שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
גרוזיה
העיר טביליסי
#על עיר הבירה של גאורגיה
טְבִּילִיסִי היא בירת גֵּאוֹרְגִיָה והמרכז התרבותי, הדיפלומטי והפיננסי של המדינה. זוהי עיר בשינוי, כרך נקי להפליא, היוצא מהקליפה של מסורת קווקזית והוא בעל תרבות עשירה, פרי השפעות של עמים ששלטו כאן לאורך הדורות ורצון לסגור את כל הפערים במילניום החדש.
בגל של פריחה נדל"נית מרשימה נבנים כאן מבנים מודרניים, לצד בתים עתיקים, אתרים היסטוריים ושכונות שלמות שנבנו בסגנון סובייטי. כולם חיים כאן בכפיפה אחת, בשילוב מדהים של מודרני ועתיק, חדש לצד ישן, התחדשות ובנייה של המאה ה-21 לצד שימור העבר.
עד היום משתדלת גאורגיה בכל כוחה להנתק מחיבוק הדוב הרוסי שמצפון. היום, עם תמהיל של סממנים היסטוריים ומסורתיים, עם מרכיבים מודרניים רבים, אדריכלות מהמאה ה-21 ופנים לעתיד, העיר הזו היא המרכז הפוליטי, הכלכלי והתרבותי של גיאורגיה. בה מרוכזים כל מוסדותיה העיקריים של גאורגיה והיא מרכז העצבים שלה.
ראו את כל האטרקציות בעיר ומחוץ לה בגאורגיה בתגית "טביליסי".
#היסטוריה
המיתוס הגאורגי רואה באבי האומה את כרתלוס, נכדו של יפת בן נוח. לכן הגאורגים מכנים את עצמם עד היום כרתוולי.
ההיסטוריה של גיאורגיה כממלכה מתחילה לפי המסורת לפני כ-3,000 שנה. טביליסי עצמה חרבה עשרות פעמים בתולדותיה.
במאה ה-4, בשנת 327 לספירה, קיבל העם הגאורגי על עצמו את הנצרות. זו הייתה המדינה השלישית שהפכה לנוצרית, אחרי ארמניה ואתיופיה. במאה ה-5 תורגם התנ"ך לגאורגית והכנסיות המרהיבות שבעריה, לצד המנזרים הציוריים שעל פסגות ההרים ובעמקים, הם העדות הכי ברורה לאמונה הנוצרית של הגאורגים בני אותם ימים.
בשנת 626, היו הביזנטים הראשונים לכבוש את גאורגיה. בהמשך היא היתה קורבן לפלישות חוזרות ונשנות של הערבים, ששלטונם ארך 400 שנה על טבילסי. בעקבותיהם באו המונגולים, הסלג'וקים, הטורקים וצבא האימפריה העות'מנית.
תקופה מצוינת בתולדות גאורגיה של ימי הביניים הייתה זו של המלך הגאורגי "דוויד הבונה". בשנת 1121 הוא כבש את טביליסי מהסלג'וקים, בעוד המלכה תמר, המלכה הנערצת של גאורגיה, הפכה את העיר לאחת הערים החשובות והגדולות באסיה.
במאה ה-20 הפכה גרוזיה, כמו שהיא נקראה אז, לחלק מברית המועצות. כמה שנים לאחר שגרוזיה הפכה עצמאית, היא שינתה את שמה לגאורגיה, שם שנגזר מהמילה גורג שמשמעותה כאן היא בעל אדמה חקלאית או איכר.
את ההתקפה הראשונה במאה ה-21 חוותה טביליסי ב-2008, עת כוחות רוסיים תקפו אותה. אך כיום לא נותר בעיר זכר להרס שנגרם אז. בשנות ה-90 השתחררה גיאורגיה מהשלטון הסובייטי ורישומו של המשטר הרוסי ניכר עדיין. עם הזמן הופשרו היחסים בין שתי המדינות.
מאז חוותה טביליסי תקופה של פריחה בכל מובן אפשרי והתיירות גם היא עשתה לה רק טוב.
#טבע
גאורגיה היא ארץ יפה להפליא. האגדה כאן מספרת שכשאלוהים חילק אדמות לעמים השונים, הגאורגיים היו כה עסוקים באכילה ובשתייה, שעד שכבר הגיעו לקבל את חלקת האדמה שלהם - לאלוהים לא נשארו יותר אדמות. אבל לאחר שהגאורגים הסבירו לו שאיחרו כי שתו יין לכבודו, שלף אלוהים חלקת אדמה שהוא שמר לעצמו ונתן להם אותה.
מכאן נובע כמובן שזו הארץ היפה מכולן וכל טיול במרחבי ונופי גאורגיה יוכיח זאת מיד. הטבע בה מחובר לאקלים ולמיקום הגאוגרפי, ליצירת היופי הזה וגם האוכלוסייה הלא גדולה של גאורגיה תורמת את חלקה לשמירתו המוצלחת. זה טבע בתולי, שמור ונקי, שהאדם לא פגע בו ולא זיהם. כמעט כל אזור בגאורגיה יכול היה להיות בקלות שמורת טבע או פארק הלאומי בכל מדינה אחרת והגאורגים הגאים עושים הכל כדי לשמור את ארצם כזו גם לעתיד.
