» «
סיאול
העיר סיאול
#על המטרופולין העמוס בדרום קוריאה

העיר סיאול היא אחת הערים הגדולות בעולם וללא ספק מהמרשימות שבערי תבל. זוהי עיר שנבחרה לא פעם כעיר המעוצבת ביותר בעולם. יש לה את הרכבת התחתית הכי טובה ונמל התעופה שלה גם הוא נחשב לטוב ביותר בעולם. היא מושכת תיירים רבים מכל העולם ונחשבת לפצצת תיירות של התיירים מסין, יפן ותאילנד.

סיאול היא המרכז הפיננסי, כלכלי, פוליטי ותרבותי של דרום קוריאה. במטרופולין שכולל את העיר ואת פרבריה מתגוררת מעל מחצית מאוכלוסיית דרום קוריאה, יותר מ-26 מיליון תושבים. אחרי טוקיו, ניו-יורק ולוס אנג'לס, הכלכלה שלה היא הרביעית בערי העולם. זוהי עיר ענקית, מלהיבה ומבלבלת בהיקף המטורף שלה, כרך שמחייב זמן רב עד שמכירים אותו ומטרופולין שנדמה כאילו אין לו סוף.

העבר של סיאול מפואר לא פחות מההווה שלה. מדובר בעיר מאוד עתיקה, עם היסטוריה בת 3,000 שנה, אינספור מקדשים, ארמונות ושרידים מתקופות של בתי מלוכה בני מאות שנים.

אבל אי-אפשר להתעלם מההצלחה המטורפת של סיאול בעולם המודרני. החברות הקוריאניות שמככבות בעולם כולו מניעות מכאן את החדשנות הקוריאנית לכל פינות תבל. ביניהם תמצאו את מותגי האלקטרוניקה המפורסמים סמסונג ו-LG ואת מותגי הרכב יונדאי וקיה.

לצד התרומה שלה לחדשנות הטכנולוגית העולמית סיאול מושכת אליה בדרום קוריאה כמו מגנט את כולם. היא מציעה את מקומות העבודה המבוקשים ביותר, את מוסדות החינוך המובילים ואת איכות החיים הגבוהה במדינה. תרבות הצריכה שבה היא קיצונית ועם שעות העבודה שהן מהארוכות בעולם, הקרייריזם של תושביה הופך היום מושא למחקרים שעוסקים בחברת העתיד ובקשת האתגרים שבפניהם היא ניצבת ושחלקם נראים כאן כבר היום.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "סיאול".


#היסטוריה
לקוריאה יש היסטוריה רבת שנים. תחילתה בתקופת האבן, כשמעיד על כך אתר פרהיסטורי שנמצא בסמוך לגדה הדרומית של נהר האן, בסיאול של היום.

בהמשך ההיסטוריה ידעה קוריאה בכלל וסיאול בפרט, מספר שושלות מלכים ששלטו בה. כל מלך תרם את חלקו ההיסטורי לתולדות העיר. גם היום ניתן לראות בעיר מקדשים, ארמונות וגנים רבים, שמדגימים את רמת הבנייה, העיצוב והטכנולוגיה המרשימים של הקוריאנים בתקופות השונות.

במאה ה-20 ידעה המדינה המאוחדת את "מלחמת קוריאה", מלחמת אזרחים אכזרית, שארכה מעל לשלוש שנים, בתחילת שנות ה-50. המלחמה הזו הביאה לקריעת משפחות לשתיים, לקרובים שנפרדו ולא התראו עוד ולפיצולה של המדינה לשתי קוריאות, צפונית ודרומית, שמאז אינן במצב של שלום, אלא בהפסקת אש מתוחה.

סיאול, אגב, עברה במהלך המלחמה 4 פעמים מיד ליד ונהרסה כמעט עד היסוד. מרבית העיר נבנה מחדש אחרי המלחמה. בשנות ה-60 וה-70 היא נבנתה במהירות והחלה לפרוח. כיום היא אחת הערים הגדולות בעולם ומכילה גורדי שחקים בכמות ובגבהים המובילים במזרח אסיה.


#גאוגרפיה
במיקומו של חצי האי הקוריאני, בין ים יפן לבין הים הצהוב, הוא בית למיליוני קוריאנים, הן מקוריאה הצפונית והלוחמנית, והן מהשכנה שוחרת השלום שמדרום.

קוריאה היא ארץ הררית, עם טבע עוצר נשימה, הרים ושמורות טבע נהדרות. אם יש לכם זמן, צאו מסיאול וטיילו במדינה כולה. תוכלו לראות בה את היערות העצומים, שתופסים מעל 64% משטחה של דרום קוריאה. חופי הים שלה נמשכים לאורך 2,413 קילומטרים ממנה ויש בה כ-3,000 איים. דרום קוריאה ידועה גם בטיפוח הסביבה שנהוג בה.

במדינה הדרומית יש ערי נמל נעימות ועיירות קטנות רבות, מקדשים יפים ושרידים מרשימים של תרבות קוריאה העתיקה.

כבכל חצי אי, מקור חלק משמעותי מהמזון בה, הוא של דגים ופירות ים, מחופיה הרבים. בחקלאות תופס האורז מקום מרכזי. מגדלים אותו הן בשיטות של חקלאות מודרנית, מתקדמת וממוחשבת והן בשיטות מסורתיות, על גבי טרסות בהרים או בשטחי הצפה מישוריים. לא מעט משטחי הגידול הללו מצויים בשטחים שיובשו בים סין, שטחים שבהם פותחו שיטות גידול אורז באמצעים ממוכנים וחדשניים.

את העיר סיאול חוצה הנהר האן, המכונה כאן "האנגאנג". הוא מהווה מעין גבול גס, בין החלק הצפוני לו, שבו נמצאים מוקדי ההיסטוריה והתרבות של העיר, והחלק שמדרום לנהר - בו יושבים מרכזי הטכנולוגיה והעסקים של העיר והמדינה.


#אנשים
הקוריאות בכלל משתרעות על חצי אי הררי, מהנהר שמפריד בינה לבין סין ודרומה. אין בה הרבה משאבי טבע ולכן פותחה שם כלכלה המבוססת על האיכות האנושית והטכנולוגית הגבוהה של החברה הקוריאנית.

הקוריאנים החרוצים והשאפתנים מעמידים את החינוך וההשכלה במקום מאד חשוב והם משקיעים מגיל צעיר מאד את כל משאביהם ומאמציהם בלימודים. לטובתם עומדת מערכת חינוך מהטובות בתבל. גם אחוזי הפשיעה במדינה הם נמוכים.

בקוריאה מתקיים איזון מסוים, בין העבודה לחיים האישיים. מערכת המוסכמות השמרנית כאן כוללת כללי קריירה תובעניים שמקדשים את ההישגיות וההצלחה. כך היא צמחה למעצמה טכנולוגית מדהימה, אך יש מחיר נפשי שתושביה החרוצים משלמים.

יש כאן גם מערכת בריאות מהטובות והמתקדמות בעולם, מערכת שמאפשרת לתושבים כאן רמת בריאות מהגבוהות ביותר.

כיום שומעים בעולם לא מעט על המתח הצבאי שבין קוריאה הצפונית לדרומית. אבל לפני הכל בולטים בקוריאה דווקא החמימות של האנשים, הנכונות לסייע לזרים והנימוסים הטובים שלהם. חשוב לציין גם את החריצות העצומה של הקוריאנים ולידה את הסטרס המטורף שמציבים להם החיים המהירים בסיאול והקרייריזם המטורף שמוכר במדינות מתקדמות רבות.


#מתי לבוא?
מבחינות רבות הסתיו היא העונה המתאימה ביותר לחופשה או טיול בסיאול. גם האביב פופולרי מאד לביקור בסיאול, כי אז חוזים כאן, ממש כמו ביפן, בפריחת הדובדבן. בסתיו נהנים מעלי השלכת ומשפע הצבעים שלהם, שנע מאדום ועד צהוב.


#לינה
בחלק הצפוני של סיאול נמצאות מרבית האטרקציות התיירותיות. בביקור קצר בעיר וכדי שלא לבזבז זמן בפקקים בכניסה והיציאה ממרכז העסקים הראשי, כדאי למצוא מלון בחלק הצפוני של העיר, ככל האפשר בסמוך לתחנת רכבת תחתית.


#חסכון
קוריאה פחות יקרה מיפן, יותר אלגנטית מסין וממש לא חסר מה לקנות בה. ראו מקומות לקניות כאלה בתגית "שופינג בסיאול".


#אוכל
לצד המטבח התאילנדי המופלא, המטבח הקוריאני הוא מהמשובחים באסיה. המטבח הזה שונה ממטבחים אחרים שהכרתם, בחריפותו ובתבלינים שקשה להישאר אליהם אדישים, או שתתאהבו בהם או שתשנאו אותם. הרוב מתאהבים!

לקוריאנים יש את הקימצ'י, החמוצים הקוריאניים. זה המאכל הלאומי של קוריאה שמכיל כרוב מוחמץ וחריף, עם פלפלי צ'ילי. נהוג לומר כאן שאם לא טעמת קימצ'י - לא היית בקוריאה! - ואגב, יש גם את הקימצ'י ג'יגה (Kimchijjigae), תבשיל הקימצ'י המעולה.

נסו גם את הגלבי, הקוריאן ברביקיו, שהוא בשר צלוי על גריל שולחני, שנמצא בתוך המסעדה. במסעדות המסורתיות תוכלו למצוא את עצמכם יושבים על הרצפה, מעליכם ארובות לריכוז העשן ומדי פעם מגיעה גברת קוריאנית להפוך את הבשר שעל הגריל שלכם.

בדוכני הרחוב תוכלו לזלול מעדנים נהדרים של הקוריאנים. ביניהם בולט מאכל האורז המעורבב שנקרא "ביבימבאפ" (Bibimbap). זהו מאכל עשיר וצבעוני. תערובת של אורז, ירקות, ביצת עין ובשר. לרוב יגישו לכם אותו בקערת אבן שחורה ורותחת.
יהיו בדוכנים גם גימבאפ (Gimbap), סוג של סושי קוריאני, מאנדו שהן כופתאות ממולאות, ג'ג'נגמיון שהיא מנת אטריות ברוטב סמיך ועשיר מבוסס ממרח שעועית שחורה, חתיכות חזיר וירקות. ויש את הסאמגיופסאל (Samgyeopsal)‬, שמכיל נתחי בייקון צלויים על האש. כמובן שגם הדגים מהווים מקור מזון חשוב כאן.

את הקינוחים המסורתיים בקוריאה מכינים בדרך כלל משילוב של בצק אורז עם שעועית מתוקה ולשתות מעדיפים בקוריאה יין אורז מזוקק שנקרא סוג'ו. זהו יין עתיר אלכוהול, שאוהבי היין ישמחו ללגום כאן.

מקומות מעולים לסעוד בסיאול תמצאו בדוכני האוכל שבשווקים ובמסעדות שבתגית "מקדשי אוכל בסיאול".

עוד 25 המלצות למקומות ששווה להתחבר יש כאן:

https://youtu.be/RT10bYEu1YA



#תחבורה
משדה התעופה הכי מהיר וחסכוני להגיע באמצעות רכבת. יש רכבת רגילה שלוקחת כ-55 דקות ורכבת אקספרס שמקצרת את הזמן בכ-10 דקות אבל עולה יותר מפי 3.

