» «
מאלה סטרנה
מאלה סטרנה
#על הרובע היוקרתי של פראג

למרות שהוא חלק מהעיר העתיקה של פראג, מאלה סטרנה (Malá Strana), או מאלאסטראנה, הוא מהאזורים הפחות מתויירים בפראג. פירוש שמו של הרובע הוא "צד קטן" והוא נובע ממיקומו המצומצם על הגדה המערבית של נהר ולטאבה, בשיפולי הגבעה שעליה ניצבת טירת פראג. כמובן שהרובע קטן בהשוואה לאיזורים הנרחבים של העיר, אלו שמצדו השני של גשר קארל, על הגדה המזרחית של הנהר.

אם בלידתו היה הרובע בית לאנשים פשוטים, בהמשך התגוררו בו אצילים ואנשים חשובים. כנראה שהאמנים ובמיוחד הסופרים שהתגוררו ברובע הם המקור לרבות מהאגדות והסיפורים המיסטיים של פראג, שנולדו בו.

אבל כיום מאלה סטראנה הוא אחד הרובעים היוקרתיים והמפוארים של פראג. כאן יושב הסנאט הצ'כי וכאן גם שוכנת הממשלה של המדינה. נמצאים כאן ארמונות רבים ומרבית עשירי העיר מעדיפים להתגורר ברובע הנחשק.

אם אתם מאלו שהגיעו לראות את האדריכלות המופלאה של פראג, במאלאסטראנה תמצאו את מבוקשכם. רבים מהבתים היפים והמיוחדים בעיר נמצאים כאן. גם אם אתם פחות בענייני ארכיטקטורה, קשה יהיה להתעלם מהיופי שמקיף אתכם כאן. תהנו ממנו!


#תולדות המאלה סטרנה
הרובע נולד במאה ה-13, כשבשנת 1257 הקים המלך פר'מיסל אוטוקר שוק של סוחרים באזור שלימים יהיה לכיכר מאלה סטראנה. מסביב לכיכר זו תצמח ההתיישבות באזור ויוולד רובע המאלה סטרנה.

אחר כך, בתקופת הרנסאנס החלו לעבור אל הרובע אצילים רבים וזה הלך והתחזק בתקופת הבארוק. במהלך השנים הם הקימו ארמונות מפוארים, ביניהם ארמון ואלדשטיין וגניו המרהיבים, ארמון שטרנברג, ארמון ליכטנשטיין ואחרים.

עם השנים עברו להתגורר ברובע גם רבים מהאמנים הגדולים של צ'כיה, ביניהם דמויות כמו המלחין הנודע בדז'יך סְמֵטַנָה, המשורר והסופר הריאליסטי יאן נֶרוּדָה, הסופר קארל צָ'אפֶּק, מי שאגב נחשב בעיני רבים לחלוץ המדע הבדיוני ומי שטבע בספרו מ-1920 את המונח "רובוט".


מבט מהאוויר על מאלה סטראנה:

https://youtu.be/WFYapfjkPqE


והנה תמונות מרובע המאלה סטראנה:

https://youtu.be/7PQqBwDn3NU
מצודת פראג
מצודת פראג
#על המצודה העתיקה ביותר בעולם

המצודה העתיקה הזו טומנת בחובה היסטוריה של מאות שנים והיא אחד מהמקומות המוכרים והותיקים ביותר בפראג. היא ניצבת בראש גבעה וגודלה העצום הביא אותה להירשם בספר גינס כ"מצודה העתיקה הגדולה בעולם". במהלך ההיסטוריה ספגה פלישות, שריפות ומלחמות והיא נבנתה מחדש כמה וכמה פעמים.

המבנים הבולטים ביותר במתחם המצודה הם קתדרלת סנט ויטוס, המעוצבת בסגנון גותי ומגדל השעון.

שימו לב לשער הברזל הגדול שמשני צדדיו ניצבים חיילי משמר הכבוד של המצודה - זוהי הכניסה אליה. פעם ביום, בשעה 12:00 מתקיים טקס מרשים הכולל תרועת חצוצרות והנפת דגלים.

במצודה תוכלו לראות הרבה מבנים ששרדו מהתקופה הרומנסקית, אך רובה עוצבה בתקופה שבה פראג הייתה הבירה, בזמן הקיסרות הרומית הקדושה תחת שלטון המלך קארל. מסכת השיפוצים הנרחבת נעשתה דווקא במאה ה-18, תחת שלטון הקיסרית האבסבורג מריה תרזה. השיפוצים לא עברו חלק וביקורות נשמעו מכל עבר.

