסגד הגדול ביותר והמרשים בבאקו.

לידתו לא הייתה קלה. יזמה ומימנה את בנייתו בשנת 1905 פילנתרופית תושבת באקו והבנייה הסתיימה ב-2014. שלוש שנים אחר כך הביאה מהפכת אוקטובר הרוסית לסגירתו.

במהלך תקופת הבולשביקים בברית המועצות, כשהשלטון לא מתיר פולחן דתי כי "הדת היא אופיום להמונים", הפך המסגד המפואר לבית קולנוע. במשך השנים הוא ימשיך ויירד עוד יותר. לעיתים הוא שימש אפילו כאסם תבואה. רק בשנת 1943 הוא שב והיה לבית תפילה.

עיצוב המסגד הוא בסגנון הקלאסי, בקווים סימטריים ופשוטים במיוחד, סממנים שהופכים אותו למבנה חינני ומרשים.

חלקם העליון של שני צריחי המסגד מצופה כיום בזהב טהור ועל כיפתו המפוארת אפשר לראות תבליטים ורישומים דתיים.

בתוך המסגד ניתן לראות עיטורים מסורתיים וקישוטים מצוירים ונדירים בסגנון האזרי הייחודי.


מבט מרחוק:

https://youtu.be/ls64swiE9ZQ

אתרי חובה בבאקו

כיכר המזרקות
כיכר המזרקות
#על הכיכר המלאה במזרקות נחמדות

כיכר המזרקות (Fəvvarələr Meydanı) בבאקו היא כיכר ציבורית וסוג של פנינה חינני במרכז העיר באקו. ניתן לראות בה עשרות מזרקות שנבנו לראשונה בתקופת השלטון הסובייטי של אזרבייג'ן ומשמשות היום להנאת התושבים והמבקרים.

ברחבי הכיכר נמצאות כמה מהמזרקות היפות בעיר, שכללית לא חסרים בה עיצובים מרהיבים ומיוחדים.

אחת המזרקות המיוחדות כאן היא מזרקה עם הנשים המסירות מראשיהן את הרעלות, מזרקה שנועדה לסמל את שחרור האישה במדינה המוסלמית הזו ואת הפנים של אזרבייג'ן, הפונות יותר ויותר אל המערב המודרני.

עוד תוכלו לראות כאן את מזרקת "ההיפופוטם הרעב" שילדים מאוד אוהבים.

בכיכר לא רק מזרקות. יש כאן שלל חנויות, מסעדות, בוטיקים ומלונות. כבר שנים רבות שרשויות העיר עורכות בה מופעים, חגיגות ופסטיבלים ציבוריים.

הכיכר הפופולרית, שרבים בבאקו מגיעים אליה בשעות הפנאי ובסופי שבוע, היא גם יעד תיירותי אטרקטיבי ועל שמה נקרא בעיר גם סלט פופולרי בשם "כיכר המזרקות".

בשנת 2010 שופצה כיכר המזרקות על ידי השלטונות בבאקו והיום היא נראית טוב מתמיד.


#טיפים
בעבר נקראה הכיכר פאראפט (Parapet) וכך עדיין מכנים אותה רבים מהתושבים כאן.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/kZX5QFDv67M


ביקור במקום:

https://youtu.be/curu8_PAHaQ


בערב:

https://youtu.be/i8WD8_BD1yM
מוזיאון האמנות הלאומי של אזרבייג'ן
מוזיאון האמנות הלאומי של אזרבייג'ן
#על המוזיאון הגדול בבאקו לאמנות

מוזיאון האמנות הלאומי של אזרבייג'ן (National Art Museum of Azerbaijan) הוא המוזיאון הגדול ביותר לאמנות במדינה.

שמו של המוזיאון, שנוסד בבאקו ב-1936, הוסב בשנת 1943 על שמו של מעצב נוף ואמן תיאטרון אזרי מפורסם בשם רוסטם מוסטפאייב.

