» «
לימוד בישול באיסטנבול
לימוד בישול באיסטנבול
#ללמוד להכין אוכל מהמקומיים

בכל ביקור בחו"ל אני חוזרת ומופתעת לגלות כמה אני מתגעגעת לטעמים החדשים והנהדרים שחוויתי בטיול. אני מחפשת מתכונים ומנסה אותם, אבל זה לא עובד, לפחות לא תמיד וגם אם כן - ההרגשה היא לרוב שהמקומיים היו מסבירים את הניואנסים שעושים כאן את האוכל מושלם.

סדנת הכנת האוכל (Cooking Class) מאפשרת לך לפגוש טבח או טבחית מקומיים שילמדו אותך סולו או בקבוצה כיצד להכין את המאכלים האהובים מהמטבח כאן. זו גם חוויה חברתית וגם היכרות עם האנשים הטובים שמאחרי הסירים ולחלוק איתם את האהבה לאוכל שעכשיו הוא "משותף".

אז בהצלחה ובתיאבון!


#טיפים
להזמנת סדנאות לחצו על הכפתור הוורוד.

המיקום שלנו כאן הוא נקודת יציאה פופולרית, אך יש לוודא מהי נקודת היציאה לסדנה שבחרתם ולהגיע אליה.


דוגמה לחוויה:

https://youtu.be/__XkI1IlPOo
סיור סגוויי באיסטנבול
סיור סגוויי באיסטנבול
#סיור משולב בנסיעה מהנה על סגוויי

סיור הסגוויי באיסטנבול (Istanbul Segway Tour) מציע חוויה מדהימה ובלתי נשכחת, המשלבת את תכני הסיור בעיר, עם הדרכות, סיפורים והמון כיף.

לפני תחילת הסיור תקבלו הדרכה אישית כמובן, על צורת השימוש בסגוויי, שהיא מהנה, פשוטה, בטוחה, לא מעייפת בשום צורה ויציבה לחלוטין.


#טיפים
להזמנת סיורים לחצו על הכפתור הוורוד.

המיקום שלנו כאן הוא נקודת יציאה פופולרית, אך יש לוודא מהי נקודת היציאה בסיור שבחרתם ולהגיע אליה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/WsHs93D4Vq0
סיור אוכל באיסטנבול
סיור אוכל באיסטנבול
#להכיר מאכלים, משקאות ומקומות אוכל נהדרים

אחת החוויות השוות בביקור במקום בעולם היא להכיר את המאכלים, המשקאות, המעדנים, מאכלי הרחוב והקינוחים של המקום. סיור אוכל הוא דרך נפלאה לעשות זאת, ביחד עם מדריך מקומי. במהלך הסיור טועמים מגוון של מאכלים מקומיים, שומעים סיפורים, מכירים את האנשים שמכינים ומגישים אותם, שותים משקאות אקזוטיים ולומדים גם על המקום עצמו.

כמעט בכל סיור כזה מגיעים לשוק כלשהו, לדוכנים מעניינים, לבר או פאב מקומי עם סיפור או משהו ייחודי. בקיצור, דרך נפלאה להכיר מקום.

לא פחות חשוב - סיור אוכל מאפשר גם להכיר אנשים, זוגות ומשפחות, שהגיעו במקרה לאותו סיור שלכם, אבל הם נחמדים ויוצרים קשר. תכירו!

אז תיהנו ובתיאבון!


#טיפים
להזמנת סיור אוכל לחצו על הכפתור הוורוד.

המיקום שלנו כאן הוא נקודת יציאה פופולרית, אך יש לוודא מהי נקודת היציאה בסיור שבחרתם ולהגיע אליה.


דוגמה לחוויה:

https://youtu.be/lI7o1ay_F-A
מיצר בוספורוס
מיצר בוספורוס
#על המיצר שמפריד בין אסיה ואירופה


מיצר בוספורוס, או מיצרי הבוספורוס, הם שמותיו של מיצר ים שמפריד בין הים התיכון לים השחור. למעשה איסטנבול בנויה לאורך חופי המיצר, המפריד לאורך 30 קילומטרים בין אירופה לאסיה, מה שמאפשר לעיר ליהנות משני העולמות.

