» «

ממפיס

ממפיס
מֶמפִיס
#על בירת מצרים העתיקה

https://youtu.be/CqmAYTm6Lrs?t=2m43s


אחת מנקודות החובה בסביבת קהיר היא מֶמפִיס (Memphis), בירתה הקדומה של מצרים, מסביבות שנת 3100 לפני הספירה.

ממפיס, היא העיר המקראית מוף, הייתה בהמשך ההיסטוריה לבירתה הראשונה של מצריים המאוחדת. בית הקברות שלה היה סקרה, עוד אתר חשוב לביקור.

המוצג המפורסם ביותר של ממפיס המצרית הוא פסלו הענקי של רעמסס השני, המלך שחי בימיו של משה המקראי והוא, ככל הנראה, אותו פרעה מההגדה של פסח. פסלו הענק של פרעה נמצא בשנת 1821 על ידי ג'ובאני קאוויליה (Giovanni Caviglia) בתוך בוץ בו היה שקוע במשך שנים רבות, בשכיבה על פניו, כשרק חלק ממנו מציץ החוצה ונראה כמו תנין במי נהר. מהנדס מהצבא האנגלי בשל באגנולד (Bagnold) היה זה שבנה מערכת מנופים מתוחכמת לזמנה והצליח לחלץ אותו מהבוץ ולהעמידו כאן. אז בנו אל המוזיאון מסביבו.

הכתר שעל ראשו הוא הכתר האדום, של מצרים התחתונה. את הכתר של מצרים העליונה, שגם בה שלט רעמסס, תראו בפסלו העומד בחצר. זהו כתר מחודד וגבוה. הקוברה שעל מצחו נועדה להגן על רעמסס השני.

שימו לב לזקנו המלאכותי, שמאפיין את האלוהות שלו. גם הקילט שהוא לובש, החצאית של המלך, לא נועדו למטרות אופנה, אלא לטקסים דתיים.

בחגורה של המלך יש לו רומח, למטרות הגנה. שימו לב לקרטוש שעל גופו של הפסל. יש 10 כאלה על הפסל והן מעין חותמות עם שמו של רעמסס השני, בכתב הירוגליפי.

שמה של ממפיס נגזר מקברו של פפי הראשון, מהשושלת ה-6. לאותו פפי יש מתחם פירמידה בסקרה ושמו "מן-נפר פפי". מעניין בממפיס גם ספינקס האלבסטר (Alabaster Sphinx) המרשים, שניצב בחצר המוזיאון.


#תולדות ממפיס
ממפיס הייתה עירו של פתה והמקום של מקדשו, מקדש פתה. פתח, האל שילדי בית המלוכה חונכו במקדשו, היה אל האמנויות והפסלים.

לפי האמונה העתיקה של מצרים, בממפיס יוצר האל פתח את האדם. חומר היצירה שבו הוא משתמש היא אדמה. האל פתח לש אותה על האובניים. פתח, הנפח האלוהי, הפיסטוס, הוא הבורא, מי שמביא לעולם החומר את העקרונות שיצר האל אתון.

ממפיס של אותה תקופה מתחרה בהליופוליס שבסמוך לה, על תואר המרכז הדתי החשוב במצרים, כשבממפיס מחליף פתה את האל אתון.

שמה הנוסף של פתה היה "פתה סוקר אוסיריס". מהשיבוש של השם הזה בא השם סקרה. זהו שמו של בית הקברות של ממפיס.

גם כשלוקסור הפכה לבירה של מצרים, הצליחה ממפיס לשמור על חשיבותה. בה חגגו את פסטיבל הסוקר ופסטיבל הסד והיא הייתה עיר טקסית בעלת תפקיד של ממש.

אבל חשיבותה המשמעותית הייתה בזכות מחנה צבאי גדול שהיה בה והעובדה שנסיכי הכתר גדלו כאן. העובדה שהיא הייתה מקום צבאי מצרי הייתה גם בעוכריה, שכן גם האשורים וגם הפרסים יהרסו את ממפיס, כל אחד בתקופתו. אלכסנדר הגדול, בהמשך, יגיע אליה גם הוא ויכבוש, כשהוא מקפיד להקריב בה קורבן לשור אפיס.

כשייסד מנס את הממלכה המשותפת, הוא הקים את בירתו בממפיס. הבחירה בה כבירה הייתה על שום מיקומה, במקום החיבור שבין מצרים העליונה ומצרים התחתונה. ממפיס זכתה אז לכינוי "זו המקשרת בין 2 הארצות". במקביל היא זכתה לשם שמשמעותו הייתה "בית הנשמה של פתח". שיבוש יווני ,אגב, של שם זה, יביא את השם "אגיפטוס", ומשם קצרה הדרך לשמה הנוכחי של מצרים "אגפט".


