» «
העיר העתיקה של ורשה
העיר העתיקה של ורשה
#על ורשה העתיקה

העיר העתיקה של ורשה ותיקה ונוסטלגית, עם היסטוריה של למעלה מ-700 שנה. היא נוסדה במאה ה-13 כמפקדה וכישוב מבוצר, במהלך מלחמת העולם השניה היא ספגה פגיעה קשה ומשמעותית שחרבה כ-85% מהמבנים שלה והרגה כמחצית מתושביה. עם סיום המלחמה, נערך שיפוץ ושחזור מקיף באמצעות סקיצות, צילומים ותוכניות (שנשארו מהמבנים שנחרבו). השחזור נעשה באופן כל כך איכותי ומדויק, עד שהקהילה הבין לאומית הביעה את הערכתה באמצעות הכנסת הרובע לרשימת אתרי המורשת הייחודיים בעולם והוא הפך לאחד מאתרי התרבות של בירת פולין.

היום הרחוב הרחב והיפה הזה מנעים את זמנם של המוני המטיילים ויושבי בתי הקפה שבו. האווירה במקום נעימה וכשברקע נמצאים מבנים ססגוניים, מכל עבר יתגלו בפניכם ארמונות, כנסיות, מוזיאונים ומלונות יוקרה. שטח הרובע לא גדול.

במתחם הרובע תמצאו ריכוז של כמה מאתרי התרבות של פולין: הארמון המלכותי, עמוד המלך זיגמונד השלישי, קתדרלת סנט ג'ון, כנסיית הישועים, כנסיית סנט מרטין, מוזיאון בית המרקחת, כיכר קנוניה, המוזיאון ההיסטורי של ורשה, מדרגות האבן, כיכר השוק של העיר העתיקה ועוד ועוד ועוד.


מבט מקרוב על העיר העתיקה:

https://youtu.be/6kTVlQhwQRg
כיכר הארמון
כיכר הארמון
#על הכיכר הנעימה בעיר


כיכר הארמון (Plac Zamokwy) היא הכיכר המרכזית של ורשה העתיקה. היא מכילה הרבה ממבני התרבות והשלטון שבעיר. הכיכר רחבת הידיים מציעה מגוון של מופעי רחוב ואמנים שונים, מוסיקאים ואמנים שמבצעים ריקוד לפידים מרשים. בחגים מוקמות כאן במות בידור והכיכר הופכת למרכז החגיגות העירוני.

כמו יתר חלקי העיר העתיקה, הוחרבה כיכר הארמון כמעט לחלוטין על ידי הנאצים, אבל לאחר המלחמה, בין השנים 1947-57, היא שוחזרה מהריסותיה. כמו כיכרות רבות באירופה, הכיכר מעוצבת כיום נהדר, כשכל בתיה צבועים בצבעים מגוונים ויפים להפליא. בכניסה לכיכר מצד שמאל, בצמוד להמשך חומת העיר העתיקה, תוכלו לראות תערוכה ניידת על שיקום הכיכר מההרס של מלחמת העולם השנייה.

אם תרצו, ניתן לעלות לתצפית ממגדל הכנסייה. מדובר בעלייה לא מאד קשה, של כ-150 מדרגות. הנוף הפנורמי מלמעלה יפה ושווה את המאמץ.

שימו לב בכיכר לבניין האדום, שהוא הארמון המלכותי של מלכי פולין. לא תמיד ישב מלך פולין בוורשה. היה זה המלך סיגיסמונד השלישי, או זיגיסמונד ה-3 (ואסה) שהעביר במאה ה-16 את הבירה מקרקוב אל העיר ורשה. את פסלו של אותו המלך זיגיזמונד תוכלו לראות עומד על עמוד גבוה בכיכר ומשקיף אל ארמונו.

ואגב ארמון, מדי שעה עגולה תוכלו לראות לידו את חילופי המשמר.


מבט מקרוב על הכיכר:

https://youtu.be/6_ZlSoyiuCc
ברביקן
בַּרְבִּיקַן
#על מצודת שער העיר ורשה

ה"בַּרְבִּיקַן" (Barbakan) משמש כיום בית העירייה החדש של העיר ורשה, אבל ההיסטוריה שלו הולכת רחוק אחורה, כהגנה על העיר ורשה בימי הביניים.

מדובר במצודה הנמצאת בצד הצפוני של העיר העתיקה, שבעבר ניצבה בשער העיר ונותרה כאחד מהשרידים היחידים של רשת הביצורים ההיסטורית שהקיפה את ורשה עד ראשית העת החדשה. בעבר היה כאן גשר גותי, שרק שרידים מועטים נשארו ממנו ושעליו שמרה מצודת הברביקן.

