» «
מוזיאון הגרפיטי ברלין
מוזיאון הגרפיטי בברלין
#בואו למוזיאון הגרפיטי ואמנות הרחוב של ברלין

מוזיאון אמנות הרחוב של ברלין (Urban Nation museum) הוא מוזיאון המוקדש לגרפיטי ואמנות רחוב באחת הערים הידועות בעולם בתחום הזה.

המוזיאון המיוחד אינו סתם אוסף של עבודות אמנות רחוב. מדי כמה חודשים המוזיאון מזמין מספר אמני רחוב וגרפיטי ומציע להם מגורים ויצירה, למשך תקופה. תוך כדי תהליך העבודה ובזמן שבו הם עוברים לגור וליצור בתוכו, המוזיאון מממן את היצירות. לאמנים מתאפשר כך לא רק ליהנות ממגורים בברלין, אלא גם ממפגש עם קהל המבקרים, הדרכה ופרנסה מסיורים שהם מובילים בין עבודותיהם ומאקלים המעודד מפגש, למידה ושיתוף בין אמנים בתחום, מכל העולם.

מבקרים חובבי התחום ייהנו ממוזיאון ייחודי זה, של אמנות רחוב בברלין. העיר הזו, אסור לשכוח שהיא אחת ממעצמות הגרפיטי ואמנות הרחוב באירופה ובעולם כולו.


#טיפים
להזמנת סיורים לחצו על הכפתור הוורוד.

המיקום שלנו כאן הוא נקודת יציאה פופולרית, אך יש לוודא מהי נקודת היציאה בסיור שבחרתם ולהגיע אליה.


בלוגרים:

https://youtu.be/fQD-70rRZgM


הדרכה:

https://youtu.be/tdajLVF38ck


ועוד אחד:

https://youtu.be/SGzwWzeL0m4
גמלדה גאלרי
גֶּמָלְדֶה גאלרי
# על המוזיאון לאמנות קלאסית בברלין

אם אתם חובבי ציור מושבעים, גֶּמָלְדֶה גאלרי הוא אחד מהמוזיאונים החשובים בנושא הציור האירופאי בין המאה ה-13 למאה ה-18. זהו אחד מהמוזיאונים הלאומיים של ברלין והוא ממוקם בקומפלקס המוזיאונים קולטורפורום, מול אולם הקונצרטים הגדול של ברלין.

את האוסף הכולל של המוזיאון, אספו החל מהמאה ה-19 מומחים והוא מצליח לשקף בצורה כמעט מדויקת את המאורעות הפוליטיים של אירופה במאתיים השנים האחרונות. מלחמת העולם השנייה לא פסחה על המקום. האוסף המכובד נפגע ועלה באש או אבד בדרך. לאחר איחוד ברלין, ריכוז האוסף החל מחדש והמוזיאון שנחנך בשנת 1998 כבר הוקם במשכנו הנוכחי בקומפלקס.

אם תהיתם אילו יצירות תוכלו לראות שם, ציירים כמו וורמיר, בוטיצ'לי, רפאל וטיציאן הם רק חלק קטן מהרשימה הארוכה. כמו כן, אוסף היצירות של רמברנדט שנמצא כאן, הוא השני בגודלו בעולם.


מבט מקרוב על המוזיאון:

https://www.youtube.com/watch?v=SJ9-pgtivYQ
מוזיאון הצילום של ברלין
מוזיאון הצילום של ברלין
#על מוזיאון הצילום הברלינאי עם אוסף ניוטון

מוזיאון הצילום בברלין (Museum fuer Fotografie), של קרן הלמוט ניוטון (Helmut Newton Stiftung), הוא אחד מהמוזיאונים לצילום האטרקטיביים בעולם, בקרב חובבי הצילום.

האוסף עם הצילומים הנפלאים נולד כאן ב-2004. מאז הוא מוצג בבניין המוזיאון שברובע שרלוטנבורג בברלין. באולם הקייזר שבמוזיאון מוצגות שלל טכנולוגיות הצילום וצורות הצילום ההיסטוריות, שבהן עשו שימוש בתקופה בה התפתחה אמנות הצילום, מאז המאה ה-19 ועד ימינו.