היום משמשת המצודה כבית מגורם הרשמי של נשיאי צ'כיה ומקום מושבה של הממשלה. קחו בחשבון שייקח לכם כמה שעות להסתובב באזור כולו ולגלות את הארמונות, המוזיאונים, האולמות והגנים היפים.


#טיפים
המצודה די עמוסה לאורך שעות היום. כדי להימנע מתורים ועומס, הגיעו בשעות הבוקר המוקדמות או מאוחר בערב.

הכניסה למצודה היא בחינם, חוץ מקתדרלת סנט ויטוס.


מבט מקרוב על המצודה של פראג:

https://youtu.be/uRBK_cFjeh0?t=20s


וחילופי המשמר במשכן הנשיא שבמצודה:

https://youtu.be/0KSkedecNwo
הרובע היהודי של פראג
הרובע היהודי של פראג
#על הרובע היהודי העתיק של פראג

כיום הוא מכונה "רובע יוֹזֶפוֹב" (Josefov), אבל בשביל רבים הוא יישאר תמיד הרובע היהודי של פראג. הרובע היהודי העתיק של העיר הוא כיום מהאתרים המתויירים בעיר, שכן הוא הרובע העתיק ביותר בפראג. יש בו מבנים עתיקים והיסטוריים רבים, כולל המוזיאון היהודי, בתי קברות יהודיים עתיקים ומספר בתי כנסת.

אף שהיהודים החלו להתגורר בפראג אפילו כבר במאה העשירית, הרובע היהודי בפראג קיים החל מהמאה ה-12. בעבר הורשו יהודי פראג להתגורר רק בתחומי הרובע הזה, שקיבל את השם ”הגטו היהודי".

יותר מכל עיר אחרת באירופה, היהודים בפראג תפסו מעמד רם בחיי הכלכלה והתרבות של העיר וקיימו קשרים הדוקים עם השלטונות. אבל עדיין, גם כאן בצ'כיה, היו סיפורים לא פשוטים של עלילות דם, האשמות בהצתות, בשריפות ובהרעלת בארות ורדיפות יהודים מכל סיבה שהיא.

מיקומו של הרובע היהודי הוא בין כיכר העיר העתיקה לבין גדת נהר הוְולָטַאבַה. שמו של הרובע היהודי, רובע יוזפוב (Josefov) ניתן לו על שמו של השליט יוזף השני, שקבע רפורמות ששיפרו מאד את תנאי המחיה של היהודים בפראג.


#אדריכלות הרובע היהודי
הגטו הוא מיזוג של שני מרכזים יהודיים בעיר - הראשון הוא המרכז של היהודים "האשכנזים", שהתרכזו סביב האלט-נוי שול, בית הכנסת הידוע של המהר"ל. השני הוא המרכז של "הספרדים", שהתגוררו סביב בית הכנסת הספרדי.

בעבר היה הגטו היהודי מהאזורים העניים של העיר. שוב ושוב היכו בו שטפונות מהנהר, סיפור שנפתר רק בתחילת המאה ה-20, כשהוגבהו הסוללות המונעות את ההצפות ממי הנהר. עד אז היה הגטו מהשכונות הפחות מטופחות בפראג.

נסו לא להביט כאן רק בקברים ועל פני הקרקע. הביטו למעלה ושאו עיניים למבני הרובע המיוחדים. כאן נמצא הריכוז הגדול בעולם של מבנים המקושטים בעיטורי אר-נובו. יש כאן גם נציגות למבני אר-דקו ולאדריכלות קוביסטית, שני סגנונות נוספים ומעניינים, שהיו גם הם באופנה במחצית הראשונה של המאה הקודמת.


הנה הרובע היהודי בפראג:

https://youtu.be/nnAO5XiVg7U
כנסיית פאולוס ופטרוס הקדושים
כנסיית פאולוס ופטרוס הקדושים
#על הבזיליקה הגותית של וישהראד

כנסיית פאולוס ופטרוס הקדושים (Saint Peter and Paul Basilica) היא בזיליקה מרשימה, בסגנון התחייה הגותית, שנמצאת בתוך מצודת וישהראד שבפראג. שני צריחיה הם מהמרכזיים בקו האופק של המצודה הגבוהה ונראים היטב ממרכז העיר שבצידו השני של הנהר.

הכנסייה נקראת על שם הקדושים לנצרות פאולוס ופטרוס. היא נבנתה במהלך המאה ה-19, אך נפגעה קשות כתוצאה משריפה. בתחילת המאה ה-20 היא נבנתה מחדש.

שני צריחיה התואמים של הבזיליקה הזו הם הסמלים הבולטים שלה מבחוץ. אבל היכנסו אל תוכה ותוכלו לצפות בפסיפס המרשים שמעל הכניסה הראשית.

אל תחמיצו גם את חלונות ויטראז' המיוחדים והיפים להפליא של הכנסייה.

