» «
פסל אלכסנדר סטמבוליסקי
אנדרטת אלכסנדר
#על פסלו של ראש הממשלה הבולגרי שנרצח

רואים את הפסל הכהה של מנהיג הניצב משמאל לבית האופרה והבלט של סופיה?

זהו ראש הממשלה הבולגרי אלכסנדר סְטָמְבּוֹלִיְסְקִי (Aleksandar Stamboliyski). הוא היה ראש ממשלה פרוגרסיבי, מתקדם לזמנו, שניסה להנהיג בבולגריה רפורמות ונרצח כאן בשנת 1923.


#קיצור חייו
סטמבוליסקי היה מנהיג חקלאים, שייצג את הלכי הרוח של איכרי בולגריה ופשוטי העם, אנשים שקצה נפשם ממלחמות. בשנים 1919-1923 הוא נבחר לראש הממשלה הבולגרי.

הוא היה אידיאולוג ומנהיג "המפלגה האגררית", מפלגה עם השקפת עולם אנטי-מיליטריסטית ואנטי-מלוכנית ובזכות כך הייתה גם היחידה שהתחזקה פוליטית, לאחר מלחמת העולם הראשונה.

כמנהיג הייתה לו מחויבות לאיכרים ולאנשי הכפר. הוא ניהל מדיניות נגד העירונים והתיעוש של אותם ימים. במדיניות האנטי-תעשייתית שלו הוא הוביל לחלוקה מחדש של אדמות לאיכרים. המדיניות הזו השניאה אותו על הבורגנות ויצרה מתח חברתי עצום.

ניסיון להתנקש בחייו ב-1923 על ידי המפלגה המהפכנית המקדונית (IMRO), הביאה אותו לדיכוי עז כנגד יריביו הפוליטיים השונים. אך לבסוף הצליחו המקדונים הקיצוניים מה-IMRO לרצוח את ראש הממשלה אלכסנדר סְטוֹאִימֶנוֹב סְטָמְבּוֹלִיְסְקִי ובצעו הפיכה צבאית בבולגריה.
אנדרטת החייל האלמוני
אנדרטת החייל האלמוני
#על מצבה לחיילים הבולגרים עם אריות אבן ואש תמיד

צמוד לקיר האבן האדומה של כנסיית סבטה סופיה העתיקה, נמצאת אנדרטת החייל האלמוני (Monument of the Unknown Soldier). אנדרטה זו מנציחה את גיבורי האומה הבולגרית, שהקריבו את חייהם למענה, לרוב בשדה הקרב.

עבור כל בולגרי שאוהב את ארצו וודאי עבור הנוצרים המאמינים שביניהם, אין מקום נכון ממנה מאשר בסמוך לכנסייה.

במרכז המונומנט המרשים ניצב כן צנוע ונמוך המוקדש לחייל האלמוני, כשהוא מואר בלהבה נצחית, אש תמיד וסמל לזיכרון הנופלים במלחמות בולגריה ומי שמקום קבורתם לא נודע.

בסמוך למונומנט הצנוע ניצב פסל מרשים של האריה, הסמל הלאומי של בולגריה, המגן על האנדרטה. באופן טבעי, משמש האריה השומר גם את ילדי העיר והתיירים המבקרים כאן, לטיפוס ולמשחק. החיים, כמו תמיד, חזקים מהכל.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Ls9ps4eA64M


הדרכה:

https://youtu.be/ezf5tDdneWs
כנסיית סווטה נדליה
כנסיית סווטה נדליה
#על הכנסייה שהתפוצצה לפני מאה שנה

כנסיית סווטה נדליה (Tsurkva Sveta Nedelya), שבכניסה לרחוב ויטושה, היא כנסייה בסגנון ניאו-ביזנטי, עם שפע של ציורי קיר עתיקים, עיצוב פנימי מפואר ורוחניות מורגשת.

הכנסיה אינה מיוחדת או שונה מכל כנסייה אחרת בבולגריה, למעט מקרה היסטורי בודד שהביא להריסתה ב-1925 ולשיחזורה בהמשך.

ההרס היה תוצאה של פיגוע הטרור הגדול בתולדות בולגריה, שהתרחש כאן ב-16 באפריל 1925. הוא הופנה כלפי מלך בולגריה, בוריס השלישי והפמליה שלו, שכללה בכירים בממשלה.

המבצעים נמנו על תא מחתרתי של המפלגה הקומוניסטית. הם הניחו בכנסייה פצצה אדירה שהרגה 160 איש ופצעה 320 נוספים.

הרצח המאורגן הזה יצר זעזוע אדיר בבולגריה. הזעם כוון אל הקומוניסטים אבל הוא הגדיל גם את האנטישמיות, בשל העובדה שאחד הטרוריסטים שביצעו את הפיגוע היה יהודי.


#טיפים
הכניסה חופשית.

הדליקו כאן נר והרשו לעצמכם לבקש בקשה מיוחדת ואישית, שידועה רק לכם.


ביקור במקום:

https://youtu.be/djrl9EvFKt0


בלוגרים:

https://youtu.be/50r53W2GM_g


הדרכה:

https://youtu.be/JV6USjrc8No
קתדרלת אלכסנדר נבסקי
קתדרלת אלכסנדר נבסקי
#על הכנסייה המרהיבה שהפכה לסמל העיר סופיה

קתדרלת אלכסנדר נבסקי (Alexander Nevsky Cathedral) היא הכנסייה הענקית והמרשימה של העיר סופיה והסמל התיירותי שלה.

הקתדרלה הראשית הזו הוקמה בשנת 1919 לזכר 200 אלף חיילים רוסים שנהרגו במאבק על חירות בולגריה. היא מתנשאת לגובה של 53 מטרים ומרשימה בגודלה. היא יכולה להכיל בתוכה עד 5,000 מתפללים בעמידה.