באגף אחר בבניין מוצג אחד האוספים החשובים במוזיאון הצילום של ברלין. זהו אוסף הצילומים של הלמוט ניוטון, מהידועים והחשובים בתולדות צילום האופנה. ניוטון, יהודי מצד אביו, נולד בברלין. ב-1938 הוא נאלץ להימלט מעיר הולדתו ברלין, בירת גרמניה הנאצית. הוא התגורר באוסטרליה והיה לצלם אופנה נערץ ומוכשר במיוחד. עם השנים הוא קנה לו שם עולמי והיה לצלם אגדי. במותו בגיל 84 הוא הוריש את אוסף הצילומים שלו לקרן מורשת התרבות הפרוסית בברלין.

עד היום מאוחסן חלק מאוסף הצילום של המוזיאון בספרייה הממלכתית, שנמצאת בפורום התרבות ליד כיכר פוטסדאם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/__3dXIxMv54


ביקור בתערוכה של הצלם הטורקי החשוב ארה גולר:

https://youtu.be/68MDTJOEhfE
מוזיאון משחקי המחשב
מוזיאון משחקי המחשב ברלין
#על המוזיאון לחובבי המחשבים ומשחקי המחשב

למוזיאון משחקי המחשב של ברלין (Computerspielemuseum) היו שני גלגולים. הוא נפתח לראשונה בשנת 1997 ופעל במשך 3 שנים. אחר כך הפך להיות מוזיאון מקוון בלבד ונפתח שוב בשנת 2011 בשכונת פרידריכסהיין בברלין. הוא יחסית קטן ולא מאד מפורסם בעיר, אבל מקום נפלא להעביר בו זמן עם הילדים.

במוזיאון הזה התקיימה התערוכה הקבועה בעולם לתרבות דיגיטלית אינטרקטיבית. סה"כ מעל 30 תערוכות בילנאומיות התקיימו בו ולמעשה הוא מחזיק היום את אחד האוספים הגדולים באירופה של תוכנה וחומרת בידור (משחקי מחשב). מעל 300 מוצגים אינטרקטיביים יציגו בפניכם את היסטוריית משחקי המחשב. יותר מ-300 קונסולות ומערכות מחשב, 10,000 כתבי עת, ספרים, חפצי אמנות ווידאו.

בשנת 2011 נפתחה תערוכה המלמדת על התפתחות משחקי המחשב במאה ה-21. 300 מוצגים שמתפרשים על פני 670 מ"ר. התערוכה מתייחסת לטכניקות המשחק וגם לתוצאות הדיגיטליזציה מבחינה חברתית ומבחינת היחיד.


מבט מקרוב על המוזיאון:

https://www.youtube.com/watch?v=5-EKCoSjJ6o

מוזיאונים בברלין

מוזיאון הילדים של ברלין
מוזיאון הילדים של ברלין
#על המוזיאון הברלינאי של הילדים

מוזיאון הילדים בברלין (Labyrinth Kindermuseum) הוא מקום בו יגלו ילדים את העולם, דרך חוויות חושיות מיוחדות, בתערוכות אינטראקטיביות שנועדו לעודד ילדים, לגלות את העולם בעצמם על ידי חקר וגילוי ולא דרך שינון והאזנה למורה.

בלב המוזיאון עומד מבוך שתשמחו ודאי להביא את הילדים אליו, להשיל נעליים ולהיכנסו איתם אל תוכו.


#טיפים
המוזיאון מיועד לילדים בגילאי 3-12.

מחיר כניסה כ-5 אירו לאדם או 16 אירו למשפחה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ctvB5BkLp4A


משחק במוזיאון:

https://youtu.be/2v2oJN4aFEQ
ארכיב הבאוהאוס בברלין
ארכיב הבאוהאוס
#בואו למוזיאון הגרפיטי ואמנות הרחוב של ברלין

ארכיב הבאוהאוס של ברלין (Bauhaus Archiv Museum) הוא מוזיאון המוקדש ליצירות זרם הבאוהאוס הגרמני, זרם חשוב במיוחד באדריכלות ובעיצוב של המאה ה-20.

זרם הבאוהאוס אמנם ידוע בעיקר באדריכלות שלו, אבל אמני הזרם השפיעו גם בתחום העיצוב. הזרם הזה נודע במגוון המשפיע של מוצרי העיצוב והריהוט שיצרו אמניו ומעצביו. במוזיאון תיהנו מתערוכת עיצוב מתחלפת, הכוללת מגוון של רהיטים, שעיצבו אדריכלים ומעצבי הבאוהאוס במהלך המאה ה-20.