אם תצאו אל מאחורי כנסיית פטרוס ופאולוס הקדושים, תוכלו לראות את בית הקברות וישהראד, שבו קבורים רבים מגדולי צ'כיה בדורות האחרונים.


מבט מקרוב וב-360 מעלות על הכנסייה שבמצודת וישהראד:

https://youtu.be/MvWH946vin8

חינם בפראג

כיכר יאן פלאך
כיכר יאן פאלך
#על הכיכר לזכר הסטודנט שהצית את עצמו במחאה

בכיכר יאן פאלך (Jan Palach Square) מונצח הסטודנט יאן פלאך, שהצית את עצמו למוות בשנת 1969. ההתאבדות הזו באה במחאה על הפלישה הסובייטית לצ'כוסלובקיה שהתרחשה שנה לפני כן ב-1968, פלישה שבאופן סימבולי באה בדיוק 30 שנה לאחר הפלישה של הוורמאכט הגרמני לצ'כיה.

הפלישה הסובייטית לצ'כוסלובקיה התרחשה שנה קודם לכן, בדיכוי הקומוניסטי האלים של "האביב של פראג" בצ'כיה, ההקלות שהנהיג מנהיג צ'כוסלובקיה של אותם ימים, אלכסנדר דובצ'ק. אז פלשו הטנקים של הצבא הסובייטי, בהוראה ישירה ממוסקבה, וביטלו את החופש היחסי שהתיר המשטר הצ'כי ובהמשך אף הדיחו את המנהיג מתפקידו.

הלוויה של פאלך בפראג הייתה למפגן גדול של מחאה המונית כנגד הכיבוש הסובייטי וכנגד השלטון הקומוניסטי הקשיח, שנשלט ממוסקבה. חודש אחרי פאלך, הצית את עצמו למוות באותו המקום סטודנט נוסף ושמו יאן זאיץ'. בהמשך שרף את עצמו בעיר אחרת גם אבזן פלוצ'ק, צעיר פטריוטי נוסף.

אבל מעבר להלם שגרמו פעולות ההתאבדות הללו ולהד הגדול, בעיקר בעולם החופשי ובמערב, לא השפיעו מעשי ההצתה על הכיבוש הסובייטי של צ'כוסלובקיה ולא החלישו אותו כהוא זה.


האנדרטה לזכרו של יאן פאלאך וסיפור גבורתו:

https://youtu.be/kHo20eri3l0
בית הקברות וישהראד
בית הקברות וישהראד
#על בית הקברות של גדולי צ'כיה

בסמוך לכנסיית פטרוס ופאולוס הקדושים, שבמצודת וישהראד, על הגדה המזרחית של פראג, נמצא בית הקברות של וישהראד (Vyšehradský hřbitov), שכבר שנים רבות מהווה את בית הקברות של גדולי האומה, שבו קבורים רבים מחשובי צ'כיה.

בין האנשים שקבורים כאן, נמצאים אמנים, מוסיקאים, סופרים ומנהיגים צ'כים מפורסמים. במיוחד ידועים כאן קבריהם של הסופר קארל צ'אפק, המלחינים דבוז'אק וסמטנה ושל חלוץ סגנון האר-נובו, האמן הצ'כי מוחה.


מבט מקרוב על בית הקברות בווישהראד:

https://youtu.be/BVmjsaL_Hgs


ושיטוט ארוך בתוכו:

https://youtu.be/zMBeoBh6-9o
הרחוב הצר בעולם
הרחוב הצר ביותר בפראג
#על הסמטה עם הרמזור

ברובע המאלאסטראנה נמצאת סמטת וינרנה צ'רטובקה (Vinarna Certovka), מי שמתיימרת להיות הרחוב הצר ביותר בעולם או הצר ביותר בצ'כיה, אבל נראה שהיא, במקרה הטוב, הכי צרה בפראג (The Narrowest Street in Prague).

קשה להיות בטוחים לחלוטין בתארים, אבל ברוחב של פחות מ-20 אינטש, כ-50 סנטימטרים, מדובר באמת בסמטה צפופה מאד. הרוחב של הסמטה כה צר, עד שהוא לא מאפשר ליותר מאדם אחד לעבור בה בכל פעם, לכן הציבה מחלקת התנועה של עיריית פראג את מה שהפך לאטרקציה תיירותית - רמזור שנועד למנוע פקק תנועה בין שני אנשים הבאים משני צידי הסמטה - אתה נכנס רק כשיש לך אור ירוק!


