» «
קשת אדריאנוס
קשת אַדְרִיאַנוּס
#על השער שנבנה לכבוד ביקור הקיסר הרומי באתונה


קשת אַדְרִיאַנוּס (Arch of Hadrian), או שער אדריאנוס, היא שער נצחון שהוקם במאה ה-2 באתונה, לכבוד הקיסר הרומי אדריאנוס (Hadrian). השער נבנה לפני הביקור של אדריאנוס בעיר בסביבות שנת 132 לספירה.

מיקומה של הקשת במרחק הליכה מכיכר סינְטַגְמָה (Syntagma Square) הופך אותה לנקודה מרכזית בעיר אתונה של ימינו. ביוון הרומית היא נבנתה על פני הדרך העתיקה שמחברת בין מרכז העיר העתיקה, עם האגורה (Agora) והאקרופוליס, ובין האולימפיאון (Olympieion) ודרום מזרח העיר.


#אדריכלות הקשת
גובהה של קשת אדריאנוס (Arch of Hadrian) הוא 18 מטרים, רוחבה 12.5 מטרים ועומקה הוא 2.3 מטרים.

המעניין הוא שהשער לא היה חלק מקיר, אלא שער וקשת עצמאי מעל לדרך, אבל בתקופת הכיבוש העות'מני במאה ה-18, שילבו אותו הטורקים בחומות ההגנה שהקימו, כנגד פלישה אלבנית אפשרית. בחומה זו הוא היה אחד משבעה שערים.

בחלקה העליון של הקשת, הוכנסו עמודים קוֹרינְתִיִים שהוצמדו כתבליט לקיר.


#הכתובות שעל הקשת
שתי כתובות מופיעות על גבי הקשת. בצד המערבי נכתב בה "זו אתונה, העיר הישנה של תזאוס" ובצד המזרחי "זוהי עיר אדריאנוס ולא של תזאוס".

הכתובות מראות שהקשת נבנתה ככל הנראה על קו החלוקה של אתונה העתיקה, למערב העיר החדשה של אדריאנוס (Hadrianoupolis) ולצד המזרחי, של תזאוס.

יש הרואים בכתובות הללו סוג של הכרזה, של אדריאנוס, כגיבור אתונה החדש ומי שמחליף את תזאוס.


מבט מקרוב בשער אדריאנוס:

https://youtu.be/pd-TUgUzzyw
נמל פיראוס
נמל פיראוס
#על הנמל של אתונה, שהוא החשוב ביוון

עוד מימי קדם היה נמל פיראוס (Piraeus Harbour) הנמל העיקרי של אתונה והגדול ביוון. גם בימינו הוא שמר על מעמדו כנמל הראשי של יוון, הנמל שממנו יוצאות רוב ההפלגות לאיים ולארצות רבות, הן בים התיכון והן ביעדים רחוקים יותר.

פיראוס היא עיר נמל קלאסית, כמו בשירים ובספרים. תמצא בה ובנמל שלה את כל שצפוי בעיר ונמל שכאלו, ובמיוחד בים התיכון. צפירת האניות ומעבורות הנוסעים מודיעות שהן יוצאות אל הים. סוכנויות הכרטיסים וחברות התיירות, חנויות הציוד הימי והסחורות שאך זה הגיעו ונפרקו מהאניות, מחסנים ובית מכס, סוורי הנמל, המנופים ופורקי הסחורות והמשקאות, הטברנות והברים שברחוב הראשי של הנמל, שורות המכוניות הנצמדות ומטפסות אל מעבורות הענק האוספות אותן אל בטנן.

הגעתם לנמל של פיראוס - במשך דורות נכתבו עליו שירים וסיפורים ועכשיו גם אתם כאן. תהנו!


#מה עושים בנמל פיראוס?
אזור הנמל של פיראוס הוא מהאזורים התוססים והפעילים באתונה. נעים ללכת לאורך רציפי הנמל, בין הספינות, המעבורות והיאכטות הרבות העוגנות בו. ארוחה באחת מהטברנות הרבות הפזורות מסביבו, תזכה אתכם לרוב בארוחה של מאכלי ים ודגים.

בימי ראשון מתקיים ליד הנמל שוק הפשפשים המקומי של פיראוס, שמציע בעיקר בגדים, כלי עבודה, וינטאג' ועתיקות. השוק מתרכז ברחובות שמסביב לפסי הרכבת ולרחוב אליפדו (Alipedou). גם ביום שאין שוק, ברחובות של פיראוס, שמאחורי הנמל, תמצאו הרבה חנויות מעניינות וזולות.