בתוך סיאול התחבורה המוצלחת ביותר היא ברגל. ניתן למצוא בעיר גם מוניות, אוטובוסים ורכבות תחתית. ככלל, המטרו בסיאול הוא זול ויעיל ומגיע כמעט לכל פינה בעיר. שווה!


#תשר
לא נוהגים לקבל טיפים בדרום קוריאה.


#שופינג
סיאול היא סוג של גן עדן צרכני. היא חזקה מאד באופנה ובקוסמטיקה. ראו המלצות למקומות הטובים לשופינג בתגית "שופינג בסיאול".


#בילויים
יש בסיאול 3 מוקדי בילוי מרכזיים: גנגנאם (Gangnam), שאליו מגיעים הבליינים היוקרתיים והמבוגרים יותר. איטוואן (Itaewon) מנקז את התושבים הזרים של העיר. הונגדה (Hongdae) , שאליו מגיעים בדרך כלל הסטודנטים, ההיפסטרים והצעירים.

למקומות הבילוי המומלצים בסיאול ראו תגית "בילויים בסיאול".


מדריך מועדונים בסיאול:

https://youtu.be/gNvJQCi5Bgs


#קידומת דרום קוריאה
+82


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type C, F ו-E (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/ZVcJVmyjhyw


עיר בהילוך מהיר:

https://youtu.be/kizQcI7aMqc


הדרכה:

https://youtu.be/sr3O7ArQTYY
סינגפור
העיר סינגפור
#על האי הקטן והלא מיושב שהיה לאחד המקומות היקרים והצפופים בעולם

מצד אחד עיר מערבית ומודרנית, עם גורדי שחקים ומרכזי קניות מפוארים, ומצד שני לא מעט מרכיבים אסייתיים, כמו מקדשים מסורתיים, אוכל עממי וקהילות אתניות ייחודיות - סינגפור (Singapore) היא אחת הערים המרתקות בתבל - עיר ואי שהעתיד מתחבר בה עם העבר בהרמוניה מטורפת שאיש לא יכול היה לחבר טוב יותר. מסורת ומודרנה שרוקדות ואלס בין מגדלי ענק ושפע מעורר קנאה.

לא מעט מהניגודים הללו מתקיימים בזכות הבסיס הכלכלי של האי העשיר. בזכות הנמל הענק שלה, שהוא אחד הגדולים בעולם, סינגפור של היום היא מהכוחות החזקים בכלכלה, במסחר ובפיננסים של יבשת אסיה, מדינה שהתוצר הלאומי הגולמי שלה הוא מהגבוהים בתבל.

יש כאן מיזוג מופלא של חדש וישן, של מזרח ומערב ושל המסורת עם העתידנות המופגנת באדריכלות הנוף והמבנים שבה. שכן למרות גודלה הזעיר, הכלכלה המשגשגת של סינגפור מעמידה אותה כתף אל כתף עם מדינות המערב העשירות והמצליחות ביותר בעולם.

סינגפור היא גם מהבטוחות בערי העולם וגם העיר הנקייה בתבל. כל זאת בזכות פיקוח הדוק וקנסות גבוהים על פגיעה בזולת או זיהום של הסביבה.

כיאה לעיר מודרנית ומצליחה, משתלבים כאן יחדיו רחובות וגנים מטופחים, צבעוניים ונקיים, עם גורדי שחקים עתידניים ורכבות תחתיות חדשניות. כאן מתערבבות השפעות של סין, מלזיה והודו, כשהכל משתלב במטבח מקומי מדהים ומשולב, אקלים טרופי חמים, שפע קניונים וחוויית צרכנות עילית וחיי לילה שוקקים.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "סינגפור".

https://youtu.be/sv9pe2ItmKM


#ניקיון
יתכן ששמעתם כבר מחברים ומקרובים, אבל לא כולם יודעים שסינגפור היא אחת המדינות הנקיות והמטופחות שיש. רק כשמבקרים בה מגלים כמה עיר גדולה יכולה להיות נקיה וירוקה. המדרכות המצוחצחות, הכבישים הנקיים והצמחיה המדויקת שמסביב הם תצוגה נדירה לבוהק טהור שאין כמותו בעולם כולו.

זה לא קורה סתם. מדובר במדינה שיש בה קנסות גבוהים על השלכת פסולת ברחוב ומי שחוזר על העבירה יקבל עונש של 3 חודשי ניקוי רחובות. אסורים גם יריקה ברחוב, מכירת מסטיקים, אסור גם העישון ברחוב ובשטחים ציבוריים, למעט בעמדות עישון מיוחדות שיש במקומות שונים.

אז אולי הרחובות המצוחצחים, הגנים המטופחים יותק מדי והקניונים השמורים כאילו זה עלה נפתחו, הם קצת סטריליים מדי, אבל חייבים להודות שהביקור כאן הוא מרהיב וייחודי.

https://youtu.be/QkSR9TVC6OY


# ביטחון
שיעור הפשיעה בסינגפור הוא נמוך עד גיחוך. המחירים על פשיעה כאן גבוהים מאוד, האכיפה נוקשה ואין הנחות לאיש.

דוגמאות? - על החזקת סמים מוציאים כאן להורג, ציור גרפיטי מביא למלקות ועבירות תנועה מחויבות בקנסות מבהילים.


#היסטוריה
סינגפור נולדת בשנת 1819, כעיר סחר בריטית קטנה, המבוססת על נמל קטן, בדרום-מזרח אסיה. המייסד היה קולוניאליסט בריטי בשם סטמפורד ראפלס, קצין מוכשר ושאפתן, שהיה אז מושל ג'אווה הבריטי.

ראפלס זיהה את מיקומה האסטרטגי של סינגפור, היושבת ממש בשער הכניסה והיציאה של מצר מלאקה והחליט להקים שם נמל. הוא פנה אל הסולטאן ג'והור בבקשה לקנות שטח ביצתי בדרום האי סינגפור. בשטח שקיבל, ראפלס הקים נמל פטור ממכס ואפשר התיישבות ופעילות עסקית בו להמוני סוחרים מכל האזור. הללו, מסתבר, ביקשו להימלט מהמיסים הגבוהים והמגבלות החמורות שהטיל עליהם השלטון הקולוניאלי ההולנדי, הקולוניאליסט הרשמי של האזור באותה תקופה.

עם הזמן התפתחה החברה המקומית, מאוסף של בני עמים שונים בתרבות, בשפ ובמורשת ההיסטורית שהם הביאו עימם, אך הפכה לחברה אחידה מצד אחד ומגוונת מאד, מצד שני. הנמל הקטן ההוא גדל במהירות והפך להצלחה כלכלית של ממש. הוא העשיר את סינגפור, עיר הנמל שנתיב השיט העובר בה הוא אחד העמוסים ביותר בעולם,

עם הזמן התפתחה החברה המקומית, מאוסף של בני עמים שונים בתרבות, בשפ ובמורשת ההיסטורית שהם הביאו עימם, אך הפכה לחברה אחידה מצד אחד ומגוונת מאד, מצד שני. אבל סינגפור של השנות השישים של המאה ה-20 הייתה מלוכלכת ומוזנחת מאוד. התושבים, מרביתם מהגרים שהגיעו מסין, הודו ומלזיה הקרובה מאוד, לא הוטרדו מהזוהמה. השינוי חל בשנת 1968, כשממשלת סינגפור הכריזה על מבצע לאומי, בו ניקו רבבות האזרחים שגויסו לכך, את השכונות, השווקים והכפרים שבה. במבצע השתתפו גם שרי הממשלה, שנתנו בכך דוגמה אישית. מאז סינגפור הייתה לאחת המדינות הנקיות בעולם, בין השער באמצעות קנסות כבדים המוטלים על אזרחיה שזרקו פיסת לכלוך על הרצפה.

עשור אחר-כך זכתה המדינה לראש ממשלה רציני בשם לי קואן יו, שבמשך חצי יובל שנים, פיתח את סינגפור בצורה מדהימה, יצר מקומות עבודה, שיפר את החינוך, הבריאות והדיור באופן דרמטי והביא את האוכלוסייה לרמה גבוהה מאד של זהות וגאווה לאומית ולחברה, שהניפה על דגלה את השאיפה למצוינות.

העיר סינגפור הייתה מאז למטרופולין ענק ומודרני, הכלכלה המקומית ללא מיסים משכה אל סינגפור יזמים ואנשי עסקים מכל קצות תבל ורמת החיים בה היא כיום מהגבוהות בעולם. סינגפור של היום היא אחת המדינות העשירות ביותר בעולם ואותו נמל שהתחיל את הכל הוא היום הנמל הסואן ביותר בעולם. שגשוגה הכלכלי המטורף של סינגפור הפך את האי הקטן למודרני ועשיר בצורה בלתי נתפסת.


#גיאוגרפיה
סינגפור מורכבת מהאי המרכזי שלה וממספר איים קטנים לידו. אל לגודלה הזעיר של מדינת האי הזו להטעות איש - מדובר במדינה בעלת מעמד חשוב מאוד בכלכלה העולמית. גם התוצר הלאומי שלה לנפש, מעמיד אותה בשורה אחת עם מדינות המערב העשירות ביותר.

בכדי להגדיל את שטחה המצומצם, ניסתה סינגפור בתחילת דרכה העצמאית, לייבש שטחים בים ולהפוך אותם ליבשה. הדבר נראה כבר פתרון מצוין ואולי אף הכרחי למדינה הזעירה, כדי להגדיל משמעותית את שטחי הקרקע העומדים לרשות האוכלוסייה ההולכת וגדלה בסינגפור. מכאן החלו כבר בסוף שנות ה-60 לייבש שטחים משמעותיים בים שמול רצועת החוף הדרומית של האי.

העיר סינגפור של ימינו משתרעת על מרבית שטחו של האי. צפיפות האוכלוסין כאן היא השלישית בעולם והיערות שהיו על האי נעלמו לחלוטין. כל אזור נמל התעופה המודרני של סינגפור והכבישים המהירים המובילים אליו, בנויים על קרקע שצורפה אל האי, בתהליך הייבוש של מי הים.


#מתי לבוא?
בסינגפור, וזו עובדה, תמיד חם ותמיד קיץ. זה אומר שאין עונה מסוימת שבה מומלץ לטייל בסינגפור. בשל סמיכות המדינה לקו המשווה, מזג האוויר כאן חם ולח לאורך מרבית ימות השנה. זה לא שמזג האוויר הזה הוא נוח במיוחד, אבל זה מזג אוויר טרופי, מה שאומר שבסינגפור יש כל השנה שמש - תנאי מעולה לטיול שתמיד מתאים, או לפחות לעולם לא לא מתאים.

העונה הכי יבשה כאן היא בין מאי ליולי. מנובמבר ועד ינואר, לעומת זאת, זו עונת המונסונים הרטובה, תקופה שבה מומלץ להביא או לרכוש מעיל גשם.

בטמפרטורות הגבוהות תוכלו לתפוס ימי טיול מחוץ לעיר, באזורים הכפריים, או לבלות יותר בפארקים הירוקים והקרירים יותר, או בשופינג - בקניונים הרבים והממוזגים שבמדינה.


