» «
מטאחי פלאטו
תצפית מטאחי פלאטו
#על רחבת התצפית המרהיבה שעל העיר

ליד הכנסייה נמצאת מטאחי פלאטו (Metekhi Rise), רחבת התצפית הפנורמית שמוגדרת כחובה ומציעה מבט יפה אל העיר שלמטה.

זוהי תצפית מרהיבה שממנה תוכלו להשקיף פנורמית על טביליסי העתיקה, על גשר מטאחי שלמרגלותיה, על גשר השלום המרהיב, מצודת נריקלה ולעבר פסל "אמא גאורגיה" המרשים.

התמונה הפנורמית המתקבלת מהתצפית של מטאחי פלאטו (Metekhi Rise) מזכירה מבט ממעוף הציפור. אם תביטו אל הצד השני תראו את הכיפה הכחולה והעכשווית של ארמון הנשיאות.


#טיפים
בקבוק וכוסות יין בשעת בין הערביים כאן הם חוויה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/_v2LavWiYs4


ביקור במקום:

https://youtu.be/iWK0Sf-2xt4


מהאוויר:

https://youtu.be/FYF2HFqLPNU
העיר העתיקה של טביליסי
העיר העתיקה של טביליסי
#על אזור העיר העתיקה בבירת גאורגיה

העיר העתיקה בטביליסי (Old Tbilisi) היא האזור ההיסטורי העתיק של העיר וללא ספק הרובע היפה בה.

בעיר העתיקה של טביליסי יש קתדרלות עתיקות, שני נחלים העוברים בה ואפילו מפל מרהיב הממוקם ממש בלב העיר.

את סמטאותיה האפלוליות של העיר העתיקה מכנים המקומיים ח'אלה (Kala). היא צמחה בזמנו למרגלות מבצר נריקלה שעל הרכס סולולאקי (Sololaki) הסמוך אליה.


#תולדות הרובע
היסטורית, נבנו מרבית המבנים בעיר העתיקה בסוף המאה ה-18 ותחילת המאה ה-19, לאחר שהפרסים כבשו את העיר ובזזו והשחיתו אותה קשות לאחר ניצחונם בקרב קרצניסי.

רק בהמשך, כשהפכה הממלכה למדינת חסות של האימפריה הרוסית, חודשה העיר העתיקה ונבנתה בידי אומנים מקומיים. באותה תקופה נבנתה גם העיר החדשה, טביליסי שמחוץ לגבולות העיר העתיקה.


#מה תראו כאן?
תוך סיור ברחובות העיר העתיקה תרגישו כאילו חזרתם לעבר במנהרת הזמן. שיטוט נעים בה יציג לכם בתי עץ ציוריים, עם מרפסות פתוחות, גדולות ומעוטרות.

אלה נמצאים בסמטאות מרוצפות אבן, צרות ומפותלות, המשובצות בחנויות, גלריות ובתי קפה קטנים. החצרות כאן רחבות ולצידן שלל בנייני פאר מרהיבים של חצרות השלטון העתיק, בנויים בשלל סגנונות בנייה.

העיר נחשבת לעיר כל הדתות. ניתן לראות בה שלל כנסיות עתיקות, מסגדים ובתי כנסת. בערב נפתחים כאן הברים והמקום האותנטי מזכיר את הפלאקה באתונה.

חלק מהעיר העתיקה היא שכונת אבאנותובני, עם המרחצאות החמים ההיסטוריים ומבוססי הגופרית שלה. לטבילה וספא ברובע המרחצאות החמים, ראו את תגית "אבאנותובני".

עוד כולל הרובע העתיק את הר מתאצמינדה, מצודת נריקלה ופסל כרתליס דדה המרשים.


#אדריכלות
בטביליסי העתיקה נמצאת העיר ההיסטורית שסגנון הבנייה השולט בה הוא אדריכלות אקלקטית שהייתה נהוגה כאן במאה ה-19.

בסוף המאה ה-18, היו אלה מאורעות הדמים של קרב קרצניסי, שהביאו לכך שמרבית המבנים מלפני המאה ה-19 לא שרדו. ועדיין, מעטים מהם עדיין עומדים על תילם, כשחלקם מהמאה ה-5 ונמצאים רובם במרכז הרובע.

