» «
המוזיאון היהודי בפראג
המוזיאון היהודי הלאומי
#על המוזיאון היהודי בפראג

ההיסטוריה יודעת לספר שהיטלר תכנן להקים בפראג את המוזיאון השטני שלו להנצחת הגזע הנכחד, היהודים. לצורך כך הוא אסר על החיילים הנאצים על הריסת בתי הכנסת שברובע היהודי בעיר. בנוסף, אספו הנאצים כמויות אדירות של חפצי יודאיקה. הכל היה מוכן להקמת המוזיאון הזה, פרי מחשבה צינית ומקברית של צורר מרושע. אבל לשמחת כולנו, קם המוזיאון ההוא, על ידי היהודים ולאחר הניצחון על הנאצים.

במוזיאון היהודי הלאומי של פראג (Prague Jewish Museum) יש אוסף של אמנות יהודית נדירה, אוסף שמעיד על ההיסטוריה הארוכה ועל המסורת העשירה של היהודים בפראג ובצ'כיה כולה.

אגפי המוזיאון השונים מפוזרים בין אתרים יהודיים שונים בעיר, דוגמת בתי הכנסת מייזל, קלאוס, בית הכנסת הספרדי ופנקס - הבניינים הבודדים שנותרו מהגטו היהודי העתיק של פראג, גטו בן 1000 שנים, שרובו נהרס עוד במאה ה-19, בכדי להקים בעיר שדרות רחבות.


#מה רואים כאן ואיפה?
אגפי המוזיאון מפוזרים במקומות שונים בפראג, כגון:

בית הכנסת קלאוס - תערוכת יודאיקה ומסמכי טקסים וחגים יהודיים.

בית הכנסת מייזל - עוד מתצוגת חפצי היודאיקה, בהתמקדות על אריגים וספרים.

בית הכנסת פנקס - ציורי ילדים מגיטו טֶרֶזְיֶינְשְטָט הקרוב לעיר וקירות ההנצחה של יהודי צ'כיה ומורביה שנספו בשואה, כולל 77,297 שמות חקוקים.


#טיפים
אם ברצונכם לבקר בכמה אתרים ברובע היהודי, כדאי לקנות באחד מהם כרטיס משולב, הכולל כניסה לכולם.


הנה חלק מהמוזיאון היהודי של פראג:

https://youtu.be/ewMgYk3zmA8


וביקור בחלק מהמוזיאון:

https://youtu.be/RQOxsz1L2Dw
בית הכנסת פנקס
בית הכנסת פנקס
#על בית הכנסת שמנציח את יהודי צ'כיה שנספו בשואה

בית הכנסת פנקס (Pinkasove Synagoga), מנציח את הנרצחים היהודים על ידי הנאצים, ממורביה ובוהמיה. על קירותיו חקוקים 77,297 שמות הקורבנות היהודים ומעט מידע אישי עליהם ושמות הקהילות שאליהן הם השתייכו.

בקומה השנייה כאן מוצגת תערוכה של ציורי ילדים יהודים מגטו טרזין בתקופת השואה, מהשנים 1944-1942. אז היה הגטו התחנה האחרונה של יהודי צ'כוסלובקיה לפני שנלקחו ברובם אל מחנות ההשמדה ומרבית הילדים שציירו אותם לא שרדו את השואה.


#אדריכלות בית הכנסת
בית הכנסת שבו אתם נמצאים, הוקם בשנת 1535, על ידי משפחת הורוביץ, מהמשפחות העשירות בגטו היהודי.

כמאה שנה אחר כך, בשנת 1625, נוספו לבית הכנסת החזיתות שלו, בסגנון הרנסאנס. במאה הבאה, המאה ה-18, הוסיפו למבנה תוספות בסגנון הרוקוקו.

בשנת 2002, לאחר שבית הכנסת ניזוק קשות בשיטפון של אותה שנה, הוא עבר שיפוץ מקיף ונפתח מחדש אחרי כשנה.

בתום מלחמת העולם השנייה הפך בית הכנסת לאתר זיכרון שהוקדש ליהודי בוהמיה ומורביה שנרצחו על ידי הנאצים.