#תחבורה
קל ולא יקר להגיע לסינגפור מבנגקוק או פוקט ואם רוצים אז גם בחזרה. יש אפילו חברות לואו קוסט שמאפשרות טיסות כאלה בפחות מ-100$.

הרכבת התחתית (MRT) היא הדרך הקלאסית להגיע גם משדה התעופה הבינלאומי ואליו, עניין של חצי שעה ממרכז העיר. גם בעיר עצמה שווה, יעיל ונוח לנוע באמצעותה, כי התחתית כאן מודרנית ומהירה ומציעה גם מיזוג אוויר מצוין.

הכרטיס המשולב של הרכבת התחתית מאפשר נסיעה גם באוטובוסים ויש גם מיניבוסים (shuttles) ומוניות בנפרד. בסינגפור פועל גם שירות Uber נהדר.

לטיולים מחוץ לעיר ניתן לשכור רכב, אם כי המחירים לא זולים כלל. אל האיים הקטנים יותר תוכלו להגיע מהאי הראשי באמצעות מעבורות יעילות.


#תקשורת
סים של חברת singtel או דומותיה עולה קצת יותר מ-10$ ל-100 גיגה.


#חסכון
לחסכון והנאה נסו לסעוד בהוקרס, מרכזי האוכל שפזורים באי, כמו גם ב-Food Courts, מתחמי האוכל של מרכזי הקניות הגדולים. האוכל בשניהם טעים ואותנטי ותוכלו לסעוד במטעמים מהמטבח הסיני, מלזי, הודי, אינדונזי, יפני ותאילנדי. זהו את הדוכנים השווים לפי התור הארוך של המקומיים, המשתרך בהם.

הכי כיף בשני הסוגים של מתחמי המזון הללו זה להרכיב לשולחנות הציבוריים שבמרכז מיקס של מאכלים משגעים שאספתם ממסעדות ודוכנים שונים.

תחבורה ציבורית זולה וחסכונית יאפשר כרטיס Easy link, שמטעינים בכסף.

שווה ליפול על אחד מהחגים הלאומיים - הכניסה לכל המוזיאונים בסינגפור תהיה אז בחינם.

למשפחה עם ילדים שווה לקחת בגד ים בתיק. יש הרבה מזרקות מים לילדים והם ייהנו לרחוץ ולשחק במים, בימים החמים והלחים באי (כולל בגנים הבוטניים, גן החיות, פארק המדע שבג'ורונג וליד המרינה).


#אוכל
בסינגפור יש החל מאוכל רחוב זול ועד למסעדות שף יוקרתיות ויקרות להחריד. האי הזה הוא רב תרבותי ולכן גם המטבח הסינגפורי הוא שילוב של מטבחים, טעמים וסגנונות מזון מגוונים. רק כאן תוכלו לסעוד במנות מעולות מהמטבח היפני, מלזי, אינדונזי, סיני, הודי ועוד.

אוכל אסייתי מגוון, איכותי וזול בסינגפור תוכלו למצוא במתחמי האוכל המפוזרים ברחבי העיר סינגפור ונקראים "הוקרס" (Hawkers) ובמתחמי האוכל של מרכזי הקניות והקניונים הרבים שבעיר. בכל מתחם מזון כזה תמצאו בדרך כלל מבחר דוכנים מגוון ומוצלח, עם אוכל אסייתי לסוגיו.

באי יש מגוון אדיר של דגים, פירות ים ומאכלי ים אחרים, לצד תוספות מגוונות ובשרים. מבין המאכלים האהובים כאן בולטת מנת הדגל היומיומית והזולה של סיגפור - הצ'יקן רייס (chicken rice). זו מנה שמגיעה מהמטבח הסיני של מחוז הינאן בסין, המכילה עוף מבושל עם אורז, מלפפון ירוק ובצד רוטב צ'ילי. עוד מאכל אהוב מסין הוא צ'אר קוואי טאוו (char kway teow), המבוסס על אטריות אורז שטוחות שמקפיצים בווק, עם נבטים, פירות ים, רוטב סויה מתקתק וצ'ילי.

עוד בולטים כאן מרק הלקסה (laksa) עם נודלס, פירות ים, ציר דגים ותיבול של צ'ילי וחלב קוקוס. יש גם דים סאם (dim sum) מגווני מילוי מהמטבח הסיני, עוף מתובל מהודו, הצ'יקן טיקה (chicken tikka) ורוטי פראטה (roti prata), שהיא פיתה הודית דקיקה. עוד בולטים שיפודי הסאטה (satay) מבשר עוף או בקר, ברוטב בוטנים חריף, מהמטבח המלזי והאינדונזי. סינגפור עצמה תרמה את הצ'ילי קראב (chilli crab), סרטן בצ'ילי ברוטב חריף-מתוק, שאוהבים לאכול כאן בידיים.

נסו גם את חטיף הפופייה (Popiah), שהוא קרפ ממולא בנבטים, כרוב מבושל, בוטנים, ביצה קשה ועוד.

גם הפירות הטרופיים מצויים כאן בשפע. חובה לנסות כאן את פרי הדוּריאן, פרי קוצני, מסריח ובעל טעם מעניין, שבסינגפור מתים עליו. חוויה נוספת היא שתייה של מי אגוז קוקוס ואכילה של מה שבתחתיתו.

נסו גם את עוגת הצ'ו קוייה (Chwee Kueh), עוגת אורז לבנה וטעימה להפליא, שמעליה אורז לבן ומטוגן. מעדן שאומרים שהכי טוב לאכול אותו בהוקר Tiong Bahru hawker centre.

מי ששבעו, תרתי-משמע, מהאוכל האסייתי הרב והמעולה שאוכלים כאן, יוכלו ליהנות גם מאוכל מערבי נהדר ומעדנים בינלאומיים, בשלל המסעדות המקומיות שמכינות אותם.


#בילויים
מי שמגיע לכאן נדהם מכמות הפעילויות שניתן למצוא באי עוצר הנשימה הזה, בכל שעה ביום ובלילה. כי סינגפור ערה 24 שעות ביממה ובדרך כלל מאוד כיף ובטוח להסתובב גם בלילות. יש בה גם שפע של דוכני אוכל ומסעדות שפתוחים במשך כל שעות היממה.

רחוב נהדר לבילוי לצעירים הוא "קלאב סטריט" (Club Street), שבו יש חיי לילה נהדרים, עם מועדונים, ברים ומסעדות ורחוב עצמו, שהוא יפה להפליא. אם בעבר היה נהר סינגפור מזוהם ומקור למחלות, כיום שפת הנהר היא אזור בילוי שוקק חיים. מה שהיו בעבר מפעלים, בתי חרושת ומחסנים שופצו והפכו לחנויות, בתי קפה, מסעדות, ברים ומועדונים.

במרכזי בילוי, כמו טיילת קלארקי קי (Clarke Quay) וטיילת בואוט קי (Boat Quay), שבקרבת שפך הנהר מדרום לה, סועדים במשך היום ומבלים בערב.


#תשר
בסינגפור לא נהוג להשאיר טיפים. במסעדה השאירו טיפ רק אם זכיתם לשירות יוצא מהכלל.


#קידומת סינגפור
+65


#שופינג
התחביב העיקרי של תושבי סינגפור הוא כנראה הקניות. ואכן, סינגפור נחשבת כגן עדן של קניות ובאי הזעיר יש את יחס הקניונים לקילומטרים רבועים - הכי גבוה בעולם!

מצד שני סינגפור היא אחת הארצות היקרות באזור הזה של אסיה. בזכות מזג האוויר החם והלח כאן נאלצים התיירים לא פעם להימלט מהחום והלחות, אל הקניונים ובתי הכל-בו הממוזגים.

בכל מקום ניתן לפגוש את האופנה העדכנית, הג'אדג'טים, האלקטרוניקה ומוצרי החשמל חדישים. עשרות מרכזי קניות פזורים בעיר, ותמצאו בהם כל מותג בינלאומי אפשרי.

רצועת ה"שופינג" העיקרית בעיר היא ברחוב אורצ'רד (ORCHARD) והיא ממחישה את הסיבה שסינגפור נחשבת לגן העדן של הקניות. ניתן לפגוש בה בכל פינה את האופנה הכי עדכנית , הגאדג'טים הכי מעודכנים ואת מוצרי המחשבים והאלקטרוניקה הכי חמים בשוק.

חלק מהמקומות המומלצים לקניות הם קניונים, כמו מרכז טקשיאמה שברחוב הקניות המרכזי של סינגפור, רחוב אורצ'רד. גם ברחוב וגם בקניונים יש מסעדות, חנויות בגדים של מעצבי האופנה המובילים בעולם, חנויות למוצרי חשמל, חנויות יוקרה ועוד - ממש לונה פארק לשופינג, ביום ובערב.

לחוויית קניות מסוג אחר ומזכרות בזול, שווה לבקר בשווקים ובחנויות הייחודיות של צ'יינה טאון, במיוחד ברחוב פגודה (Pagoda Street). בולטים גם "הודו הקטנה" והרחוב הערבי שבשכונת קאמפונג גלאם. באזורים האתניים הללו של העיר ניתן למצוא חפצי נוי עממיים, מזכרות שוות ודברים זולים ונחמדים.

בשווקים של סינגפור תוכלו לקנות בדי משי עדינים בשלל צבעים, כמו גם אמנות אסייתית מקורית ואפילו תבלינים טריים. הכל במחירים זולים יחסית.


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type G בלבד (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/yNAsk4Zw2p0


בלוגר ישראלי פוגש את אייקון הבלוגרים נאס:

https://youtu.be/Zc1-kVH9RpA


המלצות של בלוגרים:

https://youtu.be/HqmZP0ISkfU


הדרכה קצרה:

https://youtu.be/P_q3BdrFsLI
איסטנבול
העיר איסטנבול
#על העיר היחידה בעולם המשתרעת על שתי יבשות שונות

כיום כשאיסטנבול אינה בירת טורקיה, היא עדיין העיר הגדולה והחשובה ביותר במדינה, וודאי המעניינת ביותר בה. זוהי עיר ענקית, דינמית, תוססת וחווייתית, המציעה לתיירים היסטוריה מרתקת, אדריכלות רבת שנים ואוכל מטורף, לצד עושר תרבותי עצום ואין ספור מקומות בילוי. הביקור כאן הוא חוויה לכל חמשת החושים ולרוב הוא מירוץ מתמשך אחרי כל מה שיש לעיר הזו להכיר לכם.

זוהי עיר עצומה, בעלת עשרות מיליוני תושבים, שמציעה חדש בצד ישן ופאר ועושר ליד פשטות עממית. ההיסטוריה העשירה וההפכפכה של העיר הזו נשקפת כאן מכל רחוב ופינה. איסטנבול מלאה במוזיאונים וארמונות, אך גם במסגדים, כנסיות ואפילו מעט בתי כנסת ששרדו כאן.