בשיפוץ של אמצע המאה ה-19 כיבדו המשפצים את העבר והותירו את מבנה הרחובות הקדום והמפותל ואת הרחובות מרוצפי האבן של העיר העתיקה.

לכן בנויים מרבית בתי המגורים בעיר העתיקה בסגנון ה"טביליסורי" המקומי. בסגנון זה הבתים הם ארוכים ובנויי לבנים, שלובים זה בזה, כשמרפסות עץ רחבות וגדולות מחברות בין כל 2-3 מבנים ומשמשות בקיץ כמרכז החיים של כל המשפחה. המעברים צרים, המדרגות בדרך כלל חיצוניות למבנים וחצרות הבתים משמשות לעתים כטרקלינים.


#טיפים
בעיר העתיקה נחמד לבלות בשני רחובות עתיקים שהפכו למדרחובים נהדרים - הראשון הוא סיוניס (Sionis Kucha) והשני ארקלה מאורס (Erekle II kucha).

הישיבה באחד מבתי הקפה הקטנים כאן היא חוויה שווה, אבל יקרה מהמחירים בעיר. כוס קפה או שתייה קלה מספיקים כדי ליהנות כאן מתרבות האירוח ואהבת האדם של תושבי העיר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Q9Ug1ieo-fs


ביקור במקום:

https://youtu.be/0Ka1Q7m0tDo


מהאוויר:

https://youtu.be/UpIKq0Ni7EU


הילוך מהיר:

https://youtu.be/BRHAdH53tfk
בית הכנסת הגדול של טיבילסי
בית הכנסת הגדול של טיבילסי
#על בית הכנסת הגדול והמפואר בטביליסי

בית הכנסת הגדול של טיבילסי (Tbilisi Great Synagogue‬), עם הלבנים האדומות שלו, הוא בית הכנסת המרכזי של העיר ומשמש את הקהילה המקומית הוותיקה והקטנה שנותרה בה בימינו.

בית הכנסת, שנקרא גם "בית הכנסת של האחלציחלים", הוא בית הכנסת הגדול ביותר של העיר. השם הזה נובע מכך שהוא נוסד בידי יהודי קהילת אחלציחה, שהשתקעו בסוף המאה ה-19 בטביליסי. אז הם הפכו לאחת משלוש הקהילות היהודיות בעיר.

מסביבו, מקיפים את בית הכנסת מספר מוסדות המשמשים את הקהילה היהודית של טביליסי.


#מה תראו כאן?
כבר מרגע הכניסה מרגישים כאן את המשהו המיוחד כאן. צורתם של שערי בית הכנסת היא צורת לוחות הברית ועליהם כתובות עשרת הדברות.

חלל בית הכנסת ספון העץ והמעוצב יפה שבפנים מעוטר במגוון עיטורים וקישוטים. אלה תלויים או מצויירים על קירותיו ומגיעים עד לתקרה. עוד תראו כאן תשמישי קדושה יהודיים, כמו המנורה המפוארת העשויה משני סוגי עץ, בשני גוונים שונים.

למעשה יש בבית הכנסת שני אולמות, בשתי קומות נפרדות. האולם התחתון משמש לתפילות בימות החול.

בקומתו העליונה של בית הכנסת נמצא אולם התפילה הגדול מבין שני האולמות שבו. כאן נערכים טקסים ותפילות בשבתות, בחגים ובימים הנוראים.

כיאה לאולם חגיגי ובניגוד לאולם התחתון של ימות החול, יש בו גם גלריה עילית, המשמשת כ"עזרת נשים". לצד פסוקים וסיפורים מהתנ"ך, מעטרים את קירות האולם העליון גם פסוקים וסיפורים מהתנ"ך, לצד שלל איורים של פירות וירקות, המסמלים עושר ושפע.

על גגו של בית הכנסת כיפה גדולה, שממנה נכנס לתוכו אור השמש.


#טיפים
בבית הכנסת ניתן להצטרף למתפללים בתפילות שישי ושבת.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/gTKL_DcfuD0?t=11


ביקור במקום:

https://youtu.be/Fwi97RrjznU


בלוגרים:

https://youtu.be/3mhDL5AW0Zo
המרחצאות החמים של טביליסי
רובע המרחצאות החמים
#על אזור המרחצאות והספא המפורסם של טביליסי

ברובע המרחצאות החמים (Sulfur Baths Area), רובע אַבָּאנוֹתוּבָּנִי (Abanotubani) שבעיר העתיקה של טביליסי, תראו אוסף של כיפות לבנות או אדמדמות, המבצבצות מתוך הקרקע.