לצד אלו, חלק מרכזי מוקדש לאדריכלות הבאוהאוס. בארכיב מוצגים שלל דגמים ומודלים של מבנים פרטיים ובנייני ציבור שתכננו אדריכלי הבאוהאוס הגרמנים. תראו כאן תרשימים ותכניות מקוריות של בניינים בסגנון הבאוהאוס, שנבנו בגרמניה ובאירופה כולה.

עוד מעניינת ושווה כאן היא חנות המוזיאון שלדעתנו אסור לפספס. כמו בכל חנות מוזיאון, תמצאו כאן מגוון פריטים מעוצבים ויקרים. אבל מטבע הדברים החנות שכאן מציעה כלים, רהיטים ופריטים מעוצבים, שיצרו תלמידי בית הספר באוהאוס המפורסם. ביניהם נכללים גם קומקומים מעוצבים, מנורות מיוחדות, שעונים ועוד.


#על המבנה
יתכן שהפריט המרשים ביותר במוזיאון הזה הוא המבנה שלו עצמו. הוא מדגים היטב את סגנון הבאוהאוס.

במקרה כזה, שהמוזיאון עבר למשכנו הזמני במקום אחר בעיר, תוכלו לראות באתר שלו מהו מיקומו הזמני. אבל גם אם הוא סגור בשל השיפוצים שבו, שווה להציץ במבנה הזה מבחוץ.


#שיפוץ
הניווט כאן הוא לכתובת הבניין המקורי שעובר שיפוץ. Klingelhöferstraße 14, 10785 Berlin, גרמניה.

במהלך השיפוץ הארכיב יעבור לכתובת הזמנית הבאה:
Knesebeckstraße 1-2, 10623 Berlin, גרמניה.


#טיפים
זמני הפתיחה - ימי שני עד שבת בשעות 10:00-18:00

המוזיאון בשלבי שיפוץ ומעבר לכתובת הזמנית Knesebeckstraße 1-2, Berlin. אם גיליתם פרט לא מדויק בניווט - נא עדכנו אותנו ונשפר.

המוזיאון גם מוציא לעיר סיורים מומלצים לחובבי ארכיטקטורה. במסגרתם ניתן לבקר בבנייני באוהאוס שונים שתוכננו בסגנון זה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/xoWup7-_DCo


ביקור במקום:

https://youtu.be/V95wLYjOO3Q


תמונות:

https://youtu.be/WiLgp_x_Gt8


תערוכה:

https://youtu.be/EM656GOp-Js


המבנה:

https://youtu.be/h8Rpo3Z_fnA
המוזיאון החדש
המוזיאון החדש
#על המוזיאון האמנות העתיקה ואדריכלותו

על אי המוזיאונים, בו תוכלו למצוא מגוון של מוזיאונים בנושאים שונים, תוכלו לראות גם את "המוזיאון החדש". הוא נבנה בתחילת המאה ה-19, בין השנים 1843-1855, על ידי האדריכל הגרמני פרידריך אוגוסט שטלר.

בתקופת מלחמת העולם השניה נפגע המוזיאון קשות. מאז שנת 1999 עובד על שיקומו האדריכל הבריטי דיוויד צ'יפרפילד, שאף קיבל על עבודתו את פרס האדריכלות החשוב באירופה. הוא עושה זאת בליווי מומחים שונים. הם מנסים לשמור על האותנטיות ההיסטורית של המקום ומשאירים את רסיסי ההפצצות ואת שרידי ציורי הקיר שנשחקו.

צ'יפרפילד מנסה שלא לטשטש את ההבדלים בין הישן והחדש וזה גם מה שזיכה אותו בפרס. נימוק השופטים היה "צ'יפרפילד מצליח לייצר תמהיל מעולה של אדריכלות עכשווית עם שימור ואמנות". עוד בשנת 1999, אונסק"ו הכריזה על הבניין כאתר מורשת עולמית.

יש המייחסים לפתיחתו של המוזיאון את הסמל לסוף עידן המלחמה של אי המוזיאונים.


#מה במוזיאון?
במוזיאון תוכלו לראות אמנות מצרית עתיקה. הוא מציג אלפי פריטים מהתקופה הפרה-היסטורית ועד ימי הביניים. כדי כרס, סרקופגים מעוטרים בכתב חרטומים, פסלים הלניסטיים מאלכסנדריה, חרבות, כלי נשק ועוד.