המתחם רחב הידיים של המוזיאון בבאקו כולל שני בניינים, המכילים יחדיו עשרות אלפי יצירות אמנות.

בעוד הבניין הראשון מתמקד ומציג את האמנות האירופאית והרוסית, מבנה המוזיאון השני מוקדש לאמנות המזרח במיטבה. מוצגות בו יצירות מופת אוריינטליות מתרבות המזרח, כולל כאלו שמקורן באמנות היפנית, הסינית, הפרסית והטורקית.



#מה תראו כאן?
אוסף המוזיאון כולל מעל 15 אלף יצירות אמנות. ב-60 החללים של התצוגה הקבועה כאן מוצגים למעלה מ-3,000 פריטים.

במבנה הראשון מוצגות יצירות מהאמנות האירופית ומהאמנות הרוסית. באמנות האירופית מוצגים בין השאר יצירות של אמנים איטלקים, פלמים, גרמנים ופולנים.

האמנות רוסית כוללת רבים וטובים, כולל עבודות משוחזרות של אמני האוונגרד הרוסי, אמנים שנפלו קורבן ליד החזקה של הקומוניזם שתיעב את סגנונם המופשט והלא הולם את הערכים שלו. חלק מהיצירות הרוסיות המוצגות כאן התקבלו מאוספים פרטיים ומתורמים מסנט-פטרבורג וממוסקבה.

במבנה השני, המציג את מיטב אמנות המזרח, מוצגים לקהל פריטי אמנות מרשימים מהתרבויות ועולמות האמנות הטורקי, הפרסי, הסיני והיפני.

כ-12 אלף פריטים נוספים שמורים באחסון והן מוצגות מעת לעת, כשהמוזיאון משנה את התערוכות הזמניות שהוא מציג.

המוזיאון מציג בקטנה גם מיניאטורות, עבודות זעירות במיוחד של ספרות וציור מהמאות 17 ו-19. עוד מוצגות מיניאטורות מצופות לכה מאותה תקופה.

מן הסתם מוצגות כאן לא מעט עבודות, חלקן מעולות, של אמנים אזרים. שמותיהם אולי לא מוכרים מחוץ לאזרבייג'ן אבל אמנותם לא פחות מעניינת משל השמות הנוצצים שאנו מרבים לראות במוזיאונים דומים בעולם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/VGJ0rpwZc4Q


ביקור במקום:

https://youtu.be/wF7yJFWsWB4


הדרכה:

https://youtu.be/HvtZTlxj6Gk
העיר הפנימית
העיר הפנימית
#על באקו הקדומה מוקפת החומה

העיר העתיקה של באקו, או "העיר הפנימית" (Icheri Sheher), היא עיר בת כמעט מילניום, שהוקמה במאות ה-11-12 לספירה.

כמו ערים היסטוריות רבות, היא מאופיינת במבוך של סימטאות בנויות כמבוך, רחובות צרים ובתים מאבן גיר. כל אלה לצד מסגדים קטנים, חאנים, בתי מרחץ ובתים משופצים עם מרפסות עץ.

בין חומות העיר העתיקה הזו, בה חלפו בעבר שיירות הגמלים שפניהן למסעות ארוכים בדרך המשי, הפכו ה"קראוון סאראי", החאנים או פונדקי הדרכים של אותם ימים, למסעדות עתירות אווירה ולחנויות המוכרות אמנות, חפצי נחושת, צעיפים, כלי קרמיקה, נרגילות, שטיחים, סמוברים, אבני חן ומוצרים אחרים במלאכת יד.

צורת העיר הפנימית היא של מצודה אליפטית, המוקפת משלושה צדדיה בחומה. בצד המערבי שלה אפשר למצוא את מוזיאון הספרים המיניאטוריים, את ארמון שושלת שירוואנשה שאחריו, ואחרי שיטוט קל גם את מגדל הבתולה העגול, שממוקם בסמוך לים.

