» «
הנפילה השנייה
שער המשפט והנפילה השנייה (7)
#7. התחנה השביעית במסע הייסורים של ישו

אנחנו נמצאים בשער המשפט והנפילה השנייה. זהו המקום שבו נפל ישו, לפי האמונה, בשנית. התחנה השביעית שכאן, בנויה משתי קפלות שמחוברות ביניהן בגרם מדרגות.

תחנה זו נמצאת על תוואי הקארדו מקסימוס, הרחוב הראשי של ירושלים בתקופה הרומית, רחוב שהוביל משער שכם של היום לשער ציון.

הכנסייה הפרנציסקנית, שכיום נמצאת במקום, נבנתה על ידי הפרנציסקנים בשנת 1875. הם תכננו להקים כאן בית ספר, אך לבסוף בנו את הכנסייה שהועברה בהמשך לידי העדה הקופטית-קתולית. יש בכנסייה עמוד אחד שנותר מהקארדו הרומי שהיה כאן בעבר.

כאן עמד, לפי המסורת הנוצרית, "שער המשפט", שהיה אחד משערי ירושלים בתקופת בית שני וממנו הוצא ישו מהעיר בכדי להיצלב. השער, שלא מופיע בכתובים, נמצא בצומת הרחובות ויה דולורוזה ובית הבד, בלב השוק ההומה. הנוצרים הפרנציסקנים הם שקושרים את המקום הזה לשער המשפט. החוקרים משערים שזו מסורת מהמאה ה-13, שנועדה להדגיש למאמינים שישו נצלב מחוץ לחומות, כפי שהיה מקובל בצליבת יהודים אצל הרומאים.


הנה תחנה 7 של ויה דולורוזה בירושלים:

https://youtu.be/somsKceVGUY
כנסיית גבירתנו הדואבת
כנסיית גבירתנו הדואבת (4)
#4. ישו פוגש את מרים האם

בתחנה הרביעית של הוויה דולורוזה פוגש ישו את אמו מריה. התחנה נמצאת בכנסייה הארמֵנית-קתולית שנקראת "כנסיית מריה של הייסורים" או "כנסיית גבירתנו הדואבת". זוהי כנסייה שהוקמה בין השנים 1874-1881, על חורבותיה של כנסייה צלבנית עתיקה.

התחנה נמצאת באולם תת קרקעי שמקושר לתחנה הקודמת. כאן, לפי המסורת, עמדה מרים וצפתה בישו הנושא את הצלב. צפו בפסל של מרים וישו הנפגשים. שניהם מבינים שזו פגישתם האחרונה. הכאב ניכר על פניהם.

ליד הפסל תוכלו לראות על הרצפה קטע מרצפת פסיפס ביזנטית. שימו לב לצמד הסנדלים או כפות הרגליים שנראים בו. קטע הפסיפס הזה התגלה בזמן בניית הכנסייה. החוקרים משערים שזוהי רצפת המבואה של חדר רחצה קדום וככל הנראה אין קשר בין הפסיפס לאותו מפגש בין מרים וישו, מסורת שנוצרה במאה ה-14, הרבה אחרי התקופה הביזנטית ולא מתוארת בברית החדשה. בכל זאת, מזהה המסורת הנוצרית את הפסיפס כציון המקום שבו עמדה מרים, כשראתה את ישו בנה מתנהל בקושי, עם הצלב על גבו, בדרכו האחרונה, בוויה דולורוזה.

המתחם שכולל את התחנות השלישית והרביעית הוא חלק מהמרכז של המאמינים הארמֵנים בירושלים. הכנסייה הזו, שבה נכללות התחנות, בנויה על כנסייה ביזנטית שבה השתמר קטע מפסיפס עתיק שנראים בו סנדלים.


הנה תחנה 4 של ויה דולורוזה בירושלים:

https://youtu.be/HVQNYCy3y9E
כנסיית הקבר
כנסיית הקבר (10-14)
#על הכנסייה שבה נקבר ישו

כנסיית הקבר (Church of the Holy Sepulchre) שברובע הנוצרי היא אטרקציה תיירותית ודתית ראשונה במעלה בעולם הנוצרי. המוני מבקרים מגיעים אליה בכל יום.

