» «
אצטדיון הקרח
אצטדיון הקרח
#על האצטדיון הקפוא של ברלין

אצטדיון הקרח של ברלין הוא אטרקציה מושלמת לימים המושלגים של השנה. מעבר לאצטדיון המרכזי, שמהווה למעשה מסלול החלקה מעגלי עצום, יש כאן עוד שלושה מגרשי משחקים גדולים, מגרש משחקים גדול לטניס, אולם ספורט ועוד. באצטדיון יכולים לשבת עד 4,000 צופים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/nXmBGlE6QIg


ומרחוק:

https://youtu.be/SU4n0OC4awg
ז'נדארמנמארקט
זֵ'נדארמֵנמארקְט
#על הכיכר היפה של ברלין

באזור המיטה של ברלין נמצאת אחת הכיכרות, יש אומרים היפה ביותר בכיכרות ברלין. זוהי כיכר הזֵ'נדארמֵנמארקְט, כיכר שהוקמה בשנת 1688 ונועדה להיות כיכר השוּק של האזור. היא ידועה בשמותיה "שוק הז'אנדרמים" (על שמו של גדוד הז'נדארמים - שוטרים, שהוצב בסמוך) או "שוק השוטרים".

הכיכר הוקמה בסוף המאה ה-17 על ידי גאורג כריסטיאן אונגר.

אם הגעתם בתקופת חג המולד, אל תפספסו את אחד משווקי חג המולד המרכזיים של העיר שנערך כאן מדי שנה. אך אל דאגה, לא בכל ערב הכיכר עמוסה ומלאת תיירים. לרוב רגוע ונעים כאן וניתן ליהנות מיופיו של המקום.


#היסטוריית הכיכר
את הוראת בניית הכיכר נתן הנסיך פרידריך השלישי. מי שלקח את הפיקוד על תכנונה של הכיכר היה יוהאן ארנולד נרינג. סביב הכיכר התרכזו בעיקר מתיישבים הוגנוטים, פרוטסטנטים צרפים שהיו קשורים לקלוויניזם. הללו הורשו להתיישב בפרוסיה בעקבות הבטחת חופש הפולחן של שנת 1685 (האדיקט של פוטסדאם).

המלך פרידריך הראשון הותיר להוּגֵנוֹטים וללוּתֶרָנִים לבנות בכיכר כנסיות. במלחמת העולם השנייה הופצצה הכיכר ונפגעה קשות, אך לאחר המלחמה עברו המבנים בכיכר שיקום משמעותי והיום לא ניתן לראות כלל נזקי מלחמה.


#מה רואים בכיכר?
במרכזה של הכיכר תוכלו לראות את פסל פרידריך שילר, המשורר הלאומי של גרמניה, מסביבו ארבע מוזות המייצגות תחומי רוח שונים - תיאטרון, אמנויות פלסטיות, פילוסופיה ומוזיקה. את הפסל החליטו להציב בשנת 1859, לרגל ציון 10 שנים להולדתו של המשורר. בנייתה הושלמה בשנת 1871.

עוד בכיכר תוכלו לראות את הקתדרלה הצרפתית (Französische Dom) והקתדרלה הגרמנית (Deutsche Dom). בתוכן פועלים מוזיאונים. בקתדרלה הצרפתית נמצא המוזיאון לתולדות ההוּגֵנוֹטים (Hugenotten Museum), מי שהיו הצרפתים שברחו מארצם ומצאו מקלט בפרוסיה. בקתדרלה הגרמנית המוזיאון להיסטוריית הפרלמנטריזם הגרמני.

בין שתי הקתדרלות המרשימות ניצב בית קונצרטים המהווה גם כמקום משכנה של התזמורת הסימפונית של ברלין. היא אגב, מופיעה שם כמעט מדי ערב בשעה 20:00 (אלא אם לא נפלתם על תקופת פגרה). לעתים תוכלו אף להיתקל בהם ברחבה המרכזית ולצפות בהם ללא תשלום (נסו להשאיר טיפ... הם ישמחו מאד).


מבט ב-360 מעלות על הכיכר:

https://www.youtube.com/watch?v=V_kNLFc8tQ8
שער ברנדנבורג
שער בְּרַנְדֶנְבּוּרְג
#על שער ברנדנבורג האייקוני של ברלין

כבר 800 שנות היסטוריה ברלינאית קלאסית ידע שער בְּרַנְדֶנְבּוּרְג המפורסם, שהפך לאחד מהסמלים החשובים ביותר של גרמניה ושל ברלין בפרט. השער ממוקם בכיכר פריז, לא הרחק מבניין הרייכסטאג והוא היחיד שנותר מבין השערים ששימשו בעבר ככניסה לעיר.