העיר פנימית הוכרה בשנת 2000 על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמי, גם אם יותר מחצי מהמבנים שבה לא ממש נחשבים עתיקים.

שני המבנים הבולטים בעיר הפנימית הם מגדל הבתולה וארמון שושלת שירוואנשה.


#טיפים
מרבדי הדשא הירוקים שמפרידים בין העיר העתיקה לים הם מקום מצוין להתרגע בו כשעייפים או רוצים לנוח אחרי ארוחה במהלך היום.

העיר העתיקה יפה לטיול, גם במהלך היום וגם בשעות הערב.

בחנויות העיר העתיקה מותר ואפילו מצופה להתמקח (בנימוס) עם המוכרים.

העיר מוקפת חומה ויש בה מבנים עתיקים, שהבולטים בהם הם ארמון שירוואנשה, מהמאה ה-15 ומגדל הבתולה מהמאה ה-12.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/px_S-idMosI


ביקור במקום:

https://youtu.be/zib244i3eZQ


מהאוויר:

https://youtu.be/7MYSlK-PUZ0
מוזיאון השטיחים
מוזיאון השטיחים
#על המוזיאון להיסטוריה של השטיחים

מוזיאון השטיחים (Azerbaijan Carpet Museum) היפהפה בבאקו הוא מוזיאון מרהיב ובעל מבנה המעוצב בצורת שטיח פרסי או אזרי מגולגל.

המוזיאון מציע הצצה לאמנות העתיקה של אריגת השטיחים, אומנות שימושית עתיקה ומומחיות שהיא אחד ממקורות הגאווה של אזרבייג'ן, שאגב גם טוענת שהומצאה בה.

כמו אתרי תרבות נוספים בבאקו, זהו מוזיאון חדשני ומתקדם שגם מאיר את תולדות אזרבייג'ן באור אותנטי ויחודי.

במוזיאון 3 קומות ובהן מאות שטיחים. מוצג כאן במיטבו העושר הוויזואלי של השטיחים לסוגיהם ותרבות אריגת השטיחים המקומית. דרך עולם השטיחים והמסורת שקשורה בהם, תוכלו ללמוד על התהפוכות הסגנוניות והתרבותיות שעברה אזרבייג'ן במשך השנים.


#מה תראו כאן?
המוזיאון, שנפתח לראשונה ב-1967 ונחשב למוזיאון הראשון מסוגו בעולם, מציג ב-3 קומותיו מאות שטיחים אזריים יפהפיים מתקופות שונות, מעוטרים במגוון דפוסים ודוגמאות, חלקם עתיקים מאוד ואחרים שטיחים חדשים יותר.

השטיחים הללו מגיעים מתרבויות, מסוגים ומתקופות שונות בחיי האזור, החל מהעת העתיקה, דרך שטיחי ענק מהתקופה הסובייטית, שטיחים מודרניים ושונים לחלוטין ושטיחים רבים, מסגנונות ולמטרות שונות.

בכל אגף במוזיאון השטיחים תוכלו לצפות בנשים אזריות האורגות אל מול עיניכם שטיחים שונים ומרהיבים, בשיטות מסורתיות, כמו שעושים באזור כבר אלפי שנים.

בנוסף לשטיחים מוצגים כאן גם מוצגים שונים ומשונים שארוגים גם הם במסורת המקומית. ביניהם תראו כאן אהילים למנורות שנארגו בסגנון פרסי, חפצי ביגוד כמו גרביים באריגה מסורתית, מוצרי טקסטיל מיוחדים ואפילו מה שמוגדר כאן כמחזיקי שפם...

בין השאר מוצג כאן אחד השטיחים הגדולים בעולם, שיש הטוענים שהוא הגדול בעולם, אך מציינים שהוא כנראה השני בגודלו אחרי השטיח שבבניין הפרלמנט הרומני, מתקופת הרודן צ'אוצ'סקו.