רבים אומרים שאיסטנבול, כמו טורקיה כולה, היא כמו אדם שרץ אל המערב, אך הוא עושה זאת על גבי רכבת הנוסעת למזרח. ואכן, מיקומה הגיאוגרפי, על המפגש שבין אסיה ואירופה, הופך את איסטנבול לנקודת חיבור, כמעט בכל תחום, בין מזרח ומערב. אבל הוא גם קורע את העיר הזו בין העולמות ויוצר מתח מתמיד - פוליטי, חברתי ותרבותי - בין הדת המוסלמית הדומיננטית כאן ובין החילוניות שהוריש המנהיג המיתולוגי אטאטורק לטורקיה החדשה.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "איסטנבול".


#היסטוריה
תחילתה של איסטנבול ב"פוליס" (עיר ביוונית) שנוסדה בידי מתיישבים יווניים בשנת 660 לפנה"ס. היא הייתה בצד האירופי של הבוספורוס ונקראה ביזנטיון. לפי המסורת העתיקה, השם ניתן לה על שם מנהיגם של המייסדים ביזס.

בשנת 196 לספירה צר עליה הקיסר הרומי ספטימיוס סוורוס והרס חלקים גדולים ממנה. הקיסר קונסטנטינוס (306–337 לספירה) שיקם והרחיב אותה במאה ה-4 לספירה וחנך אותה מחדש בשנת 330 לספירה כ"רומא החדשה" (Nova Roma). היא הפכה לבירתה החדשה של האימפריה הרומית. בהמשך היא קיבלה את שמו "קונסטנטינופוליס".

עם חלוקת האימפריה הרומית הפכה העיר לבירת האימפריה הרומית-המזרחית. מיקומה ועוצמת האימפריה הביזנטית, שמה החדש, הפכו אותה למרכז תרבותי ומסחרי ובמאה ה-9 היא כבר הייתה לעיר הגדולה באירופה.

אבל מסעי צלב, כיבושים והרס, הלכו והחלישו את הביזנטים ובמאה ה-15 הם שלטו בקושי על העיר וסביבתה הקרובה. זה איפשר לטורקים העות'מנים לכבוש את קונסטנטינופול ולהפוך אותה לאיסטנבול, בירת האימפריה העות'מנית למשך 500 שנה. לאחר התבוסה במלחמת העולם הראשונה ועם נפילת האימפריה, העביר אטאטורק, מנהיג הרפובליקה הטורקית, את הבירה לאנקרה.

ועדיין, גם במאה ה-20 וה-21, נשארה איסטנבול מרכז התרבות, הכלכלה, המסחר והתיירות של טורקיה. היא אולי כבר לא העיר שצבאות שופכים דם כדי לשלוט בה, אבל גודלה, אוכלוסייתה העצומה, מיקומה הייחודי במרחב וההיסטוריה שלה לא מאפשרים אפילו לחשוב על להספיד אותה.


#גאוגרפיה
איסטנבול היא העיר הגדולה והבירה הלא רשמית של טורקיה, אבל לפני הכל זוהי העיר היחידה בעולם, שמשתרעת על שתי יבשות - אסיה ואירופה. גולת הכותרת של העיר הזו הם מיצרי הבוספורס, שהעיר בנויה למעשה לאורך שני צידיהם. במיצרים, או ליתר דיוק במיצר הזה, מפלסים המים את דרכם מים השיש אל הים השחור, תוך שהם מפרידים בין אירופה לאסיה.

זה מאפשר לאיסטנבול ליהנות משני העולמות גם יחד - הקידמה של יבשת אירופה מצד אחד, עם המסורת והעבר של יבשת אסיה, מהצד השני.

רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה באיסטנבול".


#מתי לבוא?
בכל עונה העיר הזו מציעה חוויה אחרת.
מבחינת מזג האוויר הכי טוב להגיע לאיסטנבול באביב (אפריל-יוני) ובסתיו (ספטמבר-אוקטובר). בקיץ הלחות מעייפת, חם יותר, תטיילו בין המוני תיירים, המחירים יהיו גבוהים יותר ותיאלצו לעמוד בתורים ארוכים. בחורף תזכו לביקור נינוח ומחירים טובים, אבל קריר כאן ואפילו קר. האביב הוא פשרה הוגנת לאיסטנבול - נעים יותר, פחות עמוס מהקיץ מפוצץ התיירים ולכן גם זול מעט יותר בלינה.


#תחבורה
הטיסה לאיסטנבול תנחת בשדה התעופה אטאטורק, שנמצא במרחק של 24 ק"מ ממערב לעיר. תוכלו להגיע ממנו למרכז העיר במטרו, ברכבת הקלה, או באוטובוסים שיוצאים מנמל התעופה כל הזמן. עם נהג מונית משדה התעופה לעיר סכמו מראש על לא יותר מ-120 לירות.

בכלל, שימו לב שנהגי המוניות יפעילו מונה ושסוגרים איתם מחיר מראש! - הם ינסו את מזלם במחירים מופקעים שתהיו חייבים לשלם. מחיר נסיעה ממוצעת במונית בעיר הוא 30 לירות.

טיפ: קנו כבר בשדה התעופה את כרטיס ה"אקביל" (akbil), שיהיה חסכוני לתחבורה הציבורית לאורך כל החופשה באיסטנבול.

ההליכה בעיר העתיקה היא דרך התחבורה הנוחה יותר. האוטובוסים העירוניים כאן הם בצבע אדום והמטרו אמנם אינו במסלול התיירותי, אך ניתן לשלבו עם אוטובוס, מונית או הליכה רגלית ולהגיע בזול ובצורה נוחה ומהירה ליעדי התיירות.


#לינה
קחו מלון באזור של כיכר טקסים ורחוב איסתיקלל. הלינה זולה והאזור מלא חיים, עם בילויים וחיי לילה שווים ואווירה נעימה ביום ונגישה לכל. העיר העתיקה, שיש המבקשים לישון בה, שוממת בערבים ויקרה מאוד. מה שלא יקר די עלוב.


#תקשורת
קנו סים בכיכר טקסים או בכל חנות סלולר בעיר. סים של 9GB עולה 130 לירות. אל תקנו בשדה התעופה - שם יקר מאד!


#חסכון
איסטנבול זולה מאוד בהשוואה לערים באירופה. ועדיין - חסכון משמעותי יווצר אם תאכלו את אוכל הרחוב המפורסם שלה (ראו למטה). שוות גם הארוחות ב"לוקנטה", סוג של מסעדות פועלים עממיות המכוונות בעיקר למקומיים. האוכל יהיה לרוב מאד מוצלח, במיוחד ביחס למסעדות, שלא לומר מלכודות התיירים היקרות ולא פעם הפחות טעימות.

הילדים נוסעים בחינם - באוטובוס, במעבורת ואפילו באוטובוס Sightseeing Istanbul.

לחסכון בתחבורה הציבורית קנו בקיוסקים שבעיר או בתחנות המרכזיות, את ה"אקביל" (akbil) החסכוני. זהו כרטיס נטען שמקנה הנחות. בגמר השהות באיסטנבול תקבלו בחזרה את דמי הפקדון שהפקדתם עבורו. טוב לאוטובוסים, למעבורות ולמטרו.

אם תרצו חמאם טורקי - אלו זולים משמעותית בצד האסיאתי. הם גם יותר אותנטיים ופחות לתיירים. חמאם טורקי אמיתי וזול הוא קרסי חמאמי (Carsi Hamami), שליד תחנת המעבורת בצד האסיאתי. המחיר הוא רבע מזה שבצד המערבי ותהנו גם מעיסוי וקרצוף של גופכם הענוג.

בקניות - המיקוח הוא לגיטימי ואפילו חובה בעת הקניות בתורכיה. אל תתביישו אבל גם אל תגזימו. הורדתם במחיר והמוכר הסכים? - אל תמשיכו עוד.


#חוויות חובה
חמאם טורקי, המחוללים הסופיים, לעשן נרגילה, לשתות תה, לבקר בבזאר הגדול ולאכול "האימאם המתעלף".


#אוכל
בטורקיה יש מסעדות רגילות ולצידן סוגים אחרים. "לוקנטה", למשל, היא מסעדת פועלים עממית, שהאוכל בה ביתי, טעים, מסורתי, איכותי, זול ופשוט. הלוקנטות בטורקיה פונות לתושבים ולא לתיירים ולכן אין בהן כמעט לעולם חוכמות או מלכודות תיירים.

ה"מֵייהָנֶה" (Meyhane), שאליו מגיעים חובבי האלכוהול והאוכל כבילוי, הוא ספק בית מרזח וספק טברנה טורקית. ברובם תאכלו טוב ולא יקר.

עם היצע קולינרי מהמגוונים והעשירים בעולם, גם מסעדות איסטנבול הן כור אטומי של מזון. כאן מוגשות בכל פינה אחדות מהמנות הפופולריות בעולם. הארוחה תתחיל תמיד ב"מזלר" (Mezeler וביחיד Meze), שהן מנות ראשונות ומתאבנים שיהיו בדרך כלל צמחוניים, או דוֹלמָה (Dolma) שהם ירקות ממולאים ללא בשר, המבושלים בשמן זית ופה ושם גם עם פירות ים.

בטורקיה יש באופן מסורתי התמחות במטבחי המסעדות. יש הפרדה בין התמחות בבשר, בדגים, באוכל רחוב, במאפים מסוג בורקס או בצקי פילו. יש את ה"מהיינות", שמגישות יין ומזטים ומנות קטנות. יש מעדניות המתמחות במיני קינוחים או חנויות לוקום, מרציפן וממתקי פירות יבשים וכך הלאה.

כל זה אומר שלא כל מקום יצטיין בכל והם יהיו ממוקדים במה שהם טובים בו. אבל הטורקים מבינים שתיירים מצפים לשירות מלא. לכן תראו לא פעם מלצרים נושאים מעדנים ומאכלים ממסעדה למסעדה, כדי לספק את רצון הסועדים. כך תביא מסעדה עם דונר מצוין קינוחים מהשכן, בורקס מדוכן רחוב סמוך, דג ממסעדה שמתמחה בדגים וכן הלאה.

ארוחה בלתי נשכחת? - מצאו את המקומות המעולים שבתגית "מקדשי אוכל באיסטנבול".


#תשר
במסעדות ובתי קפה בטורקיה נהוג להשאיר 10-15 אחוז טיפ. רצוי במזומן ובמטבע המקומי.


#מנות טורקיות מומלצות
הכירו את ה"כּופתֶה", קציצת הקבב. אחיה הוא השווארמה האותנטית של הטורקים, הדוֹנֶר קבב, (Döner Kebap), שפירושו "קבב מסתובב".

השִיש-קבב הוא הקציצה המשופדת על הגריל וכך הלאה. בכלל, המילה קבב משמשת בתורכית לכל מה שנִצלה על הגריל (שִיש) או נאפה בתנור (דוֹנֶר).

וכמובן - הממולאים כאן הם הכי טובים שיש, אם כי הסולטן של הממולאים הטורקיים הוא חציל ממולא בעונג קולינארי מופלא, שזכה לשם "אימאם באילדי" (Imambayıdı), שפירושו "האימאם המתעלף". מספרים שזה מה שקרה לאימאם שטעם אותו לראשונה...