מבט מקרוב ברחוב הצר ביותר שבפראג:

https://youtu.be/zbm07QFn64M
כיכר סטרומסצקה
כיכר סְטָרוֹמֶסְצְקֶה
#הכיכר המרכזית והיפה של פראג

כיכר סְטָרוֹמֶסְצְקֶה (Staroměstské Náměstí), שרבים רואים בה את הכיכר היפה בעולם, היא כיכר העיר העתיקה. הכיכר נחשבת לאחד ממוקדי התיירות המרכזיים של פראג ואכן מדובר בכיכר המרהיבה, מהיפות באירופה כולה ואולי הפופולארית ביותר בפראג עצמה.

הכיכר מוקפת במבנים מרהיבים, כולל פנינים אדריכליות כמו כנסיית טין, כנסיית ניקולאס הקדוש ובית העיריה הישן. הבניינים המרשימים שבכיכר מעוצבים בסגנון גותי ובסגנון הבארוק.

ההיסטוריה של כיכר סטרומסצקה מתחילה כבר במאה ה-10. אז היא שימשה כאזור שוק תוסס ומלא פעילות, המרכז שוקק החיים של המסחר בפראג העתיקה.

במרכז הכיכר ניצב פסל של יאן הוס, רפורמטור ומחדש ודמות חשובה בהיסטוריה הצ'כית.

על בית העירייה הישן נמצא השעון האסטרונומי, המצלצל בכל שעה עגולה וממגנט אליו המוני תיירים. כאשר זה קורה, הכיכר מתמלאת בהמון אדם שממתינים כולם לראות את השעון בפעולתו.


#טיפים
רוצים ליהנות מהמופע, מבלי לעמוד בדוחק, עם כל הקהל? - שבו להנאתכם לקראת כל שעה עגולה באחד מבתי הקפה שמול השעון והמגדל העתיק.


מבט מקרוב על כיכר העיר העתיקה:

https://youtu.be/zSmgwIkuovc


ועוד מבט:

https://youtu.be/4-yNWTw3ZTQ


כנסיית טין
כנסיית טין
#על הכנסייה עם האורגן שעליו ניגן מוצרט

כנסיית טין (Tyn Cathedral), או בשמה המלא "כנסיית גבירתנו מלפני טין", היא קתדרלה גותית מרשימה מימי הביניים.

הכנסייה הייתה אחד מבסיסי הפעולה של הרפורמיסטים בנצרות. מאז מותו של יאן הוס ועד שנת 1620, היא היתה מעוז ההוסיטים בפראג.


#אדריכלות הכנסייה
קתדרלת טין הוקמה בשנים 1511-1365, בעיצומם של ימי הביניים. היא בנויה בסגנון גותי ויושבת על שרידי כנסיה רומנסקית מהמאה ה-12.

שני הצריחים השחורים של הכנסייה חולשים על קו הרקיע של העיר העתיקה ומתמרים לגובה של יותר מ-80 מטרים.

בתוך הקתדרלה תוכלו לראות את מזבח הצלב הגותי שלה ובסמוך אליו נמצא העוגב של הכנסייה, שהוא מתקופת הרוקוקו.


#על האסטרונום רודף הנשים שקבור בכנסייה
משמאל לכניסה אל הכנסייה תראו את קברו של האסטרונום הנודע טיכו בְּרָהַה (Tycho Brahe). הוא היה האסטרונום של הקיסר רודולף השני, אבל חוץ מאסטרונומיה התעניין בעוד משהו...

כי ברהה היה שתיין ורודף נשים נלהב. מה זה נלהב? - פעם הוא אפילו איבד חלק מאפו בדו-קרב עם בעל קנאי. מאז נהג להרכיב אף ממתכת על פניו. ברהה מת בשנת 1601 במהלך ליל שתייה מוגזם ומספרים שהאף הכסוף הזה נקבר עימו כאן.


מבט מהאוויר על קתדרלת טין והסביבה:

https://youtu.be/SA0SukowWtQ
גשר קארל
#על הגשר העתיק בפראג

גשר קארל הוא הגשר העתיק ביותר בפראג והוא מחבר בין רובע לסר לעיר העתיקה. הוא ידוע במיוחד בזכות 30 פסלי הבארוק שבצדדיו אבל ביום הוא מוקד תיירותי מרכזי בפראג. שכן לאורכו מתקיימים בכל שעות היום מופעי מוזיקה מאולתרים, מגוון אמני רחוב מציגים את ביצועיהם לתיירים ורוכלים משווקים בו מוצרים ומזכרות לתיירים.

הגשר הומה האדם, שנבנה בחסותו של המלך קארל, תוכנן בידי האדריכל הגותי החשוב של פראג, פטר פארלר (Peter Parler). אבן הפינה לגשר העתיק הונחה כבר בשנת 1357.