אחד מהדגשים החשובים של המקום הוא פסל מלכת מצרים העתיקה משנת 1340 לפנה"ס נֶפֶרְטִיטִי (Nefertiti). הפסל התגלה על ידי ארכיאולוג גרמני בתחילת המאה שעברה והוא מציג את יופייה המרהיב של המלכה המצרית. במשך המון שנים הוא הוצג במוזיאון אחר, אך היום הוא נמצא בקומה השניה של המוזיאון.

אגב, סיפור מעניין מתרחש סביב הפסל הזה. בזמנו התעוררה מחלוקת בין מצרים לגרמניה, לאחר שמצרים התלוננה כי הוא נלקח ללא רשות בשנת 1912. הגרמנים, לעומת זאת, טוענים כי הוא ניתן להם במסגרת חלוקת פריטים שנמצאו בחפירה ארכיאולוגית שהתקיימה במצרים. לאחרונה נחשף מסמך מיוחד הטוען כי הגרמנים לא סיפרו את כל האמת לגבי חשיבותו של הפסל מהנציג הצרפתי שהיה אחראי לחלוקת הפריטים באותה חפירה.


מבט מקרוב על המוזיאון החדש:

https://www.youtube.com/watch?v=zEcZMz0IHGQ
הגלריה הברלינאית
הגלריה הברלינאית
#על המוזיאון לאמנות מודרנית של ברלין

אחד המוזיאונים החדשניים בעיר, הגלריה הברלינאית היא המוזיאון לאמנות מודרנית, צילום ואדריכלות של ברלין.

המוזיאון מתמחה באמנות מודרנית. יש כאן אוסף רב-תחומי יחודי, המציג יצירות אמנות, צילום ואדריכלות, שנוצרו מאז המאה ה-19 ועד ימינו - כולם בתחומי המטרופולין ברלין.

בנוסף על תצוגת הקבע, מוצגות בגלריה הברלינאית תערוכות מתחלפות ויש בו גם ספריה עשירה, אולם הרצאות, חנות מוזיאון וקפטריה.

בגלריה הברלינאית מדגישים התרחשויות אמנותיות פורצות דרך וחדשניות, שהתקיימו בברלין. ביניהן ניתן למצוא את זרם הדאדא, שנולד כאן, את קבוצת הזצסיון הגרמני מראשית המאה ה-20, האוונגארד הרוסי בברלין של שנות ה-20 במאה הקודמת, הנויה זכליכקייט, "האובייקטיוויות החדשה", משנות ה-30-20 של המאה ה-20, אסכולת האמנות הקונקרטית שפרצה החל משנות ה-30 של המאה ה-20, האמנות הקונספטואלית של שנות ה-60, והמולטימדיה המודרנית.

כל העבודות והיצירות כאן מגובים בארכיונים נרחבים של חומר תיעודי ומקורות מחקריים שמסייעים לחוקרי אמנות שבאים לכאן.

המוזיאון, מיזם פרטי, נוסד בשנת 1975, משהורגש הצורך להציג אמנות חדישה בעיר. במשך שנים רבות הוא פעל בבניין מרטין גרופיוס שבעיר.

בשנת 2004 עבר המוזיאון למשכנו הנוכחי ומאז הוא יושב כאן, במבנה ששימש בעבר כמחסן זכוכית, ונמצא לא רחוק מהמוזיאון היהודי.


מבט מקרוב על הגלריה:

https://www.youtube.com/watch?v=BpuJxRFJIKY


מוזיאון פרגמון
מוזיאון פֶּרְגַמוֹן
#על המוזיאון שמתעד תרבויות עתיקות

באי המוזיאונים ממוקם אחד מהמוזיאונים הבולטים בברלין - מוזיאון פֶּרְגַמוֹן (Pergamon museum). תוכלו להיחשף בו לממצאים ארכיאולוגים מתקופות שונות - יוון ורומא העתיקות והמזרח התיכון הקדום. המוזיאון נבנה בין השנים 1910-1930 על ידי אלפרד מסל ולודוויג הופמן.

אז מה הסיבה שהמוזיאון הזה נפתח, בעצם? כבר כשהוקם מוזיאון קייזר וילהלם (ה-Kaiser-Wilhelm-Museum), ניתן היה לראות כי אין מספיק מקום להציג את כל המוצגים הארכאולוגיים שנאספו מרחבי העולם. זו הייתה הסיבה שכבר בשנת 1907, וילהלם פון בודה, אוצר מוזיאון הקייזר, תכנן להקים מבנה נוסף בו יוצגו המוצגים העודפים.