כאן נמצאים מעיינות הגופרית של העיר. אלה מעיינות טבעיים, עם מים חמים ומפנקים, שמהם נבנו המרחצאות החמים של טביליסי (Gorgesali moedani).

מתחם המרחצאות העירוני הוא ברובו תת-קרקעי. הוא מזוהה באותן בועות אבן ושיש, הבולטות בו מהקרקע. בועות האבן הללו הן בעצם ארובות האדים העתיקות והמתפוררות של השכונה.

המרחצאות החמים של טביליסי הם אי של שלווה בלב הכרך הומה האדם. אפשר לטבול בהם במים, לקבל שלל עיסויים וטיפולים וליהנות מחדוות הגוף המטופח היטב.


#מה תראו כאן?
רחוב המרחצאות הוא רחוב יפה, עם גשרי אבן מעל הנחל הקטן שעובר בינות למרחצאות. שימו לב בו לסגנון הבנייה האופייני לטביליסי של המאה ה-19, למרפסות הבתים המחוברות ביניהן ומאפשרות לעבור ממרפסת אחת לזו שלידה.

באשר למרחצאות ששרדו עד היום, הן ממוקמות בסיידבאד, בתחילת העלייה אל הגן הבוטני של העיר. המרחצאות הללו תוכננו ברובן בהשפעה של האדריכלות האיראנית מהמאה ה-17 וזו שאחריה.

המרחצאות האופייניים בנויים בסגנון פרסי. הם מורכבים ממבנה לבנים שמעליו כיפה בצורת חצי כדור, עשויה לבני חימר בגוון אדום. פתחי האוורור שבכיפה הם שמכניסים את מעט אור יום לחלל בית המרחץ.


#מקור שמו של רובע המרחצאות
אתם נמצאים באזור בתי המרחץ של העיר שנקרא "אַבָּאנוֹתוּבָּנִי". זהו שם גיאורגי שמורכב משתי מילים: "אַבָּאנוֹ" שפירושה בית מרחץ ו"אוּבָּנִי" שמשמעותה רובע, או מחוז בעיר.


#ממה תהנו כאן?
ברובע או שכונת אבאנותובני כמו שקוראים לה תושבי טביליסי, תמצאו את בתי המרחץ הגופריתיים ההיסטוריים.

בחרו את אחד מבתי המרחץ הללו ותהנו מטבילה במי גופרית, בצד טיפולים ומסג'ים מסורתיים בתשלום.


#אגדת ייסוד העיר טיביליסי
מרחצאות אבנותובני בנויים מעל מעיינות גופרית תת-קרקעיים וחמים. המעיינות הללו הקנו לעיר טביליסי את שמה. השם "טביליסי" פירושו "מקום ובו מעיינות חמים".

האגדה מספרת שאת העיר הקים, לפני מילניום וחצי, מלך שגילה והתלהב מהסגולות הרפואיות של מעיינות הגופרית שכאן.

אגדה אחרת מספרת שבשעת הציד הוא גילה שהציפורים שצד ונפלו למעיינות התבשלו במהירות והחליט להקים כאן עיר, שתהפוך לימים לבירתו.


#תולדות בתי המרחץ
אם במאה ה-13 היו ברובע מעל 60 בתי מרחץ, כיום נותרו כאן כ-7 בלבד. העתיק מביניהם הוקם במאה ה-17.

בנוסף לריפוי ולניקוי הגוף, למעיינות היה באותם ימים תפקיד חברתי חשוב מאוד. אזרחים נהגו להגיע לכאן לעתים קרובות. לנוח, לשחות ולא פעם גם סעדו במקום.

במנהגי הנישואין של ימי הביניים נהגו חתנים לקחת באותם ימים את נשותיהם לכאן למופע כלולות. ואגב, עוד לפני החתונה נהגו החמות לעתיד לבדוק בבתי המרחץ את יופייה של הכלה ולדווח לחתן.

כיום, בעידן המקלחות הפרטיות, מעטים מבקרים בבתי המרחץ. תיירים, לעומת זאת, לרוב נהנים בטביליסי מהחוויה האקזוטית והעתיקה, מה גם שהיא מפנקת וטובה לגוף ולנפש.