ידועים גם תבשילי הירקות עם בשר שמבשלים כאן בקעריות חרס בתנור ובטורקית הם נקראים גִּיבֵץ'. המנות המבושלות והנהדרות הללו כוללות גם תוספות של חצילים בסגנונות שונים, לצד מעדנים כמו מוּסַקָה, פלפלים ממולאים ובצלצלים.

עוד להיטים מקומיים הם תבשילי החצילים, אורז ושעועית, או תבשיל המעיים הממולאים שנקרא פָּאצָ'ה (paça).

בארוחות נהוג כאן ללגום כוסות אָיְירַן, שהוא היוגורט הנפלא עם הטעם המלוח-חמצמץ ויש במטבח הטורקי גם מרק יוגורט נהדר ששווה להזמין.

ובסוף תוכלו לקנח בסוּטְלָאץ', שהוא פודינג אורז אפוי בתנור וטעמו נהדר. קינוח נהדר לא פחות הוא "אַשוּרָה", מעדן מדהים, העשוי חיטה, פירות יבשים ופיצוחים. יש גם אֶקְמֶק קַדַאִיף (Ekmek Kadayif) - קינוח לחם שנאפה שעות ארוכות בתוך סירופ מתוק ומוגש כשמעליו קָאִימָק. אבל בקינוחים יש גם רָחַת לוּקוּם בכל צבע, צורה וטעם, עוגות מזרחיות מלאות בשקדים ופיסטוקים, מאפי בקלאווה, כנאפה, קדאיף ומיני חלבה שמוגשת חמה ויכולה להיות נפלאה בדיוק כמו שלא חשבתם.


#אוכל רחוב
בורקס טורקי, לחמעג'ון שהוא הפיצה הבשרית של הטורקים וסימיט (Simit) הבייגלה הטורקי, הם מלכי הרחוב כאן, אבל לא לבד.

אוכל הרחוב כאן כולל את הבורקס שנחשב לאחד המאפים הפופולריים בתורכיה. בתוך בצק העלים הפריך שלו ממלאים הטורקים גבינה בולגרית או גבינת קשקבל, חצילים, תפוחי אדמה, תרד ועוד שלל מילויים. מה שהולך נהדר עם בורקס זה משקה איירן או יוגורט שבטורקיה הולך עם כל דבר.

באיסטנבול מבוקש ונפוץ גם ה"בָּאלִיק אֶקְמֶק", הדג בלחמניה. המאכל העממי הזה הוא מעדן שתושבי תורכיה אוכלים כמאכל ביניים משביע או כארוחה קונה ומהודקת בפני עצמה. הכריכים הללו מורכבים מדג ים טרי ומטוגן שמוכנס ללחמנייה ריחנית.

מאכלי רחוב פופולאריים נוספים כאן הם סימיט (Simit), שהוא כעך ביילה טרי וחם עם שומשום, לַחְמָג'וּן שהוא מעין פיצה טורקית, עם שבבי בשר טחון במקום גבינה. ידועים גם נקניקי הסוג'וק היבשים, שתלויים כאן בכל פינה ומאפי הפילו הטורקיים, שבראשם ה"סוּ בּוּרק" (Su Börek), העשוי מעלי בצק יופקה ומעולה לאכול אותו לצד כוס תה חם.

אוהבי המתוק ינסו את רחת הלוקום המזרחי, עם הטעם האקזוטי שלו הכולל גם שקדים, פיסטוקים וקוקוס.


#שופינג
העיר איסטנבול היא שוק אחד ענק וסוג של גן עדן לקניות. גם בתחום הזה יש לה לא מעט להציע לתיירים וההרגשה היא שבכל מקום מוכרים הכל. שווקים, קניונים ורחובות עם חנויות יוקרה - יש בה היצע שלא נגמר ומגוון לא קטן של מוצרים וסחורות.

שני אתרי הקניות הידועים ביותר של העיר הזו הם השוק המצרי והשוק הגדול, שנקרא גם "השוק המקורה" או פשוט "הבזאר הגדול".

מותגי הלבשה תוכלו לקנות ברחובות איסטיקלל וג'ומהוריית (Cumhuriyet) - שמה של השדרה שממשיכה צפונה, אחרי כיכר טקסים.

מוצרי עור תמצאו ב"בזאר הגדול", כמו גם תכשיטים. כלי החרס המקושטים שם ססגוניים ויפים, אך שימו לב שאינם מתאימים למדיח. בכל מקרה, כאן תבינו מדוע איסטנבול היא ממקדשי השופינג המובילים בעולם לעבודות יד.

קניון מומלץ באיסטנבול ומהגדולים באירופה הוא אקמרקז (AkMerkez). הקניון היוקרתי, הנוצץ והעתידני "Kanyon" יפגיש אתכם עם תרבות הצריכה של סולטני הכסף הטורקיים של המילניום החדש.

קניות בזיל הזול תוכלו לעשות ברחוב אורדו (Ordu cad), החוצה את העיר העתיקה, בשכונת לאללי (Laleli). גם באזור אקסרי, הסמוך בעיר העתיקה, יש המון חנויות ודוכנים מאד זולים ומגוון חנויות סיטונאיות זולות.

מצאו את המקומות השווים לשופינג בתגית "קניות באיסטנבול".


#בילויים
מרכז חיי הלילה של איסטנבול הוא מדרחוב איסתיקלל שברובע ביוגלו. יש בו מגוון מסעדות ומועדונים. ממנו יוצאות גם סמטאות עם שלל בארים ומסעדות בהם נמכר יין לצד מזטים עם דגים, פירות ים וירקות.

ליד איסתיקלל נמצאת גם כיכר טקסים, שהיא ליבו המודרני של הכרך הגדול. בה ובסביבתה ניתן למצוא עוד המון מסעדות ומועדוני לילה.

באיסטנבול תמצאו כתיירים גם מייהנות. המֵייהָנֶה (Meyhane) הוא מקום בילוי ושתייה שמח, בית אוכל ואלכוהול שהוא סוג טורקי של טברנה או חמארה. כאן תוכלו ללגום בעיקר ראקי, שהוא העראק הטורקי, ולאכול לצדו מנות קטנות של אוכל.

רוב המייהנות באיסטנבול ממוקמות בקרבת כיכר טקסים ומציעות לצד האוכל והשתייה גם מוסיקה טורקית ברקע ולעתים גם הופעה חיה של אמן.

מקומות בילוי מומלצים? - בתגית "בילויים באיסטנבול".


#קידומת טורקיה
+90


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם מסוג F.


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר היפה:

https://youtu.be/wd5RWz9WVN4


במהירות:

https://youtu.be/x0qVpFIlfuE


במלוא יופייה:

https://youtu.be/13kmEG3mWBA


והעיר העתיקה:

https://youtu.be/6t-VoZaU3xc


הדרכה על הווייב של העיר:

https://youtu.be/7A1q7v4btbk
הונג קונג
העיר הונג קונג
#על העיר היחידה בעולם עם יותר גורדי שחקים מניו-יורק

עם מעמד של אחד ממוקדי הפיננסים והמסחר המצליחים והיקרים ביותר, הונג קונג היא אחת הערים המשגשגות והקוסמופוליטיות בתבל. במהלך 150 שנים שבהן שלטה בריטניה באי ובעיר הזו, נוצר בה שילוב מרתק בין תרבות ומנהגי המזרח ואלו של המערב. אין עוד הרבה מקומות בעולם שבהם מתגוררים ומתחברים מסורת וחדשנות וחדש עם ישן.

היסטורית, הפך הונג קונג מאי קטן ובו כמה מאות דייגים ובני משפחותיהם, למטרופולין עצום ועתיר גורדי שחקים, עם מיליוני תושבים וצפיפות אדירה. בהדרגה הפך האי, שפירוש שמו במקור הוא "הנמל הריחני", למטרופולין המציג שליטה עולמית בפיננסים, במסחר ובכלכלה המודרניים, תוך שמירה על מסורות סיניות עתיקות. בסמוך לנמל הגדול באסיה ולשדה התעופה הענקי ואולי החדשני בעולם, נמצאים כאן שכונות וכפרים עתיקים מהעבר, שבהם לא השתנה הרבה.

אבל הונג קונג האולטרה מודרנית, זו של הבנקים, גורדי השחקים ואנשי העסקים בעניבות, זו שמהווה מרכז פיננסי וציר אופן בכלכלה העולמית כולה, מתקשה להיפטר מהמחלות המובנות בה. כך מקשים מחירי דיור מהגבוהים בעולם וניגודים לא מעטים בין אוכלוסייה ותיקה, לאוכלוסיה מודרנית ושועטת קדימה, על רבים מהמתגוררים כאן.

כך או כך, אתם נמצאים בלב האי, שהיה לעיר מדהימה, עם חיבורים מרתקים ותערובת מופלאה של חכמת המזרח עם המערב, של עתיק עם מודרני, טבע ליד עיר ועבר שחי בשלום עם הווה תוסס והישגי. ברוכים הבאים להונג קונג!

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "הונג קונג".


#היסטוריה
הסיפור של הונג קונג הוא מרתק וארוך. אם נרצה לקצרו הרי שבמאות האחרונות נשלטה הונג קונג על ידי האימפריה הבריטית. היא הפכה לקולוניה בריטית, מושבת כתר, לאחר מלחמת האופיום הראשונה. היה זה הסכם חכירה שחתמה בריטניה עם סין בשנת 1898, בתום מלחמת האופיום השנייה, שאפשר לה להחזיק בהונג קונג למשך 100 שנה. נמל הונג קונג הוכרז אז כנמל חופשי ושימש את האימפריה הבריטית, לצד מוסדות בריטיים שונים שהוקמו באי. זו בצד זו התנהלו הקהילה הסינית של הונג קונג והאוכלוסייה הבריטית שלה.

לאחר מלחמת העולם השנייה, בצל האימפריה הבריטית המתפוגגת ועם עלייתה ההדרגתית של סין, הפכה המדינה הקטנה לעיר קפיטליסטית משגשגת, שבנתה את אחת הכלכלות המצליחות והפורחות בעולם. על אף שטחם הקטן, הפכו העיר והאי בהונג קונג למקום קוסמופוליטי ומוביל בכלכלה הגלובלית כולה.

בשנת 1997, אחרי 156 שנים של שלטון זר, הוחזרה הונג קונג לריבונות סינית. מאז מתקיימת כאן שיטה שהוסכמה עם בריטניה לפני הפינוי, של "מדינה אחת ושתי שיטות". הונג קונג היא בשליטה סינית, אך היא נהנית מאוטונומיה רבה, כולל מערכות הגירה, משפט ומכס משלה. מערכת החוץ והביטחון, לעומת זאת, מתנהלות על ידי הממשלה מסין. במילים פשוטות - המדינה ממשיכה להתנהל בשיטה הקפיטליסטית ובחופש רב, בשונה ממדינת האם הקומוניסטית.

אבל מאז הוחזרה לסין, הפכה הונג קונג גם לגשר של סין אל עולם המערב. הארץ הגדולה ששמרה באדיקות במשך מאות ואלפי שנים על בידול ואף בידוד מהשפעות המערב והשפעות זרות בכלל, לא הצליחה לעמוד בפני ההצלחה הכלכלית המסחררת של האי הקטן, שהפך לאחד מצירי הכלכלה העולמית וריתק את המנהיגים הסיניים.