במוזיאון מבקרים מדי שנה למעלה ממיליון מבקרים. מוזיאון זה היום מהווה אתר מורשת עולמית, בעיקר בשל הייחודיות הארכיטקטונית של המבנה שלו ובשל ייחודיות המוצגים שבו.


#מה לראות במוזיאון
במוזיאון תוכלו לראות כמה מוצגים היסטוריים מדהימים: מזבח פרגמון, שהוא מזבח שיש שהוקם במאה השניה לפנה"ס בעיר היוונית פרגמון ונותר כמעט בשלמותו. כמו כן, מוצגים גם 113 מטרים מאפריז המזבח. שער השוק של מילטוס מהתקופה הרומית, שער עִשְׁתר, שהיה שער הכניסה השמיני של העיר בבל, חזית ארמון משאטה וחדר חלב שהובא היישר מהעיר חלב שבסוריה. כמו כן תוכלו להתרשם ממוצגים נוספים שהגיעו מתרבויות המזרח הקדום, כמו בבל, אשור ומהאימפריות הגדולות האחרות של העולם העתיק.

עוד במוזיאון תוכלו לראות את המוזיאון האיסלאמי המרתק. המוזיאון האיסלאמי שכן בתחילה במוזיאון קייזר וילהלם, אך עבר לכאן. בין המוצגים שבו חזית ארמון משאטה, הנמצא כיום דרומית לעמאן שבממלכת ירדן. חזית זו ניתנה במתנה מהסולטאן העות'מאני עבדול חמיד השני לקייזר וילהלם השני.

במוזיאון גם אוסף עתיקות הכולל פסלים משיש וברונזה, אלמנטים ארכיטקטוניים מיוון ורומא העתיקה, פסיפסים ותכשיטים.


#מוזיאון פרגמון במלחמת העולם השנייה
במהלך מלחמת העולם השנייה נפגע המוזיאון מאד. זו הייתה גם הסיבה שמרבית מהמוצגים אוחסנו מראש בתוך מקלטים על מנת לשמור עליהם כמה שיותר. המבנים השלמים המוצגים במוזיאון כוסו בקירות מגן. עד היום ניתן לראות בקירות המבנה של הצד הצפוני פגיעות מהמלחמה.

בשנת 1945 הצבא האדום אסף את המוצגים והעבירם לברית המועצות. הם הושבו לגרמניה רק 13 שנים אחר כך, אבל לא כולם, אלא רק חלקם. את אלו שלא הושבו תוכלו לראות היום במוסקבה וסנקט פטרבורג. בגדול, למרות הבטחתה של רוסיה להשיב לגרמניה את המוצגים (הסכם שנחתם בשנת 2003), היא עדיין לא עשתה זאת מטעמים חוקתיים (החקיקה הרוסית אוסרת על הוצאת מוצגים ארכאולוגיים מהמדינה).


#מבט מקרוב על מוזיאון פרגמון:

https://www.youtube.com/watch?v=Z5v39kYZk8U
טופוגרפיה של הטרור
#על מוזיאון הטופוגרפיה של הטרור

כדי להבין איפה אתם עומדים, צריך קודם לדעת מה היה הגסטפו (Gestapo). זהו קיצור שמה של "משטרת המדינה החשאית" של גרמניה הנאצית ובעצם היה אחד מהגופים המרכזיים לאכיפת הטוטליטריות הנאצית. השם של הגוף עורר פחד כבד בלב אזרחי גרמניה ועד היום הוא מסמל את המשטר הנאצי כולו.

אם כן, המוזיאון הזה בו אתם נמצאים עכשיו, נבנה ממש מעל המפקדה הראשית של הגסטפו שנהרסה במלחמה. שלא תגידו שלא אמרנו, המקום כולו והמוצגים שבו יעבירו בכם בקלות צמרמורת כאשר ישקפו וילמדו על המקום בו עונו ונרצחו כל כך הרבה אנשים.

במוזיאון תוכלו לראות תערוכה בנושאי הדיכוי והרצחנות של המשטר הנאצי באמצעות תמונות וטקסטים בגרמנית ובאנגלית. תוכלו ללמוד כאן על מעשיהם של חיילי הגסטפו והאס.אס במהלך המלחמה, על הכליאה והרצח של מתנגדי המשטר והקהילות הנרדפות ואת הפיכתה של גרמניה למדינה קשה המדכאת כל התנגדות אזרחית.