מדובר במבנה ענקי ואחד הבניינים שכל מי שמבקרים בסופיה חייבים לראות במהלך הביקור כאן. ואכן, בנוסף למאמינים ולאנשי הכנסייה המשמשים בקודש נוהרים אליה בכל יום מאות תיירים מכל הדתות, הבאים להתרשם מהעיצוב הייחודי וציורי הקיר שבה.

הקתדרלה המרשימה ביופיה, שנמצאת מאחורי הפרלמנט הבולגרי, היא מושב הכנסייה האורתודוכסית הבולגרית בעיר וסמל לעצמאותן של העיר סופיה ובולגריה כולה.


#מעט היסטוריה
כנסיית אלכסנדר נבסקי המפוארת והמרשימה נבנתה בתחילת המאה ה-20, בסגנון ניאו-ביזנטי.

בניית הקתדרלה העצומה נמשכה כ-30 שנה, בין השנים 1882 ל-1912. על הבנייה הוחלט לאחר מלחמת 1877, לכבוד ולזכר 200 אלף החיילים שנהרגו במלחמה של צבא רוסיה נגד האימפריה העות'מנית ולמען החירות של בולגריה.

בעבר התקיימו בקתדרלה העצומה והיפה אירועים ממלכתיים גדולים, דוגמת ההלוויה של מלך בולגריה, בוריס השלישי, שהתקיימה כאן בשנת 1943.


#מקור השם
המבנה הבולט ביופיו קיבל את השם "אלכסנדר נבסקי", שם הניצחון שבחר לעצמו נסיך נובגורוד הרוסי, אלכסנדר ירוסלביץ'. אותו נסיך הגן עם חייליו במאה ה-13 על אזור הנהר נייבה וניצח את שוודיה ואת המסדר הליבוני, שהורכב מאבירים גרמנים שניסו לכבוש את האזור.

את השם "נבסקי" שפירושו הוא "של נייבה", אימץ המנהיג האמיץ ב-1240, אחרי הקרב והניצחון הגדול שנחל. קרב נייבה נחשב לאחד הניצחונות הגדולים של רוסיה בימי הביניים.


#מה תראו מבחוץ?
כבר ממרחק רב קתדרלת אלכסנדר נבסקי מרשימה מאוד. לא לחינם הפכה הקתדרלה, על המבנה הניאו-ביזנטי המרשים שלה, לסמל התיירותי ואם תרצו "נערת הפוסטר" של העיר סופיה.

במבט על כל המבנה בולטות כיפות הטורקיז הקטנות של הקתדרלה והכיפה הגדולה והמרשימה, המצופה זהב.

כשמתקרבים אפשר לראות שהקתדרלה המוזהבת והמעוטרת בולטת במרחב פתוח ואין בקרבתה מבנים אחרים. זה לא פלא, אם לוקחים בחשבון שהקתדרלה הזו היא בעצם אנדרטת זיכרון למאות אלפי לוחמים שנפלו במלחמות על האזור שהיום הוא המדינה הבולגרית.


#מבט פנימה
מבפנים, קתדרלת אלכסנדר נבסקי היא אפלולית, שקטה וקרירה מאוד. כמו מבחוץ, גם בתוכה קל להתרשם מהפאר והכישרון הרבים, שהושקעו על ידי מיטב אמני בולגריה ורוסיה בחלונות הוויטראז' המרהיבים, בציורי הקיר המיוחדים וברצפת השיש הנהדרת.

הקתדרלה הגדולה היא בעלת עיצוב טיפוסי לכנסיות רוסיות של המאה ה-19. חדריה הפנימיים עמוסים בקישוטים מרהיבים ובתצוגות של פריטים עתיקים ודברי קודש יקרים, כמעט בכל פינה בה.

כמקובל בכנסיות כאלה, מוצגים בתוך הכנסייה שלל פריטי דת עתיקים. שימו לב במיוחד למוזיאון עם אוסף האיקונות הגדול בבולגריה, אוסף דיוקנאות של קדושים שמוצג כאן. האוסף הזה נאסף מכנסיות וממנזרים בכל רחבי המדינה ויש בו פריטים שצוירו בכל אלף השנים האחרונות.


#טיפים
הכניסה חופשית וללא תשלום. רק הצילום בה הוא בתשלום.

לפני הביקור הכנסייה, תנו מבט במבנים האחרים שבסביבתה, כמו התיאטרון הלאומי המרהיב על שם איוון וזוב.

אחרי הביקור כאן, תוכלו להתאוורר קצת בשוק הפשפשים הנחמד שפועל ברחבה שלפני הכנסייה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/dbWh8ktF6hw


מהאוויר:

https://youtu.be/n_Xfiz5-74M


ביקור במקום:

https://youtu.be/4C13N8HuWaQ


בלוגרים:

https://youtu.be/KIBbqDxGCew


הדרכה:

https://youtu.be/LM1LaM860Iw

חינם בסופיה

אנדרטת הצבא הסובייטי
אנדרטה לצבא הסובייטי
#על האנדרטה הרוסית שהפכה קנווס למחאת רחוב

האנדרטה לצבא הסובייטי (Monument to the Soviet Army) בשדרות הצאר אוסבוודיטל בסופיה היא אנדרטה אופיינית לזכר הרוגי ברית המועצות.

בשנת 1954 נבנה כאן המונומנט המרשים, לרגל יום השנה ה-10 לכיבוש בולגריה מידי היטלר ושחרורה בידי הצבא הסובייטי בשלהי מלחמת העולם השנייה.

במהלך השנים היא הפכה למוקד של מחאת גרפיטי בולגרית נגד הרוסים, מחאה אמיצה, פוחזת או גאונית - תחליטו אתם.

סביב הפסל יש פארק גדול שצעירים רבים מתאספים בו. לא פלא שהוא הפך עם השנים את המונומנט הרוסי למוקד של פעילות מלאה מקומית כנגד האימפריה שמסרבת להרפות מגרורותיה לשעבר בברית המועצות.