בתקופה הקומוניסטית נעשו בו עבודות שיפוץ שבמהלכן, בשנת 1968, התגלו מתחת למבנה חללים מקומרים שבהם מקווה טהרה עתיק ובאר מים.

אז אגב, השמות נמחקו מהקירות, בתירוץ שהלחות שבקירות היא שגרמה לנזק הזה. אך עם נפילת הקומוניזם בצ'כיה, נרשמו מחדש שמות הנרצחים על קירות בית הכנסת ולא נמחקו יותר. עם הזמן הוא גם הפך לחלק מהמוזיאון היהודי של פראג.


מבט מקרוב על בית הכנסת פנקס:

https://youtu.be/y6MflaLr71o


וסרטון מפורט יותר:

https://youtu.be/evI3X9QM5rA
בית הכנסת קלאוס
בית הכנסת קלאוס
#על בית הכנסת שהיה הגדול בגטו


בית הכנסת קלאוס (Klausova Synagoga), או הקלויז שבפראג היה בית הכנסת הגדול ביותר בפראג. המשעשע הוא ששמו של בית הכנסת לקוח מהמילה "קלוז" (Klaus) שפירושה בגרמנית בניין קטן וביידיש - בית כנסת קטן או בית תפילה.

הקלויז נבנה בסוף המאה ה-17 ובמשך תקופה ארוכה ישבה בו החברה קדישא, שהייתה אמונה על ענייני הקבורה.

בית הכנסת שמזכיר את כנסיות הבארוק של פראג, החליף את בית הכנסת העתיק שישב כאן ונשרף ב-1689, בשריפה שכִּילתה את מרבית הגטו היהודי, על רבים מהבתים ומבתי הכנסת שהיו בו.

כיום מוצגים בבית הכנסת כתבי יד עתיקים ונדירים, עבודות דפוס של חומר יהודי היסטורי וציורים שבהם הונצחו המסורות והמנהגים של היהודים בפראג של המאה ה-18.


מבט מקרוב על בית הכנסת קלאוס:

https://youtu.be/6qkvieYdn6o


ועוד מבט:

https://youtu.be/0bJxLmkbt90
בית הכנסת מייזל
בית הכנסת מייזל
#על בית הכנסת עם תצוגת היודאיקה המופלאה

בית הכנסת מייזל (Maiselova Synagoga) הוא אחד מאתרי הרובע היהודי יוזפוב שבעיר, המשמש מוזיאון בלבד ואין בו תפילות.

בהיותו חלק מה"מוזיאון היהודי", מוצג בבית הכנסת אוסף של יודאיקה, הכוללת בין השאר גם כתבי תלמוד מימי הביניים, כלי טקס יהודיים מבית הכנסת, פמוטות שבת, חנוכיות, כלי קודש, כתרים, תכשיטים למגילה, כלי כסף, קישוטים ופרוכת ארון תורה.

יש כאן תצוגה דוממת של התפתחות קהילת יהודי בוהמיה ומורביה, מאז יסודה של הקהילה במאה ה-10 ועד למאה ה-18 בתקופת האמנסיפציה.

התצוגה הזו רק קצהו של אוסף עצום, שנאסף על ידי הנאצים, בכוונה להציגו במוזיאון על הגזע שנכחד, לאחר שיסיימו להשמיד את היהודים.


#אדריכלות המבנה
בית הכנסת מייזל שוכן במבנה נאו-גותי שנבנה בשנת 1905. עד אז היה כאן בית כנסת מתקופת הרנסנס, שנשרף. בית כנסת זה נוסד במאה ה-16 על ידי רבי מרדכי מייזל. אותו מייזל היה ראש הגטו היהודי של פראג בתקופת המלך רודולף השני וקנה את הקרקע לבניית בית הכנסת. באותה תקופה מייזל היה האדם העשיר ביותר באירופה. יש עליו אגדה שמסבירה את ההון הרב שצבר בעזרה אלוהית. אבל גם בלי הסברים דתיים מיסטיים, מייזל היה מגדולי הסוחרים של המאה ה-16 ועסקיו שנוהלו בתבונה ובחוש עסקי נדיר, חבקו מסחר עם כל חלקי אירופה.