בשני קצות הגשר מתנשאים להם מגדלים עתיקים. בעבר הם היו חלק ממערך הביצורים של העיר והיום ניתן לצפות מהם למטה.

הנוף הנשקף מהגשר הוא עוצר נשימה, שכן מראה צריחי הכנסיות שבעיר ובראשן קתדרלת סנט ויטוס, נשקף מהגשר תמיד. בערב המראה קסום אף יותר, עם האורות המנצנצים, הרומנטיקה שבאוויר ומצודת פראג המוארת בשלל אורות וזרקורים, שהופכים את האזור כולו למחזה מרהיב ומלא אור.


#הפסלים שעל גשר קארל
על גשר קארל עצמו ניצבת שורת פסלים השובה את העין. הפסלים הוצבו על הגשר, בהדרגה, כששליטי צ'כיה ופראג הוסיפו עוד ועוד פסלים אל הגשר, עד שמספרם כאן הגיע ל-30 פסלים.

הפסלים שכאן, אגב, הם העתקים של הפסלים המקוריים שהיו כאן. ההחלפה התבצעה בעשורים האחרונים, לאחר שהפסלים המקוריים ניזוקו מפגעי מזג האוויר והועברו מהגשר סופית.

אם תביטו בפסל השמיני משמאל, כשאתם צועדים מהעיר העתיקה לכיוון מאלה סטראנה, תראו דמות לבנה וקטנה. הסיבה שהיא לבנה הן אלפי התיירים שנוגעים בפסל ו"משייפים" אותו בִּידיהם. הסיבה היא האמונה הרווחת שנגיעה בדמות הקדושה תביא להתגשמות המשאלות של הנוגע.

ואכן, זהו הפסל הראשון שהוצב על גשר קארל, בסביבות שנת 1683. מדובר באנדרטה לזכרו של יאן הקדוש מִנֶפּוֹמוּק (sv. Jana Nepomuckého), קדוש נוצרי שהושלך ב-1391 מהגשר אל הנהר, משום שסירב לחשוף את וידויי המלכה. מבט אל בסיס הפסל, יראה לכם את תבליט הברונזה, שמסמל את מות הקדושים שלו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/-fX6VGG7wOM?t=20s


והגשר בלילה:

https://youtu.be/FSornR_R8cE
כנסיית מריה הקדושה של הנצחון
#על כנסיית מריה הקדושה של הנצחון

אתם נמצאים בכנסיית מריה הקדושה של הנצחון (Church of Our Lady Victorious), הכנסייה שבה נמצא פסל השעווה המפורסם של ישו התינוק.

קירות הכנסייה שמסביב למזבח מצופים בלוחות שיש. אלה הוצבו כאן כאות תודה על ידי מאמינים שנהנו מהניסים של הפסל "ישו התינוק". הפסל שמראה את ישו התינוק הובא מספרד בשנת 1628 והוא מטופל היטב בכנסייה. מדי כמה ימים מקפידים להחליף את בגדיו של התינוק, בבגדים שנתרמו על ידי עולי רגל מכל רחבי העולם. התינוק ממוקם בתוך ארגז זכוכית, במזבח מפואר ומרשים.

הכניסה והצפייה באוצרות הכנסייה מותרות בכל שעות הפתיחה שלה, למעט בזמן התפילות.


מבט מקרוב על הכנסייה:

https://youtu.be/_cZYknTvSLc


מצגת וידאו:

https://youtu.be/D7zFk5RVsVk


ועוד מבט:

https://youtu.be/kDTJyom0kIU
כיכר ואצלב
#על כיכר ההפגנות היוקרתית שבלב העיר החדשה

כיכר ואצלב (Wenceslas Square), או כיכר וצלאבסקה, היא כיכר מאורכת במרכז פראג, שידועה גם בשם "כיכר הרפובליקה". זוהי שדרה ארוכה, כ-750 מטרים אורכה, שיש בה רחבה שמתחילה מהעיר העתיקה ומשתרעת לכיוון דרום-מזרח. היא מתחילה מהמוזיאון הלאומי, שהיה בעבר בניין הפרלמנט, ומגיעה עד לרחוב הקניות האופנתי "נה פריקופי" (Ma Prikope).

הכיכר, שהיא הכיכר המרכזית של העיר החדשה של פראג, היא קודם כל מרכז ההפגנות, המחאות והחגיגות של צ'כיה, הלב הפועם של המדינה, מה שמוכר כ"כיכר ההפגנות", שבה התרחשו כמה אירועים גדולים בתולדות צ'כיה.