#היסטוריית המוזיאון
בין השנים 1933-1945 שכנה כאן מפקדת הגסטפו והאס.אס, אך בשנת 1945, היא נהרסה כמעט לחלוטין בהפצצות של בעלות הברית. החלקים שלא נהרסו בהפצצה, הושמדו מיד לאחר שנגמרה המלחמה.

בשנת 1992 הזמינה קרן מיוחדת שמטרתה הייתה לתחזק את האתר, ארכיטקטים מכל העולם להשתתף בתחרות להקמת מוזיאון שילמד על ההיסטוריה האיומה שהתרחשה כאן, היא ההשמדה הנאצית.

במכרז זכה האדריכל השווייצרי פיטר צוּמתוֹר שבמשך 5 שנים לא הצליח להתקדם עם עבודות הבניה. כל אותו הזמן הוצגה התערוכה ללא מבנה, באוויר הפתוח, עד שהסבלנות נגמרה והאדריכל פוטר.

בשנת 2007 התקבלה תכנית של האדריכלית הברלינאית אורסולה וילמס (Ursula Wilms) למוזיאון הנוכחי. היא שילבה במוזיאון בשלמותם את חדרי המעצר ומרתפי העינויים ששרדו את ההרס ובכך יצרה חיבור מוחשי בין המוזיאון לעבר המצמרר של המתחם, שאותו הוא מתעד.


#טיפים
הכניסה חופשית.


מבט מקרוב על המוזיאון:

https://www.youtube.com/watch?v=H5cTWgQ7IuE
המוזיאון היהודי בברלין
# על המוזיאון עם ההיסטוריה היהודית בגרמניה

המוזיאון היהודי בברלין נפתח בשנת 2001, והוא עוצב על ידי האדריכל היהודי המפורסם דניאל ליבסקינד. הבניין שלו מרשים וגדול, מצופה אבץ ובנוי בצורה של מגן דוד שבור. זהו בניין שהמעטפת שלו נראית כהריסות, שברים וקירות סדוקים. בכך הוא מעורר הזדהות עם האסון היהודי הנורא שאין כמותו - השואה.

במוזיאון תצוגה קבועה המתפרשת על 3,000 מטרים רבועיים, בה יוכלו המבקרים לבחון וללמוד על 2000 שנות ההיסטוריה היהודית בגרמניה: תמונות, חפצים שונים וסיפורים המצליחים יחד לספק תמונה ברורה ונוסטלגית של חיי היהודים בגרמניה. כדי להעצים את החוויה, המבקרים יראו גם מוצגים אינטראקטיביים ומולטימדיה ובכך יהפכו למשתתפים פעילים בתערוכה.

התצוגות המתחלפות במוזיאון מראות את ההיסטוריה של יהדות גרמניה, החל מהתקופה הרומית ועד ימינו. הן מציגות את השואה וגם נותנות טפח מהשנים שאחרי המלחמה, שנים של תרבות פורחת, של חורבות הקהילות הרבות שהיו ואינן.

אולמות המוזיאון מדגישים את החסר, את הנעדר. כך הם מצליחים להזכיר את המיליונים שנרצחו ואינם.

#תולדות המוזיאון
אז איך בכלל התחיל כל הרעיון למוזיאון היהודי? ובכן, אוסף היודאיקה של אלברט וולף מדרזדן נתרם לקהילת ברלין ושם גם התחיל האוסף להתפתח. מי שפיתח אותו, היה קרל שוורץ, מנהלו הראשון של המוזיאון.

המוזיאון היהודי הראשון כלל לא עמד כאן והוא נפתח הרבה שנים לפני זה הנוכחי. בשנת 1933, ברחוב אוראניינבורגר שטראסה (Oranienburger Straße) עמד לו המוזיאון הראשון. בין הפריטים המצויים בו ניתן היה לראות אוסף מדליות מלכותיות שעליהן כתוב בעברית.

בשנת 1938, לא במפתיע, השלטון הנאצי הורה לסגור אותו מיידית כחלק מחוקי נירנברג (חוקי גזע שהגדירו מיהו אזרח גרמני). יצירותיו של המוזיאון הושחתו אז כליל. כמה שנים לאחר מכן, בשנת 1961, חל ניסיון נוסף להציג את המוצגים היהודיים, הפעם בבית הקהילה היהודית בברלין.

בשנת 1971, עיריית ברלין פתחה מחדש את המוזיאון ובשנת 1975 הוקם איגוד מיוחד שמטרתו הייתה להקים את המוזיאון היהודי. הוא נפתח כאגף כחלק ממוזיאון ברלין ורק בשנת 1999 הפך למוזיאון עצמאי, אז עבר למיקומו הנוכחי במרכז ברלין. הוא נפתח באופן רשמי בשנת 2001.