בעקבות כך יצרה הונג-קונג שינוי מרתק בסין, שינוי בעל השפעה מכרעת על מדינת הענק הקומוניסטית. סין עברה שינוי מסעיר, שהביא אותה לזינוק כלכלי מטורף ולהפיכתה למעצמה טכנולוגית, המובילה בעולם כולו. מעבר לשינויים כלכליים עצומים שנוצרו בה, נראית בסין גם התחברות לכפר הגלובלי והתקרבות אל התרבות העולמית המודרנית, שממנה הצליחה שנים כה רבות להתרחק.


#גיאוגרפיה
האורבניות המדהימה של הונג קונג הגבוהה נטועה בתוך נופים טבעיים וציוריים. ראו את גורדי השחקים המטורפים, שמספרם גדול משל האי מנהטן שבניו-יורק, כשמסביבם הרים גבוהים ומיוערים, עתירי טבע וצמחיה, המשתפלים עד אל קו המים.

ה"מושבה" של הונג קונג משתרעת על 1,070 קמ"ר. היא מתחלקת ל-4 אזורים עיקריים - האי הונג קונג, שהוא הלב הכלכלי של האזור, קאולון הקטנה המאוכלסת בצפיפות רבה, בדרומו של חצי האי הקשור ליבשת האם של סין, ובחלק הצפוני של חצי האי - "הטריטוריות החדשות".

הונג קונג כולה מורכבת מהאי הונג קונג, האי המאוכלס ביותר בסביבה, ביחד עם האיים לנטאו, קאולון ו-200 איים קטנים נוספים, כשמסביב משתרעות "הטריטוריות החדשות" שבצפון חצי האי.


#מתי לבוא?
הונג קונג ניחנה באקלים סאב טרופי מתון. הכי מומלץ לבקר בהונג קונג בעונות המעבר - אם זה הסתיו, מספטמבר עד דצמבר, או באביב - מחודש מרץ עד מאי. אלו העונות המומלצות לביקור כי מזג האוויר בהן הנוח ביותר, עם שמיים בהירים, טמפרטורות לא גבוהות או קרות ורמת לחות באוויר נמוכה יחסית. זו גם תקופה עמוסה בתיירים וצריך להקפיד ולהזמין הכל מראש, כדי שניתן יהיה להיכנס, לא לבלות בתורי ענק ולשלם מחירים סבירים.

לחוסכים - בחודשי הקיץ יש הרבה פחות תיירים ומחירי הלינה נמוכים יחסית. הסיבה היא שאז הכי גשום ולח וגם חם מאוד. בחודשים יולי-ספטמבר מרבים להתפתח באזור סופות טרופיות וטייפונים. אך גשמי הקיץ נוטים להיות קצרים ומספיק להצטייד במטרייה ושכמיית ניילון או מעיל גשם דק מאוד.


#תחבורה
מערכת התחבורה הציבורית בהונג קונג היא מפותחת ויעילה ביותר. השתמשו בה ובעיקר בה.

לנוהגים ברכב - הנהיגה כאן היא בצד שמאל של הכביש.

שיט במעבורת סטאר (Star Ferry) יהיה אחת החוויות הזולות והמהנות בעיר.


#חסכון
חודשי הקיץ הם חודשים בהם אפשר ליהנות ממחירי אירוח נמוכים יחסית לאור עומס תיירותי נמוך במיוחד.

כרטיס "אוקטופוס" הוא כרטיס חכם אלקטרוני וחוסך כסף, שבו ניתן לשלם מחיר הנחה, במגוון אמצעי תחבורה. ביניהם המטרו, המעבורות והאוטובוסים של הונג קונג, כמו גם בחנויות כמו מקדונלד'ס, סטארבקס, 7/11, במכשירים אוטומטיים, כמו מכונות שתייה, טלפונים ציבוריים, מדחנים לחנייה ועוד. לעתים, בכניסה לבניינים ומשרדים בעיר, אף יהיה המכשיר אמצעי זיהוי אלקטרוני. הכי פשוט ושווה לרכוש אותו בשדה התעופה, להטעין אותו בסכום הדרוש (בצירוף פיקדון שיוחזר כשתחזירו את הכרטיס בתום השימוש) וליהנות ממנו כבר בנסיעה מהשדה לעיר. הטעינה בעיקר במכונות שבתחנות מטרו אבל גם בקיוסקים בעיר.

קנו בחנויות הנושאות את מדבקת QTS, המסמן שירות איכותי לתיירים (Quality Tourism Service) והצגת מחירים הוגנת ונכונה.

המסעדות המפוארות יותר ממוקמות ככלל בבתי מלון והן יקרות מאוד, אבל

מסעדות היוקרה המעולות שבבתי המלון מציעות בצהריים את תפריט מוזל שמוריד עד חצי את מחירי תפריט הערב היקרים.

אל תחפשו חנויות עם Tax Free כי אין בהונג קונג מס מכירה ולכן הן אינן זולות יותר...


#תרמילאים
קשה לראות בהונג קונג יעד לתרמילאים. בשבילם היא יותר קונקשן לטיסה הבאה. זו עיר שבה יש יותר נופש וקניות. גם אם תרמילאים נהנים כאן, זה ליומיים-שלושה.


#אוכל
בהונג קונג תמצאו שפע מסעדות מכל סגנון וסוג אפשרי. במסעדות שכאן תוכלו לפגוש ממיטב המטבחים של סין, יפאן, מלזיה, תאילנד, אינדונזיה או סינגפור. מסעדות הברביקיו והמסעדות היפאניות הן מבוקשות מאד. מפאב אוסטרלי ועד סושיה יפאנית, מסעדת ביסטרו צרפתית או פלאפל מזרח תיכוני - דומה שברחובות הצדדיים של העיר הזו תוכלו למצוא כל מטבח אפשרי מהעולם.

במלונות המפוארים של הונג קונג יש מטבחים מצוינים, עם תפריט בינלאומי מעולה. אבל המחירים בעיר הזו הם בדרך כלל גבוהים ועד יקרים להחריד. בצהריים רובם מציעים תפריט מוזל בעד חצי ממחירי הערב.

הונג קונג היא גן עדן לפירות ים ומאכלי ים. דווקא הם מוצעים במסעדות רבות במחירים היותר סבירים. גם דים סאם, הכיסונים המאודים עם המילויים המגוונים, הם מאכל שחשוב לטעום ולאכול כאן. לא פעם דווקא דוכנים בשוק האוכל יהיו המקום לאכול אותם וליהנות מאד.

אזהרת בריאות: אל תקנו בשווקים אוכל שעומד לתצוגה בחוץ, לא פעם ללא חימום ועלול להיות מקולקל. גם במסעדות, היזהרו ממנות מקומיות שלא מכירים, במיוחד למי שהקיבה שלהם רגישה. כל אלה עלולים לעתים קרובות להכיל מרכיב חצי נא או אקזוטי ולא מוכר לבטן שלכם, שעלול לגרום לקלקול קיבה או לכאבים דומים ולהפיל אתכם לימים של ייסורי מחלה, במקום טיול מהנה.

המלצות אוכל תמצאו בתגית "מקדשי אוכל בהונג קונג".


#תשר
במסעדות בהונג קונג לא צריך להוסיף לחשבון כי הוא כבר כולל 10% טיפ.


#שופינג
אפשר למצוא בהונג קונג כמעט כל דבר שתעלו על דעתכם. המחירים אינם זולים אבל המבחר העצום מחפה על כך. שיטוט בשווקים של הונג קונג הוא מהחוויות המעניינות. ראו בתגית "שווקים בהונג קונג".

משני צידי רחוב המלכה (Queen's Road), המהווה מאז 1840 את הרחוב הראשי באי הונג קונג, יוצאים רחובות קטנים, שבהם מרכזי קניות, כמו גם מגוון בוטיקים וחנויות אופנה, חנויות תכשיטים ועוד.

הונג קונג לא ממש זולה. יש בה לא מעט זיופים זולים, אבל חלקם עלולים להיות באיכות נמוכה מאד. מצד שני המבחר כאן עצום. הסוחרים חזקים בעיר הזו, אפילו ערמומיים. לנהל משא ומתן איתם זה אתגר!

לאופנה יוקרתית - סעו לקוזווי ביי.
למצלמות זולות וגאדג'טים זולים - הגיעו ל-Nathan Road.

משחקי מחשב - תמצאו ב-Oriental Shopping Centre בו נמכרים המשחקים החדישים ביותר בהנחות גדולות ומחירי מציאה.

בגדי ספורט וקמפינג איכותיים במחירים שווים - תמצאו ברחוב Try Fa Yuen וליד תחנת הרכבת Mong Kok.

קניונים מרשימים - תמצאו ב: קניון Harbour City הגדול בהונג קונג ומהגדולים באסיה. קניון Times Sqaure על קומותיו הרבות, שכל אחת מוקדשת לסוג אחר של מוצרים. עם ילדים שווה לנסוע לקניון המשפחתי Festival Walk, שבו תוכלו לבלות איתם בזירת החלקה על הקרח, אירועים ועוד.

לשופינג מעולה ראו את תגית "שופינג בהונג קונג".


#בילויים
מבילוי רומנטי תוכלו ליהנות בבר Felix שבקומה ה-24 של מלון היוקרה Peninsula. חלונות הענק שלו צופים היישר לנמל.

בילויים תוססים מעט יותר תוכלו לחוות ברובע המועדונים Lan Kwai Fong. זהו מתחם בן כמה רחובות קטנים שנמצא באזור סנטרל (Central). יש בו מגוון מועדוני ריקודים, כמו גם ברים, פאבים, מסעדות מגווות ומועדוני ג’אז.

גם שוק סטנלי (Stanley) שבאי הונג קונג הוא מקום בילוי ושוטטות ערב, לצד קניות כמובן.

מקומות בילוי מומלצים בתגית "בילויים בהונג קונג".


#טלפון
הקידומת של הונג קונג היא 852


#חשמל
רשת החשמל בהונג קונג היא של 220V. השקעים בשימוש הם מסוג G או שקע מסוג M.


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/TIpdSIesiqI


מהאוויר:

https://youtu.be/pihWEw7cTLU


בהילוך מהיר:

https://youtu.be/PY0WnDMnhPw


הפלאים של הונג קונג:

http://youtu.be/9iMxEhba470


הדרכה:

https://youtu.be/72__Mdioty8

יעדים באסיה

טוקיו
העיר טוקיו
#על בירת יפאן המסעירה

אין הרבה ערים בעולם כמו טוקיו. זהו מטרופולין עתידני, עיר המהממת את המבקרים בה בכל פרמטר אפשרי. אם זה בקצב החיים המסחרר כאן, מרכזי הקניות הענקיים והבלתי נתפסים, הרחובות ומעברי החצייה הסואנים, אם אלו גורדי השחקים האולטרה-מודרניים, אהבת הטכנולוגיה המטורפת של התושבים, הלבוש החדשני והמשוחרר של רבים מצעיריה ועוד.