שנים אחר כך, הרבה לאחר שתפקידי ההגנה של הברביקן הסתיימו, התגורר כאן התליין של העיר העתיקה (Stare Miasto).

כשהפציצו מטוסים גרמנים את ורשה, בתקופת מלחמת העולם השנייה, נפגע הברביקן, אבל שרד. לקראת סוף המלחמה, במרד ורשה, הוא נהרס כליל.

שנים אחר-כך, בשנת 1967, בנו את הברביקן מחדש. לבניית המבנה מחדש ומגדליו שימשו לבנים אדומות בסגנון גותי, שהובאו מבתים שנהרסו בערים שונות בפולין. לשיפוץ נעזרו האדריכלים ברישומים וציורים של ברנרדו בֶּלּוֹטוֹ, מי שהיה הצייר המלכותי האחרון של פולין. אותו בֶּלּוֹטוֹ, אגב, הוא מי שעל סמך ציוריו שוחזרו רבים מהבתים של ורשה לאחר המלחמה.

בברביקן מציגים תערוכות היסטוריות וחנויות מזכרות. בשיטוט בשטח שמסביב לברביקן תמצאו גנים נעימים עם מגוון מיני פרחים צבעוניים ועצים רבים ויפים. ממש ממול לברביקן, לא רחוק ממנו, יש בית קפה עם מאכלים פולניים מסורתיים ומוצלחים וכיכר עם נגני רחוב, רוכלים ואמנים.


#מהו בַּרְבִּיקַן?
ברביקן, שבלטינית כותבים אותו Barbecana, הוא מבנה השער המבוצר שמגן על הכניסה אל העיר או המצודה. לרוב נמצא הברביקן בחלקו החיצוני של גשר הטירה ונועד להגנה על הגשר שמוביל אל השער. כך הוא מונע מהאוייב מלהגיע אל השער עצמו.

עד המאה ה-15 היו מבני הברביקן פופולאריים, אבל פיתוחים שנעשו במתקני המצור ובכלי הארטילריה, כמו התותחים, הקטינו באופן דרמטי את יעילותם. לכן בנו פחות ופחות ברביקנים והאחרונים שבהם נבנו במהלך המאה ה-16.


#משימת בילוש:
==========
בעבר שמרה מצודת הברביקן על גשר גותי, שרק שרידים מועטים נשארו ממנו היום. נסו למצוא אותם בסיור בשטח הברביקן.


מבט מקרוב על מצודת הבַּרְבִּיקַן:

https://youtu.be/5yuRMqsCZp0


מבפנים:

https://youtu.be/cWzAfcst8PI
קתדרלת יוחנן הקדוש בוורשה
קתדרלת יוחנן הקדוש
#על הכנסייה העתיקה ביותר בוורשה

קתדרלת יוחנן הקדוש היא העתיקה ביותר בוורשה והיא קשורה קשר ישיר לאירועים ההיסטוריים החשובים שהתרחשו בפולין. לא מעט דיונים בין מלכים ואבירים התקיימו כאן והיא שימשה להכתרה של לא מעט מלכים ולהשבעה של אנשי ציבור.

את הצלב הגדול העבירו לכאן במאה ה-16, בפניו נהגו המלכים להתפלל לניצחון לפני יציאה למלחמה. היום הצלב הזה מהווה מקום קודש פולני-לאומי.

במהלך מלחמת העולם השניה חוותה הקתדרלה של יוחנן הקדוש הרס וחורבן קשים מאד. בשנת 1944 התרחש בתוכה קרב של ממש, וכל האזור פוצץ על ידי הגרמנים באמצעות חומר נפץ. שימו לב ללוח הזיכרון שנמצא על הקיר החיצוני של הכנסייה, שמהווה עד היום זכר לאותו אירוע.

אם כך, למרות שהתחילה את דרכה ככנסיית עץ קטנה, לאחר המלחמה היא נבנתה מחדש בדמות מבנה גותי מרהיב והיום היא אחת מהאייקונים האדריכליים המוכרים ביותר בעיר. כאשר אתם מסתובבים בתוכה, שימו לב לאמנות הגותית המרשימה, לפסלים ולאייקונות העץ.

בין היתר קבורים כאן הסופר הנריק סנקביץ, המלחין איגנצי יאן פדרבסקי ונשיא המדינה הראשון גבריאל נרוטוביץ.