המסורת הנוצרית קובעת שכאן התרחשו האירועים האחרונים בחיי ישו, בצליבתו, קבורתו ובתחייתו. כולם מתוארים בפרק י"ט שבספר יוחנן.

המקום היה בעבר גן פתוח שנמצא מחוץ לעיר ונקרא "גבעת הגֻּלְגָּלְתָּא". גולגולתא היא גולגולת בארמית. היא המקום שבו הוציאו להורג וגם קברו את ישו. גבעה זו שכנה ממערב, בתקופת ישו היא הייתה מחוץ לחומה. בשלהי תקופת בית שני, לאחר צליבת ישו, הוקפה גם הגולגותא בחומה השלישית והוכנסה אל תוך החומות. הזיהוי של הגבעה בימינו אינו ודאי.

כשנבנתה בירושלים העיר הרומאית "איליה קפיטולינה", בתקופת הקיסר הדריינוס, נבנה מעל הקבר המקדש לאלה אפרודיטה. במאה ה-4 לספירה זיהתה כאן אמו של הקיסר קונסטנטינוס את הצלב שעליו ישו נצלב ואז בנו כאן הרומאים את כנסיית התחייה.


#התחנות האחרונות בוויה דולורוזה:
בכנסיית הקבר נמצאות 5 התחנות האחרונות בדרך הייסורים של ישו. כאן התקיימו על פי המסורת, ההכנות להוצאה להורג, הצליבה של ישו וקבורתו. כאן תתקיים גם תחייתו של ישו, על פי המסורת, שלושה ימים אחרי מותו.

#תחנה 10 - הסרת בגדיו של ישו
במעלה המדרגות שבכניסה לכנסייה, במקום בו נמצאת היום קאפלת הפרנקים. זוהי "קפלת חלוקת הבגדים" השייכת למסדר הפרנציסקני ונמצאל בצמוד לחזית כנסיית הקבר. כאן הפשיטו הרומאים את ישו מבגדיו וחילקו אותם ביניהם, כפי שמסופר בברית החדשה: "אַחֲרֵי שֶׁצָּלְבוּ אוֹתוֹ חִלְּקוּ אֶת בְּגָדָיו בְּהַפִּילָם גּוֹרָל, וְיָשְׁבוּ לִשְׁמֹר עָלָיו שָׁם." (הבשורה על פי מתי פרק כ"ז, 35). האירוע קושר בין ישו ובין דוד המלך, שכתב בספר תהילים: "יְחַלְּקוּ בְגָדַי לָהֶם וְעַל לְבוּשִׁי יַפִּילוּ גוֹרָל." קשר הגורל בין ישו ודוד מודגש בנצרות, למשל בתפיסת ישו כ"משיח בן דוד". לקשר הזה מיוחסות גם מסורות כמו זו שרואה את לידתו של ישו בבית לחם, עיר הולדתו של דוד, או בסעודה האחרונה של ישו שנערכה ממש מעל קברו של דוד.

#תחנה 11 - ממסמרים את ישו לצלב
בגֻּלְגָּלְתָּא, שנמצאת בקומה השנייה של הכנסייה, מיסמרו את ישו אל הצלב. שימו לב לפסיפס המתאר את ישו הממוסמר אל הצלב, כשמרים, אמו, ומריה מגדלנה לרגליו.

#תחנה 12 - ישו מת על הצלב
אנו עדיין בגולגותא. יש כאן איקונין שמראה את ישו הצלוב ולמרגלות האיקונה נמצא מזבח שהקתולים נוהגים לנשק. כאן נמצא הסלע שעליו נצלב ישו. זהו המקום הקדוש ביותר לנצרות הקתולית.