מנמל פיראוס תוכלו לצאת לשיט בן יום, לאחד האיים הקרובים לאתונה ולכל איי יוון. האי אֶגִינָה הוא אי נעים במרחק קטן מאד. שיט ארוך יותר יביא אתכם לאחד האיים הציוריים ביותר של יוון, האי הִידְרָה.


#טיפים
מנמל פיראוס יוצאות רוב ההפלגות לאיי יוון, כולל האיים הקרובים, כאגינה והידרה, אך גם לכל הרחוקים, כמו פארוס, נקסוס, סנטוריני, איוס, מיקונוס, לסבוס, כרתים ועוד.


מבט מקרוב על נמל פיראוס:

https://youtu.be/RmVgIvVerDA
מוזיאון הרקליידון
מוזיאון הרקליידון
#על המוזיאון שחוסה בצילו של האקרופוליס

מוזיאון הרקליידון (Herakleidon Museum) הוא מוזיאון פרטי שנוסד בשנת 1898 ומציג תערוכות זמניות של אמנים יווניים ובינלאומיים.

המוזיאון נמצא בבניין ניאו-קלאסי, השוכן מתחת לאקרופוליס של אתונה. מטרתו המוצהרת היא לחשוף את המבקרים לאמנות של יוצרים חשובים בתולדות האמנות, באופן יסודי ומעמיק, אחד אחד.

לגבי כל אמן נודע שהמוזיאון מציג, מוצגות התקופות הרבות שעבר ועבודותיו המעניינות לצד הנודעות שלו. אמצעי עזר מגוונים ומודרניים מאפשרים למבקרים לקבל מבט מעמיק על חיי האמן ועבודתו. בנוסף, מציג המוזיאון את התפתחותו האמנותית של האמן ואת השיטות שבהן עשה שימוש ביצירותיו, לצד הביוגרפיה שלו וחייו הפרטיים.

כך מציג המוזיאון, לצד העבודה האמנותית המוגמרת, הכוללת ציורים, רישומים וצילומים, גם את החפצים האישיים של האמן והסקיצות שקדמו לעבודה.

באוסף הקבוע של המוזיאון נכללות גם יצירות אמנות משל אמנים ידועים שונים, ביניהם צייר הסוריאליזם הבלתי אפשרי אמ. סי. אֵשֶר (MC Escher), האמן ויקטור וַסַרֵלִי (Victor Vasarely) ועוד.

בנוסף לעיסוק באמנות, מארח המוזיאון גם אירועי תרבות דוגמת קונצרטים, השקות ספרים וימי עיון שונים.


#טיפים
הכניסה חופשית לכולם.

כל שנה באמצע אוגוסט, המוזיאון סגור.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/DUbNmEEB0wY
מוזיאון האמנות העממית באתונה
מוזיאון האמנות העממית
#על מוזיאון האמנות היוונית עממית

המוזיאון לאמנות יוונית-עממית (Greek Folk Art Museum) הוא מוזיאון שנוסד בשנת 1918 ומציג עבודות יד יווניות.

למוזיאון, שבשנת 1959 שונה שמו ל"המוזיאון לאמנות יוונית עממית", יש ארבעה חלקים. כל אחד מהם נמצא במקום אחר בעיר:

הבניין המרכזי - בו מוצגים פריטי אמנות עממית, כולל כלי חרס, גילופי עץ, מתכת, בד, רקמה ופריטים דתיים. יש כאן תערוכת תלבושות מסורתיות, של גברים ונשים, מכל אזורי יוון. מוצגים כאן גם בגדים לנשפי מסכות, לבוש חג ובגדים שלבשו בפסטיבלים ואירועים מיוחדים ועד לתלבושות תיאטרון הצלליות העממי. בנוסף, תראו כאן גם עבודות מכסף שנעשו לכנסיות ולצרכי יום יום, כמו גם אוסף ענקי של תכשיטים יפים ויחודיים ליוון.

הבניין ברחוב פאנוס 22 - הוא מבנה בפלאקה, המציג את התערוכות העיקריות ותערוכות קבועות. זהו הבניין המרכזי של המוזיאון בפלאקה ובו שוכנים גם משרדי המוזיאון, חדרי הרצאות והספרייה שלו.

מסגד ציסדראקי - בניין זה היה מסגד שנבנה בזמן ששלטו התורכים באתונה ובו מוצג היום אוסף הקרמיקה העממית של יוון. שמו המלא של המבנה הוא מסגד ציסדאראקי (Tzisdaraki Mosque) והוא נמצא בכיכר מונסטיראקי (Monastiraki Square).

אמבט הבית של הרוחות - זהו בית מרחץ עתיק שנמצא בפלאקה והוא מתקופת השלטון התורכי בעיר. לא ברור מה מקור השם "אמבט-הבית של הרוחות" (Bath house of the Winds). בכל מקרה, זהו בית המרחץ הציבורי היחידי שנותר מאתונה העתיקה.