#גיאוגרפיה ואנשים
הגיאורגים כעם הם אנשים חמים, אדיבים, מכניסי אורחים וחייכנים. המנטרה הידידותית שלהם אומרת ש"האורח הוא מתנת האלוהים".
אבל הם לא רק מארחים אוהבים אלא גם מאוד גאים בארצם והנופים של גיאורגיה זכו כבר מזמן לתואר המחייב "הנופים הכי דרמטיים של העולם".
גאורגיה השפיעה והושפעה מהשכנות שלה, מארמניה ואזרבייג'אן ועד האימפריות הרוסית והעות'מנית. את הקשרים וההשפעות אפשר לראות באופי האנושי, בתרבות, באוכל ובאדריכלות המקומית. גם השפה הרוסית נוכחת למדי ברחוב הגיאורגי.
המדינה הצעירה, שהוקמה לאחר השחרור מברית המועצות, נקראה עד לא מזמן גרוזיה וכך קוראים לה גם ברוסית. השם הוחלף רשמית, איתות לעידן חדש בתולדותיה. עם זאת, אפשר לפנות לגאורגים בתור "גרוזיני" וזה עדיין כינוי מקובל, כך שהם לא יעלבו.
מטביליסי שווה גם לצאת ולטייל לסיור על "הדרך הצבאית הגיאורגית". רבים רואים בה את הדרך היפה בעולם ובאים לבקר באתרים המעניינים שלאורכה. ראו בתגית "סיור הדרך הצבאית" או צאו לטייל בטיולי כוכב יומיים לאתרים שבתגית "מחוץ לעיר טביליסי".
מוזיקה עממית גאורגית:
https://youtu.be/Zu47Sa3IC_g
#מתי לבוא?
מזג האוויר האידיאלי לטיולים בערים, בכפרים ובמרחבי הטבע של גאורגיה הוא בין מאי לאוקטובר.
#לכמה זמן לבוא?
עם המשפחה מומלץ לשבוע עד 10 ימים ולטיול בכל גאורגיה אפשר גם ליותר. לא היינו באים לטביליסי לפחות מ-5 ימים. אפילו בחמישה ימים, אפשר להקדיש יומיים שלושה לטיול בדרך הצבאית ולהשאיר את השאר לעיר עצמה.
#תחבורה
מנמל התעופה של טביליסי אפשר לתפוס אוטובוס מספר 37 שנוסע פעמיים בשעה וביום ראשון רק פעם בשעה. מונית למרכז העיר מציעה נסיעה של 20 דקות ואמורה לעלות כ-10$.
להתנייד בטביליסי קל באמצעות אפליקציית Bolt ולהזמין מוניות אפשר בקלות באפליקציית Taxi Maxim. מחיר הנסיעה במונית ידוע מראש וזה מעולה לתיירים ומונע נוכלות.
בין הערים הגדולות מחברים אוטובוסים וקווי רכבת שמחירם זול. שווה גם ה"דולמוש" הגאורגי, שנקרא "מרשרוטקה" ומספק שירות מיניבוסים מהיר וחסכוני.
לטיולים בטבע הגאורגי המדהים נחוץ רכב שטח, שלמשפחה או שני זוגות הוא משתלם ונוח מאוד. יש מי שמשלבים רכבת ומוניות לזה, אם כי הרבה זמן מתבזבז כך.
#קידומת גיאורגיה
+995
#תקשורת
הכי שווה לקנות סים מקומי. אלה של חברות Magti או Geo Cell יעשו את העבודה. קנו את הסים הגאורגי כבר בשדה התעופה, מיד לאחר הנחיתה.
#תשר
במסעדות ובתי קפה בגיאורגיה נהוג להשאיר תשר של 10% במסעדות.
#לינה
בטיביליסי עצמה ניתן ללון בבתי מלון רבים, מאלה שמשתייכים לרשתות העולמיות הגדולות ועד לבתי מלון קטנים ונחמדים בעיר העתיקה.
באזורי הכפר הגאורגי רבים בוחרים בלינה אצל משפחות מקומיות. האירוח הביתי מקובל ונפוץ כאן ונחשב בטוח. חלק מהחוויה היא הארוחות הנהדרות והלא יקרות עם המשפחה המארחת.
#הימורים
ההימורים כאן חוקיים ובתי קזינו מפוארים אפשר למצוא ברבים מהמלונות.
#חסכון
סיורים חינמיים בטביליסי יוצאים כל יום בשעה 12:00 בצהריים וב-17:00 ממרכז המידע לתייר שבכיכר החירות. המדריך המקצועי יראה וידריך גם בנקודות תיירות וגם בהרבה פינות פחות ידועות.
קניות של אוכל עשו בסופרמרקטים. המחירים זולים, במיוחד בסופרמרקטים של Wilmart ו-Goodwill.