#מה רואים באנדרטה?
בראש האנדרטה למעלה נראית חבורת חיילים מהצבא הסובייטי, ליד גבר בולגרי ולוחמת חופש, אישה בולגרית שאוחזת בתינוקה.

בבסיס האנדרטה מספר תבליטים מפוסלים כשהמרכזי והמפורסם שבהם הוא זה של קבוצת החיילים הסובייטים שסביבה מתרכזות מחאות הצביעה של אמני הרחוב הפוליטיים של בולגריה.


#על מחאת "הבנסקי מבולגריה"
במהלך השנים משך המונומנט המרשים פעילויות מחאה שהתרכזו בצביעת חיילי הצבא הסובייטי בתבליט שבבסיסו, תוך חיזוק הדיון הציבורי המתמשך על ההשפעה המודרנית של הקפיטליזם המערבי אל מול היחס המסורתי לברית המועצות ולרוסיה של ימינו.

הצובעים הראשונים שבהם היו חבורה אנונימית שכינתה את עצמה "הרכב הקומיקס של פופרט", חבורה שצבעה את התבליט בצבעים שדימו אותם לגיבורי קומיקס מהתרבות הפופולרית של אמריקה, כולל סופרמן, רובין, הג'וקר, וונדר וומן, רונלד מקדונלד, קפטן אמריקה, סנטה קלאוס, המסכה ועוד.

מבחינת המוחים שימשה הצביעה כגיבורי העל דוגמה להשפעת אורח החיים האמריקאי על בולגריה, כשמתחת הם אף הוסיפו בבולגרית "בקצב עם הזמן".

הצבע אמנם הוסר, הפוליטיקאים גינו את המחאה כמעשה ונדליזם, אבל התקשורת הבינלאומית סיקרה את המעשה בהרחבה ובבולגריה הוא עורר דיון ציבורי בבולגריה, בין מתנגדי ההשפעה הרוסית ותומכיה. סרט תיעודי קצר שנעשה על המחאה הזו בשנת 2013 זכה בפרס במקום השני בפסטיבל In Out בפולין.

זה לא הסתיים במחאה הזו. חבורת החיילים האומללה קיבלה במהלך השנים המון צבע, כשכל צביעה מתאפיינת בצבעים הרלוונטיים לעניין ובתוך ימים ספורים נמחקת על ידי השלטונות.


#מחאות נוספות
ב-10 בפברואר 2012, הולבשו החיילים בבסיס המונומנט במסכות של אנונימוס, עם פניו האייקוניות של גיא פוקס, במחאת אנטי-ACTA.

ב-17 באוגוסט 2012 צולמו החיילים שבתבליט עם מסכות של להקת פוסי ריוט, במחאה על מעצרן של חברות הלהקה המתנגדת למשטר הרוסי.

ב-1 בפברואר 2013, במהלך "יום הסרט השחור", היום הלאומי בבולגריה להנצחת קורבנות הקומוניזם, נצבעו שלוש מהדמויות בצבעי דגל הלאום הבולגרי (לבן, אדום וירוק).

ב-21 לאוגוסט 2013, נצבעה האנדרטה בצבע ורוד, לכבוד יום השנה ל"אביב של פראג 1968". על שום השתתפות הצבא הבולגרי אז בדיכוי החופש והדמוקרטיה הקצרה בצ'כיה נכתב בכתובת שנוספה לדמויות הוורודות "בולגריה מתנצלת".

ב-23 בפברואר 2014 ושוב ב-2022 נצבעה האנדרטה בצבעי הדגל האוקראיני, במחאה על פלישות רוסיה לאוקראינה ולזכר הטבח של 2014 בעיר קטין.


מחאות הצבע:

https://youtu.be/r9ekl7KlXs8


מבט מקרוב:

https://youtu.be/4chj8vuPhu8


ביקור במקום:

https://youtu.be/zsxgVSAcxys


הדרכה:

https://youtu.be/o2Ctvsg6s_I
הגלריה הלאומית לאמנות זרה
הגלריה הלאומית לאמנות זרה
#על מוזיאון האמנות הגדול ביותר בבולגריה

הגלריה הלאומית לאמנות זרה (National Gallery for Foreign Art), שבעיר סופיה, מציעה אוסף מגוון ומסקרן של אמנות בינלאומית.

הגלריה נחשבת למקום הנכון בעיר לראות בו אמנות של אמנים שאינם בולגרים. עד 2015 היא הייתה מוסד עצמאי. מאז אותה שנה היא נמצאת עם הגלריה הלאומית באותו בניין.

המוזיאון הזה ראוי לביקור, גם אם ההרגשה כאן לעתים שאוסף האמנות המוצג בו לא הורכב על פי קו מנחה כלשהו, אלא יותר מזכיר אוסף מקרי של פריטים אקלקטיים.

בעינינו הביקור בגלריה הלאומית לאמנות זרה הוא חובה לאוהבי אמנות המבקרים בעיר, גם בזכות בניין הגלריה הניאו-קלאסי. במקור הוא היה ארמון ההדפסים, שנבנה כאן במאה ה-19 והוא מרהיב ביופיו.


#מה תראו כאן?
לפניכם מוזיאון בן מספר קומות בחלל התצוגה שזכה כאן לשם National Gallery Square 500.

בקומת הקרקע מוצגים גילופי עץ הודיים מרהיבים מהמאות ה-19 ו-20. לצידם תצוגת גילופי עץ ממערב אפריקה, לצד תערוכת הדפסים יפניים צבעוניים ויפים. עוד בחלל הקומה שלל פסלים קתוליים שהובאו מגואה.

קומה שמעליה מחולקת לכמה גלריות. כאן מוצגים ציורים של אמנים מאירופה, מרביתם לא מוכרים במיוחד אבל יצרו פנינים וציורים יפים בהחלט.