#תחנה 13 - מורידים את ישו לזרועות אמו
התחנה הזו נמצאת גם היא בגולגותא. היא די קטנה ויש בה פסל של מרים ומתחתיו מזבח. הפסל שלפניכם נתרם מליסבון, בירת פורטוגל, במאה ה-18. מסביב לו מניחים רבים מהצליינים מנחות.

#תחנה מספר 14 - קברו של ישו
תחנה אחרונה במסעו של ישו היא תחנתו האחרונה - קברו. כאן מניחים את ישו בקבר, ברוטונדה, שהוא מבנה בצורת גליל עם כיפה. כאן נקבר ישו לפי המסורת ישו וקם לתחייה לאחר שלושה ימים. קברו של ישו היה שייך לתלמידו בסתר, יוסף הרמתי. הוא שתרם את חלקת משפחתו לטובת ישו, שאותו ראה כאדונו. אגב, הפרוטסטנטים מזהים את קברו של ישו דווקא בגן הקבר שנמצא בצפון העיר העתיקה.


הנה כנסיית הקבר בירושלים:

https://youtu.be/TMlipJMyCU4


טקס בכנסייה:

https://youtu.be/J3USR2ridGY
ישו מדבר אל בנות ירושלים
ישו מדבר אל בנות ירושלים (8)
#8. התחנה השמינית שבה ישו מדבר אל בנות ירושלים

ברחוב החנקה נמצאת התחנה השמינית, שקצת סוטה מהמסלול הרגיל של הוויה דולורוזה. התחנה הזו נקראת "ישו פוגש את בנות ירושלים". כאן כתוב, על קיר אבן שעליו נראה צלב על גבעת הצליבה "ישו הנוצרי מנצח" (IC XC NIKA).

ואכן, ישו פגש את בנות העיר ירושלים. אלה נשים פשוטות ועניות, ממש דלת העם. הנשים מקוננות ומתאבלות עליו, אבל ישו מנבא להן וליושבי העיר נבואות זעם: "אל תבכו עלי, אלא עליכן ועל ילדיכן".

הציטטה מהברית החדשה:
"וַיֵּלְכוּ אַחֲרָיו הֲמוֹן עַם רָב וַהֲמוֹן נָשִׁים, וְהֵנָּה סֹפְדוֹת וּמְקוֹנֲנוֹת עָלָיו. וַיִּפֶן יֵשׁוּ וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶן: 'בְּנוֹת יְרוּשָׁלַיִם, אַל תִּבְכֶּינָה עָלַי, כִּי עַל נַפְשְׁכֶן בְּכֶינָה וְעַל בְּנֵיכֶן, כִּי הִנֵּה יָמִים בָּאִים וְאָמְרוּ: אַשְׁרֵי הָעֲקָרוֹת וְאַשְׁרֵי הַמֵּעַיִם אֲשֶׁר לֹא יָלָדוּ, וְאַשְׁרֵי הַשָּׁדַיִם אֲשֶׁר לֹא הֵינִיקוּ. אָז יֹאמְרוּ אֶל הֶהָרִים: נִפְלוּ עָלֵינוּ! וְאֶל הַגְּבָעוֹת: כַּסּוּנוּ!"
(הבשורה על פי לוקס, פרק כ"ג 31-27)

מקום התחנה הזו נקבע סופית באמצע המאה ה-19, בתחומי מנזר חָרָלַמְבּוֹס היווני-אורתודוקסי, מנזר שמוקדש לזכרו של מרטיר יווני מהמאה ה-3 ונמצא במעלה רחוב החנקה. לרוב המנזר סגור לקהל, והצליינים נושאים את תפילותיהם כאן, ליד אבן שנקבעה בקיר המנזר.

ומפני שמנזר החָרָלַמְבּוֹס חוסם את המעבר הישיר אל גבעת הגולגותא, הצליינים נאלצים לשוב על עקבותיהם ולהקיף אותו בדרכם להמשך הוויה דולורוזה.