#האדריכלות של המוזיאון
ברלין היא עיר לא פשוטה לעיכול, במיוחד ליהודים, שכן היא מזמינה אותם לחזור ברגע אל עבר קשה ובלתי נסבל. המוזיאון היהודי בברלין נבנה כך שיוכל להתכתב ולבטא רגשות קשים אלו. כלפי חוץ לא ברור מה הגוש האטום הזה טומן בחובו, לא ניתן לדעת כמה קומות או אולמות יש בו.

בניין המעטפת נראה כמו הריסות ובתוכו אולמות בהם ההיעדר מורגש באופן חד משמעי. צורתו הכללית היא של מגן דוד שבור. אורך הבניין הוא 150 מטר וגובהו 27 מטר. ללא כל ספק מטרתו של דניאל ליבסקינד, האדריכל היהודי שאחראי על המקום הזה ואגב היה אף הוא בן לניצולי שואה, היה לצאת נגד האדריכלות הניאו-קלאסית או כל עיקרון אחר שייצג את האדריכלות הנאצית.

הכניסה למוזיאון היא דרך הבניין הסמוך שהיה בעבר בית המשפט העירוני וגם מוזיאון ברלין. בשנת 2007 ליבסקינד חיבר באמצעות תקרת זכוכית את שני הבניינים ויצר חצר סגורה שעוצבה בהשראת הסוכה היהודית.

במדרגות שבתוך המוזיאון, יוכלו המבקרים להגיע לשלוש דרכים שונות: אחת המובילה אל "מבוי סתום" (שמטרתה הכוללת לערער את יציבות המבקר, לספק תחושת חוסר אונים ובלבול), אחת אל עבר החלק ההיסטורי (תולדות היהודים לאורך מאות שנים) והשלישי המובילה החוצה שאל הגן, שמייצג את הגלות וההגירה.

עם פתיחתו בשנת 2001, המוזיאון הצליח לייצר דיון תרבותי שקשה היה להתעלם ממנו. דיברו על האדריכלות שלו, על העיצוב, החומרים, ההיסטוריה, המוצגים ומה לא. עוד שאלה שעולה היא האם אדריכלות המוזיאון מצליחה לענות על הצרכים האמיתיים של המוזיאון או שמא היצירה המעניינת פוגעת בתצוגת המוצגים והפריטים. עם זאת, קשה להתעלם מכך שהוא מצליח למשוך אליו כ-700 אלף מבקרים מדי שנה.


מבט מקרוב על המוזיאון:

https://www.youtube.com/watch?v=fKucqKcmlrM
מוזיאון ברלינר אוּנְטֵרוֵולְטֶן
#על המוזיאון שמציג את ברלין האפילה

אם אתם מתעניינים בעבר האפל של ברלין, בימי השלטון הנאצי, בימי ההפצצות על העיר במלחמת העולם השנייה, בזמן המלחמה הקרה וכדומה, דומה שה"ברלינר אוּנְטֵרוֵולְטֶן", המוזיאון של ברלין שמתחת לפני הקרקע, ברלין הסודית והמסתורית, הוא בשבילכם.

שכן מתחת לפני הקרקע מסתתר לו בברלין עולם אפלולי שלם שמחכה להתגלות לעיניכם. יש בו בונקרי ענק חשוכים מימי המלחמה, תעלות תת-קרקעיות מסועפות ואפלוליות, מחילות נסתרות שמובילות לחדרים שנשכחו אי-שם בימים קשים - בקיצור ברלין שלא מדברים עליה היום.

אלא אם מגיעים ל"ברלינר אונטרוולטן", המוזיאון שאוצר את החלקים האפלוליים והמסתוריים מההיסטוריה הלא-פשוטה של ברלין.

מטרתו של ארגון ה"ברלינר אונטרוולטן" היא לחקור את המקומות הנשכחים שנסתרים מהעין בברלין. הארגון, שבתרגום חופשי פירוש שמו הוא "עולמות תת-קרקעיים בברלין", מממן את הפעילות שלו באמצעות סיורים מודרכים שהוא מארגן באתרים הללו, בתשלום לא גבוה.