לצידם מוצגות כאן טיוטות ושרבוטים של אמנים מסוף המאה ה-19, כולל סקיצות ארד מאת דָגָה, מאטיס והפסל הצרפתי הנודע אוגוסט רודן. מי שיצר את "האדם החושב". זוכרים?

חפשו את רישומי העיפרון של מילֶה, את עבודות של אמן האר נובו אלפונס מוּחָה (Mucha) מצ'כיה ואת פסל החזה של מאדאם דו בובארי של ז'אן ז'אק קאפיירי (Caffieri).

התצוגות בקומה העליונה משתנות מעת לעת והיא למעשה חלל תצוגה לתערוכות מתחלפות של יצירות אמנות בת זמננו.


#טיפים
הכניסה חינם לילדים עד גיל 12, לתלמידי אמנות בכל גיל, לעיתונאים ולאנשים עם מוגבלויות.

כניסה חינם לכולם בימי ראשון.

התוויות וההסברים ליצירות הם באנגלית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/9J641-ZNl5Y


מאוסף המוזיאון המאוחד:

https://youtu.be/pYtD7k4ui6Q
כנסיית סבטה סופיה
כנסיית סופיה הקדושה
#על הכנסייה שעל שמה נקראת העיר סופיה

קתדרלת סבטה סופיה (Tsurkva Sveta Sofia), או כנסיית סופיה הקדושה, היא כנסיה עתיקה וחשובה בעיר ואחד האתרים החשובים בבירת המדינה.

אדריכלות הכנסיה המרהיבה היא בסגנון ביזנטי והיא בנויה מלבנים אדומות. למעשה, על שם הכנסייה היפהפייה הזו, סנטה סופיה, קיבלה העיר סופיה את שמה.

הכנסייה ממוקמת במקום שבו ניצב בימי קדם תיאטרון רומי ובחלקו גם בית קברות מהמאה ה-2 לספירה.


#תולדות הכנסייה
מבנה כנסיית סנט סופיה או סופיה הקדושה הוא מבנה ביזנטי מהמאה ה-6. הכנסייה קודמת ועתיקה לעיר סופיה עצמה.

מאז המאה ה-14 נקראת העיר סופיה על שמה של הכנסייה הזו.

במהלך ההיסטוריה הכנסייה ידעה שינויים ותהפוכות רבים. כמה פעמים היא נשרפה ונהרסה מרעידות אדמה. בתקופת הכיבוש העות'מאני הפכו אותה הטורקים למסגד.

בכל אירוע כזה הושמדו ונהרסו בה חלק מציורי הקיר המיוחדים וירדו לטמיון יצירות אמנות דתיות, נדירות ויקרות מכל מחיר.

רעידת אדמה במאה ה-19 הובילה להרס ולנטישת הכנסייה עד לשנת 1908, זמן העצמאות הבולגרית.

בשנת 1914 הושלמה בניית הכנסייה מחדש תוך שמירה על העיצוב והאדריכלות הביזנטיים שהיו לה במקור. אז היא הפכה לכנסייה הרשמית של הקהילה הרוסית בבולגריה, תוך שהיא מקבלת עיצוב סובייטי משהו.

מאז ועד היום הפכה הכנסייה העתיקה שחזרה לחיים, לאחת הכנסיות החשובות בבירה הבולגרית ובימינו היא משמשת בין היתר כאתר פופולרי לחתונות ולוויות.


#טיפים
הכניסה חופשית.

לאחר הביקור כאן, שווה להקדיש כמה דקות לאנדרטת החייל האלמוני, הממוקמת מחוץ לכנסייה, צמוד לקיר שלה. הקיפו את הכנסייה ותגיעו.

בחודשי החורף הכנסייה לעיתים נסגרת מוקדם יותר.


הדרכה:

https://youtu.be/0FJ5KPXpLYM
הספרייה הלאומית של סופיה
הספרייה הלאומית של סופיה
#על הספרייה המרכזית של סופיה

הספרייה הלאומית בסופיה (The National Library of Sofia) היא הספריה המרכזית בעיר וממוקמת במרכזה.

היא ידועה בשמה המלא "הספרייה הלאומית סיריל ומתודיוס" (Cyril and Methodius library), על שם האחים הבולגרים סיריל ומתודיוס, זוג אחים יוונים מיסיונרים שהפיצו את הנצרות בקרב העמים הסלאביים וזכורים בעיקר בזכות המצאת הכתב הקירילי.

הספרייה נולדה כיוזמה של מורה מהעיר, מיכאיל בובוטינוב, שהפך למזכיר של מועצת העיר סופיה ויזם את הקמתה. הוא שהעלה בשנת 1878 את הרעיון של הקמת ספרייה שתשרת את צרכי החינוך והתרבות של התושבים בעיר.

לבניין ההיסטורי והמרשים ארכיטקטורה נהדרת ובחזיתו פסליהם של האחים שהיו לאישים המרכזיים בהתפתחות הכתב הקירילי המקומי.


#מה תראו כאן?
גם מבפנים וגם בגן היפה שבחוץ, הספריה הלאומית סיריל ומתודיוס היא פינה מיוחדת וסודית לאוהבי הקריאה והשלווה.

בספרייה הלאומית יש כיום אוסף המכיל בסביבות 8.5 מיליון כותרים ומסמכים. בין השאר נמצא כאן אוסף נדיר של כתבים עתיקים ומקוריים מהמאה ה-11 ועד המאה ה-19.

עוד נמצאים כאן גם הארכיון ההיסטורי של בולגריה והאוסף האמנותי-תיעודי של המוסד שמכיל גם אוסף פורטרטים וצילומים מעניין.

מחוץ לספרייה בולטים הגינה המקסימה שבחזית המבנה ופסליהם של האחים סיריל ומתודיוס, ממציאי הכתב הקירילי.