הנה תחנה 8 של ויה דולורוזה בירושלים:

https://youtu.be/oxUfzuqM7qY

מסלול ויה דולורוזה

הנפילה השלישית
הנפילה השלישית (9)
#9. ישו נופל בפעם השלישית

כאן, בתחנה התשיעית, מתרחשת הנפילה השלישית של ישו, עם הצלב. הנפילה השלישית נמצאת בכניסה לגג כנסיית הקבר, ליד המתחם האתיופי, סמוך לגבעת הגולגתא שבה הוא נצלב.

החצר שבה נמצאת תחנה זו נמצאת על גג כנסיית הקבר. במרכזה ניצבת קאפלת סנטה הלנה. העדה האתיופית הנוצרית מחזיקה בחצר. באחת משתי הקאפלות הקטנות שבה, יש ציור של המלך שלמה עם מלכת שבא.

כמו בשתי הנפילות הקודמות, גם כאן האתר לא מופיע בכתובים. הוא גם לא מוסכם ובגלל שיש לגבי תחנה זו מחלוקת בין הזרמים הנוצריים, היא מסומנת רק בעמוד בקיר המנזר הצמוד לכנסיית הקבר, מנזר דיר אנטוניוס הקופטי.

בשל המחלוקת על זיהוי הנקודה, לא ריצפה עיריית ירושלים את חזית העמוד בריצוף חצי עיגול, כמו בשאר תחנות הוויה דולורוזה. סימון המתכת שעל הקיר גם הוא לא הוצמד לעמוד, אלא רק לקיר המנזר.

רק לידיעה - הכנסייה הרוסית הפרבוסלבית, מזהה את התחנה התשיעית עם כנסיית אלכסנדר נבסקי דווקא.


הנה תחנה 9 של ויה דולורוזה בירושלים:

https://youtu.be/8Jjvq6m5U34
שמעון מקיריניה עוזר לישו לשאת את הצלב
שמעון מקיריני עוזר לישו לשאת את הצלב (5)
#5. שמעון מקירניה עוזר לישו לשאת את הצלב

ראיתם מישהו מהצליינים, עולי הרגל הנוצרים, שמנשק את האבן עם השקע שמימין לקאפלה ברחוב טאריק אל סארי? - המסורת הנוצרית רואה בשקע שבקיר את המקום שבו נשען ישו על הקיר ובשל כך, גורסת המסורת, נוצר כאן שקע. זוהי התחנה החמישית בוויה דולורוזה.

כאן ישו מתקשה לשאת את הצלב. החיילים הרומאים מכריחים את שמעון מקיריני, עולה רגל שהגיע לירושלים מהעיר קיריניה שבלוב, אז מושבה יוונית, לעזור לישו לשאת את הצלב הכבד מנשוא.

"וְכַאֲשֶׁר הוֹלִיכֻהוּ מִשָּׁם וַיַּחֲזִיקוּ בְּאִישׁ אֶחָד הַבָּא מִן הַשָּׂדֶה וּשְׁמוֹ שִׁמְעוֹן אִישׁ קִירֵנָה וַיָּשִׂימוּ עָלָיו אֶת־הַצְלָב לָשֵׂאת אַחֲרֵי יֵשׁוּ". (הבשורה על פי לוקס פרק כ"ג 26)

בתחנה זו נבנתה קאפלה פרנציסקנית שמתארת את האירוע, אבל לא נכנסים אליה. האבן עם השקע שמימין לקאפלה, היא התחנה והיא אבן עתיקה ששולבה בכנסייה מהמאה ה-19, כשנבנתה כאן בשנת 1889.


#מי היה שמעון מקיריניה?
יש מחלוקת נוצרית לא קטנה על מעשהו של שמעון מקיריני ועל הנצחתו. מה שידוע מהכתובים הוא שהוא היה עולה רגל, ככל הנראה יהודי, שהגיע לירושלים מהעיר קיריניה. קיריניה, עיר יוונית שנמצאת בלוב של ימינו, הייתה באותה תקופה מושבה יוונית ושמעון, יתכן שהגיע לירושלים כעולה רגל לכבוד חג הפסח.