#מי המציא את השטיח?
למוזיאון השטיחים הזה גם תפקיד היסטורי. האזרים גורסים שטעות היסטורית היא שהובילה את התפיסה שהפרסים הם ממציאי השטיחים. השטיח הפרסי המוכר כל כך בעולם, הם אומרים, הוא בעצם שטיח אזרבייג'ני שהובא למערב על ידי מהגרים אזרים מפרס.

את הטענה שלהם הם מגבים באמצעות ראיות ארכאולוגיות שמראות ומוכיחות שמאות שנים לפני שהפרסים התחילו לייצר שטיחים ועשו להם שם כיצרני השטיחים הפרסיים, טוו באזרבייג'ן הקדומה את שטיחים אזרים והם השטיחים המקוריים והוותיקים בעולם.

הנושא הזה כאן הוא עניין של גאווה לאומית ומכאן ההשקעה העצומה והשקדנות בה מוצגים השטיחים במוזיאון בכזו תשומת לב ורצינות.


#מסורות ושטיחים באזרבייג'ן
גם במאה ה-21 השטיח הוא עדיין עניין מרכזי באזרבייג'ן. יש בה לפחות 7 בתי ספר לאריגת שטיחים וברחבי באקו תיתקלו במאות חנויות שמוכרות שטיחים בעבודת יד.

גם התרבות כאן מקדשת את השטיח. בעבר היה נהוג, ובעצם גם פה ושם גם בכפרים האזרים של ימינו, שעל כל אשה באזרבייג'ן לרקום במו ידיה לפחות 5 שטיחים, לפני שתוכל להתחתן.

גם במדינה המתקדמת של ימינו ואף שהמנהג הולך ונעלם, עדיין יש משפחות מסורתיות שדוגלות בו, בראייה ותפיסה מסורתית, שאריגת שטיח היא הוכחה ליכולות של הרעייה לעתיד להיות רעייה טובה לבעלה.


#טיפים
הכניסה חינם בכל שבת אחרונה בחודש.

למתעניינים מומלץ לקחת סיור מודרך.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/9gKDUtoUIVE


ביקור במקום:

https://youtu.be/4_MdBcs__YQ


כתבה:

https://youtu.be/ZxQrUTfzzUs


הדרכה:

https://youtu.be/eMdWQZel4t4


מקדש האש
אטשגה, מקדש האש
#על מקדש פולחן הזרטוסטרים העתיק

מקדש האש, אטשגה בלשון המקום או ארמון האש (Ateshgah Fire Temple), מזכיר בצורתו מצודה עתיקה. אבל בעצם מדובר במקדש ובו מתחם דתי, בעל צורה מתומנת, שבמרכזו מזבח.

בעבר דלקה במזבח הזה אש תמיד של גז טבעי שבקע מהאדמה ללא הפסקה.

המקדש המרשים נבנה במאה ה-17 על ידי נזירים זורואסטרים שהאמינו וסגדו לאש ונמשכו אל האש התמידית שדלקה כאן. מאז הוא שימש כמקדש וכמקום פולחן למאמיני דת זרטוסטרא, דת פרסית עתיקה שעד המאה ה-6 הייתה נפוצה באזור.

את המזבח שבו בערה אש התמיד הקיפו חדרי הנזירים הצנועים. במקור הם היו אנשי ה"זורואסטריאניזם", דת הזרתוסטרא שהאש היא מרכזית בפולחנם ומסמלת את הטוב שבעולם. אגב, הם סגדו לא רק לאש, אלא גם לצלב ההפוך, מהסמלים החשובים של המזרח הרחוק וזה שממנו נגזר צלב הקרס, אבל סמל טוב.

המבנה, שהוקם במקור כמקדש לדת הזרתוסטרא, שימש בהמשך גם מאמינים הינדים, שעברו כאן כסוחרים ותיירים על דרך המשי העתיקה, שבאקו הייתה עיר מרכזית בה.