#טיפים
הכניסה חופשית לבני 19 ומטה ולסטודנטים בעלי אזרחות של האיחוד האירופי.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Ro-kKQcC3wQ

חינם באתונה

מקדש זאוס האולימפי
מקדש זאוס האולימפי
#על שרידי המקדש המרשים לזאוס

כשמקדש זאוס האולימפי (Temple of Olympian Zeus) היה שלם, הוא היה גדול מהפרתנון הענקי שעל האקרופוליס ונחשב למקדש הגדול ביותר ביוון העתיקה. כיום ניתן לראות 15 מעמודיו בלבד, אך הם עדיין מרשימים ומדגימים עד כמה היה המקדש גדול ומפואר.

מקדש זאוס האולימפי ידע שלבים רבים של בנייה והפסקות בנייה. בנייתו החלה בשנת 515 לפני הספירה והושלמה רק במאה ה-2, בעת השלטון הרומי. על פי צו האופנה האדריכלית של אותם ימים, הכיל המקדש אז 104 עמודים קורניתיים מרשימים, גבוהים ורבי פאר.

כמו שער אדריאנוס שבקרבתו, חב מקדש זאוס האולימפי את השלמתו לביקור הקיסר הרומי אדריאנוס באתונה, בעת ששלטה בה רומי. ואכן הבניה הסתיימה בסמוך למועד הביקור ההיסטורי.

כיום יכולים המבקרים באתר בעיקר לראות את שרידיו של המבנה המסיבי הזה ולדמיין כיצד נראה בימי קדם, מה שהיה גדול מהפרתנון והמקדש הגדול ביותר ביוון.

בסביבת המקדש של זאוס האולימפי, נמצאים מספר מבנים ומונומנטים היסטוריים, כמו קשת אדריאנוס (Arch of Hadrian), בת 18 המטרים, שגם היא הוקמה לכבוד אדריאנוס, בית מרחץ רומי ציבורי וכמה מקדשים רומיים.


#תולדות מקדש זאוס האולימפי
בניית מקדש זאוס אולימפיאוס החלה בתקופת שלטונו של פייסיסטרטוס (Peisistratus) בסביבות שנת 515 לפני הספירה. בתחילה, במשך שנים ספורות, הבנייה התנהלה כשורה וללא בעיות. אבל די מהר הבנייה הוקפאה, כשהודח היפיאס (Hippias), בנו של הרודן.

יותר מ-300 שנים אחר כך, בשנת 175 לפני הספירה, העבודה התחדשה. זה היה בעת שלטונו של המלך ההלניסטי של סוריה, אנטיוכוס אפיפנס הרביעי (Antiochus IV Epiphanes). לתכנון המקדש מונה אז האדריכל הרומי קוסוטיוס (Cossutius). אבל 11 שנים אחר כך, כשאנטיוכוס מת, נעצרה הבנייה שוב.

שוב יעברו כ-300 שנה, עד שלקראת ביקור אדריאנוס (Hadrian) באתונה, במאה ה-2, הושלם המבנה. זה היה השלב שבו הוא הוקדש לזאוס האולימפי, זאוס אולימפיאוס.

החוקרים סבורים שרעידת אדמה היא שהחלה את הרס המקדש, בתקופה שאחר-כך. בימי הביניים ובתקופות שאחריה פורק המקדש, כשנלקחו רבות מאבניו כחומרים בשימוש משני, כלומר לבנייה מאוחרת יותר.


#אדריכלות מקדש זאוס האולימפי
הממדים המקוריים של מקדש זאוס אולימפיאוס היו 96 על 40 מטרים. מתוך 104 עמודיו המקוריים נשארו 15 במקומם ועמוד נוסף שכוב על הקרקע. גובה העמודים הוא מעט מעל 17 מטר וקוטרם 2 מטרים.

במקור, הקיפו העמודים הללו חדר פנימי שבו ניצבו פסלים גדולים. השיש שבו נעשה שימוש לבניית המקדש הובא מהר פנטלוס (Mount Pentelus).


#טיפים
בסוף השבוע האחרון של ספטמבר הכניסה ללא תשלום.

בימי א' בין ה-1 בנובמבר עד ה-31 במרץ הכניסה היא בחינם.


ביקור במקום:

https://youtu.be/Qx-jhn3K96g


ועוד אחד:

https://youtu.be/aqABael4TRo


הכך הוא נראה פעם?

https://youtu.be/nfKcq9pGJTo
כיכר מונסטיראקי
כיכר מוֹנַסְטִירַאקִי
#על הכיכר של שוק הפשפשים

כיכר מוֹנַסְטִירַאקִי (Monastiraki Square) היא כיכר סואנת, עתירת אנשים, תנועה סואנת וצפירות רבות של מכוניות.