וכן, השער עומד במקום בו עבר הגבול בין מזרח ברלין למערבה.

השער מעוצב בהשראת הפרופילאה (מבנה שער מונומנטלי ששימש ככניסה לאקרופוליס באתונה ויוון). ממש כמו תפקידה של הפרופילאה להוביל אל המקדש של העולם העתיק, כך תפקידו של השער היה להוביל לעיר החשובה ביותר של הממלכה הפרוסית. אם נדבר לרגע על אדריכלות, השער לחלוטין בישר על כניסתו של העידן הקלאסי באדריכלות הברלינאית.

הוא נבנה בין השנים 1788-1791. גובהו 15 מטרים, רוחבו 65.5 מטרים והעובי שלו 11 מטרים. יש בו 12 עמודים בגובה 15 מטרים, בקוטר של מטר וחצי. דרכו ניתן לעבור בחמישה מעברים שונים, על אף שרק שניים מהם היו פתוחים בעת שנפתח לראשונה. היום השער פתוח בעבור הולכי הרגל בלבד.

השער והחומה מסמלים את האחדות והחופש והיום הם אחד מהאתרים החשובים של העיר.


#היסטוריית שער ברנדנבורג
השער הוזמן במקור על ידי פרידריך וילהלם השני, שהיה מלך פרוסיה ומטרתו הייתה לסמל את השלום. תוכלו לראות אותו מוטבע על מטבעות אירו גרמנים.

בשנת 1806, לאחר כיבוש ברלין, צעד נפוליאון דרך השער לברלין ולקח איתו את הפסל שמעל השער (הקוודריגה) כשלל מלחמה. את הפסל העביר נפוליאון לפריז.

בשנת 1914 נערכו מסביב לשער חגיגות המלחמה.

בשנת 1933 הנאצים עברו דרך השער במצעד לפידים שסימל את תחילתו של הפרק האפל בתולדות גרמניה, מה שהביא בסופו של דבר לחורבן העיר וחלוקתה.

עם תום מלחמת העולם השניה נפגע השער קשות מהפצצות.

בשנת 1987, נשיא ארה"ב רונלד רייגן ביקר בברלין ונשא נאום מול השער בו הוא קרא לנשיא ברית המועצות מיכאיל גורבצ'וב: "אם אתה איש שלום, הרוס את החומה הזו".

לאחר גל של מחאות, בשנת 1989 נפלה החומה והשער הפך לסמל לברלין המתחדשת. באותה התקופה הפכו אותו גם למוקד מרכזי לחגיגות שונות: מסיבות סילבסטר, מרתון ברלין, ירידי רחוב, מצעד הגאווה והאהבה.

בין השנים 2000 ל-2002 השער עבר שיפוץ מקיף, שעלותו הסתכמה בכ-3 מיליון דולר.

לאחר המלחמה השער היווה חלק מהגבול שהפריד בין מזרח למערב ברלין והוא גם סימל את חלוקת ברלין.

בשנת 2017, השער הואר בדגלי ישראל לאות הזדהות ומחווה לפיגוע טרור נוראי שהתרחש יום קודם לכן בירושלים.


#מה רואים בפסל שמעל לשער?
הפסל שעל שער ברנדנבורג הוא פסל שמציג קְוַודְרִיגָה, מרכבה דו אופנית שמובלת על ידי ארבעה סוסים. על הכרכרה פסלה של אלת הניצחון (ויקטוריה), נושאת ענף זית ודוהרת להבאת השלום אל העיר. על בסיס הפסל תוכלו לראות תבליט המתאר את האלה עם המלווים שלה. כמו כן, תוכלו לראות על התבליטים גם סמלים של מלחמה ושל תקופת השיקום שהגיעה אחריה. מרכבה זו שימשה במשחקים האולימפיים ביוון העתיקה ובמרוצי מרכבות ברומא העתיקה.

בשנת 1806, לאחר כיבוש ברלין, נבזז הפסל המרשים בידי נפוליאון ונלקח לפריז. היא הושבה למקומה רק 8 שנים מאוחר יותר, בשנת 1814, אך ענף הזית שהחזיקה בידה הוחלף בצלב ברזל. זו הייתה גם הסיבה לשינוי משמעותה של הדמות הדוהרת - משליחת שלום לאלת ניצחון.


מבט מקרוב על השער:

https://www.youtube.com/watch?v=CmlinwrCSF4
כיכר פוטסדאם
כיכר פּוֹטְסְדַאם, פּוֹטְסְדַאמֶר פְּלָאץ
#על הכיכר המרכזית של ברלין - מכאן מתחיל הכל

פּוֹטְסְדַאמֶר פְּלָאץ, או כיכר פּוֹטְסְדַאם, היא כיכר עירונית מרכזית ושוקקת, אולי צומת התנועה הראשי בעיר ברלין. הכיכר נמצאת כקילומטר מדרום לשער ברנדנבורג והרייכסטאג, בסמוך לפינה הדרום-מזרחית של הפארק העירוני טירגארטן.