המקדש הזה מהווה את אחד מסמלי אזרבייג'ן. לא כולם יודעים שהמילה "אזר" (Azer) באזרבייג'ן פירושה בשפה העתיקה שלהם "אש".

במוזיאון ההיסטורי הקטן שבמקום, מוצגים ממש בתוך חדרי הנזירים הקדומים, שלל ממצאים ומיצגים המספרים את סיפורו של המקום ואת סיפורה של דת זרתוסטרא.

מקדש האש הזורואסטרי העתיק הזה נמצא בסוראחאני (Surakhani), פרבר המרוחק כחצי שעה נסיעה ממרכז העיר.


#איך בוערת כאן האש?
באזור בו נבנה המקדש דלקה בעבר אש תמידית. היא ניזונה מגז טבעי שבקע ללא הפסקה ממרבצי גז טבעי תת-קרקעיים.

התופעה הזו המשיכה מאות שנים. אך לאחר שהחלו לשאוב את הגז באזור באופן מסחרי, חלה הידלדלות במאגר הגז הטבעי שסיפק גז לבערה. ב-1969, משאזל הגז באדמה, כבתה האש הקדושה. מאוחר יותר ובעקבות כך, המתחם הקדוש ננטש.

עם הזמן התקינו פרנסי אזרבייג'ן במקום צנרת גז והחלו להזרים שוב גז אל המזבח, הפעם בצינור. מאז דולקת שוב האש, התחדש הקסם, גם אם ח"כ באופן טבעי, והתיירים חזרו לבקר במקדש המסקרן.


#טיפים
במקום יש חנות מזכרות נחמדה.

במסעדה שכאן תוכלו לסעוד כשברקע מוזיקה אזרית שמשלימה את האווירה המיוחדת.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Xqc2GB4CzYo


ביקור במקום:

https://youtu.be/n2dAaZFSqfY


הדרכה:

https://youtu.be/6MzFb1N8qz0
מגדל הבתולה
#על "מגדל העיניים" והסמל של באקו

מגדל הבתולה, או מגדל העלמה (Qız Qalası), מיידן טאואר, הוא מגדל עגול מהמאה ה-15, עשוי אבן גיר ובעל 8 קומות.

המגדל, שניצב בצד הדרומי של באקו העתיקה, היה בעבר חלק מקו הביצורים העתיק של העיר ובהמשך שימש כמגדלור.

לפי המסורת האזרית, השם "מגדל הבתולה" בא לו מנערה שאביה רצה להשיאה לגבר כלשהו, בניגוד לרצונה. את המגדל בנה אביה לבקשת העלמה, שרק ביקשה להרוויח זמן והבטיחה שתינשא לאיש כשהבנייה תושלם. אך כשהמגדל עמד על תילו, היא עלתה לקומתו העליונה וקפצה אל מותה.

גרסה אחרת לשמו היא מתייחסת לכך שאל המגדל העתיק הזה לא ניתן היה לחדור.

המגדל הזה, המכונה גם "מגדל העיניים", ככל הנראה משיבוש של המילה הטורקית ל"עיניים", הוא אתר מורשת עולמית של אונסק"ו. עם השנים הוא הפך לסמל של באקו ואף הופיע על מטבעות ושטרות אזריים.

גובהו של מגדל מיידן, ה"מיידן טאואר", הוא כ-28 מטר. ניתן להבחין שלאורכו של המגדל יש שתי צורות בנייה. הסיבה - הוא נבנה בהמשכים, על ידי שני אדריכלים שונים, שבנו אותו בשתי תקופות שונות.

בתוך המגדל ממוקם מוזיאון היסטורי נחמד.

יש מי שמטפסים עד למעלה כי הטיפוס למרומי 80 המדרגות של מגדל העלמה יביא אתכם אל מרפסת הגג הקטנה. ממנה תקבלו תצפית פנורמית נפלאה ומבט נדיר על העיר היפה כולה ועל מפרץ הים הכספי שלידו היא בנויה.