#טיפים
בחודשים הקרים בשנה הבילוי במרחצאות החמים הוא חוויה מצוינת ומומלצת במיוחד.

גם בקיץ מומלץ בחום, תרתי משמע, לרחוץ במרחצאות אבנותובני. זו שעה של בריאות וחדווה לגוף.

ניתן לשכור חדר פרטי לכמה אנשים במחיר זול. הוא יכלול את בריכת הגופרית, סאונה יבשה, בריכה קרה וכמובן מקלחות ושירותים. בתוספת סכום קטן, שווה גם להוסיף מסאז' טפיחות חזק ומשחרר ואחריו שטיפה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/e0Z_PQm_HeQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/Fpa7aSJXjiw?t=60


בלוגרים בפנים:

https://youtu.be/dm_B2BTr7Is


הדרכה וטיפים לרוחצים:

https://youtu.be/pdwCWfJ-mZk


תמונות:

https://youtu.be/kPA_02k9HDw

אתרי חובה בטביליסי

כנסיית מטחי
כנסיית מטחי
#על הכנסייה שבראש הצוק האסטרטגי

כנסיית מֶטֶחי (Metekhis aghmarti) העתיקה ממוקמת על הצוק שמעל רובע מטחי העתיק. זוהי הכנסייה ההיסטורית של טביליסי והיא נחשבת מהאתרים המומלצים לביקור בטביליסי.

כנסיית מטחי ממוקמת במֶטֶחיס אוּבַּני, ברובע ההיסטורי של הבירה הגאורגית.


#מה תראו כאן?
גם הפסל וגם הכנסייה ניצבים שניהם על הצוק הגבוה המשקיף על נהר הקורה, במיקום אסטרטגי וממש מעל גשר מֶטֶחי.

הכנסייה עצמה היא... ובכן, כנסייה. התחושה ההיסטוריה מפעמת באבנים האפורות שלה. אבל חייבים לומר את האמת - מעבר למבנה העתיק, המרשים ולגמרי שווה צילום, אין בה ייחוד מבפנים.

בכל מקרה, כשאתם בפנים קחו רבע שעה לעלות אל ראש מגדל הכנסייה וליהנות מהתצפית הנהדרת הנשקפת משם.

בסמוך לכנסייה ניצב פסלו של המלך ואחטאנג גורגאסאלי הרכוב על סוסו. הפסל הוצב כאן בשנות ה-60 של המאה העשרים.

ליד הכנסייה נמצא גם מטאחי פלאטו (Metekhi Rise) הנהדר, משטח התצפית הפנורמית שמהווה את אחת מנקודות הציון הבולטות בעיר.


#אדריכלות
לכנסיית מטחי מבנה כיפתי צולב. בימי הביניים היה הסגנון האדריכלי הזה פופולרי בתכנון של כנסיות.

מרבית חזית המבנה חלקה. היא כוללת קישוטים המרוכזים סביב חלונות האפסיס המזרחי. גם האכסדרה הצפונית, שדרת העמודים המקורה והמרשימה של הכנסייה, היא תוספת מאוחרת יותר.

מבנה הכנסייה כולל 4 עמודים תומכים נפרדים המחזיקים בה מבפנים ו-3 אפסיסים בחזית המבנה המזרחית (אפסיס הוא גומחה חצי מעגלית בקיר, שלא פעם ממוקמים בה המזבח או מוצגים חשובים בכנסייה).


#התצפית שלידה
ליד הכנסייה נמצאת מטאחי פלאטו (Metekhi Rise). זוהי תצפית מרהיבה שממנה תוכלו להשקיף פנורמית על טביליסי העתיקה, על גשר מטאחי שלמרגלותיה, על גשר השלום המרהיב ולעבר פסל "אמא גאורגיה" המרשים.


#תולדות הכנסייה
את הכנסייה המקורית שעמדה כאן בנה המלך גורגאסלי במאה ה-5 לספירה, בעת שהפך את טביליסי לבירתו.