אסיה בצד אחד ואירופה בצד השני - אין הרבה מקומות כאלה בעולם ואין כמו מיצרי הבוספורוס (Bosphorus Strait) בכדי להמחיש באופן פיזי את התפקיד התרבותי והגיאוגרפי של איסטנבול וטורקיה בהיסטוריה של שתי היבשות.

חופי הבוספורוס הם תערובת מעניינת של ניגודים, בין צניעות ופאר ובין עבר והווה. מצד אחד הם משובצים בכפרי דייגים פשוטים, כשלידם בתי מלון מודרניים. תראו בהם ארמונות פאר ולידם מבצרים עתיקים ולעתים מתפוררים.

רבים אומרים שביקור באיסטנבול אינו מושלם ללא שיט בבוספורוס. במהלכו תוכלו ליהנות מאוויר פתוח ונוף נפלא. בשייט תוכלו לראות את גדות הבוספורוס המנוקדות בווילות ובבתי עשירים, חלקם חדשים וחלקם עומדים כאן שנים רבות. תוכלו לראות מכאן לא מעט מאיסטנבול, כולל כמה ממסגדיה היפים ביותר.

שימו לב גם לשתי המצודות השוכנות משני צידי המיצר. מצודות ההגנה הללו נקראות אנדולו היסרי ורומלי היסרי והן נבנו כדי לגבות מס מכל העוברים במיצרים. גם אליהן שווה להגיע ולסייר, כמו גם לקבל נקודות תצפית נפלאות על הסביבה והעיר המרשימה הזו.


#טיפים
הדרך הטובה ביותר לראות את המיצר היא מספינה היוצאת מנמל אמינונו ומפליגה מחוף אחד לשני, בין אסיה לאירופה.

ניתן גם לשוט בספינה עם ארוחת צהרים מאזור גשר הגלטה. הספינות עוצרות במקומות שונים ומעניינים בדרך, בהם ניתן לרדת לטייל ולשוב לספינה להמשך השייט.


שייט במצר הבוספורוס:

https://youtu.be/MkLnUR0OsUQ


בהילוך מהיר:

https://youtu.be/JMczEw7DrR0


שיט מודרך על הבוספורוס? - לחצו על הכפתור הצף

https://youtu.be/_-9czmaiCEM

חוויות באיסטנבול

חמאם גאלאטסראי
חמאם גאלאטסראי
#על בית המרחץ הטורקי מהמאה ה-15

חמאם גאלאטסראי (Galatasaray Hamam), מהחמאמים הידועים והעתיקים בטורקיה, נבנה בסוף המאה ה-15, בתקופת הסולטן בייזיד.

באורח החיים הטורקי מושרשים תרבות הטיפוח והטיפול בגוף כבר מאות שנים והחמאם שכאן הוא מהמוצלחים שבהם.

במטרה להתאימו לעידן המודרני, החמאם שופץ בשנות ה-60 של המאה העשרים ונפתח בו גם חלל לנשים.

כיום החמאם כאן משרת בעיקר תיירים. הוא לא זול ולא אותנטי, כך שאם תרצו לבלות בחמאם עם תושבי העיר, פנו לחמאם אחר.


#טיפים
מסאז' אפשר לקבל לקבל בחלל נפרד מהחלל המרכזי.

בימי הקיץ יש הופעות מסורתיות, של מוסיקה טורקית או רקדניות בטן.

כמו בכל חמאם, בקשו מהמעסה טוריסט מסאז', אלא אם אתם מנוסים ורוצים לקבל טורקיש מסאז' - חוויה מפרקת במיוחד...

טובים גם חמאם צ’מברליטש (Çemberlitaş Hamami), הגדול בעיר שליד הבזאר הגדול בעיר העתיקה, או חמאם אמין סינאן, הקטן וההיסטורי.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/7IDqkFc-HeI


עוד מחוויות המקום:

https://youtu.be/4D3nEQwsqKw
בליק אקמק
דוכן באליק אקמק ליד השוק המצרי
#על צולי המקרלים, הגריל והלחמניה

שמעתם על הבאליק אקמק? הדג בלחמניה הנהדר של הטורקים? - באזור של באליק צ'ילרי (Eminönü Balıkçıları), על גדות הנהר ובסמוך לגשר גלאטה, תראו ברחבה את מפעילי המנגל, השולפים דגים מהמים ומהסירות ומכינים אותם על האש.