הכיכר הזו מוכרת לתיירים רבים בזכות שוק הפשפשים שמשתרע על האזור שיוצא ממנה. אבל יש המפספסים אותה ככיכר מעניינת בעצמה. בין ריחות הסופלקי והקבב שיוצאים מהמסעדות הנושקות לכיכר, לאמני הרחוב והמוני התיירים, הכיכר הזו מלאה בפעילות וגירויים.

בכיכר מונסטיראקי יש כנסיה קטנה ששמה כשם הכיכר ובמרכז הכיכר, לא רחוק ממנה, יש גם מזרקה נאה ועשויית שיש. במהלך העשורים האחרונים שופצה הכיכר ושולבה בה תחנת המטרו הסואנת שנבנתה מתחתיה. זו, אגב, נחשבת לאחת מתחנות המטרו המרשימות בעולם.


#טיפים
היזהרו מהכייסים הרבים שבכיכר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/oZBQB8_v7ig


וביקור במקום:

https://youtu.be/oIhyhUKhqMw
כנסיית סנט ג'ורג'
כנסיית אַיוס יֶאוֹרְיוֹס
#על הכנסייה הקטנה שעל הליקבטוס

כנסיית אַיוס יֶאוֹרְיוֹס (Agios Georgios), או סנט ג'ורג' (Church of St George), היא כנסייה שממוקמת על גבעת ליקבטוס, בגובה 277 מטר, ברובע פלקה שבמרכז אתונה.

אם תגיעו ביום ראשון בבוקר, תוכלו לראות את קהילת המקום המגיעה לתפילה בכנסיה. בצפון הגבעה, ליד הכנסייה, תוכלו לראות אחר כך תיאטרון קטן ונעים לביקור.

אטרקציה מרהיבת עין על הגבעה היא מרפסת התצפית הנפלאה, המשקיפה על כל אתונה. ממנה תוכלו לראות את כל העיר שמסביב, את גבעת האקרופוליס הנישאת מעליה ואת נמל פיראוס המפורסם שמנגד.


#טיפים
ניתן לעלות לכנסייה הקטנה במדרגות, או ברכבל פוניקולר מרחוב Ploutarhou street, במחיר 6 יורו.

ליד הכנסיה כמה מסעדות לתיירים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/fc7FqgVSx8Q
סוניון
כֵּף סוּנְיוֹן
#על מקדש פוסידון עם השקיעות היפות שלו

מקדש פוסידון (Cape Sounio) נמצא ב"כֵּף סוּנְיוֹן" (Cape Sounion), או בשמו היווני כֵּף סוּנְיוֹ, שבפינת חצי האי סוניון.

המקדש, שרבים קוראים לו בפשטות כף סוניון, הוא אחד המקדשים המפורסמים ביוון וללא ספק מהמרהיבים שבהם, לא רק במבנהו הקלאסי אלא גם מבחינת מיקומו. זהו אתר עתיק הנמצא בנקודה ציורית במיוחד, על גבעה הניצבת ממש בקצה חצי האי סוניון, מוקפת ים כחול עד קצה האופק, עם נוף פנורמי של המפרץ הסארוני, אל מול האיים הנשקפים מנגד, במיוחד האיון פאטרוקלוס שניצב ממש ממול.

כבר אלפי שנים ששרידיו המונומנטליים של מקדש פוסידון משקיפים אל הים ומתנשאים בראש הכף הסמוך לשפת המים. ניצב הוא בהוד על הגבעה הרמה, בקצהו הדרומי של חצי האי אתיקה, רק 69 קילומטרים דרומית-מערבית לאתונה ואלפי שנים מהעידן המודרני.

אגב, נקודת צילום יפה על המקדש המיוחד הזה היא מהגבעה שמולו. ממנה ניתן ללכוד את המקדש ואת עמודי השיש שלו ולמולם את הים הכחול ושובלי הסירות הלבנים שעל פניו.


#תולדות מקדש פוסידון
המקדש נבנה בסביבות 440 לפני הספירה, בתקופה הקלאסית של יוון העתיקה. זה היה ככל הנראה חלק מתוכנית הבנייה המפורסמת של פריקלס (Pericles) באתונה וביוון העתיקה. החוקרים סבורים שמקדש פוסידון עצמו תוכנן על ידי אותו אדריכל שבנה את מקדש הֶפַייְסְטוֹס שבאתונה.

למעשה, מקדש פוסידון נבנה על חורבות מקדש קדום יותר, שנהרס כ-40 שנה לפני כן. היו אלה חיילי קסרקסס, שפלשו לאטיקה והרסו את המקדש, ביחד עם הרס מקדשי האקרופוליס של אתונה. קסרקסס הוא שמו היווני של חְשְיָארְשָׁ הראשון, מלך פרס האחמנית בשנים 485 עד 465 לפני הספירה.