הכנסייה שלפניכם נבנתה בשנים 1278-1289 בידי המלך דימיטרי תָבדאדֶבּוּלי, המלך "המקריב את עצמו". היסטוריונים סבורים שהיא נבנתה כשחזור מדויק של הכנסייה שהמונגולים החריבו בשנת 1235 ונבנתה במקור במאה ה-12 בידי המלך דוד הבנאי.

מאז בנייתה כנסיית מטחי שופצה מספר פעמים. במאה ה-17 ביצר רוסטום מכארתלי את האזור שמסביב לכנסייה והפך אותה לחלק ממבצר בו הוצב חיל-מצב שמנה כ-3,000 חיילים.

במאות ה-17 עד ה-19 שוחזרה הכנסייה עוד כמה פעמים, כשמרבית הבנייה הייתה בניית לבנים.


#טיפים
לאחר הביקור כאן אל תפספסו את פסל המלך ואחטאנג גורגאסאלי ואת משטח התצפית הנפלא מטאחי פלאטו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/jTEp2RRnC0A


ביקור במקום:

https://youtu.be/iexD13MQ2t4


מבחוץ:

https://youtu.be/MkAIeUn8jyI
גשר השלום
גשר השלום
#על הגשר המודרני שמעל נהר הקוּרה

גשר השלום (Bridge Of Peace), בגאורגית "משבידוביס חידי", הוא גשר סופר מודרניסטי ומקורה, מונומנט חדש יחסית ומרשים במיוחד, שהפך מאז בנייתו לאחד מסמלי העיר טביליסי.

עם 150 מטר של זכוכית ופלדה, "משבידוביס חידי" מחבר בין העיר העתיקה של טביליסי לחלק החדש והמודרני של העיר. הוא תוכנן בידי אדריכל איטלקי בשם מיקלה דה לוקי.

גשר הפלדה עוטה זכוכית ירוקה מה שהוליד את הכינוי הנוסף שלו "הגשר הירוק". הוא עובר מעל נהר הקורה (Kura), או בשמו המסורתי נהר המטקוארי. הנהר הזה מחלק את העיר טביליסי לשניים. במקורותיו הוא נובע מהרי הקווקז, כשהמים בו מקורם בשלגים שמצטברים על ההרים ונמסים.

הקמתו של הגשר, שנחנך ב-2010, היתה שנויה במחלוקת ועוררה דיון ציבורי רחב. רבים מתושבי העיר התנגדו למראה החדשני אוונגרדי שלו ומחו על מה שנתפס בעיניהם כחוסר ההתאמה שלו לעיר המסורתית של אז. מול מי שתמכו בהתחדשות העיר ובתרומת הגשר לתהליך המודרניזציה שלה, נפנפו המתנגדים בטענה שהוא סוג של חייזר צבעוני בתוך השטיח החום-אפרפר ופוגע בייחוד של העיר. אך לא רק העבר מול העתיד עמדו כאן למבחן. הוויכוח הגדול היה גם אסתטי ונוהל בין מי שראו ב"משבידוביס חידי" מונומנט המכער את פני העיר, לאלו שראו אותו כהישג אדריכלי מדהים ומרהיב עין שיוסיף לעיר ולאטרקטיביות שלה בעולם.


#טיפים
אל הגשר אפשר ללכת רגלית מכיכר החירות.

בסמוך לגשר נמצא רחוב ארקלה מאורבס קוצ'ה בו שלל בתי קפה וגלריות מעניינות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/SoYkarxxAzE


ביקור במקום:

https://youtu.be/MnHklwIbKdE


בלוגרים:

https://youtu.be/GzzzBSZxyt8


בלילה:

https://youtu.be/UGInmmVYghU
קתדרלת סמבה
קתדרלת סַמֶבָּה
#על הכנסיה הגדולה ביותר בטביליסי

כמעט מכל פינה בעיר טביליסי תראו את אחת הכנסיות הגדולות בעולם ומה שמהווה את המבנה הדתי הגדול בכל גאורגיה, קתדרלת סַמֶבָּה (Sameba Church).

הקתדרלה ידועה גם כקתדרלת השילוש הקדוש (Thbilisis cminda sambis sakathedro tadzari) והיא מרשימה בכל קנה מידה. פירוש השם "סמבה" בשפה המקומית הוא "השילוש הקדוש".

כנסיית סמבה, הבנויה על גדת נהר הקורה, מככבת מאז פתיחתה בשנת 2004 בתור המבנה הדתי הגדול ביותר בכל גאורגיה ולמעשה בכל עבר הקווקז.