בטיולים מחוץ לטביליסי, תמצאו מחירים יותר זולים במכולות הקטנות ולרוב משפחתיות.
#אוכל
האוכל הגאורגי ידוע כטעים במיוחד ולא יקר. המחירים בטביליסי, אפילו במסעדות שנחשבות מפוארות, הם לא יקרים.
נקדים ונאמר שארוחה גיאורגית קלאסית אינה מחולקת למנות. במקום זה נוהגים להגיש בארוחה, הקרויה כאן סופרה (Supra), את כל המאכלים למרכז השולחן, בו זמנית וללא חלוקה.
באשר למטבח הגיאורגי עצמו, מדובר במטבח פשוט יחסית, אך עשיר, צבעוני ומאוד טעים. הוא משופע בשר, גבינות משובחות, ירקות ופירות טריים.
מאוד פופולרי בארוחה הגיאורגית הוא החינקאלי - מנה ייחודית של כיסוני בצק ממולאים בגבינות, בשר, פטריות, תפוחי אדמה, ירקות, או בשר בקר בצל, שום ותבלינים. החינקלי הוא בכלל עניין בגיאורגיה.
בצידי הדרכים, כמו גם בעיר, יש לא מעט מסעדות שמתמחות רק בו ומגישות רק חינקלי ובמגוון צורות וטעמים. שימו לב שהם מגישים מנה עם המון כיסונים, אז הזמינו בחוכמה.
במטבח הגיאורגי מככבים גם מיני מאפה אופייניים וטעימים, שהמוכר מביניהם הוא החצ'פורי - מאפה עשוי בצק שמרים, מטוגן או אפוי ובמילויים מגוונים. הפופולרי מבין המאפים הוא אצ'רולי, שהוא סוג של חצ'פורי בצורת סירה שמנמנה, הממולאת בגבינה וביצת עין.
במאפים הגאורגים בולטים גם ה"לוואשי" (או לאבאשי), הלחם הגיאורגי העגול והטעים להפליא, הצ'די שהוא לחם תירס וה"לוביואני", מאפה בצק עם מילוי של שעועית ירוקה.
לצד הסלט הגאורגי הנהדר, מנות עיקריות אהובות הן "מז'אווה לוביו", תבשיל שעועית, עגבניות ובצל שמבושל ומוגש לשולחן בכלי חרס, או "חרצ'ו" - מרק בשר מתובל מאוד ו"בדריג'אני" - חצילים שמולאו בתערובת של אגוזים ורימונים.
עם השולחן יש גם את הח'אלייה שהוא בשר בקר ברוטב תמרינדי ואת הסאציבי - עוף ברוטב אגוזים וכוסברה. טעימים גם ממולאי ה"טולמה", שהם פלפלים עם אורז ובשר.
האוכל הגיאורגי מלווה גם בתרבות יין מפותחת מאד. בין היינות והאלכוהול המקומי מעדיפים המקומיים את הצ'ה צ'ה. למעשה, הצ'צ'ה החריף הוא סוג של וודקה גאורגית המיוצר מקליפות ומשאריות של ענבים.
בקינוחים מציע המטבח הגיאורגי מגוון נחמד אבל אנו נזכיר דווקא מהרחוב את הצ'ורצ'חלה המפורסם, ממתק עממי ומסורתי שעושים מאגוזים, צימוקים ושקדים, שאותם קושרים בשרשרת, סוגרים בחוט ומחט וטובלים ברפרפת ענבים.
לאחר תלייה לייבוש של כמה ימים, מתקשות מחרוזות הצ'ורצ'חלה ואז נמכרות בדוכנים ובחנויות. ראו בתגית "מסעדות מומלצות בטביליסי".
https://youtu.be/Qnmyk42mHnU
#צמחונים וטבעונים
על אף שבמטבח הגאורגי מככב הבשר לסוגיו, קל למצוא בטביליסי מנות מסורתיות ושוות גם לצמחונים וטבעונים.
#איך לאכול חינקאלי?
את החינקאלי, אגב, אוכלים רק בידיים ונזהרים שלא להתלכלך. את חינקלי תפוחי האדמה אפשר אולי לחתוך בסכין, כי מה שיש בו זה בסך הכל מחית תפוחי אדמה. אבל כדי לאכול נכון את החינקלי האחרים לוחצים ביד את צ'ופצ'יק הבצק שסוגר על המילוי ונוגסים. כך המילוי והרוטב ייצאו לתוך הפה. גם תהנו מאוד וגם לא תתלכלכו.
אגב, בסוף אכילת המילוי אוכלים הגאורגים את שאר הכיסון, למעט גוש הבצק שבו אוחזים. הוא מיותר, בהיותו גם משמין וגם לא ממש טעים.
#לפיקניקים
כארץ של נופים וטיולי שטח, גאורגיה היא מקום מעולה לפיקניקים. המבחר במכולות ובמאפיות הכפריות ענק.