רושם עמוק הותיר יופיו של המקום על רבים במהלך ההיסטוריה. בחצי האי סוניון ובמקדש פוסידון ביקר כאן אחד הידועים שבהם. זה היה המשורר הרומנטי הידוע לורד ביירון. הוא ביקר כאן ב-1810-11, כשעשה בביקורו הראשון ביוון והתגורר מספר חודשים באתונה. שמו של המשורר האנגלי הרומנטי חקוק עד היום על בסיסו של אחד מעמודי המקדש והסברה היא שהוא עצמו חקק אותו, אם כי הדבר לא מוכח לחלוטין. כך או כך, הלורד ביירון גם מזכיר את סוניון בשיר "איי יוון" (Isles of Greece) וכותב:

Place me on Sunium's marbled steep
Where nothing save the waves
and I May hear our mutual murmurs sweep.


#כיף בכף סוניון
בילוי של חצי יום או יום שלם באיזור ווליאגמני (Vouliagmeni) שמדרום לאתונה ובפרט בכף סוניון שבקצהו הדרומי, יהיה כיף של ממש. לא הרחק מהמקדש תמצאו חופים מקסימים ומעולים, בהם ניתן לשלב נופש ים-תיכוני נעים, עם התרבות וההיסטוריה שמגולמים במקדש הקלאסי המרשים לאל פוסידון.

ובכלל, כף סוניון ממש קרוב למרכז יוון ונמצא לא יותר משעה וחצי מאתונה או 20 דקות נסיעה מנמל התעופה הבינלאומי של אתונה. בואו לבקר בו!


#טיפים
המקדש פתוח בכל ימות השבוע מ-09:30 בבוקר ועד השקיעה.

הכניסה מתחת לגיל 18 - חינם.

יש מזנון בכניסה לאתר, אבל הביאו מים לכל מקרה, כי יכול להיות חם.


מבט מקרוב על מקדש סוניון:

https://youtu.be/Bk7BeWrDyww


ומהאוויר:

https://youtu.be/Kuu2CXIyE2I


רוצים סיור מודרך?

https://youtu.be/Ximbk82X5y0


שוק הפשפשים של אתונה
מוֹנַסְטִירַאקִי, שוק הפשפשים
#על שוק הפשפשים של אתונה

שוק הפשפשים רחב הידיים של מוֹנַאסְטִירַאקִי הוא שוק הפשפשים המוכר של אתונה. הוא מתקיים בימי ראשון מאז שנת 1910, בכיכר אביססיניאס (Avissinias Square) שבמרכז מונסטיראקי. פעם זה היה מרכז אתונה העות'מנית וכיום באזור הבזאר והשוק.

כאן תוכלו לנסות ולצוד עתיקות ומציאות. המוני חפצים ובגדים מונחים כאן לראווה על המדרכות. כמו כן תוכלו למצוא כאן כמעט כל פריט שתוכלו לדמיין - עתיקות, תכשיטים, נברשות, בגדים, כלי מטבח, מתנות, תקליטי ויניל, ספרים ישנים, מזכרות ועוד.

העתיקות שמוצעות כאן יכולות להפתיע גם חובבים מנוסים. ממזכרות מפתיעות ממלחמת העולם השנייה ועד לשעונים עתיקים, מוצרי וינטאג' ועיצוב, צעצועים של פעם, כלי נשק מימים עברו ועד לעתיקות אמיתיות ומזויפות.

מה שנחמד כאן הוא שלא קונים כאן רק תיירים. גם תושבי אתונה אוהבים לקנות בשוק הפשפשים, שנמצא בקצה איזור הפלאקה שלרגלי האקרופוליס.

ברחובות שוק הפשפשים אתונה יש גם לא מעט טברנות, חנויות, מסעדות ובתי קפה רבים.


#טיפים
אף שהוא פתוח לאורך כל השבוע, השוק פופולרי במיוחד ביום ראשון.

הכניסה לשוק מרחוב Ermou או מרחוב Ifaistou והוא משתרע גם לאורך הרחובות ארמו (Ermou) ופנדורוסו (Pandrossou).

מותר ואפילו מומלץ להתמקח עם הסוחרים בשוק.

היזהרו מכייסים שמוצאים בשוק הזה פרנסה.

אל תגעו בארכיאולוגיה - או שהיא מזויפת או שהוצאתה מיוון אסורה בחוק.