#אדריכלות המקום
קתדרלת סַמֶבָּה תוכננה על ידי האדריכל ארצ'יל מינדיאשוויליווון (Archil Mindiashviliwon) ונפתחה בשנת 2004, לאחר 15 שנים מאז היוזמה ומימון של בנייתה שניתן על ידי גורמים פרטיים בגאורגיה.

גובהה 101 מטרים והיא נחשבת לאחת הכנסיות הגדולות בעולם. במבט מלמעלה ניתן לראות שבסיס הכנסיה בנוי בצורת צלב. זה לא נדיר בכנסיות העתיקות של גיאורגיה ואירופה, אבל בכנסיה חדשה זה סוג של מחווה לכנסיות העתיקות של גאורגיה.

מבנה הכנסייה גם משלב כמה סגנונות בנייה ממסורת האדריכלות של מבני התפילה הגאורגיים ממגוון התקופות בהיסטוריה.


#מה תראו כאן?
קתדרלת טסמינדה סַמֶבָּה היא לא רק הכנסייה הגדולה בגיאורגיה, היא גם הכי מפוארת מכנסיות המדינה. היא בנויה אבני שיש ובראשה צריח זהוב ובוהק למרחוק. לא פלא שבעיני רבים היא הפכה מאז נפתחה לסמלה המרשים של טביליסי.

בתוך הקתדרלה תוכלו לראות דגם מוזהב של העיר ירושלים. תשעת פעמוני הכנסיה הגדולים הובאו לכאן מגרמניה. משקלו של הגדול מביניהם הוא 8,000 קילוגרם.

בגן הוורדים שבחצר הקתדרלה יש פינה קסומה עם בריכה קטנה ששטים בה ברבורים.

מהרחבה שבחזית הקתדרלה תוכלו לצפות בעיר כולה, מהצד הצפוני שלה.


#תולדות המקום
את קתדרלת סַמֶבָּה, מהכנסיות הגדולות בעולם, תכננו עוד בימי השלטון הסובייטי. אחרי עיכובים רבים היא החלה להיבנות בשנת 1995 ובנייתה הסתיימה בשנת 2004.

בנייתה נועדה לציין מלאת 2,000 שנה להולדת ישו ו-1,500 שנה לאוטוקפליה של הכנסייה הגיאורגית האורתודוקסית.

הכנסייה היא המבנה הדתי הגדול ביותר בכל גאורגיה ועבר הקווקז. מאז בנייתה יושב ומתגורר בה הפטריארך הגאורגי. כיום שוכן בה גם בית הספר המקומי לתיאולוגיה ולנצרות.


#טיפים
אפשר להגיע לכנסייה בהליכה של כמחצית השעה (השתמשו באייקון הניווט שלמעלה).


מבט מקרוב:

https://youtu.be/rlidLaWaNJU


טקס דתי:

https://youtu.be/GgLJM0ImQ3E


ביקור במקום:

https://youtu.be/CQ4q-baNH2I


בלוגרים:

https://youtu.be/ORS-oS6AZ9M
הר מתאצמינדה
הר מטצמינדה
#על ההר עם מגדל הטלוויזיה שמעל העיר

הר מטצמינדה (Mtatsminda), בגיאורגית "ההר הקדוש", הוא הר ירוק ומרשים, החולש על העיר טביליסי. הוא נחשב לאתר אהוב במיוחד על תיירים ולמקום שתושבי העיר נהנים ממנו כפארק וכמקום כיפי לפיקניקים משפחתיים או זוגיים.

ההר הזה מכונה "ההר הקדוש" והתושבים כאן אומרים שביקור בטביליסי פשוט אינו שלם מבלי שעולים אליו.

#מה תעשו כאן?
הר מתאצמינדה חולש על העיר העתיקה ומרוכזים בו כמה מהאטרקציות הנחמדות והשוות בטביליסי.

זה מתחיל מהעלייה אל ההר באמצעות הרכבל של טביליסי, חוויה נחמדה לילדים. מבוגרים לרוב ייהנו מעלייה בפוניקולר (Funicular), רכבת הכבלים המשוחזרת שנמשכת למעלה על ידי כבל.

ראשית, על הגבעה גם פארק נהדר ופופולרי בקרב התושבים לפיקניקים ופנאי.