הלחם הטרי במאפיות הגאורגיות מתחלק ללחם שנקרא לבאש וסוג נוסף שנקרא פורי. אין גבול לסוגי, מילויי וטעמי החצ'אפורים. פשוט נסו כמה ותזהו את אלו שאתם אוהבים.
במכולת קנו גבינות, ירקות ופירות ומעדנים מקומיים כלבבכם.
#שופינג
טביליסי היא עיר הקניות העיקרית בגאורגיה. הקניות בה הן פעילות תוססת ומהנה לתייר, עם אינספור חנויות מותגים ורחובות. כולם עמוסים בחנויות בגדים, שווקים וקניונים בסגנון מערבי, המוכרים במחירים שהם בדרך כלל זולים לתיירים מערביים.
שדרות רוסטוולי (Rustaveli) הן רחוב הקניות העיקרי של העיר. בעיר כמה שווקים ובראשם השוק המרכזי של טביליסי, שוק הפשפשים ושוק האוכל הנחמד.
מחוץ לטביליסי תוכלו לקנות בדוכנים שבצידי הדרכים. בחנויות המכולת שבעיירות ובכפרים ניתן לרכוש מוצרים עממיים מסורתיים, כולל גבינות, מאפים, יינות וריבות ועד כלי מלאכת יד ופריטים מקוריים של רקמה ותפירה.
למקומות מומלצים לקניות ראו את תגית "שופינג בטביליסי".
#תשר
במסעדות ובתי קפה בגיאורגיה נהוג להשאיר תשר של 10% במסעדות.
#בילויים
חיי הלילה בטיבילסי הולכים וממריאים. אך יש עוד דרך עד שיתמקמו לצד בירות אירופיות בתחום הזה. כרגע הם עדיין בשלב בו ברים ופאבים הם המקומות המוצלחים יותר ליהנות ממסיבות קטנות והופעות חיות.
עם מועדונים ומקומות בילוי שווים יותר ופחות, טביליסי של העשורים האחרונים הולכת והופכת לעיר עם חיי לילה. אם הגעתם לעיר ומנסים להחליט איפה לבלות בלילה, תוכלו פשוט ללכת לאחד מאזורי הבילויים העיקריים של טביליסי ולבחור מקומות שאתם אוהבים לפי הטעם. פירוט בתגית "בילויים בטביליסי".
בליינים צעירים ימצאו את מרבית הפאבים והמועדונים החמים של טביליסי לאורכו של רחוב אכבדניאני (Akhvlediani), שהיום נחשב למרכז חיי הלילה של הבירה, במיוחד לצעירים המקומיים, הסטודנטים והמילניאלס פלוס. בשני צידיו מתפוצץ הרחוב הזה מברים, מועדוני לילה ופאבים.
עוד אזור בילויים בטביליסי והמקום התוסס ביותר לאורך הלילה ממוקם ליד רחוב רוסטוולי וספציפית ליד תחנת המטרו Rustaveli.
המועדונים הרועשים שלאורך נהר מטקווארי (Mtkvari) מבטיחים לעשות גם הם את העבודה.
אנשים שמחפשים בילוי בינלאומי, מחבר ועם מעט יותר אווירה יפנו לרחוב שרדני (Shardeni) שבמרכז העיר העתיקה. זה אזור בילויים שהרבה תיירים מבלים בו. הוא בינלאומי ופחות אותנטי אבל יש בו אווירה והוא עתיר ברים, מסעדות ובתי קפה מגניבים. בכל ערב הופך המדרחוב הזה לנקודה שווה לבילויים בטביליסי. מקום לאכול, לשתות, לשבת על נרגילה ואננס ולשמוע מוזיקה מצוינת, לצד היכרויות עם אנשים מכל העולם.
עוד אזור בילוי שווה בעיר הוא רחוב קיכלי (Kiacheli st) הסמוך למלון רדיסון.
#ברים
אוהבים ברים, עם מוזיקת טכנו, ריקודים או עם הופעות נהדרות ומוזיקה בלייב? - יש לא מעט.
חפשו מוזיקת רוק מעולה ב"דאבלין" (Dublin) שברחוב אכבדניאני.
מטה 9 (9 Mta) הוא בר אהוב על המקומיים, הממוקם בלב העיר העתיקה. גם בר אמבווי (Ambavi) הסמוך לפיאצה דלה ליברטה, הוא מקום מעולה ורגוע, במיוחד טוב לבילוי אחרי הריקודים במועדונים.
אוהבי כדורגל וספורט יאהבו מאוד את בלאק דוג בר (Black Dog Bar), מבשלת יין עם מסכים של שידורי ספורט מכל העולם, אוכל מצוין ואווירה נפלאה.
לניווט, פרטים וטיפים על מקומות בילוי מעולים, היכנסו לתגית "בילויים בטביליסי".
#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים).
טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:
https://youtu.be/Q9Ug1ieo-fs
מהאוויר:
https://youtu.be/xKMpSoUe6w0
הטבע המרהיב של גיאורגיה:
https://youtu.be/bdmLmWY2cK4
וכל גאורגיה המדהימה:
https://youtu.be/cvUvRXtpvLU
טְבִּילִיסִי היא בירת גֵּאוֹרְגִיָה והמרכז התרבותי, הדיפלומטי והפיננסי של המדינה. זוהי עיר בשינוי, כרך נקי להפליא, היוצא מהקליפה של מסורת קווקזית והוא בעל תרבות עשירה, פרי השפעות של עמים ששלטו כאן לאורך הדורות ורצון לסגור את כל הפערים במילניום החדש.
בגל של פריחה נדל"נית מרשימה נבנים כאן מבנים מודרניים, לצד בתים עתיקים, אתרים היסטוריים ושכונות שלמות שנבנו בסגנון סובייטי. כולם חיים כאן בכפיפה אחת, בשילוב מדהים של מודרני ועתיק, חדש לצד ישן, התחדשות ובנייה של המאה ה-21 לצד שימור העבר.
עד היום משתדלת גאורגיה בכל כוחה להנתק מחיבוק הדוב הרוסי שמצפון. היום, עם תמהיל של סממנים היסטוריים ומסורתיים, עם מרכיבים מודרניים רבים, אדריכלות מהמאה ה-21 ופנים לעתיד, העיר הזו היא המרכז הפוליטי, הכלכלי והתרבותי של גיאורגיה. בה מרוכזים כל מוסדותיה העיקריים של גאורגיה והיא מרכז העצבים שלה.
ראו את כל האטרקציות בעיר ומחוץ לה בגאורגיה בתגית "טביליסי".
#היסטוריה
המיתוס הגאורגי רואה באבי האומה את כרתלוס, נכדו של יפת בן נוח. לכן הגאורגים מכנים את עצמם עד היום כרתוולי.
ההיסטוריה של גיאורגיה כממלכה מתחילה לפי המסורת לפני כ-3,000 שנה. טביליסי עצמה חרבה עשרות פעמים בתולדותיה.
במאה ה-4, בשנת 327 לספירה, קיבל העם הגאורגי על עצמו את הנצרות. זו הייתה המדינה השלישית שהפכה לנוצרית, אחרי ארמניה ואתיופיה. במאה ה-5 תורגם התנ"ך לגאורגית והכנסיות המרהיבות שבעריה, לצד המנזרים הציוריים שעל פסגות ההרים ובעמקים, הם העדות הכי ברורה לאמונה הנוצרית של הגאורגים בני אותם ימים.
בשנת 626, היו הביזנטים הראשונים לכבוש את גאורגיה. בהמשך היא היתה קורבן לפלישות חוזרות ונשנות של הערבים, ששלטונם ארך 400 שנה על טבילסי. בעקבותיהם באו המונגולים, הסלג'וקים, הטורקים וצבא האימפריה העות'מנית.
תקופה מצוינת בתולדות גאורגיה של ימי הביניים הייתה זו של המלך הגאורגי "דוויד הבונה". בשנת 1121 הוא כבש את טביליסי מהסלג'וקים, בעוד המלכה תמר, המלכה הנערצת של גאורגיה, הפכה את העיר לאחת הערים החשובות והגדולות באסיה.
במאה ה-20 הפכה גרוזיה, כמו שהיא נקראה אז, לחלק מברית המועצות. כמה שנים לאחר שגרוזיה הפכה עצמאית, היא שינתה את שמה לגאורגיה, שם שנגזר מהמילה גורג שמשמעותה כאן היא בעל אדמה חקלאית או איכר.
את ההתקפה הראשונה במאה ה-21 חוותה טביליסי ב-2008, עת כוחות רוסיים תקפו אותה. אך כיום לא נותר בעיר זכר להרס שנגרם אז. בשנות ה-90 השתחררה גיאורגיה מהשלטון הסובייטי ורישומו של המשטר הרוסי ניכר עדיין. עם הזמן הופשרו היחסים בין שתי המדינות.
מאז חוותה טביליסי תקופה של פריחה בכל מובן אפשרי והתיירות גם היא עשתה לה רק טוב.
#טבע
גאורגיה היא ארץ יפה להפליא. האגדה כאן מספרת שכשאלוהים חילק אדמות לעמים השונים, הגאורגיים היו כה עסוקים באכילה ובשתייה, שעד שכבר הגיעו לקבל את חלקת האדמה שלהם - לאלוהים לא נשארו יותר אדמות. אבל לאחר שהגאורגים הסבירו לו שאיחרו כי שתו יין לכבודו, שלף אלוהים חלקת אדמה שהוא שמר לעצמו ונתן להם אותה.
מכאן נובע כמובן שזו הארץ היפה מכולן וכל טיול במרחבי ונופי גאורגיה יוכיח זאת מיד. הטבע בה מחובר לאקלים ולמיקום הגאוגרפי, ליצירת היופי הזה וגם האוכלוסייה הלא גדולה של גאורגיה תורמת את חלקה לשמירתו המוצלחת. זה טבע בתולי, שמור ונקי, שהאדם לא פגע בו ולא זיהם. כמעט כל אזור בגאורגיה יכול היה להיות בקלות שמורת טבע או פארק הלאומי בכל מדינה אחרת והגאורגים הגאים עושים הכל כדי לשמור את ארצם כזו גם לעתיד.