ביקור במקום:

https://youtu.be/oIhyhUKhqMw
כיכר ארידס
#על הכיכר עם שכבות ההיסטוריה של אתונה

כיכר ארידס (Aerides Square) שנמצאת בשכונת הפלקה היא למעשה מיקומו של מגדל הרוחות, אותו מגדל הלניסטי קדום, שמוקף בעמודי מקדשים וחורבות רומיות עתיקות.

למעשה, יש בכיכר שכבות של ממצאים היסטוריים מיוון העתיקה, החל מהאגורה הרומאית, דרך מגדל הרוחות, מקדש האקרופוליס שלמעלה ואוסף שרידים ביזנטיים ועות'מאנים.


ביקור בכיכר והמראות שבה:

https://youtu.be/suFvWJp-gZ8
הגנים הלאומיים
#על הריאה הירוקה של מרכז אתונה

בסמוך לבניין הפרלמנט המרשים של אתונה, שהיה פעם ארמון המלוכה, נמצאים הגנים הלאומיים (National Gardens) של העיר. הללו מהווים מקום מפלט נהדר מהרעש וההמולה של אתונה, העיר הגדולה ביוון.

זהו פארק ירוק וגדול, שבו גנים יפים ועצי צל רבים. יש כאן גינות פרחים, אגם קטן, פסיפסים רומיים, חורבות ועתיקות. כל אלה ניצבים לצד פסלי אמנים, מוזיאון בוטני וגן חיות קטן שניצב בסמוך לגנים הללו.

הגנים הלאומיים ניטעו בשנת 1840, על ידי המלכה עמליה. היא דאגה להקימם סביב ארמון המלוכה של אותם ימים והם היו לגנים המלכותיים שלה. כיום הם פתוחים לציבור הרחב וניצבים בסמוך לאותו ארמון, שהפך מאז לבניין הפרלמנט היווני.

עם מגרש משחקים רחב ידיים, טווסים שמשוטטים ברחבי הגנים ומזרקות נאות, הביקור כאן מומלץ למשפחות עם ילדים ולמטיילים מבוגרים. יש בגנים הנעימים והמוצלים מתקני שעשועים לילדים, אגמים קטנים, מזרקות ובריכות,עם ברווזים השטים חרישית ואפילו גן חיות קטן.

יתכן שצעירים תוססים ומחפשי פעילויות פחות ימצאו בו עניין, אבל יוכלו גם הם לנוח שעה קלה, בטרם ימשיכו במירוץ להיכרות עם כל פלאי אתונה.


#טיפים
הביקור בלילה בגנים אינו מומלץ ועלול להיות מסוכן.


ביקור במקום:

https://youtu.be/1TaGBap4kQs


ועוד ביקור:

https://youtu.be/uHLuVQGYw8s
קבר החייל האלמוני באתונה
#על האנדרטה לחיילים האלמוניים וחילופי המשמר באתונה

קבר החייל האלמוני (Tomb of The Unknown Soldier), שבכיכר סינטגמה, ממוקם בחזית בית הפרלמנט של יוון, הפרלמנט ההֶלֶנִי, שכינויו "ווּלִי". מדובר באנדרטה לחייל האלמוני שעליה שומרים אנשי המשמר הנשיאותי היווני, במשך 24 שעות ביממה.

כמו אנדרטאות רבות ברחבי העולם שנקראות כך, גם קבר החייל האלמוני שכאן נבנה, בכדי לציין את זכרם של החיילים שנפלו במלחמות וגופותיהם לא זוהו מעולם. וכמו ברבים מהקברים הללו בעולם, גם באתונה מהווה האנדרטה מוקד לעריכת טקסי זיכרון ממלכתיים.

נסו להגיע בכל שעה עגולה אל חזית בית הפרלמנט ולצפות באנשי המשמר המכונים "אֶבְזוֹנִים" (Evzones) ומתחלפים לצלילי תזמורת. ילדים ממש אוהבים את זה וגם מבוגרים מוצאים בטקס עניין, מה עוד שהחיילים, בחצאיות מסורתיות ונעליים עם פונפונים, שונים מכל חייל שאנו מכירים.

מעניינת גם הצעידה, המסוגננת והנוקשה, של החיילים. בהליכה טקסית ומסורתית, שלא רואים הרבה כמוה, הם מניפים את רגליהם גבוה ומחזירים אותן לקרקע ברקיעה חזקה.

אגב, אם תצליחו להגיע לכאן בימי ראשון או ימי חג לאומיים, בשעה 11:00, תראו את המשמר מתחלף בחיילי יחידת עילית מחיל הרגלים של הצבא היווני, כשהמוסיקה, המושמעת בידי תזמורת צבאית של ממש, מוסיפה נופך חגיגי לטקס, שמשתתפים בו לא פחות מ-120 חיילים.

על האנדרטה עצמה כתוב חלק מנאום הספד לחיילי יוון, שנשא פריקלס ביוון העתיקה.