אבל טוקיו, אחת הערים המתקדמות והמודרניות בעולם, היא גם פריחות דובדבן קסומות, אוכל היפאני מגוון ומשובח, רחובות נקיים ומסודרים למופת, גנים יפים ושלווים להפליא, שלכת ססגונית של סתיו ותרבות עתיקה ומיוחדת, לצד אמנות מינימליסטית רבת יופי, מאפיינים יפניים מסורתיים לצד מודרניזם של מטרופולין מערבי.

טוקיו היא ללא ספק אחת הערים המרתקות במזרח הרחוק. מעמדה כמטרופולין פיננסי, מסחרי וגם תיירותי תרם להפיכתה לאחד המקומות היקרים והחשובים בעולם העסקי והתרבותי. אבל התרבות היפאנית המיוחדת נוכחת כאן היטב ומדגימה עד כמה ניתן לחבר מסורת לחדשנות, עתיד לעבר ומעשה יום יום למסורת רבת שנים.

המודרניות של טוקיו בולטת מהרגע הראשון. היא מתבטאת כאן בקו רקיע עמוס מגדלים חדשניים ומעוצבים, מערכת תחבורה ציבורית שאין כמוה בעולם כולו, כבישים מאורגנים, מתקדמים ויעילים, אזורי קניות ובילוי מאורגנים ומהגדולים שיש ועוד.

ביקור כאן ישאיר אתכם פעורי פה ונדהמים. אז ודאי תבינו את הכינוי שלו זכתה טוקיו - "הלונה-פארק של התייר המערבי".

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "טוקיו".


#גיאוגרפיה
לטוקיו 23 רבעים ועוד 26 אזורים עירוניים נוספים. היא נמצאת על גדות מפרץ טוקיו, לחופו המזרחי של האי הונשו, האי הראשי של מדינת האיים יפאן.

בטוקיו לבדה חיים מעל 13 מיליון תושבים, כשבטוקיו רבתי, כלומר היא והערים הצמודות לה, חיים מעל 35 מיליון איש. נתון זה הופך את המטרופולין הזה למאוכלס ביותר בעולם. בכל יום נוסעים לתוכו, לצורך עבודתם, מעל 2 מיליון איש, המתגוררים מחוץ לטוקיו.


#היסטוריה
בעבר טוקיו נודעה בשם "אדו", שפירושו "שפך", המכוון למיקום העיר בשפך הנהר. במזרח אסיה יש מסורת עתיקה לכלול את המילה "בירה" בשמה של עיר הבירה ולכן, לאחר שהיא הפכה לבירת הקיסרות בשנת 1868, שונה שמה של אדו לטוקיו. פירוש המילה טוקיו הוא "בירת המזרח". "טו" ביפאנית זה מזרח ו"קיו" היא הבירה.

בתקופה מסוימת טוקיו נקראה גם "טוקאי" (Tōkei), שהיא הגייה שונה לאותיות הסיניות של המילה "טוקיו". זו הייתה תקופת מייג'י המוקדמת.


#מתי להגיע?
העונות הפופולאריות ביותר לטיול ביפאן הן האביב והסתיו. אבל הארץ הזו יפה בכל עונה שבה מבקרים בה. אפילו בקיץ של חודש יוני נחשב ביפן ל"עונת הגשמים" ויולי-אוגוסט החמים והלחים מאד.

נהדרים ביותר לביקור ביפאן הם חודשי מרץ, אפריל ומאי, חודשי האביב, בעיקר בזכות הסאקורה, היא פריחת הדובדבן המרהיבה. היא מתרחשת בשלב אחר בכל שנה.

לא פחות מרהיבה היא השלכת המדהימה, בצבעי אדום-כתום-צהוב, של עונת הסתיו - בחודשי ספטמבר, אוקטובר ונובמבר. שיא הסתיו מכונה כאן "קו-יו" שמשמעותו "עלים אדומים".


#לינה
האזור המומלץ ללינה הוא זה שבקרבת תחנות הרכבת שינג'וקו (Shinjuku) או שיבויה (Shibuya). הקפידו שהלינה תהיה במרחק הליכה מתחנות הרכבת הללו.

אם בחרתם באזורים אחרים בעיר, מומלץ ללון על ה-Yamnote line.

מעבר למלונות הרגילים יש בטוקיו אפשרויות לינה יפאניות ייחודיות.

להרפתקנים כדאי להתנסות במלון קפסולה, המציע שורת תאי שינה זולים לאדם בודד. מינימום מקום אבל פרטיות מובטחת.

אירוח ביתי וחסכוני תפגשו בפנסיונים, שבבתים פרטיים עם מארחים יפאניים.

אפשרות עממית וייחודית ללינה בטוקיו הם ריוקנים (Ryokan) - בתי הארחה יפאנים מסורתיים, עם מקלחות ושירותים משותפים ומחיר זול. החדרים בהם פשוטים ונקיים וביניהם מחיצות נייר. השינה על מזרוני פוטון המונחים על הרצפה. יש רבים כאלה בעיר ואפילו במקומות מרכזיים.


#אוכל
בעיר עם מעל 150 אלף מסעדות ושוק הדגים הגדול והמגוון בעולם, אין פלא שהאוכל תופס מקום מרכזי בהנאה. כאן האוכל נפלא גם במסעדות היוקרה וגם בדוכני רחוב, הן במסעדות עממיות ואפילו בחנויות ובמכולות, במנות סושי ארוזות היטב.

בדוכני הרחוב, הזולים בכל שעה ביום ותמיד טעימים ואותנטיים, יש אבחנה בין יאקיטוריות, סוג של שיפודיות עוף, דוכני הראמן, צלחת המרק האגדית של יפאן ואיזאקאיות - הפאבים העממיים המצויים בכל פינה. לצידם גם לא מעט דוכני אטריות מהירות וטעימות, מסעדות עם אטריות סובה, סושיות ברמות שונות ומסעדות המתמחות בטמפורה, ירקות ופירות ים שטוגנו בתוך שכבה עדינה של פירורי לחם. אטריות, ראמן, סובה או אודון הם התענוגות הנהדרים של הרחוב כאן.

ליד האוכל עממי, יש מסעדות גורמה, יפאניות או מערביות, באיכויות גבוהות ושחלקן אוחזות בשלושה כוכבי מישלן. הן מוגבלות כמובן לבעלי הון, אבל כמו במרבית המסעדות בטוקיו, חלקן מציעות בין 11 בבוקר ל-14:30, ארוחות עסקיות זולות ונהדרות.

חווייה שחייבים לנסות בטוקיו הן מסעדות עם סושי מסתובב. ליד הדלפק חולף סרט נע עם מנות סושי מגוונות. לכל צלחת צבע שמשקף מחיר ואתם נוטלים מהן כרצונכם. בגמר הארוחה המלצר סופר ומחשב לפי צבעי הצלחות את המחיר לתשלום. חוויה כיפית וגם לילדים!

אה, ויש את החטיף הלאומי של היפנים, האומאיבו. זה חטיף תירס בצורת גליל שהיפנים מטורפים עליו. נסו אותו גם אתם.


#ייחודי
מעבר החצייה העמוס בעולם, הלו קיטי, סושי, פאצ'ינקו, מרק ראמן, מתאבקי סומו.


#חסכון
טוקיו היא לא מיעדי הנסיעה הזולים. אבל גם כאן באחת הערים היקרות בעולם, יש טיפים לחסכון.

לינה במלון קפסולה תהיה זולה, או בריוקאן מסורתי או פנסיון פרטי, מעין צימרים בעיר.

כדי לנוע ברכבת התחתית כאוות נפשכם קנו כרטיס יומי מוזל.

דוכני אוכל הרחוב בטוקיו הם נפלאים. לא תהיו חייבים לאכול במסעדות יוקרה בכדי ליהנות ממטעמי המטבח היפני. גם נודלס מהחנויות שבסמטאות הקטנות שווה.

בכל שעה ובזול מאד תוכלו לקנות בחנויות הנוחות הפתוחות 24 שעות ביממה "ארוחות קונביני" מוכנות. זה מעין לאנץ' בוקס טעים ואיכותי ומאד זול.

באולמות המזון העצומים של חנויות הכל-בו הגדולות תמצאו אוכל במחיר טוב ולא מעט דוגמיות וטעימות. אחרי 20:00 ועד 21:00 תוכלו לקנות בחנויות הכל-בו הכי יוקרתיים את האוכל ב-70% הנחה, כולל מעדנים יקרים ביותר. פנו לטאקאשימה וטוקאיו.

לחובבי מוזיאונים שווה לרכוש כרטיס Grutt Pass שמאפשר כניסה חינם או הנחה משמעותית בכניסה לכל המוזיאונים החשובים בעיר.

מזכרות בזול תוכלו לקנות בחנויות "הכל ב-100 יין" שיש בכל העיר.

מופע קאבוקי (Kabuki) בהצגת יום, אפשר לראות ב-20$, עשירית ממחיר הערב.

את האתרים החינמיים בבירת יפאן תמצאו בתגית "חינם בטוקיו".


#תחבורה
הרכבת התחתית בטוקיו היא נקייה ומסודרת. כך גם התחנות והמנהרות שהכל בהן מסודר למופת ובטוב טעם. ברכבת עצמה שקט מופתי.

לנסיעה בלתי מוגבלת ברכבת התחתית בטוקיו, קנו כרטיס יומי בזול. ה"טוקונאי פאס" (Tokunai Pass), מציע נסיעות כאלה חינם לאורך כל היום בקווי הרכבת JR.

המוניות בטוקיו יקרות מאד ובלילה המחיר ממש מחריד.

גם הרכבות היפאניות הנהדרות והמתקדמות, הן יקרות מאד. אם יש תכנון לצאת מטוקיו לטיולים באזורים שונים ביפאן, כרטיס Japan Rail Pass, שאפשר לרכוש רק מחוץ ליפאן, יוזיל מאד את העניין. הוא יאפשר נסיעות בלתי מוגבלות בכל קווי הרכבת כאן, למשך 7, 14, או 21 יום.


#מוזיאונים
בטוקיו מגוון מטורף של מוזיאונים, שרובם סגורים בימי שני. דלתות הכניסה נסגרות תמיד חצי שעה לפני הסגירה וכרטיסים נמכרים בהם רק במזומן. הצילום לרוב אסור בהם.

למוזיאונים חינמיים לכו למוזיאון הזכרון של רעידת האדמה קאנטו (Kanto Earthquake Memorial Museum), מוזיאון היסטוריית החשמל (Electric Power Historical Museum) ומוזיאון היאבקות הסומו (Sumo Wrestling Museum).


#תשר
ביפאן לא נוהגים לתת טיפים ותשר. היפאנים לא חשים בנוח עם קבלה של טיפ ואם השארתם תשר דעו שיש סיכוי שהם אפילו ייעלבו.


#שופינג
שופינג זול? מציאות? - לא כאן. בניגוד למדינות אחרות באסיה, יפאן אינה זולה. אבל חוויית השופינג כאן היא ממשית ומרכזי הקניות של טוקיו שווים בהחלט.

היפאנים הם פריקים של גאדג'טים וצעצועי טכנולוגיה. המקום המומלץ לרכישת מוצרי אלקטרוניקה וגאדג'טים הוא שכונת אקיהברה, ה"מכה" של האלקטרוניקה. כמות חנויות האלקטרוניקה שכאן היא אדירה ובחלק אפשר למצוא גם מחירים לא רעים.