#גיאוגרפיה ואנשים
הגיאורגים כעם הם אנשים חמים, אדיבים, מכניסי אורחים וחייכנים. המנטרה הידידותית שלהם אומרת ש"האורח הוא מתנת האלוהים".
אבל הם לא רק מארחים אוהבים אלא גם מאוד גאים בארצם והנופים של גיאורגיה זכו כבר מזמן לתואר המחייב "הנופים הכי דרמטיים של העולם".
גאורגיה השפיעה והושפעה מהשכנות שלה, מארמניה ואזרבייג'אן ועד האימפריות הרוסית והעות'מנית. את הקשרים וההשפעות אפשר לראות באופי האנושי, בתרבות, באוכל ובאדריכלות המקומית. גם השפה הרוסית נוכחת למדי ברחוב הגיאורגי.
המדינה הצעירה, שהוקמה לאחר השחרור מברית המועצות, נקראה עד לא מזמן גרוזיה וכך קוראים לה גם ברוסית. השם הוחלף רשמית, איתות לעידן חדש בתולדותיה. עם זאת, אפשר לפנות לגאורגים בתור "גרוזיני" וזה עדיין כינוי מקובל, כך שהם לא יעלבו.
מטביליסי שווה גם לצאת ולטייל לסיור על "הדרך הצבאית הגיאורגית". רבים רואים בה את הדרך היפה בעולם ובאים לבקר באתרים המעניינים שלאורכה. ראו בתגית "סיור הדרך הצבאית" או צאו לטייל בטיולי כוכב יומיים לאתרים שבתגית "מחוץ לעיר טביליסי".
מוזיקה עממית גאורגית:
https://youtu.be/Zu47Sa3IC_g
#מתי לבוא?
מזג האוויר האידיאלי לטיולים בערים, בכפרים ובמרחבי הטבע של גאורגיה הוא בין מאי לאוקטובר.
#לכמה זמן לבוא?
עם המשפחה מומלץ לשבוע עד 10 ימים ולטיול בכל גאורגיה אפשר גם ליותר. לא היינו באים לטביליסי לפחות מ-5 ימים. אפילו בחמישה ימים, אפשר להקדיש יומיים שלושה לטיול בדרך הצבאית ולהשאיר את השאר לעיר עצמה.
#תחבורה
מנמל התעופה של טביליסי אפשר לתפוס אוטובוס מספר 37 שנוסע פעמיים בשעה וביום ראשון רק פעם בשעה. מונית למרכז העיר מציעה נסיעה של 20 דקות ואמורה לעלות כ-10$.
להתנייד בטביליסי קל באמצעות אפליקציית Bolt ולהזמין מוניות אפשר בקלות באפליקציית Taxi Maxim. מחיר הנסיעה במונית ידוע מראש וזה מעולה לתיירים ומונע נוכלות.
בין הערים הגדולות מחברים אוטובוסים וקווי רכבת שמחירם זול. שווה גם ה"דולמוש" הגאורגי, שנקרא "מרשרוטקה" ומספק שירות מיניבוסים מהיר וחסכוני.
לטיולים בטבע הגאורגי המדהים נחוץ רכב שטח, שלמשפחה או שני זוגות הוא משתלם ונוח מאוד. יש מי שמשלבים רכבת ומוניות לזה, אם כי הרבה זמן מתבזבז כך.
#קידומת גיאורגיה
+995
#תקשורת
הכי שווה לקנות סים מקומי. אלה של חברות Magti או Geo Cell יעשו את העבודה. קנו את הסים הגאורגי כבר בשדה התעופה, מיד לאחר הנחיתה.
#תשר
במסעדות ובתי קפה בגיאורגיה נהוג להשאיר תשר של 10% במסעדות.
#לינה
בטיביליסי עצמה ניתן ללון בבתי מלון רבים, מאלה שמשתייכים לרשתות העולמיות הגדולות ועד לבתי מלון קטנים ונחמדים בעיר העתיקה.
באזורי הכפר הגאורגי רבים בוחרים בלינה אצל משפחות מקומיות. האירוח הביתי מקובל ונפוץ כאן ונחשב בטוח. חלק מהחוויה היא הארוחות הנהדרות והלא יקרות עם המשפחה המארחת.
#הימורים
ההימורים כאן חוקיים ובתי קזינו מפוארים אפשר למצוא ברבים מהמלונות.
#חסכון
סיורים חינמיים בטביליסי יוצאים כל יום בשעה 12:00 בצהריים וב-17:00 ממרכז המידע לתייר שבכיכר החירות. המדריך המקצועי יראה וידריך גם בנקודות תיירות וגם בהרבה פינות פחות ידועות.
קניות של אוכל עשו בסופרמרקטים. המחירים זולים, במיוחד בסופרמרקטים של Wilmart ו-Goodwill.