#הגינה
גם הגינה שמחוץ לספריה היא אטרקציה נחמדה. מדובר על גינה יפה להפליא, במיוחד באביב כשאפשר ליהנות בה מפריחת הדובדבן.

אבל הגינה הזו היא גם מקום שווה לנוח, לקרוא ספר או ללמוד בו.

תוכלו ליהנות בגינת הספרייה משלווה ושקט וזה גם מקום מושלם לשיחה, בילוי רומנטי או מנוחה כיפית בזמן הסיור בעיר.


#טיפים
הכניסה חינם.

בספריה Wifi בחינם.

בצד האחורי של הספרייה תמצאו בית קפה, עם משקאות ואוכל.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/4VCt9zODg5Y


ביקור במקום:

https://youtu.be/P0gWPeOpI6A


קדימון מסרט על האחים סיריל ומתודיוס:

https://youtu.be/AuuPdVnTcCo


סופיה סיטי ארט גלרי
סופיה סיטי ארט גלרי
#על גלריית האמנות של העיר סופיה

גלריית האמנות העירונית של סופיה (Sofia City Art Gallery), סופיה סיטי ארט גלרי, מציעה תצוגה נחמדה של אמנות הקלקטית עכשווית מיצירות אמני בולגריה ואחרים.

בקומת קרקע מציגים כאן אמנות קלאסית יותר, שיצרו אמנים בולגרים מלפני שנות ה-70 של המאה הקודמת.

הקומה בשנייה, לעומתה, מציעה בעיקר אמנות עכשווית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/oORLqwg4xRc


הדרכה (בולגרית):

https://youtu.be/xp0V540M6Xk


מקהלה בולגרית בהופעה בגלריה:

https://youtu.be/nkHGeiIQmRc
כנסיית הרוטונדה של ג'ורג' הקדוש
#על הכנסייה העגולה והמבנה העתיק בעיר

כנסיית ג'ורג' הקדוש (Church St. George Rotunda או Rotunda of Sveta George) היא המבנה העתיק ביותר בסופיה וללא ספק מבנה יוצא דופן בעיר, כמעט בכל מובן.

עתיקה ופגאנית - הכנסייה, שנקראת גם כנסיית הרוטונדה של סווטי גיאורגי, היא מבנה מעוגל ובנוי מלבנים אדומות. היא נבנתה בתקופת הקיסר קונסטנטינוס הגדול, כשבמקור היא הייתה בעצם מקדש לאלילים הרומיים.

בהמשך התקופה הרומית שימש המבנה גם כמבנה ציבורי כללי ועם קבלת הדת הנוצרית כדת האימפריה הרומית, הוא הפך ממקדש פגאני המוקדש לעבודת אלילים לבית טבילה נוצרי.

כיום הכנסייה הזו, שהוקמה במאה ה-4 לספירה, היא הכנסייה העתיקה בסופיה. בימינו היא מוצאת את עצמה ממוקמת בחצר של מלון שרתון סופיה ומאחורי בניין הנשיאות הבולגרית.


#מה תראו כאן?
כנסיית סנט ג'ורג' היא כנסיית הפרסקאות, כלומר ציורי הקיר העתיקים ששרדו מילניום שלם וממתינים לכם.

הכנסיה, הבנויה מלבנים אדומות, מאחסנת שלל ציורים ועיטורים מיוחדים כאלה, חלקם בני אלף שנים ויותר. אין הרבה מקומות בערי העולם שתראו מראות כאלה וזו בהחלט אטרקציה ייחודית.

עוד מעניין כאן שבתוכו מעוטר המבנה העתיק בשלל הפרסקאות, כשהן מוצגות כשכבות פרסקו על הקיר. העתיקים שבהם מתוארכים למאה ה-10 לספירה ושכבות חדשות יותר, מתקופות מאוחרות.


#טיפים
הכניסה חופשית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/yYyYeDMouqA


ביקור במקום:

https://youtu.be/416hFYBmSUk


בלוגרים:

https://youtu.be/6cL-nZunZV0
כנסיית סנט ניקולס הרוסית
#על הקתדרלה בעלת המראה הרוסי

אחת הכנסיות שמושכות את העין בטיול בסופיה היא כנסיית סנט ניקולס הרוסית (Saint Nicholas Russian Orthodox Cathedral). זו כנסייה קטנה בסגנון רוסי שבהחלט שווה ביקור כשמסתובבים במרכז העיר.

מבנה הכנסייה הוא אחד המרשימים בעיר סופיה. עם 5 כיפות בצל מוזהבות ומרשימות וצריחים גבוהים בגוון ירוק היא מזכירה את הכנסיות של מוסקבה וסנט פטרבורג.

ואכן, מדובר באחת הכנסיות היפות בסופיה, שצריחיה הירוקים והזקופים מבליטים אותה מאוד בסביבתה.

הכנסיה נבנתה ביוזמת השגרירות הרוסית ועל אדמותיה, בין השנים 1907 ל-1914. תכנן אותה, בסגנון ובמראה אופייני לכנסיות רוסיות, האדריכל הרוסי פרובראג'נסקי.

עד היום היא משרתת את עובדי השגרירות הרוסית הסמוכה אליה ואת המהגרים הרוסיים המתגוררים בעיר.

שמה המלא הוא "כנסיית ניקולאס הקדוש עושה הנפלאות". ניקולאי הקדוש שעל שמו היא נקראת הנהיג במחצית הראשונה של המאה העשרים את הקהילות הרוסיות אורתודוקסיות בבולגריה. ואכן, המאמינים כאן בטוחים שבכוחה של הכנסייה להגשים את הבקשות ומשאלות הלב שלהם.


#מה תראו כאן?
כמו כנסיות רבות, הכנסייה הקטנה הזו יפה מאוד, גם מבחוץ וגם מבפנים.

מבחוץ תראו את 5 הכיפות הקטנות והמוזהבות שלה. היה זה הצאר הרוסי ניקולאי השני, שתרם את הכיפות, ביחד עם הפעמונים של הכנסייה.