זו רחבה גדולה. הרבה אנשים מתגודדים מול דוכנים קטנים של אוכל רחוב. בינתיים תנו מבט בסירות, באנשים, בשחפים... הסניפו את האווירה והריחו את הים.

כשהוא מוכן, יוציאו את הדג הצלוי, לרוב מקרל, ישלפו את האדרה ויכניסו לתוך לחמנייה. קצת מלח, בצל ירוק ומעט מיץ טרי מחצי לימון והחגיגה שלכם עם הדג העסיסי והטרי בלחמניה כולה שלכם.

קחו קצת חמוצים. הטורקים גם שותים את מי ההחמצה. רוצים לנסות? - בתיאבון!


באליק אקמק מקרוב:

https://youtu.be/8ICSjofvZ60


מבט מקרוב:

https://youtu.be/JsHeCYZvErI


ביקור במקום:

https://youtu.be/jeObJ_0hD_s
ארוחת ערב עם ריקודי בטן
ערב ריקודי בטן באיסטנבול
#חוויה של ריקודי בטן עם ארוחת ערב טורקית

אומרים שריקודי בטן באיסטנבול הם ממש חובה. ואתם אוהבים את הבילוי המזרחי של צפייה ברקדניות הבטן המפתות? - אז הנה ההזדמנות שלכם לחוות לרגע את הבילוי של האימפריה הטורקית.

יש כאן בילוי נהדר של ארוחת ערב טורקית, עם מופע ריקודי בטן ולא פעם גם ריקודים טורקיים בסגנונות אחרים, בצירוף חוויות מסעירות, כמו למשל שתוזמנו אל הבמה והרקדנית תלמד אתכם לנענע ולפרכס כמו רקדניות בטן מקצועיות. אם יהיה לכם מזל, אז אחרי המופע והארוחה, רק אז תתחיל המסיבה האמיתית, עם ריקודים ודי ג'יי ושילוב מדהים בין מוזיקה טורקית ומזרחית וגרוב של מועדונים גדולים.

ואגב, למי שמעוניינים לשלב את המופע וארוחת הערב עם שיט בסירה יש חלק מהחוויות שכוללות את כל זה על ספינה.

תיהנו!


#טיפים
להזמנת סיורים לחצו על הכפתור הוורוד או על הקישור שלמטה.

המיקום שלנו כאן הוא מלון הילטון, נקודת מפגש פופולרית לחלק מהחוויות הללו, אך יש לוודא מהי נקודת היציאה בסיור שבחרתם ולהגיע ישירות אליה.


כך זה נראה:

https://youtu.be/cipmhwt64JQ
חמאם צ'גאלוגלו
חמאם צ'גאלוגלו
#על החמאם המומלץ של איסטנבול

אם מרבית המקומות מסוגו הם תיירותיים, חמאם צ'גאלוגלו (Çağaloğlu Hamam) הוא חמאם אותנטי, שנבנה לראשונה במאה ה-18.

למעשה, החמאם הזה ניתן ב-1741 במתנה לעיר איסטנבול, על ידי הסולטאן מחמוד. במהלך השנים נהנו כאן רבים משליטי העולם ומפורסמים רבים, בעת שבקרו בעיר. בנוסף לרחצה, מוצע בו מגוון טיפולים נהדר והמקום מומלץ למי שרוצה לחוות חמאם טורקי אמיתי של ממש.

בחמאם, שנמצא ברחוב פרופסור קזים גורקאן שבעיר העתיקה מספר 34, תיכנסו אל המבואה, היישר לחדר עתיר שיש ועמודים קורינתיים, אל ערפל של אדים חמימים. גברים ונשים יופנו כל אחד לחלק נפרד, בו יעניקו לכם שלל טיפולים לפי הסדר, כולל סיבון הגוף, קרצוף יבש, עיסויים, רחצה, סיבון חוזר, עוד עיסוי ולבסוף חפיפה.