טקס חילופי המשמר בקבר החייל האלמוני:

https://www.youtube.com/watch?v=ea4rhvEZFp4
גבעת לִיקַבִּיטוּס
#על גבעת התצפית המעולה של ליקבטוס

האגדה מספרת ששמה של גבעת לִיקַבִּיטוּס (Lycabettus Hill), "גבעת הזאבים", בא מהעובדה שעל הגבעה חיו בימי קדם זאבים רבים. אבל אם בתקופה העתיקה שכן בראש הגבעה המקדש לכבוד האל זאוס, כיום ידועה הגבעה, המתנשאת לגובה של 277 מטרים, כנקודת התצפית הטובה ביותר באתונה.

גבעת "הליקאביטוס" ניצבת במרומי הרחובות שמקיפים את רובע קולונאקי. שטח הגבעה מיוער ויש בו מסלולי הליכה נחמדים. תוכלו גם לבקר בכנסייה הלבנה והיפה של אגיוס ניקולוס, ביוונית קאפלת סנט ג'ורג'. על הגבעה יש גם תיאטרון פתוח ומסעדה שממנה נשקף נוף מדהים.

אבל מכאן תוכלו גם סתם לעמוד ולהשקיף על העיר כולה. התצפית הפנורמית הנהדרת, משתרעת על פני כל העיר ועד לים. קחו את הזמן ונסו לאתר בעיניכם את אזור האקרופוליס ואת הפלאקה. מנגד, אתרו את נמל פיראוס והרחק בים, את האי הקרוב איגינה.


#טיפים
אל הגבעה תוכלו לעלות באמצעות הטלפריק - הרכבל העולה כשהוא נוסע בתוך צלע ההר. גם אליו צריך לטפס מעט, אבל מיטיבי לכת יוכלו לעלות במדרגות עד לפסגה.

העלייה במדרגות לא קלה ובימי הקיץ חשופה בחלקה מאד לשמש. הצטיידו בכובע ובמים!


מבט מלמעלה על גבעת ליקבטוס:

https://youtu.be/SRNoAsvj_9A
השוק המרכזי של אתונה
#על השוק העיקרי בעיר אתונה

עמוס, צבעוני ומלא חיים, ריחות וצלילים, השוק המרכזי של אתונה (Athens Central Market), שנקרא גם "שוק וַארְוָואקְיוֹס" (Varvakios market), ממוקם באגורה שבלב העיר, בסמוך לבית העירייה של אתונה. זהו השוק המרכזי והגדול של אתונה ותוכלו להעביר בו שעות ארוכות.

השוק המרכזי, שנקרא גם "אגורה", הוא שוק מרתק ומופלא שתוכלו להעביר בו יום שלם. מדובר בשוק מזון בעיקרו, שכולל מתחם בשר, דגים, פירות ים, ירקות ופירות.

הוא שוכן בתוך מבנה מתכתי ענקי מהמאה ה-19, שסביבו מתפצלים כמה שווקים קטנים שמציעים מוצרי מזון אחרים. למשל שוק התבלינים שברחוב אֶוְורִיפִּידוֹ (Evripidou), הרחוב המקביל לשוק הירקות. אל תחמיצו את החנויות עם הזיתים, המגוון האדיר של שמן זית והגבינות היווניות, שמסביב לשוק.

אם תחפשו היטב, תמצאו בשוק גם בגדים ונעליים, ואפילו גאדג'טים ומוצרי אלקטרוניקה זולים. מסביב לשוק גם טברנות רבות ובשעות הערב הוא הופך לאזור ומתחם מסעדות סואן ותוסס.


#טיפים
הגיעו לשוק בנעליים סגורות - הרצפה יכולה להיות רטובה ומחליקה, בייחוד באיזור הדגים והבשר.


סיור בשוק המרכזי של בירת יוון אתונה:

https://youtu.be/V9Q-iJOI9jg
הפְּלַאקָה
#על השכונה העתיקה באתונה, שמתעוררת לחיים בערב

ציורית, עתיקה ובליינית להפליא, הפְּלַאקָה (Plaka) היא השכונה העתיקה ביותר והמפורסמת ביותר של אתונה. היא שוכנת על המורדות הצפוניים והמזרחיים של האקרופוליס, ומדהים לחשוב שהשכונה הזו מיושבת ברציפות כבר 5,000 שנה.

גם בימינו, פלאקה נחשבת לעיר העתיקה והציורית של אתונה. היא נמצאת במיקום המרכזי ביותר בעיר ונחשבת לאחד מיעדי התיירות המפורסמים של העיר. שיטוט בשכונה ששמה הנרדף "אתונה הישנה", הוא בגדר חובה לתייר היסודי ומסע אל העבר.