בשנת 1689 נשרף בית הכנסת מייזל בשרפה שהחריבה את מרבית הגטו היהודי בעיר. בשיפוץ והבנייה מחדש קצרו את גובהו של מבנה בית הכנסת בכשליש מגובהו המקורי.

במהלך מלחמת העולם השנייה השתמשו הנאצים, שכבשו את צ'כיה עוד לפני המלחמה, בבית הכנסת מייזל כמחסן לרכוש היהודי שהחרימו ושדדו.

כיום בית הכנסת מייזל בפראג שייך לקהילה היהודית הצ'כית והוא מתוחזק על ידי המוזיאון היהודי בפראג.


מבט מקרוב על בית הכנסת מייזל:

https://youtu.be/i8hcV8IvKuI

המוזיאון היהודי בפראג

בית הכנסת הספרדי
בית הכנסת הספרדי
#על בית הכנסת של ה"ספרדים"


בית הכנסת הספרדי (Starovoná Synagoga), הידוע גם בשמותיו ה"היכל" או ה"טמפל" (der Tempel), הוא בית הכנסת שהחליף את בית הכנסת הישן "אלטשולה" (Altschule), שנבנה במאה ה-12 ושירת את יהודי ספרד שנמלטו לפראג מרדיפות האינקוויזיציה. הוא נמצא ברובע היהודי יוזפוב, שבפראג. המשעשע הוא שבמאות האחרונות, למרות שמו של בית הכנסת, לא ספרדים התפללו בו, אלא אשכנזים.

סגנונו האדריכלי של בית הכנסת הספרדי, שהוקם בשנת 1868 ובנייתו הושלמה בשנת 1893, הוא מוּרִי. זה בא לידי ביטוי בעיטורי הזהב שלו ובאריחים הצבעוניים. יש לו כיפת זכוכית מרשימה והפאר בתוכו רב. שימו לב לוויטראז'ים שבחלונותיו ולעוגב הגדול שבו, תולדה של המאה ה-19, שבה הקהילה הרפורמית של פראג החלה להשתמש בו, אם כי לא בשבת. באותה תקופה החלו בבתי כנסת מסוימים באירופה להכניס עוגב לתפילות היהודיות בבתי הכנסת.

במבנה, שתוכנן על ידי האדריכל וִוייצֵק אִיגְנָאץ אוּלְמָן, היו 4,000 מושבים. לכתיבת תקנון בית הכנסת נשכר בתקופת השיפוצים לֵאוֹפּוֹלְד צוּנְץ. את התפילות, שלוו בעוגב, הובילה אז מקהלה בניצוחו של מיכאל זקש.

במהלך מלחמת העולם השנייה שימש בית הכנסת את הנאצים לאיחסון של תשמישי קדושה יהודיים שנבזזו בכל רחבי אירופה, לצורך התכנית של היטלר להקים אחרי השמדת היהודי את המוזיאון לגזע שנכחד. בעשור שלאחר המלחמה הוחזר בית הכנסת לידי הקהילה היהודית של פראג והוא שופץ בשנות ה-90 של המאה ה-20 ונפתח מחדש ב-1998.

כיום בית הכנסת אינו משמש עוד לתפילה, אלא למוזיאון היהודי בפראג. מעת לעת מתקיימים בו קונצרטים. מוצגת בו תערוכת תשמישי הקדושה וכלי הכסף שנשדדו בידי הנאצים ונבזזו מקהילות יהודיות שחרבו באירופה. בזכות יופיו מושך אליו בית הכנסת מבקרים רבים, הן יהודים והן תיירים שאינם יהודים.


הנה סרטון על בית הכנסת הספרדי של פראג:

https://youtu.be/arP_tgm6-hg


ומבט מקרוב על פנים בית הכנסת:

https://youtu.be/1UW-rShdU50


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.