בטיולים מחוץ לטביליסי, תמצאו מחירים יותר זולים במכולות הקטנות ולרוב משפחתיות.
#אוכל
האוכל הגאורגי ידוע כטעים במיוחד ולא יקר. המחירים בטביליסי, אפילו במסעדות שנחשבות מפוארות, הם לא יקרים.
נקדים ונאמר שארוחה גיאורגית קלאסית אינה מחולקת למנות. במקום זה נוהגים להגיש בארוחה, הקרויה כאן סופרה (Supra), את כל המאכלים למרכז השולחן, בו זמנית וללא חלוקה.
באשר למטבח הגיאורגי עצמו, מדובר במטבח פשוט יחסית, אך עשיר, צבעוני ומאוד טעים. הוא משופע בשר, גבינות משובחות, ירקות ופירות טריים.
מאוד פופולרי בארוחה הגיאורגית הוא החינקאלי - מנה ייחודית של כיסוני בצק ממולאים בגבינות, בשר, פטריות, תפוחי אדמה, ירקות, או בשר בקר בצל, שום ותבלינים. החינקלי הוא בכלל עניין בגיאורגיה.
בצידי הדרכים, כמו גם בעיר, יש לא מעט מסעדות שמתמחות רק בו ומגישות רק חינקלי ובמגוון צורות וטעמים. שימו לב שהם מגישים מנה עם המון כיסונים, אז הזמינו בחוכמה.
במטבח הגיאורגי מככבים גם מיני מאפה אופייניים וטעימים, שהמוכר מביניהם הוא החצ'פורי - מאפה עשוי בצק שמרים, מטוגן או אפוי ובמילויים מגוונים. הפופולרי מבין המאפים הוא אצ'רולי, שהוא סוג של חצ'פורי בצורת סירה שמנמנה, הממולאת בגבינה וביצת עין.
במאפים הגאורגים בולטים גם ה"לוואשי" (או לאבאשי), הלחם הגיאורגי העגול והטעים להפליא, הצ'די שהוא לחם תירס וה"לוביואני", מאפה בצק עם מילוי של שעועית ירוקה.
לצד הסלט הגאורגי הנהדר, מנות עיקריות אהובות הן "מז'אווה לוביו", תבשיל שעועית, עגבניות ובצל שמבושל ומוגש לשולחן בכלי חרס, או "חרצ'ו" - מרק בשר מתובל מאוד ו"בדריג'אני" - חצילים שמולאו בתערובת של אגוזים ורימונים.
עם השולחן יש גם את הח'אלייה שהוא בשר בקר ברוטב תמרינדי ואת הסאציבי - עוף ברוטב אגוזים וכוסברה. טעימים גם ממולאי ה"טולמה", שהם פלפלים עם אורז ובשר.
האוכל הגיאורגי מלווה גם בתרבות יין מפותחת מאד. בין היינות והאלכוהול המקומי מעדיפים המקומיים את הצ'ה צ'ה. למעשה, הצ'צ'ה החריף הוא סוג של וודקה גאורגית המיוצר מקליפות ומשאריות של ענבים.
בקינוחים מציע המטבח הגיאורגי מגוון נחמד אבל אנו נזכיר דווקא מהרחוב את הצ'ורצ'חלה המפורסם, ממתק עממי ומסורתי שעושים מאגוזים, צימוקים ושקדים, שאותם קושרים בשרשרת, סוגרים בחוט ומחט וטובלים ברפרפת ענבים.
לאחר תלייה לייבוש של כמה ימים, מתקשות מחרוזות הצ'ורצ'חלה ואז נמכרות בדוכנים ובחנויות. ראו בתגית "מסעדות מומלצות בטביליסי".
https://youtu.be/Qnmyk42mHnU
#צמחונים וטבעונים
על אף שבמטבח הגאורגי מככב הבשר לסוגיו, קל למצוא בטביליסי מנות מסורתיות ושוות גם לצמחונים וטבעונים.
#איך לאכול חינקאלי?
את החינקאלי, אגב, אוכלים רק בידיים ונזהרים שלא להתלכלך. את חינקלי תפוחי האדמה אפשר אולי לחתוך בסכין, כי מה שיש בו זה בסך הכל מחית תפוחי אדמה. אבל כדי לאכול נכון את החינקלי האחרים לוחצים ביד את צ'ופצ'יק הבצק שסוגר על המילוי ונוגסים. כך המילוי והרוטב ייצאו לתוך הפה. גם תהנו מאוד וגם לא תתלכלכו.
אגב, בסוף אכילת המילוי אוכלים הגאורגים את שאר הכיסון, למעט גוש הבצק שבו אוחזים. הוא מיותר, בהיותו גם משמין וגם לא ממש טעים.
#לפיקניקים
כארץ של נופים וטיולי שטח, גאורגיה היא מקום מעולה לפיקניקים. המבחר במכולות ובמאפיות הכפריות ענק.