מהכתובים ידוע שהוא היה "אֲבִי אֲלֶכְסַנְדְּרוֹס וְרוּפוֹס" והמסקנה שהיה יהודי היא רק על פי שמו היהודי.

כך או כך, שמעון הצטווה לעזור לישו לשאת את הצלב הכבד מנשוא ומכאן מתחילה מחלוקת. יש שרואים בשמעון את אחד מראשוני היהודים שקיבלו עליהם את המשיחיות של ישו, מי שכונו "נצרנים". אחרים גורסים שלא כך מתוארים הדברים בבשורה על פי מתי ובבשורה על פי מרקוס. הרי בבשורות הללו נכתב באופן מפורש שהרומאים כפו על שמעון לסייע לישו וזאת בניגוד לרצונו. אז כיצד זה מתחבר לאמונתו של שמעון במשיחיות של ישו?


הנה תחנה 5, שמעון של ויה דולורוזה בירושלים:

https://youtu.be/1qycKpNFwJ8
ורוניקה מנגבת את פני ישו
ורוניקה מנגבת את פני ישו (6)
#6. ורוניקה מנגבת את פניו של ישו

התחנה השישית היא עמוד אבן שעליו כתוב בלטינית: "תחנה מספר 6 - ורוניקה הצדיקה ניגבה את הזיעה מפניו של ישוע". המסורת רואה בבית שמול עמוד האבן עם הכתובת, את ביתה של ורוניקה.

כאן, במהלך הוויה דולורוזה, סייעה ורוניקה, לפי האמונה, לנגב את פניו של ישו וגילתה את דיוקנו של ישו שנטבע במטפחתה.

ורוניקה הייתה, לפי האגדה, אחת מהצדיקים הספורים שעזרו לישו במסע הייסורים. היא הגישה לו מטפחת לבנה, כדי לנגב את הדם מעל פניו. כשחזרה אליה המטפחת, הסתבר לה שדיוקן פניו הוטבע עליה.

התחנה הזו, שאינה מוזכרת בברית החדשה, נמצאת ברחוב ויה דלורוזה. והיא כיום ברשות המֵלֶכִּיתִים, הנוצרים היוונים-קתולים. הם רכשו את המקום בשנת 1883, לאחר מאות שנים שבהן הנצרות לא היו נוכחת בתחנה הששית הזו. הם שקבעו את העמוד המשוקע עם הכתובת.


#למה עזרה ורוניקה לישו?
המסורת הנוצרית יודעת לספר שאותה ורוניקה סבלה במשך 12 שנה מדם שפרץ מגופה ללא סיבה. בזמנו, כשנגעה בשולי בגדיו של ישו, היא נרפאה. במסע הצליבה, הגיעה כדי ללוות אותו בדרכו האחרונה ורצתה להקל עליו. לכן נגבה את פניו וראתה את הנס של דיוקנו של ישו שנטבע במטפחתה. כך הפכה המטפחת לחפץ קדוש שביכולתו לרפא חולים ולהושיע אחרים.

המסורת הנוצרית יודעת לספר על החולה המפורסם ביותר שטופל בעזרת המטפחת. מסופר שכשטיבריוס, הקיסר הרומי בימיו של ישו, שמע את הסיפור, הוא זימן את ורוניקה לרומא, כדי לראות את המטפחת המופלאה. לאחר שגם הקיסר עצמו נרפא ממחלה קשה, כשהביט או נגע בה, המטפחת הקדושה נמסרה לו על ידי ורוניקה. לפי המסורת היא שמורה עד היום בוותיקן ומוחזקת בכנסיית פטרוס הקדוש שברומא.


הנה התחנה השישית של ויה דולורוזה בירושלים:

https://youtu.be/xEW2OgMu_JY
פרטוריום
הפרטוריום (1)
#1. נקודת ההתחלה של דרך הייסורים

קשה אולי להאמין אבל נקודת ההתחלה של הוויה דולורוזה (Via Dolorosa), "דרך הייסורים" של ישו, היא בית הספר לבנים אל-עוֹמַרִיָּה. כאן, על פי המסורת הנוצרית, נשפט ישו.