מבט מקרוב על הכנסייה:

https://youtu.be/PrG4ZhfcOiY


ופנימה:

https://youtu.be/Xef9RHCPCEs

העיר העתיקה של ורשה

כיכר השוק של העיר העתיקה
כיכר השוק של העיר העתיקה
#על כיכר העיר העתיקה

מצידו המערבי של הנהר, ממוקמת כיכר השוק המלבנית של העיר העתיקה (Rynek Starego Miasta). היא נחשבת לכיכר היפה ביותר בעיר והיא בנויה בסגנון שאפיין את הגרמנים שהיגרו לפולין במאה ה-14. פעם, אגב, עמד כאן בית העירייה הישן שנהרס בשנת 1917.

באותה התקופה היוותה הכיכר מרכז חשוב ומשמעותי של העיר, מוקד התנהלות המסחר, הכלכלה, החברה והפוליטיקה של העיר עד המאה ה-18. התקיימו בה שווקים, טקסים ומשפטי ראווה.

כמו הרבה מאד מקומות בוורשה, גם הכיכר היפה נהרסה כליל בזמן מלחמת העולם השנייה, אך לא מעט זמן אחר כך היא שופצה ושוחזרה. היום היא אחד מהמקומות הציוריים והקסומים בוורשה בזכות מגוון הבניינים שלה, שחזיתותיהם צבעוניות ומלאות חיים.

אם תסתכלו סביב על הבניינים הנמצאים בה, תראו שהם מתאפיינים בסגנון בארוק ורנסאנס ויש בה המון סמטאות נעימות להליכה, כיוון שהן סגורות לכניסת כלי רכב. באזור הכיכר תמצאו הרבה מסעדות ובתי קפה, גלריות וחנויות קטנות ומעניינות. כאן, אגב, מרוכזות לא מעט חנויות מזכרות נהדרות, שבהן תוכלו לקנות מזכרות הביתה ומתנות במחירים סבירים.


#פסל הסירנה שמוכנה להגן על העיר ורשה
במרכז הכיכר תראו את הסמל של וורשה - הסירנה. זוהי בתולת הים האוחזת בחרב ומגן ומוכנה להגן על תושבי העיר. האגדה מספרת כי היא שחתה בנהר הוויסלה, עצרה למנוחה ליד העיר העתיקה ושבתה את לב הדייגים בזכות שירתה הקסומה. האחרונים הצילו אותה מידיו של סוחר רשע, נאבקו ושחררו אותה לחופשי. מאז, נדרה בת הים להגן ולסייע לעיר ולתושביה.


#טיפים

אם הגעתם לוורשה בחורף תשמחו לדעת שהחל מחודש דצמבר, כיכר השוק הופכת לזירת החלקה על הקרח.


מבט מקרוב על הכיכר:

https://youtu.be/W0xve1P7nLo
הארמון המלכותי של ורשה
הארמון המלכותי
#על הטירה המלכותית של העיר ורשה

בכיכר הטירה היפה והצבעונית, נמצאת הטירה המלכותית של ורשה, שנבנתה במקור במאה ה-15. הטירה שימשה בתור בית מגוריהם של הנסיכים מבית מזוביה (Mazovian). לאחר שהפכה וורשה להיות הבירה של פולין, שמשה הטירה כמקום מושבו של המלך ושל הממשלה.

היא שופצה לא מעט פעמים בעבר, אך במלחמת העולם השנייה הטירה נהרסה לחלוטין, בעיקר על ידי הנאצים שזרעו בה הרס רב, הן במהלך דיכוי המרד של המחתרת הפולנית והן בעת תבוסתם.

בנייתה מחדש של טירת המלך התרחשה בין השנים 1971-1984 באמצעות השרידים שנותרו ממנה והריסותיה. היא שוחזרה לפרטי פרטים, כולל ציורי קיר ומרצפות מצוירות והוכנסו בה גם ריהוט עתיק, עבודות אמנות ונברשות מרשימות ואותנטיות.

היום תוכלו לראות אותה במלוא הדרה, כשבזכות המראה האייקוני וההיסטוריה הארוכה שלה היא מהווה את אחד מציוני הדרך הבולטים ביותר של ורשה.

תוכלו להיכנס לעשות סיור בטירה ולצפות בפריטים שנתרמו או שוחזרו, או להיכנס לתערוכות של יצירות אומנות שונות. שימו לב, מול הארמון ממוקמת כיכר הטירה ובלבה עמוד המלך זיגמונט. מגדל השעון, חלק ממתחם הארמון, הוא זה שפותח את הדרך אל העיר העתיקה.


מבט מקרוב על הארמון:

https://youtu.be/A2n1Jk4rLHA


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.