בחמאם תוכלו לחוות גם סאונה רטובה וכמה סוגי טיפולים, ליהנות על דרגשי המנוחה וללגום כוס תה חם. כשתסיימו, תגלו שהשרתם מעצמכם את כל הלכלוך שהצטבר בעיר ונטענתם באנרגיות חדשות להמשך הטיולים בעיר.


#מהו החמאם?
ה"חמאם", המילה הערבית לבית מרחץ טורקי, הוא מקום רחצה לח שמקורו במזרח התיכון ובצפון אפריקה. יש בו סאונה רטובה ויבשה, עם חום מפנק שחודר לעצמות ורחצה קרה אחרי הזעה. בחמאם רובצים ומזיעים בנחת וכשחם נשטפים במים קרירים.

השם "מרחץ תורכי" הוא שם שגוי שנתנו לו האירופאים, כיוון שהם הכירו את החמאם במגעיהם עם האימפריה העות'מאנית. אבל המקור אינו תורכי, אלא בית המרחץ הרומי, שהיה נהוג בערים רבות ברחבי האימפריה הרומית. החוט המקשר אל החמאם הטורקי בא מהתקופה שבה העיר נקראה קונסטנטינופול ונשלטה על ידי האימפריה הביזנטית.

תרבותית וחברתית שימש החמאם, במשך מאות שנים, כמקום מפגש נפרד לגברים ולנשים. כאן שמעו אנשי העיר את הרכילויות החמות של השבוע והסירו מעליהם מעט מהעול השמרני של המסורת. במיוחד זה בלט אצל הנשים, שכן היה זה המקום היחידי שבו התירו לעצמן נשות העיר להיות חופשיות מהשליטה הגברית הנוקשה שסבבה אותן בכל מקום אחר. הגברים, מצידם, פיתחו פנטזיות וסיפרו מעשיות על המתרחש בין כותלי האגף הנשי של החמאם.

כיום יש ברחבי העולם כולו "סאונות" שהן מקבילות לבתי המרחץ התורכיים, באפשרויות הנקיון והבריאות שהן מציעות - להזיע היטב ואז לרחוץ במים קרים ולעתים גם לקבל מסאז' מפנק. אבל הקסם של המזרח והחמאם, עדיין מושך רבים.


#טיפים
בכל חמאם, בקשו טוריסט מסאז', אלא אם אתם מנוסים ורוצים לקבל טורקיש מסאז' - חוויה מפרקת במיוחד...

רוצים לבקר בחמאם אחר? - נסו את חמאם צ’מברליטש (Çemberlitaş Hamami), שליד הבזאר הגדול בעיר העתיקה. זהו החמאם הגדול והחשוב באיסטנבול.

חמאם אמין סינאן הוא חמאם קטן יותר אך היסטורי ושווה גם הוא.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/OQFWpi1iTJQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/c6rlg5D755I


מסדר מבלבי
ריקוד הדרווישים במסדר מבלבי
#על המופע המהפנט של הסופים המחוללים

אחת האטרקציות המוכרות באיסטנבול היא זו של הדרווישים המחוללים (Mevlevi Tekkesi). דרוויש הוא מאמין חדש בנתיב הסופי והדרווישים הללו זכו לתוספת על שום מנהגם המפורסם לרקוד ולהסתחרר כמו סביבונים, כצורה של זכרון האל הנקראת דחיקר (dhikr).

כדי לחוות את טקס הסאמה סופי, מומלץ לבקר במנזר מבלבי אשר באיסטנבול. מסדר זה ידוע בדרווישים המסתחררים שבו, הנוהגים לרקוד בו בטקס הסאמה סופי שלהם.

המנזר הצנוע שייך למסדר האחים מוולאנה, הידועים כ"דרווישים המחוללים". זהו מסדר סופי, שנוסד בתקופת האימפריה העות'מנית, בעיר קוניה. המייסדים שלו היו חסידיו של ג'לאל אדין מוחמד בלחי-רומי, משורר פרסי מהמאה ה-13, שהיה גם תיאולוג ומשפטן איסלמי.