במאה ה-16 נקבע שכאן עמד הפְּרֵטוֹריוּם, מקום המשפט של ישו באנטוניה. ישו הואשם כמי שקשר קשר נגד המלכות וכאן שפט אותו הנציב הרומי פונטיוס פילאטוס.

בית ספר אל-עוֹמַרִיָּה לילדים ערבים שנמצא בצידו הדרומי של הרחוב, שוכן במדרסה ממלוכית, בית מדרש מוסלמי מהמאה ה-14. בחצר בית הספר ניתן לראות עדיין חלק מהריצוף של ויה דולורוזה, ששרד מהתקופה הצלבנית.

אגב, המדרגות המקוריות שבהן לפי המסורת הנוצרית, עלה ישו אל הפרטוריום, התקדשו ונקראו "סְקָלָה סַנְטָה", בעברית "המדרגות הקדושות". אותן עצמן לא רואים כאן, שכן הן נעקרו במאה ה-4 והועברו לרומא, לדרישת הלנה, אמו של הקיסר קונסטנטינוס. עד היום הן שמורות בכנסיית "סקלה סנטה", שנבנתה לכבודן ברומא.

וכך תואר משפטו של ישו בברית החדשה:
"וְיֵשׁוּעַ הָעֳמַד לִפְנֵי הַהֶגְמוֹן. וַיִּשְׁאָלֵהוּ הַהֶגְמוֹן לֵאמֹר: "הַאַתָּה הוּא מֶלֶךְ הַיְּהוּדִים?" וַיֹּאמֶר יֵשׁוּעַ: "אַתָּה אָמָרְתָּ". וְרָאשֵׁי הַכֹּהֲנִים וְהַזְּקֵנִים דִּבְּרוּ עָלָיו שִׂטְנָתָם וְהוּא לֹא עָנָה דָבָר. וַיֹּאמֶר אֵלָיו פִּילָטוֹס: "הַאֵינְךָ שֹׁמֵעַ כַּמָּה הֵם מְעִידִים בָּךְ?" וְלֹא עָנָהוּ אַף דָּבָר אֶחָד. וַיִּתְמַהּ הַהֶגְמוֹן עַד מְאֹד... וַיְהִי כִּרְאוֹת פִּילָטוֹס כִּי לֹא יוֹעִיל מְאוּמָה, וְכִי רָבְתָה עוֹד הַמְּהוּמָה, וַיִּקַּח מַיִם וַיִּרְחַץ אֶת יָדָיו לְעֵינֵי הָעָם וַיֹּאמַר: "נָקִי אָנֹכִי מִדַּם הַצַּדִּיק הַזֶּה."
(מתוך הבשורה על פי מתי, פרק כ"ז, 11-14, 24)


הנה תחנת הפרטוריום של ויה דולורוזה בירושלים:

https://youtu.be/0jjOCe9UZa8


קפלת ההרשעה וכפיית הצלב
כנסיית ההלקאה וכפיית הצלב (2)
#2. ישו מולקה ונכפה עליו הצלב

התחנה השנייה במסעו של ישוע היא כנסיית ההלקאה וכנסיית כפיית הצלב. בכנסיית ההלקאה הוכה ישו על ידי החיילים הרומים בשוט. כדי ללעוג לו על כך שטען שהוא מלך, כדי להשפילו, הם שמו לו כתר קוצים והלבישו לו גלימת ארגמן, שהוא צבע המלוכה.

כנסיית ההלקאה נבנתה על חורבות כנסייה עתיקה שנחרבה ועוצבה ב-1929, על ידי ברלוצי. יש בה ויטראז'ים יפהפיים שבהם כמה אירועים שהתרחשו במהלך דרך הייסורים של ישו. ראו את זר הקוצים שעל ראשו של ישו, המשולב בקשת הכניסה לכנסייה, ברצפת הפסיפס ובכיפה.