קניות שווה לעשות גם בשכונת גינזה, בה יש מבחר ענקי של בתי כלבו וחנויות. היכנסו לבניין של סוני, שבו מציגה החברה את מוצריה החדשים, שחלקם לא יצאו עדיין לשוק.

חנויות מעצבים ואופנה מעודכנת אפשר למצוא באזור הרג'וקו ובאזור אאוימה שרובע שיבוייה הטרנדי, גם לבילויים אחרי הקניות.

שוק מעולה, מגוון וססגוני הוא שוק אמיוקו באואנו. באזור אסאקוסה יש חנויות מסורתיות ובערב מתקיים בו גם היריד הקסום נאקאמיסה.

המלצות לקניות בעיר בתגית "שופינג בטוקיו".


#בילויים
העיר טוקיו מציעה אזורי בילויים שונים כמו שיבויה, גינזה ושינג'וקו. יש בהם ברים, מסעדות, חנויות והיכלי מכונות פצ'ינקו רבים, כל אלו מוצעים גם בקבוקיצ'ו, שגם מתפקד כרובע החלונות האדומים של טוקיו. ברופונגי תמצאו מגוון מסעדות ומועדוני לילה שבהם מתרכזים בעיקר תיירים ותושבים זרים.

למעוניינים לרקוד שווה להכיר את מועדון ה"וומב" (Womb), שבראד פיט כיכב בו ובארבע קומותיו, בסרט ההוליוודי "בבל".

סקירות על כל אלה תמצאו בתגית "בילויים בטוקיו".


#קידומת טוקיו
+81


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type A ו-B (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת בהילוך מהיר:

https://youtu.be/VXUdY5P0VJA


העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/E5Fdi8jjt9k


ומלמעלה:

https://youtu.be/ZfxOfaXcHMA


הדרכה:

https://youtu.be/cS-hFKC_RKI
בנגקוק
העיר בנגקוק
#על בירת המלאכים של תאילנד

בנגקוק, שתושביה מכנים אותה "עיר המלאכים" (Krungthep) הוקמה בשנת 1782 כעיר הבירה של ממלכת סיאם, על ידי המלך ראמה ה-1.

כשכמעט כל גבר תאילנדי מבלה תקופה כנזיר, עד 3 שנים מחייו, אין פלא שבבנגקוק לבדה יש מעל 400 מנזרים. אלה פועלים בקדושה, לצד ארמונות פאר, שווקים תוססים וצפים, תעלות מים שמקיימות חיים מרתקים על פני המים ועיר בירה שמאז 1782 והיום היא מרכז הדת, המלוכה והתרבות של הממלכה.

אבל לצד המסורת של בנגקוק היא גם בירת העסקים והחברה של המדינה, בירת תאילנד המודרנית, עיר עם תאוות קניות ושופינג בלי הפסקה ומחירים נמוכים במיוחד. זהו כרך גדול ותוסס, סואן ומיוזע, שבו גורדי שחקים וקניוני ענק, משמשים בין סמטאות צרות לרחובות שלווים. עיר פעילה ומלאת חיים, הבסיס לחופשה מהנה באיי הדרום הקסומים, עתירי החופים הלבנים ודקלי הקוקוס הגבוהים, או מקום היציאה לטיולים בצפון תאילנד המסקרן.
.
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בבנגקוק". יש כאן גם המון מה לעשות עם ילדים - בתגית "אטרקציות לילדים בבנגקוק".

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "בנגקוק".


#מתי לבוא?
העונה המומלצת לביקור בתאילנד היא בין נובמבר למרץ, כשהטמפרטורה קבועה ונוחה יחסית והלחות סבירה.

בין אמצע יוני לסוף אוגוסט זו עונת המונסונים, בה חם, לח וגשום. אז חייבים לשתות המון ורצוי להיות ספונים עם מזגן. זה אולי לא נורא, אבל נסבל, על אף שיהיו ימים בהם הגשם לא יאפשר את התכניות בדיוק לפי התכנונים.


#שינה
אם מלונות הפאר נמצאים בריברסייד, גסטהאוזים ומלונות זולים וקרובים לסקייטריין יש בכיכר סיאם ותרמילאים פונים לרובע הסיני.

הקוואסאן, או בשמו המלא תאנון קאו סאן, נמצא ברובע באנגלאמפו, מרחק לא רב ממתחם הארמון. אזור זה משמש מרכז תיירותי לתרמילאים רבים. האזור הומה תרמילאים, שירותי כביסה, מסעדות, דוכני מזכרות וסוכנויות נסיעות.

לאזורים פחות רועשים פנו למערב באנגלאמפו או לסמטאות שממערב לתאנון צ'אקראפונג (Th Chakraphong). גם בתאנון פרה סומן (Th Phra Sumen) שלכיוון הנהר תוכלו ללון בזול ובגסטהאוזים טובים.


#תחבורה
כדי להגיע במהירות ממקום למקום בתוך בנגקוק, קחו מונית-אופנוע. לנשים בחצאית או שמלה מומלצת ישיבה צידית, עם שתי הרגליים בצד אחד.

לא להתבלבל עם ה"טוק טוק", תלת אופן שעולה פי 4 ומהווה מלכודת תיירים קלאסית. סיבוב בשביל החוויה אפשרי, אבל לא ככלי תחבורה, כי ינסו לקחת אתכם למקומות שהם רוצים לקדם או להציע סיור לא מנש שווה, בעיר.

לתנועה בעיר מומלצים האוטובוסים הציבוריים. הם אמינים, דייקנים ונוחים. הם מסומנים בכחול ואין הבדל משמעותי ביניהם, במחיר הנסיעה.

חווייה שווה וייחודית לבנגקוק היא הסקייטריין, הרכבת העילית. שווה לנסוע בה בימי השופינג, כי היא מחברת היטב לקניונים הגדולים והפופולאריים.

SRT היא חברת הרכבות הלאומית והיעילה של תאילנד. מחיר הנסיעה במחלקה שנייה דומה לשל הנסיעה באוטובוס פרטי והיא איטית לעומת האוטובוס, מה שמאפשר הנאה מהנופים שמסביב.

רכבות ליעדים רחוקים מבנגקוק יוצאות מתחנת הואלאמפונג (Hualamphong). בשל התורים הארוכים לכרטיסים בתחנות הרכבת והביקוש הרב לקווים הפופולאריים, כדאי להזמין מקום מראש, בתחנת הרכבת הואלאמפונג או בטלפון.

אחת החוויות מחוץ לבנגקוק היא הדיווש הכיף, נוח וזול על אופניים. ניתן לשכור אופניים בעיר ולצאת איתם ברכבת או באוטובוס, במחיר נמוך או ללא עלות נוספת לכרטיס הנסיעה. רק בבקשה - סעו רק על השוליים!


#נסיעה לעיר מנמל התעופה
קחו בנמל התעופה מונית בדוכן המוסדר. ודאו שלא תשלמו מעל 200־300 באהט עם מונה (מיטֶר). דמי כביש האגרה אל העיר ישולמו גם הם בנוסף ובתור טיפ - עגלו את הסכום כלפי מעלה. הנסיעה תימשך בין חצי שעה לשעה, בהתאם לעומס בכבישים.


#אוכל
בבנגקוק אוכלים לא רק את המנות המוכרות בעולם, דוגמת ה"פאד תאי", האטריות המוקפצות בנוסח תאילנדי, או ה"בננה לוטי" גרסת הפנקייק בננה התאילנדי, השוחה בחלב ממותק או בתוך סירופ שוקולד.

את הדברים הכי טובים תמצאו בדוכני הרחוב של העיר. שם תגלו בין השאר את שיפודי זרועות התמנון, הבטטות מטוגנות בבלילת רוטב קוקוס, תולעי משי המטוגנות ומעט מרירות, חרגולים מטוגנים ומזוגגים ועוד המצאות שלא הכרתם. בתיאבון!

יש למטבח התאילנדי עוד המון להציע, כולל את הדג המטוגן, עוף מאודה על אורז, נודלס עם שרימפס, אורז מטוגן, מנות קארי וסלט פאפאיה חריף. בגזרת הקינוחים של תאילנד שווה לטעות את האורז הדביק עם המנגו.

בדוכני האוכל, במסעדות הזעירות, ב"נודל שופס" ובשוקי הלילה תמצאו קערית נודלס או צלחת אורז עם קארי, שנקראת "ראט קאו", יעלו בבנגקוק עד 50 באט.

כמובן שלצד האוכל הנהדר שלה, מציעים דוכני בנגקוק, המכונה "המנגו הגדול", גם שלל חטיפי ומיצי פירות סחוטים, לצד שייקים נהדרים ומתוקים שעורבבו מפירות טריים.

ארוחה בלתי נשכחת? - ראו את המסעדות המעולות והחווייתיות ביותר, שבתגית "מקדשי אוכל בבנגקוק".


#שופינג
בנגקוק היא גן עדן של קניות. בני נוער וצעירים - אוהבים את קניוני MBK, סיאם פרגון, סנטרל וורלד, סיאם סנטר, פלאטינום ומנטיפ פלאזה - קניון שלם למוצרי אלקטרוניקה בלבד. אגב, בחלק מהקניונים הללו אפשר גם לבלות ולצרוך בידור, כמו מופעי איגרוף תאילנדי, באולינג, קולנוע ועוד.

המסודרים כאן קונים באמפוריום וכולם נוהרים לקאו סאן, לכיכר סיאם ולטוקיו סנטר, לשווקים כמו שוק הלילה צ'טוצ'אק והשוק הצף ולקניונים, שרובם סובבים חנויות כל-בו עם המבצעים הגדולים.

טיפים לשופינג: ברוב הקניונים בבנגקוק יש הנחות בתחילת ובסוף כל חודש, בין 30 ל-60 אחוזים!

המלצות למקומות קניות בתגית "שופינג בבנגקוק".


#בילויים
בבנגקוק נמצאים מיטב מועדוני הריקודים בדרום מזרח אסיה, מבצרי אלכוהול ומוזיקה עכשווית. רובם מתרכזים ברחוב סוקומוויט. ביניהם Ministry of Sound (בסמטה 21), QBar (11),Narcissus (מספר 23) ו-Bed Supperclub (בסמטה 11).

רוצים מועדון ג'אז? - יש את ה-Saxophone Pub המפורסם בעיר ואת ה-Brown Sugar האינטימי ואת The Bamboo Bar האקסקלוסיבי שבמלון מנדרין אוריינטל.

עוד מקומות בילוי בעיר בתגית "בילויים בבנגקוק".


#תשר
בתאילנד לא נהוג להשאיר תשר, אם כי מסמנים תודה במחווה על השירות. יש תיירים רבים הנוהגים בשנים האחרונות להוסיף טיפ של 10% לסכום החשבון במסעדות ובמלון, אבל לא מקובל לתת תשר בנסיעה במונית.


#קידומת תאילנד
+66


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם A, B, C, F ו-O (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופיה:

https://youtu.be/z3VPDivHm2s


וגם:

https://youtu.be/NEpJsZTs-7o


קחו את זה לאט:

https://youtu.be/UREdFi72aww


הדרכה:

https://youtu.be/21mKbR-4VTA


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.