מבפנים הקתדרלה נקייה, מעוצבת בעדינות ונעימה מאוד.

בהשראת כנסיות במוסקבה מהמאה ה-17, הכנסייה מתהדרת בקישוטים וציורי קיר של אותם אמנים רוסיים שבהובלת האמן ואסילי פרמינוב פעלו וציירו גם בכנסיית אלכסנדר נבסקי הסמוכה.

למתקדמים במיוחד שווה לראות את ארבע האיקונות שבאיקונוסטס של הכנסייה. אלו עותקי האיקונות המפורסמים מקתדרלת קייב.

בקריפטה תטילו לראות את קבר הארכיבישוף סרפים סובולב. נוצרים אורתודוקסים רבים רואים בו עושה ניסים. ליד קברו תוכלו לראות שם הרבה מכתבים בהם מבקשים ממנו עזרה ומצפים לעזרתו.


#טיפים
הכניסה חינם.

אם תגיעו בבוקר תראו מתפללים רבים שמגיעים מוקדם, נושאים תפילה ולמתחילים את היום.

הכנסייה מאפשרת לצלם ואף מזמינה תמונות יפות מאוד.

מעל הכנסייה יש מקום מנוחה מוצל, עם ברזיה של מים זורמים.

אחרי הביקור כאן תוכלו לנוח מעט בפארק פושקין הירוק שבשוליו ממוקמת הכנסייה. הגנים שבו יפים במיוחד.


מהאוויר:

https://youtu.be/8W5PC9zKv4w


תמונות:

https://youtu.be/yswMIHvKf3g
היכל בוזלודז'ה
#על היכל החייזרים המתפורר של בולגריה

היכל בוזלודז'ה (Buzludzha Monument) הוא מבנה גדול ומרשים שנבנה על פסגה בהרי הבלקן והוא מרשים באופן יוצא דופן ומזכיר אתר נחיתה של עב"ם ענקי שננטש על ההר.

אבל הוא לא חייזרים ולא חוצנים - המבנה המטורף הזה נבנה ב-1981 כדי להלל ולשמש מקום התכנסות לבכירי המפלגה הקומוניסטית הבולגרית. הוא מנציח את ייסוד המפלגה הסוציאל דמוקרטית של בולגריה ב-1891, אותה מפלגה שממנה תיוולד בהמשך המפלגה הקומוניסטית של בולגריה.

ההיכל בבוזלודז'ה אכן שימש לכך אבל רק במשך 8 שנים, עד להתפרקות הגוש הקומוניסטי וקריסת ברית המועצות.

כיום הוא נטוש לחלוטין וחסר שימוש, הולך ומתפורר, מלא בכתובות גרפיטי וציורים סרקסטיים - סמל לאידאולוגיה שפעם שלטה בחצי עולם והיום ממתינה לשוב. בגובה של 1441 מטר מעל פני הים ורחוק מכל מקום ישוב, הוא אחד המקומות הנטושים בעולם.

וממש אירוני שהמונומנט שאמור היה להנציח את לידת הקומוניזם הבולגרי הוא היום עדות חיה ובולטת דווקא לחורבנו.

אגב, לפסגה של בוזלודז'ה (Buzludzha) יש משמעות היסטורית רבת חשיבות לבולגרים. כאן התנהל בשנת 1868 הקרב האחרון בין הצבא העות'מאני למורדים הבולגרים, שהצליחו אז להכניע את האימפריה הטורקית ולזכות בחופש ועצמאות עבור בולגריה.

אז את מבנה בוזלודז'ה הפסיקו הבולגרים לתחזק מזמן והוא נטוש ומתפורר, אבל את הכוכב הענקי שבראש המגדל שלו רואים למרחקים אדירים, למעשה עד לגבול הרומני והיווני של המדינה.


#טיפים
הנסיעה מסופיה כ-3 ורבע שעות, בנתיב שמגיע אליו מדרום והוא המומלץ.

אם אתם רעבים אחרי הביקור כאן, יש אוכל טוב מאוד במלון אדלוויס (Edelweiss Hotel).

זמנית: השער לתוך המונומנט סגור כרגע, לטובת שיפוץ כלשהו. אמור להיות זמנית (אם פתחו אותו נשמח לעדכון בעיפרון שלמטה).

מבט מקרוב:

https://youtu.be/6bE62TOa9BY


סיפורו של המקום:

http://youtu.be/U68wYtDq-7k?t=6m54s&end=7m53s


בלוגרים:

https://youtu.be/sVtApBQ2NgI


הדרכה:

https://youtu.be/CtbfVaWIFTc
הגלריה הלאומית לאמנות
#על מוזיאון האמנות הגדול ביותר בבולגריה

הגלריה הלאומית לאמנות (The National Gallery) היא מוזיאון האמנות הגדול ביותר בבולגריה. הוא ממוקם במה שהיה בעבר הארמון המלכותי, ארמון המלוכה (The Royal Palace) המפואר והמרשים שנבנה בשנת 1873.

במוזיאון תוכלו לחזות באמנות מגוונת משלל סגנונות ותקופות. לידתו של האוסף היא בשנת 1892, עת הוקמה מחלקת האמנות במוזיאון הלאומי הארכיאולוגי. עם הזמן גדל האוסף והמוזיאון קיבל מקום משלו.

הגלריה לאמנות של בולגריה כוללת גם מוזיאון אתנוגרפי נחמד.

העיצוב מלכותי ויפה להפליא. פעם התהלכו כאן מלכים ואצילים בולגרים והיום הארמון הזה הוא גלריית אמנות מרהיבה. התקרות המסוגננות ורצפת הפרקט החדישה מהווים השלמה מדויקת לרהיטים העתיקים וליצירות האמנות שעל הקירות ובחללי המוזיאון.