מתוך הברית החדשה:
אָז לָקַח פִּילָטוֹס אֶת יֵשׁוּ וַיְיַסְּרֵהוּ בַּשּׁוֹטִים, וַיְשָׂרֲגוּ אַנְשֵׁי הַצָּבָא עֲטֶרֶת קֹצִים וַיָּשִׁימוּ עַל רֹאשׁוֹ וַיַּעֲטֻהוּ לְבוּשׁ אַרְגָּמָן. וַיֹּאמְרוּ: 'שָׁלוֹם לְךָ מֶלֶך הַיְּהוּדִים', וַיַּכֻּהוּ עַל הַלֶּחִי." (הבשורה על פי יוחנן פרק י"ט 1 – 2)

משימה בלשית:
============
נסו למצוא את פונטיוס פילאטוס רוחץ את ידי ישו ואת ידי השודד בר-אבא, אותו פושע שהעם העדיף לשחרר, על פני שחרורו של ישו.


#כנסיית כפיית הצלב
נפנה במתחם אל כנסיית כפיית הצלב. כאן נאלץ ישו, על פי האמונה, לקבל עליו את עול הצלב, שאותו יסחוב מכאן ועד לגולגולתא - מקום הצליבה. מכיוון שהפרטוריום הוא בית ספר מוסלמי ולא ניתן להתפלל בו, בכנסיית כפיית הצלב מקיימים את מסורת ההרשעה. לכן היא נקראת "קפלת ההרשעה וכפיית הצלב".

כנסיית ההלקאה וכנסיית כפיית הצלב נמצאות במתחם אחד ששייך למסדר הפרנציסקני. במתחם נמצא גם את המוזיאון הארכאולוגי של בית הספר הפרנציסקני למקרא.


#אקה הומו
צאו עכשיו אל מחוץ למתחם כנסיית ההלקאה ואתרו את קשת הניצחון הרומית שבמקום. כאן, לפי המסורת, מסר פונטיוס פילטוס את ישו לידי החיילים הרומיים ואמר להם "הנה האיש" (בלטינית "אקה הומו"). "וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם פִּילָטוֹס הִנֵּה הָאָדָם׃" (יוחנן י"ט 5)


הנה תחנה 2 של ויה דולורוזה בירושלים:

https://youtu.be/Dj38iJ6piOM
הנפילה הראשונה של ישו (3)
#3. ישו נופל בּפָּעַם הראשונה

התחנה השלישית בוויה דולורוזה היא זו שבה, לפי האמונה, נפל ישו בּפָּעַם הראשונה. לפי המסורת ישו נפל כאן, בשל כובד הצלב שאילצו אותו הרומאים לשאת על גבו.

תיאורי כל נפילותיו של ישו בדרכו האחרונה לא מוזכרים בברית החדשה. זוהי מסורת מאוחרת שהתפתחה איפה שהוא במאה ה-13.

בתחנה זו יש קפלה קטנה שנועדה להזכיר את האירוע. בתוכה תראו ציור של ישו קורס תחת הצלב ומסביבו מלאכים מתאבלים על גורלו.

הכנסייה הקטנה שייכת לארמֵנים והוחזקה במשך שנים רבות על ידי פולנים קתולים. למעשה, הניהול הפולני של הקפלה היה בשכירות ונמשך כמעט עד שנת 2000. הקשר בין פולין לתחנה נולד בשנת 1947, כשחיילים פולנים, ששהו אז בארץ, תרמו לקפלה מספר פסלים ועיטורים יפים.

בתקופה העות'מאנית היה במקום בית מרחץ מוסלמי.

התחנה הזו נמצאת ממש ליד ההוספיס האוסטרי, בצומת הרחובות הגיא והוויה דולורוזה, אבל ישנו מעבר מהקפלות התת-קרקעיות הללו אל התחנה הרביעית, שבו תפגוש מרים את ישו, בדרכו האחרונה.


הנה תחנה 3 של ויה דולורוזה בירושלים:

https://youtu.be/UvsDF_ZaCUI


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.