בכיכר זו הכריזה הרפובליקה הצ'כית ב-1918 על עצמאותה. כאן הפגינו הצ'כים כנגד הנאצים לפני שהם כבשו את צ'כיה. שנים אחר-כך הוכרז כאן על סיום מלחמת העולם השנייה. כאן הפגינו הצ'כים נגד הקומוניזם ששלט במדינה וכאן מונצחים הסטודנטים יאן פלאך (Jan Palach) וחברו, שהציתו את עצמם במחאה על הפלישה הסובייטית לצ'כוסלובקיה והדיכוי הקומוניסטי האלים של "אביב העמים" במדינה.

ב-1989, ממש כאן בכיכר, התקיימה ההפגנה המפורסמת שממנה החלה "מהפיכת הקטיפה", זו שהפילה לבסוף את השלטון הקומוניסטי במדינה והביאה את הדמוקרטיה לצ'כיה. הרימו את המבט והביטו לעבר מרפסת בית מספר 36, שנקרא "בניין מלנטריך" (Melantrich). עכשיו הרשו לעצמכם לדמיין את וצלאב האבל (Václav Havel) ואלכסנדר דובצ'ק (Alexander Dubček) עומדים שכם ליד שכם ומכריזים על תום המשטר הקומוניסטי במדינה, בתום "מהפכת הקטיפה".

ביומיום הכיכר מוצפת בתיירים, אבל הכיכר היא גם מוקד של חיי לילה של העיר. בה נמצאים מרבית מסעדות היוקרה, חנויות המותרות, המועדונים החשובים ומקומות הבילוי המועדפים של העיר.

בכיכר תוכלו להתרשם משניים מסמליה המוכרים. הראשון הוא פסל הברונזה של וצלאב הקדוש והשני הוא המוזיאון הלאומי של צ'כיה. שניהם ניצבים בתחילת הכיכר.


#מה רואים בכיכר?
בכיכר שהיא בעצם סוג של שדרה מלבנית ארוכה, נמצאים כמה מהסמלים הלאומיים החשובים של צ'כיה. ביניהם ניתן לראות את פסל הברונזה של ואצלב הקדוש ואת הכנסייה שעל שמו. ואצלב, מלך צ'כיה במאה ה-10, נחשב כאן כמי שחיבר בין השבטים באזור והפך אותם לעם. מעמדו בעיני הצ'כים הוא של קדוש ומגן אזור בוהמיה בכלל והעיר פראג בפרט.

ליד פסלו של ואצלב תוכלו לראות עוד פסלים של קדושים אחרים הקשורים בפראג. למשל פסלה של אגנס, מי שהייתה נערה בת 12, שהפכה לקדושה לאחר שסירבה להינשא לבנו של השליט הרומי. האגדה מספרת שכעונש על סירובה להינשא לבחור היא נזרקה לרחובות במערומיה. על פי האגדה היא נשארה בתולה, לאחר שהאל נענה לתפילתה וכיסה את גופה בשיער. כך או כך, אגנס הוצאה לבסוף להורג והפכה קדושה.

פסל אחר הוא של לודמילה, אמו של ואצלב עצמו ומי שנחשבת לאם הקדושה של הבוהמיינים, שהם אגב, לא הבליינים אלא אנשי אזור בוהמיה ובכללם גם תושבי פראג.

בכיכר גם פסליהם של אדאלברט, שהיה הבישופ של פראג, ושל פרוקופ, קדוש נוצרי שנולד בירושלים והצליח להעביר לנצרות 6,000 ברברים, על ידי הצגת הצלב אל מול פניהם.


#טיפים
מומלץ להגיע לכיכר דווקא בשעות הערב, כשהיא מלאה בבליינים המקומיים והפסל והמוזיאון הלאומי מוארים יפה במיוחד.


מבט מקרוב על כיכר ואצלב:

https://youtu.be/3W7OGUEuv7Q


הכיכר בחג המולד:

https://youtu.be/idSuMs976CY


האנדרטה לזכרו של יאן פאלך בחורף:

https://youtu.be/yZQKpxHaj-w
גבעת פטז'ין
#על המגדל שמזכיר את מגדל אייפל


גבעת פטז'ין (Petrin Hora או Petřín Hora), או גבעת פטרין, היא גבעה שגובהה 327 מטרים, שנמצאת במרכז פראג, על הגדה השמאלית של נהר הוולטאבה. הגבעה מכוסה ברובה בפארקים ירוקים ומלאי צמחיה, גן ורדים ופסלים עתיקים.

ובכלל, הגבעה מהווה אזור נופש שאהוב מאד על תושבי פראג. מדובר באזור שנע בין פארק רגוע למדי לאורך כל שעות היום ובין אתר הבילויים והשעשועים של משפחות העיר ובמקום שילדים מאד אוהבים.