#טיפים
הטיפוס לתצפית שבראש המגדל קשה לאנשים גבוהים, שנאלצים לטפס כפופים עד למעלה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/T2X2bT6B6xc


ביקור במקום:

https://youtu.be/FTkAJihWGsI


הדרכה:

https://youtu.be/CfAzChVfK8o


ומבפנים:

https://youtu.be/FA-6noCb_Vo
הר האש, יאנר דאג
#על ההר שבו האש בוערת תמיד

במרחבי חצי האי אבשרון, מרחק של כ-25 קילומטרים מבאקו, נמצא הר האש, המציע מראה מרשים במיוחד של גז טבעי הנשרף בלהבות, תופעת טבע מדהימה ובת אלפי שנים.

"ההר הבוער" הוא אחד מסמלי אזרבייג'ן, היא "ארץ האש" הקווקזית, בה בוקעים גז ואש בנדיבות ממעבה האדמה. אין ספק שמדובר באחד מפלאי הטבע המיוחדים של אזרבייג'ן ושל אסיה כולה.

הר האש, בלשון המקומית יאנאר דאג (Yanar Dagh), הוא הכינוי שהעניקו פה לנביעת גז טבעי, למרגלות מה שנראה יותר כגבעת אש הסמוכה לבירה. הגז הזה מפעפע מהאדמה ויוצר בערה רציפה, המאירה בלילות את האזור כולו.

עם להבות בגובה שמגיע ל-2 מטרים ולרוחב של עד 10 מטרים, ההר הירוק הזה מציע תופעת טבע מופלאה - כולו ירוק, אבל ממש בתחתיתו בוקעת מהקרקע אש תמיד.

היא בוערת שנים רבות ללא הפסקה. זוהי תופעה ייחודית לאזור ומקורה במרבצי הגז האדירים שבקרקע שלו.

האזרים המקומיים גורסים שהאש הזו בוערת כבר 5,000 שנה ברציפות. גם אם יש בכך מעט הגזמה, ברור שמדובר בתופעת טבע עתיקה וארוכת שנים. הרי-אש ספורים כאלה נותרו עדיין בעולם. את רובם תמצאו באזרבייג'ן.

בעבר השתמשו בגז הבוקע בטבעיות מהאדמה כדי להדליק מדורות, להעביר הודעות ולתקשר בין כפר לכפר בסביבה.


#פיקניק
מי שמעזים נהנים. הביאו שתייה ונשנושים או אפילו מרכיבים או ארוחה ארוזה ונצלו את המקום המיוחד והחמים שכאן לפיקניק רומנטי או משפחתי. כיף!


#טיפים
הנסיעה לכאן אפשרית באוטובוס מקומי או ברכב שכור.

מי שהגיעו לפני שקיעה מעידים שהמראה, במיוחד בחשיכה, הוא מרשים במיוחד.

גם אם יורד גשם, אל תהססו וסעו לראות את הלהבות הדולקות בעיצומו של הגשם.

שקלו להכנס ל"מקדש האש" על חדרי התפילות, שבהם התפללו בעבר לאל האש. דמויות משוחזרות מדגימות את האווירה בבית התפילה הקדום שכאן.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Musr2eWrzC4


מבט בלילה:

https://youtu.be/s-A4Z70DtgA


ביקור ביום:

https://youtu.be/RKtfYW9Nw7o
מוזיאון ניזאמי
#על המוזיאון לספרות אזרית

מוזיאון ניזאמי לספרות אזרית (Nizami Museum of Azerbaijani Literature) נקרא על שם ניזאמי, המשורר האזרי המפורסם בן המאה ה-12.

מוזיאון ניזאמי מציע מקום מצוין למי שרוצים להכיר מקרוב את התרבות וההיסטוריה העשירות של אזרבייג'ן.