מבט מקרוב:

https://youtu.be/_tP77Ud0EME?t=3m05s


פסלו של רעמסס השני:

https://youtu.be/Zxw2zlKFOg8
ספינקס האלבסטר
ספינקס האָלַבַּסְטֶר בממפיס
#על הספינקס מממפיס

הספינקס של ממפיס (Sphinx of Memphis), או ספינקס האָלַבַּסְטֶר (Alabaster Sphinx), הוא פסל באורך של 8 מטרים וגובה של 4. עם גוף האריה שלו, מחבר הספינקס, כל ספינקס, בין נפש בהמית של אדם, לנשמה אלוהית, המיוצגת בפני האדם שלו.

עם ממדים כאלה, ברור שהספינקס של ממפיס קטן משמעותית מהספינקס הידוע של גיזה. שימו לב שהפסל, השוקל ככל הנראה כ-90 טון, מונח על גבי בסיס שמקנה לו מראה של פסל שהתרומם מהאדמה. דבר נוסף ולא מוסבר בו, הם הפסים שיש לו בצד שמאל, שלא היו נפוצים במונומנטים מצריים מאותה תקופה.

הספינקס של ממפיס פוסל איפה שהוא בין 1700 ל-1400 לפני הספירה, במהלך השושלת ה-18. לא ידוע את איזה פרעה הוא כיבד ואין עליו מספיק כיתוב, בכדי לדעת. תווי הפנים מרמזות שהספינקס מכבד אולי את המלכה הידועה חתשפסות, או את המלכים אמנחותפ ה-2 או ה-3.

הספינקס התגלה בשנת 1912, כשפלינדרס פיטרי, אחד מחברי בית הספר הבריטי באמריקה, הבחין באובייקט מגולף שבלט מגבעת חול שעמדה כאן. עונת החפירה שלא הייתה מוצלחת עד אז, השתנתה במהירות, במיוחד משהתגלה בשנת החפירות הבאה שהאובייקט היה חלק מזנבו של ספינקס שלם שקבור בחול. הספינקס הזה ניצב ממש במקום שבו הוא ניצב כיום

רבים רואים בו את אחד המונומנטים הגדולים ביותר שנוצרו במצרים מאבן בַּהַט, או אָלַבַּסְטֶר. אבל אחד הדברים המעניינים הוא שהספינקס הזה שמכונה על ידי רבים "ספינקס האלבסטר", בכלל לא עשוי מאלבסטר, אלא מקלציט (Calcite), אבן לבנה-צהובה שדומה מאוד לאלבסטר. הקלציט הוא חומר נפוץ בכדור הארץ וכורים אותו כבר אלפי שנים. זהו חומר יפה שבמצרים העתיקה ראו בו כבעל קשר מיסטי לשמש. למעשה, הספינקס של ממפיס הוא פסל הקלציט הגדול ביותר שהתגלה אי פעם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/cPDRTw_bn_g
סקארה
סַקָארָה
#על בית הקברות של ממפיס העתיקה

סַקָארָה (Saqqara), או סקרה, הוא הנקרופוליס, עיר המתים, של הבירה המצרית הקדומה ממפיס, בית הקברות העתיק והעשיר, ששימש את העיר בעת שהייתה בירת מצרים העתיקה ולמעשה מהתקופה הטרום שושלתית ועד התקופה הקופטית.

למעשה, סקארה הוא בית קברות עתיק וענקי, באורך של כ-40 קילמטרים. ניתן לראות גם את דחשור וגיזה כהרחבות או כחלקים חדשים שנוספו לו עם הזמן והתקופות. בסקארה ובאתריה השונים ניתן למצוא חלק מהמונומנטים הקדומים בתולדות הארכיאולוגיה של מצרים, מהעידן שבו החלה בניית הפירמידות.

במונומנטים המפורסמים של סקארה תמצאו את פירמידת המדרגות, מתחם ג'וסֶר, קבר מררוקה והסַרפֶאום, בית קברות תת קרקעי ל... פרים קדושים.

משמעות השם סקרה, אגב, היא התמצאות.


#טיפים
חונים במגרש החניה ומשם אפשר להמשיך ברגל לאתרים השונים.

בסוף הסיור לסקרה כדאי לראות גם את ממפיס הקרובה.


ביקור במקום:

https://youtu.be/a8uYA09pUyE


הדרכה:

https://youtu.be/PKEniNwAFo4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.