מרבית המבקרים בגבעה מגיעים אליה מרובע מאלה סטרנה של פראג, בעזרת הפוּנִיקוּלָר, קרון ההרים, שהופעל לראשונה בשנת 1891 ומקשר מגובה פני העיר אל פסגת הגבעה.

האגדה מספרת שכאן עמדה הנסיכה ליבושה (Libushe) וניבאה שפראג תצמח, תהיה גדולה ותזכה לתהילה עולמית. תהילה? - אולי, אבל מה שבטוח הוא שכאן נמצאות כמה אטרקציות חביבות בהחלט לילדים, כגון:

מגדל רוזהלדנה - שהוא מגדל תצפית שמזכיר מאד את מגדל אייפל הפריזאי.

מבוך המראות - המקום שבו אתם נתקלים כל הזמן במראות כי לא ברור מה ההשתקפות ומה המציאות. משעשע!

שבילי הליכה ורכיבה על אופניים - רבים עושים כאן ספורט טבעי ונעים.

מצפה הכוכבים - המקום בו ניתן לחזות ולצפות בכוכבים בפראג.

אורווָת הסוסים - שבה ניתן לשכור סוסים ולרכב עליהם ברחבי הגבעה.

"חומת הרעב" - זהו "קיר הרעב" ההיסטורי, שנבנה תחת קרל הרביעי, כשהרעב בפראג היה גדול. הקיסר סייע אז לעניים, בעבודות יזומות בבניית הקיר, כשבתמורה הוא נתן לעובדים אוכל.


#טיפים
אל הגבעה ניתן לעלות ברגל או באמצעות הפוניקולר - רכבל. כרטיס חופשי לתחבורה הציבורית, תקף גם ברכבל והעלייה בחינם.

שימו לב שהתור לרכבל הוא ארוך, במיוחד בסופי שבוע ובעונת התיירות בקיץ.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/dOCPig8Oyg4


הנה גבעת פטז'ין:

https://youtu.be/E-8_9Z0mHrg


הפוניקולר העולה אל גבעת פטז'ין:

https://youtu.be/WinrvSbhIoA
הקיר של ג'ון לנון
#על הקיר עם הגרפיטי לזכר ג'ון לנון

ברובע לסר, בעל הרחובות היפים והכנסיות המרשימות, הנמצא מעברו המערבי של נהר הוולטאבה, נמצאת פינת זיכרון שרבים קושרים לג'ון לנון.

אבל נתחיל באמת - הקיר של ג'ון לנון מעולם לא היה מצבת זיכרון לזמר החשוב, שנרצח מידי מעריץ מטורף. הוא נולד בכלל כדרך של צעירים צ'כיים להביע מחאה שקטה כנגד המשטר הקומוניסטי. זהו קיר המעוטר בגרפיטי רב, מהימים האפלים של פראג.

ואכן, רבים מהסטודנטים של פראג נהגו לבוא לכאן, לצייר ולכתוב ואז לברוח מהמשטרה. שוב ושוב נדרשו השוטרים לצבוע את הקיר, אך הצעירים ציירו עליו גם הם בחזרה. מישהו הוסיף אז לכתובות האנטי-קומוניסטיות גם כתובות למען השלום ואת דיוקנו של לנון. ההמשך היה ברור. לנון ושלום, שלא לדבר על דמיון, הלכו תמיד ביחד...

ואז הגיעה מהפכת הקטיפה של 1989. היא הייתה סוף העידן הקומוניסטי בצ'כוסלובקיה, שמה הקודם של צ'כיה הקומוניסטית, שאוחדה תחת הסובייטים עם סלובקיה. אחרי המהפכה הזו החלו תיירים שונים להסיר ולקחת פיסות טיח מהקיר. לאחר שחלקים משמעותיים בכתובות ובציורים שעל הקיר, נלקחו למזכרת, החליטו פרנסי העיר לשחזר את הכתובות ואת ציורי הקיר, מה שהפך את הקיר גם לצבעוני ומלאכותי גם יחד.

המעניין הוא שגם היום, כשצ'כיה היא מדינה דמוקרטית וחופשית, לא מפסיקים לכתוב כאן עוד כתובות למען השלום, ההיגיון והאהבה.

דמיינו שלנון חי!


מבט מקרוב על הקיר של ג'ון לנון:

https://youtu.be/uIqm5gWGmcY


ושיר:

https://youtu.be/hUb47nRmXyY
השעון האסטרונומי
#על השעון האסטרונומי המפורסם של פראג

השעון האסטרונומי בפראג, או האורלוגין של פראג (Pražský orloj), הוא השעון העתיק והאחרון בעולם שעדיין פועל. מדובר בפלא המכני של הנדסת ימי הביניים המאוחרת. זהו שעון אסטרונומי שפועל מאז ימי הביניים ובכל שעה עגולה מושך אליו המוני תיירים נרגשים, הממתינים לצפות בפלא.