כבר מבחוץ ניתן להתרשם מהחזית המרשימה של הבניין. שימו לב לשורת הפסלים המרשימה שמעל קומת הרחוב. הפסלים הללו מנציחים את הסופרים והמשוררים החשובים בתולדות המדינה.

בפנים המוזיאון מעל 30 אולמות תצוגה, בהם תוכלו להתרשם מאלפי ספרים עתיקים, כתבי יד, חפצי אמנות ודיוקנאות של ענקי התרבות והספרות האזרית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/YqP1dPtdkXc


מבחוץ:

https://youtu.be/wLTRf4PJBHU
ארמון שירוואנשה
#על הארמון היפהפה והאוריינטלי של שושלת שירוואנשה

ארמון שירוואנשה (Shirvanshah Palace) הוא ארמון מרכזי יפהפה ומרובה מבנים, בו משולבים קשתות ועיטורים אוריינטליים, לצד מבני מסגד, חמאם ומאוזוליאום עתיקים.

את הארמון אדיר הממדים בנו בימי הביניים בני שושלת שירוואן העתיקה, שושלת מלכותית ששלטה בצפון-מזרח אזרבייג'ן בעבר. הוא הוקם, כך מאמינים, על קברו של קדוש סופי, שהיה בחסות השושלת. הארמון שרד במשך כמעט 800 שנה. אך את בני שושלת שירוואנשה הוא שירת רק במשך מאה אחת, לפני שנכבש על ידי שושלת פרסית שפלשה אז לעיר.

ארמון שירוונשה, שיש הכותבים את שמו "ארמון שירואן שאה" (Shirwan Shah), הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית. כמו מגדל הבתולה העגול, גם הוא ממוקם בנקודה גבוהה ברובע העתיק בבאקו וגם הוא נחשב לסמל לאומי של אזרבייג'ן.

מרבית המבנים שתראו בארמון של ימינו נבנו במאה ה-15 ושוחזרו בקפדנות במהלך המאות האחרונות. לצידם ניתן לראות את את הקברים המפוארים של בני משפחת המלוכה ואת שרידיו של אולם הנשפים והמסגד שעמדו כאן בעבר.

המבנה המרשים ורחב הידיים הוא כיום מוזיאון המתעד את חייו כאן של השאה המקומי. בין תחביביו של השאה היו נשק וסוסים וניכר כאן עד כמה השקיע בשניהם.


#מה תראו כאן
בכניסה לארמון תוכלו לראות מצגת אורקולית שבוקעת מקרקעית באר. בהמשך תראו תקרה מגולפת, גבוהה ומרהיבה. עוד מוצגים כאן שלל פריטים מהארמון של אותם ימים, כמו תכשיטים, כלי קרמיקה, שטיחים ופריטי אמנות עתיקים.

אחדים מהחללים שבארמון מאחסנים את המוזיאון להיסטוריה של שושלת שירוואן.

הקומפלקס של ארמון שירוואנשה (Şirvanşahlar sarayı) מכיל כמה מבנים. ביניהם בולטים:

דיוואן האנה (Divan xanə) - הוא ביתן אבן מתומן הממוקם במרכז חצר מוקפת בקשתות ועיטורים אוריינטליים מרהיבים.

מאוזוליאום - קברי המלכים. לידו מסגד מהמאה ה-15, שממוקם בחצר התחתונה של המתחם.

עוד מסגד - נמצא בצידו הצפון-מזרחי של הארמון ובו שני אולמות תפילה - אחד לגברים ואחד לנשים.

חמאם - בעל 26 חדרים ונמצא בצד הדרומי של הארמון. חלקו בנוי מתחת לאדמה במטרה לשמור על הטמפרטורה.


#טיפים
הסיור בארמון מעניין. השתדלו שלא להחמיץ אותו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/x5bp7Lozq4g


ביקור במקום:

https://youtu.be/hOWdqluLREw


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.