כך תוכלו למצוא את עצמכם מקבלים הסברים והדרכה במקומות שלבד לא הייתם מגיעים אליהם, כמו הביקור שיעשו לכם במגדל שהכיל נשק נגד מטוסים ונהרס בחלקו במלחמת העולם השנייה. תוכלו לחדור אל בונקר נאצי ענקי ותת-קרקעי מהימים שהיטלר הנחית פקודות להרוס את גרמניה ובלבד שלא יוותר דבר לכובשים. הרהורים מסוימים יעלו בכם בעת שתבקרו בתחנת מטרו שהכילה מקלט אטומי לשעת הצורך, שריד לימי המלחמה הקרה. ותוכלו אפילו לשוטט ברשת של מקלטים ששימשו להגנה מההפצצות האוויריות בימים הקשים שעברה ברלין בזמן מלחמת העולם השנייה.


#טיפים
» סיורים במגדל הנ"מ נערכים רק בין אפריל וסוף אוקטובר, בכדי שלא להפריע את שנת החורף של העטלפים המתגוררים בו.

» הסיורים במוזיאון ובאתרים הם באנגלית, גרמנית ועוד כמה שפות נוספות, אך לא בעברית.

» מחיר כרטיס פלוס הדרכה הוא 9 יורו ו-7 לסטודנטים, תלמידים ופנסיונרים.

» סעו בקו U8 אל היציאה הדרומית של תחנת הרכבת התחתית Gesundbrunnen. שלטי היציאה יכוונו אתכם ל-Humbulthein Park ול-Brunnenstrasse.
אי המוזיאונים
#על האי עם המוזיאונים החשובים של גרמניה

אי המוזיאונים הוא מוקד התרבות של ברלין. מספר מוזיאונים חשובים בתחומי האומנות והמדע נמצאים על האי הטבעי הזה, הממוקם על נהר השְפְּרֶה משנת 1830 ונחשב מושא גאווה לתושבי ברלין.

ביניהם נמצא את מוזיאון העתיקות המפורסם מוזיאון פֶּרְגַמוֹן (Pergamon), שבו נמצא אחד מאוספי העתיקות החשובים ביותר בעולם.

כמו כן על האי נמצאים עוד כמה מוזיאונים:

הגלריה הלאומית הישנה - שמציעה אמנות גרמנית מהמאה ה-19.

המוזיאון החדש - שבו אמנות מצרית עתיקה, אוסף פפירוסים עתיקים, מוצגים פרהיסטורייים ועתיקות מהתקופה הקלאסית. הפריט המפורסם ביותר במוזיאון הוא פסלה של נֶפֶרְטִיטִי (Nefertiti) מלכת מצרים.

מוזיאון בודה - מוזיאון המוקדש לאמנות ביזנטיון, אמנות ימי הביניים ולאמנות של ראשית העת החדשה.

בשל החשיבות הארכיטקטונית של מבני המוזיאונים עצמם, האי כולו הוכרז כאתר מורשת עולמית. בפארק הגדול והנעים שעל יד רחבת המוזיאונים הגדולה, פארק "לוסטגארטן", תוכלו לנוח מעט בין השיטוט במוזיאונים.


# ההיסטוריה של אי המוזיאונים
את יסוד אי המוזיאונים הגה המלך פרידריך וילהלם ה-4, במחצית הראשונה של המאה ה-19. הוא החליט להקים מתחם מוזיאונים, שאליו יעביר את אוספי בית המלוכה לסוגיהם, החלטה נדיבה שמטרתה לאפשר לציבור הגרמני ליהנות מאוצרות הממלכה שהצטברו אצל המלכים במהלך הדורות.

לשם כך בחר המלך בצידו הצפוני של האי בתוך ברלין שנוצר בין הזרועות של נהר השְפְּרֶה, שעובר בעיר. הוא הורה לאדריכל שִינְקֶל, שאותו העריך ואהב את עבודותיו, להקים את המוזיאון הראשון על "אי המוזיאונים".

לפני ההפצצות מלחמת העולם השניה, הוציאו השלטונות את מרבית התכולה של המוזיאונים אל מחוץ לאזור ברלין. זאת בכדי להגן עליהם מהרס. דברים שלא ניתן היה להוציא מברלין, כוסו בשקים. בהפצצה האחרונה על ברלין במלחמה, החריבו האמריקאים את האי לגמרי. העובדה שרוב המוצגים הוצאו ממנו לפני ההפצצות, שמרה עליהם מהשמדה גמורה.


#מבט מקרוב על אי המוזיאונים:

https://www.youtube.com/watch?v=iQJ6xIdMgtk


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.