#מה תראו כאן?
במוזיאון אוסף אמנות מרשים, עם יותר מ-30 אלף יצירות אמנות בתחומי הציור, הפיסול והגרפיקה. האוסף מציג היטב את תולדות האמנות הבולגרית.

באוסף הציור תוכלו לצפות בשלל ציורים ורישומים מתקופות שונות באלף הקודם ועד סוף המאה ה-20.

התערוכה החדשה עד העכשווית כאן מתמקדת בתקופה של סוף המאה ה-19, עת השתחררה בולגריה מהשלטון העות'מני ב-1878 ועד לסוף שנות ה-90 של המאה העשרים.

בתצוגות והתערוכות השונות מוצגות יצירות ועבודות של מיטב אמני בולגריה, כולל יצירות מהריאליזם של המאה ה-19, אמנות אימפרסיוניסטית בואכה המאה העשרים ועד אמנות מודרנית שיצרו גדולי האמנות המקומית.

בקומה השלישית של המוזיאון יוכלו המתעניינים לצפות ביצירות אמנות של אחדים מאמני בולגריה הגדולים. לצד יצירות המופת של גדולי האמנות כאן, דוגמת ניקולאי ראינוב, ולדימיר דימיטרוב, סיראק סקיטניק וזלאטיו בויידז'ייב, תראו כאן עבודות של הציירים הקלסיים המקומיים דוגמת איליה פטרוב, ננקו בלקנסקי ודצ'קו אוזונוב.

לידם מוצגות עבודות של גדולי האימפרסיוניזם הבולגרי, ביניהם יורדן קיובלייב, טודורוב, מיטוב ומניקולה פטרוב.

בתרבות שראוי לחקות ולהלל, לא נפקד גם מקומם של ציורים שיצרו ציירים זרים שפעלו כאן ושעבודותיהם זוכות גם הן לכבוד הראוי.


#טיפים
הכניסה חופשית.

באולמות המוזיאון מתקיימים לא פעם גם קונצרטים, כנסים ואירועי תרבות נוספים. פרטים באתר המוזיאון שלמטה.

עוד כולל המוזיאון גם ספרייה ענקית עם כמעט 7,000 כותרים בנושאי תולדות האמנות, יצירות גדולות וחיי האמנות בבולגריה. חלק גדול מהם עומד לרשות חוקרים וסטודנטים הבאים להשלים כאן מחקרים ועבודות אקדמיות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/pYtD7k4ui6Q
חילופי המשמר בבית הנשיא
#על טקס חילופי המשמר הסמוך לבניין הנשיאות

את בניין הנשיאות (The Presidency building) שבשדרות הנסיך דונדוקוב תזהו לפי החיילים במדיהם המצוחצחים, העומדים בפתחו.

הבניין עצמו די אפור וחדגוני. לשכת נשיא בולגריה נמצאת בקצה המזרחי שלו. בחלק אחר בבניין נמצא מלון שרתון.

אמנם הבניין לא פתוח למבקרים, אבל האטרקציה כאן לתיירים נמצאת דווקא בחוץ ובחינם. כי בכל שעה עגולה תוכלו לצפות כאן בחילופי המשמר שמתקיימים ברחבה שמול בית הנשיא. טקס נחמד עבור ילדים ובכלל.


#טקס חילופי המשמר
חילופי המשמר בבית הנשיא מתבצעים אחת לשעה עגולה. זהו טקס קבוע של חילופי המשמרות של החיילים ששומרים על הבית בו מתגורר ופועל מנהיג האומה הבולגרית.

בפתח הבניין ניצבים כל העת, 24 שעות ביממה, שני חיילים חמושים. הם לבושים במדי הטקס שלהם, שלא השתנו מאז המאה ה-19.

הטקס הזה, שנפוץ בבירות אירופיות וגם אהוב על התיירים המבקרים בהן, נחשב די מרשים וכולל סממנים ייחודיים וסמליים של בולגריה.

לקול חצוצרות ותופים, צועדים המחליפים מתוך בית הנשיא. הם אוחזים בידיהם רובים עתיקים ומהלכים בצעדים משעשעים, היישר אל החיילים המתחלפים.

כל הטקס מצטלם יפה, עד שהחיילים שסיימו את תפקידם בשמירה, צועדים פנימה, היישר אל פנים בית הנשיא.


#טיפים
טקס חילופי המשמר מתבצע לקראת כל שעה עגולה.

הגיעו כמה דקות לפני השעה העגולה, כדי לראות וליהנות ממיקום טוב לצפייה.

אורכו של כל הטקס הוא 5 דקות בלבד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/AllX0nRn7Sw


ביקור במקום:

https://youtu.be/UqcUzTKJEYk


בלוגרים:

https://youtu.be/DrSaT7FapIw
סרדיקה העתיקה
#על העיר הרומית שעתיקותיה נמצאות מתחת לסופיה של ימינו

סרדיקה העתיקה (Ancient Serdica) היא המקום שבו נחפרו חורבותיה של סרדיקה, עיר רומית עתיקה שהייתה כאן והתגלתה כשסללו את המטרו העירוני.

מתחם העיר העתיקה של סרדיקה (Ancient Serdica Complex) נמצא מתחת לפני האדמה, במעין חפיר מעוצב ומודרני, המאפשר לראות את חורבות העיר העתיקה מקרוב.

במרכז שרידי העיר הרומית תראו את ה"קרדו", שהוא הרחוב הראשי האופייני לערים הרומיות. ממנו יוצאים שמונת הרחובות שחוצים אותו וממשיכים לצדדים.


#תולדות המקום
סרדיקה היא עיר עתיקה ביותר, שנוסדה על ידי הרומים במאה ה-8 לפני הספירה. במהלך ההיסטוריה היא נכבשה על ידי רבים, החל מהרומאים, דרך הטורקים, הרוסים ואפילו הגרמנים.