בכיכר מבנים שנבנו בידי גדולי האדריכלים וכמה מהבניינים המרשימים בברלין. שימו לב, למשל, לבניין עם הכיפה העתידנית. זהו מרכז סוני, שהוא גן עדן לחובבי האדריכלות המודרנית.

מעבר לצורה ולאסתטיקה של המבנה המיוחד והחדשני הזה, תוכלו למצוא בו את החנות הגדולה והמפוארת של חברת סוני. בחנות הזו תוכלו להתרשם מהחידושים המשמעותיים והמעודכנים ביותר של החברה, לצד מגוון עצום של מסעדות ובתי קפה. בבניין גם קולנוע IMAX ומוזיאון מוצלח לקולנוע.

בכיכר פוטסדאמר נמצאת גם ה"פנורמה פונקט" (Panorma Punkt). זוהי מרפסת תצפית נהדרת, שממנה תוכלו לצפות על העיר. בין האתרים שתוכלו לראות מכאן נמצאים שער ברנדנבורג, הרייכסטאג, הקתדרלה של ברלין, מגדל הטלוויזיה, כנסיית קייזר וילהלם, אנדרטת השואה ועוד.


#ההיסטוריה של כיכר פוטסדאם
כיכר פוטסדאם נקראת על שמה של העיר פוטסדאם, השוכנת כ-25 קילומטרים מדרום-מערב לברלין. הכיכר מציינת את המקום שבו נכנסה אל בין חומות העיר ברלין, הדרך שהובילה מפוטסדאם. שם גם ניצב שער פוטסדאם.

כיכר פוטסדאם, או פוצדאמר פלאץ כמו שקוראים לה כאן, היא אזור המרכז ההיסטורי של ברלין. בשנות ה-20 היא הייתה אחד ממוקדי חיי הלילה ברפובליקת ויימאר הפורחת, עשור לפני שהחושך הנאצי ייפול על גרמניה, אירופה והעולם כולו.

בתוך 100 שנה, התפתחה הכיכר והפכה מצומת דרכים פרברי לאחד הצמתים הסואנים באירופה כולה. במהלך מלחמת העולם השנייה, היא נחרבה כמעט לחלוטין בהפצצות בעלות הברית ולאחר המלחמה נותר אזור הכיכר נטוש במשך זמן רב. הסיבה הייתה שבתקופת המלחמה הקרה, היה האזור צמוד לחומת ברלין. עובדה זו מנעה ממנו להתפתח.

בסוף שנות ה-80, עם איחוד גרמניה, החלו לתכנן את שיקומה וב-1990 החלה הקמת רובע עירוני חדש במקום, שנקרא אף הוא "פוטסדאמר פלאץ", על שם הכיכר.


מבט מקרוב על הכיכר:

https://www.youtube.com/watch?v=vx22VkmXzZc

ברלין בחג המולד

מרכז סוני
מרכז סוני
#על מרכז המסחר התיירותי העתידני

הסוני סנטר, ענק הזכוכית והפלדה בכיכר פוטסדאם, הוא מרכז מסחר תיירותי ועתידני. כאמור, אלפי טונות של ברזל וזכוכית הושקעו כאן (אגב, חלק מהזכוכיות הם תאים סולאריים). הזכוכית והפלדה, שזוהרים באור היום, הופכים את המקום למרהיב ויפה מאד. בשעות הערב, אגב, הוא מואר באורות בצבעים שונים.

הוא משתרע על פני 132 אלף וחמש מאות מטרים רבועים ויש בו כמות ענקית של חנויות, בנייני משרדים, מלון ומרכז כנסים, מתחם בית קולנוע וגם מוזיאון מרשים לתולדות הקולנוע.

המתחם תוכנן על ידי האדריכל הלמוט יאן בשנת 2000 ונבנה בעלות של 750 מיליון יורו. כאמור, לא קשה לנחש עבור איזו חברה הוא הוקם - נכון, סוני. בשנת 2008 המתחם נמכר תמורת 600 מיליון יורו למשקיעים.

לפני מלחמת העולם השניה היוותה הכיכר אזור מסחרי ומלא אנשים וכלי רכב. עם הפצצות בעלות הברית, האזור כולו נהרס כמעט לחלוטין. בשל קרבתו לחומת ברלין, ננטש כל המתחם ורק לאחר נפילת החומה הוחלט על פתיחתו מחדש.

אגב, הילדים ישמחו מאד אם תיקחו אותם ל-Legoland Discovery Center.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/KGLsAIatAhE


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.