פלאקה נולדה משכונה עתיקה שהייתה כאן בימי קדם ונבנתה על צלע ההר של האקרופוליס. במהלך ההיסטוריה של המאה האחרונה היא הלכה ושקעה והפכה למקום עלוב, עני ונחשל. רק הטברנות שלה ומיקומה מתחת לאקרופוליס שמרו אותה כמקום שתיירים נוהגים להגיע אליו, לשוטט בסימטאות, לבלות, לאכול ולשתות, בעיקר בשעות הערב.

אבל כדרכן של שכונות עוני, שפורצות לפתע וחוזרות לתודעה, גם הפלאקה של אתונה הולכת ומתגלית כשכונה שוקקת חיים, אופנתית ומקום נחשק לצעירים מגניבים. הצעירים האלו באו אל הדירות הזולות ושינו את פניה. בתים רבים ששופצו ושוחזרו בה בעשורים האחרונים, הצטרפו אל הטברנות הידועות שלה ואל חנויות המזכרות לתיירים וכרגע היא מקום מלא עניין בשעות הערב ובלילה של העיר הגדולה ביוון.

תיירים רבים באים לכאן לשיטוט, קניות בחנויות, ישיבה בבתי הקפה שברובע וסעודות בטברנות הרבות שנמצאות בו. לא מעט רחובות בשכונה מיועדים להולכי רגל ובכיכרות הציבוריות ניתן לחזות באמנים ובנגני רחוב.


#על אדריכלות הפלאקה
את שכונת פלאקה מחלק הרחוב הראשי, רחוב אדריאנו (Adrianou street), לשניים. משני צידי הרחוב, שנפרש לאורך כל השכונה, נמצאות פלאקה העליונה (Ano Plaka) ופלאקה התחתונה (Kato Plaka).

שכונת פלקה היא סוג של כפר בתוך העיר. בתוך מבוך של סמטאות ציוריות וצרות, ניתן לראות בשני חלקי השכונה מבנים יפים, המעוצבים בסגנון ניאו-קלאסי, כשלרבים מבתי השכונה יש גגות רעפים אדומים ועל המרפסות הציוריות שלהם ניצבות אדניות מלאות בפרחים.

זה לצד זה ניצבים כאן בתים מטופחים, לצד חורבות ועתיקות ארכיאולוגיות מיוון העתיקה.

גם העיצוב היווני הפשוט והנהדר בא כאן לידי ביטוי. אופי מיוחד מקנים כאן השולחנות בצבעי הדגל היווני, הכחול לבן, של הטברנות שברובע, לצד פרחי גרניום ובוגנביליה בשלל צבעים, הרבה צהוב של אבנים עתיקות וגרלנדות צבעוניות שנדלקות כאן בערב.


#היסטוריית הפלאקה
פלאקה נבנתה ממש מעל האגורה העתיקה שהייתה כאן בימי יוון הקדומה ונבנתה על צלע ההר של האקרופוליס. תחת השלטון העות'מאני הפכה השכונה לרובע הטורקי ואפילו המושל הטורקי התגורר בה.

במהלך מלחמת העצמאות היוונית, נטשו תושבים רבים את פלאקה וחזרו אליה רק כשהוכרזה המדינה היוונית החדשה, תחת המלך אוטו.

בסוף המאה ה19, התיישבו בפלאקה אלבנים רבים, שהיו חלק מקהילה שעל שמה קיבל הרובע שם חדש - "הרובע הארבני" (Arvanite Quarter).

שריפה ששרפה בשנת 1884, בתים רבים בפלאקה, הביאה לחפירות בשכונה ולגילויים ארכיאולוגיים מסעירים, בדמות מבנים רומיים עתיקים וממצאים רבים מאתונה העתיקה.

בשנות ה-60 של המאה הקודמת, התפתחה תרבות מוסיקלית יוונית בשכונה ובשנות ה-70, היא הפכה למעוז של ברים ומועדוני לילה פרועים.

כיום שבה הפלאקה ותופסת את מקומה כשכונה תיירותית, המשלבת צעירים עם מבוגרים ותיקים, טברנות עם בתי קפה ותושבים מהמעמד הבינוני. כמעט מכל מקום כאן רואים את האקרופוליס המואר בלילה, מה שמזכיר שכינויה של הפלאקה, היה בעבר "שכונת האלים".


מבט מקרוב על הפלאקה באתונה בשיטוט בשעות היום:

https://youtu.be/dXj9pDpHT10


תמונות מהשכונה הישנה והיפה הזו:

https://youtu.be/YzUW9N3_gJ8


המסעדות והבילויים הליליים בפלאקה הם נפלאים:

https://youtu.be/cza8DiZRygk


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.