השם סרדיקה הוא למעשה שמה הקדום של סופיה. את השם הזה קיבלה העיר משמו של השבט סרדי, שבט תארקי קדום שהתיישב כאן, מסביב למעיינות החמים שבסביבה.

בשנת 29 לספירה, כשהרומאים כבשו את האזור, הם נהנו והעריכו את מעיינות המים החמים שבה והפכו את העיר סרדיקה לבעלת ערך אסטרטגי רב ולעיר רומית מושקעת.

ב-1376 נכבשה בולגריה על ידי הסולטן של האימפריה העותמאנית. ב-1878 כבשו אותה הרוסים.

שנת 1879 מגיעה וסופיה הופכת לבירת בולגריה, לאחר שהמדינה סוף סוף זוכה לעצמאות. אך ב-1941 בולגריה שוב נכבשת, או למעשה מוסרת את עצמה מרצון לידי הצבא הנאצי.

רק ב-1944, לאחר ששוחררה על ידי הצבא האדום ובתום מלחמת העולם השנייה, זכתה בולגריה לעצמאות מלאה, עליה היא שומרת עד היום.


#טיפים
מהאתר תוכלו ליהנות כשאתם עושים את הדרך צפונה לכיוון מסגד באניה באשי שרואים מכאן.


תמונות:

https://youtu.be/utyKOdlIHy4


מבט מהאוויר:

https://youtu.be/ob5QI9f5tP4


ביקור במקום:

https://youtu.be/jUZvwLE8vLI


בלוגרים:

https://youtu.be/7IqpA7nbCSU
גן המלך בוריס, בוריסובה גראדינה
#על הפארק הציבורי הפתוח הגדול בעיר

בסופיה לא חסרים פארקים ירוקים ונעימים לשעות הפנאי. אחד המוצלחים שבהם הוא גן המלך בוריס, מהפארקים המרכזיים והגדולים בבירה הבולגרית, שגם מציע את אחת הפינות השקטות בה.

גן בוריס, הידוע כאן בשמו המקומי בוריסובה גרדינה (Borisova Gradina), הוא פארק נהדר ועשיר בפרחים, צמחייה ירוקה, אגמים קטנים ופסלים נאים.

הפארק הירוק הזה נחשב ל”סנטרל פארק” של סופיה ומהווה את הריאה הירוקה של בירת בולגריה. הוא הוקם ב-1884 ונקרא על שם הצאר הבולגרי בוריס השלישי.

אבל מעבר לכל העניינים הללו, בוריסובה גארדינה הוא גם מקום רומנטי, שיאפשר לכם זמן איכות עם עצמכם, פינת מרגוע עירונית ומקום לתפוס מרחק מהמולת העיר, המוחלפת כאן בשלוות העצים, הפרחים והאגמים.


#מה תראו כאן?
בתור מתחם טבעי ופסטורלי בלב הנוף האורבני של העיר, בין גן יפני, מדשאות, עצים וערוגות פרחים ססגוניות, אין פלא שבוריסובה גרדינה הוא מקום המפגש והטיול החביב על מרבית תושבי סופיה.

כאן תוכלו בקלות להתמכר לשקט וליופי הטבעי. חובבי הספורט ימצאו כאן שבילי אופניים, מגרשי טניס, שבילים רחבים לריצה, הליכה ואופניים ומגרשי ספורט שווים.

בנקודה המרכזית בפארק הירוק והמטופח תראו את "אנדרטת האחווה והידידות". זהו מונומנט יפה, המסמל אחווה וניצב כאן מאז נבנה ב-1956, בשיא התקופה הסובייטית בה אחווה וידידות שררו כידוע בין מוסקבה לכל גרורותיה...

כל אחד משלושת חלקי הגן הגדול עוצב בתקופה אחרת ועל ידי גננים שונים. יש כאן שבילי הליכה פסטורליים וברחבי גן בוריסובה תמצאו גם את אגם אריאנה המלאכותי, בריכות השחייה ומגרשי המשחקים שבו.

בכך רחבי הגן ובמיוחד ליד האגם היפה, יש גם מגוון פסלים, בתי קפה, ברים, מסעדות ואת בריכת חבצלות המים, אחת הפינות האהובות בו.


#האצטדיונים
בוריסובה גראדינה הוא הפארק הענקי שבמרכז העיר. הוא כל כך ענקי שנמצא בו גם אצטדיון הצבא הבולגרי (Bulgarian Army Stadium), שחובבי הכדורגל ישמחו לראות. זהו אצטדיון הבית של קבוצת הכדורגל צסק"א סופיה (CSKA).

עוד בבוריסובה גרדינה נמצא האצטדיון הלאומי ואסיל לבסקי (The National Stadium Vassil Levski), על שם לוחם החירות הבולגרי שהוצא להורג על ידי העות'מנים, לאחר שניסה לגרשם ממולדתו.


#בחורף
בחודשי החורף פארק בוריס הוא מקום מרכזי בסופיה. בעונה קרה זו מתכסה האגם שבו. בקרח והופך למשטח בו מחליקים התושבים על הקרח.

בתקופה זו ניתן להשכיר כאן ציוד החלקה ולהתאמן וליהנות על מימי האגם הקפואים בהנאה רבה.

החלקה על הקרח בחורף הבולגרי ועל האגם הזה שקפא, היא אטרקציה נהדרת וייחודית למבוגרים ולילדים וחוויה חורפית מעולה לכל המשפחה.


#טיפים
מאוד כיף לנוח בבוריסובה מיום של שופינג מפרך, אחרי בילוי באטרקציות אינטנסיביות או לאחר שיטוט בין אתרי התיירות שבעיר.

קפה או ארוחה תוכלו למצוא כאן באחד מבתי הקפה או המסעדות שבגן.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/6iZBddrFo_M


מהאוויר:

https://youtu.be/FxM8eNtW2QQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/jlzgpTfmiEI


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.