בפארק השעשועים שעל ההר תמצאו מגוון גדול של מתקנים מלהיבים, בצירוף אטרקציה של ממש - רכבת הרים מהגבוהות באירופה.

פנתיאון מתאצמינדה ההיסטורי הוא בית קברות היסטורי המושך אליו מבקרים רבים. קבורים בו אישים גיאורגים חשובים, גיבורי תרבות ומדע ולוחמי חופש היסטוריים שפעלו והתנגדו למשטר הרוסי.

בסמוך לפנתיאון גם מגדל השידור של טביליסי, עם אנטנת הטלוויזיה הגבוהה שנראית מכל פינה בעיר.


#טיפים
לטובת אוהבי ההליכה והטיולים הרגליים יש מההר שבילי הליכה המובילים למטה, לכיוון הפנתיאון הלאומי, או שביל באורך 2.5 קילומטר, לכיוון מבצר נריקלה.

רעבים? - מסעדות נחמדות תוכלו למצוא על ההר, במבנה התחנה העליונה של רכבת הכבלים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/6HJxzr4v66s


העיר מההר:

https://youtu.be/onAQbuPwiSY


הדרכה:

https://youtu.be/aR8GMpMavBA


מצודת נריקלה
מצודת נריקלה
#על המצודה העתיקה של טביליסי

את מצודת נריקלה (Narikala Castle), או מבצר נאריח'אלָה, ניתן לראות כמעט מכל מקום בעיר. המצודה, החולשת על קו הרקיע של העיר העתיקה וניצבת במקום הגבוה ביותר בטביליסי, סמוכה לפסל "אמא גיאורגיה" ונחשבת לחלק העתיק ביותר של העיר.

היא ממוקמת ממש מעל העיר, בנקודה אסטרטגיה, בין מרחצאות הגופרית הידועים של טביליסי לגנים הבוטניים שבה.


#תולדות המצודה
המצודה העתיקה הזו, שמשקיפה על העיר, הוקמה במאה ה-4 לספירה. בתחילה היא הייתה בכלל כנסייה ובמאה ה-5 הוסיף לה המלך המקומי גם חומה, שהפכה אותה למבצר הממוקם בנקודה אסטרטגית ושומר על העיר.

במהלך השנים שלטו במצודה הגיאורגים, הפרסים והתורכים, שכבשו את המבצר בזה אחר זה, כשכל כובש משפץ אותה ולעתים מרחיב.

ב-1827 גרמה רעידת אדמה נזקים לחלקים מהמצודה המרשימה. המצודה של היום היא מבנייה מאוחרת יותר, מהמאות ה-16 וה-17.

מחלוקת מסוימת ישנה לגבי השם הפרסי "נארי קלה". יש הטוענים שמשמעותו בשפה מקומית "המצודה הבלתי חדירה" ושהיא זכתה בו על שום מיקומה בראש מדרון תלול, במקום הגבוה ביותר בסביבה. אבל ההיסטוריה מספרת שהוא נקרא על שם אחד ממגדליה המקוריים, שהמונגולים ששלטו כאן פעם קראו לו "נארין קלה" ופירושו היה "המצודה הקטנה". לפי גרסה זו הפך עם השנים השם של המגדל ההוא לשמה של כל המצודה, על אף שהיא גדלה מאוד.


#מה תראו כאן?
גולת הכותרת במבצר הנהדר הזה היא הנוף המדהים שנשקף ממנו. מהחומות הגבוהות של מבצר נאריקלה יש תצפית מצוינת על העיר טביליסי כולה ופרבריה השונים. ניתן להשקיף מכאן ולראות את כל עיר הבירה ואת סביבותיה.

מומלץ גם לטייל בין שרידי המבצר ולאורך החומה וליהנות מהנוף מצידיה השונים.

בתוך מתחם המצודה יש גם כנסייה נחמדה ושווה הצצה.


#מה תעשו כאן?
אל המבצר העתיק שמעל העיר עולים ויורדים ברכבל חדיש, מהתחנה הממוקמת בעיר מול כנסיית סיוני, מעברו השני של הנהר.

למי שמעדיפים לצפות בנוף מבלי להכנס למבצר, זה אפשרי בהחלט.