הלחם הטרי במאפיות הגאורגיות מתחלק ללחם שנקרא לבאש וסוג נוסף שנקרא פורי. אין גבול לסוגי, מילויי וטעמי החצ'אפורים. פשוט נסו כמה ותזהו את אלו שאתם אוהבים.
במכולת קנו גבינות, ירקות ופירות ומעדנים מקומיים כלבבכם.
#שופינג
טביליסי היא עיר הקניות העיקרית בגאורגיה. הקניות בה הן פעילות תוססת ומהנה לתייר, עם אינספור חנויות מותגים ורחובות. כולם עמוסים בחנויות בגדים, שווקים וקניונים בסגנון מערבי, המוכרים במחירים שהם בדרך כלל זולים לתיירים מערביים.
שדרות רוסטוולי (Rustaveli) הן רחוב הקניות העיקרי של העיר. בעיר כמה שווקים ובראשם השוק המרכזי של טביליסי, שוק הפשפשים ושוק האוכל הנחמד.
מחוץ לטביליסי תוכלו לקנות בדוכנים שבצידי הדרכים. בחנויות המכולת שבעיירות ובכפרים ניתן לרכוש מוצרים עממיים מסורתיים, כולל גבינות, מאפים, יינות וריבות ועד כלי מלאכת יד ופריטים מקוריים של רקמה ותפירה.
למקומות מומלצים לקניות ראו את תגית "שופינג בטביליסי".
#תשר
במסעדות ובתי קפה בגיאורגיה נהוג להשאיר תשר של 10% במסעדות.
#בילויים
חיי הלילה בטיבילסי הולכים וממריאים. אך יש עוד דרך עד שיתמקמו לצד בירות אירופיות בתחום הזה. כרגע הם עדיין בשלב בו ברים ופאבים הם המקומות המוצלחים יותר ליהנות ממסיבות קטנות והופעות חיות.
עם מועדונים ומקומות בילוי שווים יותר ופחות, טביליסי של העשורים האחרונים הולכת והופכת לעיר עם חיי לילה. אם הגעתם לעיר ומנסים להחליט איפה לבלות בלילה, תוכלו פשוט ללכת לאחד מאזורי הבילויים העיקריים של טביליסי ולבחור מקומות שאתם אוהבים לפי הטעם. פירוט בתגית "בילויים בטביליסי".
בליינים צעירים ימצאו את מרבית הפאבים והמועדונים החמים של טביליסי לאורכו של רחוב אכבדניאני (Akhvlediani), שהיום נחשב למרכז חיי הלילה של הבירה, במיוחד לצעירים המקומיים, הסטודנטים והמילניאלס פלוס. בשני צידיו מתפוצץ הרחוב הזה מברים, מועדוני לילה ופאבים.
עוד אזור בילויים בטביליסי והמקום התוסס ביותר לאורך הלילה ממוקם ליד רחוב רוסטוולי וספציפית ליד תחנת המטרו Rustaveli.
המועדונים הרועשים שלאורך נהר מטקווארי (Mtkvari) מבטיחים לעשות גם הם את העבודה.
אנשים שמחפשים בילוי בינלאומי, מחבר ועם מעט יותר אווירה יפנו לרחוב שרדני (Shardeni) שבמרכז העיר העתיקה. זה אזור בילויים שהרבה תיירים מבלים בו. הוא בינלאומי ופחות אותנטי אבל יש בו אווירה והוא עתיר ברים, מסעדות ובתי קפה מגניבים. בכל ערב הופך המדרחוב הזה לנקודה שווה לבילויים בטביליסי. מקום לאכול, לשתות, לשבת על נרגילה ואננס ולשמוע מוזיקה מצוינת, לצד היכרויות עם אנשים מכל העולם.
עוד אזור בילוי שווה בעיר הוא רחוב קיכלי (Kiacheli st) הסמוך למלון רדיסון.
#ברים
אוהבים ברים, עם מוזיקת טכנו, ריקודים או עם הופעות נהדרות ומוזיקה בלייב? - יש לא מעט.
חפשו מוזיקת רוק מעולה ב"דאבלין" (Dublin) שברחוב אכבדניאני.
מטה 9 (9 Mta) הוא בר אהוב על המקומיים, הממוקם בלב העיר העתיקה. גם בר אמבווי (Ambavi) הסמוך לפיאצה דלה ליברטה, הוא מקום מעולה ורגוע, במיוחד טוב לבילוי אחרי הריקודים במועדונים.
אוהבי כדורגל וספורט יאהבו מאוד את בלאק דוג בר (Black Dog Bar), מבשלת יין עם מסכים של שידורי ספורט מכל העולם, אוכל מצוין ואווירה נפלאה.
לניווט, פרטים וטיפים על מקומות בילוי מעולים, היכנסו לתגית "בילויים בטביליסי".
#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים).
טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:
https://youtu.be/Q9Ug1ieo-fs
מהאוויר:
https://youtu.be/xKMpSoUe6w0
הטבע המרהיב של גיאורגיה:
https://youtu.be/bdmLmWY2cK4
וכל גאורגיה המדהימה:
https://youtu.be/cvUvRXtpvLU