השעון שנמצא על מבנה העירייה הגבוה שבכיכר סטורמסצקה בעיר הותקן בשנת 1410. הוא מורה על השעה במרכז אירופה והמועד המדויק בחודש ובשנה. גלגל המזלות שמתחתיו, חושף את מיקום הכוכבים והמזל השולט כרגע בגלגל המזלות. הטבעת החיצונית של השעון מחשבת את השעה, לפי שקיעת החמה.

בכל שעה עגולה, החל מהשעה 8 בבוקר ועד 8 בערב, מופיעים מתוך השעון ישו ו-12 שליחיו. יש בו דמויות שונות שנגלות מהחלון, אחת לשעה. ביניהן ניתן לראות את השלד המסמל את מלאך המוות עם שעון החול שלו, טורקי שמסמל את אויב הכנסייה, הסוחר הקמצן עם שק המטבעות שבידיו, מלאך, אסטרונום, תרנגול זהב שקורא בקול ועוד.

אם תעלו אל השעון בתוך המגדל, תיהנו ממבט קרוב על המופע של 12 השליחים של ישו, שיוצאים מדי שעה, נעים במעגל ומציצים מהשעון. ואגב, בבית העיריה ניתן גם לעלות לתצפית הפנורמית שלמעלה - תצפית על כל פראג.



#תולדות השעון האסטרונומי של פראג
השעון האסטרונומי בפראג נחשב לשעון השמור ביותר בעולם מהשעונים האסטרונומיים העתיקים. המדהים הוא שהמנגנון המכני המקורי עדיין פועל בו, מאז שנת 1410 ועד היום.

את המנגנון המקורי של השעון התקין ב-1410 השען מיקולאש מקאדן. הוא יצר אותו בעזרת יאן שינדל, פרופסור לאסטרונומיה מאוניברסיטת קארל. בשנת 1490 הוסיפו לו את לוח השנה והבובות, מעשה ידיו של רב-אומן בשם האנוש. האגדה מספרת שאנשי מועצת העיר כל כך התלהבו מעבודתו של האנוש, עד שהחשש שהוא יבנה שעון דומה בעיר אחרת באירופה, גרם להם לעוור אותו. זאת כדי שלא יהיה כמו השעון הזה בכל העולם.

השעון פעל ברציפות מאז, כשבשנת 1886 הוא עבר שיפוץ גדול. אז גם נוסף לו כרונומטר (Cronometer), שנבנה על ידי צ'כי בשם רומואלד בוז'ק. באמצע המאה ה-19 הוסיף יוזף מאנס, צייר מתקופת התחייה הלאומית הצ'כית, את לוח השנה לשעון, שעליו ציורי הטבע שמתארים את ארבע העונות.

שיפוץ נוסף עבר השעון, לאחר מלחמת העולם השנייה. זאת משום שבמלחמה נשרף בניין העירייה והשעון ניזוק קשות.


#סיור בבית העירייה בפראג
סיור בתוך בית העירייה מתקיים כאן מספר פעמים ביום. בסיור תוכלו לעלות תחילה אל ראש המגדל שמעל בית העירייה ולצפות על המרכז ההיסטורי של פראג.

בהמשך תוכלו לטייל באולמות העירייה היפים ולראות את הקפלה של מגדל העיירה. ניתן להציץ אל פסלי השליחים של השעון האסטרונומי מקרוב ואז לרדת אל החדרים תת-הקרקעיים שמתחת לבניין. שם ניתן לבקר בשרידים של התקופה הגותית והרומנסקית, שבהם מבוך של רחובות, חנויות ובתי מגורים עתיקים.


#כמה עיריות צריך בעיר אחת?
יתכן שכבר שמתם לב שגם מול כיכר מריאנסקה ניצב בית עירייה וגם ליד מגדל אבק השריפה והם לא היחידים... אז מה לעזאזל קורה כאן?

הסיפור הוא שעד המאה ה-18 היתה פראג אוסף של ארבע ערים נפרדות, שלכל אחת בית עירייה משלה. משהתאחדו לעיר אחת גדולה, נותרו בתי העירייה הנפרדים לכל רובע. בפראג, כמו בערים עתיקות אחרות, יש גם בית עירייה חדש, כך שהעיר הזו מכילה בכל מקרה, אוסף די מרשים של בתי עירייה.


מבט מקרוב על השעון האסטרונומי של פראג:

https://youtu.be/BeXLoHoVZmk


כך זה נראה מאחורי הקלעים:

https://youtu.be/Ef_WCsJGThM


ביקור במקום:

https://youtu.be/QAq_0y4uhi4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.