חוץ מהמצודה והכנסייה שבתוכה, תוכלו לראות כאן את "מתחם הנזירים", מתחם חצוב בתוך סלע שחצב דויד הנזיר. הוא ערך מסע רגלי לירושלים, אך לא נכנס לתוכה. בדרכו לשוב לגיאורגיה הוא נטל שלוש אבנים משערי ירושלים. אך מלך ירושלים שלח בעקבותיו חיילים והם נטלו ממנו שתי אבנים והשאירו לדוויד הנזיר רק אבן אחת. היא מוצגת בימינו בקתדרלת סיוני שבעיר, זו שפירוש שמה בעברית הוא "קתדרלת הר ציון".

חובבי הטיפוס או ההייקינג ישמחו לדעת שאפשר לעלות למבצר ברגל, בשביל עפר מהמיידאן ולהגיע עד לפאתי המצודה.

יש אומגה שיורדת סמוך למבצר נאריקלה אל הגן הבוטני. זו חוויה שווה, זולה ומומלצת.


#טיפים
הדרך הנוחה ביותר אל המבצר בראש הגבעה היא ברכבל. עלו עליו בתחנת הרכבל בריקה פארק או מול כנסיית סיוני.

אם הגעתם אליה ברגל, הכניסה אל המצודה היא בחינם. מי שלקחו רכבל ישלמו.

לאחר הסיור במצודה ובכנסיה שווה להמשיך אל השביל המוביל לפסל אמא גיאורגיה.

מי שכבר ראו את הפסל יכולים לפנות אל הגנים הבוטניים המרהיבים של טביליסי (אפשר לרדת באומגה). הכניסה אליהם היא למרגלות המצודה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/mPg5u9ALQuQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/E-37rvXVvqE


בלוגרים:

https://youtu.be/6ktPN7Tk7ig


הדרכה:

https://youtu.be/yNWso3bD3Lw?t=89
פסל אמא גאורגיה
#על סמל העיר והפסל של גאורגיה כולה

צמוד למצודת נירקלה הוא הפסל המפורסם ואחד הסמלים המוכרים ביותר של הבירה הגיאורגית טביליסי - פסל אמא גיאורגיה (Mother of Kartli או Kartlis Deda), הנקרא בשפה המקומית "קרטליס דדה" או "כַּרתְוְוליס דֶדָה".

ממרומי פסל המתכת המרשים הזה, הנישא לגובה של כ-20 מטר, תוכלו ליהנות מתצפית מקסימה על העיר העתיקה ועל הנהר.

קערת יין לאורחים וחרב לאויבים - פסל "האם של גיאורגיה" מביע היטב את יחסם של הגיאורגים לאורחיהם ולאויביהם. בידה האחת אוחזת האם הגיאורגית גביע של יין, המסמל את הכנסת האורחים הגיאורגית. בידה השנייה היא אוחזת בחרב, המבטאת את נכונותה של גאורגיה להגן על המדינה ועל תושביה מפני כל אויב.

הפסל הזה נוצר בשלבים. מקורו עמוד עץ ענקי שהוצב כאן בשנת 1958 וציין 1,500 שנים לייסוד העיר טביליסי. ב-1966 הוא כוסה באלומיניום ובשנת 1979 הוא הורחב ולמעשה הוחלף בפסל האלומיניום הענקי שלפניכם.


#ה"תמדה" עם כוס היין
היין שאוחזת בידה "אמא גיאורגיה" הוא חלק מטקס הרמת הכוסית של הגיאורגים. הוא מבוסס על הפולקלור של "תמדה", דמות מיתולוגית בגיאורגיה, מעין מנהל של טקס השתייה הגאורגי. הוא זה שמחליט על מה מרימים כוסיות, משמיע לא פעם את הברכות, הוא קובע כמה כוסיות ומתי הן יורמו במהלך הערב וכדומה.


#טיפים
אל הפסל ניתן להגיע בצעידה או ברכבל.

בסמוך לפסל יש רק כמה דוכני מזכרות.

אם יש תור ארוך ורק רציתם לראות נוף, פשוט לכו למצודה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/L-rjTpEpjAc


ביקור במקום:

https://youtu.be/cD6Bq_a93ng


מהאוויר:

https://youtu.be/ZJ_YfmpuJvo


בלוגרים:

https://youtu.be/2NWQKWxRqd0


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.