#מה רואים במחול המסתחרר?
הטקס הרוחני של הסופים ידוע בסחרורים הבלתי נגמרים שבו, לצלילי מזמורים סופיים עתיקים.

לטקס 4 חלקים, שלכל אחד מהם משמעות אחרת:

מוסיקה מסורתית ומזמורי תהילה.

תהלוכה מפוארת.

ארבעת הסלאמים המסתחררים.

תפילה מסכמת.


#מיהם הסופים ומהו ריקוד הדרווישים המחוללים?
הדרוויש הוא איש דת מוסלמי, מהזרם המיסטי של הסוּפיים. לרוב חיים הדרווישים כמו נזירים. הם מתמסרים לדת ולעיון בכתבים הדתיים. לעתים קרובות הם בוחרים מתוך אמונה בחיים של סגפנות והימנעות מתענוגות.

מפורסם במיוחד הוא ריקוד הדרווישים שלהם. זהו ריקוד מסתובב של דרווישים סוּפיים בתורכיה. במסדר המוולוי של תורכיה רוקדים "הדרווישים המסתובבים", כדי להגיע במחול להתעלות אקסטטית ושיכרון חושים דתי וליצור קשר עם האל דרך הריקוד.

הריקוד הזה הוא סוג של מדיטציה, שמעבר להיבט הדתי שלה, היא גם מושכת כיום תיירים רבים. אלו מגיעים לצפות בריקוד המהפנט הזה שבכך גם מהווה מקור הכנסה לא קטן לאנשי הדת של הסוּפיות.

בשנת 2005 הכריז אונסק"ו על "טקס הסאמה המבלבי" של טורקיה כיצירת מופת של התרבות האנושית.


#טיפים
ההופעות מתקיימות בימי שלישי-ראשון, הופעת סאמה בשעה 19:30.

הטקס פתוח לציבור, אבל צריך להזמין מקום מראש.

יש במנזר גם מוזיאון קטן להיסטוריה של המסדר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/VRY12ss-7_c


והריקוד:

https://youtu.be/vvmzY2gtRVQ
שוק הדגים קומפאקי
#על שוק הדגים ופירות הים הטריים של איסטנבול

שוק הדגים קומפאקי (Kumkapı Fish Market) הוא שוק הומה ותוסס, שבו מציעים הסוחרים כמעט כל מאכל אפשרי. נסו וטעמו ממבחר הדגים ומאכלי הים שמציעים כאן סוחרי המקום, כי בשביל זה הגעתם, נכון?

בשוק תראו דוכנים רבים המציעים מולים גדולים וטריים, ממולאים באורז ומתובלים בתבלין בהרט עדין. אם אתם שוחרי פירות ים, נסו אותם.

כאן תוכלו גם לאכול מעדנים מקומיים כמו הבוטרגו, שמכיל ביצי דגים מיובשות וטעימות להפליא.

נסו גם את ספינת הדגל של הדגים המעושנים מהבוספורס - הלקרדה שהוא הפלמידה הלבנה (פלמוט). זהו דג בשרני מאוד ונטול עצמות, מומלח או מעושן במלח. בדרך כלל מגישים אותו כאן עם בצל ירוק או סגול ולעתים כשבצד קצת שמנת חמוצה. הוא טעים ונהדר!


#טיפים
אוכלי הצדפות יגלו שבשוק הדגים הזה הן טעימות וטריות במיוחד.

צדפות חיות ומקולקלות יהרסו את הטיול. חשבו פעמיים לפני הצדפות עם בוזקי הלימון שברחוב!

הימנעו מלהתפתות לסוחרים שמשדלים אתכם להיכנס אליהם לעסק. הטובים והאיכותיים לא זקוקים לזה.


מבט מקרוב על השוק:

https://youtu.be/CbR4ZZUB4XU?t=56s&end=1m36s


ביקור במקום:

https://youtu.be/w-pyN6hzYB4


ועל המסעדות שבו בערב:

https://youtu.be/d71xup75UZU


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.